1 Декември, 2021 06:34 106 336 347

Асен Василев разгневи IT-сектора

  • асен василев-
  • it-сектор-
  • осигурителен праг-
  • декларация

IT-компании излязоха с протестна декларация след анонсираното повишаване на максималния осигурителен праг

Асен Василев разгневи IT-сектора - 1
Снимка: БГНЕС

"Анонсираното от г-н Асен Василев повишаване на максималния осигурителен праг, за пореден път без никакъв диалог с най-засегнатите индустрии, представлява отказ от първоначално заявените позиции. Това е „промяна“, но не в посока реформи, прозрачност, справедливост и още по-голяма ефективност и събираемост на дължимото към фиска, а към насаждане на несигурност и хаос. Уверени сме, че тази непредвидимост в решенията, касаещи данъчно-осигурителната система, са пагубни за конкурентоспособността на българската икономика."

Това се казва в декларация от IT-компании срещу четворната коалиция. Недоволството е относно повишаване на максималния осигурителен праг.

Дакларацията е изпратена до съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев, и лидерите на ГЕРБ, СДС, ДПС, БСП, ИТН, ДБ и "Възраждане" ИТН Бойко Борисов, Румен Христов, Мустафа Карадайъ, Корнелия Нинова, Станислав Трифонов, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Костадин Костадинов.

Ето пълният текст на декларацията:

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Ние, представителите на водещите браншови асоциации в областта на високите технологии -Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии /AIBEST/, Българска асоциация по информационни технологии /БАИТ/, Българска асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/, Българска стартъп асоциация /БЕСКО/, Фондация "Клъстер информационни и комуникационни технологии" /ИКТ Клъстер/ и на Българска работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ), сме твърдо против увеличението на максималния осигурителен праг.

Смятаме, че анонсираното от г-н Асен Василев повишаване на максималния осигурителен праг, за пореден път без никакъв диалог с най-засегнатите индустрии, представлява отказ от първоначално заявените позиции.

Това е „промяна“, но не в посока реформи, прозрачност, справедливост и още по-голяма ефективност и събираемост на дължимото към фиска, а към насаждане на несигурност и хаос.

Уверени сме, че тази непредвидимост в решенията, касаещи
данъчно-осигурителната система, са пагубни за конкурентоспособността на българската икономика.

Противопоставяме се категорично на договореното от бъдещите управляващи увеличение на максималния осигурителен праг да влезе в сила буквално след месец и без никакво уважение към аргументите на един от малкото сектори, които поддържат българската икономика жизнеспособна в кризата. Всяка компания вече е изготвила своя бюджет за 2022 г.

В много случаи говорим за стотици служители и създаване на допълнителна тежест от милиони левове, които не са предвидени към момента. Заявката на Експертната група по финанси бе, че бюджетът за 2022 г. ще бъде приет в края на месец януари 2022 г. и сме на мнение, че е напълно неправилно в последния момент бизнесът да разбира каква ще бъде данъчноосигурителната рамка на страната.

Евентуалното увеличение на максималния осигурителен праг ще се отрази не само на ИТ фирмите, но и на облагането на служителите. Като организации, представляваме бранш на висококвалифицираните, образовани и талантливи млади хора, които все още не са напуснали
България или се завръщат в страната и работят в индустриите с висока добавена стойност с вдъхновение и визия.

Благодарение на техните компетенции и умения, българската икономика
има шанс да излезе от кризата по-иновативна, по-конкурентоспособна и дигитална.

И вместо този модел да бъде поощряван от бъдещото управленско мнозинство в страната, той бива порицаван с по-високи осигуровки.
За ИТ специалистите това ще е повод да разгледат възможността за работа в чужбина. Те са изключително ценни и конвертируеми, а налагането от пандемията на модела на отдалечена работа направи това още по-лесно.

Тези специалисти са основното ядро на зараждащата се и така необходима за устойчивото развитие на България средна класа. У нас тя е 5%, а в Полша нацията се обединява около призива „средна класа за всички“.

По данни на НОИ, броят на работниците и служителите с начислен месечен облагаем доход от 3000 лв. и повече към месец август 2021 г. е 188 820, като заетите в ИТ сектора са 47 335.

Реално значителна тежест пада именно върху ИТ сектора.
Евентуалното увеличение на максималния осигурителен праг ще се отрази и на темповете за цифрова трансформация. Повишаване на разходите за труд чрез увеличение на максималния осигурителен праг ще доведе до покачване на цените на услугите, предлагани от ИТ компаниите, а тези услуги са необходими за цифровата трансформация на икономиката и обществото ни.

Апелираме определянето на максималния осигурителен праг да не бъде политическо решение, а да се направи задълбочен анализ. В конкретния случай се посочва определен индекс, но е необходимо да се изясни механизмът за определянето и прилагането му и не по-малко важното
- да се проведат разговори със заинтересованите страни, сред които са и представителите на високотехнологичните индустрии.

У нас буди сериозно недоумение и фактът, че на този фон, обаче, никой не се осмелява да започне по-трудния разговор за обидно ниското качество на услугите, които се предлагат на гражданите срещу все по-високите вноски.
И тъй като вярваме, че да се наливат средства в нереформирани системи е доказано неработещо решение, настояваме да получим отговор от бъдещото управленско мнозинство на следните въпроси:

1. Как допринасят за промяната, за възстановяването на цивилизования диалог и търсенето на работещи решения в името на общата ни цел - бъдещото развитие на държавата – неглижиращи изказвания, насочени към бизнесите, които независимо от всички затруднения, работят прозрачно, почтено и плащат най-високите данъци и осигуровки в страната?

2. Докога борбата със сивия сектор на икономиката ще е просто красив предизборен лозунг? Защо видимо продължават да се толерират цели сектори от икономиката, които оперират на тъмно, и дори им се продължават данъчните бонуси под формата на пониско ДДС?

3. Как ще се запълни дупката в бюджета на НОИ при очаквания отрицателен нетен финансов резултат? Задава ли се спирала на непрекъснат ръст на вземанията, в опит да се изпревари ръстът на средствата, които ще бъдат необходими за заплащане на
социалните рискове в т.ч. обезщетенията за майчинство, болест и безработица или ще се разчита за пореден път на „трансфери от бюджета“?

4. Какъв знак давате към обществото, когато на фона на належащата дигитална трансформация на българска икономика, която ще се извършва в следващите години именно от високотехнологичния сектор, Вие не само не го подпомагате, но и го натоварвате с допълнителни стотици милиони левове годишно за осигуровки?

5. При положение, че нашите служители почти не ползват пакета от услуги на държавното социално осигуряване поради незадоволителното им качество, в какво точно ще бъдат инвестирани парите от нашите повишени осигуровки?

Как ще се подобрят здравните услуги за всички българи? Как ще се осигурят на младите семейства места в детските градини?

Кога държавното образование ще стане адекватно на изискванията на професиите на бъдещето?

Какво ще предприеме бъдещото правителство за решаване на
демографската криза и все по-отчайващата липса на работна ръка?

Настояваме за спешна среща с представители на Експертната група по финанси от бъдещото управленско мнозинство и за незабавен отказ от необоснованото повишаване на максималния осигурителен праг.

Готови сме да работим заедно с новото правителство за позиционирането на България като дестинация за висококачествени услуги, иновации и предприемачество, заедно да променяме
средата и да продължаваме да привличаме инвеститори с прогнозируема данъчна и осигурителна политика, а не да ги отблъскваме.
Промяна е когато всички станат успешни като високотехнологичния бизнес, а не когато се удря по неговия успех.

С уважение,

Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии /AIBEST/,
Българска асоциация по информационни технологии /БАИТ/,
Българска асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/,
Българска работодателска асоциация иновативни технологии /БРАИТ/,
Българска стартъп асоциация /БЕСКО/
Фондация "Клъстер информационни и комуникационни технологии" /ИКТ Клъстер/


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 270 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мале,

    530 345 Отговор
    Мале само да се опиташ да им бръкнеш в джоба на чорбаджиите и се понася един вой до небето.

    Коментиран от #5, #73, #95, #109, #163, #166, #170, #238, #297, #321, #328

  • 2 Сомалийския пират

    409 411 Отговор
    Тия още не са почнали да работят и вече се дънят,пълни нещастници.

    Коментиран от #167

  • 3 ПРОСТО КОКОРЧО ГИ ПРЕНАДОЧВС

    271 84 Отговор
    КъМ ШЕФОВЕТЕ СИ В ЧУЖБИНА.ТУКА САМО РОМИ И БЪЛГАРИ КЛОШАРИ ТРЯА ДА ОСТАНАТ КОИТО ДА ИЗМИРАТ НА СТЪЛБИЩАТА ПРЕД БОЛНИЦИТЕ КАТО ПРЕДИ ТОВА СА СНАСВЛИ ОСИГУРОВКИ ТРИЙСЕ ГОДИНИ..
  • 4 Българин

    295 333 Отговор
    Тези нещастници се опитват да ни затрият,време е да им покажем,че харвардските мошенгии не работят в България.

    Коментиран от #15, #101, #169

  • 5 БРЪКНИ В ДЖОБА НА ДЕПУТАТ

    333 11 Отговор

    До коментар #1 от "Мале,":

    ИЛИ ПУЛИЦАЙ.. ТОГАВА ША ВИДИШ ВОЙ....
  • 6 Реалност

    273 163 Отговор
    Асенчо пълни офшорките и хич не му дреме за хората, иска да увеличи и вноските за пенсии и здравните осигуровки, но пък минималната заплата няма да я пипа, той нали си вдигна неговата заплатка
  • 7 Иван Грозни

    316 287 Отговор
    Как ревът големите заплати. Получават повече от министри. От къде ги вземате тия пари като българската икономика едвам крета. Къде бързате с бюджетите като знаете, че предстои ново правителство. По инерция. Боко вече го няма. Няма гювеч. Егати наглеците! Ще определят реда в държавата.

    Коментиран от #10, #40, #59, #60, #135, #157

  • 8 Какво стана колеги?

    240 10 Отговор
    Нали IT сектора им беше генерален спонсор на новите медии??? Или и това не е точно така
  • 9 И правилно

    350 267 Отговор
    Абсолютно съм съгласен с увеличението. Време е тези ИТ спИциалисти да разберат, че максималния осигурителен праг се вдига именно защото те са некоректни платци към държавата и то на настоящите нива. Това първо, второ - това не е разход за тях, защото в осигурителната система има връзка между принос и права, т.е. колкото повече осигуровки си внасял, толкова по-голяма пенсия ще вземеш. Да видят накрая и какво и как се плаща в нормалните държави.

    Коментиран от #56, #141, #174, #212, #223, #234, #325, #334

  • 10 Гост

    273 55 Отговор

    До коментар #7 от "Иван Грозни":

    Иван неумний, тези, за разлика от зърнари, "строители" и др. под. тумори, не са на държавна хранилка и в повечето случаи внасят мангизи отвън към жалкото подобие на икономика тука.
  • 11 чичо

    352 188 Отговор
    Така ли! Против са значи! Получават заплати от порядъка на 8-10-15 хиляди, а в някой мениджърски позиции и в пъти повече, а да плащат осигуровки върху 2200! Айде де! Отдавна трябваше да се регулира това! Подоходното облагане е най-справедливата форма за социални плащания и няма защо нашите компютърджии да се правят на засегнати! Прав е Асен Василев - всеки ще плаща според получаваното!!!!

    Коментиран от #21, #69, #108, #111, #137, #176, #330

  • 12 Госあ

    248 41 Отговор
    След като за пенсионната реформа има такъв вой, какво ли ще се случи, ако има данъчна реформа и прогресивно облагане като в нормалните страни…

    Коментиран от #213

  • 13 Сух

    184 84 Отговор
    Що ревете бе, нали гласувайте за тях?.
  • 14 Джо

    121 50 Отговор
    Видя ли написана думата хаос,вече знам от къде идва- Герб. Какво толкова се страхуват от хаоса?
  • 15 5677

    267 90 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    И защо да са нещастници ?
    Докога ще получават по 20000 лв и ще плащат данък за 3000 лв , много правилно , дори този праг трябва да отпадне , да ходят в чужбина тогава , там са видят какво е данък

    Коментиран от #17, #61, #335, #345

  • 16 Последния Софиянец

    191 93 Отговор
    Е айде са. Ясно е че зубърчетата дето взимат над 5 хилки бруто трябва да се бръкнат и да дадат на държавата. Тези мерки като кинти за децата и тн от къде да дойдат?

    Коментиран от #20, #66, #178

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Доцент Дрън

    214 73 Отговор
    Между 4 и 6000 лева, средно е заплатата, най-ниска в IT сектор.
    Да ме извиняват, ама хем искат ПОВИШАВАНЕ ТАВАН ПЕНСИИ.
    ХЕМ ИСКАТ МИНИМАЛНА ДАНЪЧНА ТЕЖЕСТ.
    5 хиляди чисти НЕОБЛАГАЕМИ.
    Къде го има това на Запад, има ЧАСТНИ ФОНДОВЕ, Г-да, не точете държава с ДЪРЖАВНИ ПЕНСИИ ТАВАНИ.
    Ка то ви кажем ПРОГРЕСИВЕН Данък-45-50%, както е на ЗАПАД.
    Щяли да си укрият ДОХОДИТЕ.
    Добре, но хване ли Ви НАП, в ЗАТВОРА.
    Както е на ЗАПАД.
    Нали сте умви, красиви, висококвалифицирани,
    МОЛЯ ИМА ЧАСТНИ Пенсионн и ЗДравни ФОНДОВЕ.
    То и сега, работодателите ви осигуряват в частни здравни институции.
    Да не почвам Депутатите.
    Красавци, вие в НС, кога смятате да промените изчислението на Заплатите Ви.
    Разбира се, Че хората недоволстват, 7 хилки заплата, защото сте я обвързали с индексации.
    Г-да 6 хилки на Биков и Мартинчо ли да плащаме.
    Те една стотинка работа не са свършили през живота си.
    Ето го ДВОЙНИЯТ СТАНДАРТ.
    И пак средната класа и свободни професии ви носят на гърба си.
    Заплатата ви не трябва да е повече от 1800 лева чисто.
    Привилегии Държавни болници и КАРТА ЗА ГРАДСКИ и железопътен, автубусен транспорт.
    Автомобили-Президент, Премиер-НСО
    Полети-икономични класи-Курц.

    Коментиран от #113, #125, #143, #250

  • 19 БСП за България и Радев

    164 118 Отговор
    Евала на Кирчо и Асен. Отдавна искахме да вземем от богаташчетата със заплати над 2500 лева дето крепяха ГЕРБ за да не им секнат доходите и сега народът най-накрая прозря, че за да няма бедни БСП трябва да вземе от богатите

    Коментиран от #29, #35, #188, #303

  • 20 Мирослав

    247 25 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    Абе пич, "кинтите" за децата ще се дадат на римляните и патладжаните. Чувам за 1900 за три деца. Алоооу. Аз да не бачкам да храня цветните??

    Коментиран от #26, #104

  • 21 Хахаха

    134 63 Отговор

    До коментар #11 от "чичо":

    Ама Асенчо взима 5 хилки на месец + още толкова извънредни като депутат, но и един лев не внася в хазната:)

    Коментиран от #36

  • 22 Данъкоплатеца

    159 101 Отговор
    малийй, какъв вой, лапат заплати по над 10 бона и се осигуряват на 700-800 лв, тарикатлъци навсякъде !! Псле ще ревът за големи пенсии !!

    Коментиран от #27, #219, #346

  • 23 АТ айдуците

    140 128 Отговор
    IT компаниите са най големите измамници.Повечето са на принципа да пробиват защитите на различни предприятия и после да им предлага софтуеар за милиони за защита.Повечето в тези АТ компании са хакери.Отделно софтуерите които предлагат на пазара са в пъти по скъпи от софтуеар от други държави.Повечето им действия са незаконни.Няма какво да реват.Да си плащат данъците и точка.

    Коментиран от #31, #179

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Лошият програмист

    96 50 Отговор
    Ако ДА България подкрепят това, значи с тях е свършено. Поредното ВМРО. Значи са в правителството за да усвоят едни милиарди от ЕС
  • 26 Не бързай

    86 23 Отговор

    До коментар #20 от "Мирослав":

    Не бързай!Има изисквания.За да получават помощи за децата,трябва в моментъа да работят и да имат най малко една година непрекъснат трудов стаж от датата на молбата за детски.Тези на социални не могат да взимат.Поне така беше обявен проекта.

    Коментиран от #30, #180, #264

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Христо Божилов

    89 46 Отговор
    Когато Кирчо и Асен си намалят заплатите, тогава да пипат моята! Лошото е че не ми стиска да протестирам. Ще търпя и евентуално ще емигрирам, но така без протести промяна не се прави. Ще продължат да ни ограбват

    Коментиран от #218

  • 29 селянин

    139 25 Отговор

    До коментар #19 от "БСП за България и Радев":

    И как точно като вземат по 10-300лв. повече от 200000 човека почти ще закърпят бюджета? Казвам го така защото голямата част от тия много "заможни" българи, сигурно поне 50% всъщност с малко надвишават тия 3000лв. В ИТ сектора заплати от над 5000лв бруто взимат малцина, или наистина специалисти, или началници. А вярвай в ИТ сектора няма толкова началници като в други сектори. И Остават от стъкмистиката още няколко хиляди души в държавата които взимат наистина 15-20000лв на месец. Ако това ни е "богатството" в държавата по скоро е мъка...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Учуден

    56 10 Отговор

    До коментар #23 от "АТ айдуците":

    И защо тогава си се разписал тука или си мислиш, че сайта е създаден от водопроводчици???

    Коментиран от #34, #75

  • 32 Българин

    57 23 Отговор

    До коментар #27 от "Хахаха":

    Това риторичен въпрос ли е? Това са същите гласували за Царя, после за Тиквата, след това за Слави, а сега за двамата измамници
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 АТ айдуците

    23 33 Отговор

    До коментар #31 от "Учуден":

    Сайта е правен от калинки, но собствениците и тия дето го пълнят с информация са почтени хора. Не са от сектора

    Коментиран от #51

  • 35 Да ама не

    61 13 Отговор

    До коментар #19 от "БСП за България и Радев":

    Не е точно така.
    Повишението на ТОК и Горива, рефлектира върху масовата средна КЛАСА и РАБОТЕЩИ БЕДНИ
    Дефакто, в момента те изнасят ИНФЛАЦИЯТА 30%.
    Така че, нищо не правят.
    А със закриване ТЕЦ123, и частен Козлодуй
    Чертаят БЕЗУМНА КРИЗА.
    А еврото.
    НЯМА ПОВОДИ ЗА РАДОСТ, Грам, ще го разберете по зимните си сметки.
    И когато съпругата Ви мрънка, че картата е празна, а сте я заредил преди една седмица, и стоки усуги Първа необходимост вклч. ток, парно, вода, гориво, храни.
    НА ВУТЕ ДА МУ Е ЗЛЕ, е много, мно зле, не само на ВУТЕ.
    70% не гласуваха от имащите право на глас.
    Българският народ СЪЗРЯВА и чака само Бочката в затвора, след това рухват в НС, изцяло НЕАДЕКВАТНИ, ИЗЦЯЛО.
    Забиват пироните в ковчега на България.
  • 36 ????

    88 6 Отговор

    До коментар #21 от "Хахаха":

    А кой предложи тунеядците на държавна хранилка да не плащат ДОО, а да се поеме от държавата? Да ти припомня Симеон Дянков постната пица!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Бравос

    136 25 Отговор
    IT специалистите с по 10 000 лв заплати ще внасят данък върху 3 300 лв, милиардерите Домусчиеви и те като тях, за сметка на това президента с 10 000 лв и депутатите с по 5 000 лв нямат и стотинка данък, но пък си имат индексации на всеки три месеца заради инфлацията. Както и се очакваше промяната се оказа подмяна с нови крадци като главни герои.
  • 39 Стамболов

    103 9 Отговор
    Държавата на мързеливите и глупавите хора - трябва да я храни някой..
  • 40 K3L

    195 21 Отговор

    До коментар #7 от "Иван Грозни":

    Не ги "взимаме" а си ги заработваме от западните икономики и ги внасяме в българската. Постигнали сме го с много учене и много труд. А запада е готов да плаща много, защото сме по-евтини от тяхната работна ръка и не отстъпваме по качество на най-добрите. Заповядайте и Вие при нас.... работа има много. Въпросът е защо високите данъци и осигуровки, които внасяме не отиват за подобряване на живота на всички в държавата, а се източват от фалшиви болнични, здравна каса, и т.н., а места за децата ни в детските градини няма и образованието, което им предлагаме копае дъното. Проблемите са безброй, както всички заем, но тази мярка не е стъпка към решаването им. Останете със здраве!

    Коментиран от #164

  • 41 един от многото

    75 40 Отговор
    Не можеш да направиш омлет , без да счупиш яйцата! Всички сме уж за промяна , а трябва ли да плащаме както се полага , не щем! Така на става , с трици маймуни не се ловят!

    Коментиран от #110

  • 42 гост

    49 75 Отговор
    Абе специалисти, вие дори три думи не можете да напишете правилно! Василев е абсолютно прав!
  • 43 K3L

    132 8 Отговор
    Освен това, за разбирачите, които пишат глупости, данъци се плащат на цялото възнаграждение и няма таван. Таванът е само за осигуровките, а Бог ни опазил, да чакаме на пенсии в България. Вместо да се оглеждате в купичката на другите около вас и да злорадствате се развивайте и се борете за по-високи възнаграждения за всичи, за да живеем всички в по-добра държава. Хубав ден, че трябва да се работи...
  • 44 123

    96 24 Отговор
    В България бедните носят на гърба си богатите.10% ДОД на 1000 лв са 100, а на 10 000 лв са 1000, остават чисти 900 и 9000 лв. Този с 900 лв покрива-жилище, храна, транспорт и домашни сметки като не му остава нищо, от тях 180 са ДДС или остават риторично чисти за ползване пари 720 лв без други отчисления.Този с 9000 лв дори и да похарчи 4000 лв губи само 800 за ДДС, а му остват на разположение 5000 свободни лева. А тези които искат да се преместят на запад, в зависимост от страната ги чака минимално 47% и повече данък доход.Нека обяснят защо там където има 50-60% данък, има големи инвестиции и добър стандарт на живот. А земния рай България с 10 % данък,който мнозинство дори и не плаща, няма инвестиции, няма добър живот, и най младите , работливи и квлифицирани кадри напускат страната?

    Коментиран от #53, #308

  • 45 kolqn

    41 28 Отговор
    А да заложите на по-малко печалба, не става ли бе серсеми, или всеки месец трябва даа купувате по един мерцедес?
  • 46 добре де

    55 21 Отговор
    така наречените чужди инвеститори са свикнали да формират печалба само от неплащане на данъци в бг - не става пичове и тук живеят бели хора ---- ходете в африка ако ще печелите от пестене на данъци
  • 47 Пешо

    75 29 Отговор
    На всички писачи, дето се радват на увеличението на данъчната тежест искам да кажа следното: Резултата ще е повече пари за крадене от мафията. Честито!
  • 48 Пишман държава

    103 18 Отговор
    Ехооо, харвардските спецове!! Вместо да товарите с ново данъчно бреме хората, които съвестно си плащат данъците, дали да не погледнете към тъмносивия сектор! Всякакви дребни тарикатчета, които изобщо не фигурират като данъчни единици - автосервизи, вулканизатори, строителни работници и т.н.

    Коментиран от #57

  • 49 123

    70 4 Отговор
    Как става така че най-умните, най-красивите, най работливите, най-знаещите и можещи хора Българите. Не могат и една магистрала да си построят като в страните на мързеливите,прости и грозни запандняци. Защо цените в магазините на стоки произведени от хилядолетните Българи са 2 и повече пъти по високи, от на запад? Защо надават вой че стоките продавани в България били фалшиви, но не казват че тези фалшиви стоки са произведени от Българи в България. А Българите масово са вегетарианци понеже в луканките, саламите, пресните колбаси просто или няма месо или е малък % и са направени с пълнежи от соя,фибри, кожа в състояние на паста и остатъци от млечни продукти и вода, а сирената са пълни вода. Пресните меса са ижентирани с вода до 50%.такива продукти в други страни не могат да се продадът поради фалшиви пълнежи и химикали и вода в състава им, и поради твърде високата цена. Това което се продава в магазините има директно изражение в здравословното положение на нацията, за това има и толкова много заболявания причинени от тези фалшиви храни.
  • 50 Тончо

    43 21 Отговор
    На КОКОРЧО акъл нема да давате, он е завършил у харварда и знае и може, не много
  • 51 кюмюра

    17 4 Отговор

    До коментар #34 от "АТ айдуците":

    Ти не си от АТ. Ти си от АТВ сектора.

    Коментиран от #130

  • 52 Ъхъъ

    51 18 Отговор
    С две думи вдигаме си фирмите и служителите а вие държавни мишоци ще получите един крив …
    Абсолютни нещастници са от новосформираната групичка политици !!!
  • 53 Ибриков

    16 4 Отговор

    До коментар #44 от "123":

    На Запад ли? Там глупавите и мързеливите са колкото умните и работливи в БГ е те за това драги ми Смехурко! :)
  • 54 Error

    47 55 Отговор
    Че какви са тези от този сектор, да не са нещо повече от всички останали и защо някой трябва да се съобразява специално с тях?! Щели да им се повишат цените на услугите, много важно! Те и сега са космически. Половината от този сектор се занимат с писане на софтуер за компютърни и хазартни игри, страшно смислена дейност. По половин ден си бъркат в носовете и вземат огромни заплати , а после се правят на важни.

    Коментиран от #55, #94, #106, #184

  • 55 Трета глуха

    18 3 Отговор

    До коментар #54 от "Error":

    Мишле :)

    Коментиран от #89

  • 56 Ооо

    62 8 Отговор

    До коментар #9 от "И правилно":

    Всичко, което си написал не е така!
    Провери формулите за пенсии, после виж колко ИТ като % ползват безплатното здравеопазване, което всъщност те субсидират всеки месец, после виж колко болнични има в тоя сектор в сравнение с други такива, да продължавам ли с фондовете за безработица и т.н ?
    Хайде замисли се дали наистина нещо ще се промени за който и да е ако налагат по голям данък ? И защо? За да може да се дават субсидии на единици след това за субсидиране на препродажбата на ток, за субсидиране на посредници при обработка на земя, за увеличаване на заплати в администрациите.. и т.н

    Коментиран от #58

  • 57 Кочо

    66 9 Отговор

    До коментар #48 от "Пишман държава":

    Време е, но най-лесно се взима от тези на светло с официални заплати. А също и от данък недвижим имот, защото иматът не можеш да го скриеш. Но за голям 7анък на тези с официални заплати ще вият 10%макс, а за данък имот -всички. А тези с парите в плик и скрити доходи - можеш да им вземеш нещо/30-60% от скритото/, но ще имаш и големи разходи по търсенето да го кажем. При официалните заплати лесно се взима и без държавата да има разходи, воят ще е единичен , а не масов. Тава е наказателен данък спрямо всички, които нещо са учили и постигнали ниво над средното в тази държава. Защото нали ясно е, че с 4500лв заплата бруто например не си богат. Да имаш малко повече пари за режийни и по-спокойно ежедневие, но богат с 3500лв нето, колкото им е нетото горе-долу не се става.
  • 58 Жокер

    27 3 Отговор

    До коментар #56 от "Ооо":

    Обясняваш го като за умен човек, а забравяш че си имаш работа с глупак!
  • 59 От чужбина

    86 16 Отговор

    До коментар #7 от "Иван Грозни":

    IT сектора изкарва парите от чужбина. И е изцяло на светло и храни още маса народ с това че плаща данъци и си харчи парите в България. Но имайте предвид че IT специалистие най лесно могат да напуснат страната.

    Коментиран от #78

  • 60 Пепа швепса

    27 3 Отговор

    До коментар #7 от "Иван Грозни":

    Като им увеличат месечните данъци за здравеопазване от 96 на 120 лв, ще им дават по-добро здравеопазване ? О забравих, не ви пука щото не ви засяга в момента… ще ви засегне по-натам като ви увеличат заплатите , но тогава ще е пред свършен факт…
  • 61 Гост

    51 21 Отговор

    До коментар #15 от "5677":

    Нещастници, ако този сектор го няма, българската икономика изчезва.
  • 62 Джамбаза

    29 17 Отговор
    Щом IT сектора е против увеличение на максималния осигурителен праг защо не го премахнем?
    В белите страни такова чудо няма.

    Коментиран от #189

  • 63 Гандалф

    23 7 Отговор
    Щом можеш да дадеш голяма заплата...това означава, че имаш и голям приход...няма такъв филм, в които да даваш големи заплати и да си на загуба/ освен ако, не си държавно предприятие... ами ако вдигнат данъка на богатите и на печелившите предприятия, те ще те вдигнат във въздуха...
  • 64 dad

    33 16 Отговор
    Само да имате късмета да ми падне заплатата за да си финансирате джендъризма! Не аз ще тръгна към Т2, а вас ще ви изметем!
  • 65 Шопо

    9 3 Отговор
    И я нечем, ама сакам да зимам!
  • 66 dad

    43 2 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    По моите наблюдения кинтите за децата идват от родителите. Не си спомням да мие подарила нещо тая държава...

    Коментиран от #74

  • 67 dad

    50 9 Отговор
    "При пoлoжeниe, чe нaшитe cлужитeли пoчти нe пoлзвaт пaкeтa oт уcлуги нa държaвнoтo coциaлнo ocигурявaнe пoрaди нeзaдoвoлитeлнoтo им кaчecтвo, в кaквo тoчнo щe бъдaт инвecтирaни пaритe oт нaшитe пoвишeни ocигурoвки?"

    А този въпрос го задавам откакто ми дойде първия фиш за българска заплата.
  • 68 FAKT

    21 28 Отговор
    Един реве за хляб, а друг за AMG - и като му бръкнат в ...на тоя с AMG-то и РЕВ - разгневени били - смех
  • 69 dad

    59 22 Отговор

    До коментар #11 от "чичо":

    Това което си написал е раядка глупост. В българия цели сектори работят в сивата икономика, а ти си се хванал да пречиш на един от малкото които освен, че плащат на светло успяват и да вкарат външни пари в икономиката. Да не говорим, че ИТ специалист може още утре да си хване шапката и да спре да налива кинти, които да спонсорират тая мизерия.

    Коментиран от #200, #227

  • 70 ФАКТ

    39 20 Отговор
    ..охоо Не се БОЙТЕ..ТЕПЪРВА ЩЕ СЕ РАЗГНЕВЯВАТЕ НА ТЕЗИ ДВАМАТА "ИКОНОМИСТИ"....ДЕТО ЩЕ ПРАВЯТ НЯКАКВА ПРОМЯНА..САМО ГЛЕДАЙТЕ КАКВА ПРОМЯНА ВИ ЧАКА..:)...НЕ САМО ЩЕ СЕ ГНЕВИТЕ АМИ И ЩЕ ПЛАЧЕТЕ..И НЕ САМО ОТ ИТ СЕКТОРА..А МНОГО СКОРО ЩЕ ОБХВАНЕ И ЦЕЛИЯ НАРОД...ДЕТО СА ОЧАКВАЛИ НЕЩО ПО ДОБРО...МНОГО СКОРО ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ ОТ "ИКОНОМИСТ" ПАРИ НЕ ДАВА..ТОЙ САМО ВЗЕМА...МНОГО СКОРО ЩЕ РЕВЕТЕ ЗА ДА СЕ ВЪРНЕ КРАДЛИВИЯ БУДА...ДЕТО ХЕМ КРАДЕШЕ ХЕМ РАЗХВЪРЛЯШЕ ПАРИ И ЗА НАРОДА..СЕГА ЩЕ ВИДИТЕ...КАКВО Е ДА НЯМА ПАРИ ЗА НИЩО И НИКОЙ..ЯВНО СТЕ ЗАБРАВИЛИ ОНИЯ С ПИЦАТА ОТ ГЕРБ..ДЕТО И ТОЙ ДОЙДЕ НЯКЪДЕ ОТ АМЕРИКА..И ВСЕ КАЗВАШЕ ЧЕ НЯМА ПАРИ..И БОРИСОВ ГО ИЗГОНИ ...И ПАРИ ИЗВЕДНЪЖ ПОЧНА ДА ИМА...ЯВНО ТЕЗИ ИКОНОМИСТИ ДЕТО ИДВАТ ОТ АМЕРИКА ИЛИ КАНАДА..ВСЕ ТАЯ,,,НЕ ОБИЧАТ МНОГО ДА ДАВАТ ПАРИ...:)..СКОРО ПИЦАТА ПАК ЩЕ СТАНЕ МАЛКА..:)..СКОРО ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ "ЕДИН КРАДЕЦ" КОЙТО ДАВА..Е МНООООГО ПО ДОБРО ОТ ЕДИН "ЕДИН СТИСНАТ КОМУНИСТ"...ДЕТО ВСЕ КАЗВА НЯМА...:),,СПОКОЙНО ХОРА..КАКТО СЪМ ВИ КАЗАЛ ДАВАМ И МАКСИМУМ 5 МЕСЕЦА..И ЩЕ ВИДИТЕ КАКВО Е МАСОВИ ПРОТЕСТИ..ОТ СЪЩИТЕ ТЕЗИ ДЕТО СА ИЗБРАЛИ СЕГАШНИТЕ "ПРОМЕНЯЩИ" НЕЩО СИ..:)

    Коментиран от #82

  • 71 Избирател

    36 13 Отговор
    Е, май ще стягаме куфарите пак. Ако ще се плащат осигуровки като в Германия, тогава по добре в Германия :)
  • 72 Алчни

    25 42 Отговор
    виртуални нищожества ... най-богатите в света за в този сектор ... но, не искат, да отделят малко повече - колко ще ви вземат, бе, цървули - още 50 лева от големите заплатки ?

    Коментиран от #77

  • 73 Който

    47 10 Отговор

    До коментар #1 от "Мале,":

    Е длъжен да ти плаща масрафа на тебе , защото си некадърен и необразован... Пак ще копате компиро на англичаните...

    Коментиран от #87, #276

  • 74 Последния Софиянец

    11 39 Отговор

    До коментар #66 от "dad":

    При Кирчо, най-накрая палачинката се обръща и справедливостта ще възтържествува. Държавата ще се грижи за децата, не родителите да се чудят как да свързват двата края

    Коментиран от #83, #185, #317

  • 75 Ам ти

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "Учуден":

    що не пиеш вода от реката ?

    Коментиран от #306

  • 76 Грульо

    15 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Защо видимо продължават да се толерират цели сектори от икономиката, които оперират на тъмно,

    Всичко убаво, ама тук задават тъп. въпрос. Заради същото, за което ИТтата искат да рагботят за чужди компании, ако им дигнат данъците. Ако излязат на светло, голяма част ще спрат или намалят дейността, което ще влоши ситуацията, а със сивата икономика, поне някакви пари се въртят и всред народа. Ако далаверета беше по-голяма от вредата, отдавна щяха да измислят как да няма пликове под масата. :D

    Коментиран от #333

  • 77 dad

    27 7 Отговор

    До коментар #72 от "Алчни":

    И да ги дадем директно на теб по възможност защото си отруден, заслужил човек! За комуната другарю!
  • 78 АТ айдуците

    22 14 Отговор

    До коментар #59 от "От чужбина":

    И къде ще отида бе??? Пълно е с хора дето се връщат в България заради Ковида. На българите им писна да са емигранти и сега са масово в България
  • 79 Гост

    35 11 Отговор
    Защо да се вдига максималния осигурителен праг за да се взема повече от тези ,които работят и си плащат всичко,а тези ,които са в сивия сектор ще си продължават да скатават.Хубаво си помислете какво правите мераклии.
  • 80 сирене

    4 6 Отговор
    за какво да осигурявам някого достойно или да му плащам , като може и да напиша декларация към несъществуващо правителство и да прибера парите за себе си вместо това.. по една лопата на бордовете на тия никому известни комнпании и "аааае".
  • 81 да бе

    13 14 Отговор
    а когато човек, осигуряващ се на 3000лв, но взимащ 5000лв излезе в болнични какво се случва? получава болнични 80% от 3000, а не от 5000. когато стане безработен отново взима 3000, а не 5000. работодателите може и да пищят, но служителите им печелят.

    Коментиран от #239

  • 82 сирене

    8 5 Отговор

    До коментар #70 от "ФАКТ":

    язък ти за никът ФАКТ и капс лока.. пълна загуба на енергия от горящи пиксели по екрана. Ти си вреда за компютъра си ..

    Коментиран от #92

  • 83 dad

    24 0 Отговор

    До коментар #74 от "Последния Софиянец":

    Не, благодаря. Децата са си мои. Държавата да си гледа в канчето. Тя това дето уж и е работа го върши с такава некомпетентност и неохота, че мисля да изчакам преди да и подаря детето си...
  • 84 Иван Иванов

    15 11 Отговор
    Аз съм спокоен, моята заплата е под 3000лв. Да му мислят тези с заплата над 3500, че ще им вземат 75лв. повече за осигуровки.

    Коментиран от #344

  • 85 Стоп кадър тука

    10 2 Отговор
    Баща от хасковски села работил контраразузнаване .Да детенце.Няма да се оправи тази страна с подобни чоловеци
  • 86 Pavlin

    36 1 Отговор
    В общия случай на редовото ИТ му е през шмайзера дали ще плаща още малко данъци или осигуровки. Повечето от нас имат ДЗО, не се надяваме на пенсия и като цяло не ползваме много от "облагите" на държавата. Нека да видим в кое перо ще отидат тези пари обаче...

    Коментиран от #93, #129

  • 87 ????

    21 1 Отговор

    До коментар #73 от "Който":

    Вервай си казваше царо! Аз г... си под наем не давам и няма да го дам, защото още от 90те години сърбах на чорбаджиите попарата, когато дори осигуровки не плащаха! Колкото до образованието не е важно да си образован вече не само тук, но и по света, а да си нагъл, брутален, лъжец и крадец! Примери за такива бол, като започнеш от Простаков, та стигнеш до плагиатите,
  • 88 ххтт

    18 33 Отговор
    Да се благодарят, че не върнаха прогресивния данък. Какво толкова ИТ сектора са допринесли за Бг, те работят за чужди компании?!

    Коментиран от #228

  • 89 Error

    8 22 Отговор

    До коментар #55 от "Трета глуха":

    Нещо засегна ли се бе миризлив плъх? Чукай там на клавиатурата и си пий бозата IF NOT харесва GO TO терминал 2. Чупка!
  • 90 Лошото е

    34 8 Отговор
    Лошото е,че едно говорят,друго правят.ИТ специалистите спонсорираха кампанията им и сега за "награда" заслужават вдигане на данъците.Казах на сина ми,че ще го направят,ама той--не. Вярно че обещаваха да спрат ТЕЧОВЕ, ама по-лесно е така.Иначе ИТ си бачкат яко,ама нали трябват пари и за тези,които нито им се учи,нито им се работи.
  • 91 ххтт

    25 21 Отговор
    ИТ специалистите що не работят в чужбина, да видят какви данъци ще им удържат там?

    Коментиран от #99

  • 92 ФАКТ

    25 10 Отговор

    До коментар #82 от "сирене":

    ...ЗНАЕШ ЛИ ПИЧ..МОЖЕ ДА СЪМ ВРЕДА ЗА КОМПЮТЪРЪТ СИ НО ПОНЕ НЕ СЪМ ВРЕДА ЗА НАРОДА СИ...КАКВИТО СА ТЕЗИ ДВАМАТА КРАСАВЦИ ДЕТО СИ МИСЛЯТ ЧЕ ЩЕ ТИ ПРАВЯТ НЯКАКВА "ПОЛОЖИТЕЛНА ПРОМЯНА" ..И ТО В КОАЛИЦИЯ С БСП...ТРЯБВА ДА ИМАШ СЕРИОЗНА МОЗЪЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ..ДА ЧАКАШ ПРОМЯНА ОТ 70 ГОДИШНА ПАРТИЯ...ПУСНАЛИ НАПРЕД ДВАМА "КРАСАВЦИ" КОИТО СЛЕД 4-5 МЕСЕЦА ЦЕЛИЯ НАРОД ЩЕ ГИ ПСОВА МАЙКА..ДОРИ И ТИ....ТИ ЯВНО НЕ ОСЪЗНАВАШ ЧЕ МНОГО СКОРО ЩЕ ЗАПОЧНАТ ЗАКРИВАНЕ НА ПРЕДПРИЯТИЯ,,МАСОВИ СЪКРАЩЕНИЯ НА ХОРА..МАСОВО ЛИПСА НА ПАРИ..И В ЕДИН МОМЕНТ ЩЕ СИ КАЖЕШ..А БЕ АЗ ..ЗА ТОВА ЛИ ГЛАСУВАХ...???!!!!,,И САМО ДА ТИ КАЖА..НЕ СПОРЯ С ТЕБ..ПРОСТО ТИ КАЗВАМ КАКВО НИ ЧАКА..И ТО В НАЙ СКОРО ВРЕМЕ..ТИ ПРОСТО ГЛЕДАЙ...ЗА КАКВА ГЛУПОСТ СИ СИ ДАЛ ГЛАСА..СЕГА МЕ НАРИЧАЙ КАКТО ИСКАШ..ВЯРВАЙ В КАКВОТО ИСКАШ..КАКТО КАЗАХ СЛЕД 5 МЕСЕЦА..ЩЕ РАЗБЕРЕШ ЧЕ ОНОВА В КОЕТО СИ ВЯРВАЛ ..Е БИЛО ПЪЛНА ЛЪЖА..И ТОГАВА ЩЕ СИ СПОМНИШ ЗА ТОЗИ КОМЕНТАР..
  • 93 мадафакаДонкеле

    40 8 Отговор

    До коментар #86 от "Pavlin":

    Точно така, 99% от ИТ-тата ползваме допълнителното застраховане, и рядко се използва държавна болница, лекар + болнични не пускаме за настинка, пускаме си отпуска, къде са 6к, къде са 60-70% от 3к. С нашата пенсионна система, ще видим пенсии на кукуво лято, кой ще ги плаща? Ако продължават да вдигат прагове или сложат прогресивен данък, за 5дни фирма, контрактор, осигуровки на минимална и плащане на 5% дивиденд, ползване на данъчни облекчения, ддс-та и т.н и ще видите повече осигуровки нанай.
  • 94 Ама

    30 9 Отговор

    До коментар #54 от "Error":

    На теб кой ти е пречил да станеш ИТ специалист.Ами трябвало е да учиш,а не да щракаш с пръсти по дискотеките.И като нямаш нито акъл ,нито възможност да станеш такъв,поне не коментирай,пишейки простотии.

    Коментиран от #98

  • 95 Продължаваме подмяната

    29 8 Отговор

    До коментар #1 от "Мале,":

    Така говори само човек които не разбира от бизнес и не знае за какви разходи става въпрос на 1 служител, камо ли на стотици, ама пр@ст народ слаба Държава😉

    Коментиран от #152

  • 96 1-20

    19 4 Отговор
    Добри въпроси, но да видим дали Очко ще отговори. Иначе Тиквата магистралостроител и защитник на кръчмарите ни докара дотук. Че ИТ-то щом не се пие или яде не е важно. Затова скъпи ИТ-та парите в пликче и продължаваме напред.
  • 97 qwerty

    8 20 Отговор
    Няма да си купувате Астон Мартин, ами Тойота, и въпросът с допълнителната тежест е решен.😏
  • 98 Error

    11 28 Отговор

    До коментар #94 от "Ама":

    Хехе...да не се окаже накрая, че съм учил повече от теб и че знам повече компютърни и чужди езици от теб....пиши си там кода и не философствай. На мен ми трябват точно такива черноработници като теб! На такива надъхани им раздавам бонуси всяко тримесечие, за да си мислят че са специални, а като ги използвам докрай им бия шута! После се кефят, че на борсата им дават по 3000 лева. Недоволни няма, но ти ще си останеш клавиатурен плъх, на който погледа му стига само до екрана.

    Коментиран от #102, #103

  • 99 Ама

    23 4 Отговор

    До коментар #91 от "ххтт":

    То и заплатите там са различни.Сравняваш несравними неща.Ама хората са чудни--говорят един път така,друг път иначе,както им изнася.Факт е,че няколко пъти харвардците обещаваха,че ще търсят осем милиарда,които от ГЕРБ уж крадяли.И каква стана тя?Това било докато се докопат до властта.То е същото като и Кацаров--хората мрат от ковид по над 100 човека всеки ден,той раздава златни медали за добре свършена работа.Пълно безумие.Всички са на принципа"Не ме гледай какво правя,а ме слушай какво говоря"

    Коментиран от #105

  • 100 Хахаха

    26 12 Отговор
    Кокорчо е пълен и.д.и.о.т.
    Този не е управлявал ни бизнес, ни е изкарал 5 лева в Бългапия и да плати данък.
    За два дни ето какво направи:
    Разбуни 800 хил. самоосигуряващи се, за които осигуровките са си данък, като иска да вдигне минималният праг.
    Разбуни счетоводителите с безумията за опис на платени и непланени фактури и касова наличност в ежемесечните справки декларации по ЗДДС.
    Разбуни всички собственици на дружества с предложението дивидент да се изплаща само по банков път, дори и да е под 10 000 лева.
    Банките и сега имат убийствени такси, Кокорчо иска оке да им даде.
    Сега и ИТ индустрията скочи.

    Коментиран от #123

  • 101 Нямат много варианти. Другият е

    19 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    вдигане на данъците. Иначе пари няма откъде да дойдат реално за всички неща, които обещаха. Куриозното е, че точно от IT сектора масово гласуваха за ПП. Не че и при друго развитие на изборите щеше да има решения откъде да дойдат парите за повишените пенсии.
  • 102 знаем ви

    11 3 Отговор

    До коментар #98 от "Error":

    Грамоти в рамка раздаваш, но във форума си велик работодател.
  • 103 Ама

    15 9 Отговор

    До коментар #98 от "Error":

    Много се ядоса.Защо ли? Аз съм майка на ИТ и имам време да пиша.Ама ти,ако си толкова учил,сигурно си запознат с ефекта Дънинг -Крюгер.

    Коментиран от #107

  • 104 Може много неща да предлагат, но тези

    30 2 Отговор

    До коментар #20 от "Мирослав":

    пари за децата, които се дават(ако въобще е възможно да се осъществи това) трябва да се дават само на семейства на образовани хора, а не на маргинали, които ще раждат деца, за да живеят от помощи.
  • 105 ххтт

    23 2 Отговор

    До коментар #99 от "Ама":

    Да, в чужбина и заплатите са различни, ама и данъците са различни. Половин заплата за данъци. Друг е въпросът с конкуренцията и стандарта на живот- наеми, транспорт, ток, вода...
  • 106 Народопсихология

    27 6 Отговор

    До коментар #54 от "Error":

    Да завиждаш на ближния си --българска черта.Вместо да "се вземеш в ръце" и да печелиш и ти. "Не си виновен,ако си се родил беден.Виновен си,ако умреш беден" --Бил Гейтс
  • 107 Error

    21 30 Отговор

    До коментар #103 от "Ама":

    Майката на ИТ да не би да си мисли, че аутсорснатия кол-център , в който работи синчето й има нещо с този сектор? Да не би да си мисли, че синчето й като оправя на тъпите американци или англичани по телефона електронната поща и настройките на рутера той е голям ИТ специалист? Или пък си мисли, че ако по цял ден пише код на Джава-скрипт синчето й е много интелигентно, защото за нея това е свръхчовешка дейност, а не някаква елементарна такава? Браво, синът ви е незаменим....поне за следващите 3 месеца!

    Коментиран от #115

  • 108 Така

    19 5 Отговор

    До коментар #11 от "чичо":

    е Чичак, ама трябва и да те лекуват според внесеното, не аз да плащам твоето лечение.

    Коментиран от #201

  • 109 Някой си

    30 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мале,":

    Всъщност около 9 - 9.5 % от трудово заетите в България се осигуряват на 3000+ лв. Голяма част от тези работници не сме чорбаджии, а специалисти в определена област, хора които в даден момент от живота си сме си давали малко зор да учим и работим. Въпреки това мое уточнение аз не съм против мярката за вдигане на максималния осигурителен доход. Все пак се надявам да доживеем до пенсия.
    Има обаче една друга прослойка от обществото, която е по-малобройна, но с много по-високи доходи и тях тази мярка много слабо ще гии засегне.

    Коментиран от #114

  • 110 Въпросът

    36 5 Отговор

    До коментар #41 от "един от многото":

    Въпросът е ПРИНЦИПЕН.Асен Василев преди изборите обещава едно,а веднага след това,се извърта на 180 градуса.Нали щеше да спира ТЕЧОВЕ.Ама по-лесно да удари средната класа.Защото БАШ БОГАТАШИТЕ ,знаят какво да правят.
  • 111 дзверо

    35 3 Отговор

    До коментар #11 от "чичо":

    Нормално е да има таван на осигуряването, след като има таван и на пенсиите. За чий да се осигурява на 15000 лв. примерно, като пак ще взима макс пенсия 1500 лв. Двете неща са неразривно свързани...разбираш ли какво се опитвам да ти кажа?
  • 112 hmmm

    26 4 Отговор
    схемата е проста. от 2 милиона рабоещи над 1 милион са в сивия сектор, но мъдрия политик за по-лесно решил да вземе повече от честните данакопладци, а не от тарикатите...
  • 113 hmmm

    9 2 Отговор

    До коментар #18 от "Доцент Дрън":

    не са необлагаеми, плаща се 10% на всички доходи над тавана!
  • 114 Ама

    17 3 Отговор

    До коментар #109 от "Някой си":

    За пенсии има да чакате.Ако не знаеш,да ти кажа,че и сега има таван на пенсиите.Та ти сега плащай големи вноски,после такива като харвардците,ще решават.
  • 115 Много

    26 5 Отговор

    До коментар #107 от "Error":

    Много злоба си събрал.Може да си спокоен --получи си душевния оргазъм за днес--успя да оплюеш някого.Само за сведение--да горда съм със сина си,защото не стои да чака някой друг да му оправя живота.

    Коментиран от #122

  • 116 Софиянец

    21 7 Отговор
    Доста тъпа Декларация, написана с посока, не вдигайте осигурителния праг, за да не се вдигнат разходите на ИТ-фирмите!
    Да вярно, е че работещите в тях ако се осигуряват на 3000лв., и получават по-висока брутна заплата от осигурителния доход, не ползват услугита предоставяни от НОИ. т.е. не ползват болнични, защото ще ги получат върху 3000лв. Решението на това е прамахване на максималния осигурителен праг или социално осигуряване по личната партида на осигурения, не солидарно.
    Това, че ще отидат да работят в чужбина маса служители в ИТ сектора, не е вярно, не за друго, а защото всеки който има тази възможност и е заплатен достойно на Запад, няма да стои в България, просто и елементарно, там стандарта на живот е по-висок.
    Що се касае до борбата със сивия сектор, там е заровено кучето. Вие видяхте ли така наречената Инспекция по труда да проверява кой, на къкав трудов договор и за какви легални и нелегални пари работи в строителството, ресторантьорството, хотелиерския бизнес?
    Живата истина е, че докато доходите в България на висококвалифицираните работници се задържат от максималния осигурителен доход, се стимулира сивия сектор. Как да обясниш на един млад човек, че тук ще поледува и ще получава болнични 80% от 3000лв., при условие, че легалната му и запата е 5000лв. ? Много може да се говори на тази тема. Решението е правилно да се вдига максималния осигурителен доход, да ще се увеличат разходите на ИТ-фирмите, но това ще е така докато се догони заплащан
  • 117 Джонката

    26 10 Отговор
    Кирчо и Кокорчо ще ни разкатаят фамилийките. Дойдоха с големи претенции, но истината е че са гола вода. Нали щяха да докарат милиарди инвестиции и оттам да тръгне икономиката, а то какво се оказа, ще докарат един гол х....й. Но за сметка на това ще го ядем ние, защото с намеренията си Асен Кокора показва , че ще мачка здраво родния бизнес. Но както се казва, който си ги е избрал да си мълчи и да им се радва на простотиите.
  • 118 ПАРИ ДА ИМА

    13 4 Отговор
    ОЩЕ ЛИ ИМА ХОРА ДЕТО ЖИЕВЯТ ЗА ДА ПЛАЩАТ ЦЯЛ ЖИВОТ ЗА ДА МОЖЕ ДА ВЗИМАТ ПЕНСИЯ ХАХАХАХА, ТВА С ПЕНСИЯТА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ТЪПОТИЯ, ЩЕ ЧАКАМ АЗ ДА ОДЪРТЕЯ ДА МОГА ДА ЖИВЕЯ ХАХАХАХАХА
  • 119 Бай Бибиан

    1 2 Отговор
    Кой си го подава насекаде требе сеги да го зема одсекаде! Айде и я да кажеме нешто вчепетлевашто днеска.

    Коментиран от #120

  • 120 газо

    6 2 Отговор

    До коментар #119 от "Бай Бибиан":

    По-добре да си беше траял, баце.
  • 121 Хааааахаа

    17 9 Отговор
    Ами честито!!! Продължаваме подмяната ще ви отнесе като куцо пиле домат!!! Кой нормален човек гласува за лъжец, измамник и разследван, сключил споразумение??!! Второкачественият материал... След IT, следват учителите, пенсионерите...
  • 122 Error

    16 9 Отговор

    До коментар #115 от "Много":

    Добре, това наистина е похвално, но злоба няма, това е реалността. Вашият син вероятно е добре платен нечий роб, извършващ не много смислена дейност в услуга на чужденци и едва ли произвежда нещо стойностно в полза на обществото и по-специално българското! Това е в 70%от случаите! Дано някой ден сам промени този факт!

    Коментиран от #151, #302

  • 123 Мииии, не

    22 6 Отговор

    До коментар #100 от "Хахаха":

    КОКОРЧО НЕ Е ПЪЛЕН И. Д. И. О. Т- ТАКИВА СА ТЕЗИ, КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА НЕГО И ФАЛШИФИКАТОРА НА ДЕКЛАРАЦИИ! Ей сега ще видите каква весела зима ни чака - ще танцуваме, за да се топли, ще ядем пасти, защото няма да имаме пари за хляб...
  • 124 Да бе!

    17 12 Отговор
    А какъв знак към обществото давате вие!? Много ниска обществена отговорност и алчност, да не дадете няколко лева повече в държавата! Дребни душици с най-високите заплати! Дори въобще не трябва да има праг, а само задължителен процент!
  • 125 коко

    4 5 Отговор

    До коментар #18 от "Доцент Дрън":

    Кой си ти че да кажеш? Цар Плъх?
  • 126 1984

    6 16 Отговор
    Ето едно разумно нещо от харвардските мошеници ))
  • 127 Гражданин

    17 12 Отговор
    Веднага да се освободят от данъци всички т.н.айпи специалисти.Защото са много умни,пращят от мозък.Без тях ще се срине държавата.Тук в България данъци трябва да плащат баламите
  • 128 Тредстоун

    17 3 Отговор
    Пари нема действайте , рефрен от близкото но забравено минало. Немойковците след като изтеглиха 3 - 4 милиарда за няма и половин година , почнаха да вдигат налозите , пъпеши обли и гладки, а аз си мислех че поне до април догодина ще оцелеят , но те явно искат да опровергаят..
  • 129 Христо Божилов

    6 5 Отговор

    До коментар #86 от "Pavlin":

    Е ти затова ли гласува за Кирчо?? Затова ли предаде Христо Иванов?
  • 130 Динко от Ямбол

    2 3 Отговор

    До коментар #51 от "кюмюра":

    Харесва това
  • 131 Ender

    18 9 Отговор
    Продължаваме подмяната, какво очаквате от шайка доказани престъпници, които изкарвахте "почтенни"!?!? Сега "почтенно" ще ни довършат!!!
  • 132 One Wise

    17 8 Отговор
    Това са синчета на ДС ченгета. Ще вземат от интелигентните, печелещи от конвертируеми IT услуги на фирми в чужбина и ще дадат на работещите във фирмите на ДС , същите фирми от криминалната приватизация. Виж фондовете заради които всъщност са изпратени тук от Канада са "запазена марка", там парите ам блок са си за тях .
  • 133 Само ,така да научат

    17 18 Отговор
    До 1000 необлагаем ,до 3000 10% над 3000 25% ,ай да видя мишоци .Подоходното облагане трябваше отдавна да е факт ,и необлагаем минимум
  • 134 ами

    17 9 Отговор
    отивайте в Германия да работите и там се оплачете че данъците са високи.
  • 135 Иван Тъпия

    28 11 Отговор

    До коментар #7 от "Иван Грозни":

    Господин Иван Тъпият,
    Тези високите заплати се вземат със знания, работа и компетенции.
    Тоест нещо, за което тъпият ти задник, който може само да мие кенефи и да маже мазилки не знае. Със здраве.
  • 136 Ами ами

    15 9 Отговор
    Там няма да се оплачем защото едно IT в Германия стартира от 13К.

    Коментиран от #341

  • 137 Тъпото чиче

    15 7 Отговор

    До коментар #11 от "чичо":

    Чичо, и аз съм абсолютно съгласен.
    В тоя ред на мисли трябва да се махне и минималната работна заплата за цялата страна и да се преизчислява по икономически направления.
    Тогава жалката ти професия на смешен общак ще падне и под сегашната минимална заплата, защото и 650 бруто са много за необразовани боклуци като теб. Много ще се радвам да видя как изкарваш с толкова пари, колкото реално заработваш със смешната си професийка.
  • 138 ХасанПаша

    18 9 Отговор
    Браво на бкп. Взимат от единствените хора, които имат акъл и вдигат стандарта в БГ да дадат на циганите и пенсионерите. Евала.
  • 139 гост

    10 11 Отговор
    Вместо герб се падна на Асен да върши нестореното от герб реформи промяна и трябва да сте благодарни на младите нови депутати от ПП ПП. Иска ви се далаверите ви да продължават, няма да им е лесно на ПП, но трябва, а до тогава много народ герб няма да са между живите. Перфектно герб се справи с униване на сите българи
  • 140 Анонимен

    15 4 Отговор
    Всичко е връзки гн Василев. Здрави с диагнози от телк, а тежко болни с нисък % инвалидност. Трябва проверки
  • 141 IT СпИциалист

    23 8 Отговор

    До коментар #9 от "И правилно":

    Удръжките ми от заплатата са най-вероятно колкото твоята заплата, така че не се притеснявай, плащаме си достатъчно.
  • 142 Асен Василев

    13 3 Отговор
    Необлагаем минимум ,не маскимум .
    Някой май се ококори?
  • 143 Очевидец

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "Доцент Дрън":

    Браво!Много добре им го казваш,ама няма как да стане у България!
  • 144 Мнение

    20 2 Отговор
    "никoй нe ce ocмeлявa дa зaпoчнe пo-трудния рaзгoвoр зa oбиднo ниcкoтo кaчecтвo нa уcлугитe, кoитo ce прeдлaгaт нa грaждaнитe cрeщу вce пo-виcoкитe внocки".
    Никoй нe ce ocмeлявa дa зaпoчнe пo-трудния рaзгoвoр и зa oбиднo ниcките заплати преобладаващи в БГ, между 650 и 700 лв. чисто. При това с превишаване на работните часове и количеството труд, извършвано от един работник.
  • 145 очевидец

    11 17 Отговор
    Който е работил в часта фирма знае за айтиспециалисти. Заплатка от частника, през работно време чатно и т. н. След работа по къщи. И сега не им се ще. И на много хора еродит учители стоят на студ, защото бяха съкратени, защото ги осигуряваха на 4часов.и се чудя на някои живеещи в апартаменти. Богати и бедни заедно. Дайте бе айтиспециалисти, за да няма бедни хора. На запад има средна класа и най-бедният пенсионер, общ работник кара кола за 30 хил евро нова кола. А тук бъркащи в кофи за боклук. Сърдете се на герб, бб и др. И по зле ще става. Те ще спъват новите избрани млади хора. Няма да им дадат покой. Имат пари техните отдолу хора, силни са, сталинисти са, все те искат да имат, сталинистите на бойко б. Робите работещи ги осигуряват на минимална, на 4 часа, трябва също проверки, но кой
  • 146 Колкото повече печелиш

    19 16 Отговор
    Толкова по големи данъци трябва да плащаш.Долу плоския данък.ДА на прогресивния.

    Коментиран от #209

  • 147 ой ой

    12 11 Отговор
    Да направят и прогресивен данък за облагане на ФЛ! Примерно, с доход до 5000 лв - 10 %! С доход 5-10 хил. - 12%! С доход над 20 000 лв - 15%. От къде на къде едни ще смучат ресурсите на държавата, а други ще кретат с 800 лв. запалата! Как ми се ще на Киро Гела да му сдерат кожата
  • 148 Леле мале

    24 7 Отговор
    Еми браво, аз съм ИТ специалист и съм ок за това, стига парите ми да отидат за песнията за някоя баба или дядо или за помощи за инвалиди, детски помощи. А за хейтърите дето говорят, че ИТ специалистите не правят нищо, може да си сменим местата, гаранция че няма да издържите на стреса. Айде живи и здрави!
  • 149 ИТ Специалист

    29 8 Отговор
    Дами и господа, които пишете тук с такъв ентусиазъм и развален български: Първо си научете родния език, после говорете за икономика. По темата за завишаването на осигурителния праг, естествено, че ще изреве ИТ сектора, като се правят прибързани решения от хора, които още дори не са встъпили в длъжност. Като сте толкова добри да давате примери за "как се прави на запад", знаете ли каква тежест върху политическите решения имат секторите, които им носят парите. Прочели ли сте случайно колко време отнема да се наложи едно такова решение. Не. И смеете да хулите сектора, който е с най-голяма произовдителност в целия ЕС. Ама като изчезне после ще ревете вие и ще се питате "какво направихме". Като искате и вие да се осигурявате на тавана, вземете се образовайте и работете за повече пари, като гледам имате интернет, че да пишете тук. Има и безплатни академии за тези неща (създадени от същите тези, които толкова мразите) Заплати от 8,10,20к лева в IT сектора? Личи си колко сте далеч от истината, като средната заплата е около 4к. Ако я взимахте вие тази заплата нямаше да мрънкате. Ех, колко е силна завистта в нашия народ. Вместо да си помагаме да изкореним корупцията се бием един срещу друг. И като за финал ще кажа че аз съм ЗА да се въведе даже и прогресивен данък, ама дайте първо да си запушим дупките на кофата и тогава да го мислим.

    Коментиран от #312, #313

  • 150 Така чеее

    19 5 Отговор
    Болшинството от работещите в IT сектора работят за чужди компании и обслужват дейности извън България и съответно печалбата си е за чуждата компания. Чуждите компании са тук заради ниския данък и ниските заплати съпоставени с тези на Запад. Тук няма случай някой да ги е съдил за нарушаване на трудовото законодателство. Счетоводните трикове за намаляване на печелбите тук си вървят добре. IT компаниите пробват навсякъде където има евтина образована работна сила,ниски разходи и ниски данъци. Имам и приятели,и роднини в такива глобални компании и от тях знам как в България им си получава добре,но не така добре им се получава в Африка,Арабския свят,Индия...,просто работната сила е ... проста. Понеже работят в мрежа и...... с индийци или африканци е голяма мъка,мъка и да се разбереш на английски и да им обясниш каквото и да е било от IT. Имам 1-2 приятелчета,които пробваха в Германия и Британия на доста по-големи заплати,но се оказа,че там дерат кожи за данъци,осигуровки,наеми...Там дори да си подържаш колата е много скъпо. Трябва да си много надарен и тогава глобалната компания сама ти предлага рабата в централата и но... парите пак са по-малко от на местния специалист - такъв. Виж в Индия може да се спестят пари,защото там сега е развиващ се и разработван пазар,а разходите малки. Проблемът е,че е почти невъзможно да се опазиш от зарази. Така чеее...танко за кукуригу.
  • 151 Много

    16 6 Отговор

    До коментар #122 от "Error":

    Много грешиш.Точно на много българи помага,защото групата,която ръководи,прави програми,които улесняват живота на всички.Иначе,всеки се оплаква от бюрокрация,от голяма администрация и т.н.Ами моят син използва знанията и уменията си,за да подобри нещата в това отношение.Всеки е "роб" на някого.Няма напълно независими хора.Когато харесваш това,което правиш,а пък то ти дава възможност за по-добър стандарт на живот,нещата са точни.
  • 152 ????

    13 4 Отговор

    До коментар #95 от "Продължаваме подмяната":

    Тъй де, тъй простия народ ич не разбира затова гледа как как стане въпрос за заплати и пенсии всички чорбаджии скачат като луди и вият на умряло, че няма да могат "хлебец да ди купят"! Ама така е кога пуснеш вълка в кошарата, а българите го пуснаха преди 32 години.

    Коментиран от #162

  • 153 Болярин

    22 10 Отговор
    Приятели от IT компании, и не само, който очаква нещо добро от тия харвардски измамници, просто да отива на поправителен ...
  • 154 Kраси

    17 10 Отговор
    Значи тези който си скъсват задниците от работа ще плащат на мързеливите. Пак ли социализъм ще градим.
    Досега Бойко крадеше от държавата, сега този дебил иска да ми бръкне в джоба.
    Асене, вече си пътник.
  • 155 Работещ в ИТ

    27 10 Отговор
    Аз съм с ниска за ИТ бранша заплата, но все пак затова, че работя, в НОИ по различните сметки влизат около 20 хиляди лева на година. От тези пари не виждам нищо. Защо трябва да ми се взима още повече и да се дава на тези, които ги мързи да работят?
  • 156 ГЛАС НАРОДЕН

    14 8 Отговор
    СКАПАНЯКА КОКОРЧО, КАКВО СТАВА С ОФШОРКАТА ТИ С ЛУКАНОВИТЕ КИНТИ, А.
  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Краси

    19 4 Отговор
    Значи едни крадат, а нормалните хора плащат сметката. С две думи това правителство започва старата песен на нов глас. Какви наивници бяхме че нещо ще се промени. От пръв враг на Бойко почвам да го подкрепям.
    Асене, Асене, Асене, това ли ти е промяната?

    Коментиран от #177

  • 159 Хард вардаааа

    15 5 Отговор
    Паника, същи шумкари са, взимат на готово от богатите за да се бият в гърдите, че са вързали бюджета. А след тях и потоп. Искат да успят хората с пенсии и социални помощи дорде окрадат парите от Европа за възстановяване. Плана за намаляване на популацията продължава, задкулисието зад комунистите-либерали е в ход. Докога ли
  • 160 Гост

    12 4 Отговор
    Асене кажи първо колко откраднати лева взема от бившите крадливи полетици и тогава посягай на парите на трудещите се
    Или пак ние народа ще плащаме всичко.за това ли ви избрахме да продължи тормоза върху народа.Този път няма да търпим.
  • 161 Заварчик

    18 2 Отговор
    Най-големите сиваци са промишлеността и услугите. Вместо тях да натиснат по хиляда възможни начина, тъпаците правят най-лесната за тях стъпка - пипат тия де не могат да бягат.
  • 162 vinety$

    22 4 Отговор

    До коментар #152 от "????":

    Става въпрос за осигуровки за пенсия и здраве бе лумпен, калви чорбаджий виде? Ще взимаш от бели умни и работещи и ще даваш на електората на дъпъсъ от маалата. В резултат умните ще си намерят работа в интернет или ще се пререгисрират в Сингапур а тебе че си те стрижЕ чорбаджи поредният депутат и че ти крадне европейскио фонТ Па на дигитализацията да и го набием с 200...
  • 163 mik

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мале,":

    ако си малко по осведомен, ще знаеш че бъркат най-вече в твоя джоб!
  • 164 Фермер

    7 10 Отговор

    До коментар #40 от "K3L":

    Добре,че индийците вече си ценят труда и не се навиват да бачкат за жълти стотинки,та да се видите в некой лев.

    Коментиран от #190

  • 165 Дякон Игнатий

    8 9 Отговор
    IT сектора изобщо не са в час, работата на другаря товаришч резидент Радев и новото му неокомунистическо руцкосавецко правителство е да краде, граби и лъже максимално и да обслужва отлично интересите на гоцподарите си от годин империя на злото, не да работи за бизнеса в България, още по-малко пък за бг поданиците си.
  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Дякон Игнатий

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Сомалийския пират":

    Нормално е, все пак са комунисти.

    Коментиран от #182

  • 168 КЪРЛЕЖИ

    12 4 Отговор
    ОТ ИТ СЕКТОРА ОЧАКВАТ КОМУНДЕТАТА ОТ .........Прoдължaвaмe прoмянaтa" Кирил Пeткoв и Aceн Вacилeв, и лидeритe нa ГEРБ, CДC, ДПC, БCП, ИТН, ДБ и "Възрaждaнe" ИТН Бoйкo Бoриcoв, Румeн Хриcтoв, Муcтaфa Кaрaдaйъ, Кoрнeлия Нинoвa, Cтaниcлaв Трифoнoв, Хриcтo Ивaнoв, Aтaнac Aтaнacoв и Кocтaдин Кocтaдинoв. ДА ИМ ОБЪРНАТ ВНИМАНИЕ - НО ТЕЗИ ПАРИ СА ИМ НУЖНИ ЗА КРАДЕНЕ ................ЕГАТИ И ПРОМАНАТА С ТИЯ ИЗКЛЕСЪЦИ !

    Коментиран от #186

  • 169 Дякон Игнатий

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Не може Българин, Говорит мацква не дава на бг зомби руцкосавецките си крепостни такива неща да правят.
  • 170 Ти си много ограничен!

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мале,":

    Я се опитай да бръкнеш в джоба на политиците и тогава пиши глупости!
  • 171 алоооооо

    6 5 Отговор
    това българина е голямо говедо,учил е само действие събиране
  • 172 Супер неадекватно решение!

    15 10 Отговор
    Да унищожите и малкото работещи сектори в бедната ни държава!И как ще накарате нас младите хора да останем да работим, да се грижим за семействата си и да оцеляваме в родината си, вместо да отиваме в чужбина и да работим за чуждата икономика?!? Това ли е плана за продължаване на промяната? Да ни довършите след режимите на боко, станишев, костов, виденов и т н. Мислете!!!

    Коментиран от #193

  • 173 Киро

    12 2 Отговор
    Всички служители отварят фирми, минават на самоосигуряване, шефовете им ги наемат за работа като фирма подизпълнител и ще платят едни ниски данъци и осигуровки и всичко замира. А като регистират и по една фирма в офшорна зона и кажат, че печалбата им отива там, щото дължат такси на онази фирма за услуги и печалбата изчезва и няма и % върху нея. И те така.
  • 174 А в туризма всичко ли честно се плаща?

    19 4 Отговор

    До коментар #9 от "И правилно":

    А петролните компании,Вик, НАП, енергото,здравната система, дупедатите съвестни платци ли са? Я размърдай мозъка и помисли! Или е модерно да плюеш труда на ИТ специалистите! А може би мислиш като вожда си, че трябвало овчари, а не програмисти!
  • 175 Гената

    7 9 Отговор
    Значи на вас се надявахме да направите цифровизацията, а ? Е, какво получихме, нищо и половина ! А Прибалтиките вече нямат такъв проблем И сега молите за аванта обществото, което баламосвате вече повече от 20 години. Мачкай, Асене !
  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Гената

    8 3 Отговор

    До коментар #158 от "Краси":

    А твоят Бою от къде крадеше бе, каунь ? Да не би да е създал някакъв абизнес, да е привлякъл някаква инвестиция, а порите от ЕС обръщаше на калпави магистрали. Калпави, защото Бою грабеше от там като за последно. Е, това "последно" вече настъпи. Стягайте си бохчите за зандана !
  • 178 От облагане на строители, зърнари

    11 3 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    администрацията на герп,от сивия сектор в туризма, от наркобосовете, проституция, медии,корумпирани шефове на болници, футболни босове,дупетати и сегашни и бивши крадливи управници... Парите могат да дойдат оттам! А също и Кирето да не си взема увеличената дупетатска заплата и да я дари за децата! Съгласен???
  • 179 Леле, колко си некомпетентен!

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "АТ айдуците":

    Оставям те да тънеш в заблудата, незнанието и завистта ти!
  • 180 И ти повярва?!?

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Не бързай":

    Все едно да вярваш на онова туловище сачева!
  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 183 Е.Маркова

    35 7 Отговор
    Чета коментарите и не мога да се начудя колко злоба и неграмотност има у българина. Първо: IT-секторът е един от малкото, където хората се осигуряват на реалния доход. Второ: Осигуровките се плащат и от работодателя и от работника, а данъкът се плаща само от персонала, т.е това не засяга само собствениците на фирми, а и работещите в тях. Освен това говорим за максимален ОСИГУРИТЕЛЕН доход, а данък се плаща върху целия доход. Повишаването на осигурителния доход ще намали реално получаваните пари от персонала. Трето: пречат ви високите им заплати. За сведение те не идват нито от вашите джобове, нито от държавния бюджет и не разбирам какво би бъркат. Впрочем свободни работни места в сектора има постоянно. Никой не ви пречи да се кандидатирате и да вземате такива пари.
  • 184 Ела при нас

    8 6 Отговор

    До коментар #54 от "Error":

    Да вземаш космическа заплата и да си бъркаш в носа, лесно е! За човек с твоя супер интелект 😁
  • 185 Нищо не се обръща

    9 2 Отговор

    До коментар #74 от "Последния Софиянец":

    Просто ще се краде по схема, различна от тази на боко, станишев, костов и сие! По нов модерен канадски модел...
  • 186 Не само те

    3 3 Отговор

    До коментар #168 от "КЪРЛЕЖИ":

    Не само те, забрави че промяната идва и с Б. Рашков и Румен Гечев...
  • 187 Бактън be

    23 2 Отговор
    Ниновицата още преди изборите си беше направила сметката да цоца от IТ бизнеса в България. Що не накарате ония с кръчмите и магазините да си плащат данъците, а не 400лв заплата и останалото в пликче....
  • 188 Българин

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "БСП за България и Радев":

    Ако няма бедни, няма и БСП.За да има БСП, трябва да има бедни.
  • 189 Fool (супер програмист)

    23 2 Отговор

    До коментар #62 от "Джамбаза":

    Аз съм супер за да се махне максималният осигурителен доход. НО, всеки да получава това за което е плащал, не от моите данъци да се плащат пенсиите на заетите в строителството, ресторанти и т.н. Получаваш това за което плащаш, не да имам таван на пенсията един ден

    Коментиран от #245

  • 190 За индийците мога книга да напиша!

    17 0 Отговор

    До коментар #164 от "Фермер":

    Имах неудоволствието да посетя Калкута... Е, няма такава мизерия, може би само в цганските гета!
  • 191 Асен Василев

    18 4 Отговор
    Партията ми се казва Продължаваме промяната, а не Продължаваме промяната към по-добро... Какво искате?
  • 192 Мнение

    35 3 Отговор
    Пoтрeceн cъм oт злoбaтa нa пoвeчeтo кoмeнтирaщи,пoвeчeтo oт тях cи нямaт и рeaлнa прeдcтaвa зa кaквo пишa. Aмa нa, дaй мрaмизим злoбeeм, щoтo видиш ли някoй изкaрвa пoвeчe пaри oт нeгo. Зa пoрeдeн път в тaзи бeзумнa държaвa oщeтявaт хoрaтa, кoитo нитo нaтoвaрвaт здрaвнaтa и coциaлнa cиcтeмaтa, нитo излизaт зa щялo и нe щялo в бoлничeн! Нaкoй щe ми oбяcни ли ,зaщo взимaт oт мeн и жeнa ми нa мeceц нaд 1500лв дaнъци,a в cлeдвaщия мoмeнт нямa мяcтo зa държaвнa дeтcкa грaдинa, при пoceщeниe нa дeтcки пeдиaтър ми взимaт 3лв зa бeлжкa и aкo нeдaй cи ce рaзбoлeeш oт нeщo другo ocвeн Кoвид нямa кoй дa ти oбърнe внимaниe.
    Нитo cъм ИТ ,нитo cъм тeceн cпeциaлиcт, нo c труд и чeтeнe cъм cи дoкaрaл cрaвнитeлнo приличнa зaплaтa и ce чуcтвaм oщeтeн,чe зa пoлoжeния труд взeмaт пoвeчe oт мeн ,a нa cрeщa нищo нe пoлучaвaм. Вcякaкви други cръвнeния c дaнъцитe нa рeдици eвoпeйcки държaви зa бeзcмилeни, зaщoтo нe взимaм пo 200 eврo нa дeтe oт държaвaт,бeз знaчeниe oт дoхoдът,зaщoтo кoгaтo ce рaзбoлee дeтeтo ти нe плaщaш пo 200 лв зa бeзcмилeни лeкaрcтвa, зaщoтo пeнcиoннaтa им cиcтeмa e aдeквaтнa и aкo живoт и здрaвe cтигнa дo нeя, щe имaм дocтoйни cтaрини.

    Кoгaтo вcичкo тoвa cтaнe в Бългaрия c нaй гoлямo удoвoлcтвиe щe плaщaм oщe пo-гoлeми дaнъци, нo дa знaм , чe зaд мeн cтoи иcтинcкa държaвa ,a нe cбирщинa прoдaжни крaдци.

    Кoйтo нe e cъглaceн дa cтaнe ИТ cпeциaлиcт и caм щe мoжe дa прoвeри: мecтa вce oщe имa дocтaтъчнo. Aмa мaй пo-лecнo дa cи cипeм пo eднa рaкия и дa п
  • 193 Там е вратата

    7 10 Отговор

    До коментар #172 от "Супер неадекватно решение!":

    Ам аре бегай навънка, какво ревеш. Да не забравиш да се ваксинираш и да си вземеш вазелин за дългите нощи с приятелите ти - негри и арабески с по 25см геги

    Коментиран от #233, #275

  • 194 Жоро

    5 5 Отговор
    Не ми пука на мене. плащам 830лв за месеца + 10% над 3000лв. Така или иначе ме бръснат така поне ще влизат към пенсионното.
  • 195 Машала

    17 15 Отговор
    Ами хващайте пътя за Германия! Ще ви питам тогава. На времето имаше една весела случка -" журналист пита Маргарет Тачър, кое е най големият комунист? А тя отговяря - Хелмут Кол разбира се. 50% данъци и социална политика". Тук никой не иска да плаща данъци и осигуровки. А после иска пенсия без таван. Дайте ми на мен заплата 5-6 бона, пък аз ще си плащам данъците върху всичките! Защо не реват бедните хора, които хем вземат малко, хем си плащат всичко. На техният гръб се държи всичко. Да не би един физик, лекар, учител да знае и работи по малко от един ИТ специалист. Не! Но в момента ситуацията е такава. Цял живот работя в ИТ сектора. Но когато бяхме млади, никой ня ни плащаше хилядарки. 175 лева заплата. Е смениха се нещата. Така че всеки да си плаща мизата към държавата. Иначе няма да има държава!

    Коментиран от #198, #277

  • 196 Марина

    9 12 Отговор
    Много правилно. Всеки трябва да плаща данъци съобразно доходите си.
    Абсурд е да има таван на облагаемия доход.
    Така богатите стават още по богати, а в същото време бедните още по бедни защото най ниско платените, плащат данък върху реалната заплата.
    Освен това мисля, че глобите за нарушения от всякакъв вид трябва да са в зависимост от реалния доход.
    Така разни наглеци ще спрат да нарушават правилата. Защото едно да платиш 200 лв. Друго 2000

    Коментиран от #251

  • 197 Цуца

    12 16 Отговор
    Най Справедливо е да има прогресивен данък: колкото повече получаваш, по голям данък плащаш. Заради 10% няма пари в хазната, така и не дойдоха бленуваните инвестиции, IT компаниите да не пищят, че при тях, т н добавена стойност е 0!

    Коментиран от #279

  • 198 Someone

    44 9 Отговор

    До коментар #195 от "Машала":

    Ето още един...
    "Дайте ми"...
    Аз съм един от тези недолюбвани ИТ-та. Заплатата ми е 15 000 лв. на месец и съответно плащам данък върху всичко, което получавам. Компанията, за която работя изкарва парите си на Щатския пазар, плаща ми, плаща данъци, аз също плащам, но и си харча парите тук. Насреща получавам разбити пътища и ако ми се наложи да отида на лекар трябва да си платя под масата за да ми обърнат внимание. Всеки месец вкарвам пари в икономиката. Също така всеки месец слушам такива, като теб, които казват "Вие ИТ-тата сте добре. Много пари вземате". Не, не вземаме. Изкарваме. Тук е разликата.
    Когато аз ходех на лекции, колегите ми дремеха в общежитията и играеха на компютрите. Когато аз учех за изпити те преписваха. За тези от средното дори няма смисъл да споменавам...
    В момента в отдела, който ръководя има 10+ позиции с начално заплащане от 5 000 + лева месечно. Ела и кандидатствай. Но няма да го направиш, нали? Защото ти не искаш да изкарваш пари. Ти искаш някой да ти даде...
  • 199 САТЪРА НА ХАНА

    7 4 Отговор
    ОТ ОРГАНИЗАЦИЯ НА САТЪРИТЕ В БЪЛГАРИЯ
    ДО СОФИЙСКИТЕ АЙ-ТИ ГЕЙОВЕ
    .... .........
    МНОГО МРЪСНИ МУТРЕНСКИ ПАРИ СЕ ВЪРТЯТ ВЪВ ВАШИЯ СЕКТОР :)
  • 200 чичо

    11 11 Отговор

    До коментар #69 от "dad":

    Вярваш ли си или просто пишеш за да си интересен! Първо - какви точно външни инвестиции вкарват в икономиката от този сектор, че не се сещам? И кой ти каза, че не са си "хванали шапката" като почти целия сектор е част от западни компании, които не внасят и лев в държавната хазна?!? На кого точно го обясняваш това? Почти целия сектор работи по една абсолютно вредна за страната ни теория за аутсорсинга, която бе наложена от оня .... Плевнелиев и от която държавата губи всеки ден!
  • 201 чичо

    13 1 Отговор

    До коментар #108 от "Така":

    Тук си абсолютно прав! Впрочем и аз съм от тия, дето в момента се осигуряват на максимума, но реално получавам доста повече и то без да съм в компютърджийския сектор-произвеждам!!! Аз също ще бъда от "засегнатите", но пък после няма да рева, че при доходи от по 5-7000 пенсията ми е 1500 лв! Но си прав - трябва да има и съответното медицинско обслужване, както е в САЩ-пакети според приноса, но това е друга тема и няма как да се изпълни , ако не започнем да внасяме осигуровки подоходно!
  • 202 Петър

    14 8 Отговор
    Изредили се много завистливи хора да коментират. Не е зле да се повиши максималният праг, но разберете, че България се радва на уникален растеж на ИТ сектора точно заради относително ниските допълнителни разходи. Подобно е и положението с успехите на Лудогорец и частично ЦСКА. Можем да сме конкурентни на белгийски и холандски заплати за доста прилични футболисти и поне да стигаме групи на Лига Европа с по-малко инвестиции от други държави от нашата черга. Всичко това ще рухне при падане на плоския данък и голямо увеличение на макс. осиг. праг.
    Виждам, че се дават за пример западни държави. Всички искаме техния стандарт, но да не забравяме, че нямаме тяхното общество, което има по-ниска толерантност към корупция. У нас увеличението на приходите в бюджета няма да доведе до силно нарастване на стандарта на хората.

    Коментиран от #208

  • 203 чичо

    10 9 Отговор

    До коментар #176 от "Ела и работи в ИТ сектора":

    Знаеш ли, само една дрееебна подробност! Компанията ти не внася нито стотинка в държавния бюджет и не те осигурява върху 15000, а върху максималния осигурителен праг, който е 7 пъти по-нисък! За другото си прав...ама то май не остана друго! Предполагам и летата си ги изкарваш не по Черноморието....

    Коментиран от #284

  • 204 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 205 ГЕРБ=БСП=ДПС

    8 13 Отговор
    IT сектора си гледат само своя интерес искат да си запазят ПРИВИЛЕГИЯТА. Искат да продължават да не плащат пенсионни и здравни осигуровки за доходита си над 3000 лева месечно. Аз смятам, че в случая и Асен Василев и IT сектора са "ГРЕШАТ". Смятам че в България е много сбъркана цялата ДАНЪЧНО-ОСИГУРИТЕЛНА система. Също и ПЕНСИОННАТА система, защото у нас има огромно "НЕРАВЕНСТВО" при пенсиите. Разликата между минималната и максималната държавна пенсия у нас е 5 пъти. В развитите Западни държави е 2-3 пъти. Също така на Запад пенсията се облага с данък доход, когато е над необлагаемия минимум. А в Холандия имат "плоски пенсии" всички стари хора, които имат нужната възраст и трудов стаж, получават еднакви пенсии от 1000 евро месечно. Ако не им достига трудов стаж пенсията се намалява с 2% за всяка години по-малко стаж. Но не може пенсията да се намали с повече от 30%.

    Коментиран от #206

  • 206 ГЕРБ=БСП=ДПС

    8 2 Отговор

    До коментар #205 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    В Холандия имат "плоски пенсии" всички стари хора, които имат нужната възраст и трудов стаж, получават еднакви пенсии от 1000 евро месечно. Ако не им достига трудов стаж пенсията се намалява с 2% за всяка години по-малко стаж. Но не може пенсията да се намали с повече от 30%. Няма значение дали си били директори, лекари, инжинери, чистачки, овчари, шофьори ... И какви заплати са взимали когато са били млади. Всички когато остареят и станат пенсионери на 70 годишна възраст, ако имат над 50 години трудов стаж взимат еднаква държавна пенсия 1000 евро месечно.
  • 207 Берете ягоди в англия вмусто да учете

    16 5 Отговор
    Яко завист и злорадство от общаците.
  • 208 ГЕРБ=БСП=ДПС

    9 9 Отговор

    До коментар #202 от "Петър":

    Да всички искаме нещата, които дава примерно Франция на своите граждани. Но във Франция богаташите не реват, а плащат 55% данък доход за доходи над някакъв праг незнам си колко стотин хиляди евро годишно. Единствено неколцина като Жерар Депардио негодуват и напуснаха държавата. Депардийо стана поданик на руския президент Ввладимир Путин. Някои бивши негови сасънародници, настоява да му се отнеме правото да ползва френско здравеопазване, френска пенсия и френски социални помощи. След като не иска да си плаща данъците във Франция.

    Коментиран от #214

  • 209 Петър

    17 6 Отговор

    До коментар #146 от "Колкото повече печелиш":

    И събраните приходи къде ще отидат? Да не би да смятате, че новите фирми около новите управляващи няма да успеят да изтеглят и да духнат за чужбина? Междувременно всеки светнат ИТ човек ще се пререгистрира в офшорна зона и в България ще плаща само ДДС върху потреблението си. Точно плоският данък пълни бюджета ни вече толкова години, защото нормалните сектори изсветляха. Прогресивният данък на нашата територия само ще намали приходите за бюджета в дългосрочен план.

    Коментиран от #222

  • 210 Против

    15 1 Отговор
    Вдигнете осигуровките на фирмаджиите.Не да се осигуряват върху МРЗ.За майчинство- само на грамотните.Напълни се държавата с неграмотно население.Вземете пари от тези, които окрадоха държавата и ги внесоха в офшорки.Депутатите с 1500 лв заплати без допълнителни да си наглеждат бизнесите.
  • 211 боко

    2 5 Отговор
    продължаваме промяната с вас сме
  • 212 Заблуден си

    18 1 Отговор

    До коментар #9 от "И правилно":

    Човече, ти в кой свят живееш? Нима не виждаш, че с този темп на образование и реално работещи хора в България, само след 10-15г. няма да има кой да внася осигоровки, че за да се плащат пенсии на сега внасящите.
  • 213 АйТи

    7 6 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Просто много от засегнатите ще си бият камшика за "нормалните страни". Или и този сектор ще влезе в сивата икономика като повечето останали. Това с какво ще помогне?
  • 214 Петър

    10 5 Отговор

    До коментар #208 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Нашето общество няма нищо общо с френското! Ганьо не протестира масово, когато му отнемат права. Мълчи си и чака да стане нетърпимо, че да излезе на улицата. Франция генерира огромни приходи от ядрените си централи, във Франция г-н Борисов, Костов, Негово Величество и куп подобни щяха отдавна да са в затвора! Откъде знаете, че само Депардьо е недоволен от високите данъци? Защо смятате, че високите данъци задължително донасят вечно щастие на цялото общество? Високите данъци в много западни комуноидни общества водят до редица извращения като това хора да лежат цял живот на соц. помощи, защото им е по-изгодно, отколкото да ходят и да се трудят. Мислите ли, че сравнение с колониална държава въобще е възможно (Франция до ден днешен има отвъдморски територии)?

    Коментиран от #221

  • 215 Край

    11 1 Отговор
    Нинова да докара сина си тук в България и да го облагат по новия начин.Нали е голяма патриотка? Защо сина й е в САЩ и взема голямата заплата.Депутатите с 1500 лв заплата.Толкова.Те служат на народа.Защо оставихте Нинова на преговорите? Позор за БСП.Нали е в оставка????
  • 216 ГЕРБ=БСП=ДПС

    3 3 Отговор
    Размера на данъците е обвързан с 2 неща КРАЖБИТЕ/КОРУПЦИЯТА/ и УСЛУГИТЕ които предоставя държавата като здравеопазване, образование, полиция, социални помощи, патица, железници ... По-малки данъци означават по-малко кражби и по-малко държавни услуги и по-евтини. Повече данъги означават по-малко кражби и повече услуги. ОГРОМНИ ДАНЪЦИ, каквато е сегашната ситуация означават ОГРОМНИ КРАЖБИ И КОРУПЦИЯ и МЕНТЕ ДЪРЖАВНИ УСЛУГИ с огромни доплащания чрез такси. ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ - народа с референдум да реши колко да са данъците. Обаче ПРЕДИ ТОВА ДА СЕ ОБЯСНИ така, ме и тези дето си продават гласовете в гетата да го разберат, да се обясни на народа примерно 5% данък доход няма държавна пенсия, няма безплатно здравеопазване, образование ... няма държавен АЕЦ БЕЛЯНЕ.
    ДАНЪК ДОНОД 45% има държавна пенсия, има безплатно здравеопазване, образование ... няма държавен АЕЦ БЕЛЯНЕ. ДАНЪК ДОНОД 65% има държавна пенсия, има безплатно здравеопазване, образование ... ИМА държавен АЕЦ БЕЛЯНЕ.

    Коментиран от #281

  • 217 ВРАГ НА НАРОДА

    4 7 Отговор
    НЯКОЙ НЕЩО ДОБРО ОЧАКВАЛ ЛИ Е ОТ хАСКОВСИЯ Г € Й!?

    "ПП"-П€Р€$ТРОЙКА НА ПОДМЯНАТА!

    НОВИ ИЗБОРИ ЗА ВЕЛИКДЕН!
  • 218 Петър

    12 7 Отговор

    До коментар #28 от "Христо Божилов":

    Много здраве!
    Успех с емиграцията!
    Там ще разбереш, какво е данък.

    Коментиран от #220

  • 219 АйТи

    13 2 Отговор

    До коментар #22 от "Данъкоплатеца":

    Пълни глупости, точно в този сектор всички се осигуряват на реалните си заплати. Мислиш си за ресторантьори или хотелиери!
  • 220 Петър

    11 1 Отговор

    До коментар #218 от "Петър":

    Адаш,

    Знам за поне няколко държави със сходни на нашия данък и разходи за живеене. Чужбина не е само Запад.
  • 221 ГЕРБ=БСП=ДПС

    7 3 Отговор

    До коментар #214 от "Петър":

    Не смятам, че е само Депардио. Написах "като Депардио" знам че има и други. Но знам, че има ЧЕСТНИ французи, които са богати и са готови да заделят повече от половината си доход. Да го дават на държавата и тя да го преразпределя. А не като нашите IT асоцииации и подобните на тях като тези на работодателите, хотелиерите, превозвачите, стотината едри комбайнери мошеници прибиращи общо милиарди субсдии ... "Високите данъци в много западни комуноидни общества водят до редица извращения като това хора да лежат цял живот на соц. помощи, защото им е по-изгодно, отколкото да ходят и да се трудят. Мислите ли, че сравнение с колониална държава въобще е възможно (Франция" С горното написано от теб съм по-скоро съглакен. Възмущавам се от предложенията на БСП, да се дават пари на бедните да раждат деца. Възмущаваме се когато БСП лъжат, че се грижат за пенсионерите. Докато в действителност се грижат за 200-300 хиляди богати пенсионери бивши комунисти с 1000-1500 лева месечна пенсия. И мамят 1 млн. бедни пансионери с 250-350 лева мизерна месечна пенсия, че защитават интересите им. В България политиците много подло противопоставят пенсионери с мизерни пенсии от 250 лева на пенсионери с нормални пенсии от 600-700 лева месечно. И хитро раздават привилегиравани пенсии от 1500 лева месечно на бивши свои колеги депутати, генерали, полковници, милиционери ... В България все още има много привилигировани и привилегии, за кожто плащат най-бедните 2-2,5 млн. българи. Защото с
  • 222 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 223 Коментара

    17 6 Отговор

    До коментар #9 от "И правилно":

    Съгласен си защото... как да ти го кажа без да те обидя .....не си им на масрафа. Не работя в ИТ сектора но заплатата ми е сходна с тези на ИТ специалистите. Та какво се получава приятелю.... плащам осигуровки от които не се възполвам реално (както пишат и Ай ТИтата)... имам допълнително ДЗО което покрива всичко ...тоест плащам два пъти за една и съща услуга поради сбърканата ни здравна система. Имам три пенсионни стълба .. 1 , 2 , 3 по които вървят плащания от заплатата ми ....и какви ли не допълнителни тъпотии. Та кой казваш не плащал , имаш ли идея за какво се говори изобщо? Мога да ти кажа със сигурност че аЙтИ сектора е един от най-коректните платци ...освен всичко гореописано. До пенсия я доживея, я не ... ама плащаме...ДЗО и за децата и за извънземните. Мен както и едно средно статистическо аЙтИ не ни бърка утре да стегнем багажа, да взема семейството и да заживеем нормално в поне три държави по избор, но не е там работата. Аз лично смятам че достатъчно плащам за неадекватни услуги от които така и не се възползвам за да ми дърпат още с които да храня поредния хрантутник, крадец, измамник или мързел. Баста!
  • 224 Баро

    6 15 Отговор
    Какъв ай ти сектор тия половината мамят хората по телефона

    Коментиран от #235

  • 225 Кремиковци

    16 0 Отговор
    Аз бех в другия сектор - металургията. И изведнъж Мика Зайкова реши увеличението на пенсиите да е без приравняване от втора към първа категория. Тихомълком стана това. И ми отряза от пенсията тая номенклатура.
  • 226 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 227 Булаир Фружин

    7 1 Отговор

    До коментар #69 от "dad":

    В момента, в който видя някой да пише България с малка буква, мнението му спира да има значение. Слаб си.
  • 228 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 229 лумпо

    10 4 Отговор
    Почнаха да им сърбат попарата на двамата измамници. ИТ сектора масово са гласували за тея двамцата.

    Коментиран от #299

  • 230 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 231 Ивайло Димитров

    18 2 Отговор
    Вдигат праговете с цел да събират ресурси, които няма никога да достигнат до бъдещите пенсионери под каквато и да е форма.
    Не се мисли за добруването на хората - това е ясно. Защо не направят, така че всеки един човек да има индивитуална осигурителна сметка, до която само той да има достъп, вместо да чака държавата да фалира, някой друг да му плаща пейнсията и деня в който ми се каже "няма".
    Винаги съм твърдял, че ако всеки редови българин имаше % от тая държава и отговаряше за него, щяхме да си пазим държавата толкова много, че нямаше да има тротоар в село, в който да му липсва плочка!
    Идеята на държавата е да използва хората, а не да им съсдава благоприятна среда за живот.
  • 232 Мемет гей

    3 1 Отговор
    И аз да кажа нещо - да земете да закриете КАТ
  • 233 Доста геги си премерил

    2 0 Отговор

    До коментар #193 от "Там е вратата":

    и знаеш с точност до сантиметър, професионалист си... 😎
  • 234 Guest

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "И правилно":

    Ще вземеш по голяма пенсия ако доживееш след експериментите протичащи в момента , а и не смея да се замисля какви още ни чакат
  • 235 1-20

    1 6 Отговор

    До коментар #224 от "Баро":

    Поздравления. С Тиквата имате еднакво разбиране какво е ИТ сектор.
  • 236 Хаха

    22 5 Отговор
    Абе как може да сте толкова загубени да гледате чуждата паничка вместо да гледате да ви налеят повече във вашата?
    От години се чудя как някой може да е толкова заблуден да гледа на Вуте да му е зле вместо да настоява да му се оправи неговото собствено положение.
    Този IT сектор ви е кокошката, дето снася златни яйца, толкова ли сте тъпи вместо да я пазите, да оставяте харвардските юпита да ви я заколят?
    Този сектор е единствения, дето ви държи обществото на 5 и 6то технологично ниво, без него се сривате на ниво на средновековие, слепи ли сте, че точно това искат да ви начукат тия, дето с партия на два месеца спечелиха изборите по същата рецепта, по която в щатите имаше 120% от населението гласувало, барабар с вожда Лежащия Гъбар?

    Вместо поне да изхвърлите като бъхливи котета ЦЕЛИЯ управленски "елит", дето съспива ВСИЧКИ ни последните 30 години много по-зле и от комунистите, вие оставяте да ви настройват едни срещу други и да се унищожавате едни други!
  • 237 Иван

    8 10 Отговор
    Заплатите в IT сектора са доста над"минималната заплата", така че те имат най-малкото основание да реват срещу увеличението й
  • 238 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 239 Програмист

    19 1 Отговор

    До коментар #81 от "да бе":

    Докато има разни тавани на обезщетенията, е нормално да считаме осигуровките за КРАЖБА и ДАНЪК!

    Дори и да вземаш 5000 лв заплата, пак тавана е 3000. Дотук добре.
    Но ако недай се боже останеш без работа и чакаш на държавата, тогава се включва една клауза, че има лимит на помощта в размер на 7.50 на ден, т.е. дори НЕ взимаш 60% от 3000 лв, а максимума е 60% от 2500 лв..

    Какво правиш, ако довчера си вземал 5000 лв, а от утре чакаш на държавата да ти даде едвам 1600 ....

    ТОВА Е КРАЖБА! Съгласен съм и да няма таван на осигуровките, но не трябва да има и таван на обезщетенията и помощите!
  • 240 s7un7

    15 7 Отговор
    Цялата измислена държава в последните година се крепи на ИТ сектора и тия глупаци искат да изгонят инвеститорите, нормално, като е БСП на власт така става, всички квалифицирани кадри ще станат бакшиши, шофьори и сервитьори

    Коментиран от #244

  • 241 orlin

    9 16 Отговор
    Айтос специалистите си мислят че не живеят в България а в целия свят , защото ползват почти само вносни продукти, почиват в Гърция и дори по далече и говорят с чуждици. Но полиция , пожарна, медицина, транспорт, администрация и др. Няма как да си поръчат понета. И ще плащат.
    Може би не се чувстват българи и ние българите не сме им приятни и не заслужаваме техните пари и любов.

    Коментиран от #268, #269

  • 242 Буратино

    8 13 Отговор
    Сега ако простят на IT-сектора, ще се разгневим от останалите сектори, нискобюджетниците на "империята", които бухаме и лапаме мухите, щото да има за величията от много търсения сектор. Ако на един сухар с комп, му се отнеме всичко създадено то ниско-паричниците, то ще остане един гол сухар, мрънкач. Редно е да си замълчат и по този начин да помогнат на държавата, която досега употребяваха тихо и мълчаливо, и да понесат тежестта на нормалните хора, които бачкаме за да оцелеем.

    Коментиран от #270

  • 243 Арма Турист А

    5 14 Отговор
    Ай ти го свърши сектора да мълчи ,че на България и трябват работници по строежи и фабрики ,а не хакероджендаци чакащи кетъринг в офисчето или да се плющят онлайн докато са хоум офис. Трябват заварчици ,дърводелци ,кранисти ,строители ,а не само певци изпълнители ,артисти и ай ти та попиващи финанси и продоволствия доживот.

    Коментиран от #291

  • 244 Легнум

    2 6 Отговор

    До коментар #240 от "s7un7":

    Ко рече!? Като ти е измислена държавата, що щеш тука, бре ... Тичай некъде с компо и бачкай другаде, нали си шпец.
  • 245 Бачо

    3 0 Отговор

    До коментар #189 от "Fool (супер програмист)":

    Това е много хубаво, но е утопия. Нарича се справедливост. Никъде в природата не съществува.
  • 246 ФАКТ

    6 10 Отговор
    ..ЕТО ЧЕ ДНЕС НАУЧИХМЕ И НАЙ ГОЛЯМАТА ПРОМЯНА КОЯТО ДВАМАТА ПИЧОВЕ ОТ "ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА"....НАПРАВИХА..БРАВО БРАВО..ЕТО И ПЪРВОТО "ПО ДОБРО НЕЩО"...КОЕТО НОВИТЕ ЩЕ НАПРАВЯТ..А ТО Е ЧЕ ОТ ДОГОДИНА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА ЩЕ Е 710 ЛВ....ОТ 650 ЛВ...СЕГА ДА НАПРАВИ ЕДНА ПРОООООСТИЧКА СМЕТКА..ДО СЕГА ГЕРБ ВСЯКА ГОДИНА ВДИГАХА ЗАПЛАТАТА ОКОЛО 10 ПРОЦЕНТА А В НЯКОИ СЕКТОРИ С 15 ДОРИ И 20 ПРОЦЕНТА....И НАРОДА ЯВНО СЕ ОКАЗА НЕДОВОЛЕН...ЕТО ЧЕ НОВИТЕ ПРЕДЛОЖИХА НЕЩО ПО ДОБРО..ТАЗИ ГОДИНА ТЕ ЩЕ ПОВИШАТ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА..С ЦЕЛИ "8" ПРОЦЕНТА.. ..БОЖЕ ГОСПОДИ ЗА ТАЗИ ПРОМЯНА ЛИ ГЛАСУВАХ..ТОВА ЛИ БЕШЕ ОНОВА ПО ДОБРО И ПОВЕЧЕ КОЕТО ЩЕ НИ ПРЕДЛОЖАТ...И ТЕЗИ ПИЧОВЕ..ТОВА НАРИЧАТ ПРОМЯНА..АЙ СТИГА БЕ..СЕРИОЗНО ЛИ...ЗАЩО ПРОСТО НЕ НИ УБИЕТЕ..А НАРОДА ВЯРВАШЕ ЧЕ ЩЕ ПОЛУЧИ ПОВЕЧЕ..АЙДЕ ЧЕСТИТО НАРОДЕ..ПРОМЯНАТА ЗАПОЧНА..ДО СЕГА ВСЯКА ГОДИНА 15 ПРОЦЕНТА..ТАЗИ ОСЕМ..ДА ВИ Е ЧЕСТИТА ПРОМЯНАТА..АЙДЕ СЕГА ВСИЧКИ ДА ХОДИМ И ДА СИ СЛОЖИМ БЕСИЛОТО...ЗА ДЕТО СИ ГО НА-УКАХМЕ ЗДРАВО ОТЗ-Д....АМА МНОГО ЗДРАВО...АЗ ПРЕДЛАГАМ ПО НАЙ БЪРЗИЯ НАЧИН ДА СЕ СВИКАТ НОВИ ИЗБОРИ...И ПРОМЕНЯЩИТЕ ПО НАЙ БЪРЗИЯ НАЧИН ДА СЕ ИЗМИТАТ ОТ ПАРЛАМЕНТА..ДАНО НА НАРОДА ВЕЧЕ ДА МУ СВЕТНА..КАКВА "ПРОМЯНА" НИ ЧАКА....СЕГА ХОДЕТЕ И СЕ МОЛЕТЕ НА БОРИСОВ ДА СЕ ВЪРНЕ..ЗАЩОТО ОНОВА ПО ДОБРО КОЕТО ЧАКАХТЕ..АМИ ЧЕСТИТО ...ПО ДОБРО.. НЯМА...МИСЛЕХ СИ ЧЕ ТЕЗИ ДВАМАТА ЩЕ ИЗБУТАТ ПОНЕ ДО ЛЯТОТО НО ЯВНО И ДО ТОГАВА НЯМА ДА ИЗКАРАТ...
  • 247 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 248 ФАКТ

    4 8 Отговор
    ..И ПОВЕЧЕ ДА НЕ СЪМ ЧУЛ НЯКОЙ ДА Е КАЗАЛ НЕЩО ДОБРО ЗА ТЕЗИ КР-ТЕНИ...ИЛИ НЕЩО ЗА БОРИСОВ..КАК НЕ ГИ Е СРАМ ТЕЗИ СМЕШНИЦИ БЕ ДА НИ ВДИГАТ ЗАПЛАТА С НЯМА И 10 ПРОЦЕНТА..ТОВА ЛИ ВИ Е ПО ДОБРЕ БЕ МАЛ-НИЦИ..АМИ ТО СЕ ОКАЗВА ЧЕ ДА СИ ПЕНСИОНЕР Е ПО ДОБРЕ..Е ЯВНО В БЪЛГАРИЯ НАИСТИНА ЩЕ СИ ОСТАНАТ САМО ПЕНСИОНЕРИ..:)
  • 249 Левски

    12 5 Отговор
    А дружинката му разгневи мен , с изказването , че мерките ще продължат докато и последния Българин не бъде ваксиниран . Ей Кириле , ще бягаш през глава от България момченце ! Не си играй с огъня , момченце Харвардско .
  • 250 котьо

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "Доцент Дрън":

    пич, не знам къде ги сънуваш тия средни заплати от по 6000 и какво точно имаш предвид под ИТ сектор в главата си... като някой дето се занимава от над 20 години с това, мога да ти кажа че това дето си писал съвсем не е така. Друга причина за по-високите заплати в ИТ, е че всъщност работиш 12-14 часа на ден, и голямата ти заплата като я разхвърляш на часове всъщност .... другото което казваш за увеличаване на пенсиите - нека да ги вдигнат, нека вноската на пенсии се увеличи, нека има такива дето да имат право да получат по-големи пенсии после... но защо да плащам за ДЗПО? защо още повече здравеопазване, майчинство, безработица и т.н. ? дай смислена причина?
    нещо друго - ако 1 стока струва за 1лв се изкупи за 1 час, на следващият ден няма ли да струва 1.10 ? както и обратното - ако никой не го купува, няма ли да поевтинее ?
    в нашата държава стана - доценти и професори много. Мислещи хора все по-малко. А мислещи за общото благо на всички - май почти няма - всеки си гледа паницата и ако може 1 троха да вземе от другия ще го направи, не щото му трябва и ще го нахрани, щото ще е доволен, че е взето от другия!

    Коментиран от #254

  • 251 Зъл ИТ човек

    19 0 Отговор

    До коментар #196 от "Марина":

    Говорите глупости. Няма таван. Целият доход се облага на данък (ДОД 10%). Това, че е плосък е друга тема. Осигурителният праг има таван и то с причина - ако Тошо взима 10к, а Гошо 1к, то държавата няма как да осигури на Тошо 10 пъти по-голяма пенсия от на Гошо като се пенсионира. Ако осигурителният праг бъде премахнат, то би било редно и максмалната пенсия да отпадне. Няма да повдигам темата за качеството на останалите услуги като здравеопазване и т.н., които би трябвало да получават осигуряващите се на по-високи заплати.

    Мен ме дразни, че масово коментиращите нападат ИТ сектора, че "трябва да си плащат наглеците", което е супер абсурдно, a никой не го ее и не отчита, че съществува 40-процентов сив сектор от схемаджии и шанаджии, които си оперират в сянката без никой да ги притеснява. Може би, защото тези коментиращи са точно от тях? Има цели отрасли, в които се вадят немалко пари, понякога близки до тези в ИТ, а се осигуряват хора на минимална заплата. Останалото под масата. Когато държавата затегне контрола и започне да си събира дължимото, може да се обсъждат подобни промени за вдигане на макс ОП. Дотогава въпросното решение е най-малкото несправедливо, защото е ясно, че засяга и таргетира само 2-3 сектора, които са изрядни. По е лесно да вземеш пари от малкия светъл сектор, отколкото да натиснеш голямата сива икономика. Разбира се, това ще засегне по-голяма част от електоралната им група. Ама какво да очакваш от една лява партия ...
  • 252 Пенсионер

    3 10 Отговор
    Тези си мислят, че винаги ще бъдат върха на сладоледа. Отказвайки сега да си плащат вноски, съобразно с доходите, означава, че след 30 години ще получават малки пенсии и ще гладуват, защото всичките им спестявания и акции ще изчезнат при поредната криза. Аз получавам максимална пенсия, която е 15% от бившия ми доход, и едва преживявам.
  • 253 ФАКТ

    6 9 Отговор
    ,....НАРОДЕ НА БУНТ..ИЛИ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА ОТ ДОГОДИНА ДА СТАНЕ ПОНЕ 750 ЛВ..ИЛИ НОВИТЕ ДА СЕ ИЗНАСЯТ ОТ ПАРЛАМЕНТА..ТЕЗИ ДОБРЕ ЛИ СА БЕ...ВСИЧКИ ЦЕНИ СКОЧИХА ПОНЕ С 20 ПРОЦЕНТА..А ТЕЗИ НИ ПРЕДЛАГАТ НЯМА И 10 ПРОЦЕНТНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ..ТИЯ ДОБРЕ ЛИ СА БЕ....ЗА ТОВА ЛИ ВИ ИЗБРАХМЕ БЕ МАЛО-НИЦИ ОТКАЧЕНИ...ИЗМИТАЙТЕ СЕ ОТ ПАРЛАМЕНТА..ДА СИ ИДВА КРАДЕЦА БОРИСОВ..ПРЕДПОЧИТАТ ДА МЕ КРАДАТ И ДА МИ ДАВАТ 15 ПРОЦЕНТА..ВМЕСТО ДА МЕ УПРАВЛЯВАТ "ЧЕСТНИ ИД-ОТИ" И ДА МЕ ПОДИГРАВАТ С 8 ПРОЦЕНТА...ЕЙ ТВА СЕ КАЗВА ДА СИ ИЗБЕРЕШ КОМУНИСТИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И МИНИСТЪР...СЕГА ВЕЧЕ ЗНАЕТЕ КАКВО Е ДА СИ ГО НАЧ-КАТЕ ДОБРОВОЛНО..ЧЕСТИТО НАРОДЕ..СЕГА ВЗЕМЕТЕ И СЕ ИЗБЕСЕТЕ ВСИЧКИ...ДА ВИ Е---ВА И ПРОМЯНАТА ДА ВИ Е-----ВА И ЧУДОТО...ВЗЕМАЙТЕ СИ ПРОМЯНАТА И СЕ МАХАЙТЕ ОТ ПАРЛАМЕНТА..
  • 254 Заварчик

    4 1 Отговор

    До коментар #250 от "котьо":

    Щом работиш по 12-14 часа, значи има извънредни.Как реши, че само вие работите по 12-14 часа? На бас, че не можеш да издържиш в сектора, в който бавно умирам, на същото работно време, а за заплащането да не говорим. Не те каня на някаква "проста" работа, ние също сме специалисти, защитаващи отговорностите си на всеки две години.
  • 255 ФАКТ

    1 14 Отговор
    ,,ГЕРБ ДА СЕ ВРЪЩАТ ПО НАЙ БЪРЗИЯ НАЧИН ДА ВЗЕМАТ ВЛАСТТА..ПРЕДИ ДА Е СТАНАЛО ВОЙНА В БЪЛГАРИЯ...И ПРЕД И НАРОДА ДА Е ОТКАЧИЛ ТОТАЛНО...А БЕ МАЛО-МНИ КОМУНИСТИ НИКОЙ НЕ ВИ Е ИСКАЛ ТАЗИ СКАПАНА ПРОМЯНА...ДА НИ ВДИГАТЕ 8 ПРОЦЕНТА ЗАПЛАТИТЕ..ВИЕ ДОБРЕ ЛИ СТЕ БЕ...КАКВО ЩЕ ГИ ПРАВИМ ТЕЗИ ОСЕМ ПРОЦЕНТА БЕ..ТЪПИ КАНАДЦИ МАЛО-МНИ..ИЗЧЕЗВАЙТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА НИ...10 ГОДИНИ ПОДРЕД ЩЕ НИ ВДИГАТ С 10-20 ПРОЦЕНТА ВИЕ ЩЕ ДОЙДЕТЕ И ЩЕ НИ ПОДИГРАВАТЕ С 8 ПРПОЦЕНТА..И ЩЕ ГОВОРИТЕ ЗА ПО ДОБРО И ЗА ПОВЕЧЕ..ВИЕ НАРЕД ЛИ СТЕ БЕ СКАПАНИ КОМУНИСТИ..КАКВА ПРОМЯНА ПРОДЪЛЖАВАТЕ БЕ ...ГОСПОДИН ПЕТКОВ..КАКВА..Е ТАЗИ ПРОМЯНА..КАКВО Е ТОВА ЧУДО БЕ ИД-ОТ..
  • 256 3436

    3 1 Отговор
    Несъмнено трябва да се обсъди. Но и компаниите да се замислят колко работят за българския пазар и българската държава и какви продукти предлагат
  • 257 КРОКОДИЛА

    0 6 Отговор
    АСАН КАЛАИДЖИЯТА ЩЕ ВИ КОМАНДВА - КАТО НЯМА СВЕСНИ ХОРА .................................
  • 258 КРОКОДИЛА

    1 3 Отговор
    АБЕ УРАНГУТАН - ЗАЩО ЛЪЖЕШ НАРОДА БЕ ЦЪРВУЛ - ТОВА ЩЕ НАПРАВИМ И ОНОВА - КАКВО НАПРАВИ ДОСЕГА БЕ ................................................................................................... ГОДИНИ ЛЪЖЕТЕ НАРОДА ..............................
  • 259 За гласувалите

    1 0 Отговор
    На изборите стълбчето на ПП стана най-дълго, защото вие гласувахте не за тях, а против ръцете, които слагат пари в чували.
  • 260 За гласувалите

    3 1 Отговор
    Вие гласувахте не за ПП, а против ръцете, които слагат пари в чували. Но нали за да се оправи обществото, трябва всички глави да мислят като вас, че не е правилно, и не трябва да се прави това. Така че враговете на промяната са едновременно отвън и отвътре в нас - това са нашите страсти...
  • 261 20 години в IT

    6 7 Отговор
    Какво толкова сте се разревали? Така или иначе в повечето ИТ фирми в БГ работят макс 20% качествени хора, останалото е любовници, мъжки дружки, просто кибици на заплата. Като си оптимизирате headcount-а, ще имате пари не само за по-високите данъци и осигуровки, а и за заплатите на хората, които ви пълнят гушите.
  • 262 20 години в IT

    5 6 Отговор
    Какво толкова сте се разревали? Така или иначе в повечето ИТ фирми в БГ работят макс 20% качествени хора, останалото е любовници, мъжки дружки, просто кибици на заплата. Като си оптимизирате headcount-а, ще имате пари не само за по-високите данъци и осигуровки, а и за заплатите на хората, които ви пълнят гушите.

    Коментиран от #265

  • 263 Ами друг път

    8 3 Отговор
    се замислете преди да гласувате за поредните месии.
  • 264 Пълни

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Не бързай":

    глупости си написал, дано поне ти да си вярваш. А че пак ще ни прекарат да храним,обличаме,поим и топлим паразитите не се съмнявам . Тези са отявлени соросоиди . Ама пак настъпвайте същата мотика.
  • 265 Какъв IT

    2 1 Отговор

    До коментар #262 от "20 години в IT":

    сектор те гони,един коментар не можеш да пуснеш, като хората...
  • 266 ТОЧКАТА

    3 7 Отговор
    ей,пичове от АЙ/ТИто.....нъл ВИЕ сте най ПЕЧЕЛИВШИТЕ!!!!!!Как така СЕ СКРЪНЗАТЕ и не давате ЗАЛЪК!!!!!!от вашата ОГРОМНА ПЕЧАЛБА!!!!!!.....
  • 267 щщд

    2 2 Отговор
    Туй да риташ срещу системния администратор който ти изкара изборите е най-малкото непочтенно.
  • 268 Петър

    14 2 Отговор

    До коментар #241 от "orlin":

    Г-н Орлин,
    Всяка година почивам на нашето Черноморие, за 15 години стаж съм платил лечението на 300-400 човека и пенсиите поне на няколко пенсионера (през цялото време). Като чета подобни коментари или тези от сорта на - трябвало да съм честен, че да си дам над 50% от заплатата на крадливите политици или на търтеи, честно казано, започвам да се замислям дали сте ми сънародници? За какво ли ходих по протести да защитавам интереси на хора, които имат комунистически идеали? Явно си заслужаваме управляващите!
  • 269 gost

    4 9 Отговор

    До коментар #241 от "orlin":

    Публикувано във факти.бг: И ще плащат.
    Може би не се чувстват българи.... Не познахте. Съпругът ми е в ИКТ, етнически българин с над 250 годишно българско етническо фамилно дърво/ вероятно Вие като уж българин трудно бихте се похвалили с подобен факт/, с три магистратури, една докторантура, а през януари е допуснат до участие в курсове в Харвард, АПОЛИТИЧЕН, НИКОЙ ПОЛИТИК ИЛИ ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ не е спонсорирал придобиването на тези ОКС-та, от всяка заплата му се удържа максималната осигурителна вноска, която отива за пенсиите на пенсионерите и за такива като Вас, които си въобразяват, че единственият труд, достоен за възхищение, е само физическият труд, и ПРЕЗИРАТ И СЕ ГНУСЯТ, от нас- хората на интелентуалният труд, НО С УДОВОЛСТВИЕ приемате данъците ни, нали...Всяка жаба да си знае гьола и часа и мястото за крякане- лично аз не искам нищо друго, освен затворени охраняеми комплекси за хората на интелектуалният труд, които да бъдем пазени от любовта на работниците и селяните в България, които лично ние поддържаме живи с нашите данъци...Никой не може да уважава другия насила, но пък и другия не е длъжен да ви храни, пои и да ви плаща и амфетите и бирата поради факта, че сте родени неспособни и некадърни за елементарна трудова дейност.

    Коментиран от #282

  • 270 Петър

    9 3 Отговор

    До коментар #242 от "Буратино":

    Типичното - не искам да ми е добре, а на Вуте да е зле.
    Буратино, ИТ секторът вкарва стотици милиони в бюджета ежегодно. Само при нас и още в един-два сектора ВСИЧКИ заплати са на светло! Няма масово преточване на печалба през свързани фирми. Някой гледа ли какво се случва в Лукойл и това, че са на загуба (горките) от двайсет години, ама явно работят тук за доброто на страната ни :) Гледали ли сте колко взема държавата от концесиите за природни изкопаеми? Знаете ли колко ежедневно Ви крадат чрез схеми в енергетиката? Ама дай да ударим ИТ сектора, че да им е зле на тия пишлемета, дето нищо не правят :) Знаете ли, че повечето ИТ хора могат за два дни да регистрират фирма в офшорна зона и да се изнесат на екзотично място с малко по-високи разходи за живеене, но със съседи, които не им гледат в паницата?

    Коментиран от #272, #273, #293

  • 271 Е нали искахте промяна

    3 6 Отговор
    На ви промяна !!! Съжалявате ли сега че гласувайте за тях, съжалявате, ама късно е вече
  • 272 Петър

    0 0 Отговор

    До коментар #270 от "Петър":

    горе природни изкопаеми да се чете полезни :)
  • 273 gost

    6 1 Отговор

    До коментар #270 от "Петър":

    Публикувано във факти.бг: Само при нас и още в един-два сектора ВСИЧКИ заплати са на светло!..Абсолютно вярно, но нископлатените работници и селяни ще усетят това на собствения си гръб, когато се промени положението и целия ИКТ клъстер влезе в сивата икономика. Тогава да се жалват на когото си искат....
  • 274 гост

    4 5 Отговор
    напълно съм съгласен с повишението. все от някъде трябва да влязат пари в бюджета, а страната ни е с едни от най-ниските данъци, да не говорим, че ако ги облагат както е в чужбина на реален довод, а не да има праг, ще им паднат едни 45% и ще ревнат до небесата. въпросът е, че бедните хора плащат повишаването на цените и е критично, едно е на 500лв да ти вземат 20лв, друго е на 3х.лв да ти вземат 50лв. данъците са по-добри сега, подпомагането е по-добро, за работещите, а не за лентяите, така че изчакайте.

    Коментиран от #278

  • 275 Бако ти

    3 0 Отговор

    До коментар #193 от "Там е вратата":

    Само дебили като теб ще останат, клета майка България!
  • 276 Бачо Киро

    3 2 Отговор

    До коментар #73 от "Който":

    Викаш друго си е да се плащат осигуровки само на част от заплатата.... После чакате европейски пенсии... Има да чакате...
  • 277 човек

    12 0 Отговор

    До коментар #195 от "Машала":

    Когато почнеш да правиш разлика между осигуровки и данъци, мнението ти може и да има значение...
    За толкова години, колкото твърдиш, че си работил, не можа ли един път да погледнеш фиша, да видиш за какво ти одържат осигуровки и на какво плащаш данъци???
  • 278 gost

    10 0 Отговор

    До коментар #274 от "гост":

    Публикувано във факти.бг: все от някъде трябва да влязат пари в бюджета... За тази болка има лек- НАП да образува проверки на абсолютно всички политици в България от средния ешелон нагоре и ако открие незаконно придобито имущество, да го изземе/ запорира в полза на държавата, а после да го продаде на явен търг. Да видим в чии ръце се съсредоточава изпирането на мръсни пари от черните партийни каси на всяка регистрирана политическа партия в България... Ще се удивите на резултатите и изведнъж ще стане ясно които са скритите мултимилионери в България- доста са и са все политици...

    Коментиран от #280, #301

  • 279 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 280 Петър

    10 2 Отговор

    До коментар #278 от "gost":

    Това е жалкото. Пускат отгоре подобни новини, насъсквата хората един срещу другиго, гледат сеир, а те си правят пачките и пращат деца и внуци да учат в Харвард, че да дойдат на бял кон след 30 години и наново да ни управляват :)

    Коментиран от #283

  • 281 Реалист

    3 0 Отговор

    До коментар #216 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    45% данък върху дохода? В България?
    хахаххахахахахххаха!
  • 282 Бачо Киро

    8 6 Отговор

    До коментар #269 от "gost":

    Разбрахме за съпруга, но нищо не се похвали, ти колко петшестнадесет дипломи имаш и дали от Оксфорд те питат сутрин откъде изгрява слънцето (разбрахме, че за Харвард се грижи съпругът). Нали разбираш колко смешни и жалки са тези хвалби тук? Искате държава? Плащайте си данъците. Все от някъде трябва да се почне. Да се плащат осигуровки върху част от доходите може да е сладко, но после питате защо няма пари в бюджета за това и онова... Е няма как да има, след като под път и над път не се плащат данъци по един или друг начин. Единствено приемам, че трябва и тези в НС, дето ни харчат данъците, да влязат в ред, но все някога и от някъде трябва да се почне. От 30 години се кара с едни и същи мантри.... Затова и след 14 години в ЕС сме наникъде....

    Коментиран от #285, #290

  • 283 gost

    5 0 Отговор

    До коментар #280 от "Петър":

    Извинете, натиснах минус, вместо плюс. Харесвам коментара Ви. Но следствие на идеологията в нрб, при която умишлено се низвергваха хората на интелектуалният труд, това отношение преминава и в настоящите поколения, което е жалко. Когато един некадърен и мързелив работник, се върне в напр. 1995 г., следва ядрена физика и едновременно с това работи като докер на гарата, за да си изкарва пари за собствената си издръжка, защото стипендията за отличен успех не му стига за квартира, храна и поддръжка на живота му, тогава да се опитва да дава ум и разум на хората, които са живяли и следвали по този начин... Засега не му се разрешава- което е позволено на Юпитер, не е позволено на вола...
  • 284 Чичак

    6 3 Отговор

    До коментар #203 от "чичо":

    И според теб ако няма директен принос за бленуваната държавна хазна, тази компания не подобрява с нищо живота на хората работещи в нея? А на тези, които предоставят услуги на тези хора?

    Човека взима 15 000, на тях е платил 10% ДОД, има и колеги, които също плащат - на това ли му казваш "компанията няма принос"?

    Част от тези пари се харчат при български производители и предприемачи, може би си един от тях.
  • 285 gost

    3 2 Отговор

    До коментар #282 от "Бачо Киро":

    Публикувано във факти.бг: , но нищо не се похвали, ти колко петшестнадесет дипломи... Имам само две магистратури- по медицина и по право и съм адвокат от 22 години. Да- малко са, но ми стигат...
  • 286 6355

    14 2 Отговор
    Когато политиците не ценят квалифицираните, образованите, интелигентните хора, се провалт с гръм и трясък. А квалифицираните,образованите, интелигентните лесно си купуват еднопосчен билет и се оправят. България е с източен мозък поради конюнктурни политчески решения.
  • 287 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 288 НОВ СВЕТОВЕН РЕД

    7 3 Отговор
    Айде сега ами богатите трябва да плащат повече това е справедливо и правилно какво искат

    Коментиран от #289

  • 289 gost

    6 3 Отговор

    До коментар #288 от "НОВ СВЕТОВЕН РЕД":

    Публикувано във факти.бг: ами богатите трябва да плащат повече...А, да- понеже са будали, а вие сте тарикати- да не сте луди да си затворите 5=6 години от живота в учене, а след това да излезете на пазара на труда в съответната професия, да жертвате лично време, през което не можете да гоните момите, защото трябва да учите за семестриални изпити; инвестирате нерви, труд, постоянство, пари, които излизат от вашия джоб, и накрая, когато трябва да берете плодовете на труда си, държавата да ви прибере едни 48 процента данъци- както е напр. в германия, нали... Затова ли се подигравате на хората, които сме учили- защото за вас сме балъци, понеже с осигуровките и данъците си поддържаме буквално вашия смешен и жалък живот... Ами ние можем и по друг начин- наемаме си 5 счетоводители и законно си намаляваме данъчната основа до абсолютния минимум, а вие си врякайте и търсете на босия цървулите....
  • 290 Петър

    12 2 Отговор

    До коментар #282 от "Бачо Киро":

    Бачо, Бачо,
    Кой ти каза, че не плащаме пълните данъци? Всички плащат 10% върху пълната сума на дохода. Всички плащаме 20% върху потреблението. Всички плащаме над 30% за всеки литър гориво. Всички плащаме осигуровки върху сумата от 3000 лв. Ако се вдигне максималният праг, ще искам да вдигнат достатъчно и максималната пенсия. Странно ми е да трябва да го обяснявам, но реално заплатите на всички останали зависят от добрите доходи точно на средната класа. Кой плаща наемите - ИТ и въобще високоплатени специалисти. Кой прави оборот на таксита, ресторанти, хотели, въобще сектора на услугите и оставя щедри бакшиши - отново същите. Кой мислите, че събира най-много пари за болни деца? Знам за колеги, които годишно дават по няколко хиляди лева за подобни каузи. Стотици сгради нямаше да ги има, ако нямаше ИТ фирми и работещи в тях. Тези фирми много лесно ще намерят и по-евтино място за правене на бизнес, не се съмнявайте!

    Коментиран от #292, #305

  • 291 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 292 gost

    6 2 Отговор

    До коментар #290 от "Петър":

    Няма да отворите очите на слепия- той никога няма да започне да уважава Вашият труд, защото априори не е научен да го цени, подигравателно нарича хората на този вид труд зад гърба им читанки и им се надсмива, ноооо- когато стане въпрос за неговата пенсия, се превръща в тигър, за да си отстоява правото да потребява Вашите пари, за които има 0.00 процента принос...Такива като него си мислят, че човек се хвали, когато съобщава ОКС-то си и изобщо не му идва наум, че това не е хвалба, а съобщаване на вида професия от средната класа, от чийто труд се смъкват основните приходи в държавния фиск...
  • 293 Буратино

    2 0 Отговор

    До коментар #270 от "Петър":

    Не искам друг да е зле заради мен, не това имах предвид. Също мога да си направя рег. като свободна професия, примерно, и да си остана тук, но тъмно сив, направо черен, без да ме пипне никой от репресивния, държавен апарат. Не заради това останах в тази държава, Родината ми.

    Коментиран от #295

  • 294 Шведов

    3 5 Отговор
    Прогресивният данък за доходи над осигурителния максимум ще реши проблема.
  • 295 Петър

    11 1 Отговор

    До коментар #293 от "Буратино":

    Г-н Буратино,

    Не исках да Ви обидя. Не разбирам обаче с какво ИТ хората по-малко носим тежестта на живота в България. И аз избрах да остана, въпреки че можех да печеля повече в Люксембург или Канада и да плащам данък там. Не схващам защо всички желаят някой друг да плаща повече, а не се насочи цялата енергия срещу измамите на манипулативните елити?

    Коментиран от #298

  • 296 Борец

    2 10 Отговор
    Какво мрънкат тия лигави помиари ай ти та взимат по 5-6 хил лева заплати за нищо не стават освен на клавиатурата
  • 297 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 298 Буратино

    5 0 Отговор

    До коментар #295 от "Петър":

    Именно, насочване на енергията срещу ...., вместо дърляне помежду ни и отричане на постигнатото до момента, в чисто професионален план. Това обаче не зная как ще стане, при такова разделение и елементарна манипулация на масите.
  • 299 Жоро

    12 0 Отговор

    До коментар #229 от "лумпо":

    Както писах по горе данъците си вървят и не вкички ИТ ни интерисува колко ще ни лапнат. Пример 3000лв заплата - 830лв данък. Още 7000лв приходи - 700лв данък но той потъва, не влиза в пенсионно а си е подарък. Общо 1530лв данъци за месеца. Ако не ми стигат мога да се огранича или да гледам да изкарам повече. Мога да скрия цялата печалба не е трудно... няма нужда от рев, а повече работа ... работа ... работа. Ревачите от които и да е сектор не са важни. Щом сте на максимума ще плащате в Сащ ако сте 40% ще ви ги удържат такя че дайте по сериозно.
  • 300 КРОКОДИЛА

    1 2 Отговор
    ЩЕ БЪДЕШ РАЗМАЗАН - КОМУНИСЧЕ .............................
  • 301 Патил

    6 0 Отговор

    До коментар #278 от "gost":

    Много добро предложение, но за съжаление е невъзможно да се изпълни. Във всички три, четири, пет и повече буквени ведомства, се трудят "наши" хора и се трудят за "нас". Рестарт трябва.
  • 302 ManafMuncho

    1 3 Отговор

    До коментар #122 от "Error":

    Брей, какъв титан на мисълта имаме тук, то едни напъни едно чудо, взимай дуфалак може да потръгне, засега само словесна диарийка, но не се отказвай :)
  • 303 ...

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "БСП за България и Радев":

    За да няма бедни, трябва тези като теб да поумнеят - и двете няма да се случат...
  • 304 Ехо

    9 6 Отговор
    Позицията на IT гилдията е падение! Става въпрос само за една и то дребна финансова корекция, която дори не е във вреда на заетите в тази област. Защото повишаването на този праг означава и по-високи пенсии за всички, които го постигат с високи заплати. И никой не е казал, че няма да има други мерки за намаляване на корупцията, например. И тази идея няма общо с данъка върху дохода,който си е 10 процента. Този протест на ръководствата на асоциациите е само фалшива грижа и не им прави чест!
  • 305 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 306 морски

    5 1 Отговор

    До коментар #75 от "Ам ти":

    Да ходи да мъкне вода от селската чешма с кобилица ! Да не подценява професията на хората!
  • 307 Работим кОМпютри

    3 4 Отговор
    Добре са го казали хората. Преди да почна в ИТ сверата осигуровките ми винаги някак бях близо до минималното независимо от заплатата ми. На доста места бях с два договора като втория го водеха авторски или нещо от сорта. От както минах в ИТ хората си ми плащат реални осигуровки и всичко е по банков път... Това и реално здравно осигуряване (допълнително) че не дай си боже да ти се наложи нещо по сериозно. Така че са напълно прави в цялото си изказване относно това предложено извръщение.
  • 308 Доходи на запад

    6 1 Отговор

    До коментар #44 от "123":

    Ти май много ги разбираш доходите на запад. Макисмалния може да е 47% (дори над 50% на места) но това не е доход върху цялата заплата. За това се нарича прогресивен данък. Има бракети за определени суми. От-до се облага с толкова процента и така нататък. Общият данък никога не е колкото максималният. Чули-недочули...
  • 309 Програмист

    2 2 Отговор
    Хитро - има цяло едно поколение, свикнало на "прозрачност" при осигуровките и връщането на черните каси би било трудно към днешна дата. Така че извивате ръцете на работодателите. Бих предпочел да резнете от тлъстата ми заплата, та да не вземе шефа да съкрати щата и да се наложи да търся друга работа. Не че няма да намеря, но тази ми харесва.
  • 310 Its

    2 3 Отговор
    Бойко Борисовите ПРОСТАЦИ се напъват. Това Бла Бла е писано в централата на ГЕРБ.
  • 311 Ааааа

    6 0 Отговор
    Някак ми се губи връзката "Получаваш, колкото плащаш!". Колкото и да увеличават лимита, кой ще гарантира взимане на адекватна пенсия!? Василев ли? Може би, докато не се появи следващият "уличен герой" и смаже с компетентност всичко изградено.
    И още нещо, какъв е процента на осигуряващите се върху минимална осигуровка и защо това се стимулира от държавата?
  • 312 Реалност

    3 6 Отговор

    До коментар #149 от "ИТ Специалист":

    И шивачките работят в чужди фирми, евтина работна ръка.
    чрез ИТ, Западът наложи СИЛОВ МОНОПОЛ върху останалите носители.Ако бяха оставили пишещите машини, щях да се съглася с написаното.
    Интернет е загуба на време, "дистанционно обучение" е силово наложено, КАРТЕЛНО наложено обучение.
    както и следене в реално време. както и дронове "Нула жертви" с едно задклавиатурно убиваме хора.
    Ако някой се чуди защо се правят световни първенства -e-sports, така се набират от службите бъдещите "задклавиатурни наемници" във войни-Дронове.
    Интернет е загуба на време, "дистанционно обучение" е силово наложено, КАРТЕЛНО наложен сектор.
    А свободата в "тубата" вече е мечта-Цензура.
    предстоят изследвания за Вредите от Компютри, таблети, мобилни, сателити, безжични, 5G и свързаните с тях заболявания.
    все повече американци-бивши военни, учени, бягат в Аляска и на Карибите, затънтени ферми, ползващи добрите стари радиостанции..
    Технология ИТ, наложена от военните, не е в полза на Човечеството.
    Вашият сектор е самовъзпроизвеждащ се, налан на хората по един силов начин с редица нови софт и хард принуди.
    Ти ще играеш тази игра, но е само за PS5, и нова конфигурация компютър на всеки 3 години.
    И игрите са платени, 120 нова игра, плните версии отново плащаш.
    Хората забравиха да пишат ръкописно писма, което атрофира определени мозъчни способности.
    Всички знаят за старите версии текстообработка-отпростен, лек.
    И харесваният от "старите булдози"-Win 2000.
    Като спрете по
  • 313 Реалност

    6 2 Отговор

    До коментар #149 от "ИТ Специалист":

    Всички знаят за старите версии текстообработка-отпростен, лек.
    И харесваният от "старите булдози"-Win 2000-операционна с-ма.
    Когато прекъснете актуализациите и нови ОС-та,
    нарича се КАРТЕР, МОНОПОЛ, Отнемане на право на ИЗБОР..
    длъжен си вече да купиш "новата" операц. с-ма с лаптопа, и никой не те пита искаш ли.
    А най-лошото е, че децата приеха за НОРМАЛНО, АНОРМАЛНОТО-е-обучение.
    Виртуалното пространство е нова реалност, която е антихуманна в съкността си.
    "Човекът е социално животно".

    Да не говорим за моделиране на поведение, търсачки, соц. проучвания,избори- трансхуманизъм.
    Скандал, Кембридж аналитика, Амазон, Гутъл, Гейтс дела монополи.
    И регистрация в африкански държави за по-малко данъци.
  • 314 Реалност

    3 6 Отговор
    Къде, обаче ИТ секторът е прав.
    30 години, държавата не създаде условия да привлече кадърни, млади хора.
    Да не се купуват чужди технологии, а да инвестираме в българските деца.
    Камери, охранителни с-ми, видеоигри, ОС-та, приложения, счетоводни програми и т.н.
    30 г. нефелниците изгониха програмисти и др. в чужди фирми.
    Не е само ИТ секторът, става въпрос за лекари, финансисти, графични дизайнери, анимации, физици и т.н.
    Тук, мисля си, е ключът за бараката.
    А иначе ИТ секторът е пълен с готини хора.
    Но онези горе ги влече, да разделят и владеят.
    Да настройват хората едни срещу други.
    Просто на тях не им трябват експерти.
    Що народ натикаха по затворите-ИТ специалисти.
  • 315 Оплачете се

    6 3 Отговор
    на арменския поп !
    Гласувахте за този бобър , сега си чупете купите глави !
  • 316 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 317 За чии деца? За ромските ли пак?

    3 1 Отговор

    До коментар #74 от "Последния Софиянец":

    Докога ще ги спонсорираме? Това не е начин да се накарат българите да отглеждат повече деца.
  • 318 Петър

    7 0 Отговор

    До коментар #305 от "пацо":

    Г-н Пацо,
    По-нагоре казах, че нямам против да ми вдигнат с МАЛКО прага. Проблемът е принципен. Отново отварят тема, която разделя хората! Относно плитчици и безсмислени разговори - всякакви съм чувал във всякаква обстановка. Уверявам Ви, че сред ИТ хората съм чувал и водил и най-смислените разговори - за смисъла на живота, Бог, доброто, злото, как да се помага на тези в нужда...
    Апропо - няма да ме видите с плитчица на някой тежкарски плаж. Ходя по възможно най-пустите плажове със семейството си. Не понасям навалицата на морето и туризма на килограм.
  • 319 Аналогов мен

    5 6 Отговор
    Когато вземем властта, всичките програмисти ги товарим на един картонен кораб и в Черно море. И без това файда от тях няма.
  • 320 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 321 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 322 Анонимен

    3 2 Отговор
    (БЪЛГАРИ) ВИЕ САМИ СИ ГО НАХЕНДРИХТЕ КАТО ГЛАУСВАХТЕ ЗА ТИЯ ДВАМА ПЕД...!!! ЩЕ СЪСИПАТ ДЪРЖАВАТА! ТОВА ИМ Е ЦЕЛТА , НЕ СЛУШАТ НАРОДА А СЛУШАТ ДРУГИТЕ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ! НАКАЗНИЕ СМЪРТ ЗА ТАКИВА!
  • 323 СВОБОДА ЗА БГ

    1 2 Отговор
    ХАРВАРДСКИТЕ БЪЛГАРОУБИЙЦИ ПРОДЪЛЖАВАТ ОЗТРЕБЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД И ПОГУБВАНЕТО НА ИКОНОМИКАТА ПО АМЕРИКАНСКИ СЦЕНАРИСТ Й ,ЗАЩО ОЩЕ НЕСМЕ ГИ ИЗЧЕГЪРТАЛИ?

    Коментиран от #331

  • 324 Нина

    3 4 Отговор
    Сега ГЕРБ скачат с "леви" претенции. Като гледам кои вдигат толкова шум, няма как да не подкрепя това решение. Осигурителната система беше разрушавана и ръководена против всякаква икономическа логика в продължение на години, време е да се вземат мерки.
  • 325 Аман от идиоти

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "И правилно":

    Уау, ма ти си голям експерт бе! Поклон пред мъдростта ти! Добре че има хора като теб да ни отварят очите! За твое сведение, ИТ сектора оперира на светло и хората работещи в него се осигуряват на реалните си заплати. Те и сега плащат най-много данъци и осигуровки. Та не знам какво точно имало да видят. Ама сакън някой да не получава адекватна заплата. За твое сведение държавата в момента гуши около 1000лв за осигуровки от човек на месец на максималния праг. От тях около 570 ги плаща работодателя. Ти на колко човека плащаш такива заплати? И къде отиват тези пари? По нечии шкафчета. И ей така малко допълнителна информация за размисъл, мъжете в БГ живеят има няма 70 години средно, пенсионират се на 65, ако имат 40 години стаж. Ай сметни колко ще вземе държавата за 40 години от АйТи-то дет го мразиш толкова. Големо нагушване ше падне от тези високи пенсии. Смешник!
  • 326 НЯМА КОМЕНТАРИИИЙ

    0 0 Отговор
    Шо така бре умници
  • 327 Нема коментари

    0 0 Отговор
    Шо така
  • 328 Хахааа

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мале,":

    Те Чорбаджийте друже вече напускат тази страна.
    Защо според теб става така.???
    Защо Чорбаджийте отиват в страни в които данъците са по високи , заплатите са по високи , разходите за живот са по високи ?
    Що така бе Джанам.
    Не знаеш.
    Ами , готви се ти да станеш ЧОРБАДЖИЯ .
    Пожелавам ти успех , господине.

    Коментиран от #329

  • 329 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 330 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 331 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #323 от "СВОБОДА ЗА БГ":

    Този,,американски сценарий,, де да беше истина,такива като теб нямаше да ги има и България щеше да е като Австрия и Швейцария./ Поне/
  • 332 Паткан

    6 1 Отговор
    Колко мъка има по този свят всички мислят че хората на 10000 плащат данък като за 3000. Сега да направим сметката, ако вземаш 10000 имаш отчисления за осигуровки около 900 лв. Тоевт плащаш данък 910 лв.( 10% от 9100 лв) . Ако вземаш 1500 лв ще платиш 200 лв осигуровки и 129 лв данък. IT то плаща почти 1900 лв по сегашната система а човек със средна заплата около 340лв. Сега този дисбаланс ще се задълбочи.
  • 333 Марио

    1 3 Отговор

    До коментар #76 от "Грульо":

    Ти добре ли си?! ИТ секторът е един от малкото, в които заплатите са "на светло". И си плащаме всички данъци. Имаме достатъчна покупателна способност, за да купуваме жилища - осигуряваме работа на общаците по строежите, защото строежи има. Имам средства да пращаме децата в частни ясли, защото бедните са заели държавните. Имаме средства да купуваме продукти и поддържаме до някаква степен несъществуващата икономика в България. Ама сме ви черни, понеже взимаме високи заплати, защото сме си седнали на гзовете и сме учили с години ине спираме да учим, защото в нашия сектор не можеш да си клатиш краката и да разчиташ на висока заплата. Защото работим понякога по 12 часа и повече, уикенди и празници. Че даже не точим държавата за здравеопазване, защото си имаме отделни застраховки или си плащаме за прегледи, за да не чакаме за направленията от ЛЛ, които са раздадени и се пазят за пенсионерите. Обаче ако решим да отидем на борсата, дори да ни взимат осигуровки на 5к...гледай ти - имало таван за дневните обезщетение. Тоест - аз съм внасял осигуровки на 5000 лв, обаче не мога да ползвам дневно обезщетение върху тези осигуровки, защото таванът предлага 75 лв на работен ден. Брей, а къде са ми парите от осигуровките? За пенсия да не говорим - ако искат и на 10 000 да взимат осигуровки, накрая КР - таван на пенсиите. А къде са парите от осигуровките ми за пенсия? Така че айде малко, който мрънка да седне, да научи каквото трябва и да дойде да работи в ИТ сектора, да
  • 334 Срам ме е, че сте толкова елементарни

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "И правилно":

    Единствените които плащат… в колиба живеете май…
  • 335 Мисли малко

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "5677":

    Данъка се плаща на получената сума, осигуровките са друго нещо… ама като не взимаш ти тия пари лесно ги даваш… особено срещу осигуровки от които не получаваш нищо.
  • 336 Мунчо

    3 1 Отговор
    Чета коментарите... Очеизвадно е, че са написани от контингента гласувал предимно за ПП и ИТН.. Демек - средно образованите на ниски заплати.

    Мамини златни, колко плоски и първосигнални сте.. Господ да ни е на помощ...
  • 337 начетох се

    5 0 Отговор
    на глупости тука, щом сте толкова отракани айтитата, отидете да работите в чужбина, и там плащайте по малко данък от тук, един пише тука как държавните градини били за бедните, много си се превъзнесъл байно, колкото и парички да имаш, мисленето ти е на клошар, един процент сте от населението, коя да е система, здравна, образователна, едва ли може да оцелее само с парите, които идват от вас, клошари, за да седите вие по цял ден пред монитора, някой ви чисти улиците, някой ви приготвя храната, тъпанари, язък ви за дипломите щом сте такива простаци, прехвалените айтита, злобни, дребнави, стиснати и смотани, точно вие крепите тази държава, леле мале
  • 338 ivo

    0 1 Отговор
    всеки лев данък е кражба от моя труд и от вашия разбира се.и не ми скачайте с номера,че някой ще се погрижи за вас.мога и знам повече как да се грижа за себе си и не желая да се грижа за вас.Не ме крадете!
  • 339 Спас

    1 0 Отговор
    Не е проблем, че някой заработва 5000 лв. Това са някакви си 2500 Евро. Проблем е, че много получават по 2000 лева, което са жалки 1000 Евро! При 1000 Евро и с цени на храните, (главно) два пъти по високи от тези в държавите на белите "духате супата"!
  • 340 Недей Ганьо

    2 1 Отговор
    Ганьо който е горд, че ще взимат от IT-тата със средна заплата 3.5к, но този месец на същите ще направи два ремонта - две бани, ще лапне 10к и няма да ги обяви никъде! (и тотал ще е с 11, защото е на нископлатена работа, където много не се иска мислене и отговорност, а посредственост. Да, точно както при IT-тата, които обаче са седнали поне един език да научат да ги препотят на интервюто. На интервю се ходи, когато кандидатстваш за работа и работодателят те покани да те види какъв човек си и какви знания имаш (не само да пуснеш CV и да се видиш с шефО)). Гане, съжалявам те, че така директно мразиш IT-тата и се радваш, че най-сетне имало правда.
    Продължавай с ремонтите и дребните тарикатлъци и се радвай как взимат от IT-тата.
    IT-тата, вместо да се напрягате на Ганчовци, след като ще ни вземат някакви си 100лв. единственото което може да направим е да продължим да се развиваме и Ганьо да си реве. Поздрави и весели празници! Ганьо, гаси интернета, телефона и телевизора и марш да живееш на печка на дърва и да палиш свещи. Хотелиери, ресторантьори (дискотеки и клубове), производители на храни и колко още има са в сивия сектор от ВИНАГИ. На много малко хора в IT-то парите им идват само и единствено заради работа свързана с обслужване на Ганьо. Тоест всички други обслужват Джо, който няма общо с Ганьо завидливия и си плаща. Та Ганьо, стига се оглежда в пари дето теб не те бъркат по никакъв начин. Прайш пара на черно, работодателят ти винаги те държи на минимал

    Коментиран от #343

  • 341 Методий

    1 0 Отговор

    До коментар #136 от "Ами ами":

    :D Ти си не особено умен.

    По-добре ходи в Германия, недей да работиш в България за жълти стотинки. Преследвай мечтите си.
  • 342 Georgi

    0 1 Отговор
    Увaжaeми упрaвлявaщи,

    Прeдлaгaм рeшeниe, кoeтo хeм щe зaдoвoли Вac, хeм рaбoтницитe нa мaкcимaлeн ocигуритeлeн дoхoд. Вдигнeтe гo кoлкoтo иcкaтe и нeкa вcички 188 000 cлужитeли (или oбщo < 5% oт трудocпocoбнитe бългaри) дa зaпoчнaт дa ce ocигурявaт нa минимaлнa рaбoтнa зaплaтa, кaктo ocтaнaлитe 95%. Прeди някoй дa e oтгoвoрил кaк щялo ce криминaлизирa, иcкaм дa cи зaдaдeтe въпрoca кoлкo aрecтувaни бългaри имa, кoитo нe cпaзвaт СОVID мeркитe. Или кaзaнo другoячe, aкo Виe cтe eдин прoвeрявaщ, кaквo бихтe избрaли - дa cи тръгнeтe c eднo чувaлчe пaри, вeрoятнo пoвeчe oт гoдишният Ви дoхoд и пoвeчe oт cпecтeнитe oт ocигурoвки пaри зa eдин cлужитeл - или дa cи cвършитe рaбoтaтa, нo дa ce прибeрeтe бeз пaри. Нaдявaм ce тoвa илюcтрирa къдe e прoблeмa в тoвa дa ce вдигaт ocигурoвкитe нa и без друго малкото хора, които си ги плащат изцяло.
  • 343 Баланс

    0 0 Отговор

    До коментар #340 от "Недей Ганьо":

    Значи ще е справедливо да се вдигне осигурителния праг но и на IT-тата да се плаща обезщетение при безработица според внесените осигуровки. Пенсиите също трябва да бъдат според размера на внесените осигуровки. IT-тата при всички случаи ще вземат в пъти по-високи пенсии от плочкаджията дето е земал по 10 бона на ръка но не се е осигурявал - познавам сюрия познати дето в мутренските времена като пишман търговци направиха пачки без да плащат нито данъци,нито осигуровки... но сега слад 32 години като дойде време за пенсиониране скумричат,че пенсиите им били мижави. Еее... не са за жалене. Същевременно IT-тата доста са навирили нос. Все пак те не са пряка производствена сфера,а обслужващи,посредници. При икономически колапс,при природна катастрофа,социална революция...кого ще обслужват? Ми тия лумпинизираните бедни ще ги изтребят като въшки - май не си дават сметка в колко революции се е случвало? При такъв сценарий водещо става оцеляването - тоест храната и подслонът. По-умните започнаха да си купуват селски имоти,защото такъв имот може да се превърне в голяма степен в самоосигуряващо се феодално стопанство,тоест относително независимо от външни услуги. Трябва да се търси баланс щото и прочкаджията да не крие приходи и IT - да не скатава доходи.
  • 344 Непримирима

    0 0 Отговор

    До коментар #84 от "Иван Иванов":

    Бълха ще ги ухапе,тези с големите заплати.Да му мисли обикновенния гражданин!
  • 345 Непримирима

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "5677":

    Ние сме нещасници,че ги търпим.
  • 346 Непримирима

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Данъкоплатеца":

    Не ги мисли!Докато станат пенсионери ще натрупат достатъчно пачки.
  • 347 Marinov

    0 0 Отговор
    Господа от ИТ, Нормалното е да е така както е в САЩ, да има Процент за Тотална вноска от пълния размер на Работните Заплати и с Ограничение на Максималния размер на Социалната Пенсия. Процентната Социалн Отговорност трбва да бъде с Еднаква Тежест за ВСИЧКИ Работещти. Останалото са Поредните Мафиотски удорми на БГ Властимащите и Олигаристични Групички за да избягват такива вноски и да се Гушат!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове