Last news in Fakti

17 Февруари, 2022 12:36 6 944 26

Бойко Атанасов за ФАКТИ: Търсим хора за КПКОНПИ отвън, после какво - ще гоним корупцията с вуду ритуали?

  • бойко атанасов-
  • следовател бойко атанасов-
  • кпконпи-
  • реформа-
  • кирил петков

"Нужно е да се обяви позиция от името на всички лидери в управляващата коалиция какво точно искат - да се пресече корупцията или да останем на ниво нулево преследване на корупцията", посочи следователят

Бойко Атанасов за ФАКТИ: Търсим хора за КПКОНПИ отвън, после какво - ще гоним корупцията с вуду ритуали? - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Министър-председателят ще търси кадри за новата КПКОНПИ, чието реформиране се планира, в чужбина. Това заяви премиерът Кирил Петков в свое интервю на 12 февруари. Наследникът на Сотир Цацаров - новият шеф на новата Антикорупционна комисия, отново ще бъде търсен сред специалисти в чужбина. Мотивът за това заявено решение - хората в новата КПКОНПИ да нямат връзка с хората, които ще разследват.

Какво ще се случи в действителност, ако решим да изберем нов ръководител на КПКОНПИ по този начин - по темата от ФАКТИ разговаряхме със следовател Бойко Атанасов, магистратът, който през 2016 година направи разкритията за действащата в прокуратурата шпицкоманда. В средата на януари кандидатурата именно на следовател Бойко Атанасов за нов шеф на новата КПКОНПИ беше издигната от гражданско сдружение “БОЕЦ”.

“Явно слагаме на борбата с корупцията един голям кръст”, посочи следователят в началото на разговора.

“Първо, Министерският съвет няма функция да избира и да определя шеф на КПКОНПИ. КПКОНПИ е институция, която разследва корупция най-общо казано в Министерски съвет, в общини, в кметства. Второ, не ми е известно министър-председателят да има и партия - ‘Продължаваме промяната” още не е партия. В качеството си на какъв Кирил Петков казва това - в качеството си на политически лидер ли, в качеството си на председател на Министерския съвет ли?”, посочи Бойко Атанасов.

“Сещам за едни думи на настоящия председател на парламента, който каза, че парламентът няма да е гумен печат на изпълнителната власт. Ако Министерският съвет продължава да определя политиката на Народното събрание, както беше доскоро по времето на Бойко Борисов, това означава, че отново имаме неразделение на властите”, коментира той.

“Да не забравяме, че парламентът е избрал Цацаров за шеф на КПКОНПИ, парламентът му е работодател. Парламентът не казва нищо, нов закон за КПКОНПИ няма, Сотир Цацаров е викан, за да му кажат колко го уважават, вместо да се иска информация от него за резултатите от действията му, включително и по архивните дела. Голяма част от кадровия ресурс в ДАНС премина в КПКОНПИ, преминаха и архивните дела, делата на оперативен отчет, свързани с корупция, които се разследваха в ДАНС”, допълни той.

“Най-вероятно се разчита в бъдеще да нямаме борба с корупцията, а усвояването на публичните и европейските средства да става безконтролно и без мониторинг”, посочи следователят.

“Тепърва да се викат хора от чужбина, никому неизвестни и неясни, хора, които очевидно не са наясно и с нашето законодателство, хора, които тепърва да се учат какво е то корупция, защото на Запад част от държавите имат закони за лобизма - там корупция няма, има лобизъм. Ако вървим в такава посока у нас, това означава пълен регрес”, категоричен е той.

“Очевидно се разчита на хора, които да не се борят с корупцията, викайки такива хора. Това не е инженерна работа, не е техническа работа, не е производство на чаши. Това е административен процес, свързан с познаването на съдебната система и институциите. Тепърва да се търсят хора от чужбина ми звучи налудничаво”, посочи следовател Атанасов.

“За момента не виждам визия КПКОНПИ да заработи. Ясно ми е отношението на лидера на “Има такъв народ” Слави Трифонов към Сотир Цацаров и към неговата работа. Нужно е да се обяви позиция от името на всички лидери в управляващата коалиция какво точно искат - да се пресече корупцията или да останем на ниво нулево преследване на корупцията. Не съм оптимист, мисля, че толерирането на извършващите големи корупционни престъпления ще продължи във висока степен”, смята той.

“От това, което виждаме, нямаме причина да сме оптимисти. Търсим хора отвън, след това ще търсим извънземни. Кой знае какво ще търсим по-нататък - може би ще започнем да гоним корупцията с вуду ритуали”, завърши следовател Бойко Атанасов.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    23 7 Отговор
    Ние ще ви дадем кадри от Масква.
  • 2 Българка

    45 15 Отговор
    За шеф на КПКОНПИ не ни трябва внос на хора от чужбина, а хора като Бойко Атанасов. Кирил Петков да спре да се излага и говори щуротии.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 НЯКОЙ

    38 6 Отговор
    Аз пък се чудя, след като има прокуратура, колко дублиращи организации за една и съща работа трябва да има в една държава, сравнима с един американски щат?

    Коментиран от #15

  • 5 9689

    11 16 Отговор
    Хитрец,и ти си в кюпа.
  • 6 Бойко Атанасов Кадрите ни са 90%

    17 12 Отговор
    Замисими от Мутренси групировки, от Бивши шефове на Прокуратура, съд и Следствие!! Едва ли да има 10%кадри,които да не за обвързани, към ОПГ и Мафиотки структори!! Отделно на Каишка на Политици, олигарси, ЧСИ и Колектори!! Трудно се избира, между такива Кадри! Затова, хора от вън, бес Зависимости! Ще кажеш, че само вие сте потготвени, знаещи и можещи!! 32 год Видяхме, точно тези съсипаха държавата!! Дадоха възможност на Политици и всякакви Мафиоти и ДС Ченгета, да Крадат на спокойствие!! Вица за новия Бардак!!

    Коментиран от #23

  • 7 Бойко, с теб сме

    14 15 Отговор
    Няма по-достоен от него. Но всички ги е страх, защото дирята се е разпростряла то 99-то коляно.

    Коментиран от #20

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Закопа ги

    18 10 Отговор
    "Търсим хора отвън, след това ще търсим извънземни. Кой знае какво ще търсим по-нататък - може би ще започнем да гоним корупцията с вуду ритуали”- Направо ги разби с този коментар! Честни българи няма и ще вкарваме отвън учените деца на КОЙ? На тези които в годините на комунизма или в най тежките икономически кризи в така наречения преход имаха връзки и пари да изкарат децата си да учат в чужбина или деца на емигрантите, които знаят за корупцията в България по нещо от Гугъл и от Уикипедия и ще свалят страници и ще образуват наказателни производства по тях? След престъпния еднокнижник ни набутаха добре изглеждащи усмихнати и мазни от поколението на гугъл фейсбук псевдо бизнесмени, които не разполагащи с поглед върху кадрите си и начина на функциониране на системите ще реформират и назначават по някакви неясни дори за тях критерии, само и само да са харесвани и да са на власт.
  • 10 Рап

    6 15 Отговор
    Да защо не! Така ще бъдат неутрални!
  • 11 хгт6

    22 9 Отговор
    Отвън ще докарат същите хора като сегашните- мислят само за пари. Толкова с промяната/ подмяната.
  • 12 Toзи пък

    18 6 Отговор
    направо се самопредложи, въздухара му с въздухар. Давайте го малко по-скромно бе, "бойци". Много Бойковци станахте - Борисов,Рашков, Атанасов, за вас друга работа няма ли, бе!?
  • 13 хгт6

    21 6 Отговор
    Който е кадърен, ще си остане в чужбина. Тук ще докарат провалени или корумпирани кадри. За втори път видяхме колко струват кадрите отвън- веднъж царят ни докара едни, сега Радев ни докара други, същите като предишните.
  • 14 айде отече

    18 7 Отговор
    този пак остана без пост и взе да вие на умряло....
  • 15 селтак

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "НЯКОЙ":

    Аааа трЯбва,трЯбва! Иначе как ше се размие отговорността! Нали ше ни осъдат за нула време! Па така ше ги влачим със години по дела и току виж ,,забравили"!!!
  • 16 поспри се малко

    8 11 Отговор
    За момента не виждам визия КПКОНПИ да заработи.....как искаш да работи като все още старото ръководство е там и има мандат. Ясно че искаш да се трудоустроиш Бойко но...оказва се май и че на новите им стана ясно че не ставаш
  • 17 6б6б6б6б999

    7 7 Отговор
    Ма ти не ставеш бе диагоналка. Много си тъп.
  • 18 Лудница

    3 5 Отговор
    Този господин с две думи трябваше да каже, всяка една стотинка да преминава през банка и нито един лев в кеш, от раз да забранят кеша и на другия ден ще се горят пари в печката от корупция и така ще се пресече от раз. Ще има една две години за мислене как ще се правят схемите по нов начин, но през това време всичко ще си дойде на мястото, няма корупция няма сив сектор, няма бедняци събудил се на следващия ден милионери, няма да има и милионери без осигуровки и заплата няма да има скрито покрито и много хора няма да могат да докажат състоянието си и ще има доста неща в полза на държавата, ще отлепим от дъното. Но и ате ли топки да го направите май не?
  • 19 123

    5 12 Отговор
    Добър ход на Петков, ако успее да привлече кадри от чужбина ще е добро начало.
  • 20 Анонимен

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бойко, с теб сме":

    Вие сериозно ли?
  • 21 Има логика

    7 3 Отговор
    То си е налудничаво и потресаващо" хора от чужбина" а може и с двойно гражданство или от Дубай или хора на сръбския беглец или на др.кукловод червенобузестия с чужди дипломи. К.Петков не е в час със законите,но да се изказваш ,че ще внесеш отвън хора без юридически стаж,без познания за работата на КПКОМПИ,без да са били съдии,прокурори със солиден стаж и морал е безхаберно и граничи с корупция и търговия с влияние.Този който ще разследва корупцията по високите етажи да е посочен и доведен от същите които в даден момент трябва да разследва.Е моля!Киро чужденеца си е зле,витае в облаците, не прави никакъв опит да се ограмоти,а единствено да прокара инструкциите на началниците си.Щом още Спецов си е там ,какви да мислим,и не само той!
  • 22 Аре бе!

    2 6 Отговор
    Ами да си оставим сегашните корумпета, шото те познават закона и как действа администрацията, а?! Глупости върху щуротии!

    Коментиран от #26

  • 23 Да добавя

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бойко Атанасов Кадрите ни са 90%":

    Не забравяй и младите кадри, които учили-недоучили до тати/мами наредени.
  • 24 Сивата чапла

    4 3 Отговор
    Демек отвън за честни, това ли казва Простото Кире!

    А бе, Кирчо, кой създаде офшорките?
    Кой?
    Социалистите, комунистите , а може би Сталин?

    Отвън били честни, аха, в ушите!
    Да не говорим, кой и как ще им приравнява дипломите.

    Да питам, на Кирчо дипломите от Канада приравнени ли са у нас?
    Моля, моля,
    питайте всеки върнал децата си от чужбина през какъв ад минава,
    за да им приравни дипломите според българското законодателство.
    Та Кирчо Простото има ли приравнени у нас дипломи?

    В Канада и в Америка се учи канадско и американско законодателство.
    Как го вързаха с българслото?
  • 25 Сивата чапла

    2 2 Отговор
    Няма човек от България , който да иде в Америка, в Канада, в Русия, на запад,
    и да работи с българската си диплома, без да я приравни.

    Да питам пак?
    С какви дипломи у нас работят и Кирил Петков и Асен Василев?
    Моля, моля, има си закони,
    даже с медицинска диплома от България задължително държиш изпити за приравняване на дипломата.

    А тук министър-председател с чужди дипломи!
    Това не са ли чужди агенти всъщност?
    И министър на финансите, няма българска диплома.
    Къде отивате, момченца еничерчета?
  • 26 Сивата чапла

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "Аре бе!":

    Да чакаме хора с чужди дипломи да ни оправят, си е направо слабоумие.
    Ами да направим България направо офшорна зона.
    Що да не!