Last news in Fakti

25 Януари, 2022 11:28 1 045 29

Правителствата на България и РСМ с общо заседание- за образование, инфраструктура, по-добра комуникация

  • правителства-
  • българия-
  • рсм-
  • общо заседание-
  • образование-
  • инфраструктура

Аз вярвам, че този диалог ще замести национализъм, дискриминация, език на омразата, каза премиерът Петков 

Правителствата на България и РСМ с общо заседание- за образование, инфраструктура, по-добра комуникация - 1
Снимка: БНТ

Започна съвместното заседание на правителствата на Република България и Република Северна Македония в резиденция "Бояна". Преди това беше проведен разговор на четири очи между премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски, съобщават от БНТ.

Днес откриваме сесията на съвместното заседание между правителствата на Р България и РСМ. Отношенията ни преди нашата среща в РСМ бяха в ниска точка, но това, което постигаме вече само за втора седмица съвместна работа - аз съм много обнадежден, заяви премиерът Петков.

Това, че вие дойдохте с толкова много министри по всички сфери, в които искахме да работим заедно с нашите министри, оказва пътят как тези отношения ще се случват - на база на истинска работа, истински срещи с очакване на истински резултати, обърна се към Ковачевски българският премиер.

Най-важното за политиката е да постигне добро за двата народа - да се работи заедно, да имаме отворена икономика, свързана инфраструктура, да имаме общ календар, да работим за европейската интеграция и да следим темите като историята, човешките права, нещата които са важни, допълни Петков.

Дори снощи на нашата вечеря видях, че някои министри вместо да довършат вечерята си вече работят по някои мерки, които трябва да направят, допълни премиерът.

С Димитър снощи разговаряхме за реални първи резултати, реални споразумения, реални планове. Аз вярвам, че този диалог ще замести национализъм, дискриминация, език на омразата и ще покажем, че когато от двете страни има хора, които искат да покажат добросъседство, това е само функция на усилена работа с ясни цели. Пожелавам на всички министри спорна работа, завърши Кирил Петков.

Ще работим по теми като образованието, инфраструктурата, по-добра комуникация, по-добри връзки, за да направим региона по-добър икономически и по-добър като възможности за работа и стандарт на живот, каза от своя страна премиерът на РСМ Димитър Ковачевски.

Това е успех, защото само последната седмица от нашата първа среща в Скопие, където се уговорихме, че трябва да работим по теми, които значат по-добро икономическо сътрудничество, в областта на образованието, на инфраструктурата, на всичко, което за гражданите значи по-добра комуникация и връзки. С цел това да е регион по-добро място за живеене. Днес нашите колеги от двете правителства работят по теми от областта на инфраструктурата, образованието.

Работните групи между двете правителства няма да съставени само от министри и политици - в тях ще участват и представители на всяка област, по която работи конкретната група, допълни Ковачевски.

Нашите екипи ще работят заедно. Работните групи няма да бъдат съставени само от политици. Министрите и заместниците им потвърждават само политическата воля. Но ще участват и представители от тези области. Вчера имах много приятна среща с ректора на СУ. Това трябва да доведе да покажем на Европа, че на Балканите можем да се сработим и да бъдем пример на успешна работа и тя ще доведе да бъдем пример как се сработва и икономическата, образователната размяна между двете държави, обясни премиерът на РСМ.
В рамките на събитието са предвидени и заседания на четирите работни групи, сформирани в областите: икономика, инфраструктура и свързаност, европейско сътрудничество и върховенство на закона и култура и образование.

Ще се проведе и среща на съпредседателите на Съвместната мултидисциплинарна комисия между Република България и Република Северна Македония по историческите и образователните въпроси.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    34 1 Отговор
    И нищо за фалшифициране на факти и крадене на българската история и език. Нищо за изпочупените паметници. Нищо, че ни наричат фашисти и мразят до дъното на душата си...Най-важното е да ги пуснем в ЕС и да се направят пари покрай тая работа. Да познаем - жената на Лорер ще движи проектите, да нали?
  • 2 Шок и ужас

    32 0 Отговор
    Позора на България пред очите ви!
  • 3 Недоволна

    30 0 Отговор
    А за историята какво стана???
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 До кога

    23 0 Отговор
    тези майкопродавци ще се гаврят с България, няма ли кой да ги спре. Оставка,нещастници.

    Коментиран от #22

  • 6 погледнете го

    22 0 Отговор
    Не ви ли е срам от просто киро?
  • 7 Последния Софиянец

    10 1 Отговор
    В 16 часа протест срещу войната пред Министерски съвет.
  • 8 Комин

    20 0 Отговор
    Това е лицето на предател! Киро, ти си предател!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Саки

    19 0 Отговор
    Внимавайте и се пазете от хора,които постоянно са ухилени до ушите ,като Киро Харварда. Сетете се ,че такъв вечно ухилен беше Софиянски, а знаем каква репутация има сега.
  • 11 Хахаха

    14 0 Отговор
    Хахаха, вижте Кирчо измамата как се е нахилил, все едно майка му е купила бонбонче.
    А, между другото, дали историята няма общо с образованието? Само питам.
  • 12 Фърчило

    11 0 Отговор
    Добре де, тоя нашия все се лези като жаба - денонощно от ухо до ухо... Тоя Хазарта кви подсилки му дава....
  • 13 Бай Стою касапина

    9 0 Отговор
    Да си зарежеш вечерята и да идеш да работиш по някакви мерки. Ай стига, такива глупости за пръв път чувам. Кирето ни взе хептен за балъци. Единствената причина спешно да се разработят е парична. Явно ще падне як келепир за някои момчета.
  • 14 ТаУмВзе

    18 0 Отговор
    Канадче, събирай детската градина гламава и Марш да те няма!
  • 15 Паисий

    14 0 Отговор
    Кирчо,от теб българин не става,след като не уважаваш българската история,Гоце Делчев и Цар Самуил.Стягай си куфарите и канадската невеста и поемай обратно към Канада,родоотстъпнико!
  • 16 ти да видиш

    3 0 Отговор
    видях, че някои министри вместо да довършат вечерята си вече работят по някои мерки
  • 17 Мамул

    7 0 Отговор
    Национално предателство...от канадец!

    Коментиран от #28

  • 18 Пред очите ни

    13 1 Отговор
    Уважаеми съграждани, това, което всички гледаме в момента е национално предателство извършено от лицата Кирил Петков, Асен Василев и Даниел Лорер. Агенти на чужди служби, инсталирани на територията за тоталното и разбиване и разграбване
  • 19 3333

    10 0 Отговор
    Тоя зализан клоун много започва да дразни.
  • 20 ЗАТВОР

    11 0 Отговор
    ТОВА СА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!КАКВА СЪВМЕСТНА РАБОТА...?!ТЕЯ НЕ НИ СМЯТАТ ЗА ХОРА, ПОРУГАВАТ БЪЛГАРСКИ ГРОБОВЕ И ПАМЕТНИЦИ, А НИЕ ЩЕ ИМ СЕ МАЗНИМ?! ТИ В ЧАС ЛИ СИ?!КОЙ МИСЛИШ ТЕ ПОДКРЕПЯ ОСВЕН ДЖЕНДЪРИТЕ И ХЕРО В ТОВА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО!?
  • 21 хХх

    5 0 Отговор
    Киро Канадецът вече е с македонски паспорт
  • 22 Хахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "До кога":

    Май назря момента да им "поискаме" оставката. Нали се сещаш, че те сами няма да я дадат, при цялата си наглост и безочие, което притежават.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Българин

    0 0 Отговор
    Мерзък предател,няма да ти се получи,тук е БЪЛГАРИЯ,ако не го разбереш по лесния начин,ще разбереш по трудния!
  • 25 РСВ и РСМ

    2 1 Отговор
    Ресторанти Спящи Вулгари
    Ресторанти Спящи Македонци
  • 26 Има промяна

    4 0 Отговор
    Започва "ИЗЧЕГЪРТВАНЕТО" на всичко за което досега държеше и бе направил Бойко Борисов ...!!!
  • 27 Господ е Бългърче

    1 1 Отговор
    Създател на 8сичко 8идимо и невидимо 8ъ8 8селената
  • 28 Неканадец

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Мамул":

    Не е канадец,технократ,безродник е.
  • 29 Кккггг

    0 0 Отговор
    Ето филма "Само защото бяха българи", който бе предвиден за излъчване по БНТ днес, но Кошлуков отмени. Същият само преди 2 дни каза, че "БНТ трябва да направи повече по отношение на РС Македония, БНТ трябва да защитава националните интереси". Време е да поискаме оставката на този жалък лакей на всяка власт, да кажем НЕ на цензурата!

    Междувременно, гледайте и споделяйте филма (има и английски субтитри), за да излезе наяве истината за създаването на съвременната македонска идентичност - наложена с репресии, масови преследвания, разстрели и скалъпени процеси срещу хората с българско самосъзнание във Вардарска Македония, извършени от сърбокомунистическите македонисти. Само истината ще ни направи свободни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол