Last news in Fakti

9 Май, 2022 16:35 905 5

Ердоган: Турция няма да гони бежанците от Сирия

  • турция-
  • сирия-
  • бежанци-
  • ердоган-
  • реджеп тайип ердоган-
  • башар асад-
  • дамаск

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, чиято страна е приютила над 3,6 милиона сирийски бежанци, обеща днес, че никога няма да ги върне насила в Сирия

Ердоган: Турция няма да гони бежанците от Сирия  - 1
Снимка: Shutterstock

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, чиято страна е приютила над 3,6 милиона сирийски бежанци, обеща днес, че никога няма да ги върне насила в Сирия, предаде АФП.

"Ще защитаваме докрай нашите братя, прогонени от войната в Сирия (...). Никога няма да ги изгоним от тази земя", заяви турският президент, като осъди изказванията на опозиционните лидери, които редовно призовават сирийците да бъдат върнати в страната им.

"Вратата ни е широко отворена и ние ще продължим да приемаме (сирийците). Няма да ги върнем в устата на убийците", каза Ердоган пред събрание на предприемачи, визирайки режима на президента Башар Асад в Дамаск.

Няколко турски опозиционни партии редовно призовават за връщане на милиони сирийски бежанци в Сирия.

Миналата седмица основната опозиционна Народнорепубликанска партия заяви, че ако дойде на власт след парламентарните и президентски избори през юни 2023 г., всички сирийци ще трябва да напуснат Турция "в рамките на две години".

Миналата седмица турският президент обяви, че подготвя "завръщането на един милион" сирийци по домовете им, като финансира с помощта на асоциации и на международна помощ жилища и адаптирани структури в Северозападна Сирия - последната територия, изплъзваща се от властта на Дамаск.

ОТ 2016 г. насам и началото на турските военни операции в Сирия около 500 000 сирийци са се завърнали в тези "зони за сигурност", създадени от Анкара по протежение на границата ѝ, според президента Ердоган.

Първите няколко хиляди къщи и необходимите инфраструктури за настаняване на завръщащите се сирийски бежанци бяха открити на 3 май в този район в присъствието на турския министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който увери, че 100 000 от тези жилища ще бъдат готови до края на годината.

Турция е приела на своя територия близо пет милиона бежанци, основно сирийци и афганистанци, съгласно условията на споразумение, сключено с ЕС през 2016 г.

През годините и особено през лятото на 2021 г. се появи напрежение между тези бежанци и местното население, което е изправено пред тежка икономическа и парична криза.

Макар и ограничени, тези инциденти предизвикаха опасения сред хуманитарни организации, че бежанците могат да се превърнат в залог на предстоящата предизборна кампания.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димов

    6 2 Отговор
    А ще ги настани ли по хотелите в Кушадасъ, какво направи България с украинските бежанци?
  • 2 Кълъчдароглу

    7 4 Отговор
    Ернтоган мрази турците, предпочита те да ни вземат работните места и да гладуват турските семейства!
  • 3 Una faccia - Una razza

    5 7 Отговор
    Ердоган не може да бъде преизбран за президент. Трябва да даде право на глас на милионите сирийци, афганистанци, пакистанци, етиопци, мароканци и т.н. имигранти, които се хранят от Запада и живеят в неговата страна. Така или иначе никой няма да разбере, че гласуващите не са турци, по лицето не ги различаваш, турски вече са научили, всичко е наред. Всички те ще гласуват за него от благодарност. Това решава и друг важен проблем на Турция, демографския, защото турците раждат едно дете, а кюрдите десет както и новите турци, имигрантите от Африка и Азия.

    Коментиран от #4

  • 4 Българските турци

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "Una faccia - Una razza":

    Да тя Турция е джагатайска държава...населението и не ползва документи за самоличност....живеят на племенно общински строй и почти номадски живот...и пет милиона бежанци са повече политически ориентирани от 80 милиона неграмотно турско население...Така че Ердоган като им даде двойно гражданство ще си осигури още един мандат....: ) : ) : )
  • 5 АМИ ДОБРЕ

    1 1 Отговор
    Все пак те са мюсулмани, една религия, пограничното население говори арабски и турски
    И са работлив народ
Новини по държави: