Last news in Fakti

22 Февруари, 2022 19:52 4 894 19

Бойко Атанасов за ФАКТИ: В България високата корупция не се преследва

  • бойко атанасов-
  • рокуратура-
  • вещи лица-
  • корупция

"В българската прокуратура отсъстват вещи лица, които да са на щат към прокуратурата по икономически дела. Отсъствието на такива експерти бави делата. При данъчните дела, икономическите дела, положението е трагично", посочи следователят

Бойко Атанасов за ФАКТИ: В България високата корупция не се преследва - 1
Снимка: ФАКТИ

“Мисля, че прокуратурата не дава пълен отчет на обществото по отношение изразходването на средствата, нито на Висшия съдебен съвет, нито на парламента. Прокуратурата е длъжна да работи при строга отчетност както за делата, така и за изразходването на средствата”.

Това каза следовател Бойко Атанасов пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ. Повод за разговора бяха предвидените 20 милиона лева по-малко в бюджета на прокуратурата спрямо миналата година.

“Беше засегнато като тема от Иван Гешев, че най-вероятно няма да има експертизи. Искам да обърна внимание, че в българската прокуратура отсъстват вещи лица, които да са на щат към прокуратурата по икономически дела. При тежка корупция, икономическа корупция, както и корупцията, свързана с усвояване на еврофондовете, се назначава експертиза на вещите лица към съда. Прокуратурата разполага с вещи лица, които са криминалисти - могат да направят технически експертизи, графологически, дактилоскопни. Толкова. Най-важният проблем са експертите в икономическия сектор. Там делата буксуват с години - 5-10-15 години, докато не изтекат по давност или свидетелите не забравят”, посочи следовател Атанасов.

“Това е една дългогодишна трайна концепция за работа на прокуратурата”, допълни той.

“Ако съпоставим примера на румънската прокуратура, която има успех в разследването на корупцията по високите етажи на властта, при посещението на Лаура Кьовеши и преди това - на Моника Маковей, те споделиха техния опит. Той е много важен. Тяхната антикорупционна прокуратура има успех в работата по дела, защото тя приключва бързо досъдебните производства, не се мотаят с десетилетия. Това е така, защото в нея има експерти от всички отрасли. Когато е необходимо за нуждите на наказателното производство, те разчитат на бърза експертиза и внасяне на делото в съда”, обясни следователят.

“Отсъствието на такива експерти бави делата. При данъчните дела, икономическите дела, положението е трагично”, категоричен беше той. “Помним делото за “КТБ” - вече ще станат 8 години, още няма решение. Не се виждат резултати”, допълни той и разказа, че е споделял тези проблеми на членовете на ВСС при различни изслушвания.

“Част от членовете на ВСС явно не познават спецификата на работата по такива дела. Част от тях не са работили по такива дела. Общо взето гледаха с изненада. В България високата корупция не се преследва. Казвам и какъв е проблемът. Преструктурирането на този модел - изплащане на експертизи, е с назначаването на експерти. Говорил съм с много експерти, които са готови да работят за прокуратурата. Възнагражденията не са никак малки, но при постоянна трудова заетост на такива хора, бихме могли да разчитаме на траен капацитет от кадри и на бърза експертиза, за да могат делата да влизат в съда”, каза още следователят.

“По същия начин стои въпросът и с медицинските експертизи. В България за лекарска грешка почти няма осъден. Това е така, защото голяма част от експертизите се назначават на лекари - вещи лица, които са в съседния кабинет”, допълни той.

Следовател Бойко Атанасов изрази мнение, че периодът на Сотир Цацаров като главен прокурор е редно да се разследва, като уточни, че няма пречка пред това.

“Правомощията, с които разполага министърът на правосъдието, не са никак малки. Мисля, че след решението на Конституционния съд, министърът може да упражни тези правомощия в цялата си тежест и в целия им обем, като предложи съответните действия по отношение на главния прокурор Иван Гешев. Сотир Цацаров също е бил главен прокурор, така че може да се възползва и от правомощията си по отношение на него за ангажиране на дисциплинарна отговорност, както и на неговите заместници”, посочи следователят.

“Очаквам да бъдат внесени такива предложения и по отношение на сигнал, който съм подал аз. Става въпрос за група от наказателни производства, по които наблюдаващ прокурор е бил Иван Гешев. Извършил е действия по осуетяване на наказателно производство по отношение на три лица. Прокуратурата, в лицето на главния прокурор - тогава Сотир Цацаров, не се е задвижила. Към момента, когато са извършени действията, не са предприети действия по разследване на Иван Гешев. Очаквам, предвид заявката за нулева корупция, да се потърси отговорност”, каза още той и посочи, че сигналът е подаден преди около месец до министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

“Предоставил съм всички копия на документи относно извършеното от Иван Гешев. За момента съм уведомен, че сигналът ми е препратен на Инспектората към ВСС и на ВСС”, допълни той и поясни, че става дума за делото “Недосегаемите 1” и че по оценка на данъчните, в която е участвал и настоящият ръководител на НАП Румен Спецов, общите вреди за държавата са изчислени на около 5 милиарда лева.

Целия разговор можете да гледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    18 2 Отговор
    Много станаха за разследване - И СТАРИТЕ ЧЕ И НОВИТЕ!!! СКОРО ЩЕ ИМА ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА ВСИЧКИ!
  • 2 Майна

    16 8 Отговор
    Разиграват ПЪЛЕН ЦИРК ВСИЧКИ В ПАРЛАМЕНТА!?! ЕДИНСТВЕНО ВЪЗРАЖДАНЕ ПОСТАВЯ ИСКАНИЯ!!! ПОЗОР!
  • 3 Гост

    15 1 Отговор
    И аз да кажа, в България дребната корупция е мн малко,.. почти са изпезнали бутилката уйски, или 100 лева (има ги още) виж голямата е в големи количества и обеми... Мафия, мутри!
  • 4 3.14К

    11 2 Отговор
    Съгласен съм с Бойко Атанасов, но защо не може да се коментира помиярското интервю на Мишо Шамара?

    Коментиран от #15

  • 5 Майна

    6 2 Отговор
    Всички проблеми идват от ЕС...! ВСИЧКИ правителства и управляващи по света са внимателно подбрани и ИНСТАЛИРАНИ , с цел на въвеждане на НОВИЯ ГЛОБАЛЕН РЕД...ЗА тях ние сме въшки..САМО ЧЕ, ЗАПОЧНА ГОЛЯМОТО ПРОБУЖДАНЕ ...ВЪЗМЕЗДИЕ ЩЕ ИМА КАТО СЕ СМЕНИ СИСТЕМАТА, ТОВА ЩЕ Е ВЪЗМЕЗДИЕТО...ДРУГОТО Е - БОШЛАВ..
  • 6 АЛФА КЕНТАВЪР

    12 1 Отговор
    ЗАЩОТО мафията у нас си има ДЪРЖАВА

    Коментиран от #14

  • 7 Борисов и Гешев аверите

    9 1 Отговор
    ДС- тези убиват, вече използват и наркомани за бандите си!

    Коментиран от #8

  • 8 АЛФА КЕНТАВЪР

    12 3 Отговор

    До коментар #7 от "Борисов и Гешев аверите":

    герб дпс са престъпници
  • 9 боко

    10 2 Отговор
    докато не стане като в Румъния няма да има оправяне
  • 10 Човек за съживяване

    7 0 Отговор
    Защо държавни служители от българската държавна сигурност искат аз да не живея добре ?
  • 11 Въпросче

    7 3 Отговор
    Факти , защо не позволявате коментари към натовските напани на Мишо шамара ? Да ви кажат хората от страната колко пъти са шамарили представителя на северноатлантическа дрогирана култура ?

    Коментиран от #12

  • 12 Любен Пандев

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "Въпросче":

    Защо се натискаш към Мишо шамара бе? За да си заработиш копейкте, а?
  • 13 Гал

    3 0 Отговор
    България е едно към едно с Украйна, с тази разлика, че е в ЕС. Територия.
  • 14 БОЙКОТ И ПАК БОЙКОТ И ПРВЕРАТ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "АЛФА КЕНТАВЪР":

    АМИ НИЕ И ПОЗВОЛИХМЕ ДА И ИМА СЪС НАРОДНИЯ ГЛАС
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Истинският

    3 1 Отговор
    Търпимостта на хората вече приключи.Натиск до дупка за да може да се изчисти тази крадлива пасмина по върховете. Такива хора като Бойко Атанасов ни трябват!
  • 17 stan40

    2 2 Отговор
    Експерти има, желание няма. Комунизмът роди презумцията, че кражбата от държавата е вземане. С тази нагласа наследниците на комунягите продължават да управляват държавата.Хората ще ги сметнат за прости и некадърни, ако не бръкнат с черпака в кацата с меда. Така са възпитани.
  • 18 Иванов

    4 0 Отговор
    Докато на свобода са престъпници-олигарси като Васил Божков, Делян Пеевски, Иво Прокопиев, Цветан Василев и подобни, корупция ще има у нас!
  • 19 Ася

    1 0 Отговор
    Г-н Атанасов ,медии и политиците се надпреварват да се кълнат във вярност на американските агресори и украинските фашисти ,Гешев се прави на луд , а обикновените хора мизерстват. Ние сме с Вас !