8 Май, 2022 10:00 2 392 14

Проф. Павлов: Македонизацията на Йоаким Кърчовски е акт на морален разпад

  • професор пламен павлов-
  • йоаким кърчовски-
  • македонизация

От цялото му творчество и целия му жизнен път става дума за български просветител, заяви историкът

Проф. Павлов: Македонизацията на Йоаким Кърчовски е акт на морален разпад - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обявяването на Йоаким Кърчовски за „пръв македонски просветител“ е антиисторическо и не отговаря на истината. Това заяви в интервю за БГНЕС историкът проф. Пламен Павлов.

Той припомни, че самият Кърчовски заявява, че пише на простейший български език, за да го направи по-разбираем за хората, бягайки от т.нар. старобългарска норма. „От цялото му творчество и целия му жизнен път става дума за български просветител“, каза историкът и добави: Самият Осоговски манастир винаги е бил център на българската духовност не само в района на Крива паланка, но и на цяло Кюстендилско.

Това не е първият подобен случай на кражба.

„Преди няколко години МПЦ канонизира монаха Кирил Пейчинович. Сега с Йоаким Кърчовски имаме идентичен случай. И двамата книжовници са ранни български будители. Те са много сходни с епископ Софроний Врачански. Действат най-вече на локално равнище, но дейността и на Кърчовски, и на Пейчинович надхвърля територията на днешната РС Македония и засяга и други български земи в западното българско землище“, отбеляза проф. Павлов.

Според него това е свидетелство, че в Македонската православна църква надделяват сили, които са против диалога с Българската православна църква и най-вече с България.

Ученият призова България и БПЦ да реагират на подобни кражби на историята. Той заяви, че БПЦ не трябва да оставя нашето културно и духовно наследство в чужди ръце.

„В случая в ръцете на МПЦ, която действа като чужда църква. Всъщност става дума за две църкви – БПЦ и МПЦ, които са наследници на една и съща църква – Църквата на Първото българско царство. Българската патриаршия има категоричната позиция, че е наследник на българската средновековна църква в цялото ѝ етническо землище и че е наследник и на Българската екзархия. А същевременно виждаме, че тя изостава подобни личности като Пейчинович и Кърчовски, които са наш духовен капитал, на благоволението на чужди институции“, заяви проф. Павлов.

Той определи македонизацията на Йоаким Кърчовски – достоен българин и представител на българското Възраждане – като трагичен акт. Според него, с това си действие МПЦ нарушава изконни правила на морала и на самата християнска вяра.

За да се избегнат кражбата и посегателството на българското историческо минало проф. Павлов предлага да се действа активно. Той призова БПЦ да канонизира братя Миладинови като мъченици за вярата и българщината. „Те наистина имат мъченическа смърт. Но не се канонизират с мотива, че ще се подразни Вселенската патриаршия. Това са несъстоятелни доводи“, категоричен е проф. Пламен Павлов.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 39 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чук и Гек

    7 11 Отговор
    Ти, Павлов, по добре питай доцент Влахов от твоя университет и МВРО, защо не е научил децата си кои са Гоце, Даме, Постол войвода и Чекаларов и на уважение към задължителната казарма! Иначе - бля-бля, патриотизъм!

    Коментиран от #14

  • 2 Българка

    35 2 Отговор
    Народ без история ,няма бъдеще. Българите не продаваме и не се отказваме от историята си. РСМ има своя държава и история в периода след 1944 година, когато е изкуствено създадена по ръководството на СССР. Преди това територията на РСМ е била част от България. И ние като добри съседи не предявяваме териториални или други претенции към нищо македонско, но не даваме своята история, култура, идентичност
  • 3 Вето

    29 1 Отговор
    Вето и само вето!
  • 4 ПатрЕотът

    22 1 Отговор
    ко да праят горките, кат си нямат собствена история, присвояват нашата, създават си самочувствие на наш гръб, ама има и кой да ги подкрепя от кремъл
  • 5 Руската агентура у нас, в Македония

    15 15 Отговор
    и Сърбия ръководи процесите в писането на история на Балканите. Всички наши червени професори и Синода са под нейно влияние. За медиите няма да говорим, те са с двата крака в русоробския гювеч !

    Коментиран от #12, #13

  • 6 Серго

    11 6 Отговор
    А оня историка купейкин ко речи. Тои ще праща войска за руснаците в помощ. На хранилкс е там и ще рече каквото кажат те. А те вече се произнесоха, че азбуката им е от маке татс
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 20 Отговор
    Колко струва храната днес?А българщината днес все по сиромашна,историа ли ще едеме?

    Коментиран от #8

  • 8 АнтиКомунист

    11 4 Отговор

    До коментар #7 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    болшевик, стига си партизанствал, хвани се на истинска работа
  • 9 Българин

    19 0 Отговор
    Поначало съм съгласен. Но ние защо сме ги занемарили. Защо поучителните им книги не са издадени. Виждал съм само издание на Пейчинович. Не спазваме поуките им. Защо не се цитират в речника на БАН? Само за политически цели ги използваме, а това са български мислители великани.
  • 10 248

    16 0 Отговор
    Професоре, благодаря за родолюбивата Ви дейност.
    Никой не писа за предстоящата среща в Ниш между МПЦ и СПЦ , на която се очаква помирение след 1967 г.
    В допълнение, обявяването на Йоким Кърчовски ще се извърши в манастира Прохор Пчински, където не се допускаха представители на МПЦ.
    От наща страна странно мълчание.
    Една келава Мк хвърля милиони за фалщификация на история, а правото на наща страна и мълчим.
    БПЦ е изпаднала в безвремие и отдавна е престанала да бъде морална опора и стожер на българите, като например църквата в Полща.
  • 11 Българин

    16 1 Отговор
    Работата с макетата е - храни куче да те лае. Първи им признахме държавата, дарихме им танкове, дадохме им без проблем български паспорти. В замяна наглеят, крадат история, рушат и оскверняват паметници дето са и на техните прадеди и навсякъде толерират българофобия - по медии, в политиката, в учебниците.
    Додето не изтрезнеят от омразата си към нас, не трябва да има грам реверанс към тях за нищо.
  • 12 Верно ли

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Руската агентура у нас, в Македония":

    И сащ и ес знаят, че РСМ краде и си присвоява българска история и личности . И те ли са в русоробския гювеч, та ни натискат да си затваряме очите?
  • 13 Изумен демократ

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "Руската агентура у нас, в Македония":

    Снощи чугунените социалистически и ДС глави в Стара Загора гледаха тъпо и с неразбиращи очи уникалното изпълнение на оркестъра на USAF в Операта.
    Наследниците на партокрацията от 60-те , единствените в народната република които се отказаха от суверенитета , единствено в Стара Загора искаха 16-та република на СССР!!
    Още управляват Зарата прости и кухи лейки
    В ТОЯ СКАПАН ГРАД КОМУНИЗМА ЩЕ СИ ТРЪГНЕ НА КУКУВО ЛЯТО
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.