17 Декември, 2021 19:17 7 260 49

Д-р Цецка Бачкова пред ФАКТИ: Увеличаването на максималния осигурителен доход е дискриминация

  • максимален осигурителен праг-
  • максимален осигурителен доход-
  • максимална пенсия-
  • увеличение-
  • д-р цецка бачкова

"Трябва да се търси баланс, не бива политиците да опитват да ползват определени групи за запълване на дупки в бюджета", каза политологът и икономист

Д-р Цецка Бачкова пред ФАКТИ: Увеличаването на максималния осигурителен доход е дискриминация - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Увеличаването на максималния осигурителен доход се ползва винаги за запълване на дупки в бюджета, защото касае сравнително малък брой хора и сравнително малко бизнеси". Това каза за ФАКТИ д-р Цецка Бачкова, политолог и икономист, зам.-председател на Демократи за силна България (ДСБ) и народен представител в предходните два парламента.

"Няма такъв обществен отпор срещу едно такова решение, както например се случва, ако се направи нещо със заплатите на учителите", допълня тя.

Потърсихме г-жа Бачкова по повод продължаващия в българската общественост дебат трябва или не да бъде увеличен максималният осигурителен доход у нас, както и очаквали тя, ако тази политика бъде осъществена от управляващото мнозинство, и максималните пенсии да бележат ръст.

Припомняме, че увеличението на максималния осигурителен доход с 450 лева трябваше да започне да действа от началото на 2022 година, но в крайна сметка се прие политиката да бъде официализирана в средата на същата година. Промяна, която по никакъв начин не отменя нито лошия ѝ характер по същество, нито това, че ще създаде неудобство за бизнесите, които ще засегне, защото те отдавна са планирали бюджета си за 2022 година.

"Политиците страдат от това да онеправдават по-малките групи заради политически интерес. Смятам, че липсата на обвързаност какво получаваш насреща срещу осигуровките, които плащаш, е важен проблем. Много хора в България, осигуряващи се на максималния праг, не биха имали против да плащат по-високи отчисления, ако получават насреща качествени услуги. В момента обаче в България положението е такова, че за да имат добри здравни услуги, хората трябва да имат допълнително здравно осигуряване, за да имат добри образователни услуги за децата си често предпочитат частните училища или частни детски градини, а за да имат добра пенсия по-скоро трябва да спестят нещо или да инвестират в допълнително пенсионно осигуряване. Именно поради изброените реалности връзката между това, което плащаш като осигуровки и това, което получаваш насреща, се губи и респективно на това хората губят стимул да плащат тези пари", коментира д-р Цецка Бачкова.

"Ние се намираме в един период, в който за много сектори се предоставят облекчения и помощи, за да преодолеят кризата, като в същото време предлаганото увеличаване на максималния осигурителен доход ще натовари сектори, които успяват да задържат някакъв стандарт на заплатите в тях и от друга страна са "на светло" (б.р. тоест осигуряват служителите си на реалното им възнаграждение). В този смисъл това е дискриминация, защото не може на едни сектори да наливаш средства от бюджета, за да им помогнеш да преодолеят кризата, а от други сектори да взимаш и да ги товариш", категорична бе тя.

"Друг фактор е, че би следвало да има предвидимост за бизнеса. Въвеждайки по този начин мерки се създава трудност и несигурност за бизнеса", добави зам.-председателят на ДСБ.

"Хората, осигурени на максималния осигурителен доход, ще плащат повече осигуровки, но ще получават същата услуга насреща. Същото лошо здравеопазване, същия таван на пенсиите, а би следвало да има обвързаност между максималния осигурителен праг и максималната пенсия", каза д-р Бачкова в отговор на въпроса на медията ни дали ще има обвързаност между увеличаването на максималния осигурителен доход и нивото на максималната пенсия в България.

По темата тя допълни следното:

"Мисля, че и автоматизираният механизъм не е някакво добро решение, защото обвързването на максималния доход със средната заплата например не стимулира работодателите да повишават заплатите, съответно не стимулира и икономическия растеж. Всеки се опитва да работи повече, да печели повече, за да остане накрая нещо в джоба му. Ако обвържем максималния осигурителен доход със средната заплата, добавената стойност на служителите и работодателите ще отива за по-високи осигуровки".

"Трябва да се търси баланс, не бива политиците да опитват да ползват определени групи за запълване на дупки в бюджета", обобщи политологът и икономист.

"Много хора гласуваха за "Продължаваме промяната" точно заради това, че в периода на служебното правителство те показваха (б.р. конкретно Асен Василев и в някаква степен Кирил Петков) воля да запълват дупки в бюджета. Казваха, че има пари в държавата, но те се крадат, като в крайна сметка направиха актуализация на пенсиите, казвайки, че парите ги има. Накрая обаче излиза, че явно парите ги няма и те ще бъдат взети от хората и фирмите, които произвеждат висока добавена стойност, което, извинявам се за силния израз, но е измама - разминаване между предизборните обещания и това, което се случва след това. Надявам се "Демократична България" да успеят да се противопоставят на тази мярка, защото макар и от средата на годината, тя пак ще бъде проблемна за много работодатели. А и все пак искаме хората да имат по-високи доходи, а не всеки път, когато им се вдигнат малко доходите, някой да ги взима от джоба им", завърши анализа си д-р Цецка Бачкова по проблематиката, свързана с планираното повишаване на максималния осигурителен доход у нас.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пешо

    53 5 Отговор
    За хотели и ресторанти: 9% ДДС и яко плащане на черно. Жалко, че на мутрите фирмите не са в ИТ сектора …
  • 3 На ГЕРБ МУТРИТЕ

    44 9 Отговор
    Какъв доход бе кака!? В България Перник и Бобов дол мутри на Борисов изтезават хора!
    Мутри на Гешев насъскват роми срещу Българи в Бобов дол!
  • 4 099

    39 2 Отговор
    Всичко се прави за облагодетелстване шепа хора "горе" във властта. Друг вид на грабене от народа, от тези, които наистина бачкат. България стана синоним на най-гнусната корупция, която човек си представя, и крадене чрез създаване на "закони".
  • 5 Коя си ти Цецка Бачкова??

    47 13 Отговор
    Какво си направила до сега за Държава и народ!! Бла, Бла и това е!!

    Коментиран от #9

  • 6 Цеецка

    33 12 Отговор
    Глупости
  • 7 Кака Мара

    63 21 Отговор
    Не съм експерт, но искам да питам. Защо на леля Пенка и на Коцето заплатите от 800 или 1800 лева се облагат върху цялата сума, а на Сульо от телевизията, парламента или нещо си там се л
    облагат


    само 2600 или 3000 лева,а останалото е чиста пара. Кои са тарикатите в тази държава.

    Коментиран от #19, #26

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българин

    20 27 Отговор
    Ако имате малко ум ще разберете , че д-р Бачкова ви обяснява как в момента се прави . Не промяна , А поДмяна !
    В момента ще бъдат ударени последните IT специалити , които са отанали у нас !
    Ами честито , Кирчо , който Козяк изпрати да замети щатско-турския слуга Бойчо си върши задълженията , за които го назначи натото !

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 АААААааа

    12 10 Отговор
    Според Вашата логика махнете на всичките данъци и осигуровки! Тавана на пенсиите е обвързан с тавана на осигуряване, ама няма КОЙ да чете и да знае!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Доко

    13 5 Отговор
    НЕ САМО Дискриминация а и обезчестяване на групи работници осигурени в различен статут и понижаването на пенсионните им ставки в бъдеще. Една несправедливост, която дава шанс на определени групи работещи в държавния сектор и на много малък процент в частния. Комунизма ни беше опорочен а капитализма в пъти повече. Лустрация ! Слуги му трябват на народа , а не господари!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Диамантената ръка

    25 13 Отговор

    До коментар #7 от "Кака Мара":

    А защо тоя дето е на 800 и тоя над 3000 като дойде време за пенсия, пенсиите им се различават със 100-150 лв., като единия цял живот е плащал осигуровки на 800, а другия на 3000...? Или тоя с 800 всъщност и той е вземал 3000, а е лъгал, че е вземал 800. Та кои са тарикатите и аз да питам?
  • 20 Трак

    18 6 Отговор
    Заради такива като Бачков ДБ се срина на последните избори. Това нейно мислене не сами е вредно но и опасно
  • 21 Горките те

    17 6 Отговор
    Щели да платят 50 лв повече, и няма да им остане за луксозни екстри, а на малките заплати не им стига за основни стоки за живот, ама нищо те си плащат

    Коментиран от #23

  • 22 Tomorrow

    17 3 Отговор
    Преди сериозна реформа на здравната, пенсионната система и борба срещу сивия сектор, подобни увеличения на максималния осигурителен доход е крайно несправедлив. Несправедливо е една група от граждани да плаща по високи здравни и пенсионни вноски при положение, че на среща нито по качествено здравеопазване получава нито по висока пенсия. Ако приеме, че ще бъдем социална държава то трябва да спрем огромните течове в НЗОК и да променим пенсионния модел към по справедливия с лични партиди. Тогава няма да има никаква съпротива към увеличаването и дори премахването на макс осиг доход. Просто в момента е крайно несправедливо с наличието на разходно покривен пенсионен модели объркани формули за изчисляване на пенсия. Отделно повечето осиг се на макс доход имат допълнително здрявно осиг и не са потребители нназдравната система. Защо тогава на тях ще продължават да се увеличават осигуровките. Къде е логиката и справедливостта като знаеш, че това което внасяш, първо не го потребяваш и второ голяма част изтича в корумпираната здравна и пенсионна система?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 В една социална държава

    13 9 Отговор
    Не трябва да има максимален осигурителен праг.
  • 25 Максималният осигурителен доход

    11 4 Отговор
    Е социално оправдан и нравствено допустим само при наличието на прогресивен данък общ доход.
  • 26 А защо аз да плащам повече

    15 7 Отговор

    До коментар #7 от "Кака Мара":

    А защо аз да плащам повече и като отида при лекарката, да се редя с мургавите братя които нищо не плащат или с тези които си укриват РЕАЛНАТА заплата за да не плащат данъци. Какво получавам аз в повече от другите. Този закон ще накара още повече хора да си укриват данъците. Редно е не да ми взимат, а да започнат да изкарват СИВИЯ сектор на светло. Да затворят редица БАРОВСКИ ресторанта, магазина, завода и т.н. и тогава ще видите колко много пари ще влязат в хазната

    Коментиран от #32

  • 27 А тавана на пенсиите

    3 1 Отговор
    Какво бе келеши
  • 28 123

    12 1 Отговор
    Тази госпожа явно не е добър икономист, икономиката в страната се движи от парите влезнали в обръшение а не от парите влезнали в банка, или закупили луксозни автомобили от Германия. Просперитета или липсата на такъв в България се дължи на средните и бедните маси от населението, докато на бедните хора 100% от дохода влиза всеки месец в объщение и създава нова добавена стойност, то в зависимост от получаваните заплати по-богатите не плащат пълната/полагащата им си данъчна тежест при данък доход,А при ДДС, дори и да изразходват двойно спрямо средната заплата, то между 50 и 90 % от заплатата им излиза от объщение в България и не създава работни места в България, нито увеличава богатството на Българите.
  • 29 Дискриминация и престъпление

    11 1 Отговор
    А да не се плащат данъци ? и авантаж на високия доход ? Странни съждения. До 3000 плащаш а останалите? Няма такава бананова република, Аз получавям 3000 лв и си внасям данаците а едни калинки внасят до 3000 и си вземат нетно над 3000, и много чещо те са в порядака на 50000 лв

    Коментиран от #39

  • 30 Бачковаааа

    13 1 Отговор
    Много трябва да бачкаш за да разбереш що е дискриминация и какво е да не плащаш данъци, в момента богатите законово не плащат данаци. А то било ДИСКРИМИНАЦИЯ. От кога плащане на данаци станаха дискриминация?
  • 31 Гост

    5 1 Отговор
    А, какво става с тавана на пенсиите? Там как стоят нещата? Май останахме единствената държава в ЕС с таван на пенсиите. Това е нонсенс.

    Коментиран от #33, #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Жоро

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    Не е нонсенс а комунизъм. Или ти искаш да вземаш 2000лв пенсия защото по бай тошово време си вземал 63лв заплата.
  • 35 Дрън,дрън

    4 1 Отговор
    Пак поръчкови статии!
  • 36 Така е на Запад

    4 0 Отговор
    Бе Цецо. Това дето си се изказал е много не компетентно. Който иска да си се осигурява в трети или повече фондове. Нали сте за частната собственост ама гледате държавния осигурителен сигурен фонд. Е и аз не съм съгласен някой да работи като пчеличка с много трудов стаж да получава като някой с половината от нвговия тр. стаж еднакви пенсии
  • 37 сам в къщи 2021

    3 3 Отговор
    задължителното плащане по карти също е дискриминация, задължителното боцкане също е дискриминация, спирането на китайски и руски ваксини на пазара също е дискриминация, ползването на военни бази и територии без наем също е дискриминация, налагането на американски филмови продукции и бози също е дискриминация ,
  • 38 yeeee

    3 1 Отговор
    Като искат да събират данъци, да предоставят реална услуга, която хората да ценят. А сега, трябва да вися на опашка отвън на студа, да си чакам номерчето по тонколоната като послушна овца и за какво? - да им платя корпоративен данък и осигуровки. Не ми се мисли за тези, които висят и си плащат за реалните доходи.
    И това не е само пред НАП, същото е в почти всяка държавна и общинска институция.
    А, може би имаме и правораздаване?, ако е така нека държавата да покаже, че поне си спазва собствените закони, което си чист мираж.
    Училища? хаха, две години он-лайн. Ще ви платя един голям к....
  • 39 Ми те депутатките

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Дискриминация и престъпление":

    Са. С по и НАД ДЕСЕТ БОНА ЗАПЛАТКИ...
  • 40 Изтрит

    4 2 Отговор
    Модераторчета трие безогледно коментари които не са нарушили а нищо правилата на форума, само защото са противоположни на мнението на другарката всичколожка.
    Докога така - 117-и по свобода на словото?

    Повтарям - ДИСКРИМИНАЦИЯ е самото наличие максимален осигурителен праг, не вдигането му!
    Каква е логиката според доктор Цецка (цитирам тъочно име и титла, не е обида) богатите да плащат по-малък процент осигуровки или данъци?
  • 41 Изтрит

    5 2 Отговор
    И да питам още, във форума ще триете и ще модерирате каквото ви скимне, ами ако доктор Цецка се яви на жив диспут и каже гласно същитъе тези безсмилици как ще я защитите?
  • 42 11666

    4 0 Отговор
    Къде беше по Тиквово време ТИ? Погледни се в огледалото и си признай!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Нека има МОДоход

    2 2 Отговор
    Но сумите над него да се облагат с прогресивен ДОО.

    Коментиран от #45

  • 45 Грешка

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "Нека има МОДоход":

    ДОД а не ДОО. Между другото ДОО означава данък Обществено осигуряване, а не лично осигуряване.
  • 46 Дедо Пене

    3 1 Отговор
    Бла, Бла, блааа- неуспялата депутатка от изчезващото ДБ ! Какво иска тази патица, хората които имат доходи над 3200лв. в РБ са 168000 и не обичат да плащат данъци и осигуровки, както всички останали но 1500лв/540лв-е макс. към средната пенсия!!! Реформирайте здравната и образователната система,а не ревете само!!!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 слески писар

    2 3 Отговор
    Щом този индивид е доктор, аз трябва да съм нобелов лауреат и да ме курдисат в залата на научната слава до Микеланджело и Питагор :)
  • 49 Marinov

    1 0 Отговор
    Госпожо,
    Нормалното е да е така както е в САЩ, да има Процент за Тотална вноска от пълния размер на Работните Заплати и с Ограничение на Максималния размер на Социалната Пенсия,

    Процентната Социалн Отговорност трбва да бъде с Еднаква Тежест за ВСИЧКИ Работещти.

    Останалото са Поредните Мафиотски удорми на БГ Властимащите за да избягват такива вноски и да се Гушат!