Last news in Fakti

30 Октомври, 2021 16:47 1 852 14

Нов опит за спасяване на планетата: какво постигнаха дотук климатичните конференции

  • климатични промени-
  • климат-
  • глобалното затопляне-
  • планета-
  • природа-
  • конференция-
  • парникови газове

На конференцията за климата през 2015 година в Париж беше договорено затоплянето на Земята да се ограничи до 1,5 градуса. Възможно ли е все още постигането на тази цел?

Нов опит за спасяване на планетата: какво постигнаха дотук климатичните конференции - 1
Снимка: Shutterstock

Бързата справка с числата показва, че международната политика по климата не е довела доникъде. От 1990 година насам емисиите парникови газове са се удвоили - въпреки всички конференции и споразумения.

„Всичко напредва твърде бавно"

„Продължаваме да сме изправени пред климатична катастрофа", казва генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. Неговите експерти прогнозират, че глобалната средна температура ще се увеличи с 2,7 градуса - дори договореностите от Парижкото споразумение да бъдат спазени. Това е много повече от целта, която са си поставили държавите: да ограничат затоплянето под два градуса, а още по-добре - до градус и половина. Климатологът Никлас Хьоне потвърждава тези оценки: „Просто се напредва твърде бавно. Бих казал, че тази конференция сега е последният шанс да се удържи целта от 1,5 градуса", казва той. Младите държат на тази цел и на своите петъчни протести под мотото „Fridays for Future" настояват за справедлива защита на климата - ефективна и незабавна.

Остават още 400 до 500 гигатона

Ученият обаче признава, че това не изглежда реалистично – включително защото преговорите под егидата на ООН не функционират така, както ни се иска. На държавите не им налагат нищо, и никой сваля от климатичния бюджет на света в размер между 400 и 500 гигатона. Нито пък страните получават някакви количества от тези гигатонове, с които да се справя. Това би било смислено, но не е приложимо. В ООН е достатъчно и една единствена държава да е против, за да не мине определено предложение. Посоката е обратната: климатичната конференция в Париж определи целта и процедурата за постигане на сближаване. Но всеки действа самостоятелно.

Първи успехи след Парижкото споразумение

По този начин няма да бъде постигнат обрат в климатичната криза, но тя поне може да бъде смекчена, казва Йохен Фласбарт от германското министерство на екологията. Той припомня, че глобално затопляне с 2,7 градуса е твърде много, но пък и "вече не става дума за затопляне от пет или шест градуса, каквито прогнози имаше преди конференцията в Париж. Т.е. между Париж и днес има значителна динамика", посочва Фласбарт. Хьоне потвърждава, че политическите цели имат потенциала да доведат до един по-добър край. Той отговаря за индекса „Climate Action Tracer", който мери постигнатия напредък. Ако се вземат предвид последните уверения на държавите кога възнамеряват да постигнат климатичен неутралитет, картината започва да изглежда по-добре. „Ако всички държави направят това, което са обещали, до края на века затоплянето ще е два градуса. А това е по-малко от направените прогнози. Новината наистина е добра", казва Хьоне.

Защитата на климата като икономически фактор

Но това, че думите непременно ще бъдат последвани от дела, изобщо не е сигурно. Същевременно обаче икономиката по света поема все повече ангажименти, посочва Сабине Налингер, ръководителка на фондация „Два градуса", която е стартирала инициатива съвместно с 80 големи германски фирми. „Натискът спрямо Глазгоу откъм икономиката е голям. Ще бъдем там на място и чрез представителството на много фирми ще покажем колко напреднала е икономиката с надеждата да дадем тласък", казва Налингер. Още в края на конференцията в Париж тогавашният американски външен министър Джон Кери, който днес е главният посланик на САЩ за климата, изрично подчерта, че успехи в защитата на климата ще има тогава, когато икономиката вижда в тях пазар на бъдещето.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    22 2 Отговор
    планетата скоро ще ни заличи като вреден вид за нея.не се притеснявайте
  • 2 Историк

    31 1 Отговор
    До тук въпросните климатични конференции постигнаха само едно-безумно поскъпване на горивата и невъзможност за хората в по-бедните страни да си плащат ел.енергията и да гладуват вследствие на предизвиканата от горе изложените събития инфлация!!!

    Коментиран от #3

  • 3 Дедовия

    25 2 Отговор

    До коментар #2 от "Историк":

    Ами то "климатичните промени" си е вид бизнес за милиарди бе приятел!
  • 4 i-рян

    10 7 Отговор
    никой не мисли за екология всичко е за пари. защо например никой не казва колко замърсяващо е животновъдството, че е по мръсно от всичкия транспорт взет заедно...по добре яжте пилешко и риба отколкото говеждо и свинско ще направите повече за екологията отколкото да си смените колата с електрическа...
  • 5 БОЛШЕВИК 🌟

    12 2 Отговор
    Като днешните неолиберални капиталистически планетарни "спасители" - не ни трябват извънземни нашественици, които да искат да унищожат планетата ни!

    Коментиран от #6

  • 6 Историк

    4 7 Отговор

    До коментар #5 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Момент,момент..неолибералите,които в момента рушат света са не капиталисти,а болшевики нямащи нищо общо с дясната идея и консерватизма и активно са подкрепяни навсякъде от своите паравоенни формирования-АНТИФА!

    Коментиран от #7

  • 7 БОЛШЕВИК 🌟

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Историк":

    Не съм видял болшевики които да искат пазарна икономика и помешчици и чорбаджии!

    Коментиран от #9, #11

  • 8 глоги

    10 0 Отговор
    Джoн Кeри, кoйтo днec e глaвният пocлaнник нa CAЩ зa климaтa, изричнo пoдчeртa, чe уcпeхи в зaщитaтa нa климaтa щe имa тoгaвa, кoгaтo икoнoмикaтa виждa в тях пaзaр нa бъдeщeтo.КАЗАНО ПО-НАКРАТКО-САЩ ГЛЕДАТ НА ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ,КАТО НА СТОКИ. ИСКАТ ТЪРГОВЦИТЕ ДА СА ТЕ,А ОСТАНАЛИТЕ ДЪРЖАВИ ДА ИМ ПЛАЩАТ.
  • 9 Историк

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Това че дадена партия е с камуфлаж не я прави от лява дясна и обратно...Искаш пример,давам ти-в България все още господства и се разпорежда бившата БКП само че раздробена на много части(като разсейки на злокачествен тумор) под формата на различни партии но в тях се вляха бившите партийни членове а сега и наследниците им...та за икономиката ми е думата-тук не е планова нали,а пазарна!
  • 10 pbdan

    16 0 Отговор
    Садете дървета. За 20г. едно дърво поглъща 1тон въглерод. У нас има толкова много подходящи места за залесяване (изсечените до голо гори). Засаждането на 1 фиданка струва 5лв., екозелените да не ходят само по конференции в Брюксел, а да организират и финансират залесяването. Колко просто, нали?!
  • 11 Да беше

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Да беше учил малко повече история на болшевизма. Точно пазарна икономика - НЕП въвеждат болшевиките Ленин и Троцки докато са живи и на власт. Точно те дават нефтени концесии на англичани и американци. Точно Ленин за заем от няколко десетки милиона долара платени от американски частни банки обещава Крим на евреите. После Сталин се чуди как да се отърве от батака и създава еврейска република в Далечния изток.
  • 12 Еврогеец

    4 0 Отговор
    Все ми е тая за глобалното затопляне,и без това имам само задължения в територията.....Даже вече сериозно се замислям да се пиша бежанец....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 DrivingPleasure

    0 0 Отговор
    Да им изкарат финансиранията на всички зелени фондации - да се види за какви кинти говорим! На никой не му дреме за природата! Ама лесните пари са си лесни пари! И колкото повече - толкова повече!