14 Май, 2022 19:00 2 994 20

Неподражаемият стил на президента Ердоган - от пинг-понг до външна политика

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • партия на справедливостта и развитието

Курсът, който Турция следва във външната политика под управлението на Реджеп Ердоган, също носи специфичен почерк - движи се на зигзаг

Неподражаемият стил на президента Ердоган - от пинг-понг до външна политика - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган несъмнено притежава характерен стил, при това не само в управлението. Неговите карирани сака наложиха собствения му почерк в модата и преди няколко години бяха тема на оживени дискусии на дизайнери и стилисти не само в Турция. Неслучайно през 2010 г. той патентова като собствена марка първите букви на името си - RTE. В социалните медии напоследък пък тема на обсъждане стана неподражаемият му стил в играта на тенис на маса, след като наскоро бе заснет да играе първо със студенти, а после и с президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев. Необичайният начин, по който турският лидер държи хилката - откъм широката част вместо при дръжката - не отговаря на захвата нито при европейската, нито при азиатската школа по пинг-понг. Това предизвика коментари в социалните мрежи и дори злостни забележки от политически опоненти.

"Както държи хилката, така и управлява държавата", написа депутатът от опозиционната "Добра партия" Айтун Чърай в Туитър. Мнозина в Интернет пък определиха този захват като "местен и национален" - закачка със стремежа на Турция в последните години да замени вноса с "местна и национална" продукция в отбранителната промишленост и други сектори на икономиката.

Но да оставим настрана тениса на маса. Курсът, който Турция следва във външната политика под управлението на президента Ердоган, също носи специфичен почерк - движи се в зигзаг. През изминалите години страната се оказа практически в изолация, след като развали отношенията си с повечето регионални сили в Близкия изток и значително обтегна връзките със Запада. Сега обаче Анкара рязко пое в обратна посока и се впусна да топи ледовете на всички фронтове. Умелото лавиране на страната по отношение на конфликта в Украйна ѝ набра точки пред ЕС и САЩ. Отделно в последните месеци тя пристъпи към отваряне на нова страница във връзките си със страни като Израел, Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства, а напоследък дори се заговори за възможно помирение с Дамаск.

Турция, която в миналото се славеше като "най-близкия съюзник на Израел в мюсюлманския свят", сериозно влоши отношенията си с еврейската държава през последните години въпреки силните търговски връзки помежду им. Двете страни поддържат дипломатическите си отношения в посолствата на ниво шарже д'афер от 2018 г. след поредната криза, довела до задълбочаване на напрежението - решението на САЩ да преместят посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим. След месеци на нагнетявано напрежение през май 2018 г. Турция върна посланика си от Израел и изгони израелския посланик от Анкара. Напоследък обаче двете страни направиха стъпки към помирение - израелският президент посети Турция в началото на март, а по-късно този месец, на 25 май, предстои визита на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Израел.

Прагматизмът взе връх над идеологията и в отношенията с Египет. Анкара прекъсна дипломатическите си отношения след военния преврат през 2013 г. срещу президента Мохамед Морси и отказа да признае Абдел Фатах ас-Сиси за лидер на арабската страна. Впоследствие посланиците на двете страни бяха отзовани за консултации, а след обявяването за персона нон-грата на турския посланик в Кайро последва аналогичен ход от страна на Анкара. Миналата година обаче Ердоган съобщи за започването на контакти между Анкара и Кайро, а наскоро оправда промяната във външнополитическия курс, като подчерта, че Турция няма да спечели нищо, като напълно прекъсне връзките с Египет и Израел.

"Отношенията (на Турция) с Египет трябва да се подобрят. И двете страни са много важни за региона, нормализацията на отношенията е много важна за Източното Средиземноморие", каза наскоро и турският външен министър в интервю за телевизия НТВ и допусна възможността за назначаване на посланици.

Сходни процеси текат и по отношение на връзките със Саудитска Арабия и ОАЕ. Анкара и Рияд демонстрират обща воля за развитие на двустранните отношения на най-високо равнище. Силен тласък на тези намерения даде прехвърлянето в Саудитска Арабия на воденото в Турция съдебно дело по случая за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на кралството в Истанбул през 2018 г. - случай, който охлади отношенията между двете регионални сили и разтърси с бруталността си целия свят. Сърдечните снимки от визитата на турския президент в Рияд миналия месец бяха ясен сигнал, че това "недоразумение" остава в миналото и за двете страни.

"Вярвам, че моето посещение ще сложи началото на нова епоха в отношенията между двете държави. Показахме обща воля да засилим връзките помежду си на базата на взаимно уважение и доверие, най-открито и на най-високо равнище", каза турският лидер след визитата си в края на април.

На заден план Турция оставя и различията с ОАЕ - през февруари Ердоган посети и емирствата, за първи път от близо десет години, загърбвайки борбата за надмощие, разногласията около конфликта в Либия, блокадата на Катар и дори съмненията за роля на ОАЕ в преврата в Турция. Преди това, през ноември м.г., в Турция беше престолонаследникът на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян, визита, която, както каза Ердоган, възвести "нова ера" в двустранните отношения (както и инвестиции в Турция в размер на 10 млрд. долара).

Поредният завой на турската външна политика Ердоган определи като "процес, в който се правят приятели, а не врагове", и добави, че Турция трябва да подобри отношенията със страни, с които споделя "общи вярвания и мнения". Докъде ще стигне този процес предстои да разберем, но едно изглежда сигурно - турският лидер ще продължи да управлява страната със собствен почерк и стил, поне до изборите догодина...


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    8 2 Отговор
    РУСОФОБИТЕ МИСЛЯТ
    ЧЕ ОТ НЕГО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ЧУДЕСЕН БЪЛГАРСКИ ЛИДЕР
    ....
    ДАЖЕ ИМА НЕГОВА СЕКТА В БЪЛГАРИЯ :)

    Коментиран от #14

  • 3 интересно

    29 2 Отговор
    Докато турците се чудят кого да наведат ,ние се чудим на кого да се наведем
  • 4 Кики

    29 4 Отговор
    Ердоган е най великия политик на нашето време, след като прочисти всички министерства и държавни служби от американската агентура Турция върви само напред и нагоре , ние също трябва да вземем да изметем колониалната компрадорска власт и всички НПО иначе ни чака смърт и изчезване на България, както американците ликвидираха индианците така ще ликвидират и българския народ
  • 5 Октай баба

    11 5 Отговор
    Тая пионка на Вашингтон ,нали беше диктатор,кога стана пак президента ердоан
  • 6 MAN

    28 2 Отговор
    ТУРЦИЯ ВИНАГИ Е ИМАЛА СИЛНА ДИПЛОМАЦИЯ,А ЗА НАШИТЕ ПАЛЯЧОВЦИ ДУМИ НЯМАМ- ИГРАЯТ САМО ПАДНИ ,ЛЕГНИ..
  • 7 Рошко

    17 4 Отговор
    Колкото и да се опитвате да го плюете такъв лидер Турция не е имала, каквото е построил както казваше бай Тошо. Соросоидната опозиция не може го боядиса,освен някой и друг паметник на ататюрк да направи
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Стилът му е

    0 6 Отговор
    Умопомрачителен. :-)

  • 10 Фффффф

    3 8 Отговор
    Брат близнак на Путин, който все още не е нападнал съседна страна, България, Гърция, Кипър, и т.н.

    Коментиран от #11

  • 11 ай' не ме занимавай с твоите глупости

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Фффффф":

    А защо нищо не казваш за Сирия, Ирак, Кипър, Либия и т. н.
  • 12 Петкан

    9 1 Отговор
    Гони си националния интерес
  • 13 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦

    1 10 Отговор
    Диктатор и ислямист. Това изчерпва коментарите.

    Коментиран от #15

  • 14 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Русофоби няма. Има русороби и нормални хора които вие мислите че са като вас, но не сме. Ние просто обичаме да сме свободни
  • 15 Ами не

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦":

    Това изчерпва само маломерният ти умствен потенциал...
  • 16 Великият везир

    1 2 Отговор
    Трудна позиция, на акробат и жонгльор едновременно.
  • 17 Черни дни

    2 8 Отговор
    Всички тези глупости на Ердоган които се описват тук, но и другите неща, пастор Брансън, С-400, потисничество на политически опоненти, жени, малцинства, греховни отношения с ислямския тероризъм, нашествията в съседни страни, Ердоганомикс и т.н., са довели до обедняване и глад в Турция. И още нещо, истинският противник на Турция, Гърция, намери възможността да направи скокове и сега Турция на Ердоган бяга да следва гръцката политика с завой на 180 градуса. Твърде късно.. Ердоган се оказа унищожителят на Турция.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 антрашпиц

    2 2 Отговор
    Нашите управленски лакеи да гледат от турския лидер и да се научат що е то политик с големи топки.