27 Януари, 2022 08:00 3 721 50

Готови ли са САЩ да признаят на Русия правото ѝ на сфера на влияние?

  • русия-
  • сащ-
  • украйна-
  • валентин хаджийски

Налице е драматична деескалация на реакциите на Вашингтон към „руската агресия“ от Крим 2014 г. до Казахстан 2022 г.

Готови ли са САЩ да признаят на Русия правото ѝ на сфера на влияние? - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако е така, натовското вълнение около предполагаемото нахлуване на Путин в Украйна може да е само димна завеса.

Налице е драматична деескалация на реакциите на Вашингтон към „руската агресия“ от Крим 2014 г. до Казахстан 2022 г.

Оптимистичната ми оценка за срещата Байдън – Путин в Женева през юни изглеждаше на пръв поглед опровергана от събитията през есента. Особено бомбастични изказвания ръсеше генералният секретар на НАТО Столтенберг. Но всъщност напрежението НАТО-Русия около Украйна растеше главно в сферата на приказките.

Съвсем друга картина показаха събитията в Казахстан от началото на месеца. Западът видя реално, светкавично и ефективно руско нахлуване в бивша съветска република, контролираща половината от добива на уран в света, за потушаване на нещо, което поне отначало много приличаше на нов прозападен майдан. И то във форма́та на смятания дотогава за книжен тигър постсъветски хомолог на НАТО – ОДКБ с участието на шест държави.

И то една ОДКБ в момента начело не с друг, а с арменския премиер Пашинян, прозападен либерал, сам издигнат навремето от майданоподобен протест. И който без съмнение се кае, че не поиска помощ от ОДКБ в карабахската война, в която Азербайджан и Турция нарушиха и арменските граници. Ами „любимецът“ на Запада Лукашенко като дясна ръка на Путин в ОДКБ и наставник на казахския президент Токаев?

На всичко това САЩ реагираха учудващо анемично. Тон даде първият репортаж на в. „Ню Йорк Таймс“ от Алмати. Държавният секретар Блинкен каза язвително, че било трудно да накараш руснаците да си отидат, щом си ги пуснал у дома си, но това бе опровергано бързо. Америка отрече да има пръст в Казахстан – и това изглежда е така, поне в най-прекия смисъл. Иначе финансирани от Америка НПО, разбира се, функционират в страната.

По всеобщо мнение позициите на Русия в Казахстан и Средна Азия в резултат на успешната намеса на ОДКБ са сериозно усилени за сметка на западното влияние. Сърдечни поздрави прати Токаев и на Китай, който подкрепи действията на Русия и военнополитическото им сътрудничество в Азия изглежда по-добро от всякога.

Налице е драматична деескалация на реакциите на Вашингтон към „руската агресия“ от Крим 2014 г. до Казахстан 2022 г. Дни след казахските събития демократите в Сената блокираха републиканското предложение за нови санкции срещу Русия за газопровода „Северен поток 2“ с аргументите, че те „няма да помогнат на Украйна“ и че ще отнемат на Байдън „инструменти за натиск над Кремъл“. Президентът вече каза, че не си струва САЩ да се карат с Германия заради газопровода.

Какво се промени във Вашингтон? Растат настроенията да се нормализират отношенията с Русия – след годините на смразяване около Сирия, Украйна и „руската връзка“ на Тръмп – и да се признае правото на Москва да има свои национални интереси и сфера на влияние.

Защо? САЩ оценяват Китай като главна заплаха за сигурността и лидерството си в света. Главната задача на външната им политика според мнозина трябва да стане умиротворяването на Русия спрямо Запада с надежда за изваждането ѝ от Шанхайската организация за сътрудничество, в която Москва е младши партньор на Китай, и пренасочването ѝ към ОДКБ, дето тя е начело.

В първия ден на новата година външнополитическото списаниe „The National Interest” пусна важна статия на Дейвид Пайн – висш чиновник в системата за сигурност, бивш армейски щабен офицер и експерт по електромагнитните оръжия, озаглавена „Да се договорим за мир с Русия, да предотвратим войната за Украйна“. (https://nationalinterest.org/feature/negotiate-peace-russia-prevent-war-over-ukraine-198738)

Веднага щом дойде на власт, пише Пайн, Путин каза, че разпадането на СССР било най-голямото политическо бедствие за ХХ век. Без съмнение той целял обединието на бившите съветски републики около Русия – като икономически съюз или като пълноценно политическо обединение. И бил решен да изпълни тази задача до края на живота си.

Той модернизирал въоръжените си сили, включително с обновление на ядрения арсенал на 75% и с „половин дузина ядрени супероръжия“, неограничавани от сегашните договори за контрол над въоръженията, с които постигнал ядрено превъзходство над САЩ – нещо, което предшествениците му от СССР никога не успели да постигнат.

Освен това Русия развила превъзхождащи мощности за кибервойна, подземни ядрени командни центрове, суперелектромагнитно оръжие и средства за защита от него – и била в състояние да си възвърне загубените някога територии със сила.

Възсъединеняването на Русия с Украйна, най-голямата постсъветска република, било главен приоритет за Путин и било изключено той да се откаже от него. Възможно било заедно с това и Китай да си върне Тайван, при което САЩ нямало да са в състояние да отговорят ефективно на нито една от двете агресии. Ако не искали да понесат цялата тежест на евентуалната трета световна война на своя територия.

Така че за Пайн единственият въпрос сега бил дали Путин ще постигне целта си за руско господство в Украйна и другите постсъветски републики с мирни, дипломатически средства, в партньорство със САЩ, или да опита с война с цената на стотици милиони жертви.

И неговият съвет към ръководството на САЩ е да приемат условията на Путин, които засега Байдън нарича „неприемливи“. Всъщност те били разумни и за Запада определено били по-малкото зло.

Очевидно Пайн е съгласен с авторитетните гласове в САЩ, че нарушавайки обещанията на западните лидери от началото на 90-те към Горбачов в навечерието на обединението на Германия за неразширяване на НАТО на изток, Западът сам създаде онази Русия, от която се страхуваше – превъоръжаваща се и кипяща от възмущение.

Така че Америка няма разумен избор освен да отмени безусловно разширяването на НАТО към Украйна и Грузия, да изтегли войските на Алианса от Източна Европа и дори да не се спира пред анулирането на членството на балтийските републики. Последното се налагало, защото „всички военни игри в Балтийско море напоследък давали неблагоприятен за САЩ резултат“. Тук въобще не се поставя въпросът за способността на Западна Европа да се справи сама в такъв конфликт.

А и поставянето на сигурността на САЩ в зависимост от съдбата на държави като Естония или Латвия никога не е било разумно и не би дошло на ум на американските лидери от времето на Студената война. Те не са намесиха в ГДР в 1953 г., в Унгария в 1956 г. и в Чехословакия в 1968 г., защото поставяха сигурността на Америка на първо място. И спазваха строго споразумението от Ялта от 1945 г. Пайн припомня как то създаде сфери на влияние на великите сили и осигури повече от половин век мир между тях.

„Новата Ялта“ според Пайн трябва да предостави на Русия като сфера на влияние цялата територия на бившия СССР, като независимостта на балтийските републики се гарантира в замяна на сухопътен коридор на Русия до Калининградска област през териториите на Беларус и Литва.

Но „неутрализирането“ на Русия не предполагало конфронтация и с Китай. Напротив, Вашингтон трябвало да убеди Пекин, че „проруските“ ходове не били насочени срещу него и че в замяна на китайското признаване хегемонията на САЩ над Западното полукълбо, Западна Европа и Япония САЩ щели да признаят китайските интереси в Тайван, КНДР, Монголия, в Южнокитайско море и други територии.

Разбира се, Америка е още далече от официално приемане на идеите на Пайн – конфронтацията ѝ с Русия набра голяма инерция, страхът на Западна Европа от собствената ѝ военнополитическа безпомощност дори при частично американско изтегляне расте. Не са за пренебрегване и интересите на военнопромишления комплекс. Но самото пробно циркулиране на „реалистични“ сценарии за световната политика като игра на три суверенни велики сили – САЩ, Китай и Русия – „многополюсният свят“ на Путин – разколебава редиците на американския глобален хегемонизъм.

Превръщането на Източна Европа в „буферна зона“, равноотдалечена от САЩ и Русия, не ми изглежда реалистично. ЕС ще се разцепи във военнополитическо отношение на две несъвместими части. А и самият Изток не е хомогенен. Има и исторически русофобски държави като Полша и Румъния, и русофилски като България и Сърбия, всяка по различен начин. Различно е и отношението към Западна Европа – и то като цяло еволюира в неблагоприятна посока. Не е изключено да се върнат някои от някогашните взаимно враждебни блокове от източноевропейски държави, които ще търсят протекции на Запад. Ще преживее ли ЕС всичко това?

Материалът е публикуван в Труд


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    19 39 Отговор
    НЯМА СВЕРИ НА ВЛИЯНИЕ...ИМА ЗАВЛАДЯНИ ТЕРИТОРИИ

    Коментиран от #7, #10, #12

  • 3 САМО ПИТАМ

    67 7 Отговор
    А ЗАЩО ТРЯБВА САЩ ДА ИМАТ .....СВЕРИ НА ВЛИЯНИЕ ??
  • 4 Сесесере

    9 68 Отговор
    Русофилски блянове!
  • 5 ФЕН

    70 5 Отговор
    Ами те САЩ, след гръмовният провал в Афганистан, вече не са това, което бяха!. Ако Путин нападне Украйна, те щели... да наложат лични санкции на Путин!?😂Само дето Путин не е толкоз луд, да си нататрузи няколко десетки милиона оскотели урки да ги храни! Пък и Янев го възпира с батальона..

    Коментиран от #38

  • 6 Ами ...

    22 1 Отговор
    И там си имат лобисти. Не е за първи път. Нищо няма да се промени.
  • 7 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    30 2 Отговор

    До коментар #2 от "НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ":

    Като пишеш с няколко ника и правиш ЕДНА И СЪЩА ГРЕШКА е смешно СВЕРИЧНО‼️

    Коментиран от #21

  • 8 Раданч Татлъту

    41 1 Отговор
    Само ваксинацията и Росен Плевнелиев могат да ни спасят от руските агресори!💉🤡🥳👍
  • 9 аналитик

    37 4 Отговор
    В крайна сметка , производството на памперси ,ще се вдигне мноого
  • 10 Раданч Татлъту

    21 1 Отговор

    До коментар #2 от "НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ":

    Наистина няма СВЕРИ!И аз не съм чувал такава дума.🙉🤡🙉
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 %%®™✓[[

    43 3 Отговор

    До коментар #2 от "НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ":

    НАТО НИ МАМИ, ЕС НИ ГРАБИ
  • 13 Най-важното е

    29 2 Отговор
    САЩ кого смятат за заплаха. Независимо със или без доказателства. И автоматично трябва НАТо и Европа да слушкат.
  • 14 Австрийският канцлер

    17 11 Отговор
    Заяви че няма да покани Путин на танц
    Би било добре същото да заявят
    И останалите лидери на западния свят и това ще бъде най-голямата санкция за Русия и специално за Путин
  • 15 Пако

    46 3 Отговор
    КЪДЕ ПИШЕ ,ЧЕ САЩ ИМАТ ПРАВО НА СФЕРИ НА ВЛИЯНИЕ ,А РУСИЯ ИЛИ КИТАЙ ДА НЯМАТ. НЕЩО СЕ ОБЪРКАЛИ КРАВАРИТЕ.
  • 16 dron

    6 36 Отговор
    Дори не успях да дочета този бълвоч. Явно "факти" пускат такива "материали",за да предизвикат
    слюноотделяне от читателите. Това активира 2-та руски трола ,използвайки различни никове , да пускат
    агресивни постове и вкл. лайк генератори да симулират проруски настроения в БГ , к,вито нема.
    Познават се по късите ,с много грешки изр. , преведени с гугл -транслейтор ,пишат с главни букви и др.
  • 17 НАП

    3 23 Отговор
    Тука държавата принадлежи на Русия, а народа на Турция. Това проблема!
  • 18 хихи

    28 1 Отговор
    А България се очертава пак от страната на Булката
  • 19 Хубавото на

    1 31 Отговор
    ситуацията е, че един след друг"гърмят" скритите корумпирани лимонки, продали се на джуджето.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Той така знае

    3 8 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    щото и мозъчето като сВера а не нагънато като орех.
  • 22 Чо кайш

    1 27 Отговор
    Поредният вярващ
    Петилетният руски план бил до 2020 година да имат 2000 танкове армата..те още не са ги пуснали в серийно производство..хората трябва да правят между истински свят и руски свят защото нещата много се разминават
  • 23 Мим

    34 2 Отговор
    Ако това се сбъдне,ще бъде най доброто за целия свят,а и така изглежда най оптимистично да стане.Света ще спечели мир и напредък в развитието си.Дано наистина им дойде акъла на янките и да кротнат.Само Путин може да ги оправи....
  • 24 G I Joe

    0 22 Отговор
    Руснаците ще получат сфери защото са пуснали високоговорителите и бълват пропаганда..просто няма как да не получат
  • 25 Зайо Байо

    27 2 Отговор
    А готови ли са тези от САЩ , след войната да си купуват храната с РУБЛИ ?

    Коментиран от #30

  • 26 666

    2 19 Отговор
    Даже не знаете как се пише сфера , но пък от политика разбирате много.Всички червени мишки сте такива.
  • 27 КОИ БЕХА ТИЯ

    22 1 Отговор
    Че кой пита сащисаните дали признават или не каквото и да било.Те отдавна са бита карта,с която се съобразява само джендърския ЕС.
  • 28 Сандо

    27 0 Отговор
    Значи Факти могат да публикуват и нормални материали!А защо го прави толкова рядко?И защо ни натрапва присъствието на медийния парцал ДВ?С Денис ние сме свикнали,даже си го уважаваме по нашия си,особен начин.
  • 29 Гаргамел

    5 26 Отговор
    Включвам компа докато си пия кафето и какво да видя....руските тролове нагазили темата яко и още сънуват как педя човека путя връща славата и блясъка на СССРем. Айде сега потърсете колко е голяма икономиката на азиатските крадци и я сравнете със примерно щата тексас а?

    Коментиран от #35, #37

  • 30 Сандо

    12 0 Отговор

    До коментар #25 от "Зайо Байо":

    Ще бъдат на купони,както голяма част от тях са сега.
  • 31 черния

    22 1 Отговор
    Българите вече имат имунитет от демокрацията за 500 години напред. Чакаме да дойде Русия да ни подреди държавата!
  • 32 Френд

    24 1 Отговор
    Ще посъветвам подвизаващите се тук евроатлантически джендъри да поснижат децибелите си, защото преспективата им е силно песимистична, бъдещето им е нерадостно.
  • 33 Хаах

    10 3 Отговор
    И това е учител в Ню Йорк на ДЕЦА, с марксистко БОЛШЕВИШКИ уклон, намърдал се, да се храни в Държавата лидер на Свободния свят.То че не му пука ни за България, ни за хилядите беларуси ни е ясно, но не му е яснно какво мислим ние в Б.я.Да му кажем
    България е в такъв етап, че и е небходима само Путинско управление и в този смисъл НАС НЕ НИ Е СТРАХ.Някой трябва да въведе ред в нанасилието и демокрацията тип ОГРАБВАНЕ и несправедливост.
    И ако Путин успее в Европа, то ще е в следващите 2-3 месеца .И....СЛЕДВАЩИТЕ по ред са Щатите, които твърде много се отклониха от принципите на демокрацията и също им е небходимо управление тип Путин.
    Тогава г-на къде ще ИМИГРИРА, за да си преподава сектанството г-на.
  • 34 ХАХАХАХАХАХАХ

    14 1 Отговор
    На кво са готови САЩ НЯМА никакво, ама съмсем никакво значение за Русия!
  • 35 Каква

    15 1 Отговор

    До коментар #29 от "Гаргамел":

    Икономика. Печатане на хартия без покритие. И такива като теб знаят всичко за богоизбраните от Холивуд.
  • 36 САМО

    15 0 Отговор
    Неолиберастки бълвоч и 1% истина. Абе вие в какъв измислен свят живеете? Имаше фашистки въоръжен метеж в Киев 2014, финансиран от говедарника. В Казахстан размириците бяха инспирирани и проведени от разузнавателен център, работил 4-5 години в страната с персонал от 12 сътрудници на цру, 8 сътрудници на ми6 и 6 сътрудници на турските тайни служби. ОДКБ просто показа руските възможности за светкавично дислоциране и разгръщани. Някой си абазов, крадец в чудовищни размери, търсен за кражбата на няколко милиарда долара от Казахстан, се обади от Париж и каза, че лично той е организирал всички размирици, срещу омразния режим. Ескалацията я създават говедарите, а руснаците не желаят да се бият със себе си.
  • 37 Пак добре

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "Гаргамел":

    че знаеш откъде да го включиш компа.
    А кафето сам ли си го направи или кафеварката е сложна за теб?
  • 38 УШАНОВ

    1 11 Отговор

    До коментар #5 от "ФЕН":

    руснаците защото успяха в Афганистан, наскоро празнуваха за новото талибанско правителство. Спомняме си като обявиха, че няма да бъде завладяна столицата, а на следващия ден беше факт.
  • 39 здравка клинчева

    12 1 Отговор
    бай дъню няма полезен ход ,жужето ги сложи на пангара а и много от европейските страни ще се оттеглят - това все пак ИЗОБЩО НЕ ГИ КАСАЕ
  • 40 гост

    2 3 Отговор
    Подвеждаща статия/ако може да се нарече така/пълна с отковени неистини,пробутани между другото,но насочващи в точно определена и желана от писача и посока. "И то една ОДКБ в момента начело не с друг, а с арменския премиер Пашинян, прозападен либерал, сам издигнат навремето от майданоподобен протест. И който без съмнение се кае, че не поиска помощ от ОДКБ в карабахската война, в която Азербайджан и Турция нарушиха и арменските граници."-- ето един от примерите,за нещо което нямаше как да се случи,защото областта на е в границите на Армения.Нещо което беше често подчертаван.И останалото е от същата плява. " ЕС ще се разцепи във военнополитическо отношение на две несъвместими части. А и самият Изток не е хомогенен. Има и исторически русофобски държави като Полша и Румъния, и русофилски като България и Сърбия, " --не знаех че Сърбия е в ЕС,и т. н..

    Коментиран от #46

  • 41 Перо

    10 1 Отговор
    Ако няма сфери на влияние и национална сигурност,защо американците скачат за руски военни бази във Венецуела и Куба?

    Коментиран от #43

  • 42 Име

    0 7 Отговор
    Тоз експерт защо не публикува коментарите си в САЩ, а търси в. Труд ?
  • 43 Истината

    3 5 Отговор

    До коментар #41 от "Перо":

    Русофилите все да руски ракети в Латински Америка бълнуват. Комунистите в Куба желаят да развиват туризъм и никога няма да се съгласят да предоставят на Русия военни бази, което автоматично ще доведе до пълна блокада на острова. Да не забравяме и факта, че там има американска военна база а на 100 мили в Маями е пълно с кубински емигранти, които са готови да превземат острова. А Венецуела, въпреки, че се управлява от уж пропуски Мадуро има записано в конституцията, че не се допускат чужди военни бази. Ако Мадуро тръгне да променя конституцията азпок датата опозиция ще се обедини и ще вземе властта.
  • 44 Пламен

    1 6 Отговор
    Съгласен съм с автора за двете русофилски държави,Сърбия и България,и двете са пропаднали и мизерни.Също и за двете прозападни,Полша и Румъния,и двете са бързоразвиващи се и успешни.
  • 45 Уве Зелер

    11 1 Отговор
    Няма такова нещо! САЩ не могат да признават или не признават каквото и да било. Те са зациклила икономика. Населението се тресе от конфликти и мизерия. Руската федерация е много по-развита икономически, технологически и всячески. Русия определя хода на събитията, а не САЩ
  • 46 Проззз

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "гост":

    --не знаех че Сърбия е в ЕС,и т. н.
    А къде е Сърбия бе ОЛИ може би в Африка.
  • 47 Павел пенев

    7 0 Отговор
    Този въпрос трябва да се постави по друг начин а именно- трябва ли НАТО да има сфера на влияние там където никога не е имал такава.
  • 48 Димитров

    3 0 Отговор
    Американците признават и разбират само с такава терминология-сфери на влияние,затова трябва да се об яснява повече!
  • 49 Lukaшенко

    1 0 Отговор
    Направо са навити Като свинска пи.ка .Ама ,се правят на тежки .за пред подлогите .НАТО ,няма да разположи тежко въоръжение в Украйна..Хън ,мън
  • 50 Някой

    2 0 Отговор
    Неразбирам от геополитика,политика ,армии и не ме интересува накрая ,,кой ще е прав,,
    но съм чувал една поговорка,,бий да те уважават,,
    аз вече съм стар за да правя така,но съм виждал,че в живота понякога става това.