Last news in Fakti

27 Януари, 2022 19:00 5 498 56

Защо САЩ хвърлиха Русия в обятията на Китай?

  • русия-
  • китай-
  • сащ-
  • санкции-
  • газпром

Въпросът сега е да се знае докъде може да доведе това дипломатическо влошаване - до нов глобален стратегически баланс или дисбаланс?

Защо САЩ хвърлиха Русия в обятията на Китай? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Заплахи за икономически санкции срещу шума от ботуши на украинската граница. Декември 2021 г. и януари 2022 г. бяха белязани от голямо жестикулационно шоу на Русия и Америка. Въпреки че не е имало дори минимален реален инцидент по суша или море между руските сили и тези на НАТО, ние сме свидетели на ескалация на позициите. Горилите не се бият помежду си, но се бият в гърдите, за да покажат силата си. Настоящият американо-руски диалог се свежда до изразяване на баланса на силите. Все още разговарят помежду си, за да се предотврати превръщането на студената война в гореща война по погрешка, но вече не търсят сътрудничество за постигане на общи интереси. Това пише международният анализатор и военен кореспондент Рено Жирар в статия за френския вестник Le Figaro.

Не спират да се обвиняват в намерения: американците обвиняват руснаците, че искат да нахлуят в Украйна, а руснаците обвиняват американците, че искат да разположат нападателни оръжия на руската граница, че искат да преиграят кубинската ракетна криза от 1962 г. Отношенията между Вашингтон и Москва не са били толкова лоши след изтеглянето на Русия от Афганистан през 1989 г.

Въпросът сега е да се знае докъде може да доведе това дипломатическо влошаване - до нов глобален стратегически баланс или дисбаланс?

Едно е сигурно: външната политика на Байдън, която следва тази на Тръмп, определено се отдалечава от старата стратегия на Кисинджър, който искаше Вашингтон винаги да успява да поддържа по-тесни връзки с Пекин и Москва, отколкото тези две източни столици помежду си.

Китайците ще разпънат червения килим пред Владимир Путин, когато руският президент пристигне у тях за откриването на Зимните олимпийски игри. Ще доведе ли до задълбочаване на китайско-руските стратегически връзки насрочената за 4 февруари 2022 г. среща на четири очи между Путин и Си Дзинпин? През март 2014 г. китайците отказаха да признаят анексията на Крим. Днес те осъждат американските претенции за разширяване на НАТО на украинска територия.

На 23 януари 2022 г. високопоставен служител на администрацията на Байдън потвърди пред в. "Вашингтон Поуст", че САЩ обмислят ограничаване на износа на полупроводници за Русия, за да я накажат за "агресивната" ѝ политика спрямо Украйна. Повечето полупроводници вече не се произвеждат в Съединените щати, но тяхното производство използва американски софтуер и машини, над които Вашингтон запазва контрола чрез Правилото за директен чуждестранен продукт на Министерството на търговията. Именно този регламент беше използван, за да лиши китайския телекомуникационен гигант Huawei от американски технологии.

Ако американците искаха да хвърлят Русия в обятията на Китай, нямаше да го направят по друг начин. От средата на 2010-те те направиха стратегическия избор да предизвикат Китай и да му попречат да ги замени като водеща нация в света. Американците искат да блокират китайската експанзионистична политика, независимо дали е военноморска в Южнокитайско море, или търговия към Европа, Близкия изток и Африка - стратегията на различните "пътища на коприната". Не би ли било по-умно американците да вземат Русия със себе си в този антикитайски кръстоносен поход?

Днес те рискуват да се изправят пред източен блок, съставен от Китай, Русия и Иран. След съвместните си военноморски маневри в Индийския океан и Оманския залив през декември 2019 г., тези три сили не спират да укрепват стратегическите си връзки срещу Америка, която обвиняват в намеса във вътрешните им работи.

За да отговори на предизвикателството на този нов общ фронт на големите автокрации, Джо Байдън реактивира концепцията на Уилсън за съюз на демокрациите. Съюз, разбира се, воден от Вашингтон. Това беше фокусната точка на пътуването на президента на САЩ в Европа от 9 до 16 юни 2021 г.

Но два месеца по-късно американското фиаско в Афганистан значително охлади ентусиазма на две важни европейски демокрации - Франция и Германия. Днес, отказвайки да налеят масло в огъня в украинската криза, те се въздържат от доставка на оръжие в Киев. Освен това те не виждат интереса си в това да се хвърлят стремглаво в конфронтация с Китай.

Изправена пред оста Москва-Техеран-Пекин, Америка ще може да разчита на военноморските сили на Великобритания, Япония и Австралия. Но присъединяването на Индия няма да е лесно. Индийците са съперници на китайците, но не и на руснаците. Отношенията Москва-Делхи са в добро състояние след Неру.

Като хвърли Русия в обятията на Китай, Америка значително усложни стратегическата си игра.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    12 40 Отговор
    Фигаро,кои бяха тия?
  • 2 Шепа нещастни фашисти

    18 137 Отговор
    Това е новата опорка на ватниците . Като им сритаха задниците и се правят на пристанала китайска булка .

    Коментиран от #7, #29

  • 3 Сандо

    108 9 Отговор
    Какво значи някакъв си съюз Русия-Китай-Иран пред съюза България-САЩ,особено ако го поведе Баце!?Статията обаче е интересна и обективна.Давайте все така ФАКТИ и ние ще останем верни ваши почитатели.
  • 4 Обяснимо е

    56 7 Отговор
    4ифyт и логика са две неща които не могат заедно. Там където на нормалните им говорят съвест, братски чувства, достойнство, при тях има алчност, алчност, алчност. Какво да правиш ДНК с последствия от кръвосмешението.
  • 5 РУСИЯ винаги е била с

    92 12 Отговор
    Китай..китайците са по нормални от американците 😇
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 смехурко

    37 6 Отговор

    До коментар #2 от "Шепа нещастни фашисти":

    Да бе , тя и мравката така сритала слона !
  • 8 Хахаха

    15 110 Отговор
    Русия неблагодарно отвърли подадената ръка от Запада, която няколко пъти спасява от глад руснаците.
    Сега руснаците да се гушкат с Китай.
    Те Сибир си го купуват и населват.
    Над 1 млн. китайци живеят в Сибир.
    Русия е суровинен придатък.

    Коментиран от #12, #21, #33, #41, #42

  • 9 падналия ангел

    71 6 Отговор
    "Въпреки че не е имало дори минимален реален инцидент по суша или море между руските сили и тези на НАТО, ние сме свидетели на ескалация на позициите." Запада много бързо забравя! Един английски кжраб мина покрай Крим и оспори териториалните води на Русия!
  • 10 Българин

    77 6 Отговор
    Макрон иска преговори с Русия.
    Самостоятелният френски подход е в разрез с историческата геополитическа традиция на Франция след Втората световна война да следва САЩ.

    Планират се разговори между президентите на Франция и Русия в петък, а тази сряда в Елисейския дворец са се провели разговори между руски, украински, германски и френски съветници. Очаква се разговори да бъдат проведени отново след две седмици.

    Цели се възпирането на краварника и нато от противопоставяне на Русия.

    Европейците почна да ги е страх , че кравари и пирати ще ги жертват .
  • 11 Госあ

    38 4 Отговор
    “ Горилите не се бият помежду си, но се бият в гърдите, за да покажат силата си. ” 😂 Право в десетката !

    Коментиран от #13

  • 12 Много точно

    15 59 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха":

    Никой не споменава за тихата китайска инвазия в РФ. По същия начин както руснаците купуват апартаменти тук, така китайците купуват в Русия цели области и инфраструктура, под формата на инвестиции в промишлеността. Заселват цели райони с работници в заводите. Модернизират ги. Съживяват районите. Дали няма да вземат да претендират за тях, като се окаже, че там живеят повече китайскоговорящи от рускоговорящи.

    Коментиран от #25, #35

  • 13 Госあ

    40 5 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Но като цяло, много раболепно. Би трябвало да се разсъждава по въпроса защо Европа влошава отношенията си с Москва и Пекин ? Това е въпросът. И ако за Москва могат да се изтъкнат причини за агресията и върху Украйна и други европейски страни, то защо Европа влошава отношенията си с Пекин ? Пекин е единственият шанс на Европа да получи малко независимост от горилите.

    Коментиран от #15

  • 14 Щото са tupани

    53 1 Отговор
    Зорлем направиха Китай богати и силни.
    И лакоми да лапнат Русия ама не можаха.
  • 15 Госあ

    53 3 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    И точно тук идва краварския клин, юдеокраварите не искат в никакъв случай партньорството между технологичен и продуктивен Китай и стария континент да се развиват, защото просто са сбогом от играта. Това е дори по опасно за тях, отколкото търговията и ресурсите на Русия.
  • 16 Госあ

    7 62 Отговор
    Най добрият вариант за развитието на човечеството е Европа и Китай да си разделят Русия и да сложат под тотално подчинение сащ 💁
  • 17 !!!?

    2 39 Отговор
    Игратата на война и многоходовката на диктатора !!!?

  • 18 Защо ли

    15 8 Отговор
    Китайците няма да изгреят нито в Америка нито в Европа техните интереси са само и единствено в Азия..те доминират азия икономически и Русия ще трябва да балансира с въоражение
    да казвам ли каква е поуката от историята или не
  • 19 Матей преображенски

    37 3 Отговор
    Защо,защото са тъпаци,които не виждат по-далеч от носа си.Те толкова си могат,такива са по натура и са непоправими ,да би мирно седяло ,не би чудо видяло!Сега Г-Н Вацев развива хипотезата ,че американците предложили на руснаците да направят трампа,да получат И.Европа на тепсия ,а да скъсат с китайците.Не бих се учудил от подобно предложение,макар да е тъй скандално и аморално,това е в тъпанарския стил на американската дипломация.Все пак руските дипломати трева не пасат,за да им се поставя въпроса така ребром,на такава очевидна измамна сделка те няма да клъвнат и ще си карат по утвърдения план.Какъв е смисъла да спечелиш целия свят ,а да загубиш душата си?Това са два различни свята,противоположни по същността си,единия за другия е непонятен и неприемлив.Ми те американците по същия начин може да спуснат под носа и на китайците подобна примамка,да речем да им дадат Тайван, а за сметка на това да зарежат С.Корея или друга васална страна.И освен това,тези сведения не са потвърдени,всеки софист може да ги измисли,като баснята ,която доказва ,че костенурката е по-бързоходна от Ахил.
  • 20 шотката

    4 47 Отговор
    Цар Долар отново ще върке китайците в обятията на УСА. Джапанезите ще помогнат!!!
  • 21 Кунчев

    2 8 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха":

    И във Монголия,хахахаха
  • 22 Как защо

    5 39 Отговор
    Защото драконът ще глътне мечката на една хапка
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ленин

    12 20 Отговор
    Не лъжете хората! Две трети от китайските боклуци заминават за САЩ.Ошанките купуват рибарски мрежи да бракониерстват,въдици и кукички,и някой счупен дрон о Али Баба експрес!!!
  • 25 БАЙ КУРТИ

    48 1 Отговор

    До коментар #12 от "Много точно":

    АЙДЕ стига си разтягал лукуми . Китайците купували земя в Сибир и лъжели със инфраструктура и после щели да претендират . А защо не споменеш за кварталите в ОБОРА с многомилионни нации Китайци ,Японците, Черните квартали , Мексиканците и ......... Там полиция не влиза , или ако се прави хайка с Бронетранспортьори, подпомагани от гвардията . Абе ти бил ли си някога там или само филми си гледал .

    Коментиран от #37

  • 26 В.В.П.

    19 1 Отговор
    .Същият съюз ,си е бил преди ВСВ.И при НАТО е така,същите преди ,съюзници на Хитлер,днес формират,Отан..Фашисти.сър.Може у Виетнам да влезе,Индия,също.На Жапон ,и Аустралия ,ще е непосилно..Пък у те нямат армия,Чакат Сащ ,да ги варди.Ше им избият ъбите за 4 часа .
  • 27 Каскетя

    13 1 Отговор
    Американците са хитри , искат да направят от "европейският склад за материали" ,"китайски склад за материали".Склададжиите могат да се пазарят с Европа но не и с Китай. Китай им казва трябва ни газ на тази цена ...и точка.
  • 28 Никой никъде не може да хвърли

    30 0 Отговор
    Що за гламаво заглавие истината краварника фалира и вече нее фактор боли ама това е
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ЦЕЗАРЧО

    16 1 Отговор
    ПОМНИТЕ ЛИ ЧИНГИС ХАН ТАМЕРЛАНД АМИ АТИЛА ТЕ ТИЯ СТИГНАХА ДО АТЛАНТИКА ПОДПОМОНАТИ ОТ ЗАВЛАДЕНИТЕ ТЕРИТОРИИ НА РУСИЯ ЕМИ МИСЛЕТЕ КВО ВИ ТЯБВА РУСИЯ ВРАГ ИЛИ РУСИЯ ПРИЯТЕЛ ЩОТО ЧИНГИСХАН Е ЖИВ И ВИ ДЕБНЕ ДЖЕНДЪРЧЕТА ЗАЕДНО С ДАРИИ БОГОПОДОБНИЯ И СЮЛЕЙМАН ВЕЛИКОЛЕПНИЯ АРЕ СТЯГАЙТЕ ДУПЕТАТА
  • 31 ЛАО ДЗЪ

    15 1 Отговор
    КОГАТО ИМАШ ВРАГОВЕ ЗАСТАНИ КРАЙ БРЕГА НА РЕКАТА И ИЗЧАКАЙ ДА МИНАТ ТРУПОВЕТЕ ИМ ТОВА ПРАВЯТ КИТАЙЦИТЕ ЧАКАЛИ СА 2000 ГОДИНИ ЩЕ ПОЧАКАТ ОЩЕ 50 А ТЪПИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ БЪРЗАТ ДА МИНАТ ПО РЕКАТА
  • 32 мдаааа

    4 14 Отговор
    САЩ били хвърлили Россия , в обятията на Китай ... Ми , те омрели ве ..🤭😁
  • 33 Niki13

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха":

    Кой им подаде ръка, тевтонците, наполеон или хитлер
  • 34 Тази статия

    10 0 Отговор
    Не е в стила на Денис. Дано не я забележат от американското посолство.
  • 35 Само питам

    14 0 Отговор

    До коментар #12 от "Много точно":

    Ти за това ли си толкова угрижен? Споко .И преди китайци и корейци са се заселвали в Сибир.После са ставали руснаци.
  • 36 Холм ван Зайчик

    1 2 Отговор
    Ордус е отдавнашна мечта на двата братски народа.
  • 37 Ха ха

    13 2 Отговор

    До коментар #25 от "БАЙ КУРТИ":

    Те и руснаците си имат Малая Одеса в Нью Йорк .Нали си гледал клиповете как си се справят с бандюгите от БЛМ.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Макробиолог

    3 0 Отговор
    Щот им е толко акъла
  • 41 Морски

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха":

    Ай стига си публикувал едно и също нещо ве скопен мозък
  • 42 Морски

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха":

    Че и сам си отговаряш😂кой си мислиш че ще заблудиш а!?Ай премистисе в социалните мрежи да коментираш под снимките на кифлите,нямаш капацитет за тук.
  • 43 Ха ха ха

    2 3 Отговор

    До коментар #38 от "Ха ха":

    Тя Ванка кой знае къв бубарак е:))), като знам какви жени оплоди Путин, особено и на стари години оная гимнастичката:)))), много важно какво е изревала някоя разгонена мечка бубарак, защото никой не ще да я бори:)))
  • 44 100$

    6 0 Отговор
    Кой печата хартийките в Щатите и Европа?Не са ли едни и същи?Германците са колония,колкото сме и ние,даже по зле със стотици американски бази и милиони,с определена цел докарани "туристи".Каква политика очаквате от марионетки!Франция ли?Кой беше "ментора" на макарончо....
  • 45 Стоян Хлебаров

    1 4 Отговор
    "САЩ хвърлили Русия в обятията на Китай!? Пропагандни глупости! Китай и Русия са политически братя откакто са създадени! Идеологията им е еднаква и няма как да нямат единомислие срещу основният им враг-САЩ...Това е руска пропаганда-ЗА ВСИЧКО НА ТОЯ СВЯТ,БИЛИ ВИНОВНИ АМЕРИКАНЦИТЕ!? МНЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ НА ПСИХИАТРИЯТА...ИЛИ НА ПРОДАЖНИЦИ РУБЛАДЖИИ...
  • 46 Защото както обикновено

    5 0 Отговор
    те мислят само до следващото събрание на акционерите, т.е. от лакомия.
    Затова отблъснаха Русия, щото искаха и все още искат да я заграбят.
    Затова изнесоха всичките си производства в Китай, от легени до коли и компютри.
    И ги направиха силни и богати.
    От лакомия.
  • 47 Пламен

    1 6 Отговор
    Когато Китай се почувства достатъчно силен и русия стане напълно зависима от него,тогава ще отнеме Сибир.
  • 48 Пън де Хуай

    2 2 Отговор
    Като ги пишете тези работи, вярвате ли си .... или няма как ?
  • 49 сащ СА ТОЛКОВА ПРОСТИ ЧЕ НЕ МОГАТ И

    3 0 Отговор
    КАМЪК ДА ХВЪРЛЯТ НЯКЪДЕ , ТЕБИЛИ ХВЪРЛИЛИ РУСИЯ НА КИТАЙ - ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЯ!
  • 50 Дсса

    5 1 Отговор
    че САЩ обмислят ограничаване на износа на полупроводници за Русия

    Русия ще спре доставките на германий и редкоземни елементи на производителите на полупроводници и те ще се принудят да произвеждат цели проводници.

    Коментиран от #53

  • 51 ттт

    2 1 Отговор
    Индия и Китай са съперници за едно почти ненаселено и без иконо ическа стойност парчя терктория. Но Индия помни коло иалното време, помни трагедията в Бопал. Дава си сметка, подкрепи ли САЩ в разрушаването на Поднебесната, следващата нарочена за разрушаване държава, ще бъде Индия! Индия множо добре знае, що за демократи са янките. По-точно знае, че обявеният от САЩ за агресор Иран, не е нападал никого от Саламинската битка насам. Индия в момента е третата по сила икономика на планетата и четвъртата военна сила. САЩ няма любезно да оставят, Индия да ги изпревари.

    Коментиран от #52

  • 52 Ами ...

    0 2 Отговор

    До коментар #51 от "ттт":

    Глупости. Индия и Китай имат вековни противоречия.
  • 53 Ами ...

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "Дсса":

    Германия отдавна не се използва в микрочиповете.
  • 54 засега,но едва ли...

    2 4 Отговор
    Руснаците много НЕМЕДЛАННА напуснаха Казахстан.Що така?Щото такава беше волята на Китай.Китай им плаща за газа едни символични цени.То и количествата не са чак толкова големи(80 процента износ за ЕС,останалите 20-за Турц. и Китай,като за Китай са 1/3 от тоя 20 процента.Тва е положението на СИЛА СИБИРИ.А Казахстана няма да напуснат ли?Напуснаха,понеже там учтивие зельоннаие челавечета имаше опастност да се срещната с ЖЬОЛТИЕ неучтивие челавечата.
  • 55 Никой

    1 2 Отговор
    Че той путя сам се натиска за китайски инвестиции.Какво може да изработи руснака освен оръжие . НИЩО. Затова му трябват китайските стоки щот са евтини.
  • 56 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Реално това което с всички сили правят американците с действията си и не от вчера /а и ЕС им приглася с пълна сила/ е създаване на нова доминираща Световна сила Китай! Има една Древна мисъл - "Когато Бог иска да унищожи някой първо му взима акъла!" Е после ще има едно "скубене на коси" но нали знаете колко е ефективно...