Last news in Fakti

2 Декември, 2021 18:05 2 342 25

Преди да се наливат пари в бездънната каца, трябва да се запушат хилядите пробойни

  • венцислав бенов-
  • максимален осигурителен доход-
  • осигурителен праг

Представител на "Демократична България" изложи валидни аргументи срещу недомислицата да се увеличава максималният осигурителен доход

Преди да се наливат пари в бездънната каца, трябва да се запушат хилядите пробойни - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на юриста Венцислав Бенов, участвал в преговорите за ново правителство в сектор "Финанси" като представител на "Демократична България", относно предложението на "Продължаваме промяната" и БСП да се увеличи с поне 450 лв. максималният осигурителен доход:

Аз съм твърдо твърдо против увеличението на максималния осигурителен праг!! Тази позиция отстоявахме и на преговорите за Финанси на 27.11.2021г.

- ИТ секторът е един от малкото сектори, които поддържат българската икономика конкурентоспособна и жизнеспособна в кризата. Увеличението ще засегне хиляди служители и ще създаде за компании допълнителна тежест от милиони левове, които не са предвидени към момента (бюджетите за 2022г. вече са изготвени).

- Увеличение на максималния осигурителен праг ще се отрази не само на ИТ фирмите, но и на облагането на служителите, които ще получават близо 1000лв. по-малко на година. Благодарение на тези млади хора българската икономика има шанс да бъде по-иновативна, по-конкурентоспособна и по-печеливша. И вместо да виждаме стимули за този модел, той бива удрян с по-високи осигуровки.

- По данни на НОИ, броят на работниците и служителите с начислен месечен облагаем доход от и над 3000 лв. е 188 820, като заетите в ИТ сектора са 47 335. Повишаване на разходите за труд ще доведе до покачване на цените на услугите, предлагани от ИТ компаниите, а тези услуги са ключови за планираната цифрова трансформация на икономиката и администрацията ни.

- ИТ секторът е един от малкото, който оперира изцяло на светло и си плаща данъците до стотинка. Цели сектори от икономиката оперират на тъмно или в сивата зона, но получават данъчните бонуси под формата на по-ниско ДДС.

- НОИ е неработеща и нереформирана система. Преди да се наливат пари в бездънната каца, трябва да се запушат хилядите пробойни, както и да се реформира системата.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    14 1 Отговор
    Ще запушват дупките на старата каца? Не се наливо ново вино в стари мехове! Нова каца трябва. :D
  • 2 българин

    13 3 Отговор
    Ама после ще ревете за по големи пенсии !!!!В Германия от държат по 40% от заплатата им за всичко !!!

    Коментиран от #7, #23

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Валката

    9 1 Отговор
    Да отпуснат бизнеса че е задушен. И ББ започна като тях и хоп ко стана.
  • 5 Сатана

    7 11 Отговор
    Вдигай данъците Румба ,че народа изгинА.Олиото ,хляба ,боба и шкембето ще се срещат по—рядко на българската трапеза.
    Ще ядем пасти от сладкарницата на Канадската съпруга на Кирчо.
  • 6 Ами ...

    9 1 Отговор
    Излизате от преговорите и да ходим на нови избори.
  • 7 Ами ...

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "българин":

    В България е 50%. Без косвените данъци.

    Коментиран от #15

  • 8 Истината днес

    8 1 Отговор
    Тея па еничари на америка говорят за морал ..да си ходят по гей парадите
  • 9 Бамбука

    10 1 Отговор
    "Валидни " документи ? Стига смехории. Към днешна дата получаваш примерно 3000 лв., внасят ти в НОИ 10% осигурителни вноски, след години излизаш в пенсия и на каква пенсия ще разчиташ ? Друг е въпроса, че трябва осигурителните трябва да бъдат на персонален осигурител. Работиш 30 години и после разполагаш с този фонд в който са внесени. Между другото в САЩ след като си работил/ осигурял си се 10 годни имаш право на пенсия след навършване на определена възраст. Подобни възможности съществуват и в много други страни. У нас , дори ако си работил 40 години през които стандарта на живот и работна заплата се променя постоянно, получаваш трохи.
  • 10 Костоф кафавия

    6 1 Отговор
    Бела брада ще ви оправи заедно маймунолицевия Иванов и Америка за България
  • 11 Ами

    4 2 Отговор
    Каква е връзката между IT сектора и минималната заплата бре.г-н Бенов
    Точно заради нея младите хора бягат в чужбина.
  • 12 Гост

    4 3 Отговор
    Да България ще стане Не България. Искат Киро Гела, Г.Ганчев и останалите богаташи да плащат малко за осигоряване!? Защо? Да си плащат върху доходите!!!

    Коментиран от #21

  • 13 Ленин

    3 2 Отговор
    Борисов надупчи старата каца със железния си тирбушон.
  • 14 петкова

    4 4 Отговор
    Мръсно долно кюлхане е баце Борисов! Долу!
  • 15 ами

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Ами ...":

    качи си работния фиш а за мойта лоохцетел и да ти видя 50-те % ...щото при мен са към 40 %.и не ми обяснявай някакви допълнителни които не фигурират в раб.фиш

    Коментиран от #16

  • 16 Ами ...

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "ами":

    Не вярваш, че има скрити данъци в България? То не е за вярване, но е факт. Ето ти Цитат от сайта на НАП: "За 2021 г. разпределението на здравноосигурителните вноски между осигуряващия и осигурения е в съотношение 60:40, както следва:

    3,2 на сто за сметка на осигуреното лице;
    4,8 на сто за сметка на осигуряващия;"

    Във фиша на българския работник фигурират само 40-те процента. Другите работника не ги вижда. Обаче се плащат към бюджета.
  • 17 ГЛУПОСТИ

    3 3 Отговор
    Първо, ИТ сектора у нас е като всичко останало: мижи да те лажем. Собствениците на фирми договарят с поръчителите бюджет, според който Х човека ще работят по определена работа и на тях ще им се плаща по Y пари на час. Реално работата я вършат 30-40% от хората, другите са само за пълнеж, за да се оправдае пред клиента цената. Така че увеличеието на осигурителния доход най-много да отсвири някой и друг програмист от пълнежа. Може някой по-съвестен собственик да се реши на по-нисък процент печалба. Второ, ако от тези 188 хил. със заплата над 3000лв махнете дъжавните калинки, ще се получи доста различна цифра.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ГЛЕЙ СИГА

    2 0 Отговор
    МНОГО ЗАБАВНА СИУАЦИЯ ПП ПРЕДАДЕ ПЪРВО ТИЯ КОЙТО В ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ ГЛАСУВАХА ЗА ТЯХ БРАВО И СЕ НАД...УПИ НА БСП
  • 20 Тъпанари

    0 0 Отговор
    ТИ може да с ипротив, но АЗ съм за.ЕИ сво прайм на следващите избори - АЗ ли няма да гласувам за ТЕБ или обратното?
  • 21 Ма ти

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    вярно ли мислиш , че Гришата и Кирил/не канадския/ ще чакат на една пенсия!?
  • 22 Зайо Байо

    1 0 Отговор
    Най-забавното е че от тези засегнати 188 820 поне 2/3 гласуваха за ПРОМЯНАТА. Ама не им бяха казали каква ще е тази ПРОМЯНА :)
  • 23 Спиридон

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "българин":

    Въпросът е не дали ще са по-високи, а за какво ще бъдат усвоени и дали това гарантира достойни времена на почивка след като се пенсионираш. В Германия и почти цяла Западна Европа това е реално гарантирано. В България нещата са много подобни на "места от пусто в празно" и " от левия крачол - в десния". Иначе и половината от възнаграждението да е, дори и малко отгоре (както е точно в Германия и Нидерландия особено за заплати над 5к), ако е гарантирана възвращаемостта под формата на пенсионни гаранции доста ще искат да ги внасят.
  • 24 Тодор

    0 0 Отговор
    Пазете се от лицето Марио Иванов. Наркозависим е и обигран в извършването на измами.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.