Last news in Fakti

23 Декември, 2021 16:34 8 790 78

Промяната в Народното събрание скърца. Лъчът светлина е Кирил Петков

  • народно събрание-
  • народното събрание-
  • парламентът-
  • промяна-
  • продължаваме промяната-
  • управляващо мнозинство-
  • кирил петков

Ако управляващото мнозинство не вземе спешни мерки - как да се адаптира и да вземе превес в парламента, последствията няма да са добри. Нито за тях, нито за демокрацията с парламентарно управление като цяло

Промяната в Народното събрание скърца. Лъчът светлина е Кирил Петков - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

47-мото обикновено Народно събрание на България работи вече три седмици и оформящите се тенденции не са добри. Те ни носят още от същото и дори по-лошо - oпозицията в лицето на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" диктува дневния ред и се ориентира в обстановката значително по-успешно от управляващото мнозинство.

И не, не става въпрос само за високопарните слова от трибуната на парламента, а за това, че например вчера половината работно време отиде в оплюване на машинното гласуване от "Възраждане", ГЕРБ и ДПС, инициирано от "Възраждане". Споменаването на тези формации за втори път в едно изречение говори, че те се оформят като някакъв вид опозиционна коалиция.

Няма никакво логично обяснение защо хрумките на "Възраждане" заемат челно място в дневния ред на Народното събрание, при положение, че има изключително важни и актуални теми за обсъждане. Например фрапантно скъпият ток за бизнеса, например все още невъведеният за сградата на парламента и държавните институции зелен сертификат, например реформата в правосъдието. Това са важните теми, но мнозинството в парламента изглежда отби номера до празниците, а инициативата за пореден път в кратката ни демократична история бе преотстъпена на представителите на Министерски съвет.

Положението вчера стана още по-лошо, когато от трибуната на Народното събрание Костадин Костадинов заплаши с революция, ако бъде въведен зелен сертификат за достъп до сградата на законодателния орган. На тази декларация председателят на парламента Никола Минчев отговори с: "Благодаря Ви".

За съжаление засега председателят Минчев не се откроява с характер и силни политически позиции и явно градацията на най-важния пост в държавата се отлага отново. Минчев е поредният, който е приел ролята на просто някакъв медиатор и администратор, вместо да е основната политическа фигура, както е предвидено в Конституцията.

Чест прави на Кристиан Вигенин от БСП, че бе единственият, който окачестви реториката на Костадинов като недопустима. Никой друг не се обади. Този подход към поведението на "Възраждане" - на игнориране, се наблюдава още от времената, в които те бяха извънпарламентарна сила и очевидно е неработещ. Срещу опасния популизъм трябва да се противостои твърдо.

Зелен сертификат за достъп до сградата на Народното събрание и всички други държавни институции трябва да бъде въведен като част мотивационната кампания за ваксинация. И е крайно необяснимо защо вчера и днес не бе разгледан проектът за решение на "Демократична България", който е в тази посока (внесен още на 10 декември). Двоен стандарт не трябва да има нито ден повече.

Ако управляващото мнозинство не вземе спешни мерки - как да се адаптира и да вземе превес в парламента, последствията няма да са добри. Нито за тях, нито за демокрацията с парламентарно управление като цяло.

Хубавото е, че сега вероятно някои от по-опитните сред тях виждат, че да вкараш в парламента някого само защото е млад, добре изглеждащ и с добро образование, не на всяка цена носи успех, а дори напротив - опитните демагози с дългогодишен парламентарен живот зад гърба си те правят за смях.

"Продължаваме промяната", макар и с друг мотив, вероятно по-благочестив, правят същата грешка като ГЕРБ - волно или неволно омаломощиха парламентаризма с действия или бездействия за сметка на водеща роля на изпълнителната власт. Там бяха изтеглени по-силните фигури и парламентът осиротя, изглежда безличен с много малки изключения.

Тези, които декларираха възстановяване на парламентаризма - "Демократична България", правят точно обратното. Вместо да използват високата трибуна на институцията Народно събрание и да заявят позициите си по определени важни теми, те пишат постове във Фейсбук. Точно това направиха Елисавета Белобрадова и Христо Иванов - инфлуенсърът народен представител коментира споменатото по-горе вербално изстъпление на Костадин Костадинов, а съпредседателят на ДБ темата за лустрацията и гафа на Стефан Янев за допълнителното натовско подкрепление.

Въпреки че не е много хубаво да имаме привкус на премиерска република, Кирил Петков и по-точно неговите решения и поведение, са единственият лъч светлина за момента. Премиерът Петков ни представи отлично на международно равнище в първите си изяви, отмени назначението в МВнР на ченгета от кървавочервения злокобен комунизъм и даде ясно да се разбере, че позицията на министъра на отбраната Стефан Янев за допълнителните натовски войски в България си е лично негова, а не на правителството ни. Което само по себе си също не е добър сигнал и само можем да се надяваме, че Янев е осъзнал сериозната грешка, която допусна.

Да се надяваме също, че след празничния период Народното събрание ще започне да обсъжда сериозни неща и ще започне да прави законодателните промени, които са с приоритет за гражданското общество. А приоритет номер 1 несъмнено е реформа в правосъдието, която да донесе справедливост в обществото - нещо, което е приоритет и за читателите на ФАКТИ според резултатите от една от последните анкети.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 67 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    37 82 Отговор
    Мачкай Кирчо!

    Коментиран от #4, #13, #26, #61

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Какъв лъч бе?

    37 11 Отговор
    Здравейте отново .Здравейте новО предизвикателства
  • 4 Абе ,

    67 16 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Внимавайте да не се заоблачи , че малко му требе на тоя лъч ...😁
  • 5 Засега сериозно

    84 13 Отговор
    Неоринтиран.Говори само за ваксини не за проблеми

    Коментиран от #50

  • 6 питам

    35 12 Отговор
    Когато искаш да навредиш на някого то, може винаги да го направиш.
    Възраждане и ДПС.
    ДПС и възраждане?
    Кой е ЗА българският народ?
  • 7 Опитът за внушение на автора

    69 19 Отговор
    за "някаква коалиция" на Възраждане с Гроб и Дпс ...... НЕ МИНАВА !!!
    Пасквилът е боклук!

    Коментиран от #70

  • 8 питам

    29 9 Отговор
    Когато ядахте не ревахте. А?
    Оставете хората да си работят както трябва. До сега защо не го направихте?
  • 9 Ковид WAR

    43 11 Отговор
    Киро е единствено лъчът в меча на Императора Сит Ковидар с който иска да коси Джадайте Антиковидари!
  • 10 Кирил

    51 6 Отговор
    Се интересува какво ще кажат от ЕС а не от народа Не ми пука какво ще кажат тея и престани с тоя бизнес още по хубаво като не идват българина е умен да си създаде .Пом@@@
  • 11 Sion

    86 27 Отговор
    Кирил Петков е може би най-плиткоумният премиер след Баце, който сме имали..Абсолютен невежа, типичен лаладжия, еманация на израза "въздух под налягане"
  • 12 верваи ми

    23 17 Отговор
    Казах ви.
    ИТН ще прецакат нещата заради ДПС и Митева от ...
  • 13 Киро Ваксинатора

    83 12 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Мачка Кирчо на този етап само пенсионери с ваксини! Ставаш жалък кръчмарче!
  • 14 Защото

    66 16 Отговор
    Основния проблем на Кирчо, е как да набоцка още 300 000 с децт им и да ги излъже,че ще бъдат свободни,както преди
  • 15 Сандо

    55 2 Отговор
    А защо ни навирате писанията на някакъв си Здравков,човек който не носи никаква отговорност,и както се вижда от писанията му,не разбира от нищо и не вижда по-далеч от носа си,но имащ самочувствието и претенции да формира общественото мнение?Ако още не сте разбрали,светът се намира пред изключително сериозни промени и трябва всички,особено управляващи и журналисти много да се замислят преди да говорят и пишат.Грешки сега ще ни струват изключително скъпо в не чак толкова далечното бъдеще.И без друго допуснатите след 90-та година ни стигат,те ни докараха дотам,че от нас нищо да не зависи,включително и способността на държавата да си изхрани населението със собствени сили и възможности.
  • 16 Българин оригинал

    19 4 Отговор
    Заради такива във форума които, без да знаят какво следва оплюват себе си като българи и затова сме зле.
    И макетата ви се смеят ама и мен вкарвате в простотата си.

    Коментиран от #73

  • 17 Майна

    58 4 Отговор
    Този свети със светлината на АДА... ВИЖДАМ, че много да активирани да хвалят този продажник, но народът ще оцени правилно какво му готвят...БОРЕТЕ СЕ ,БЪЛГАРИ, ЗА СЕБЕ СИ И ЗА РОДИНАТА
  • 18 Сандо

    60 11 Отговор
    А колкото до Кирчо:той е лъча от фенерчето,което се включва и изключва от Посолството,според желанието и в интерес на Хегемона.Тепърва ще му сърбаме попарата,забъркана оттатък Океана.
  • 19 На едно ниво с Борисов

    69 11 Отговор
    75 ле за пенсионери които се ваксинират.Позор срам възмущение гавра .Нямам думи

    Коментиран от #21

  • 20 Помнещ

    22 8 Отговор
    Я, съм министър на отбраната и правим едно изказване дето цел Свет го чу!!! Минъстър председатело разправя че това мнение си било мое, а не на министъра на отбраната!!!:) Кой, требе да си подаде оставката?! Яз?!:) Или, Кирцата?!:) Не си прав аркадаш дека не сакаш да ми побликуваш коментаро!:) У него нема езикот на омразата, нали?!:)
  • 21 Кирцата

    12 32 Отговор

    До коментар #19 от "На едно ниво с Борисов":

    Що?! Ти, по 200лв. ли искаш да им дават!
  • 22 Софиянеца

    27 47 Отговор
    ГЕРБ опростачи парламента последните 12 години, а Възраждане са едни клоуни точно по вкуса на ГЕРБ!
  • 23 Матей

    55 13 Отговор
    Ккаво толкова е направил тоз киро,нищо,само проектира всевъзможни невъобразими поразии.Възвеличават го,навярно защото се кани да управлява в интерес на едно изключително тънко секторче от обществото,във вреда на българския народ.Особено старателно той съблюдава американските и брюкселски интереси,на биг-фарма и е готов да ни превърне в плацдарм за нападение срещу Русия.С цените си играе на тука има,тука нема,създава илюзии за чудодейно избавление от ценовия шок,за производство и износ не споменава,за инвестиции хич.Накъде сме се устремили тогава с тоя наш зеленски,тоя кукуряк,на марко тотев в краката?

    Коментиран от #25

  • 24 Сатана

    51 11 Отговор
    Лъжецът винаги ще си остане лъжец,без значение как се казва и дали е Министър-Председател
  • 25 Пръц

    31 11 Отговор

    До коментар #23 от "Матей":

    Така е,тоя ще ни вкара във война с Русия
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 КРОКОДИЛА

    51 13 Отговор
    КИРЕТО НЕ ЗНАЕ КЪДЕ СЕ НАМИРА И КАКВО ГОВОРИ - НЯКАКВИ НЕСВЪРЗАНИ МУ РАБОТИ - НЕ ОБМИСЛЕНИ И БЕЗ НИКАКВО ЗНАЧЕНИЯ - И НЕГРАМОТНИТЕ НЕ ГО РАЗБИРАТ ..........................

    Коментиран от #31, #33

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 последният софиянец

    40 5 Отговор
    Тоя ако е лъч :)) КОСТАДИНОВ трябва да е слънчево изригване !!
  • 31 Незнаещ

    3 6 Отговор

    До коментар #27 от "КРОКОДИЛА":

    Тези,които го разбираме,твоята логика нарежда ли ни в графата на умните и практичните?Благодарим ти!
  • 32 Доктор

    35 3 Отговор
    "Лъчът светлина" е доста некомпетентна и продажна марионетка.
  • 33 Щото

    10 1 Отговор

    До коментар #27 от "КРОКОДИЛА":

    Баце мнооо го разбираха.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Лесно е

    36 2 Отговор
    Дълбоко разочарована и възмутена. Залагах на ПП. Явна дискриминация! Значи най-важно е да се ваксинираме, а не да сме здрави. 75 лв. Струва .....глупост. А вече боледувалите кучета ги яли. И трябва да доказват че са здрави и с антитела. Безобразие и пълно разочарование.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Дали има тест за вменяемост в МС?!

    32 3 Отговор
    Да, Киро просто ни скри шапката!Събрал децата на МС, каквото и да означава това на коледен купон в МС!Абе Киро, а децата на миньорите в мините ли ще правят купон, а на тези от Чистотата😂😂😂😂Това е прероденият Тошо правешки, тепърва ще правим заводи за ЦЕЛИ проводници😂😂😂😂
  • 39 Биби Кинг

    10 4 Отговор
    Ма кое е това оправляващо мнозинство бе афторе? ПП-партия на пингвините, ИТН-на годинка и нешто с болен като Фреди Меркури фъфлешт плешив банален "раководител" с изпит от белото мозг,ДБ-"Дай Бъ"- преставлявана от потомствения и в във фъша комоняга Ристю Бойкикев и от комунгелскиа следовател генерал Танасчо,който подслушваше амереканцкото посолство (да го не изнудвали од телефонната мафиа може би) и пемберасите на дрогарката Ехтраниножа коя захлеби Техноимпекс чрез идейниа си гуру дяда Ваня и бе изчегъртана за мушангии като икономически зам.министер от Станишев.Каде е ГЕРП,каде са теа нехвелити-фатмашки фаворити?
  • 40 До Пешо

    20 1 Отговор
    Пешо ,ти ,който си писал статията. От днес почваме да ти викаме Пешо с.вирката, защото, като те гледам, ще му го налапаш още малко на Кирчо.
  • 41 То бива да е демократично

    10 0 Отговор
    ...ама наеможе някой пейзан да се изфъфли, и после втори, трети....следва да ги гласуваме… и то време за почивка. Нещо генерално трябва да се промени, тая схема няма да работи.
  • 42 Читател на Факти

    31 2 Отговор
    Кирчо за момента е пълно разочарование каква надежда, какъв лъч светлина какво 5 лв.
  • 43 Дядо Пройко

    12 2 Отговор
    отмени назначението в МВнР на ченгета от кървавочервения злокобен комунизъм и даде
    Ха,ха .Отмени назначаването на ченгета от :кървавочервения" комунизъм. Простотия до шия.Ами Дамаджаната ,КАКЪВ Е!!!!???НЕ Е ЛИ ЧЕНГЕ ,ТОЧНО ОТ ТОВА ВРЕМЕ?
  • 44 И рече бог

    15 1 Отговор
    Нека бъде светлина! И се усмихна Кирчо а последния набеден за софиянец изпадна в религиозен екстаз
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 АмперОф

    22 4 Отговор
    Лъчът на зомбито от Харвард ще изгасне бързо. Ние пенсионерите и без 75 лв ще преживеем, но той не мой преживя излагацията. Джон 3 волта гасне под меописуем товар. Бушона вече тлее зачервен.
  • 47 ComfortablyNumb

    5 17 Отговор
    Костя Копейкин тръгна на революция защото ако се въведе зеления сертификат ще му лъсне задника че той самия е ваксиниран ... Ганчо, Ганчо, всеки в България с достатъчно акъл да стигне до пост в държавата от някаква значимост е ваксиниран , каквото и да ти обяснява от обществената си трибуна , само 80%-вите ви играят с тия антиваксърски партенки ... Ганчо, Ганчо!

    Коментиран от #62

  • 48 Българин

    19 2 Отговор
    Престъпника Киро!
  • 49 ComfortablyNumb

    3 10 Отговор
    Подържащите революцията на Кирчо в момента вземат остър завой и го изоставят по пътя на запад ... Дрогари на изток няма път за България! Ако Кирчо удържи и се справи със днешните кризи след 4 години ще спечели изборите но с друг електорат този на ДБ и ГЕРБ , който отиват в канала ... Ай хаирлия да е дрогари пак не случихте на месия да ви води към Сибир!
  • 50 Закс

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Засега сериозно":

    Там му е проблема !
  • 51 Кирил пешеходеца

    20 1 Отговор
    ОСТАВКА
  • 52 Аз вярвам

    11 1 Отговор
    На Киро Ментата.
  • 53 ComfortablyNumb

    5 2 Отговор
    Кирчо мачкай мороните, който те избраха...
  • 54 Дилдо

    17 1 Отговор
    Колко му платиха на автора от Продължаваме подмяната за тая статия
  • 55 КРОКОДИЛА

    4 0 Отговор
    ВЪЛКЪ СИ Е ВЪЛК .
  • 56 Възмутена

    12 2 Отговор
    Това,което става в парламента е срам и позор.Председателите на комисии са напълно не в час с това,което ще ръководят.От ПП,млади хора,които си нямат понятие от ресора,който ще ръководят.На опозицията не се дадоха комисии,което не се е случвало поне десетилетие.Дадоха социалната комисия на Адемов от ДП С без да разговарят с групата. Им,защото той е най компетентен,но така не се прави.Сега от обида би следвало във всяка комисия опозицията да си мълчи,да не дава акъл и да ги остави да правят каквото искат,защот то те са нагли и нахални.
  • 57 Ха ха ха

    17 2 Отговор
    Интересно, какъв лъч светлина може да бъде този жалък клоун, продовач на илюзии от американското посолство ???
  • 58 Откровено

    14 1 Отговор
    Списващия статийката откровено си е злоупотребил медикаментозно .
  • 59 Този

    9 4 Отговор
    Здравков, какво пишеш, кой ти плати за таз щуротия. Костя е класа над Вигенин. За договорка между Г. Д. и Възраж. си фантазираш и се опитваш да манипулираш от страх какво следва. Да време е за революция, ако ни задължават с ваксини и сертификат а не реформират здравната система, за революция ако плащаме най скъпите Ел. енергия, гориво, лекарства, медицина.

    Коментиран от #60

  • 60 Викинг

    14 1 Отговор

    До коментар #59 от "Този":

    Да, революцията е необходима защото такива началници и политици ни водят назад.
  • 61 Онзи

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Стига си се повтарял ,бе .Ти папагал ли си или да
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 КИРОКАПУРА

    4 1 Отговор
    ДА МИ ДАДЕ 75 ЛЕВА ДА ИЗКЛАТЯМАЙКАМУКУРВАТА

    Коментиран от #64

  • 64 КИРОКАПУТА

    9 1 Отговор

    До коментар #63 от "КИРОКАПУРА":

    Е ПРЕСТЪПНИК ИЗПРАТЕН ОТ ЦРУ ДА ДОПРОДАДЕ БЪЛГАРИЯ И ДА ИЗБИЕ БЪЛГАРИТЕ ЗА ПАРИ ОТ ГЕЙТС

    Коментиран от #74

  • 65 Читател на Факти

    9 1 Отговор
    От такива като Кирчо светлината Господ да пази България.Амин
  • 66 Един

    7 1 Отговор
    Божеее, Кирчо ни представил достойно на международната сцена ????? Както казва Рачков "жива да не бях"!!! Той се представи комично и това не би означавало някакъв проблем ако по този начин не унизи България пред Европа!
  • 67 магнит

    1 0 Отговор
    Преодоляването на политическата криза, която е и национална, може да се случи само чрез нова съдебна система. И отваряне на пътя към започването на съдебни процеси основани на законите на правото, но не и на законите на мръсните пари. Дела водещи до положителни съдебни присъди със затвор и конфискация. Дела срещу всички членове на корупцията и мафията - олигарси, политици, общински служители, общественици, лица от подземния свят, всякакви престъпници и грабители. Такива, за които се изнася информация чрез Магнитски, разни офшорни списъци, списъци на местни и международни служби за борба с корупцията и организираната престъпност. И забраната на подобни лица и осъждани престъпници да заемат каквато и да е държавническа служба - от чистач до президент.
  • 68 Кирчо

    3 1 Отговор
    Интересува ме сакво ще кажат от Ха.....ка и Бр...ел.Народа кучета го яли,ние не се продаваме за 75лв Кире,в Харвард това не го знаят
    Коцето е прав,ще има в...на скоро.
  • 69 Чичо Пей

    2 1 Отговор
    На ПП ПП влиаят отрицателно коалиционните му партньори,особено ИТН,Троянския кон на ДПС,ГЕРБ и Възизрудите от Възраждане.Либералният подхот на К.Петков работи срещу тях.Не се ли вземете в ръце и да бъдете категорични в отстояването промяната.Не Изкате да станете за посмешище като ИТН,които се самоизчегъртаха,нали?ПП ПП иска те ли в най-скоро време вас да Изчегъртат избирателите ви.НЕ ОТСТЪПВАЙТЕ!Не се доверявайте на тези ЕНИЧЕРИ!!!
  • 70 RR 2021

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "Опитът за внушение на автора":

    ДПС и Възраждане,заедно с Герб и ИТН, ще съборят това правителство е на изборите юни Боко победоносно ще бъде първи
  • 71 Възраждане

    2 3 Отговор
    На наш Копейкин е важно да си дига рейтинга сред неграмотниците ,да си пълни джоба .Поредния Болен
  • 72 stan4o

    3 0 Отговор
    Няма светлина в тунела. Науката не е измислила лекарство срещу простотията, а тя присъства на всякъде в България. Спасение от нея няма и няма изгледи нещата да се променят. Засега спасението е работа в чужбина.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 stan40

    2 1 Отговор

    До коментар #64 от "КИРОКАПУТА":

    Киро не става, ами другите -БСП, ДБ, ИмТНар които се водят по акъла му. Ами опозицията- ГЕРБ, ДПС, Възрдане. Има ли една от всичките партии които са в парламента за която да си заслужава да се гласува?
  • 75 Другар

    3 0 Отговор
    Киро Ментата бил лъч надежда. Хубав виц.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Конник

    1 0 Отговор
    “Възраждане” на Герб. Възраждане са башибузука на Герб и ДПС!
    Възраждане, Възраждане, изборите минаха! Стига с тази анархия!
  • 78 Този чува ли се?

    0 0 Отговор
    Най-важно било в парламента да се вкара зелен сертификат!!!
    Е,това ако ви е най-важното???
    При положение,че всичко в тази държава се обърква!