22 Ноември, 2021 15:35 4 653 37

Сценаристите-реформатори на изборната система засега "реформираха" единствено вота на избирателите си

  • филип станев-
  • ивайло вълчев-
  • има такъв народ-
  • итн-
  • народни представители-
  • изборна система

Дали Филип Станев и Ивайло Вълчев осъзнават, че се нареждат до Борисов, Пеевски и Карадайъ?

Сценаристите-реформатори на изборната система засега "реформираха" единствено вота на избирателите си - 1
Филип Станев и Ивайло Вълчев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“ИТН никога не излъга и не подведе своите избиратели”.

Въпросното изречение стои на видно място в откровено странно структурираната начална страница на официалния сайт на ПП “Има такъв народ”.

Вероятно като продължение на това, че ИТН никога не са излъгали или подвели своите избиратели, двама души, избрани от - за да влезем в реториката на партията - суверена, за народни представители, прецениха да “дооформят” вота на суверена и вместо да станат народни представители, както суверенът е преценил, да вкарат в 47-мото Народно събрание други четирима души, за които суверенът не е преценявал.

На 19 ноември Филип Маринов Станев и Ивайло Ванев Вълчев подават заявления към ЦИК, с които искат да бъдат заличени от кандидатската листа на “Има такъв народ” и да не бъдат обявени за избрани за народни представители. Филип Станев подава заявлението си първи, веднага след това същото иска и Вълчев. По-рано, отново на 19 ноември, и двамата бяха обявени от ЦИК за избрани за народни представители съответно от по два района. ЦИК обаче уважи желанието им да бъдат заличени като кандидати от листите на ИТН и обяви следващите - вторите в листите във всеки един от четирите района, за народни представители.

Станев беше избран за народен представител от Осми изборен район – Добрички, и от Трети изборен район – Варненски. На негово място за народни представители с решение на ЦИК бяха обявени други двама души. От Добрич в 47-мото Народно събрание влиза хирургът и експерт по здравен мениджмънт д-р Ивайло Христов Христов, който беше втори в тази листа, а от Варна - офицерът Александър Атанасов Александров, отново втори в листата на ИТН за изборния район.

Ивайло Вълчев беше избран от Втори изборен район – Бургаски, и от Двадесет и първи изборен район – Сливенски. На негово място с решение за ЦИК за народни представители бяха обявени юристът Златомира Димитрова Карагеоргиева-Мострова, която беше втора в листата на ИТН от Бургас, и младият лекар Иван Руменов Клисурски, втори в листата на ИТН в Сливен.

Вместо двамата души, избрани от суверена, в 47-мото Народно събрание ще депутатстват други четирима души, неизбрани от него.

Въпросните действия идват от представители на ИТН - партия, която изначално влезе в политиката с ясното послание и обещание към избирателите си, че има волята и желанието да реформира изборната система и, за да премахне пороците в нея, от пропорционална да я превърне в мажоритарна. Реформаторите на изборна система обаче засега успяват да “реформират” единствено вота на избирателите си.

“Реформирането” в последното изречение не е с доказано негативна конотация - може би това е първата стъпка по пътя на ИТН, в който ще се превърне в истинска партия, в нeщo пoвeчe oт бeзфoрмeнo прoдължeниe нa тeлeвизиoннa прoгрaмa, кoятo търcи винaтa в уcтрoйcтвoтo нa cиcтeмaтa, a нe в хoрaтa, кoитo циркулирaт в нeя. Дори и така да е обаче, защо по този начин?

“Има такъв народ” е много странна партия. Не успявам да разбера нито как се взимат решенията в тази партия, нито какви са органите ѝ. Разбира се, в устава ѝ се говори за Национален съвет, Национална конференция, Изпълнителен съвет, Арбитражноконтролна комисия и т.н., но на практика виждахме единствено как Трифонов предлага проектокабинети от екрана. Каквото важно има за казване, ни се казва от студиото в стерилна среда.

Може би ИТН тръгва по пътя на caмoдeфинирaне - осъзнаването, изграждането на истинска политическа идентичност с изпращането в парламента на експерти, а не на сценаристи. А може би нищо подобно - може би това са поредните решения на ИТН, които няма да разберем защо и как са взети или по-лошо - може би лидерите започват да се крият от публичността (Трифонов го практикува още от 45-тото НС). И в двата случая обаче отказите от заемане на депутатско място по този начин не е приемлив.

Доколко законно е желанието на някого да бъде заличен като кандидат за народен представител, след като вече е поискал доверието на избирателите, изконсумирал е тяхната подкрепа и е бил избран, нека Върховния административен съд прецени. Жалба срещу решението на ЦИК да не обяви за избран Бойко Борисов вече подаде активистът на “Зелено движение” Иван Калчев, традиционно гражданско сдружение “БОЕЦ” също обжалва този тип решения пред ВАС.

Моралният казус обаче е налице - ако не за друго, защото точно с искане да не бъде обявяван за избран за народен представител, от депутатско място се отказа Бойко Борисов и след 4 април, и след 11 юли, и сега - след 14 ноември. Същото направиха Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ след евроизборите през 2019 година. Дали Филип Станев и Ивайло Вълчев осъзнават, че се нареждат до Борисов, Пеевски и Карадайъ?


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 49 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Потоп

    20 12 Отговор
    Важното е ДА-то НА рсМакедониа, пък после и потоп
  • 2 ЦК на ГЕРБ

    23 14 Отговор
    Кьопавият е наредил така !

    Коментиран от #36

  • 3 УЧИНДОЛЦИ

    31 17 Отговор
    ДАЛИ СЕ УСЕТИХА ЧЕ ПАРЛАМЕНТА Е .....ДРУГА ЧАЛГА , НЕ Е КАТО ОТ ....ЛЕВСКИ Г......???

    Коментиран от #19

  • 4 Пешо

    31 32 Отговор
    ИТН са непризнато дете на ДПС, поредното политическо ко..ле

    Коментиран от #17, #22

  • 5 5577

    26 13 Отговор
    Е как да не подведе? Гласувахме да управляват, пък излъгаха че има кой да управлява. До последно се чудеха и на края...
  • 6 добре

    20 13 Отговор
    Не знам какво осъзнават те, но допускам , че вече не им се играе на политика, сложно им дойде . Осъзнаха , че се изпона..ха и може би това е добър вариант за тях .Друго ми е интересно , какво ще правят пуделчетата депутати ,които гледаха Станев в очите и пригласяха. Кой сега ще дава тон за плюене ?

    Коментиран от #8

  • 7 ????

    28 8 Отговор
    Където и да погледнеш виждаш тънки сметки и игрички за сметка на избирателите! А после вой до небесата заради малкото гласуващи! За какво да гласуват бе, за да ги разигравате? След като може да сии играете с хората, и да им натрапват други за избрани следващия път и 35 %ще е много.
  • 8 ????

    23 11 Отговор

    До коментар #6 от "добре":

    Тошо африкански не се е отказал, той ще ги води с глупостта си
  • 9 ИМА ТАКИВА ИДИОТИ

    15 15 Отговор
    ИЗЧЕГЪРТВАНЕ....БРУТАЛНО,БЕЗАПЕЛАЦИОННО, МИГНОВЕННО ОТ ПАРЛАМЕНТА.....ДИРЕКТНО С ФАДРОМАТА

    Коментиран от #18

  • 10 LOSHIA

    30 13 Отговор
    Да сравняваш Ф. Станев и Ивайло Вълчев с Борисов ,Пеевски и Карадайъ е неопровержим симптом за тежка кретения!!
  • 11 ИТН И БСП...ИЗЧЕГЪРТВАНЕ

    17 10 Отговор
    ОЯДОХТЕ СЕ, ОЛЕЖАХТЕ СЕ, СТАНАХТЕ ПАРАЛИИ, ОТКЪСНАХТЕ СЕ ОТ ПРОБЛЕМИТЕ НА ХОРАТА.....САМО ДАВАХТЕ АКЪЛ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА....АМА ТАКИВА КАТО ВАС ОМРЪЗНАХА НА...ХОРАТА
  • 12 Перо

    16 11 Отговор
    Слави Трифонов се е хванал с тъпаци не ставащи и за чеп за зеле!

    Коментиран от #13

  • 13 Суха съчка

    19 10 Отговор

    До коментар #12 от "Перо":

    Защото той за нещо става ли?

    Коментиран от #26

  • 14 1234

    22 12 Отговор
    Голяма статия голям праз по добре пишете кога Тулупа и компания ще влизат в панделата кога ще връщат милионите а те станаха милиарди.
  • 15 Авторке

    20 15 Отговор
    Всеки има право да се кандидатира за депутат и да се откаже! Такива като теб, търсят под вола теле, най вероятно за някоя монета или лизане и мазнене!! Ако се кандидатира, защо се е кандидатирал, ако се е отказал, защо се е отказал! Ами това не е твоя работа! И накрая, на никой не му трябват манипулативните ти словоизлияния! Хората са се доказали с действията си! Не са излъгали, не са откраднали, не са постъпили подло като Прокопиев и калинките му като теб!
  • 16 8845

    16 7 Отговор
    Разбира се, че е по-разумно да се оттеглят, нямат толкова места, колкото в предишния парламент. По-добре да влязат експерти на тяхно място, вие мислите ли с главите си или пак на дума се намирате?
  • 17 LOSHIA

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Пешо":

    ВИДНИ ДЕПЕСАРИ ЗАЯВИХА ЧЕ ВРЪЗКАТА ДПС-ИТН Е НЕВЪЗМОЖНА!!!!
  • 18 изрод от ГЕРБ

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "ИМА ТАКИВА ИДИОТИ":

    ЩЕ ИЗПОЛЗВАМЕ ФАДРОМАТА БЕЗАПЕЛАЦИОННО........НО ЗА ТАКИВА КАТО ВАС!!!
  • 19 И ОТНОВО8434

    5 7 Отговор

    До коментар #3 от "УЧИНДОЛЦИ":

    И какво да правят с такива в Парламента като герб и възраждане?!?
  • 20 БСП на Бунището

    10 11 Отговор
    Незнам дали Умишлено ,но най - вероятно Нарочно пускате Контрадезинформация....Основен регулировчик в Има Такъв Народ е професор Николай Радулов.....Ченге...Офицер от Държавна Сигурност на БКП....Главен секретар на МВР в кабинета на Иван Костов...Задкулисието на ДС на БКП кукловодите се уплаши и влиза в Политиката...Зад Кауна с уши стоят 27 агенти и офицери от ДС на БКП....Във всяка Партия на Промяната по един Променящ офицер от ДС....Завладяната Държава е в ръцете на Най- мракобесните офицери от Зловещата Държавна Сигурност на БКП.....Без Лустрация България загива!!!!

    Коментиран от #21

  • 21 Джеймс

    3 9 Отговор

    До коментар #20 от "БСП на Бунището":

    Точно!
  • 22 СпънджбопЛиСи

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пешо":

    Абе още ли ви мятат по 40 лева да ръсите глупости, не им ли свършиха парите за демагогия на вашите сутенъори ... или сте сменили вожда, понеже някой вълци в овчи кожи точат зъби ония правен патладжан да им лансира лобито като министърче и барабар петко с мъжете ?!
  • 23 ЗЕЛЕНИЯ ЧУРАП 2

    3 6 Отговор
    ТИЯ ОТ (.....)ДА СИ МЕСТЯТ„ СЕДАЛИЩЕТО” В КАНТОНЕРСКА БУДКА НА ГАРА ЛЕВСКИ☝

    Коментиран от #25

  • 24 Биби Кинг

    2 4 Отговор
    Карай бе кечоци да има и дамажани празни да кънтьат после не било подмена ми промена
  • 25 изрод от ГЕРБ

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "ЗЕЛЕНИЯ ЧУРАП 2":

    От вас ще чуваме само вой на вуци и линейки едновременно.
  • 26 LOSHIA

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Суха съчка":

    За разлика от тебе ,става!!!
  • 27 Тома неверни

    3 5 Отговор
    ИТН е един провалил се за първи път шоу проект на Слави!ИТН клони повече като партия към ГЕРБ отколкото към ПП!
  • 28 пут ка

    5 0 Отговор
    заспала
  • 29 гост

    5 1 Отговор
    Пишещата мисирка никога не би се отказа от кокала. Това е непонятно за гладък мозък.
  • 30 гост

    6 0 Отговор
    Хората загубиха и се оттеглят. За мен достойна постъпка. Сега ще видим тези които са се писали експерти при тях какво ще направят.

    Някои не осъзнават, че точно заради ИТН се стегна дотук. Иначе можеше още в 45 НС да се сформира Франкенщайн ...
  • 31 Какарадка

    5 4 Отговор
    Трифонов излъга народа ,но разбра , че неможе много дълго да лъже.То не беше пропаганда ,подиграфки с опрд.лица издигане на други ,той е причаната да се похарчат милиони за три поредни избори.
  • 32 Гръч

    4 4 Отговор
    ИТН не подведе своите избиратели
  • 33 Ъъъъ

    4 3 Отговор
    Само ИТН, другите са аватари на агенти от ДС, олигарси и измами. Ваш ред е хейтъри....:)
  • 34 Бай Гошо

    3 4 Отговор
    Така, така, сега ИТН ще се прегърнат с БСП и с Кирчо уж защото народът така искал, а всъщност това е последната сламка, за която да се хванат. Защото на следващите избори отиват на дъното. А референдума бе, Слави? Къде го забутахте?
  • 35 ИТН

    0 6 Отговор
    е единствената партия с достойнство и морал! И калинки като теб, могат само да се гърчат!
  • 36 Гената

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ЦК на ГЕРБ":

    "Кьопавият+...Ха-а-а-а-ха-ха-ха-ха! В десятката направо !
  • 37 Фил Станев

    1 1 Отговор
    Явно ще стават министри.
    А сериозно погледнато, поне тяхното място ще бъде заето от хора с някаква експертиза.