2 Февруари, 2022 11:59 6 514 23

Международен екип от автори очерта проблемите пред допускането на РСМ до преговори за членство с ЕС

  • република северна македония-
  • преговори-
  • ес-
  • европейския съюз-
  • рсм

С Договора за Европейския съюз се определят условията и принципите, на които всяка държава, която желае да стане член на Европейския съюз, трябва да отговаря

Международен екип от автори очерта проблемите пред допускането на РСМ до преговори за членство с ЕС - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Международен екип от автори на „Бяла книга за езиковия спор между България и РСМ“ в своя позиция, изпратена до посланиците на държавите-членки на ЕС в София, ресорните еврокомисари и други чиновници от Европейската комисия, както и до всички евродепутати, очертава проблемите, които стоят пред „зелена светлина“ за започване на преговори от страна на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз.

Българският вариант на документа е изпратен до президента, премиера и външния министър на Република България, както и до медиите, уточняват авторите.

ФАКТИ публикува позицията на долуподписаните автори без редакторска намеса:

На вниманието на посолствата на държавите-членки на ЕС в България

NON-PAPER

"РСМ - предпоставки за започване на преговорния процес за прием в ЕС"

Уважаеми партньори,

През последните няколко години Р България е подложена на масиран външен натиск от страна на редица държави, целящ да убеди българското общество и политическа класа да дадат зелена светлина за начало на преговорите между РСМ и ЕС. Както вече многократно е заявявано на официални срещи, България е най-горещият поддръжник на членството на тази съседна страна в ЕС и многократно е доказвала своите най-добри намерения чрез оказването на дипломатическа, икономическа и военна помощ на РСМ в периоди на трудност. Затова сме длъжни като съседи, партньори и най-близки съмишленици да помогнем на РСМ да извършат необходимите реформи и демократизация, за да бъдe приета в семейството на демократичните европейски държави. С настоящия документ имаме желание да систематизираме в ясен формат наличните обективни трудности и предизвикателства пред РСМ с цел да подпомогнем процеса по демократизиране и еврочленството на нашите съседи.

С Договора за Европейския съюз се определят условията и принципите, на които всяка държава, която желае да стане член на Европейския съюз, трябва да отговаря - да споделя европейските ценности и да покрива критериите за членство в ЕС, посочени в Споразумението за стабилизиране и асоцииране с ЕС, Европейската харта за правата на човека и Копенхагенските критерии.
В „Критериите от Копенхаген“ се изисква наличието на стабилност на институциите, гарантиращи демокрацията, върховенството на закона, правата на човека и зачитането и закрилата на малцинствата.

В „Споразумението за стабилизиране и асоцииране със Северна Македония“ от 2004г. е записано, че Северна Македония се съгласява да зачита демократичните принципи и правата на човека, активно да насърчава регионалното сътрудничество и развитието на добросъседски отношения.

В „Хартата на основните права на европейския съюз“ е постановено, че всеки има право на свобода на изразяването на мнения, което включва свободата да отстоява своето мнение, да получава и да разпространява информация и идеи без намеса на публичните власти; всеки има право да работи и да упражнява свободно избрана или приета професия; забранена е всяка форма на дискриминация, основана по-специално на раса, цвят на кожата, етнически произход, език, убеждения, политически или други мнения, принадлежност към национално малцинство и др.

Горепосочените критерии са включвани в Декларациите от всички срещи между ЕС и РСМ, като македонската страна винаги неизменно е потвърждавала своя ангажимент за тяхното изпълнение. Ето няколко примера:

На няколко срещи на върха ЕС – Западни Балкани през 2018, 2020 и 2021г. бяха препотвърдени ангажиментите на страните за върховенството на демокрацията и принципите на правовата държава, по-специално доброто управление и зачитането на правата на човека и правата на лицата, принадлежащи към малцинства. Подкрепата от ЕС ще продължи да бъде обвързвана с постигането на осезаем напредък в областта на принципите на правовата държава и социално-икономическите реформи, както и със зачитането на европейските ценности, правила и стандарти. Важно остава прилагането – добросъвестно и с осезаеми резултати – на двустранните споразумения, включително Преспанското споразумение с Гърция и Договора за добросъседски отношения с България. Въпреки гореспоменатите факти, в Доклада на Европейския парламент за Република Северна Македония приет през март 2021г. беше изразена загриженост относно дискриминацията на гражданите на РСМ с българско самосъзнание. От друга страна, в публичното пространство е породена неяснота по отношение на българската позиция, която се простира и върху част от европейските партньори на Република България. Затова и виждаме нуждата от систематизиране на предизвикателствата пред двустранните отношения между държавите и изясняването им в практичен и градивен план:

Вътрешни проблеми и предизвикателства пред демокрацията в РСМ:

1. Нарушаване на правата на македонските българи.

- Отказ от имплементиране на искането, отправено през 2021г. от организации на македонски българи за включването им в конституцията на РСМ, наред с вече изброените в нея други части от народи. Юридическото потвърждение за тяхното съществуване ще позволи на македонските българи да изразяват свободно своята етническа принадлежност, което е основно човешко право. Ще могат безпрепятствено да организират свои културни прояви, фестивали, събития. Ще могат да участват според приетия квотен принцип в местното управление в общините и институциите и ще ползват всички останали права и свободи, които конституцията гарантира на другите етнически групи. Над 120 хиляди македонски граждани са доказали с документи своя български произход и нотариално са декларирали българско национално самосъзнаие в рамките на процедурите по придобиване на българско гражданство.

- Оспорване на правото на самоопределение както на днешните македонски българи (има редица случаи от преброяването през 2021г., при които официалните преброители са отказвали да ги впишат като българи), така и на техните отдавна починали предци, което блокира работата на Съвместната комисия.

- Невъзможност за изучаване на книжовен български език в образователната система от децата на македонските българи. Наред с това, те са принуждавани да учат неверни и стигматизиращи теории за собствения си произход.

- Невъзможност за заемане на държавни постове от македонски българи с изявена етническа принадлежност.

- Репресии над българите с публично изявена етническа принадлежност* (примери в Приложението).

- Системен говор на омраза спрямо българите и България** (примери в Приложението).

- Липса на политическа воля за промяна на враждебното съдържание, така че в учебниците, медиите, книгите, музеите и паметниците да няма обидни квалификации към българите на расова, етническа или идеологическа основа.

- Толериране на рушенето и фалшифицирането на български исторически и културни паметници.

- Фалшифициране на автентични исторически извори, свързани с българското културно-историческо наследство в историко-географска област Македония.

2. Нарушаване на международните договорености между България и РСМ.

- Цялостно неизпълнение на Договора за добросъседство и приятелство от 2017 г. Незаинтересованост към изпълнение на поетите ангажименти за развитие на икономическо сътрудничество, инфраструктурни проекти, културен обмен. Скопие едностранно спря работата по изграждането на коридор № 8 през 2020г. и дори загуби част от отпуснатото европейско финансиране за него.

- Липса на гаранции, че в бъдеще ще бъдат спазвани постигнатите международните договорености и заявки на опозицията за денонсиране на Договора за приятелство и добросъседство от 2017г.

- Отказ от признаването на обективната историческа истина, обобщена с термина „обща история“, който е основополагащ термин от Договора за приятелство и добросъседство от 2017г.

- Абдикация от работата в Съвместната мултидисциплинарна историческа комисия и отказ от малкото вече постигнати договорености между учените от двете страни.

- През януари 2022г. след голямо забавяне Скопие изпрати Вербална нота до ООН, че краткото име "Северна Македония" се отнася само до държавно-политическия субект с конституционно име "Република Северна Македония", но не и до географския регион Северна Македония и новият македонски премиер Ковачевски потвърди, че РСМ няма териториални претенции към България. Въпреки това, Скопие все още не се е отказало от своите политики за насърчаване на несъществуващо "македонско малцинство" в България. Президентът Пендаровски многократно споменава за наличието на такова малцинство и дори планира среща с негови представители през 2022г., а опозиционните лидери продължават да настояват за неговото признаване. Това е в ярко противоречие с клаузите на чл.11 от Договора за добросъседство от 2017г.

- Демонстрирано нежелание за прилагане на формулата за официалния език на РСМ, договорена с Декларацията от 1999г. и препотвърдена в Договора от 2017г.

3. Дефицити на демократизацията на РСМ.

- Липса на закони за осъждане на престъпния комунистически режим. Да напомним, че РСМ е единствената държава от бившия Източен блок, която не е направила нужните стъпки в тази посока. Наместо това наблюдаваме нестихващо преклонение пред комунистическия диктатор Тито, неговият режим и сподвижници.

- Досиетата на бившите югославски тайни служби, извършвали репресии над македонските българи, продължават да са тайна за обществеността. Техните жертви все още не са реабилитирани, а семействата им не са получили компенсации за причинените страдания.

- Липса на български вестници и електронни медии в РСМ.

4. Нежелание за развитието на добросъседство с България.

- Липса на назначен посланик в София от страна на РСМ повече от 2 г.

- През лятото на 2021г. на организирания от РСМ „Преспански форум за диалог“ са поканени около 300 висши служители от Европа и САЩ, включително премиери, президенти, министри, евродепутати, но не и български представители.

- Създаване на пречки за икономическо сътрудничество, инфраструктурно, енергийно и всякакво друго свързване.

- Разпространение на заблудата, че България отрича правото на самоопределение на македонските граждани. Отричане на вече направените компромиси от българска страна за това, че тя няма претенции към самостоятелното битие на официалния език на РСМ след 1944 г. и официалната идентичност на гражданите ѝ.

- Кражба на българска история и култура и обявяването им за македонски, в разрез с достоянията на обективната историография. Фалшифициране на автентичните исторически извори, в които думата „българин“ тенденциозно се поправя на „македонец“, за да отговаря на тоталитарната доктрина на македонизма. Въпреки, че някои от най-важните обществени фигури в РСМ - проф. Драги Георгиев, председател на Съвместната комисия и Зоран Заев, бивш премиер на РСМ, направиха публични признания за прилагането на тази порочна ненаучна практика от времето на комунистическия режим, тя все още не е преустановена и се поддържа от МАНУ (Македонската академия на науките и изкуствата).

- Обвиняване на българите във фашизъм и извършена окупация през ПСВ и ВСВ.

България желае да осъществи пълна подкрепа с всички свои ресурси за приобщаването на РСМ към голямото европейско семейство на демократичните държави. Българският подход е конструктивен и добронамерен, но ключът към европейското бъдеще на РСМ е в ръцете на нашите съседи. Фактите, изложени по-горе тук не са в синхрон с интересите на общността, защото това е не само актуален проблем на България, а бъдещ проблем за целия съюз. Затова всички партньори от ЕС трябва да оказват нужното съдействие за демократизирането на македонското общество и да насърчават провеждането на необходимите реформи. Само тяхното реализиране, съчетано с обективни доказателства за изпълнение на поетите ангажименти, ще позволи да се реализира желанието на македонските граждани за пълноправно членство в ЕС.

ПРИЛОЖЕНИЕ

По-долу представяме примери за горепосочените проблеми, свързани с някои актуални случаи от последните 2 години. За много от тях България е правила дипломатически постъпки и е изпращала протестни ноти, а цялостният проблем със спазването на правата на човека е залегнал в ежегодните доклади на ЕК за напредъка на РСМ.

* Официално са подадени редица жалби от македонски граждани за репресии и нарушаване на права по конкретни, документирани случаи за системна държавна дискриминация на македонски българи в РСМ, включително и до бившия премиер Зоран Заев, президента Стево Пендаровски, до Омбудсмана и до прокуратурата на РСМ, но на никоя от тях не е получен отговор. Жалбите биват игнорирани, защото са подадени от граждани на РСМ от български етнически произход. Жалби са подавани и до официални представители на българското МВнР, по които то е предприемало дипломатически действия.
** Само за 3 месеца от МВнР са отчетени над 10 000 публикации с език на омразата спрямо България;

- българският национален флаг бе накъсан, в друг случай запален, а в трети бяха отправени заплахи за физическа ликвидация към човек, който го е поставил на къщата си;

- премиерът на РСМ в свое интервю каза, че би искал да покаже среден пръст на българите;

- висш държавен служител (председател на МИА) отправи непристойни обиди към външния ни министър, а друг държавен служител (в МО) предложи да се репатрират македонските българи;

- управляващата партия СДСМ атакува кандидат-кмета на опозицията на местните избори в Скопие заради предполагаем български произход;

- певецът Васил Гарванлиев, който представяше РСМ на конкурса „Евровизия“ 2021 бе нападнат по медиите заради признание за своето българско гражданство и получи редица заплахи, като дори бе пусната петиция за оттеглянето на неговата кандидатура;

- представители на български организации бяха задържани от полицията на 11 март 2021 г., без каквото и да е валидно основание, а някои от тях са били посещавани и разпитвани на работното им място;

- на 27 март 2021 г. на български гражданин не беше разрешено да внесе в РСМ българска литература от XIX век с мотива, че министерствата на културата и външните работи на РСМ не били издали необходимите одобрения - разрешителният режим при внос на книги и другите административни пречки, създадени от митниците на РСМ, представляват нефискална дискриминация по смисъла на Споразумението за стабилизиране и асоцииране между ЕС и РСМ;

- македонски българи от различни градове в РСМ - общо 34 души, са били бяха викани и разпитвани от полицията във връзка с преброяването на населението и разпространението на българската литература;

- срещу бивши политици като Любчо Георгиевски и Денко Малески, които в свои изказвания признават историческата истина и апелират за изграждането на европейски отношения с България бе направена безпрецедентна кампания от заплахи и говор на омразата, а македонският президент освободи г-н Малески от позицията на свой съветник;

- в с. Клепач бе подменен надгробния паметник на революционер и неговите четници, загинали през 1904г. (оригиналният надпис на книжовен български език е сменен, премахнати са цели части от оригиналния текст и са променени имената на някои от загиналите);

- разрушени или осквернени бяха различни други български паметници в Охрид и Скопие, като към тях следва да добавим и случая от 2016, когато известният македонски журналист Миленко Неделковски засне клип как лично разрушава с чук български войнишки паметник на връх Каймакчалан.

Описаните случаи излизат извън двустранните отношения между България и РСМ. Те поставят под въпрос доколко тази страна-кандидат изпълнява критериите от Копенхаген, Споразумението за стабилизиране и асоцииране с ЕС, както и Европейската харта за правата на човека.

С уважение,

Методий Иванов, България
доц. д-р Спас Ташев, България
Румен Сребранов, България
Владо Тренески, РС Македония
Деян Танчовски, РС Македония
Илия Стояновски, РС Македония
Ерлин Аго, Албания
Иван Николов, Сърбия
проф. д-р Ана Кочева, България
доц. д-р Лиляна Василева, България


Поставете оценка:
Оценка 5 от 67 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Rothschild

    7 31 Отговор
    Братя масони, вече не сте в руска орбита. Няма да търпя руска пропаганда в масонски съюз.
  • 2 Rothschild

    3 30 Отговор
    Това е наш съюз и тук се следват моите правила, а не на народите. Прекалихте с демокрацията, масони мои. Прекалихте.
  • 3 Ас 07

    3 29 Отговор
    РУСКА ПРОПАГАНДА
  • 4 гадно

    33 4 Отговор
    Тези факти нямат никакво значение за големите началници и затова КирЕ бърза защото и те са разбрали, че няма да устиска дълго като премиер.
  • 5 Ъхъъ

    33 3 Отговор
    А такааа браво, набутайте им го в Сърбо-Руските титови устенца …
  • 6 Българка

    45 0 Отговор
    Приветствам инициатива и съдържанието , което се на основа на факти, събития и лица. Докато РСМ не впише българите в РСМ в конституцията си и зачита правата им, докато РСМ не пренапишат учебниците си и спрат с езика на омраза към българите и кражбата на българска история, независимо от напредък по икономически въпроси България да трябва да налага ТВЪРДО ВЕТО
  • 7 Малкия холандец

    24 3 Отговор
    Очаквах да клекнем под натиска, БРАВО👏
  • 8 Отврат

    7 22 Отговор
    Руски агенти /пролетарии/ съединавайте се, под мъдрото болшевишко ръководство на Руското Посолство и азиатската империя на злото.
    Що липсва Радев от групата.
  • 9 !!!?

    3 23 Отговор
    Няма подпис на спонсора Митрофанова !!!?

    Коментиран от #21

  • 10 Историк

    26 0 Отговор
    Хм.. проф. Кочева се занимава с езика на т.н македонци...Трябва да си я поканите на интервю в медията Ви.
    Ще Ви обясни от първо лице за една случка с македонски колеги, по точно с нейна колежка, която в яростта и злобата си и заявява, че българския език произхождал от македонския.
    Така че, ЕС отдавна трябваше да построи хосписи за психично болни, преди да раздава пари по Кохезионните мерки за подпомагане
  • 11 БЮРМ/FYROM

    19 0 Отговор
    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветския съюз отдавна не съществуват. ВЕТО докрай. Зомбирани, промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 12 Историк

    13 1 Отговор
    Проявите на това заболяване не за пръв път оскърбяват българите в Македония. Ние не ще тръгнем да проследяваме последните му изцепки, а ще потърсим част от неговите корени във великосръбския шовинизъм. Той повече от 80 години властваше в Македония и всякаква проява на българщина там се изтръгваше от дъно. И днес неговото влияние е основополагащо в македонизма, намерил почва отвъд Вардар.




    През 1916 г. професор Боян Пенев публикува трудът си „Великосръбският шовинизъм” като отглас от разбиването на сръбската армия в Първата световна война и нейното бягство с италиански кораби на о. Корфу. Той не е изпълнен с презрение към разгромения от български, немски и австроунгарски войски, противник. Сочи пропагандните колела, които задвижват сръбската великодържавна идеология тогава и причините за ненавистта към България, породена от съперничеството за Македония. Букурещкия мирен договор от 1913 г дава Македония на сръбското кралство и тръгват масови погроми над всеки който демонстрира български дух и принадлежност.
  • 13 Историк

    14 0 Отговор
    трябва да заявим, че доста от историческите погрешки на тогавашните сръбски „историчари”са преодолени. В 1996-98 г. на форуми и при срещи с български журналисти в Ниш, сръбски учени като акад. Антоний Исакович, един от апологетите на съвременния сръбски национализъм, беше рупор на Милошевич, заявиха, че са преоценили грешките в тезите си и признават българския характер на част от Македония. Но щафетата бе поета от съвременния македонизъм, който не прави исторически преоценки.



    По-долу публикуваме част от съчинението на проф. Боян Пенев тогава, когато заедно с проф. Атанас Иширков, проф. Йордан Иванов и др. даваха отпор на фалшификациите произвеждани от белградските нациналистически кръгове. Ето какво пише проф. Пенев в книгата си:



    „Велик народ, коj e най-смел”



    „В историята на народите сърбите са най-добър пример, до каква
  • 14 Историк

    14 1 Отговор
    степен мегаломанията и безогледния шовинизъм могат да заслепят цял един народ, да го обезумят и доведат до гибелна катастрофа. Сръбският народ векове наред е живял с мисълта, че от всички славянски народи има най-велико историческо минало, най-храбри и славни юнаци, най-хубави песни и най-велики владетели. „Србин има све , што други нема”, се казва в една популярна сръбска песен. В тая нещастна страна дето манията за величие е заразила и стари и млади, и правителство и народ, има само един аршин, с който се мери всичко, що е сръбско – в Сърбия всичко е „велико”: и държавата, и народа, и земята, и камъните , и дърветата... Всяко селско училище, в което едва се събират десетина ученици, е велико, всяка провинциална прогимназия е „велика српска гимназиjа”.

    Една просташка песнопойка, която струва един грош – и тя е наречена „Илустрована велика српска лира.” Дори най-обикновена готварска книга е озаглавена „Велики српски кувар”... Човек трябва да се очудва, как - в продължение на толкова време – на тоя народ не му се втръсна от думата „велико”.
  • 15 Историк

    14 2 Отговор
    сръбски писател д-р Драгиша Станоевич пише така: „Няма език по-хубав от сръбския, който се говори в центъра на света - от Суботица дори до Черно море и Цариград: в бъдеще около тоя сръбски център ще се движат около 200 милиона европейци и 800 милона ациатци. Две велики царства се боят от този език – а това най-добре показва неговото бъдеще.” Що да кажем – това е малка част от предговора на Драгиша Станоевич.По-нататък прилежният автор заявява, че от Дувър във Великобритания до Страсбург се говори главно френски, от споменатата Суботица до р.Искър и София – сръбски, от София до Черно море и близо до Цариград „покварен српски”(бугарски). От тези три главни езика най-хубав е сръбския, според виденията на упоменатия езиковед.

    Така във всичко сърбите намират повод да величаят себе си – не само когато се въздигат, но и когато пропадат. Тяхната мегаломания не знае никакви граници. Като някоя епидемия тя върлува в сръбската земя и отравя всичко, що е здраво и годно за развитие.



    „Светли дни” – времето на заграбване на Македония



    Така ги наричат белградските професори в 1913 г. Откакто Сърбия окупира българска Македония, те започнаха с една безподобна наглост да тръбят навред, че Македония винаги е била сръбски край, че там няма нищо българско. Нещо повече –представителите на сръбската научна мисъл взеха да твърдят, че не само Македония е сръбска страна, но дори и западна България до Искъра
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ей, най-после,

    7 0 Отговор
    Това трябва да се знае от всички в европарламента, да има приложение с доказателства, филм с разкази на роднини на репресирани
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тракиец

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "!!!?":

    И ти не казваш твоя.
  • 22 ComfortablyNumb

    3 0 Отговор
    Обяснено така ще хване дикиш в Европа. Стига с тоя Гоце! Да беше само Гоце проблема !?
  • 23 Анти

    3 0 Отговор
    Като се махне анти-българската му същност, от македонизма няма да остане абсолютно нищо. Но анти-българско означава и анти-европейско на 100%.