Тема: Украйна

19 Април, 2022 14:00 3 615 28

Изнася ли България тайно оръжие за Украйна и други подводни камъни

  • коалиция-
  • българия-
  • кабинет-
  • кирил петков-
  • корнелия нинова-
  • украйна-
  • оръжия-
  • война-
  • управляващи-
  • итн-
  • герб-
  • възраждане-
  • северна македония

Насред война и инфлация и най-дребните недостатъци на управляващите в България стават най-непоносими

Изнася ли България тайно оръжие за Украйна и други подводни камъни - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Електоратите на партиите от управляващата коалиция се спихват или замръзват, а рейтингите на премиера и кабинета се топят наполовина. Опозицията стяга мускули и ГЕРБ застава начело благодарение на отлива от „Продължаваме промяната“, а „Възраждане“ за два месеца почти удвоява снага. Такава е динамиката на политическия пърформанс според априлския национално представителен мониторинг на „Алфа Рисърч“.

Проблемите пред страната са сериозни, а четворната коалиционна неволя се е унесла в кавги за постове. И въпреки заклинанията „ще се разберем, скоро няма да ходим на избори“, ритниците по кокалчетата не спират. Като озлобено квартално гаменче ИТН протяга кунки за още две места в парламентарни комисии за сметка на „Демократична България“.

Още новини от Украйна

Как се държат партньорите в тази разклатена коалиция

Понеже пак се провали в кадровата селекция като в предишния парламент – сега с кандидатите си за гуверньор на БНБ и за член на СЕМ, та трябва да прибере в джоба поне семки и бонбонки. А пък министърът на културата се превърна в шута на разсъблечения цар – роля, която му бе отредена със самата трампа на читалищната с голямата сцена.

Насред война и инфлация тъкмо най-дребните на вид недостатъци стават най-непоносими. Те са видимата част на айсберга, разпарящ тромавия кораб на властта. Защото хората губят търпение за промяната, която са поискали. И въпреки че общественото мнение вече се освобождава от тежкия путинофилски баласт и държи право курса на евроатлантическия си избор, акциите на прокремълската „Възраждане“ се вдигат. Да не пропускаме и онези близо 9 на сто, които са решили да гласуват, без в допитването на „Алфа Рисърч“ да е посочено за кого. Със сигурност сред тях е и бъдещата партия на бившия служебен премиер Стефан Янев. Като нищо мечтанията по нея може да са над 4-процентовата бариера, но сериозните социолози не пишат свидетелство на нероден още Петко.

При стесняваща се путинофилска база електоралната надстройка на клисурците московци означава просто радикализация на този вот. Но това не го прави по-малко влиятелен – и досега най-малката парламентарна влъхва „Възраждане“ бе гръмогласна отвъд обществената си естрада.

Подхранваше се главно от нерешените въпроси за пращането на оръжие на Украйна и за българското вето за членството на Северна Македония в ЕС.

Таен износ на оръжие?

Въпросът за оръжието и мунициите за Украйна обаче може изведнъж да полети по друга траектория, ако се окаже, че българският военно-промишлен комплекс е на четвърто място по доставки за нападнатата държава, както заяви съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов, позовал се на украински медии. И ако всички в парламента са знаели, че изнасяме военна продукция за Украйна, само че не официално и директно, ще излезе, че играят трагикомедия на самодейни начала. Дали спешното уволнение на ръководството на държавния търговец на оръжие „Кинтекс“ от ресорния министър Корнелия Нинова не е панически опит за прекратяване на представлението?

Късогледство е да очакваш, че тайният уж износ на оръжие скоро няма да стане явен. И че министърката на промишлеността, която се кълнеше като пацифист на асамблея за мир, че не е слагала подпис за директен такъв, хич не е знаела, че той се случва през други страни. Дали не е знаел и лидерът на най-малката парламентарна партия, която има свои депутати в комисиите по отбрана и по външна политика, където подобни теми така се шушнат на закрити заседания, че ехото им се чува на третата ракия в околните кръчми. Въпросът е дали тези политици и партии ще понесат поне имиджов махмурлук за лицемерието си – щом знаят, че изнасяме оръжие за Украйна по втория начин, а се дерат с цяло гърло как ще съборят правителството, ако го правим по първия.

Компромис за Северна Македония – невъзможен?

Позицията за Северна Македония пък ще се окаже не толкова силна, а само дълга като руска военна колона, когато всички вденат, че България се е втвърдила прекомерно. И че не може да направи дори минимален компромис да побутне напред преговорите със Скопие, за да не се катурне правителството си, което и да е то. Като същевременно държи във фризера и Албания, която вече открито търси самостоятелен брод за членство. Ако ЕС се запъне да не „развърже“ Тирана от пакета със Скопие, България ще си спечели за враг приятелска досега Албания. Ако пък Албания започне преговори преди Северна Македония, македонците ще ни намразят като бандеровци, което ще направи ако не невъзможно, то безпредметно всякакво споразумение с нас.

Така че от преодоляването на външнополитическите бентове Украйна и Македония ще зависи дали изобщо ще има живец за вътрешнополитическите реформи, на които поне избирателите на ПП и ДБ все още се надяват. ИТН, ако вече не се е отписала за следващия парламент, едва ли ще проумее, че като губиш на каруцарски белот е мираж да чакаш четири валета. А БСП може и през хартиена бюлетина да види, че ако играе хорото на „българщината“ за Украйна и Македония, ще влачи крак след Копейкин и Янев.

Автор: Веселин Стойнев


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    22 1 Отговор
    Клиповете на ЮТУБ
  • 2 Чрез посредници

    44 1 Отговор
    съм сигурен и то от години.
  • 3 Б А Й Х @ Й ‼️

    35 2 Отговор
    Откъде ли са се взели сандъците с щампи 10 и 33 ❓‼️❓‼️❓‼️
    А там какво ли има понички и боза ‼️‼️
  • 4 Последния Софиянец

    44 5 Отговор
    В Арсенал работят денонощно и почнаха вече да се взривяват.
  • 5 Ветеран от Протеста

    14 12 Отговор
    За какво са тези Военни заводи,ако по време на война не произвеждат и не Продават Оръжие???Това е Бизнес,а не политика...Ми да почват да произвеждат детски играчки Военните заводи...

    Коментиран от #8

  • 6 Възраждане=ГЕРБ=ДПС

    20 14 Отговор
    Не разбрахте ли, че партиите ГЕРБ-СДС,ДПС и Възраждане са създадени само и единствено с цел грабеж на българския народ и държава!!!
  • 7 коко

    12 18 Отговор
    Надявам се да изнасят - като не искат явно, поне да е тайно.

    Коментиран от #10

  • 8 Последния Софиянец

    11 8 Отговор

    До коментар #5 от "Ветеран от Протеста":

    Всичко е без пари ,за наша сметка.
  • 9 А изнасяла и изнася ли България оръжие

    26 7 Отговор
    за ИДИЛ по поръчка на САЩ?
  • 10 провинциалист

    1 14 Отговор

    До коментар #7 от "коко":

    не се надявай да не се наденеш
  • 11 БОРИСОВ

    16 8 Отговор
    ПРАВИТЕЛСТВАТА НА БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ ИЗНАСЯТ ОРЪЖИЯ ЗА УКРАЙНА, ПРЕЗ ПОЛША ОЩЕ ОТ 2014 ГОДИНА!

    ТОВА Е И ВЕРОЯТНАТА ПРИЧИНА ЗА ОТРАВЯНЕТО НА ГЕБРЕВ!
  • 12 Според руски медии

    9 9 Отговор
    Нашите Миг са вече готови за Украйна. По специална операция. И така. очертава се поредна катастрофа за РБ (а ми се ще да е НРБ, защото ние сме суверен, дали>)
  • 13 СМЕШЕН ПЛАЧ

    14 6 Отговор
    на заплюта и забравена от народа СЕДЕСАРСКА банда
  • 14 КРАЙНО ВРЕМЕ Е

    11 8 Отговор
    ГЕРБ, СДС, ДПС, ДПС и някои от "новите" лица да бъдат изритани от съвремието към историята
  • 15 no name no face no number

    13 11 Отговор
    Референдум за ЕС и нато
  • 16 Мим

    15 7 Отговор
    То дори и всяко дете знае,че изнасяме оръжие за укрите,макар и тайно чрез други държави,а видите ли правителството не знае.Смешници големи и лизачи американски подлоги са всички.Що се отнася до макетата,че щели да ни намразят,да не би сега да ни обичат.Като искат да им позволим,да изпълнят условията и няма проблем.Тях приемат,а не нас...Когато се вразумят,тогава....
  • 17 Сандо

    10 7 Отговор
    На тоя хубав човек нещо му стана.Малко след като почна войната през ден-два се изправя мощно и зове масите на бой.А той естествено ще си седи вкъщи пред компютъра и ще си списва измислиците,за да си получава грантовете.
  • 18 Търговските дружества

    9 5 Отговор
    Си изнасят, търговия, къв е проблема
  • 19 ЕСТЕСТВЕННО

    1 6 Отговор
    ДА ДА ДА
  • 20 Бай Лисан

    8 2 Отговор
    Цитат на Факти.бг и дойчето:
    ГЕРБ е създадена със значителна помощ, предимно от фондацията на ХСС "Ханс Зайдел". Дори името на партията беше измислено от съветниците на фондацията."

    https://fakti.bg/mnenia/530572-germanski-diplomat-gerb-beshe-izmislena-tuk-nadavahme-se-cvetanov-da-vavede-red

    Така че айде стига вече, видяхме ви германските партийни строители докъде ни докарахте!
  • 21 Георги

    4 11 Отговор
    България трябва да изнася оръжие за Украйна явно.

    Коментиран от #26

  • 22 България изнася тайно оръжия за Украйна!

    10 4 Отговор
    За Явно изнасяне дойде да се договаря и Бандеровеца Колеба!! Бандеровците са Нежелани в България!? Тези същите смазаха и Обезличиха Българската общност в Украйна! Но Нашите Политици, Лози и Мисирки мълчат!! Г Петков, никакво Оръжие и логистична подкрепа за Бандеровците в Украйна!! Ако го направиш е"национално предателство!!
  • 23 Неутралитет

    3 5 Отговор
    Директно значи помощ за по-силния! Това е комунистическа и извратена русофилска демагогия! Никаква подкрепа за агресора! Защото следващите сме ние. Няма да ги спре това, че между нас са Румъния и Молдова както не ги спря по съветско време. Нали си имат силна пета колона тук. Браво ако са успели да доставят и еда граната за Украйна.
    И още нещо- защо му е на Атанасов да раздухва това? На кого служи? Защо го прави. Октопода ДС е навсякъде и 30 год. не си е заминавал!
  • 24 Петков от Украйна ранени за лекуване, а

    6 1 Отговор
    Навръщане пълен самолета с оръжие?? И така всеки ден и колко самолета ще возят Ранени от Украйна!? Никой не може да се досети, че на връщане ще превозват оръжия същите самолети!? С Колеба го измислих те или от разговора със Зеленски? На връщане, претоварен ще "падне някой от тези самолети и ще Лъснете от Всякъде!?
  • 25 Нетърпимо

    4 2 Отговор
    Бг не трябва да праща оръжия,с които се убиват хора! Само хуманитарна помощ!
  • 26 ZZZZZZZZ

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Георги":

    И за Русия също.
  • 27 един българин

    1 2 Отговор
    България е длъжна да помага на Украйна. Само така ще можем да вървим достойно в международната общественост. Само така може да имаме приятели. Русия никога не е била приятел и вероятно никога няма да бъде приятел на България.
  • 28 да не се увличам, ама

    0 0 Отговор
    Аз от твърд поддръжник на ГЕРБ малко по малко започвам да симпатизирам на тази промяна. Тези започват да са ми по-малко противни.