Last news in Fakti

18 Февруари, 2022 13:00 28 291 207

Българка ли е Камила Валиева? Шок и бомба!

  • камила валиева-
  • татарстан-
  • татари-
  • българи

Думата "турчин" и "турско" у нас е с отрицателна конотация, като нещо лошо по принцип, нещо, което ни е навредило

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Цветан Томчев във "Фейсбук"

Бил съм няколко пъти в Татарстан и който ме знае и е чел материали в "Нощен Труд" и "Труд", книгите ни с Максим Караджов, гледал е двата ни филма, посветени на волжките българи е наясно с този ми интерес.

Тези приятели също са запознати и с упоритото мълчание у нас по темата за хората и културата в днешната руска република Татарстан, наясно са за спирането и замъгляването на всякаква информация и контакти, за историята на този народ.

Българите тук, в днешната България знаят от една страница в учебниците за кан Кубрат и за разселението на българите след Старата Велика България, че имало някакви "волжки", "дунавски", "куберови", "алцекови" българи и разселвания и толкоз!

По идеологически причини ние нямаме право,

забранено ни е да знаем повече за истинската си история.

За общото и за това колко е различното между нас, днешните Дунавски и днешните Волжки българи. Много пъти съм се питал защо това е така и единствените ми възможни отговори са, че става въпрос целенасочена и умишлено изкривявана история и знание.

Че ние не трябва да се гордеем, че сме българи и да си знаем величието, а да се смятаме за "карашък" народ, калпазани, мързеливци, предатели, неспособни да се борят сами.

У нас от деца се възпитава негативно отношение към исляма, към турците и с постоянното натрапване на "турско робство", турците", "иго", "три синджира роби" и т.н.

Думата "турчин" и "турско" у нас е с отрицателна конотация, като нещо лошо по принцип, нещо, което ни е навредило и попречило на развитието. Клали са ни.

Същото се наблюдава примерно и в Македония само че с понятието "българин" и "България". И там от повече от сто години има пропаганда, която възпитава в негативизъм към българите и днес самото понятие "българин" значи "фашист", "убиец", "гадняр", "убиец на евреите". "Бугари" ни казват.

Вчера писах на един приятел от фейсбук, който е волжки българин от Уляновск. Гражданин от тези, които се гордеят, че са потомци на българите, от тези, които знаят, че Ленин е лепнал прякора "татари" и, че в республика Татарстан, създадена след 1917г. живеят волжки българи, а не татари, че преди ВОСР тази територия се е наричала Волжка България, по-късно Казанско ханство(заместител на етнонима българи)
Моят приятел Шаукат Богданов ми написа: "СКЬПИ БРАТКО!

Камила Валиева наша волжска българка из град Казан."

Българка ли е наистина Камила Валиева, вероятно това трябва да каже самата тя, но да ви кажа мълчанието по темата с Волжка България вече 30 години след падането на "Желязната завеса" е тъжно и потискащо.

Да не се говори, че има наследници на българското племе в сърцето на Русия, че тези българи са създали град Казан, чиято архитектура е взаимствана от 200 години по-младия град Москва, има едно единствено обяснение.

Българка ли е Камила Валиева? Шок и бомба!
Снимка: Фейсбук/Снимка: Фейсбук/Цветан Томчев

Първо, че у нас е възпитано да не харесваме исляма, а волжките българи са станали мюсюлмани 60 години, след като Дунавските българи станахме християни. Значи, това е много лошо, значи ни прави различни и врагове едва ли не. И второ, че това не се харесва на "големия брат".

Ами, освен това, как пък да си кажем, че имало две Българии? Това е лошо за самочувствието на най-православния, най- и по-православния народ, най-славяните! Друго нямам какво да ви кажа тази сутрин.

Българка ли е Камила Валиева? Шок и бомба!
Снимка: Фейсбук/Цветан Томчев

Пускам репродукции от една карта, която снимах в библиотеката на университета в Болоня, датирана е от 17в. На едната снимка е Дунавска, а на другата Волжка България, Пускам и снимка от паспорта на историка от Казан Фаргат Нурутдинов, който по съдебен път си извоюва там да пише не татарин, а българин по националност.

Българка ли е Камила Валиева? Шок и бомба!
Снимка: Фейсбук/Цветан Томчев

Готов съм да продължа и с още и още снимки, стига някой да го интересува.
п.п. А, да, пропуснах най-хубавото - "бугари -татари"!


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 160 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Име

    166 14 Отговор
    Бил съм няколко месеца в Казан. Не знам татарите дали са българи, но на външен вид много приличат на българи. По-тъмни и много красиви.

    Коментиран от #83, #128

  • 3 Кадир

    178 88 Отговор
    Рускиня си е момичето. Татарстан е час от Русия и тренировките и възможностите й са плод на същата тази държава. Време е да престанем да си приписваме най-великото от целия свят, а да запретнем ръкави.

    Коментиран от #89, #196

  • 4 Некой си

    102 17 Отговор
    Ча па и "шок и бомба" ?!?!
    Е..ати бомбастичното заглавие !!
  • 5 /////

    249 30 Отговор
    Не намесвайте волжките българи никой не ни е възпитавал да мразиме исляма. Турците са допринесли достатъчно не да го мразиме, а направо да го ненавиждаме

    Коментиран от #184

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 РЕАЛИСТ

    158 58 Отговор
    Хайде, пак руснаците виновни за всичко. И тоя търси под вола теле. Ами сега , като сме натовци и европейци, що някой не се сети да ни проучи, какви сме аджеба. Турците ни смятат за турски християни, македонците викат, че сме татари. Ние се правим на велики и само тези в Русия, ни приемат за братя славяни.

    Коментиран от #16, #181

  • 8 ей комунист

    132 35 Отговор
    Не ни налагайте тюркската теория точно по идеологически причини ни я наложиха не сме татарите нито турци а горди българи и винаги ще бъдем такива

    Коментиран от #185

  • 9 не думай

    87 12 Отговор
    Какви шокове, какви бомби? По-патетични излияния на отлкова дребна тема не бях чел скоро.
    А Камила я вземаме веднага за българска, само да иска.
  • 10 Империя на злото

    38 137 Отговор
    Не знам дали е с български корени, но шмърка допинга като чиста рускиня.

    Коментиран от #14

  • 11 Жоро

    92 45 Отговор
    По голям пасквил не бях чел каква българка бе това си е чиста татарка . Само ти ли си бил в Татарстан 6 години съм работил в набережни челни. От Татарстан до България разликата е от луната до земята

    Коментиран от #182

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Иван

    37 6 Отговор

    До коментар #10 от "Империя на злото":

    Ако не се обади някоя мъ.......ща като теб не може
  • 15 Рассия

    89 43 Отговор
    Волжка България е анексирана от руснаците, както Крим. В Крим също имаше много българи, но Сталин ги изсели.

    Коментиран от #17, #178

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Христова

    153 11 Отговор
    Който не е ходил в Татарстан и не е посетил Елабуга ,Казан и Болгар,моля да не взема отношение по въпроса.Там е доказано,от къде тръгва България,може да се види.Много от обичаите на татарите съвпадат със старите български обичаи.Татарите са като нас,обичат и ни уважават.Вярвам ,че Камила е възможно да е българка по произход.А колкото до възможности за развитие в Татарстан - това е една от богатите на нефт руски републики,така че се сещайте дали е бедна и закъсала република.Невежите да замълчат най-добре.

    Коментиран от #36, #167

  • 19 То е ясно

    44 5 Отговор
    "Мичмамана",светла му памет го каза .Господ е Българин !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Почерк

    20 85 Отговор
    Вижте почерка от паспорта. Такъв почерк имат абсолютно всички руснаци. И мъже и жени пишат по един и същ начин. Така ги формират още от малки по калъп. Жив комунизъм.
  • 22 Мишо

    88 11 Отговор
    Е много ясно е, угрофините и с езика направиха така, старобългарският веднага го нарекоха старославянски. Въпреки че по онова време е имало склавини, но не и славяни, чак през 18 век се налага славяни. То цялата история е пълна с фалшификации, той и ленин беше писал кирилицата, то не бяха един куп лъжи. Друг е въпросът, че ордите на Чингиз Хан избиват населеното на Волжка България. Дори и победата в Овнешката битка, не спасява Волжка България. Обаче повечето от нас (дунавските българи) не искат да се асоциират с хората от там, защото те са приели исляма през 922г. И отделно, че "големият брат" дълги години ни е пишел и диктувал историята, както на него му е харесвало. Иначе Котраг и Аспарух са били братя, това няма как да се изтрие, пише го навсякъде. Ние сме приели християнството, а те мюсюлманството.

    Коментиран от #105, #197

  • 23 Българин

    76 18 Отговор
    Да са живи и здрави татарите . Нека и те са българи ! Да е жива и здрава Камила - поклон на таланта ѝ .
    НО самите българи имаме малко прабългарски ген : отрядите на Аспарух са потънали в морето от траки и славяни .
    Затова , като се направи генна справка , се вижда , че имаме малко сходство с тези хора в Стария , колкото и с персийците (Иран)
    Основно сме на 50% траки - като румънците , Северна Гърция и Сицилия .
    И на 50% славяни , като 7те славянски племена населявали Византия ( по-късно населили Полша и части от Чехия и Словакия ).

    Успех и много щастие на татарските българи !

    Коментиран от #44, #91, #110

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Не съм Хасан

    74 11 Отговор
    "У нас от деца се възпитава негативно отношение към исляма, към турците и с постоянното натрапване на "турско робство", турците", "иго", "три синджира роби" и т.н."


    Негативно отношение към исляма и турците у нас е вследствие от техните постъпки към нас в миналото. То се нарича История. Това е наука, но явно някои не го знаят.

    А интересното е друго- дали евреите от деца ( и др. деца в Европа) ги възпитават в негативно отношение към нацизма, към германците и с постоянното натрапване на "холокост", "концлагери", "жълти звезди" и т.н.??

    Коментиран от #186

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ти нещо не си добре

    54 20 Отговор
    Българина не понася мюсюлманин набий го в главата .И друго турците са правили данък деца девшерме най голямото изражение .Ти нормален ли си аз да запитам тези и други далеч стоя от подобни щотоо ще изригна
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Камила е рускиня

    17 21 Отговор
    А мюсюлманина е утербка която е промита .
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 НЕ разбрах

    62 8 Отговор
    Какво общо имат Волжките българи, и изобщо българите с турците?
  • 32 Да кажем

    52 21 Отговор
    Мюсюлманина е проблемен.Вече векове са проблемни .Едни зомбирани едни без мисъл същества .
  • 33 Триете

    20 5 Отговор
    защото сте комплексирани, нали?

    Коментиран от #34, #37

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 евлампи

    44 9 Отговор
    Е ,българка , едва ли?! Но македонка -със сигурност!
  • 36 Жоро

    21 3 Отговор

    До коментар #18 от "Христова":

    Да напълно сте права 6 години съм работил в набережни челни елабуга е до набережни челни
  • 37 Само

    31 19 Отговор

    До коментар #33 от "Триете":

    политкоректните мнения виреят тук!

    Я бързо да обясните защо като са българи онези в Татарстан не говорят на български език, а на тюркски език!

    Коментиран от #198, #205

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ddddddd

    19 30 Отговор
    Тия българи защо не се хващат на работа вместо да се чудят каква свята простотия да сътворят а да вършат нещо като хората то ако тези турци ги няма кучетата ги яли от глад и мързел ще умрат
  • 41 Този

    23 11 Отговор
    натовски и цру-ски сайт ли е?
  • 42 Пасквилчето

    25 10 Отговор
    е тъкмо навреме!

    От нато пращат сърчица за списвача!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Мишо

    50 15 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Няма татарски българи! Населеното на Волжка България е било избито от самите татари, с помощта на Чингиз Хан. Друг е въпросът, че тези хора се самоопределят, като наследници на волжките българи.

    Коментиран от #47, #58, #88, #94

  • 45 Биби Кинг

    64 14 Отговор
    Главния мюфтия на Руската Федерация шейх ул ислам Тиглат Сафа Теджудинз каза-"Ние всички:Татари,башкири и чуваши сме българи! Ма тихо да не чуят роснаците, шо се сърдят! А Камилка си е наше момиче! То си личи бе,красиво и талантливо!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Биби Кинг

    24 2 Отговор

    До коментар #44 от "Мишо":

    Не обичаме да репликираме,ма тоа пат ште! Чингиза е опънал петелата коги татарите-кипчаки завладяват поволжието!
  • 48 Оня

    38 22 Отговор
    Pycoфилиcтиците пак са позеленели от яд ! Има надежда, че един ден историята ще бъде написана по правилен за нас БЪЛГАРИТЕ начин ...един ден
  • 49 да,ама не

    67 15 Отговор
    Срам ме е да коментирам автора,понеже няма да ми публикувате искрените слова.Но защо пишат статии с абсолютни измислици.Никой не ни е настройвал срещу турците,самите те са ни настройвали 5 века.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 плевен

    33 31 Отговор
    Няма друг народ, който да е бил по- безмилостно изтребван от Чингис хан, като волжските българи. От тях не е останало много. А "татари" е било обобщеното име което са дали монголите на перифериините степни народи. Най- първите татари са били племе унищожено до крак от Чингис хан, по границите на Китай. След превземането на Крим от Екатерина, по нашите земи турците са разселили емигрирали татари. От тях са пропищели и българсското и турското население.
    За дунавските българи какво да говорим? Били са една орда, която се е разтворила в морето от траки, славяни, гърци, готи и кой ли още не .И от едните и от другите е останало само името. Нямаме нищо общо.

    Коментиран от #103

  • 52 Тома неверни

    25 11 Отговор
    По фамилия ще ги познаете автора не е българин Томчев от Тома тоест българин от друг етнос нали е модерно сега като оставим това настрана всъщност монголотатарската теория за произхода на българите идва от 18 век и е измислена от един Швед да бе швед представете си човек който никога не е виждал българи от България бил заточеник в Сибир да и тогава е имало такива не само при Сталин та този швед докато е там му хрумва идеята че българите които той никога не е срещал са монголотатари и след това сърбите и гърците подхващат тази теория и я разпространяват по целия Балкански полуостров и руската империя
  • 53 Не съм Хасан

    35 7 Отговор
    "Думата "турчин" и "турско" у нас е с отрицателна конотация, като нещо лошо по принцип, нещо, което ни е навредило и попречило на развитието. Клали са ни.

    Същото се наблюдава примерно и в Македония само че с понятието "българин" и "България". И там от повече от сто години има пропаганда, която възпитава в негативизъм към българите и днес самото понятие "българин" значи "фашист", "убиец", "гадняр", "убиец на евреите". "Бугари" ни казват."
    ...

    Огромна и елементарна разлика-едното ("турчин" и "турско" у нас е с отрицателна конотация) е събитие от науката История.
    Другото (понятието "българин" значи "фашист в Македония) е пропаганда, идеология,неистинност , което няма общо с реални събития.

    Коментиран от #130

  • 54 Истината

    44 10 Отговор
    За да влезе СМ в ЕС, ще ни направят и турци и татари и цигани!?! Бати пошлата манипулация!!! Скотове разни продажни и предателски!!! Гадове всякакви!!!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Камала Харис

    24 9 Отговор
    И я сум българка🤣😂
  • 57 НЯКОЙ

    48 2 Отговор
    Историческата истина е важна, но тя се изкривява в интерес на някаква преходна политика на деспотични правителства и личности! Тук авторът също се опитва да изкривява истината - българите не можем да забравим подтисничеството 5 века от една назадничава и фанатична държава, за зверствата, за потурчените българи! Кой говори за хората, които изповядват исляма - те са хора като нас и да ни се приписва омраза по принцип не е правилно!
  • 58 Всъщност

    51 3 Отговор

    До коментар #44 от "Мишо":

    Цяла група народи ( и народности ) в бившия Съветски съюз се определят като българи . Което само може да ни ласкае . Въпреки че нямаме никакъв принос .

    Коментиран от #108, #169

  • 59 Пишат много

    1 32 Отговор
    Няма как да живеят волжки българи в Русия щото туй е царство на славяните там
    тъпото е че хора като пантев продължават партиината линия на цк още и още..
  • 60 плевен

    16 9 Отговор
    "Шок и бомба", а?
    Сега разбрахте ли кой редактор измисля умопомрачителните заглавия във Факти? Ей му снимчицата малко по- горе.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Българин

    21 31 Отговор
    Колко трябва да си гад мръсна, за да измислиш такава статия, а авторе!?! Нещастник жалък!!!

    Коментиран от #67, #95

  • 65 Всъщност

    19 7 Отговор

    До коментар #63 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Абсолютно грешиш . Наскоро се видя най-силно , когато в Турция се проведе конгрес на протурски татари ,които искаха по " общомюсюлмански батальон " срещу Русия в Крим . Някакви общи действия на Турция и Русия има само в соросоидите сайтове у нас. ! 🤪

    Коментиран от #72

  • 66 Наука

    10 23 Отговор
    Какви хора можа да живеят в Русия при условие че 3/4 се намира в Азия..белите там са гарнизони останали от колонизацията
  • 67 Българин

    11 0 Отговор

    До коментар #64 от "Българин":

    Защо ползваш моя ник ? И защо си толкова нервен ?

    Коментиран от #77

  • 68 пълни глупости

    11 4 Отговор
    Не, македонка е 😁
  • 69 Не съм Хасан

    15 3 Отговор
    Цитат от текста:
    "Думата "турчин" и "турско" у нас е с отрицателна конотация, като нещо лошо по принцип, нещо, което ни е навредило и попречило на развитието.

    Същото се наблюдава примерно и в Македония само че с понятието "българин" и "България". И там от повече от сто години има пропаганда, която възпитава в негативизъм към българите и днес самото понятие "българин" значи "фашист", "убиец", "гадняр", "убиец на евреите". "Бугари" ни казват."
    ...

    Научете се да правите елементарна разлика-едното ("турчин" и "турско" у нас е с отрицателна конотация) е събитие от науката История.
    Другото (понятието "българин" значи "фашист в Македония) е пропаганда, идеология,неистинност , което няма общо с реални събития.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Морски

    14 6 Отговор
    Забелязвате ли какво тънко тънко иска да каже този,и евентуално с бъдещи писания и послания ще се опита ако не са постигне то да допренесе за постигането му?
  • 72 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 6 Отговор

    До коментар #65 от "Всъщност":

    Много сте елементарен! РОССИЯ "ТЪЧЕ ЕДНОВРЕМЕННО НА НЯКОЛКО СТАНА"...
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Мери

    17 6 Отговор
    Господа, нека да не приличаме на северомакедонците и обявяваме за българи звездите на другите нации.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Българин

    0 4 Отговор

    До коментар #67 от "Българин":

    Твоят ник!?! Твоят, верно съм нервен!?!
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Тоалетна хартия

    13 7 Отговор
    Самия аФтор е доста объркан...глупости не ми се коментират!!! Нищо смисленно!!!

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 !!!?

    24 6 Отговор
    Двете България - едната поробена от Московската Орда възприема исляма за да не бъде асимилирана от "православните" московци, а другата поробена от Османската империя, избягва асимилацията от исямския поробител чрез християнската религия !!!?
  • 83 Оракула

    18 6 Отговор

    До коментар #2 от "Име":

    Красив като Българин , доста често срещано понятие и не само в тази част на света ,
    това че сме Волжки Българи само може да радва всеки .
    Дори и като приели ислям.
    Те са били толкова мюслими ,колкото и комунистите са били християни , там някъде е истината.
    Арабския хроникьор Иб Фадлан ,много подробно описва Българите и ,
    защо една част около половината от Волжките Българи са конвертирали към ислям.
    Половината Волжки българи се разсърдили на арабите,
    че ги излъгали с парите за крепостите, които им обещали и ги отсвирили завинаги.
    Въпреки че половината са си конвертирали , не всички Българи приемат, там на Волга, тогава ислям,
    те биват подмамени , че ако станат мусюлмани ще получат пари да си построят големи градове с крепости ,
    но Арабите ги излъгват,
    малко не понятно за тези които се наричат хора на вярата.
    Най-вече Волжките Българи са имали нужда от пари,
    след като сЕ бият във война с Азерите и поемат на север,
    при Азерите Българите са били елитните части и гвардията ,
    те са телохранителите и гвардейците ,
    но се размножили бързо и отказали да робоват на Азерите ,
    биват не точно разбити след войната с азерите , а по скоро си поемат на север
    и започват основаването на своя България ,позната по късно, като Волжка България!
    По онова време арбите са ги карали да си сменят вярата за пари
    и други облаги от гледдна точка на финаси и най-вече данъчна свобода .
  • 84 Аз съм

    10 29 Отговор
    Бг най добре са живели по време на Османската Империя.

    Коментиран от #166

  • 85 пустоль войвода

    10 9 Отговор
    До авторът : Като общо одобрявам идеята Ви , но някак си бягате от същината на темата !!! Аз също съм бил в гр.Казан , няколко пъти и имам приятели там ! Значи първо искам дебело да подчертая че така наречената Българска история е измислена и редактирана още отвремето на Екатерина втора !!! В Санкт петербургския университет и академията на науките в , която е имало само един РУСНК - М.В.Ломоносов- физик !!! Останалите са НЕМЦИ , ХОЛАНДЦИ и ЕВРЕИ !!! Вече и научно е доказано , че Русия/руската империя / е приела православието някъде около 1720 година !!! Осмелявам се да попитам , в коя православна страна и там където има православна диаспора в света има такава църковна архитектура , каквато има в Русия ??????????????????
    Както за Русия , така и за Европа , има пагубно значение идването на влст в Московското царство на династията
    Романови !!! Особено Пьотр Алексеевич Романов !!! Не зная на каква възраст сте , но аз помня , че са ни учили как старият баща съветва синовете си сьс снопа пръчки !!! Никой от нашите учители не каза , че това е бил хан Кубрат !!! А да казвам ли за Кирил и Методий , че са руснаци !!!??? Това е ясно , Русия е империя и си гони интересите , а нашите управници след 19 в. какво са направили за България и кой ги е довел тук !!! РОМАНОВИ - немците !!! Цар Иван Василевич - Грозни не е пожалил сина си , та ще пожали някаквиси Волжски българи !!!
    Вероятно са ви разказва ли смехотворната история за тунела под р.Казанка , през който русите

    Коментиран от #104

  • 86 Копипасте

    10 1 Отговор
    Търсете и четете писанията на Риза Бариев! Също българин от там! Интересни са!
  • 87 123

    12 6 Отговор
    Ордите на чингиз хан избиват 80% от населението на Воложка България, 20% от Българското население се спасява бягайки на север и запад.При ислямизирането на Воложка България една част от наслението не е приела ислям, а след това приема християнството това са чувашите.След превземането на Воложка България от татарите,във воложка България мнозинството от завоевателите са кипчаци, които са част от армията на Татарите. Колкото Българи мюсулмани са останли са смесени със кипчаци,угри, мордови. Чувашите имат малко примес.Колкото до дунваските българи по мъжка линя 55% са местно балканско население, 28% са със северно и северно центално европейски произход, 17% са със източно европейски произход.

    Коментиран от #109, #195

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Смях

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "Кадир":

    Русия, не е държава, а федеративна република, по пример от САЩ :
    " Россия — многонациональное государство с широким этнокультурным многообразием. Согласно результатам переписей населения России 2010 года и Крыма и Севастополя 2014 года в стране живут представители свыше 190 национальностей"
    Да, момичето е руска гражданска, но по националност може да не е рускиня.
  • 90 хахаха

    1 17 Отговор
    авторът много бърка , ато смята, че има етнос "българи" ..."българин" не е етноним...тъй наречената Кубратова България е един племенен съюз, който се разпада след смъртта му...коренът "булг" може да го срещнете в думичката "булгур"/смес от зърнени храни/, в думичката "буламач"/храна от много съставки и други...когато Аспарух идва тук и сключва договора със славянските племена, естествено го нарича България, те. СЪЮЗ...

    Коментиран от #92, #93, #100, #117

  • 91 Нямам Срам

    25 1 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    ... днешните румънци са като македонците ... Франция създава Румъния.Влахи,шопи помаци - българи ... В най общи линии България е разпокъсана етнически ,разделяй и владей ...
  • 92 Глупости

    18 1 Отговор

    До коментар #90 от "хахаха":

    Аспарух не сключва никакъв договор със славяните , а с Източната Римска Империя.Славяните той ги рсзселва и оставя само тези на проходите.

    Коментиран от #99

  • 93 Хахах

    8 3 Отговор

    До коментар #90 от "хахаха":

    Прави разлика между булг и бълг .. една буква има голяма разлика се
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Чук и Гек

    14 2 Отговор
    Да, бе, да! Гек няколко пъти ви намеква за тази опция, но го триете, а сега сте се отплеснали съвсем! На 9 май в Татарстан също провеждат инициативата ,,Безсмъртният полк" и Чук гледа - ,,Илямсъз полк"! Я да видим какво означава ,,илямсъз" на турски? Същото! Имат много радиа и най показателното е радио ,,Болгар". Послушайте го малко и няма да разберете, че не слушате радио ,,Анадол"! Генерал Панфилов е прабългарин! И много уважавани в Русия от прабългарски произход!
  • 97 Иванушка

    13 8 Отговор
    Чувашите са истинските наследници на Волжка България, разбира се има малко българска жилка и в Татарстан, но много малко.
  • 98 Мхм

    1 2 Отговор
    Едва ли не е толко про ста
  • 99 123

    12 2 Отговор

    До коментар #92 от "Глупости":

    Седемте славянски племена са анти и съюзници на Аспарух, но те живеят в Румъния не са цивели в България, в Северно източна България е племето на Северите, които охранват проходите. Аспарух се установава в Киев при чичо си Самбат, на него е наречн първоначално Киев, това е след като Аспарух и чичо му започват война за престола срещу най стария Брат на Аспарух , Бат Баян за да вземат власта в Велика България. Бат Баян сключва съюз със Хазарите които също са българско племе, и разгромяват Аспарух, който отива на запад с племената си от които племена Българите са малко над 30 000 човека.Аспарухова Бъгария е била западно-южна Украйна, Бесарабия,Молдова,Румъния и североизточна Бъгария.
  • 100 123

    15 1 Отговор

    До коментар #90 от "хахаха":

    Българин е наричан всекиедин гражданин на Аварския Кагант, отцепил се и започнал гражданска война срещу Каганата.А предводителя на отцепниците опитали се да узурпрат трона е Кубрат с помоща на Източната Римска Империя. Тогава Кубрат основава Велика България в 632 ,Брат му Самбат отцепва част от Аварския кагант в Австрия, Чехия, Южна Германия и част от Полша, Словакия и Чехия, позната като славянската държава на Само, разбит е през 658 г и се завръща при Кубрат , който му дава предишните му земи в Киев Украйна.
  • 101 Стоян Иванов Василев

    10 2 Отговор
    За да заживеят Българите добре е нужно много малко.1.да се поиска от ЕС ,от Русия и от Турция помощ- по1000 полицаи от държава.2.Да се разпусне МВР,МвнР и частните охранителни фирми и Международните полицаи и остатъците от Армията да Арестуват мутросикобандитите.3.Да се привлекат,със добро заплащане,Китайски Експерти за борба с убийствата,кражбите и измамите,,Корупция"4.Да се мобилизира и въоръжи Запаса и да се Анулират Концесиите.Много е просто.Нали???
  • 102 Стоян Иванов Василев

    3 7 Отговор
    За да заживеят Българите добре е нужно много малко.1.да се поиска от ЕС ,от Русия и от Турция помощ- по1000 полицаи от държава.2.Да се разпусне МВР,МвнР и частните охранителни фирми и Международните полицаи и остатъците от Армията да Арестуват мутросикобандитите.3.Да се привлекат,със добро заплащане,Китайски Експерти за борба с убийствата,кражбите и измамите,,Корупция"4.Да се мобилизира и въоръжи Запаса и да се Анулират Концесиите.Много е просто.Нали???
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Кубрат

    3 6 Отговор

    До коментар #85 от "пустоль войвода":

    За първи път нещо много близо до истината. Браво. Когато мислим логично, а не фантазираме че сме създатели на света, може да се доблежим максимално до истинската история. Още веднъж евала.
  • 105 Wolf

    8 1 Отговор

    До коментар #22 от "Мишо":

    Казанските Българи са избити от Иван Грозни 70 000 а. .15000 са ги похристиянстват и взвмат в Руската армия. Колкото до Ченгиз хан той избивал само на бойното поле за да не се унижат големите титли измислят Милионна армия и зверства...Монголите и Татарите и Тюрките се движат с много коне от 3 до 7 на войн по време на ой сменят няколко пъти коне...От цялата тази история единствено Руснаците не искат обидиняване на Българите страхът от пробуждане и мъст а името Татар идва от Тартария адът ...адски войни това име идва още Рим и църквата неможещи да се справят с хуните на Атила...в музеите на България има достатачно дани например къде изчезна писмото на Харун ел Рашид до хан Тервел за съюз срещу Византия ? 70-80 статуетки на Буда намерени в Плиска как попаднаха, Нестурските идоли къде са защо "почина" Людмила Живкова точно в навечерието на 1300...Америка нали ???

    Коментиран от #146

  • 106 Българка, била?!Айде бе?

    9 5 Отговор
    Само монголци не се бяхме писали.
  • 107 Като я гледам

    4 6 Отговор
    Минала покрай българка.
  • 108 Кой знае колко са българи

    5 5 Отговор

    До коментар #58 от "Всъщност":

    Пишат се такива само и само да не са руснаци!
  • 109 Wolf

    6 2 Отговор

    До коментар #87 от "123":

    Същите тия Кипчаци са закупени от Византия и заселени в земите на днешна Македония още през 6 век наемници които по късно вместо да войуват с братовчеда си Аспарух минават на негова страна и създават България а по късно се смесват с другите роднини Куманите и разбиват Латинците...а и голема част от Добружата е владение на потомците на най малкият син на Атила Ернах още от 5 век там има около 17 000 семействаоколо Добрич и каварна към които по късно се присъединяват и Гагаузите...

    Коментиран от #139

  • 110 Май от диванетата на

    4 4 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Аспарух е останало само името България.Ние сме си тук откакто свят светува.Е,има и примеси неизбежно е.Но с тези хорица нямаме почти нищо общо
  • 111 В е л и к и я

    13 6 Отговор
    Аз съм от турлашкия край , нямам нищо общо нито с траки нито със славяни .. аз съм горд наследник на прабългарите и се гордея безумно с това ...!

    Коментиран от #113, #119, #136

  • 112 Шок и бонба!!!

    3 4 Отговор
    Точно предците на тази са изтрепали прабългарите по тези земи.Българка била..
  • 113 Пустиняка

    5 1 Отговор

    До коментар #111 от "В е л и к и я":

    Знааш ми и ти дедовият на кой си наследник
  • 114 Чук и Гек

    6 3 Отговор
    Македонците май се оказаха прави, а! В битката при Манцикерт през 1071 г., когато сте били под византийско иго българите, в състава на византийската войска като разбрали, че противника, селджуците на Арп Аслан говорят език близък до техния,отказали да се бият и император Роман паднал в плен. И не само българската конница, а и разни узи и други произхождащи от дълбините на Азия.

    Коментиран от #133

  • 115 В е л и к и я

    10 8 Отговор
    Под земята на прадядо ми Петър до връх Бабу е била пещерата с гробовете на българските царе , тронът короната и скиптърът ... изнесени от там тайно от Людмила Живкова и сигурно сега са в Москва , как да ги обичам тия руснаци ми кажете ...Прадядо ми при национализацията не е писал тази земя защото гадните комунисти са ти слагали колко повече земя имаш повече данък .. !
  • 116 Aлфа Вълкът

    11 0 Отговор
    СЪВРЕМЕННИТЕ БЪЛГАРИ И АМУДЖИТЕ В КАЗАН И ПРОЧИЕ НИ ДЕЛЯТ 1350г ИСТОРИЯ, МИГРАЦИЯ И ЕВОЛЮЦИЯ!

    Коментиран от #126

  • 117 VWandMercedes

    14 3 Отговор

    До коментар #90 от "хахаха":

    По времето на Екатерина велика през 17-ти век се споменава за първи път думичката СЛАВЯНИ.Много интересно ти за какви племена ми говориш.
    Руснаците са един сбирщайн и за да се запишат в световната история един вид легитимират налагат понятието славяни.
    Четенето е безплатно и не боли.

    Коментиран от #123

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Aлфа Вълкът

    8 1 Отговор

    До коментар #111 от "В е л и к и я":

    Да не вземе да излезеш някой копанар вместо прабългарин, а? Какво правим тогава?

    Коментиран от #121, #125, #192

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 В е л и к и я

    5 0 Отговор

    До коментар #119 от "Aлфа Вълкът":

    Не се занасяй с изверг пред който Хитлер и Сталин са като вакли агънца ....!
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Иванушка

    12 2 Отговор

    До коментар #117 от "VWandMercedes":

    ".. Руснаците са един сбирщайн..." - така е и какво ? Американците са още по-голям буламач пък гледам козируваш като ти подхвърлят дъвка ))

    Коментиран от #127

  • 124 В е л и к и я

    8 6 Отговор
    Жалко е че прабългарите са подкрали наред да вдигат краката на славяните та сме се омешали с тая робска сган , но то нали и мъжете на тая раса са си били пе.али. /а и до днес/ .... та сме ги подкрали наред ... !

    Коментиран от #129

  • 125 Ще излезе

    9 1 Отговор

    До коментар #119 от "Aлфа Вълкът":

    В е л и к и я копанар.Хах
  • 126 Демек

    0 0 Отговор

    До коментар #116 от "Aлфа Вълкът":

    Нищо общо с тези.
  • 127 VWandMercedes

    14 3 Отговор

    До коментар #123 от "Иванушка":

    Аз за САЩ нищо не съм казвал, също така не им козирувам за дъвка понеже съм БЪЛГАРОФИЛ а не американо или както си ти русофил.
    Защо непременно реши да ми говориш за САЩ, неможе ли човек като нехаресва руската политика да е друго а не американофил.
    Кога ние българите ще заобичаме себеси.Защо вечно се кланяме на някого и чакаме милостиня.
  • 128 Мечо Пух

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Име":

    Идеално! Това ще рече, че и Ирина Шейк е българка! А дано!
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Психиатър

    6 1 Отговор

    До коментар #53 от "Не съм Хасан":

    Значи като не ти изнася казваш, че няма нищо общо с реалните събития!
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Асен Милев

    5 1 Отговор
    За тези които се интересуват, в нета вече може да се намери:

    "Как бяха измислени “волжките българи”. Хронология и технология на измамата - първа,втора, трета част"

    Едина доста сериозена документалистика.

    Коментиран от #191

  • 133 123

    6 1 Отговор

    До коментар #114 от "Чук и Гек":

    В битката при манзикерт Императора Роман, е предаден от своите.от 40 000 армия, 20 000 са отцепени от негов Генерал Предател Андроник Дукас, който е искал да става император той самия. Когато започва битката, 10000 му резерв го оставя сам да се бие с 10000 войници, 3000 печенеги/узи отиват при алп арслан. За императора се бият гвардията, му някои , арменски части, наемници, и войници от Балканите Гърци и Българи.3000 са убити, другите са пленени. Алп Арлсан освобождава императора и войниците му, дава му дарове и си го изпраща. Той е пресрещнат от Андроник Дукас и войската му , който ослепва Императора, от което той умира.
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Виж сега

    16 1 Отговор
    Аз това момиче още щом го видях, бях почти 100% сигурен, че е българка - от останалите по ония земи наши сънародници, и вече го писах в някои мои коментари ! Що се отнася до Волжка България, тя доколкото знам е основана от втория син на хан Кубрат -Ко(у)траг и хората му (кутригури), а названието татари им бива наложено заради участието им преди векове в Златната орда (Тартария), заедно с монголите и други народи. Вярно е, че са приели мюсюлманската религия, но в доста по-цивилизован вид от някои други. Град Болгар е там все още място за поклонение почти като Мека. Относно северномакедонците, тяхната омраза към нас е изкуствено създадена от югославските власти, така че не може да се сравнява с нашето отношение към турците, което е напълно заслужено в следствие на почти 5-вековно потисничество и жестокости !

    Коментиран от #138

  • 136 123

    6 2 Отговор

    До коментар #111 от "В е л и к и я":

    В турлашкия край няма пра Българи те са в Добруджа
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 В е л и к и я

    10 2 Отговор

    До коментар #135 от "Виж сега":

    То всъщност нейното лице е истинското /пра/българско лице , ние тук сме по омешани ... за жалост ...!
  • 139 123

    10 0 Отговор

    До коментар #109 от "Wolf":

    В 6 век кипчаци няма заселени във Македония, говориш за ордата на Кубер. Те са живели в Панония(унгария) и войводина вкрая на 660 години той се опитва да превземе престола на Аварския Каган, но не успява задено с 80 000 племе от пра Българи и всички роби и отвлечени от Аварите/Българите се отправя на юг. Има нямколко битки с Аварите, и се установава в Керамисийското плато в Макдония, та пра българите в македония са повече отколкото в България. Иначе в македония(Северна македония( са заселени в 10 и 11 век печенегите които са тюрки, а след това и куманите от там произлиза името на град Куманово.

    Коментиран от #179, #199

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 САТЪРА НА ХАНА

    13 0 Отговор
    ПРОЧЕТЕТЕ ЗА ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ СЪЗДАЛИ РУСИЯ ....
    ......ПРОФЕСОР АЛЬФРЕД ХАСАНОВИЧ ХАЛИКОВ 500 РУССКИХ ФАМИЛИИ БОЛГАРО ТАТАРСКОГО ПРОИЗХОЖДЕНИЯ
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 САТЪРА НА ХАНА

    12 1 Отговор
    САМИТЕ ПАН-ТЮРКИСТИТЕ КАТО ЕРДОГАН КАЗВАТ ЧЕ НЯМАТ НИЩО ОБЩО С БЪЛГАРИТЕ
    ..... .....
    ПОНЕЖЕ СА БИЛИ БЪЛГАРСКИ РОБИ И НИЕ СМЕ ГИ ПОКРЪСТИЛ ДА СЕ МОЛЯТ НА БОГ ТАНГРА
    ....
    МНОГО ДЕЛИКАТЕН МОМЕНТ ЗА АНКАРСКИТЕ МИСИРКИ
  • 145 САТЪРА НА ХАНА

    8 0 Отговор

    До коментар #118 от "От Вселената":

    АКСАКОВ ЗА КОГОТО ПИШЕШ
    Е ПОКРЪСТЕН ВОЛЖКИ БЪЛГАРИН - ЧУВАШ :))
    ....
  • 146 123

    3 2 Отговор

    До коментар #105 от "Wolf":

    Империята на Атила и Аварския Каганат са племената на това което са сега Дунавските Българи или южни слявяни.Описани са в Да Админстрандо Империо от Император Кнстантин 7 като слявянски империи. Ернак е третия и най-обичан син на Атила, той и племената му са живели в свеерна България, Румъния, Молдова, Бесарабия и Украйна.
  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 123

    9 0 Отговор

    До коментар #140 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Русия е наричана татария от запада. но в края на 19 и началото на 20 век, Руснаците започват да наричат Воложка България-Татария. За да не са Руснаците Татари.Татар на монголски означава чужденец.
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Род Цамблак

    8 1 Отговор

    До коментар #149 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Само да напомня ,че бащата на Ердоган е от Батуми изселил се е през 20 години от СССР и само Бог знае ,абхазец ли е ,арменец приел исляма или горски еврейн -маран мюсюлманин ? А майка му е еврейка от Нахичеван и ако не греша името и е Тинлизе,Тинлине или нещо подобно ,което има превод на еврейски ,като ,,твърда ,непреклонна ,,.

    Коментиран от #200

  • 151 Род Цамблак

    11 1 Отговор
    Кримските татари , според съветски ,руски, български изследователи ,разбира се извън статуквото , са наследници на Черните българи на Бат Баян . Когато става преселване на татари след Кримската война ,отношението им към българското население не е било насилствено ,не еимало погроми ,грабежи както са правили преселените черкези . Кримските татари са изпитвали омраза към черкезите и са встъпвали в защита на българите и заедно са се противопоставяли на насилието . За съжаление в момента ,не мога да си спомня източника на тази информация . Нещо за султаните от рода Гирей и техните роднини ,разселени у нас и живота им след преселването беше .
  • 152 123

    6 0 Отговор

    До коментар #149 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Киев е основан от Самба/Шамбатт брата на( каган или балтавар е титлата) Кубрат или Курт, Киев първоначално е наречен на името на основателя си Самбат.
    620
    Шамбат, по-малкият брат на Балтавар Кубрат, по заповед на Кубрат, изгражда в крепост Аскал в планината Куянтау град-крепост на име Бащу, днешния Киев. Други имена на Киев с Аскал, Кук-Куян, Шамбат, Кий.
    623
    Каган Шамбат започва война срещу аварите с съюзниците Улчи (славяни) и угри. Шамбат превзема Панония и нарича своята страна улус Дулоба (623-658). Балтавар Кубрат нарича Шамбат, Кий (Разделен).
  • 153 САТЪРА НА ХАНА

    6 1 Отговор
    ГРАД МОСКВА Е ОСВОБОДЕНА ОТ ПОЛСКИТЕ ОКУПАТОРИ ОТ 2-ТО НАРОДНО ИПЪЛЧЕНИЕ ВОДЕНИ ОТ ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ КУЗМА МИНИЧ МИНИН И КНЯЗ ПОЖАРСКИ ....
    .... ПАМЕТНИКА ИМ Е НА ЧЕРВЕНИЯ ПЛОЩАД - СТЕЩУ МАВЗОЛЕЯ НА ЧУВАША - ВОЛЖКИ БЪЛГАРИН УЛЯНОВ - ЛЕНИН ....
    ...... ....
    А ЗА ТУРЦИТЕ ... ТЕ КАЗВАТ ЧЕ СА ТУРЦИ .... А НИЕ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ СМЕ ХРИСТИЯНИ ИЛУ МЮСЮЛМАНИ ... КАЗВАМЕ ЧЕ СМЕ БЪЛГАРИ: )))
    .....
    .
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Макробиолог

    12 1 Отговор
    Никво славянско море няма и не е имало по наште земи.Не могат да намерят днк матрял за генетични изследвания,за морета ми говорят....българите живеят на балканите,румъния,украйна,южна русия от хилядолетия......тук е пъпа на съврем цивилизация от последните 8-10хл години..../по климатични причини/....кой и кога е писал--Ахил доведе мирмидонците,а сега българи?....кой и кога включи в царския списък с владетелите и народите--зиези от който са българите?.....аспарух се е върнал при своите,другото е фантастика.....това че т.н.трак.племена са сродни,многочислени но не и единни,кой го е писал?....колкото до казан,волжските булгари,чуваши и прочие--там работата и още по сложна---религия,език и култура не са решаващи за етнопринадлежност,а днк изследвания.Дали и доколко са българи --само след научно правдиви такива,може да се каже какво е останало от българите там.
  • 156 До 149

    7 0 Отговор

    До коментар #149 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Кримски татари има и в България бежанци след Кримската война средата на 19 в. когато сме в Османската империя.Имах разговор с техни потомци които разказаха,че когато пристигат техните предци татари - мюсюлмани,не говорят местния език .Ходжата ги записва турци,това е условието и постепенно ги турцизират,учат турски,и с поколения татарския език изчезва.В голяма си част са заселени в Северна Добруджа и Южна други към днешния Разград.Любопитното е че са руси със сини очи,има цели села преобладаващо татари,днешни "турци" и масово са светли коси и сини очи.То и затова този регион по трудно приеха смяната на имената.
  • 157 Идентичност

    10 0 Отговор
    Не е забравена темата за Волжка България и българите ,беше актуална преди Северна Македония да ни натресе този комплот с идентичността.И разберем в детайли бруталната подмяна на исторически факти,политиката на обезбългаряване и подмяна,агресията и всичко което виждаме и днес.Не е било по различно и във Волжка България,от днес за утре да станат татари и смяна на името на държавата.Все пак в БГ има много потомци на македонски българи и тясна връзка със събитията.Иначе БАН поддържа връзки с Академията на науките на Татарстан ,имат съвместни срещи,отделно почти всяка година се провеждат международни конференции на българите по света,вкл.волжките българи и в Казан се провеждаха също.Но откакто започна пандемията и споровете със СМ темата се измести,надявам се временно.Възможно е Валиева да българка ,тя знае най добре и най вече дядо й.Ще е любопитно да се разбере.
  • 158 Абе и

    1 1 Отговор

    До коментар #143 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Башкирци станахме.
  • 159 Чиста

    0 4 Отговор
    Монголка.
  • 160 Език, се променя

    6 2 Отговор
    Щом казва, че е българка, значи е българка и в това няма нищо учудващо. Езика е най-променящият се елемент, от елементите определящи националността на индивида. Гагаузите например са българи християни, но говорят на една, от формите на османския тюркски език, очевидно голяма част, от населението на така нареченият "Татарстан" са етнически българи мюсюлмани, който говорят на езика на завоевателите Златната орда и пишат на арабската азбука, чрез религията са навлезли много арабски думи и персийски, който често се смятат, за турски думи, но не са Турция е от 1925г. Съвременният турски се различава, от османският, макар да е негов наследник. Българите за разлика, от турците са стара нация, от която произлизат много народи, включително, турците и руснаците, чистите руснаци са на север в Московията и на юг са като нас.

    Коментиран от #163

  • 161 хахаха

    2 4 Отговор
    разни хора, които изобщо не познават иторията, ми набухали минуси...
    като се възпалявате по темата за древната Кубратова България, можете ли да ми посочите поне едно МАТЕРИАЛНО доказателство за нейното съществуване? Прословутата Фанагория е един стан от юрти.
    Аспарухова България се е простирала до Стара планина. Славяните са се заселили доста преди Аспарух да дойде тук. Самият факт, че дошлите тук остатъци от Кубратовата България са се претопили и са започнали да говорят СЛАВЯНСКИ, доказва колко малко са били всъщност чергарите на Аспарух...някакъв "учЕн" тук твърди, че славяни нямало до 17-18 век и били измислени...интересно, с кого е спорил Кирил в Рим и кой език е защитавал пред триезичниците? Няма по-добър исторически материал от ЕЗИКА на един народ...когато авторчето на тоя материалец ми докаже, че татарският, който се говори в Татарстан, и българският, на който сега пиша, са един и същ език, тогава ще повярвам, че Камила Валиева е българка...:)))

    Коментиран от #168, #203

  • 162 Чук и Гек

    4 1 Отговор
    Видно от физиономията не е рускиня! Друг аргумент - по северните народи са с по стабилна психика, а тук видяхте какво стана - едва не се преби във волната програма.

    Коментиран от #164

  • 163 хахаха

    4 3 Отговор

    До коментар #160 от "Език, се променя":

    гагаузите, драги списувачо, са по-скоро турци християни...аз разбирам напъна да сме велики, ама не е така...освен да вземем да спорим с древните укри кой е изкопал Черно море...:)))

    Коментиран от #173

  • 164 хахаха

    5 0 Отговор

    До коментар #162 от "Чук и Гек":

    видно е, разбира се...защото и етноним "руснак" няма..."русский" е субстантивирано прилагателно, първоначалният израз е бил "русский человек", с което отговарящият така се самоидентифицира с руската култура...впоследствие "человек " отпада и остава "русский"...

    то ако строиш един до друг "чисти" българи - единият мургав с гарванова коса и сини венци , а другият рус и синеок...и ще ти стане ясно, че и етноним "българи" няма...:)))
  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Тцтцтц

    4 0 Отговор

    До коментар #84 от "Аз съм":

    На майката и в парашута шалварунест диарбекирски....
  • 167 333

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Христова":

    На този свят всички сме хора като нас, някои по-шарени, други по-бели. С някои нямаме общо, с други имаме.
    Първо, трябва да почнеш от там, че прабългарите не са тръгнали от Волжка България а от Велика България, като двете нямат нищо общо. Тръгнали са от днешна Украйна, северно от Крим, даже Молдова, което никак не е далеч от границата на днешна България, а на изток е много далеч от Волжска България. Гробът на Кубрат е открит около Мала Перещепина, което е близо до Полтава, и това е на почти 2000км от Казан и Волжка България. Да кажеш, че сме тръгнали от Волжска България е все едно да кажеш, че сме тръгнали от региона Молизе в Централна Италия, защото там се е установил братът на Аспарух Алцек. Котраг, другият брат на Аспарух, също както Алцек и Аспарух и Кубер тръгва със своите хора и се заселва във Волжка България. Алцек се заселва в Италия, Кубер, където днес е Северна Македония, Аспарух знаеш къде. Но не бъркайте Волска България с Велика България. Делтата на Дунав, там, където днес е Румъния и Молдова си е била част от Кубратова България. Аспарух се е преместил малко по на югоизток и изток в от двете страни на Дунава.
  • 168 Ненорм@лен ли си

    3 4 Отговор

    До коментар #161 от "хахаха":

    Какви славяни и какъв славянски си измислил преди 19 век? Панславянството е австрийски термин измислен за западните балкани. Не си мери измислиците с интелигентните хора, илитерат от махалата.

    Коментиран от #176, #177

  • 169 333

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "Всъщност":

    Имаме принос. Потомците на Велика България са се съюзили с тях и са ги направили нещо повече от племенни съюзи. Което не значи, че имаме нещо общо.
  • 170 Народност?

    4 1 Отговор
    Кирил и Методий по народност?

    В “Кратко Кирилово житие” четем, че Кирил е „родом сын Блъгаринь". В служба на Кирил в Скопски миней четем – „икнигами блъгарскыми проиде и до Рима же дошедь”.

    В сръбските учебници пише, че те са българи.

    През 19 век, руският учен Первольф открива и публикува чешко житие, в което Методий се нарича СТРАХОТА - чисто старобългарско име. Това тогава се е отрекло като фалшификация. Обаче през 1997 г. Божидар Димитров откри във Ватиканската апостолическа библиотека една средновековна хроника на италиянски език, в която Методий също е наречен СТРАХОТА.

    ЛЕГЕНДАТА ЗА ПРЕСЕЛЕНИЕТО НА АСПАРУХОВИТЕ БЪЛГАРИ



    Легендата за хилядите километри пътешествие на Аспарух се оказва "странстващ сюжет" с неопределим първоизточник, който обаче поразително заляга и в легендите за заселването на саксите в Британия.

    Следващите, трагични за официалната ни история редове, показват, какви ги е забъркал "бащата на Българската история" Васил Златарски - "сценариста" на версията от филма "Хан Аспарух", така както всички сме го гледали...

    Действието в британската версия се развива в средата на V в., а моментите трагично съвпадат до подробности като:

    - Саксите са били изгонени от родните си земи, както и "прабългарите";

    - предприели са дълъг поход на запад, както и "прабългарите";

    - намерили са временно убежище на остров, както и "прабългарите";

    - островът на саксите и островът на "прабългарите" са свързани с едно и също
  • 171 Асен Милев

    9 1 Отговор
    Писалият текста не знае, но на историците е добре известно - само благородническата прослойка на Волжка България има родство с нас.
    Държавата е била косомополитна, което е неминуемо за размерите си, но управляващият елит, точно както и в Дунавската са били българи. Там няма космополитизъм.
    Езикът на днешните волжки българи безусловно е от тюркската група.
    Когато Котраг е изместил столицата на подопечната му държава, отломена от Старата Велика България под разсичането от хазарите, в района на Волга и Кама, в съседство с неговите българи вече са живеели големите тюркоезични групи на буртасите и барсилите. Едните от тях са прадедите на днешните башкири (Башкортостан).
    След неимоверното разширяване на богатството и размера на Волжка България (която всъщност се е наричала само България, и е била 4-5 пъти по-голяма от Симеонова България) тя става действително космополитна държава, където не е имало нкиакво значение кой какъв е по етнически произход. В това отношение тя е била реална империя, подобна на Византия и на Османската империя, където етническия критерий не е бил на първи план. Тогава тя става естествен притегателен център за много от заобикалящите я тюркски племена, за които просто е било по-изгодно да бъдат нейни поданници и да се ползват от нейната държавност, както сега доскоро всички се натискаха да стават американци. Американски народ има ли? Колкото има турски народ, въпреки, че Ататюрк го обяви за такъв преди по-малко от 100 години.
    Дунавска
  • 172 Асен Милев

    9 0 Отговор
    ...Дунавска България за разлика от Волжка е била предимно национална държава, дори и в Средновековието и, че българите на север от Дунава са запазили много по-дълго старата религия и вярвания.

    Коментиран от #174

  • 173 Визия

    5 0 Отговор

    До коментар #163 от "хахаха":

    В детството ми имахме съседи гагаузи, вадеха нож на всеки, който им казваше, че са турци. Турците са тюрки, поне така казват те за себе си. Родината им е Туркменистан, имат леко дръпнати очи и различна, от нас българите визия. В Б-я "турците" изглеждат така, както изглеждат и българите. Знам, че много, от тях държат да ги наричат турци, но истината е че тя не са роднини с туркмените а с нас българите визията е най-малкото доказателство, но пък е очевидно.
  • 174 Константин и Елена

    9 1 Отговор

    До коментар #172 от "Асен Милев":

    Така е Българите са първата национална държава, създадена е от Император Константин Велики, (сам той роден в Мизия) дава самостоятелност на България, която преди това се е водила Римска провинция (Мизия).
    Шарл Дюканж

    (1610–1688)

    Дюканж, Шарл - френски учен от ХVІІ в., един от първите византинисти в света.

    Един от най-големите византолози и и един от най-големите изследователи на историята на България.

    За Дюканж Българската църква започва поне от 4 в . - с българския архиепископ Протоген Сердикийски (Софийски).

    Изворът „Списък на българските архиепископи” от 12 в. е известен като „Дюканжов каталог”. Той е открит и публикуван от него, но е много по-ранен:
  • 175 Балтавар

    10 0 Отговор
    Темата за волжските българи е огромна и много сложна. В няколко изречения няма как да се обясни. Но тъй като статията засяга фигурното пързаляне и шампионката от РФ Валиева, тя исторически може да се смята, че е волжска българка. Нейната още по-славна и прекрасна предшественичка и шампионка от преди година Алина Загитова е съща волжска българка. Тя може би е съвременен модел на еталона за красива българка. Нарицателното име "татари" и страната Татарстан са ционистко-болшевистка фабрикация от 1920 г., целяща заличаването на всичко българско в границите на СССР, както преди това в Руската империя и днес в Руската Федерация. По тази тема в България още от Освобождението политическа класа и историческа гилдия пази гробно, или срамежливо мълчание. Темата дори не се разглежда и не се познава дълбоко и правдиво. Нашите историци на държавна заплата са в огромен дълг по въпроса за осветляването на българската древност в днешните територии на РФ. Добре че има честни български патриоти, които по свое усмотрение са задълбали в тази история.
  • 176 хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #168 от "Ненорм@лен ли си":

    Илитерат явно си ти. Хабер си нямаш от славянски езици...вероятно си немец...отворко,щом има славянски езици,очевидно има славяни...
  • 177 Тъй ли

    6 0 Отговор

    До коментар #168 от "Ненорм@лен ли си":

    Панславизмът,драги смехурко,е политическо движение за обединяването на всички славянски народи под егидата на Русия. Каква Австро-Унгария те гърчи - не знам.
  • 178 Само питам

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Рассия":

    Ти свидетел на изселването ли си бил?Първо завърши училище,научи граматиката.Имаме различни минали времена .
  • 179 Wolf

    1 2 Отговор

    До коментар #139 от "123":

    Ах тези лъжливи Византийски архиви нарочно са го написали за да може след 1400 години един комунист да излезе прав случайно са написали и за Печенизите който се заселват по долините на Босна и Родопите а по късно по време на покръстването не приелите новата вяра Българи стават Богомили и заедно с Ерменските Павликени Катари бягат при роднините си Песенези/Вешенек/Бошенец...а друга част бягат при другите сиРоднини в Ломбардия и Елзас/ братът на Аспарух Аваритте които остават живи от окланетата на Карл в Панония и б/Авария също се скриват по тези земи за да ги нарекът после Помаци и Бошнаци които при идването на Османците говорвщи техният език приемат тяхната религия. Османците затова вземат деца за възпитание само от роднините си ...

    Коментиран от #180, #190

  • 180 Справка

    3 0 Отговор

    До коментар #179 от "Wolf":

    Еничарите са така нареченият кръвен данък, който християнските народи плащат, вземат деца между 7-10 годишни и ги пращат да убиват роднините си, ако вдигнат въстание.

    Коментиран от #189

  • 181 cornholio

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "РЕАЛИСТ":

    Мда голяма любов изпитват мужиците към нас факт...
  • 182 DNK-to да сравним

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "Жоро":

    Верно бе,говори се за "българи","българия",но да сравним де-ен-ка и се види,че тука в нашите земи ще е доста по-различно от тия в Татарстан,т.е. "средиземноморско".А какви хора населяват у нас?Прилични на славяни,прилични на украинци(може би ония стопили се печенеги,кумани.Това с татарстанците по-скоро е приказка измислена.Че БГ се казва така?ОК.Но да вземем да мерим кои кому принадлежи?Нека да видим,че у нас половината и повечето са руси,светли,синеоки.Другите по-тъмни,сиреч тяркси произход(прабългари).А какви са били местните траки,даки,илири
  • 183 Фриц от SS

    4 1 Отговор
    Не,не е българка.Нито мяза на такава.Няма общи неща между татарите и българите.Татарите говорят език,близък до турският.Бита и културата им също са различни.Произхода на татарите е от Централна Азия.Българите са иранци и идват от Персия и региона на Западна Азия и Близкият изток (Сирия и Ирак са били част от Персия също).Братовчеди на българите са персите,кюрдите,асирийците и арменците.
  • 184 тунджай

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "/////":

    Май са ти останали лоши спомени да не са те возили на задната седалка ?
  • 185 Споко

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "ей комунист":

    Човека точно за това ти говори че на големия брат така му изнася - да нарича българите там татари и да се променя историята, не случайно е снимал картите . Това с религията е друга работа . Нали са Българи.
  • 186 Шамшал

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Не съм Хасан":

    Е като гледам на теб 500 години робство са ти малко . Мюсюлманите могат дава са от различни народи. И пак да се мразят.
  • 187 Язъ

    1 2 Отговор
    Валиева е вероятно българка, но може и да не го знае. Не е рускиня, защото такъв етнос в РФ след конституцията на Елцин вече не съществува. В СССР имаше РССР, но сега няма РФР. Има разни краища с крайненци. Ако в резултат на сегашната политика на милиционера РФ се разпадне, което хич не е невъзможно, ще се окаже, че руснаците там си нямат държава. Апропо, татарките са изключително красиви, след тях е раьонът около Питър и после украинките. Всичкото останало го е била градушката.
  • 188 НАЦИОНАЛИСТ

    3 1 Отговор
    ХУБАВА И ПОБЕДИТЕЛКА КАТО ИСТИНСКА БЪЛГАРКА!
  • 189 123

    1 0 Отговор

    До коментар #180 от "Справка":

    Еничарите са личната гвардия и армия на султана, те са вземани на възраст 8-12 години, през 5 годишен период, По умните са обучавани за държавната администрация,тези които не са толкова умни ги правят войници. Тези войници са платени лично от султана който прекарва времето си с тях.Пенсионирани са на 40 години, ако са останали живи. Децата на еничарите след време започват да влизат в корупса на еничарите, и практиката на кръвен данък е прекратена,
  • 190 123

    0 1 Отговор

    До коментар #179 от "Wolf":

    Във 6 век на Българска територия няма печенези(наричани още бесенао или баджанаци) те идват до България през времето на Цар Симеон. Последното разселване на печенеги е в 1123г, печенеги има в Северна Макдеония най много, в Софийско, Старо Загорско, и Северо източна България. В 6 век в България има Авари и Кутригури, Склавнини има в областа на Солун. Има Авари и Кутригури във Хърватско, но Хърватите през 640 г са заселени в този район от ИРИ, като феодорати със задължение и да се бият и унищожът Аварите. Последните Авари са покръстени и са поискали земи във Австрия от императора на Франките, като голяма част от тях сега живеят там.Във Босна Авари няма.
  • 191 Балтавар

    3 1 Отговор

    До коментар #132 от "Асен Милев":

    В посоченото есе има твърде много неверни неща и манипулации измежду верните неща. Как да няма волжски българи?! Само че "волжски" е географско пояснение, за да се отличават от дунавските и кара-българите и т.н. На български тюрки страната се нарича Ак Б(у)лгар.
  • 192 Оракула

    1 1 Отговор

    До коментар #119 от "Aлфа Вълкът":

    "Копанар" не е сериозно ,когато говорим за един от най-старите народи ,
    българите ,като представители !
  • 193 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 Оракула

    2 1 Отговор

    До коментар #87 от "123":

    Бъркаш фактите и много други неща , при нападението на монголите над Волжка България , една част от българите вече са ислямизирани, това че избиват голяма част от войните българи е факт!
    Те не се ислямизират затова, че монголите нападат Волжка България или след това !
    Чети арабския хроникьор Иб Фадлан за да разбереш къде се намираш!
    И имай на предвид, че този арабин описва нещата ,едно към едно и за Викингите , които са едни от
    най-добрите приятели и търговци на Волжките Българи.

    Коментиран от #202

  • 196 Оракула

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кадир":

    От кой преписваме, ако не е тайна?
    Кажи няколко алтернативи!
    Не се унижавай , отиди и си направи ген тест в Май Херитидж.
    Ще ти светне пердето на окото!
    Не забравяй, че ген -теста днес, е истината за Българите и тяхната история!
    Чети Спароток и Върбанова , и ще влезеш в час!
  • 197 Оракула

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "Мишо":

    Какъв ти е проблема с Урго фините, те са управлявали с българите заедно и са били съюзници!
    Угро фините са също велик народ!
    Не тяхна вината, че Чингис Хан, идва с орди непосилни за Волжка България и ги превзема.
  • 198 Оракула

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "Само":

    Ами помаците в Родопите ,защо говорят български и не знаят турски а казват че са били турци?
    СЕГА ТИ Е ЯСНО НАЛИ?
  • 199 Оракула

    5 0 Отговор

    До коментар #139 от "123":

    ТОВА ВЕЧЕ Е КОМПЕТЕНТЕН ОТГОВОР , АДМИРАЦИЙ!
    АКО МАКЕДОНЦИТЕ БЯХА ОБЯВИЛИ ПОНЕ МАЛКО ИСТИНА В ТЯХНАТА ИСТОРИЯ,
    ЩЕШЕ ДА СТИГНАТ И ДО ИНДИЯ, ПРЕДИ АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ.!
  • 200 Оракула

    4 0 Отговор

    До коментар #150 от "Род Цамблак":

    Много ще ми е е интересно, да видя гените на Ердоган ,
    осветлени в чисти изследвания?
    Това ще да е раздора на днешна Турция!
    Те и без това много дълго тези тюрки се застояхя в Константинопол!
    Та тя 70% от Турция е Тракийска!
    Селджуците са си в чужди води!
  • 201 САТЪРА НА ХАНА

    6 0 Отговор
    МЮФТИЯТА НА ЦЯЛА РУСИЯ КАЗА ЧЕ В РУСИЯ ЖИВЕЯТ 30 МИЛИОНА БЪЛГАРИ
    .....
    АКО ТУРЦИТЕ КАЖАТ ЧЕ СА БЪЛГАРИ
    ЧЕ ТАНГРА Е БИЛ ТЕХНИЯ ПЪРВИ ПОВЕЛИТЕЛ ... СМЕ ГОТОВИ ДА ГИ ПРИЕМЕМ КАТО БРАТЯ
  • 202 123

    5 2 Отговор

    До коментар #195 от "Оракула":

    Воложките Българи са ислямизирани в 922 г,Монголите нападат тази страна през 1223 и завладават през 1236 г.Според историци над 80% от населението на страната е убито по време на инвазията. Останалото население се преселва предимно в северните гористи райони (територии на съвременна Чувашия и Татарстан).Езикът, използван от мюсюлманите от Златната орда, се трансформира в кипчакския език, възприет от всички мюсюлмански волжки българи.Част от неислямското население на България запазило българския език, който бил повлиян от марийския език, език, често използван в териториите, в които те са се преселили. Това довежда до развитието на съвременния чувашки език.
  • 203 123

    3 3 Отговор

    До коментар #161 от "хахаха":

    На Аспарух ордата е около 30 000 човека, съюзните му племена са много повече и не са само славяни и други скитски племена и гепиди( Анти са слвянските съюзници на Аспарух, склавините са на между централните и западните балкани).Ордата на Аспарух е говорела на старобългарски, това е общия език на племената от държавата на Атила и на Каганата на Аварите във които западните Кутригурите/Българи са част от управляващите племена.Ернак третия син на Атила е пра дядо на Кубрат и Аспарух(името на Аспарух е Атилкесе,Аспарух е прякор)
  • 204 Скопие

    1 0 Отговор
    Значи затоа тука сте познати како татари.
  • 205 Татарка

    2 3 Отговор

    До коментар #37 от "Само":

    Защо ли не говорят български… Попитайте себе си какъв език са говорили прабългари, когато синовете на хан Кубрат са се разделили (през 7 век). Да не би да са говорили на съвременен български език? Хахахаа. Май, нещо сте забравили историята. Тогава са говорили на прабългарски език, който вие също не го знаете и не го говорите.
    Поне Уикипедия отворете (“Прабългарски език”) и съпоставете датите - кога се разделят синовете, кога вие започвате да говорите на старобългарски, кога волжките българи започват да говорят на тюркски език…
  • 206 един българин

    3 1 Отговор
    Има интерес към статията! Пишете повече. Ще разменяме фрагменти и ще си възстановим историята която толкова много пречи на някои.
  • 207 Нетърпимо

    3 0 Отговор
    Факт е,че турциге ни изколиха,дй се каже друго е грях!