Last news in Fakti

23 Март, 2022 10:00 2 627 50

55 800 украинци са останали в България: Какво прави държавата за тях?

  • украйна-
  • бежанци-
  • българия-
  • одеса

До момента около 1500 имат временна закрила, регистрирани са около 700 души, потърсили международна закрила и още толкова са входираните в Държавната агенция за бежанците молби

55 800 украинци са останали в България: Какво прави държавата за тях? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Досега 55 800 украинци са избрали да останат в България. Получават ли достатъчно подкрепа от държавата? Ще тръгнат ли децата им на училище? Георги А. Ангелов обобщава.

Мъж в пенсионна възраст пуши бавно пред Централна гара в София. На втория етаж на гарата преди дни бе отворен кризисен център за украински бежанци. В него се издават регистрационни карти за временна закрила на бягащите от войната в Украйна, бежанците се тестват за Ковид, дава им се информация за възможностите за настаняване, а най-бедстващите получават и временен подслон и помощ на място.

"Не знам дали ще видим дома си пак"

Мъжът се казва Александър и е напуснал Киев заедно със съпругата и дъщеря си още на 1 март - шест дни след като Русия започна ракетен обстрел и бомбардировки на Украйна, които бяха последвани от сухопътна атака. "До нас има три 16-етажни блока. Те бяха ударени от ракети и стъклата на дома ни бяха отнесени от взривната вълна. Не знам дали ще видим дома си пак”, казва Александър, подсмърча и дърпа от цигарата. Семейството му минава за 48 часа през Словакия, Унгария и Сърбия, за да стигне до България.

Сами са си наели апартамент. Александър разказва, че дъщеря му работи в израелска софтуерна компания, а те двамата с жена му получават пенсии на картите си. "Нямаме нужда от помощ, оправяме се, все пак е по-евтино от страните в Западна Европа”, обяснява Александър. И споделя: "Имам приятели, роднини в Русия. Tе ни нападнаха, това е най-страшното". После посочва виновника: “Това е Путин. Той е като Хитлер. Той иска война”. Дърпа за последно под леко пожълтелия си мустак, пригася цигарата и влиза да види докъде е стигнала опашката.

Някои търсят бебешко мляко, други вече си имат запазени хотелски стаи

Въпреки чакането, пред стъклените врати с емблемата на Червения кръст цари тишина. Опашката нараства от 20 до към 50 души за половин час, но след раздаването на номерчета на опашката остават около 30 души. Останалите отиват до кафенетата в голяма сграда или излизат навън.

Мъж и жена се качват по стълбите. "Колко много народ има", казва жената. Двамата се въртят напред-назад. Жената вдига телефона и пита дали ще ги приемат в хотела без тази регистрация и явно получава положителен отговор, защото си тръгват. Гласът от гаровата уредба, обявяващ потеглянето на влака за Пловдив, се смесва с този на млада жена, която пита дали някой ще ѝ даде детско мляко. Възрастна жена с патерица обяснява, че в България е само малко по-скъпо, отколкото в Украйна. Всички те говорят на руски - на същия език, на който говорят руските войници, които са нахлули по родните им места "да ги освободят".

През България вече преминаха 105 100 украинци, 55 800 от тях остават

По данни на правителството пунктовете в страната, където се издават регистрационни карти за временна закрила на бягащите от войната в Украйна, вече са над 20. Всъщност голяма част от тях, предимно в провинцията, все още не приемат документи. До миналата седмица тези места бяха четири - в София, Харманли, новозагорското село Баня и село Пъстрогор. Местата, където се намират лагерите за бежанци - някои от тях приличат на общежития, други - на затвор. Координационните центрове, създадени от доброволци, са там, където е напливът - Варна, Бургас, София.

Самият документ, който е базиран на европейската директива за временна защита, се издава едва от дни, защото правителството не беше определило реда, по който да става това. Нямаше и софтуер. Според съобщение на правителството, освен на двата гранични пункта при Русе и Дуранкулак и гарата в София, документът може да бъде получен и в районните или областните представителства на МВР в Несебър, Поморие Бургас, Свиленград, Благоевград. Ако и когато те проработят.

До следобеда на 21 март в България са влезли над 105 100 украинци. От тях почти 55 800 все още са в България, а другите са избрали да продължат пътя си към Западна Европа. От останалите у нас 18 000 са деца. Над 32 300 са настанени в хотели, за което държавата плаща по 40 лева на ден. Само преди две седмици все още не беше ясно дали правителството ще дава тези пари на хотелиерите или няма да ги дава.

Ще тръгнат ли децата на училище?

Все още не е ясно дали тези 18 000 деца ще тръгнат на училище и детска градина. В Министерството на образованието към 21 март липсват обобщени данни за това колко са поискали и колко вече са започнали училище. Миналата седмица желаещите бяха едва 91. Останалите ще учат дистанционно с украинските си учители. Вече има няколко съобщения за деца, започнали училище в България. Неофициално това се бави от Районните здравни инспекции, които държат да бъде удостоверен ваксинационният статус на идващите от война деца.

"До момента около 1500 имат временна закрила, регистрирани са около 700 души, потърсили международна закрила и още толкова са входираните в Държавната агенция за бежанците молби", съобщи на 21 март правителството. "Министерство на иновациите води активни преговори с българските работодатели, прогнозната перспектива за броя на работните места е 200 000", съобщиха още властите.

Изглежда, че след първоначалния си шок, почти четири седмици след началото на бежанската вълна, държавата се е събудила за проблема с бежанците. Това се дължи на доброволците, които създават координационни центрове, работят без пари в тях, отварят домовете си и приемат майки с деца, наемат хостели. С малки изключение, доброволците са тези, които наемат автобуси, микробуси и обикновени коли, за да пътуват до границата на Украйна и да докарат бежанци до България. Те носят и хуманитарна помощ, купена пак с парите на доброволците и координирана от тях.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАЙ БЕДНИТЕ

    43 2 Отговор
    БОГАТАШЧЕТАТА КРАДЦИТЕ И БАНДЕРОВЦИТЕ ИЗБЯГАХА ВЪВ ЗАПАДНА ЕВРОПА.
  • 2 Урюрвкос

    55 0 Отговор
    уроците само на български, нашите българи в Одеса учат на украински
  • 3 дедо Герчо

    54 1 Отговор
    КВО ПРАВИ ДЪРЖАВАТА ЗА БЪЛГАРИТЕ ОТ 33 Г. !!!!!!

    Коментиран от #34

  • 4 Azz

    55 4 Отговор
    Нашите деца и възрасти родители не получават почти нищо,но бегълците/повечето с лъскави джипове/ получават всичко...Нашите амбриажи прегърнаха евроГеските ценности...

    Коментиран от #20, #33

  • 5 Как какво....

    26 5 Отговор
    тези предатели и врагове на човечеството трябва да ги предаде на другаря Путин да ги изпрати в Сибир да чупят камъни!!!!!!
  • 6 Иван Грозни

    49 2 Отговор
    Ех, ако така се грижехме и за собствения си народ цена нямаше да имаме!
  • 7 Кирилче Петковски

    39 3 Отговор
    На какво училище тръгват бе, тая война няма да е вечна след 2 седмици като приключи всичко ги връщайте обратно. Добре, че на тея им дават по 40 кинта на ден иначе ако трябва да са граждани на НРБ ще ги питам как се оцелява с 8.25 лева на ден на улицата.

    Коментиран от #17

  • 8 Реалиста

    14 0 Отговор
    Сори, ама ще стане още по-скъпо
  • 9 Sieg

    39 3 Отговор
    Какво ще направят те за България е въпросът! Не сме длъжни да издържаме каквито и да било с нашите мизерни доходи. Издръжката им да поемат богатите страни.

    Коментиран от #12

  • 10 Комон Сенс

    17 1 Отговор
    Няма какво да се чудите.
    Те са добре дошли да се заселят на тази територия.
    Наемайте ги там където се иска английски и руски език и бързо ги учете на БЕЛ. Двата езика са ужасно близки.
    Реших наскоро да им погледна езика и се оказа, че без никакво учене и практика разбирам 60% от информацията в детайли и 100% от основната идея на написаното. Езиковата бариера е ниска.
    И тъй като има много майки с деца - то децата учат, майките си ги гледат, ес дава някое евро на ден.

    Коментиран от #21, #23

  • 11 Сирене

    23 2 Отговор
    Прооагандаточкаком.. Одеве един приятел, Украинци търсят жилище под наем за до 1200 евро на месец. И още ще ни лъжат!
  • 12 ще се излекуваш

    6 21 Отговор

    До коментар #9 от "Sieg":

    ще помогнат за изкореняването на путинизма
  • 13 колко

    3 7 Отговор
    измежду тях са КГБ-исти?Някой проверява ли ги?
  • 14 Чудно ще си живеем

    21 8 Отговор
    Пак искам да попитам защо не извозите с автобуси 55 000 афганистанци,55 000 иракчани,55 000 сирийци,55 000 либийци.Те по-малко хора ли са от украинците.

    Коментиран от #27

  • 15 Алооооу, за тях не знам, НО защо

    27 1 Отговор
    Не питате - за НАС, българите, какво прави държавата???
  • 16 Зззз

    24 1 Отговор
    6милиона българи са останали в България, какво прави държавата за нас ,освен да ни обяснява, че всичко ни е наред.
  • 17 това

    19 2 Отговор

    До коментар #7 от "Кирилче Петковски":

    са 1200лв. за месец на човек.Откъде накъде?How come?От нашия бюджет.Нещо като базов доход.Аз не съм съгласен.Да бачкат!

    Коментиран от #22

  • 18 Да кажа

    24 2 Отговор
    Настанявайте ги в домовете на всички от ПП ИТН,ДВ ! Всички изброени са имотни. Слави "тиквоча" има голямо имение да поеме десетина семейства,Кокорчо е сам,Простото - жена му ще ги хранят с евтини и здравословни торти и т.н! Хайде какво чакате!
  • 19 решението е размяната

    5 17 Отговор
    същият брой нещастни путинофили трябва да напуснат, да отидат в новата Украйна на Путин, за да ги нахрани богато
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 курбат

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Комон Сенс":

    Така е.И руснаци и украинци нямат език.Също като "македонците".

    Коментиран от #39

  • 22 Ватник ,

    3 8 Отговор

    До коментар #17 от "това":

    като вземат да ви осигуряват от руското посолство и енасяш нещо в този бюджет, тогава може да имаш претенции !
  • 23 Grote Olifant

    12 3 Отговор

    До коментар #10 от "Комон Сенс":

    Може и да разбираш, или поне да си мислиш, че разбираш. А да приказваш? Руският е много сложен език. Не само за българите. А българският е кошмарен за чужденците. Даже и за рускоговорящите.

    Коментиран от #37

  • 24 Димо

    6 9 Отговор
    Шанс който няма да имаме следващите десетилетия.Задължително трябва да ги задържим,защото те имат всичко от което се нуждае трудовия ни пазар за разлика от неграмотните афгани и сирийци.
  • 25 Гларус

    17 3 Отговор
    Варна е пълна с украинци, а имаме и руснаци. И то от много години. Сега станаха повече. Но не всички са с лъскавите джипове. Пълно е с жени с малки деца и това са притеснени хора, които са си зарязали дом, работа и държава, защото бягат от война.
    Много се радвам, че българите за пореден път се показахме Човеци и тези хора получават всякаква безвъзмездна помощ от доброволци, които се организират по-бързо и ефективно от държавата.
    Наистина едно голямо Браво на тези Човеци! Така сме помогнали навремето и на арменците. Затова народите ни винаги ще имат топли отношения. И руснаците също не са ни врагове, те също страдат от тая война, заради политиците, които я подпалиха. Както украинците не са нацисти, така и руснаците не са зверове. Не преяждайте с пропагандата, която насажда омраза, гняв и страх у хората.
  • 26 Да бе!

    19 2 Отговор
    Ние ядем доматите,заедно с колеца! Бомбардирали Киев с ракети? Тези ни взеха за папуаси! По заможните,намериха безгрешен повод,да нахлуят в ЕС.Иначе,при предишното,няма как да стане толкова лесно Визи,декларирани при,с каква цел влиза- като турист или бизнес Сега всичко се пише бежанци от войната.60 х калпака по 40 кинта дневно-2,5 милиона.От джоба на българите.Но той" горкия" си наема хотел!? И забележете: От хотела получава отговор: Няма проблеми! Защото със сигурност същия хотел ще прилапа отделно поне 160 лв за храна на ден.Само за това семейство.Директно по сметката на хотелиера.Регистриран на борсата Ганчо-17,5 лв дневно.И то- при купчина условия! Да им плаща обора- нали са финансова империя-.Те палят сеното,ние да гасим!
  • 27 Сихра

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Чудно ще си живеем":

    Да!!!
  • 28 БЪЛГАРИН на 64 едва оцеляващ

    21 0 Отговор
    Значи от тия 56 000 украинци,50 000 да са се регистрирали като бежанци ,"държавата" МИ им осигурява по 40 лв/ден ,което ДНЕВНО ПРАВИ 2 000 000 лв. За месец са 60 000 000.За 6 месеца > 360 000 000 ! БРАВО БЕ ! А на такива ,като мен ,родили се ,учили дори и висше ,СЛУЖИЛИ в БНА + давали и запаси (като о.з.) РАБОТИЛИ ,но така или иначе поради ред независими от ТЯХ причини ,появили се след "демоКРАДтичните промени" през 1989-та ,останали с НЕДОСТИГАЩ осигурителен стаж и явно не можейки да се пенсионират , са оставени да се оправят САМИ ,а "бездомника " Горанов,който кара крадени джипове за по 200 бона ни нарече дори "маргинали" преди две години,въпреки,че сме си построили домове,имаме макар и скромни коли и си ПЛАЩАМЕ ,всякакви рекетьорски вземания като данъци,свинетки ,ГО-сти и какво ли и не ...,а на ТИЯ украинци ,дето идват (виждам ги с очите си -живея на морето където са ) със скъпи коли и SUV-ове - дори СВИНЕТКА не си купуват...със здравните осигуровки -тоже . Айде де ! Преди завиждах на циганите ,че все ги подпомагат, сега да има едно лесно ...УКРАИНЕЦ да се пиша,защото ми ПИСНА , моята България ,цял живот от мен само да ВЗЕМА и ЗАДЪЛЖАВА,А КОГАТО СЪМ В НУЖДА ...ДА МЕ ИЗХВЪРЛЯ ,КАТО НЕНУЖЕН !!!
  • 29 Васил

    8 0 Отговор
    Нали се сещате че от тези 55к Украинци до крана юни от тях едва 20% ще останат във България за какво им е живот за жълти стотинки като могат да получат повече на запад.
  • 30 БХК

    1 10 Отговор
    Във всички български училища да се започне преподаване на украйнски!
  • 31 Перо

    14 0 Отговор
    БГ е с ограничени възможности,освен това не може да се дадат повече права и привилегии от българските граждани! Настаняването и храната са достатъчни за период от няколко месеца! Колко са приетите бежанци от САЩ и Израел,само да попитам! Няма никакво разселване!
  • 32 Смех

    16 0 Отговор
    Какво прави за българите?
  • 33 Пловдив

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "Azz":

    Ти какво си дал та да ти се да дава нещо?
    Работи,изкарай си пари. А на твоите родители, парите за пенсии ги откраднаха една шайка крадци,от един престъпен режим,с инициали Т.Ж,А.Л.,П.М,А.Б и много други, чийто внуци още още са на държавната ясла
  • 34 £€¥√

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "дедо Герчо":

    Демокрация 😁
  • 35 Питам

    14 0 Отговор
    Пунктове за бедстващи пенсионери ще има ли?
  • 36 Войникът 🇧🇬

    13 0 Отговор
    Ето какво прави БГ управление за бежанци Украинци : Днес съм дал на детето си 10лв.,защото в училище събират за Украинските бежанци,нооо му казах да попита класната ,кога ще събират помощи за българските пенсионери и българските дечица ,които живеят в изключителна бедност с ниските доходи на фона на почти 50% увеличение на цените в БГ. Да ,досвидя ми се да не дам за тези клетници помощ,/УК.бежанци/,но бих искал да дам и на бабите ,дядовците и дечицата българи ,които вече бетстват заради инфлацията,не че преди това бяха добре,но сега изпадат в унизително положение пренебрегвани,даже унизявани от политиката на управниците ни 🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 37 Комон Сенс

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Grote Olifant":

    Направих си тест. Петьорка по "четене с разбоиране". За говоренето ще трябва да се учи. За 3 месеца мога да пкрия б1, а за година С2.
    Предполагам обратното (да учат БЕЛ) представлява подобна трудност.
  • 38 Абе ей

    12 2 Отговор
    Дойче зелковските мисирки,да се поразходят из северопропаднала България,да поразпитат там как живеят бабите и дядовците,защото млади хора почти няма,да снимат разрушените къщи и тогава да ми пишат тия сърцераздирателни статийки.
  • 39 Комон Сенс

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "курбат":

    При македонския разбирането ми е 99% в детайли без да съм го учил и без да позлвам каквито и да е речници.
    Мога да покрия С2 там с 2 седмици курс.

    И въобще защо рпеликирате без да схващане материята?
    Не само моето мнение е таков - в учебниците пише, че езиците ни иматп риблизително 60% лексикално съвпадение.
  • 40 Нещастници

    16 0 Отговор
    Запитайте се какво държавата прави за 558000 лица, беднаци тукашни. Плачат за ЧУЖДИ. Има пиеска - вкъщи враг, с чужди драг. Опомнете се!
  • 41 един от многото

    9 1 Отговор
    Хрантути ги!
  • 42 ценности

    13 1 Отговор
    Умножете ги по 1200 лева на месец и ще разберете какво прави държавата , докато нашите пенсионери ровят в кофите за боклук , а децата са с помощи по 40 лева , не на ден а за месец. Сложете и работните места които ще заемат и картинката ще ви се изясни!
  • 43 Иван

    4 4 Отговор
    Общините да се задействат бързо и всички деца на училище. Документите по-късно. Нали искахме повече бели хора сега те са тук да може да останат в България. Институциите стига са мързелували.
  • 44 Бамби

    3 6 Отговор
    Не ишете глупости, моля ви! Проявете човечност! Не правете бакалски сметки! Помислете, че утре вие може да сте в тяхното положение! И да, има заможни между тях. Те няма да останат тук. Говорим за тези, които нямат друг изход! Не е ли по-добре такива хора да приобщим, езика е сходен, вярата - християнска. Те ще работят и ще приемат България за своя втора родина.
  • 45 Трафиканти с обвинения

    9 0 Отговор
    Ама как така доброволци ще са тези, които с обикновени коли, ще пътуват до границата на Украйна и да докарват бежанци до България и има вече над 100 000 украинци ...???
    Нали до миналата година ,много хора си изпатиха и полицията задържаше всички трафиканти и каналджии на бежанци,конфискуваше им колите и им се повдигаха съдебни обвинения от Специализирания наказателен съд за постоянно задържане за превоз и укриване на бежанци...!!!!
  • 46 Дребносметкаджии

    7 0 Отговор
    От цифрите се разбира,че около 2000-2200 украинци са бежанци,а останалите около 54 000 души са .....туристи и пребиваването им в България си е тяхна отговорност. България носо отговорносот само за регистриралите се и потърсилите закрила,но за останалите дребносметкаджийски Андрешковци - НЕ! Три пъти НЕ пък за бандеровците!
  • 47 българче

    3 0 Отговор
    Толкова години посещавам софийски поликлиники, болници, общината, учреждения, да не говорим за аерогарата. Веднъж не ме почерпиха със сокче и кафе. Шегичка...
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Joro

    2 0 Отговор
    Жалко за украинците, но нека ги издържат и направят нещо за тях господарите на дойче-то ,които реално организираха и почнаха това,което стана. Онези там няколкостотин ,които притежават всичко на този свят и които правят всички в.йни. Малка България трябва да мисли предимно за своя народ,а после за другите ( не че политиците го правят,но това е друга тема).