Last news in Fakti

9 Декември, 2021 16:28 4 388 22

Скрита приватизация или подарък за 16 млн. лв. - къде ще отидат акциите на Община Варна? Стела Николова пред ФАКТИ

  • стела николова-
  • община варна-
  • варна-
  • демократична българия-
  • общински съвет варна-
  • пловдивски панаир-
  • георги гергов

"Прави се пореден опит да бъдат обслужени частни интереси в ущърб на обществения интерес. Тези акции е трябвало да бъдат върнати на държавата", посочи адв. Николова

Скрита приватизация или подарък за 16 млн. лв. - къде ще отидат акциите на Община Варна? Стела Николова пред ФАКТИ - 1
Стела Николова; Снимка: Parliament.bg
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отворено писмо до служебния министър на икономиката Даниела Везиева написа народният представител в 45-тото и 46-тото Народно събрание и бивш общински съветник от “Демократична България” във Варна адв. Стела Николова.

Поводът - Пловдивски панаир АД. Акционерното дружество с държавно участие се занимава най-общо казано с организиране и провеждане на всякакъв тип изложения и отдаване под наем на офиси, складове, зали и имоти.

Община Варна притежава 16 314 400 броя безналични акции с номинална стойност 1 лев, представляващи 29% от капитала на Пловдивски панаир, чието пълно наименование е "Международен панаир Пловдив" АД.

Какво става ясно от писмото на адв. Стела Николова и от разговора, който от ФАКТИ проведохме с нея:

Община Варна притежава акции в дружеството Пловдивски панаир АД. Преди четири години - през 2017, Общинският съвет на Варна взима решение акциите да бъдат безвъзмездно прехвърлени на Министерство на икономиката.

През месец октомври т.г. на сесия на Общински съвет - Варна обаче се прави опит акциите на Пловдивски панаир АД да бъдат апортирани в дружество "Пълдин туринвест" АД, което е под контрола на Георги Гергов. "Пълдин туринвест" АД вече притежава 50,3% от акциите в дружеството. Точката за апорта в крайна сметка е оттеглена на сесията на Общинския съвет на 27.10.2021 година след писмо на министър Везиева, в което предупреждава, че това е вид скрита приватизация и заобикаляне на закона.

Вместо да изпълни решението на Общинския съвет на Варна от 2017 година, кметът Портних отново внася предложение за апортиране на притежаваните 29% от акциите на Пловдивски панаир АД в "Пълдин туринвест" АД. Свикана е онлайн сесия на Общинския съвет, която ще се проведе утре, 10 декември, от 10:30 часа.

“Напълно е забравено, че Община Варна придоби тези акции безвъзмездно от Министерство на икономиката с идеята да ги замени за т.нар. Дупка във Варна, която бе собственост на дружество на г-н Гергов. Тъй като тази замяна не се осъществи, то Общинският съвет съвсем правилно е взел решение през 2017 г. да върне акциите на Министерство на икономиката”, пише още адв. Стела Николова.

Междувременно “Дневник” публикува информация, че още през октомври т.г. в личен разговор кметът на Варна Иван Портних е поискал 16 млн. лв. за акциите на Община Варна в Пловдивски панаир от кмета на Пловдив Здравко Димитров.

“Липсва каквато и да е информация и писмена следа за подобно решение на общинските съветници от Варна”, категорична е Стела Николова.

Днес стана ясно, че министър Везиева е изпратила писмо към кмета на Варна, с което изисква Портних да изпълни решението на Общинския съвет, взето преди 4 години и да върне на Министерството на икономиката акциите в "Международен панаир Пловдив" АД.

Последното се разбра по време на днешния блиц-контрол в Народното събрание след въпрос на народния представител от “Демократична България“ Ивайло Мирчев към служебния премиер Стефан Янев.

В момента топката е в ръцете на Портних - дали ще изпълни решението на Общинския съвет, взето през 2017 година, или ще прехвърли акциите на дружеството на Георги Гергов.

Дотук фактите по казуса.

Попитахме Стела Николова какъв е нейният политически коментар по темата, а тя заяви следното:

“Не смятам, че решението е взето от кмета на Варна Портних и от Общински съвет - Варна. Вероятно от централата на ГЕРБ е наредено, защото се опитват да обслужат г-н Георги Гергов. Това, впрочем, става за втори път - на 27 октомври първият им опит беше спрян от министър Везиева. Аз написах писмо до министър Везиева, общинските съветници от “Демократична България” във Варна и Пловдив също, като предупредиха какво ще се случи с акциите, дадени от държавата на Община Варна безвъзмездно през 2015 година, които акции е трябвало да получи обратно през 2017 година.

Вместо г-н Портних да се засрами, че не е изпълнил решение на Общинския съвет, което е длъжен да изпълни, в момента той, заедно с мнозинството на ГЕРБ в Общинския съвет, се опитва да направи огромен подарък на г-н Гергов”.

“След като “ГЕРБ ни пазят от комунистите”, как точно го правят, при положение, че се канят да обслужат един дългогодишен бивш член на БСП? Какво ще получи Община Варна, ако апортира тези акции на дружеството на г-н Гергов? Отговорът е - абсолютно нищо. Община Варна просто ще направи на г-н Гергов подарък и така той напълно ще овладее Пловдивския панаир. Дяловете на държавата ще намалеят до степен, че г-н Гергов да разполага с каквото пожелае. Това е абсолютно скандално”, категорична е Стела Николова.

“Прави се пореден опит да бъдат обслужени частни интереси в ущърб на обществения интерес. Тези акции е трябвало да бъдат върнати на държавата. Четири години в Община Варна никой не се е погрижил това да се случи. Вместо от Община Варна да са по-ниски от тревата и да изпълнят решението на Общинския съвет от 2017 година като върнат акциите на Министерството на икономиката, те се опитват да ги подарят на г-н Гергов. Това е невероятен скандал”, завърши тя.

Остава да видим дали след последното писмо на министър Везиева кметът на Варна Иван Портних ще изпълни решението на Общинския съвет и ще върне акциите за над 16 милиона лева в Министерството на икономиката.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!?

    19 13 Отговор
    Мен много ме е яд че служебните откакто управляват не увеличиха цената на тока за битовите абонати. Вече 7 месеца няма увеличение , а шефа Бойко за 12 години го увеличаваше по 2 пъти годишно с по 10%. От 1 юли и 1 януари. Яд ме е че при тези рекордни цени на барел петрол минимално вдигнаха и горивата. При шефа Бойко преди години при същите цени на петрола зареждахме по 2.77-2.90 лв. Яд ме е че и олиото смъкнаха на 3 лв.литъра а преди при Бойко бе стигнало и 4.50 лв. Много се ядосвам че не е Бойко защото вече щяхте да сте вирнaли краката от глад и геноцид

    Коментиран от #2

  • 2 Алфа Вълкът

    9 29 Отговор

    До коментар #1 от "!!!?":

    При тези цени в момента сигурно живееш от спестявания които си направил при уж "лошия Бойко". Но като свършат ще трябва да започнеш и на 2-ра работа за да оцеляваш.

    Коментиран от #3

  • 3 !!!?

    20 4 Отговор

    До коментар #2 от "Алфа Вълкът":

    Ами аз не живея от спестявания а от дохода си а от близо 7 месеца вече откакто са служебните ми е предостатъчен.Това че пекарите и фурните вдигнаха хляба макар и да го правят с фуражна пшеница и вдигнаха и млечните изделия, сигурно прочетохте че си признаха че работят с 40% печалба а правят сиренето и кашкавала със сухо и палмово мляко а не прясно. Решението е намаляване на потреблението им и като започнат да хвърлят продукцията си ще намалят цените до реалните им. Тока за битовите абонати от 7 месеца не е увеличаван. Олиото например "Бисер" и "Калиакра" е по 3 лв.за литър. Аз преди години когато Борисов го бе направил по 4.50 лв.за литър се оправях та сега ли? Вдигна го уж заради слабата слънчогледова реколта. Бе направил преди 5-6 години картофите по 2 лв. Нали помните как препоръча на младите да се връщат да садят картофи че били скъпи по 2 лв. Сега са по левче, дори в Базар и OЛXX има на цени 60-70 ст. Сега яйцата са по 18 ст. Аз се оправях при земеделския министър Мирослав Найденов когато бяха стигнали по 40 ст.защото били от щастливи кокошки. Сега зареждам от бензиностанция Еко Транс по 2.19 лева за литър бензин. Евтинийка. Оправях се през 2012-2013 г.когато при Бойко бяха стигнали по 2.77 лв.литъра при същите цени на барел петрол. Агнешкото е по 14 лв.килограма. Преди време когато Борисов посъветва студентите да се върнат на село и станат овчари защото "Агнешкото е кът в Европа а тук е по 18 лв.килограма" си купувах агнешко та сега ли когато е по
  • 4 Лейка

    24 1 Отговор
    Герб и дпс токова са оплели и крали, че 10 години няма да стигнат за всички далавери да се намерят и разследват! Тотален пробив в държавата. И при сицилианската и всички други мафии, не са стигали до там.
  • 5 От Хановер

    20 7 Отговор
    Сънародници в България! Поздравявам ви с окончателното изхвърляне на една клика и хунта от властта , която бе пуснала своите пипала като октопод в страната цели 12 години! Но съм и малко тъжен че в този момент , в тази световна икономическа и финансова криза не са на власт. При тези рекордни цени в света на електроенергия, природния газ и петрола. В този момент при барел петрол от 85$ както през периода 2012-2013 г.бихте зареждали на цени от 2.77 до 2.90 лв.за литър. Електроенергията за битови абонати не е увеличавана от месец май откакто е служебното правителство. Помните как по времето на ГЕРБ бе увеличавана с по 10% годишно и от 9 ст.през 2008 г.по времето на Станишев сега е 24 ст. дневна цена. Топлоенергията също бе увеличавана с толкова за 12 годишния период на ГЕРБ. Така че малко съжалявам че не управляват те, защото заслужавате ценовия шок който би бил след като ги търпяхте цели 12 год.
  • 6 Изумен

    15 4 Отговор
    Борисов знае коя е Мата Хари, но е решил да не казва коя е за да не "прави кефа на Радев" -Няма да доставя удоволствие на воайора Радев да кажа коя е Мата Хари. С дрона си той летеше да ми снима спалнята. Гнусен компромат. Слагат шкафче, подредено, когато ме няма. Заснели са всичко, когато ме няма. После са платили на някой да ме снима, когато спя.
  • 7 Дааа

    19 1 Отговор
    А в Бургас кога ще разследват кражбите... нещо се страхуват от бившия полицай протеже на кгб и разградксия бизнесмен. Големите кражби започнаха от Бургас, варналии само видяха ка да крадът точно от Бургас, а никой не вижда колко много се открадна точно в Бургас.
  • 8 НУЖНА Е

    15 2 Отговор
    Пълна лустрация на гербаджийската шайка престъпници и разследване на подобни мафиотски сделки с цел натъпкване на чекмеджетата на гърба на данакоплатците !
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 1 Отговор
    мафия корупция бесзакония
  • 10 Реалист

    2 14 Отговор
    Тая само щом видях, че е от Де Бъ и не прочетох нито дума по-надолу! То е ясно, че е червена платена па па на Задкулисието!!!
  • 11 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    5 9 Отговор
    ША ЛАПНЕМ ИЗЦЯЛО И ПАНАИРА В ПЛОВДИВ
  • 12 Фин

    12 0 Отговор
    Хайде, Стелче! Действайте!Подавайте сигнали и да ги поема Рашков!
  • 13 Айде Бегай

    2 10 Отговор
    Изгладнелите лапачи от ДАЙ-Българич се нагушиха яко с министерства, да им е сладко.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Костя Гуцанов

    4 3 Отговор
    Това не е важно. Гергов си е от нашите - съветски човек, дели с московлии . Важно е да не отменят зеления сертификат, че какво ще лая тогава в парламента и по медиите ?!

    Коментиран от #22

  • 16 Хахаха

    1 2 Отговор
    Схемата със смяната собствеността на МП Пловдив е замислена от БСП по времето на Станишев през 2006. Това в момента е заключителния етап. Не се съмнявайте как ще завърши.
  • 17 безпартиен

    6 0 Отговор
    Дали е скрита приватизация?????Преди около 12 години в селата бяха "оземлени" с по 3-4 декара ц..иганите!Земята беше дадена без да платят и лев за нея!Заплатиха само прехвърлянето на собствеността от общински или държавен поземлен фонд!Единственото условие е да не се продава за срок от 10 години!Още тогава подписаха пълномощни за разпореждане с нея на арендаторите на които я отдадоха за обработване!!!Арендаторите веднага платиха земята на новите собственици по цени около 250-300 лв.декар!!!!След изтичане на срока от 10 години прехвърлиха земята на собствено име!!ТОВА СКРИТА ПРИВАТИЗАЦИЯ ЛИ Е ИЛИ НЕ??????ПО ТАЗИ СХЕМА КОЛКО ДЕКАРА ОТ ДЪРЖАВЕН ИЛИ ОБЩИНСКИ ФОНД ПРЕМИНА В ЧАСТНИ РЪЦЕ?????
  • 18 ТИМ сити

    3 1 Отговор
    Във Варна има много дупки, но дупката на Гергов е грандиозна дупка, най-вече за бюджета на общината.
  • 19 Ххх

    1 0 Отговор
    ГЕРБ СИ КУПУВАТ ОПОЗИЦИЯТА В БСП . НИНОВА ЯВНО ИМ ПРЕЧИ МНОГО !!!!
  • 20 Ххх

    1 0 Отговор
    РЕДНО Е НЯКОИ ДА ВЛЕЗАТ ЗА ТОВА В ЗАТВОРА И РАЗТРОГВАНЕ НА СДЕЛКАТА
  • 21 Ххх

    1 0 Отговор
    Имаме ли правителство или Портних и подобните му ще дерибействат още ?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.