3 Май, 2022 17:42 6 076 6

Емил Соколов за ФАКТИ: В момента Румен Радев се изживява като говорител на Кремъл

 • емил соколов-
 • румен радев-
 • президент-
 • правителство-
 • кирил петков-
 • украйна-
 • оръжия

“България помага на Украйна - това е истината и това е причината правителството да бъде атакувано от всички страни”, смята политическият анализатор

Емил Соколов за ФАКТИ: В момента Румен Радев се изживява като говорител на Кремъл - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Думите на Радев са един витиеват начин да се опитаме да оправдаем руската агресия и руските военни престъпления в Украйна”.

Това каза в интервю за ФАКТИ историкът и политически анализатор Емил Соколов.

Посещението на българската делегация, водена от министър-председателя Кирил Петков в Киев, е било абсолютен успех, посочи още той.

“Ако продължават тази твърда линия на безкомпромисност под натиска на всякакви “патриоти”, “пацифисти” и т.н., правителството със сигурност ще издържи, защото нормалните, проевропейски настроени граждани, които ценят демокрацията и гражданските права и свободи, ще ги подкрепят”, категоричен е Соколов.

Целия разговор четете в следващите редове:

- Г-н Соколов, знаем, че тази вечер предстои коалиционен съвет, утре ще има извънредно заседание на Народното събрание. Какви са Вашите очаквания по отношение изпращането на военна помощ на Украйна?

- Моите очаквания са, че военна помощ ще има. Вече си тиражира, че два български държавни завода ще ремонтират тежка военна техника на Украйна, като по този начин страната ни ще окаже помощ. Доколкото разбираме, именно за това са говорили Кирил Петков и Володимир Зеленски по отношение това как държавата ни може да помогне военно на Украйна.

Разбира се, съществува вариантът да изпратим и боеприпаси. Това би било желателно, но на този етап може би няма да се случи, защото със сигурност БСП се опитва да саботира по всякакъв начин целия този процес. Няма обаче да се получи. Каквото и да говорят, БСП няма да напуснат коалицията. Истината е, че дали парламентът ще реши да помогне, предоставяйки заводите ни за ремонт на военна техника, или ще реши да предостави и конкретно въоръжение, при нито един от двата случая БСП няма да напусне властта. БСП са съвсем наясно, че напуснат ли това правителство, отидем ли на нови избори, резултатът на БСП ще е катастрофален, тъй като ще трябва да се конкурират със Стефан Янев, с “Възраждане”, с Мая Манолова и новата формация на отцепници от “Има такъв народ” - “Развитие”. Това не само ще означава по-слаб резултат на БСП, но вероятно и оставка на председателя на партията.

Надявам се да видя по-смели стъпки от страна на правителството, по-смели и по-решителни действия и конкретно - освен да ремонтираме украинска военна техника, да предоставим и оръжие. БСП трябва да бъде превърната в заложник на собствените ѝ амбиции за власт. Най-добре е коалиционните партньори да се възползват от желанието на БСП за власт, като помогнат на Украйна, без да се притесняват, че БСП може да излезе от коалицията. Това няма да се случи и не мисля, че коалицията е застрашена от разпад заради казуса с Украйна. Управляващите и конкретно “Продължаваме промяната” имат достатъчно свобода на действие, без да трябва да се съобразяват с една вече залязваща партия като БСП.

- Споменахте посещението на българската делегация, водена от министър-председателя в Украйна - успех ли бе то?

- Посещението беше абсолютен успех. Освен военна помощ, там беше договорено България и Украйна да работят заедно по енергийните проблеми, беше договорена хуманитарна помощ, беше договорена подкрепа за евроинтеграцията на Украйна. Видяхме, че всички приказки как Украйна гледа на България презрително, се оказаха поредните опорки. Думите на президента Зеленски, отправени към Кирил Петков, бяха, че България има с какво и с кого да се гордее.

Посещението беше сериозен политически успех на правителството, тъй като показа, че България ясно е заявила позицията си - тя е със Запада и с Украйна в тази война. И с посещението в Украйна, и с решенията, които се търсят за проблемите с природния газ - газовите доставки да бъдат наистина диверсифицирани, това правителство дава силна заявка за излизане от руската орбита. След правителството Иван Костов и онова, в което беше Соломон Паси, това е следващото правителство, което заема ясна прозападна, пронатовска позиция и то по много категоричен начин, което е много важно.

Опитите на Борисов да се покаже като евроатлантик се оказаха пълен провал, тъй като виждаме, че стратегията там винаги е била с едната ръка да взимаме от Европа, с другата - да взимаме или да даваме на Русия. Видяхме как дадохме 3 милиарда лева за “Турски поток”, но пак ни спряха газа. Постигнатото от българската делегация в Украйна беше доста сериозно постижение, защото доказа ясно какъв е цивилизационният избор на България - че ние сме с напредналите демокрации, че сме със свободния свят, че не принадлежим към Евразия. Дори символиката и начинът, по който посещението протече, дава ясни индикации за това каква държава иска да бъде България.

- Смятате ли, че точно това категорично, ясно заявяване на пронатовската позиция на България предизвика последвалите реакции на президента Радев?

- Мисля, че думите на вицепремиера Асен Василев бяха най-точни по отношение изказаното от президента Радев - става въпрос наистина за голям позор и срам. Думите на Радев са един витиеват начин да се опитаме да оправдаем руската агресия и руските военни престъпления в Украйна. Най-лошото, което президентът Радев прави е, че се опитва да създаде паника в обществото, говорейки за Трета световна война, за въвличане на България в конфликта. Опитва да създаде едно изкуствено напрежение как едва ли не ние сме на прага на война, само и само да отслаби пронатовската и проевропейската ориентация на страната. Това не са брътвежи на доста объркан човек, това е целенасочена атака, която цели да разклати геополитическата ориентация на страната и правителството, което я поддържа. В момента Румен Радев се изживява като говорител на Кремъл, почти е влязъл в тази роля, използва кремълските опорки, като по всякакъв начин се опитва да задържи България неутрална, което е просто друг начин да кажем, че България подкрепя Русия. Всички действия и всичко, което Румен Радев е казал досега, целят точно това и ако става дума за национален интерес, то този интерес не е българският, а е руският.

Президентът, който трябва да е държавен глава, в момента се изживява като агент на чужда държава. Това е меко казано силно притеснително. Ролята му, включително по Конституция, не е той да защитава една чужда война и да се опитва да отслаби българските власти. Напротив - той трябва да опита да обедини хората, да направи всичко възможно България да е готова да отговори на това предизвикателство. С поведението си Румен Радев прави така, че България да е слаба и евентуално да се превърне в една следваща потенциална жертва на Русия поне от информационен и пропаганден характер. Той засилва и подхранва тези настроения, прави всичко възможно хората да са разколебани, изплашени, да не знаят какво се случва.

А всъщност нещата са много ясни - Русия води война в Украйна и губи тази война. Това е причината всички политици, приближени до Кремъл, да са толкова изнервени, в това число и Румен Радев.

- Видяхме една силна пресконференция от “Продължаваме промяната”, където Асен Василев направи силни лидерски заявки. Успява ли според Вас “Продължаваме промяната” да поддържа тази линия досега?

- Смятам, че тази линия продължава. Според мен обществото ще разбере като компромис, ако не се изпрати директно военна помощ, а единствено се предостави възможност за ремонт на техника в наши заводи. Истината е, че България не е спряла да снабдява Украйна с оръжия - част от оръжията са се продавали, другата част се бракувани като неизползваема техника от Министерството на отбраната, и след това заминанали за Украйна. България помага и с оръжия, по един или друг начин. Мисля, че посещението в Украйна и отношението на президента Зеленски към премиера Петков показа от коя страна на барикадата е държавата ни и какво мисли Украйна за българската помощ.

Пишман евроатлантици като Борисов, който вчера се опита да обясни, че хан Аспарух бил основал България тук, за да е близо до руските енергийни източници, няма как да дадат точна оценка на това какво мисли Украйна за България. Оценката я даде президентът на Украйна, стана ясно къде стоим в този конфликт. Фактът, че всички близки до Кремъл политици реагират толкова остро на правителството, затвърждава впечатлението, че България е активен член на Европейския съюз и на НАТO, който не просто иска и казва, че ще помогне, а помага.

България помага - това е истината и това е причината правителството да бъде атакувано от всички страни, за да може тази помощ да спре. Една от основните цели на всички политически атаки, замаскирани като защита на националния интерес, е именно тази - България да бъде изкарана извън строя, за да спре да помага на Украйна.

- Как смятате - дали правителството ще оцелее при всички тези атаки?

- Смятам, че поне за момента правителството ще оцелее, тъй като “Продължаваме промяната” направиха това, което трябваше да направят от самото начало. С терористи не се преговаря. Вместо да се опитват да се разберат с тези хора, те взеха твърда позиция и казаха, че мачът, в който някой им казва какво да правят, приключи. Това е правилната позиция. Няма как да се разбереш с президент, който в момента се изявява повече като национален предател, отколкото като обединител на нацията, няма как да се разбереш с опозиция, която пищи, че трябва да продължим да бъдем заложник на Русия и руския газ. Тези хора не целят да запазят българския интерес, те целят да го изтъргуват или най-просто казано - да помогнат на Русия, за сметка на България. С подобни хора разговор, дебат, разбирателство не може да има. Когато България е атакувана вътрешно толкова силно от руската пета колона, няма място за компромиси, дебати и разговори. Това касае бъдещето на страната ни и на всички нас. Ако продължават тази твърда линия на безкомпромисност под натиска на всякакви “патриоти”, “пацифисти” и т.н., правителството със сигурност ще издържи, защото нормалните, проевропейски настроени граждани, които ценят демокрацията и гражданските права и свободи, ще ги подкрепят.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 116 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Последния Софиянец

  123 63 Отговор
  В 18 часа пред Парламента голям протест срещу вкарването ни във войната.
 • 2 Последния Софиянец

  93 59 Отговор
  В 18 часа пред Парламента голям протест срещу вкарването ни във войната.
 • 3 ДрБр

  107 30 Отговор
  Къде ги намират тия идиоти?
 • 4 Самуил

  39 78 Отговор
  Фат-мака е много долен бок-лук! Фатмашкото правителство дето ни натресе съсипа от кражби държавата! Източи резерва, затънахме в милиарди заеми...но така е, като бг глупаците се вързаха на платения от мафията протест! Калпав народ сме и това си е...
 • 5 Мдааа а.... говорител на народа

  58 22 Отговор
  Президента е политик от по висока класа и е ДОКАЗАН родолюбец за което има 80% одобрение от народа, толкова е и % на желаещите мир и неутралитет в настоящата спец операция на Русия... с което може да се каже, че е говорител на народа !!!
 • 6 бай Кольо

  33 9 Отговор
  Къф е тоа съссел?