Last news in Fakti

20 Декември, 2021 15:25 3 960 39

Калоян Велчев за ФАКТИ: За ПП е много по-важно да покажат, че не са президентска партия, отколкото за президента

  • калоян велчев-
  • президент-
  • румен радев-
  • кирил петков-
  • президентство

"Дебатът за президентска република в България е дебат за това дали искаме да сме демокрация, или да вървим към руския модел на управление", посочи политологът

Калоян Велчев за ФАКТИ: За ПП е много по-важно да покажат, че не са президентска партия, отколкото за президента - 1
Калоян Велчев; Кадър: БНТ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Централната избирателна комисия тази сутрин официално връчи на избраните за президент и вицепрезидент на Република България - Румен Радев и Илияна Йотова, удостоверенията за избора им след президентските избори, проведени в два тура на 14 и 21 ноември.

Радев и Йотова спечелиха на втори тур с 66,72% от гласовете.

Каква беше ролята на президента в последните години и каква ще бъде тя оттук насетне - по тези въпроси от ФАКТИ разговаряхме с политолога Калоян Велчев.

"Безспорно е, че президентът ясно подкрепи протестите от лятото на миналата година, но той не ги оглави и не беше активен участник в тях", посочи политологът.

"За "Продължаваме промяната" е много по-важно да покажат, че не са президентска партия, отколкото за президента", смята още той.

Според него "Продължаваме промяната" не са президентска партия и "не е изключено да се получават моменти на напрежение между президента и новия премиер".

Целия разговор четете в следващите редове:

- Г-н Велчев, според Вас ролята на президента в протестите миналата година беше ли толкова силна, колкото някои анализатори я описват?

- Безспорно е, че президентът ясно подкрепи протестите от лятото на миналата година, но той не ги оглави и не беше активен участник в тях. Това позволи припознаването на протеста от по-широки обществени маси, които надали щяха да излязат по улиците, ако Радев беше предводител на протеста, каквито интерпретации има. Президентът в най-голяма степен успя да капитализира протеста. Чрез своя първи служебен кабинет институциите започнаха да обръщат все повече внимание върху теми, които вълнуваха обществото - например отчетността на главния прокурор, случаи на търговия с влияние и други.

- Успява ли Президентството успешно да отхвърля тезите, че “Продължаваме промяната” е президентска партия?

- За "Продължаваме промяната" е много по-важно да покажат, че не са президентска партия, отколкото за президента. Всъщност към днешна дата "Продължаваме промяната" още дори не са партия. Съществуват от твърде кратко време, за да имат ясна политическа физиономия, но според мен те не са президентски проект и това ще става все по-видимо. Не е изключено да се получават моменти на напрежение между президента и новия премиер.

- Отмина ли кризата с говоренето за президентска република?

- Подобни тези надали ще отмрат съвсем, те се появяват епизодично и звучат привлекателно за много хора - най-вече за тези, които са разочаровани от демокрацията. Това предполага и често президентската република да се мисли като алтернатива на демокрацията, а не като друга нейна форма. В сегашния ни политически модел президентът разполага с достатъчно влияние, а някои международни изследвания дори определят българския режим като полупрезидентски. Затова ми се струва, че дебатът за президентска република в България във вида, в който се поражда в момента, е дебат за това дали ние искаме да сме демокрация, или да вървим към руския модел на управление, който може и да изглежда респектиращ на международната сцена, но не води до по-голямо благосъстояние на своите граждани.

- Предвид политическата ситуация, обединител ли трябва да бъде президентът или по-скоро е нужно да посочва проблемите?

- Цялата президентска кампания се задвижваше покрай този въпрос. Формулировката за президента като "олицетворяващ единството на нацията" присъства в конституционните текстове, за да подчертае философията, която е залегнала при създаването на нашата Конституция. Президентът не е мислен като активен участник във всекидневната политика, а като висша инстанция, включваща се при решаването на кризи и занимаваща се с политически отрасли от особен държавен интерес като сигурност и външни работи.

От друга страна, прекият избор на президент го вкарва в конкурентна политическа среда и го натоварва с ангажименти и политическа отговорност за тяхното отстояване. Според мен няма конфликт в твърдението, че президентът трябва да е обединител на нацията, но и да посочва проблемите, когато такива има. Това далеч не значи, че президентът трябва да се превръща в черна станция, която да трупа дивиденти, критикувайки властта.

- Смятате ли, че общата работа между Президентството и Министерския съвет би могла да има позитивен ефект?

- Разбира се, важно е институциите да си сътрудничат. В първия мандат на Радев ние видяхме президента като опозиция на властта. Ще видим дали Радев може да играе и по-съзидателна роля в политическия процес в страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    2 17 Отговор
    Вчера видях Кирчо и жена му на светофара на Орлов мост.Отиваха на разходка в Борисовата градина с децата.Обеща да ми гостува .

    Коментиран от #5, #33

  • 2 Софиянеца

    9 12 Отговор
    Най важното е, че не са партия на Боко Крадеца
  • 3 Грульо

    18 4 Отговор
    "Калоян Велчев за ФАКТИ: За ПП е много по-важно да покажат, че не са президентска партия".....................................................................................................................................................................................................Важно е да покажат, че не са козяшка партия. На никой не му дреме дали са президентска.
  • 4 Ами такава

    18 6 Отговор
    Сте си президентска партия! Създадена от президента за да има пълна власт и контрол над всичко!

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 И какво

    13 17 Отговор
    ако е президентска.12години ни управлява премиерска партия ,но никой от вас не видя нищо нередно Крет Ен и.

    Коментиран от #19

  • 7 Така така

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ами такава":

    трябва
  • 8 Johansson

    11 7 Отговор
    По конституция България е парламентарна монархия. Президента е незаконен.
  • 9 кви СА ТИЯ ГЛУПОСТИ БЕ ДРУГАРЬО КАЛОЯН ?

    12 4 Отговор
    ЗЕМИ СИ НАМЕРИ ДРУГА РАБОТА , ТАЯ НЕ Е ЗА ТЕБЕ ! ВЪЗДУХАР СМОТАН .

    Коментиран от #21

  • 10 Никой

    6 11 Отговор
    ЗА ПП е много по важно да скрият,че са проруска партия.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 мнение

    12 8 Отговор
    Какъв фактор е тоя "умник" Калоян Велчев? Било важно за ПП е много да покажели, че не са президентска партия, дрън-дрън... Важно е ПП да работят за бързото развитие на България във всички области, за да догоним останалите държави в ЕС. А глупостите, които тоз "умник" искал да ме доказвали са пълни измишльотини и чесане на език.
  • 13 Последния Софиянец

    1 13 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    Кирчо обикаля цяла година с протеста по цяла София и е научил всички улици в центъра.Всеки ден сменяхме маршрута да агитираме нови квартали и да объркаме Еничарите.

    Коментиран от #23

  • 14 Your Nightmare

    11 7 Отговор
    Поредния олигофрен, който вместо да си намери работа, се е уредил с някое грантче при предишната власт, кръстил се е анализатор и сега заработва. Целия ви ресурс не е в състояние да изтрие спомена за грабежа ви последното деситилетие, така че, не се хабете. България е с новата власт, а президента показа как човек без реална власт, бъдейки публична личност с достъп до медии, може да разтури кокошкарника на самозабравилата се клика от "новия елит", Този от поста ще стане гладен скоро и ще му се наложи да ходи до борсата.
  • 15 Не е президентска партия,

    14 2 Отговор
    а краварска, Мустафата от САЩ я създаде, президента нямаше къде да мърда, иначе нямаше да има втори мандат. България е пионка на САЩ, Кирчо е само кукличка на конци, какъвто беше и царя и Боко и всички в политиката.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    4 4 Отговор
    Няма значение дали ПП са президентска партия или не. Това, което има значение е дали ПП са партия на народа или партия на мафията и корупцията. Това, което има значение е как ще управляват и как ще живее народа при тяхното управление. А това дали Кирил Петков е по-голяма приятел с Румен Радев, отколкото с Корнелия Нинова или Христо Иванов е второстепенно. И надявам се само личен въпрос, а не въпрос на мафиотска държава.

    Коментиран от #22

  • 18 James 🇺🇸

    7 4 Отговор
    Къв е тоя сополанко бе, прилича на 22 годишен, ще му бия една спринцовка с вирос
  • 19 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "И какво":

    "Крет Ен и" надявам се имаш предвид социолозите и "журналята". И старите социолози извинете МАНИПОЛОЗИ(манипулатори) като Андрей Райчев и Боряна Димитрова. И новите 18-23 годишни ученици и ученички като Калоян Велчев. Които задкулисието се опитва да ни налага като АВТОРИТЕТИ. Тези ученици - днешните социолози не са били родени преди 30 години, когато повечето от нас са скачали по сините площади и викали долу БКП.
  • 20 Брей, че защо ?

    1 2 Отговор
    Стига ми да не са партия на безпросветни гороглави, пушещи пури и ръсещи улични смешки милиционери... пък и били те бързо забогатели !!!
  • 21 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "кви СА ТИЯ ГЛУПОСТИ БЕ ДРУГАРЬО КАЛОЯН ?":

    "кви СА ТИЯ ГЛУПОСТИ БЕ" Този ученик от 4-ти клас Калоянчо не го ли виждате, че му липсва елементарен ЖИТЕЙСКИ ОПИТ. И затова нищо не може да измисли сам. ПЛЯМПЯ като ПАПАГАЛ каквото са разпоредили ГОСПОДАРИТЕ МУ от ЗАДКУЛИСИЕТО. На Калоянчо му липсва и елементарно възпитание, щом не уважава по-големите и така нахално се опитва да поучава по-възрастните от него 40-50-60 годишни хора.
  • 22 XXL

    13 2 Отговор

    До коментар #17 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    ПП е поредната метастаза на гейроатлантизма и либералфашизма у нас, и вече може да спите спокойно - от нея народа нищо добро няма да види!
  • 23 Сатана

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "Последния Софиянец":

    Стари ченгеджийски мурафети да вкараш провокатори в тълпата и да им създадеш легенда .
    К5 е дълго готвен проект.
  • 24 Кочо

    4 1 Отговор
    И тоя се цанил политолог!! Много тарикат се навъди! Още пиле голишарче, но и той ще претака думите, ще суче лакардии, сакън морен вода да не пие! Днешните млади бързо се ориентират, на 30 вече вицепремиери, шеф на парламента, говорител на кабинет, доценти, професори, представляват ни в парламента! Моето поколение по 30 години се борихме с прехода, но тези които се родиха в зората му ми скриват шапката!
  • 25 Плюнчо Велчев!! Никой на никой няма да

    4 4 Отговор
    Доказва! Зелена Кратуно!! Има много работа за вършене, кратуно!!
  • 26 Герберски Анализатори

    8 5 Отговор
    Какво лошо има да са свързани с президента, че да трябва, да се дистанцират. Защо мекотелото Плевненлиев не се дистанцира от мафиотската групировка ГЕРБ и никой анализатор не го пита 4 години, защо не се дистанцира от ГЕРБ. Само платени некадърници с пари от зайчарника се изказват срещу Радев.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Перо

    5 3 Отговор
    Какъв “политолог” е тоя дебилчо! Да научи държавното устройство на РБ и изборния кодекс! БГ не е президентска република а парламентарна!
  • 29 Младото Боклуче Велчев!!

    7 5 Отговор
    Кой ти написа всичко това,!!! Герберите?? Ти нямаш акъл за такова "съчинение"!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 абе

    3 0 Отговор
    модернатора купи си и ти емека
  • 33 Първият софиянец

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    На твоето Кире веднага след нова година /още през януари/ще му разпиша билета за Канада!
  • 34 А бе вие

    2 0 Отговор
    Ли сте слънчасали или правите нас на балъци. Че ,каква ще е партията на Киро Ментата ако не е на президента!?Нали Кирчо и Кокорчо са негови протежета.
  • 35 Херо Мустафа

    1 0 Отговор
    Не разбрахте ли бе, тия са мои. Партия на Посолството...
  • 36 К Велчев!! Младо идиотче!!

    1 2 Отговор
    Като порасне ще стане голям. И Д и о т!!
  • 37 Едуард Петров-Едо

    1 1 Отговор
    Така, както си го засукал това твое изказване, не ми харесват някои моменти! В БГ няма РЕЖИМ! У НАС ИМА ДЕМОКРАЦИЯ! Второ, Президентът не може да обединява ДОБРИТЕ, ЧЕСТНИТЕ, ПОЧТЕНИТЕ с окаляните лъжци, крадци в гигантски размери, убийци на Държавата и Държавността, шайкаджии, тарикати, герберски тролове и ТУНЕЯДЦИ! Президент Радев започна изключително важно Дело на РАЗГРАНИЧАВАНЕ! СЕГА ОЧАКВАНИЯТА СА АРЕСТИ НА ШАЙКАДЖИИТЕ, СЪД И ЕФЕКТИВНИ ПРИСЪДИ! АМЕРИКАНЦИТЕ НИ ПОДСКАЗАХА НАЧИНА ПО ЗАКОНА МАГНИТСКИ, А НИЕ ТРЯБВА ДА ГО НАПРАВИМ! Както се пее в песента: ,,Бийте, Братя, Бог е с Нас!..." И защо си си въобразил, че в Русия, при избора на Руския Президент, видите ли, НЯМАЛО ДЕМОКРАЦИЯ, а защо не кажеш, как е при изборите за Президент на САЩ, на ФРАНЦИЯ , на Германия и прочее, а!?...
  • 38 Калоян Велчев?? Колко дни ще ни

    0 1 Отговор
    Показвате това И Д. И о т. Ч. Е?? Ясно, плащат му ГЕРБ!!
  • 39 Тъй ама

    0 0 Отговор
    Как да покажеш, че нещо е бяло, ако то е черно !?