11 66441

Христо Казанджиев: Русия и Гърция в газов съюз срещу България

 • газпром-
 • газопровод-
 • българия-
 • русия-
 • гърция-
 • газ

Междусистемната газова връзка със Сърбия няма никакво значение за България

Христо Казанджиев: Русия и Гърция в газов съюз срещу България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Независимо какво говорят политиците, в България се потребява единствено и само руски природен газ, а азербайджанският газ се заменя с руски чрез суап.

Смяната на ръководството на „Булгаргаз“ е мотивирана политически, отколкото икономически. Едва ли може да се очаква някакво подобряване на работата на компанията от новия мениджмънт.

Изказването на министър-председателя Кирил Петков, че е преустановено черпенето на природен газ от „Чирен“ носи политически характер с цел успокояване на общественото мнение заради ситуацията в Украйна.

Междусистемната газова връзка със Сърбия няма никакво значение за България.

„Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ трябва да се концентрират и да направят всичко възможно за реализацията на проекта за терминал за втечнен природен газ срещу Александруполис/Дедеагач.

Това се казва в анализ, направен за БГНЕС, от енергийния експерт Христо Казанджиев, член на УС на Българския енергиен и минен форум.

България се нуждае от второ хранилище за газ

Подземното газово хранилище „Чирен“ се явява ключов елемент от цялостната система за газоснабдяване в България. В тази връзка премиерът Кирил Петков направи едно изказване в началото на седмицата, че добивът от „Чирен“ е преустановен, че се търсят възможности за нагнетяване на природен газ и увеличаването на неговия капацитет в средата на добивния период, което не е типично за едно такова съоръжение. Очевидно неговото изказване има по-скоро политически характер за успокояване на общественото мнение, отколкото да има реални насоки за действие от страна на държавните компании, в частност „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и всички свързани с природния газ.

Продължава упоритостта да се увеличи общият капацитет на газохранилището в „Чирен“. В момента общият му капацитет, включващ търговския и буферен газ, е от порядъка на 1,26 млрд. куб.м. Непрекъснато се лансира идеята той да стане 1,8 млрд., която е крайно несъстоятелна и води до изразходването на огромни средства със скромни резултати. Действията за неговото разширяване датират от 20 години. До момента е постигнато увеличаване на дневния капацитет.

България се нуждае от още едно хранилище, ако желае да бъде център за разпределение на природен газ. По този въпрос няма никакво развитие. Едно второ газово хранилище би имало много сериозен дял в развитието на пазара, още повече на фона на тази динамика на увеличаването на цените.

„Булгартрансгаз“ трябва да преосмисли политиката си по отношение на развитието на ПГХ „Чирен“ и да разчита не толкова на нови сондажи, а на рехабилитирането на стари и прилагането на съвременни методи за интензификацията на съществуващите сондажи. Нещо, което е по-евтино и със значително по-голям ефект, включително да приложи технологиите фракинг за подобряване на резервоарните качества на „Чирен“, което е напълно реалистично.

Гъвкави договори

Договорите на България с Русия и до този момент са били достатъчно гарантиращи доставките на природен газ. Друг е въпросът, че България не е защитена от фриволни изпълнения, както беше през 2009 г. Тогава въпреки наличието на договори и уверения, газът беше спрян. Това са форсмажорни обстоятелства, които, за съжаление, се случват. И за да не се случват България трябва да постигне максимална диверсификация.

Относно предстоящите преговори за договорите е изключително важно „Булгаргаз“ да направи един задълбочен анализ на потреблението на природен газ, на потреблението на отделните големи консуматори, за да постигне онзи баланс на доставки и потребление от всички възможни източници.

Бъдещият ни договор трябва да бъде по-гъвкав от този, който имахме до момента.

Това, което ние знаем неофициално е, че договорът е бил за пълните количества доставки, като тези количества са били разделени на два лота. Единият, 80% от количествата са били безусловни и са се получавали с клаузата „взимаш или плащаш“. По другия количествата са били предмет на договаряне година за година. Тази структура трябва да бъде запазена, като делът на допълнително договаряните количества бъде увеличен за сметка на задължително взиманите. Всичко зависи от анализа, който ще направи новото ръководство на „Булгаргаз“. Дано то да си свърши добре работата.

Смяната в „Булгаргаз“ е политически мотивирана

Решението за смяната на ръководството на „Булгаргаз“ е политическа, а не технико-икономически. Причината е, че предишното ръководство направи всичко възможно, за да определя не толкова високи цени, колкото би трябвало да определи, спазвайки разпоредбите и правилата за ценообразуване. Някакво подобрение в мениджмънта тепърва може да се очаква да има, но не съм оптимист, поради факта, че „Булгаргаз“ работи в рамките на точно определени и ясни договори, с точни и ясни възможности за доставките на природен газ.

Трябва да е ясно, че независимо от всички политически изказвания, в България се потребява само руски природен газ. Азербайджанският, всъщност, се заменя с руски чрез суап. В България цените на природния газ до края на годината ще бъдат доминирани от договора за доставки с Русия.

Дай Боже да бъде завършена историческата газова връзка Стара Загора-Комотини, но има сериозни съмнения, че това ще се реализира до края на годината. Става дума за въвеждане в нормална експлоатация, а не за завършване на строителството, защото след неговото приключване има един немалък период за въвеждане в нормална работа.

„Заченат в грях“ или историята на интерконектора с Гърция

Самото иницииране на газопровода Стара Загора-Комотини беше заченато в грях, защото проектът не беше структуриран като междусистемна връзка между двамата газови оператори на България и Гърция, а се реализира като търговски газопровод. Т.е. той се осъществява като корпоративен проект. Това означава, че ползващият трасето ще плаща транзитна такса. Проектът беше иницииран през 2009 г. и трябваше да бъде завършен през 2013 г., след това беше отложен за 2015 г. , имаше един отрязък от време, през който въобще не се говореше за него. От 2017 г. започна да се говори, че той ще се построи, като на няколко пъти се правеха първи копки.

Основната причина проектът да бъде забавен целенасочено и систематично с най-различни административни хватки е фактът, че България е сключила договор за доставки с „Газпром“, покриващи цялото ѝ потребление на 100%. Т.е. при въвеждане в експлоатация на по-ранен етап от края на 2022 г. на газопровода Стара Загора-Комотини ние няма какво да правим с този азерски газ, той няма пазар в страната ни.

Другата причина е геополитическа. Нарушава се монополът на „Газпром“, което много трудно се приема от руска страна.

Историята на този проект се повтаря и при реализацията на терминала за втечнен природен газ /ВПГ/ срещу Александруполис/Дедеагач. Този проект беше иницииран по едно и също време със системната връзка Стара Загора-Комотини. Досега не е започнало строителството. Преди една година беше обявено, че той ще бъде въведен в експлоатация в края на 2022 г. Преди няколко месеца тази дата беше коригирана на 2024 г. Дай Боже да бъде въведен в експлоатация тогава, защото този терминал за е изключително ключов за България и страните от Балканите. Чрез него ще се реализира една много дългосрочна и дълговременна диверсификация на източниците на природен газ. Има много причини този проект да бъде торпилиран. Най-голям интерес от неговото пропадане и спиране на реализация за дълъг период от време има Русия. Въпрос на политическа воля на българските власти е този проект да се реализира в ускорени срокове и да се потърси много сериозната подкрепа от страна на ЕС. Гръцката страна изглежда твърде незаинтересована.

Гърците винаги са работели в екип с „Газпром“

Гърция наистина използва недостроения газопровод като инструмент за влияние, а дори и за натиск спрямо България. Гърците винаги са работели в екип с „Газпром“ и „Газекспорт“, защото тяхната позиция по редица аспекти, свързани с развитието на газопроводните връзки, подпомага стратегията на „Газпром“. Те ползват дивиденти по отношение на цена, по-гъвкави срокове и др.

Интересите на Гърция до известна степен кореспондират с интересите на България, защото сме част от ЕС и реализираме политика на диверсификация на източниците на доставка. Но фактът, че няма българска компания, допусната до терминала за ВПГ в Реветуса и всички квоти са запазени за гръцки компании, говори, че има протекционизъм от страна на Атина на газовия пазар и газовата свързаност на Балканите.

Сръбската руска връзка

Междусистемната връзка със Сърбия няма никакво значение за България. Не трябва да концентрираме усилията си за нейното изграждане, защото тя има твърде ограничено техническо значение. Газопроводите от другата страна на границата стигат до Ниш и са с изключително малък капацитет. От страна на България имаме капацитет от 3-5 милиарда куб.м., а от страна на Сърбия – 1 милиард.

Единствено Русия има интерес от нейното изграждане заради доставките към Южна Сърбия и Косово. Малко хора не знаят, че този газопровод беше планиран и започна да се реализира като проект още през 1999-2000 г., но в рамките на две години руската страна се отказа от него. По какви причини това е отделен въпрос. Но като стратегическа цел той съществува от над 20 години и той обслужва предимно руските интереси. /БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 4 от 26 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 2 дойче марка

  68 7 Отговор
  Глупости на търкала, хората си гледат интереса и бизнеса, не като нас, дето от много ум подарихме южен поток на Ердоган.
 • 3 Къде са любимите ми

  29 43 Отговор
  путинисти да ни обяснят за този мръсен сговор. Вместо да лаят тук напразно, да се вдигнат и право в Москва при Путин. Теманета доземи и проблема да се реши! Ако ли не, за какво са ми тук ! Де гиди кака...няци !
 • 4 Пламен

  36 36 Отговор
  Нещата са пределно ясни. Руската мафия си купува български измекяри и ни скубе

 • 5 Моля някой да посочи

  47 2 Отговор
  Ние кога не сме били прецаквани. Не говоря за политици а за народа.
 • 6 гошо

  65 9 Отговор
  "Гърците винаги са работели в екип с „Газпром“ а вие защо не работите, бе, т.у.луп! да ви кажа защо - за вас погалването по главиците от чорбаджиите е по-важно от добруването на територията.

  Коментиран от #40

 • 7 Ганьо

  27 5 Отговор
  Честито на печелившите, господарите така са решили...
 • 8 gggw

  44 10 Отговор
  ами спри да купуваш газ! хаха, смешници. Не стига че се правят на велики пред Русия, ами искат евтин газ после
 • 9 КРА

  47 5 Отговор
  Няма как някой да те вземе на сериозно след като в България управляват само марионетни правителства, които по никакъв начин не защитават националния ни интерес. След това само плачем как някой ни е виновен за незавидното положение в което се намираме.
 • 10 САЩ...... НАЙ МОГЪЩИТЕ

  10 20 Отговор
  РАЗПОРЕДИХА....ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА ВРЪЗКАТА С ГЪРЦИЯ ДА Е ГОТОВА.....ЦЯЛАТА ГАЗ ТРАНЗИТИРАМЕ ЗА МОГЪЩИЯ ...ЕС....ПУТИН НЕ ПЕЕ В ХОРА
 • 11 Гърция и България са в ЕС, но....

  23 8 Отговор
  Елините както винаги в общата ни история все са ни прецаквали с пословичната си хитрост! И понеже сегашните Кире, Кокорчо, Слави, Гуглена, хич не им пука дали България може и трябваше да осъществи намеренията, да стане лидер на Балканите за пренос на газ! Чак сега някои разбраха, защо гърчолята се мотаха толкова време с дострояването на интерконектора- те се гласят и ще осъществят, да изместят България от позицията, която Бойко беше на път да осъществи(плюенето да започне сега😂😂😂) Ама затова гърците ще си танцуват сиртаки и пийват узо, а бай Ганя само ще завижда😂😂😂😂
 • 12 Българина

  33 14 Отговор
  в този дълбоко безмислчен анализ са ни виновни Русия и Гърция. А предателя БМБ за потурчването на всички енергийни проекто начело с ЮПоток и Белене , българите го наградиха с ТРИ мандата. сега не искам да чувам изобщо кой ни бил враг или виновен или руска агресия, след като ни се молиха едва ли не руснаците.....

  Коментиран от #14, #21, #28

 • 13 САЩ...... НАЙ МОГЪЩИТЕ

  8 14 Отговор
  РАЗПОРЕДИХА....ЧРЕЗ ГРЪЦКАТА ВРЪЗКА ВЗИМАМЕ ГАЗ ОТ БЛИЗКИЯ ИЗТОК И САЩ..ТРАНЗИТИРАМЕ ЗА ЕС....ЛАПАМЕ КОМИСИОННИ В ЕВРАЦИ...ЛЕКА ПОЛЕКА ЕЛИМИНИРАМЕ РУСНАЦИТЕ
 • 14 ЮЖЕН ПОТОК ГО СПРЯ ОРЕШАРСКИ

  8 17 Отговор

  До коментар #12 от "Българина":

  ПУТИН ИСКАШЕ ДА КОМАНДВАНЕ ДВИЖЕНИЕТО НА ГАЗТА И НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЕС....ОТРЯЗАХА ГО...И С ЮЖЕН ПОТОК УВЕЛИЧАВАХМЕ ЗАВИСИМОСТТА СИ ОТ РУСКИЯ ГАЗ.......

  Коментиран от #19


 • 15 ПУТИН В ШОК

  8 18 Отговор
  ПРЕЗ БГ ШЕ МИНАВА АЗЕРСКИ ГАЗ И ГАЗ ОТ БЛИЗКИЯ ИЗТОК......ГРЪЦКИЯ КОНЕКТОР ГОТОВ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА....ПРЕЗ БАЛКАНСКИ ПОТОК, ТРАНЗИТИРАМЕ ЗА.....ЕС....ЛАПАМЕ ЧИСТИ ЕВРАЦИ КАТО КОМИСИОННИ....
 • 16 1111111

  26 10 Отговор
  Отдавна е ясно - нашия национален интерес е само и единствено да не ядосваме русия, защото алтернативи за нас няма. Петков ходи вече два пъти в брюксел да му дават заповеди и да докладва, а трябваше отдавна да е заминал при путин да моли за по-ниски цени. Управляват ни национални предатели вече 30 години и затова изчезваме като сняг през март.

  Коментиран от #20

 • 17 БСП КОМУНЯГИТЕ В ШОК......

  7 16 Отговор
  НАМАЛЯВА ТРАНЗИТИРАНЕТО НА РУСКИ ГАЗ ЗА ЕС....НАМАЛЯВАТ И КОПЕЙКИТЕ ЗА....БСП
 • 18 Димитров

  30 10 Отговор
  Значи натовска утвърдена
  Гърция винаги е с
  Газпром,а
  България козирува на
  Запада за сметка на своя интерес!
  Това е факт,коментарът-излишен!
 • 19 Българина

  24 9 Отговор

  До коментар #14 от "ЮЖЕН ПОТОК ГО СПРЯ ОРЕШАРСКИ":

  не знам какво е искал Путин но знам какво е сега заради 12 г предателства на БМБ! хаз от Гърция ток от Турция като не скллючваме договори с руснците друг ги сключва и сме извън играта. но соросогадните тикви не ви овират

  Коментиран от #22

 • 20 БСП КОМУНЯГИТЕ В ШОК......

  8 16 Отговор

  До коментар #16 от "1111111":

  БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ МОЛИ НА РУСИЯ....ЕС НЕ СЕ МОЛИ НА РУСИЯ.....ЗА ГАЗ.....И ПУТИН ИМА ИНТЕРЕС ОТ ТЪРГОВИЯТА С ...ЕС....ТРЯБВАТ МУ НЕИСТОВО....ЕВРАЦИ
 • 21 München

  23 7 Отговор

  До коментар #12 от "Българина":

  Как, бе човече? Та тръбите бяха доставени в България и трябваше да се започва строеж, но кацна на летището г-жа Клинтън, привика Борисов и резултатът всички го знаем, за съжаление......
 • 22 БСП КОМУНЯГИТЕ В ШОК......

  4 11 Отговор

  До коментар #19 от "Българина":

  ГОВОРИМ ЗА ГАЗА....ЗА ТОКА ОТДЕЛНО....МОЖЕ И ЗА НЕГО ДА ПОСПОРИМ
 • 23 Обективен

  18 8 Отговор
  Да бе Русия и Гърция постоянно мислят как да влязат в съюз срещу горката България. МНОГО ДЪЛБОК анализ!
 • 24 ЮЖЕН ПОТОК ГО СПРЯ ОРЕШАРСКИ

  16 6 Отговор
  АМЕРИКАНЦИТЕ ГО "ПОМОЛИХА" ДА НЕ ГО ПРАВИ ...ОРЕШАРСКИ НЯМАШЕ ИЗХОД И ЧИННО КОЗИРУВА

  Коментиран от #41


 • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 26 диверсификация

  11 5 Отговор
  Истинска диверсификация/ ууу..каква трудна дума/..ще се получи,когато просто-Кирчо..вземе та отиде в Кремъл,..падне в нозете на Самодържеца и с подмазващ се глас каже това,което днес е изрекъл пред Макарона!!!.т.е че България няма да създава проблеми!! И защото е славянска душа..дядя Вова..ще потупа свойски канадчето по задтилък-а...и ще му отпусне газ на никаква цена...Това е другарки и другари изхода...
 • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 28 Памет

  5 1 Отговор

  До коментар #12 от "Българина":

  Човече, май разбираш от тази професия щом като схвана дълбокото безсмислие на този анализ на един от бившите директори в енергийното министерство ( след закриването на Комитета по геология трябваше някъде да трудоустроят своите), по някакви съображения притурен имал и участие в дейността на същия този Булгаргаз в началото на века.
 • 29 А добър ден

  18 3 Отговор
  Така е от поне 300 години. Затова Гърция и русия бяха и против обявяването на екзархията
 • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 31 русофили не ревете

  2 2 Отговор
  VX ще ви стопли
 • 32 ComfortablyNumb

  4 1 Отговор
  Трийте трите неудобните мнения по "българските" медии . Няма драма той Ганчо като изгуби и последната война срещу гърците няма да му светне кой кум кой сват ...
 • 33 Най - тъпото

  2 0 Отговор
  правителство и президент , които сме имали . ПАДНАЛА МАСА СА В ДЕРЕ , НЯМАТ ИЗЧИСТВАНЕ!
 • 34 А бе,

  6 4 Отговор
  Руските окупатори и Гърция са ни унищожили историята и продължават ръка за ръка ! А иначе управляващите ни са безхаберници !

  Коментиран от #35, #38

 • 35 RR 2021

  4 1 Отговор

  До коментар #34 от "А бе,":

  Управляващите от Герб 12 г са били безхаберници.
 • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 38 Да бе да

  2 2 Отговор

  До коментар #34 от "А бе,":

  Руснаците и гърците и македонците,абе не разбрахте ли че с тая история станахме смешни?
 • 39 матряла кофти

  4 2 Отговор
  Истинските Българи са избити унищожени прогонени след 44г от Болшевиките Останалите системно са лъгани и зомбирани до степен да се кланят на Руснаци Сърби Китайци Иранци Сирийци и да хулят България
 • 40 Прав си

  0 0 Отговор

  До коментар #6 от "гошо":

  Тия зелени кауни не смеят до москва да идат Всички противниците на Борисов много лаят искана «газпром»да го направи за да стане руски А уж демократи за свободна българия този нищо не казва че вече 1/3 се изплати
 • 41 Статистик

  2 0 Отговор

  До коментар #24 от "ЮЖЕН ПОТОК ГО СПРЯ ОРЕШАРСКИ":

  Я пак? При Ореха ЮП беше замразен - а окончателно го прекрати другарят Борисов, след като Килъри Клинтън му наби обръчите през 2015!