Last news in Fakti

20 Май, 2022 13:00 8 690 39

Запазената марка „Македония“

  • македония-
  • българи-
  • гърци

Жертвите са повече от 50 хиляди, бежанците към България и Югославия над 100 хиляди

Запазената марка „Македония“ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гафовете на Кирил Петков в Скопие дадоха хляб на десетки специалисти по „македонския въпрос“, вероятно до следващите избори. Не бил поднесъл едно цвете на саркофага на Гоце Делчев. Смешно било да се пътува със самолет от Скопие до София. Президентът Стево Пендаровски направил на пух и прах смисъла на посещението. Този поток от негативизъм отминава най-важния факт от случилото се. За всички македонци, много от които не са виждали жив „българин“ стана ясно, че този човек (и съответно неговата държава) не е дошъл да им вземе идентичността.

Това коментира Божидар Чеков.

Много повече, нашият представител направо им изсипа мед на душата, като предпочете да ги нарича македонци, вместо „северни македонци“. Тази негова добронамереност, изненада приятно колегата му Димитър Ковачевски. Истинска ли е тяхната прегръдка или декоративна, много скоро ще проличи. Защото „побратимяването“ между София и Скопие, ако се задълбочи, може да предизвика земетресение на Балканите. Гърците научат ли, че „северомакедонците“ са осъмнали „македонци“, благодарение на българите, поне един милион знамена ще се развеят по улиците на Солун. И то не само еднократно. Тогава упреците на българските националисти и подлостта на Пендаровски ще избледнеят като „Самарското знаме“.

Само преди година македонският национален отбор по футбол победи Германия с фланелки на които пишеше „Македония“. Гърците вдигнаха шум до небето и УЕФА още не се е произнесла с дързостта, която прояви Кирил Петков. Умишлено ли го направи нашият министър председател или не? Направи го. С тези си думи, той спечели приятели в „Северна Македония“ и неприятели в Гърция. В България – всяко чудо за три дни.

Ако някои от настоящите историци, вместо да кършат ръце за пренебрегнатите интереси на България, бяха написали или споменали поне малко за „Гражданската война в Северна Гърция“, днешните спорове щяха да са много по-полезни и по-малко емоционални.

За целия свят края на Втората световна война е 2 май 1946 година. Този факт не се отнася за нас – българите, защото на Юг от Петрич, македонски българи заедно с гръцки комунисти се надигат за да се освободят от опекунството на гръцката монархия. Присъединяването на Егейска Македония към другите нейни две сестри е съвместен проект на Тито, Сталин и на Димитров.

Тази война продължава цели три години и приключва трагично по две причини. Първата е раздора между Сталин и Тито. Третият участник – Димитров изчезва безследно. Снабдяването с оръжие за въстаниците от България и от Югославия – спира. Междувременно англичани и американци дебаркират с бронирани машини и разбиват последните отряди на „Демократичните сили“.

Жертвите са повече от 50 хиляди, бежанците към България и Югославия над 100 хиляди. Между тях са и „македонските сираци“ пръснати в последствие из цяла Източна Европа. Любка Рондова е възпяла тяхната драма за да се помни завинаги. Ето защо тази война може да се нарече „Последната война за Македония“. Повечето от говорещите и пишещите по настоящем, не са били родени, когато „Македония“ се появява на картата разкъсана на три, обградена с телени мрежи и преднамерени езикови разлики. С фалшива история, насилие и невинни човешки жертви. Само песните остават, но и те не се пеят навсякъде!

Настанили се окончателно в Егейска Македония, гърците смениха имената на останалите там българи, дори надгробните плочи са сменени. Имената на селата, градовете и реките също са погърчени. Българският език е забранен. Има „македонски“, поради все още съществуващия диалект, но при условие, че се пише с гръцки букви! Цялата информация за България се свежда до търговия с наркотици, грабежи и убийства. По този начин се насажда чувство за виновност към всички македонци с български корени, повечето от които изпитват срам от „новите българи“, както и от случилото се в миналото.

Най-чувствителната част от населението на Егейска Македония, към името на областта са вносните от Мала Азия гърци, които местните македонци наричат „маджири“. На тях им е втълпено, още от преселването им през 1920 година, че са преки наследници на Александър Велики. Въпреки, че не говорят книжовен гръцки, тяхната ориенталска кръв кипва редовно, като чуят за името което смятат за тяхно авторско право. Поради този див балкански национализъм, никъде в Гърция няма упътваща табела за посоката „Северна Македония“. На табелите по пътя пише само Скопие! Така беше и по времето на „Републиката“. Днес единствената табела на която пише „Македония“ е тази водеща към аерогарата в Солун!


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пламен

    31 23 Отговор
    абсолютно провокационна статия за не знаещи, писана от отявлен македонист.
    гражданската война в егейска македония е провокирана от сърбомакедонски комунисти. тази зона след ВСВ е в американско британския сектор. населението страда, а титовите агенти, бягат.
    пише за гръцки репресии. да, такива е имало. имало е обаче и български репресии, опожаряването на поморие, мелник, кървавата разправа с драмското въстание, изложените отрязани глави, насилията над гръцки жени и деца и много други.

    Коментиран от #2

  • 2 Кирил

    14 27 Отговор

    До коментар #1 от "пламен":

    Темата Драмско въстание е абсолютно забранена за българската историография. Убийците са редовната българска армия и паравоенни банди на вмро.
    Избити са 8000 цивилни, има ги по спицъци с имена, рождени дати и местоживеене. Къщи са ограбвани и опожарявани за прикриване на следите. Това е страшна теме, която нямаме смелост да отворим.

    Коментиран от #4, #8, #9, #11

  • 3 Бамбука

    15 24 Отговор
    Живеем в 21 век. Умните нации заравят брадвите, не толкова умните се оставят в ръцете на "историците" , които заедно с "патриотите" се издържат от скандали. Кое е толкова важно при наличието на бойната в Украйна ?
  • 4 пламен

    11 38 Отговор

    До коментар #2 от "Кирил":

    Тя, цялата ни история е измислена. като се започне с това, как аспаруховите българи били дошли като ,,освободители,, Всички племена от централна азия били нашественици и грабители в европа, ама, видите ли, единствено прабългарите били освободители.
  • 5 Перо

    30 5 Отговор
    Българското население от Македония,в северната част на Гърция е тероризирано десетилетия наред! Гърците ги изселваха след ВСВ в Пелопонес по съображения за сигурност за да се смеси и претопи в местните,а гръцкото посолство в София,задължително отказваше визи и посещения за родените в Северна Гърция или южната част на Родопите,в българска територия,поради страх да нямат роднини в гръцката част на Тракия и Македония. Главен виновник за загубата на беломорска Тракия и Македония /старите земи/ е на Добри Терпешев,който ги е подарил на гърците,изтеглил,без разрешение българската армия и е бил нахокан за това от Сталин,който е искал излаз на топлите морета! Въпреки че БГ е била съвоюваща страна с Германия,благодарение на руснаците сме останали само с репарации и на БГ са запазени границите от 1939 г.,но по българска вина сме загубили беломорска Тракия и Южна Македония! Българите в сегашната РСМ са също много изстрадали,чрез геноцида от сръбските власти и местния слугинаж и предатели!

    Коментиран от #19

  • 6 456

    4 2 Отговор
    2 май 1946 ????????-
  • 7 Хасковски каунь

    9 6 Отговор
    Северномакедонска наденица . От ЛЕКИ
  • 8 456

    17 4 Отговор

    До коментар #2 от "Кирил":

    Защо да не говорим, Ръководителят на въстанието е бежанец от ТУРЦИЯ след войната 1922-1923, КАКТО И ПОВЕЧЕТО ВЪСТАННИЦИ, Дошли в Драма и се настанили в български домове. А българите кучета ги яли , да се оправят както могат, А тези отряди на ВМРО са били основно от прокудени българи , Така че каквото повикало ,такова намерило. А и шефът на въстанниците убива жена си в Атина пре4ди войната , за което има задочна смъртна присъда от гръцки съд, Така чце не ги защищавай,
  • 9 Помним, и сме чували от първа ръката

    18 5 Отговор

    До коментар #2 от "Кирил":

    От тези 8000 избити 7850 са били измекяри - лешояди, дошли да получат имоти и облаги. Останалите 150 са били силови чиновници.
  • 10 Орце Камчев

    6 42 Отговор
    Па не може да ни барате историята, културата, песните и езикот. Като ви речат от Брюксел ке се согласите. че и хоро ке играте.

    Коментиран от #38

  • 11 Античното Маке

    21 5 Отговор

    До коментар #2 от "Кирил":

    1) Драма е стар български град в източната част на Егейска Македония. Освободен през балканската война, след Междусъзническата (1913) той попада в Гърция и българското му население изпитва цялата „любов“ на антибългарската политика - гонения и геноцид провеждана от правителството в Атина срещу българите на своя територия.

    2) Драмското въстание (1941)е удобна и често използвана дъвка от хора, които целят да формират български национален комплекс и/или да обяснят на своята аудитория, че българите сме зверове и кръвопийци. Да, ама не.
    Драмското въстание се проваля с помощта на жестокостта и алчността на своите организатори - гръцките комунисти в Драмско решават да вдигнат въстание срещу българските войски, които са наричани окупатори. Освен български села, гръцките комунисти мародерстват и в такива, в които живее гръцко население, което принуждава тези гърци да отвърнат с оръжие на своите сънародници, като и двете страни дават немалко убити.
    След края на войната, гръцки историци преекспонират броя на жертвите от него и срамежливо мълчат за участието на обикновените гърци в съпротивата срещу него.
  • 12 Баба яга

    22 3 Отговор
    Ам то момчето живяло в Канада и учило в харвард бе. Де го търсите да знае българската история . Па и отде толкоз акъл у него . Те у Харвард толкоз учат. 150 думи на български са му много даже (речника който ползва когато говори).

    Коментиран от #24, #26

  • 13 Македонско девойче

    23 3 Отговор
    Нашите "експерти" са хлъзгава и повратливи като шарани. Използват всяка идеология само и само да са в крак с времето. За такива хора се казва "от девет кладенеца вода ще ти донесе". Самата статия е манджа с грозде. Можем само да се учим от гърците как се отстоява национален интерес. Още преди години гърците седнаха на една маса с нашите и им казаха: "Дайте да се разберем за тая "македония". Крадат нашата антична история и вашата средновековна." Ама нашите блеят някъде, лапат мухите и чакат да видят, какви ще са времената да знаят, каква песен да запеят
  • 14 Грогу

    17 3 Отговор
    В момента ззападният политическият елит провежда политика на фалшификация , преди години започнаха с половата идентичност, след това се заеха с историята свързана с Русия и държавите от бившия соц. лагер . България е най-потърпевша , прави се опит да бъде изцяло пренаписана бълг. история в полза на СМакедония , както направиха с Украйна срещу Русия. Разбира се бълг. политици , за които няма нищо свято , освен парите в сметките им , си мислят , че ще векуват на власт и със Запада зад гърба си топ не ги разбива , и че ще отгледат поколения , каквито си отгледаха сърбите в Македония ...да не казвам какви са , че ще ме изтрият . И укрите си мислеха , че със запада зад гърба си са недосегаеми и могат да фалшифицират историята и да сеят омраза и агресия , но сега са жестоко наказани ...това да го имат като поука нашите политици .

    Коментиран от #32, #33

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Лелеееее

    4 18 Отговор
    Па вие сте ретардуси бе па пола од другарите ми се егеици бе за какви бгари кажувате у егеиска македониа

    Коментиран от #36

  • 18 Има и паметни гърци

    12 5 Отговор
    Като например Анастасия Каракасиду,която написва книгата "Житни поля,кървави хълмове-преходи към националното в Гръцка Македония 1870-1970".Книгата е издавана и в България(1980г.), след като са й правили огромни спънки в Гърция,а семейството й е било заплашвано със саморазправа...Но както е казал поета НА ИСТИНАТА УСТАТА НЕ МОЖЕШ ДА ЗАПУШИШ!

    Коментиран от #27

  • 19 та така...

    13 4 Отговор

    До коментар #5 от "Перо":

    Имаш право за терора към българското население в гръцка Македония, а това е било заради международен спор какво е компактното население в територията и според това на коя държава би трябвало да принадлежи. Имало е предложение за международна комисия, която да провери на място, която така и не се е състояла. Затова гърците са тероризирали, погърчвали и прогонвали българи и македонци. Друга реч, освен гръцка, е била строго забранена. Даже и сега македонците се пазят да говорят български (македонски) на публични места. Преди години имах колега на когото семейството е прогонено, той е бил дете, а разправяше как застреляли съседа им само защото напсувал кравата си на македонски. Аз също мислех, че Добри Терпешев сам е взел решението, но се оказва, че това е натиск отвън, а причината е Лондонското споразумение за промяна на Санстефанския договор от 18/30 май 1878 г. Меморандум № 1 точка 2. от него гласи : " На юг България ще бъде разграничена така, че да няма излаз на Егейско море." (Лондонско споразумение - Уикипедия) Решенията от Райхщатското споразумение, Будапещенската тайна конвенция и Лондонското споразумение (има ги в Уикипедия), където навсякъде участва Русия, са валидни и до днес. Затова многократно са ни орязвали територии при всеки удобен случай и сегашните проблеми с РСМ.
  • 20 Господи

    0 5 Отговор
    прости и не знаат шо прават
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 2 Отговор
    Чеков, всичко започва с "Букурещкия договор" от 1913 г. Толкова години са минали, а още се крие, КОЙ от българската делегация, скрива в джоба си телеграмата от България с известието, че обкръжената в Кресненското дефиле гръцка армия е пред ПЪЛЕН РАЗГРОМ????, но гърците са добре информирани и бързешком налагат на нашата делегация да приеме капитулантски договор...

    Коментиран от #25

  • 22 Jосип Броз Тито

    5 11 Отговор
    Няма нещо като "северномакедонци". Това е измишльотина след преименуването на самата държава.
    Тя може да е всякаква, но населението си остават македонци. Научете го най-сетне.

    Коментиран от #37

  • 23 Пендаровски

    9 2 Отговор
    Казал съм Ви:
    Докато съм зависим от маджарите и сърбете, и докато Русия е държава, ние в ЕС няма да влезем 🥳🥳🥳🥳
    И ние имаме славни патриоти като българите. Като Копейкин и Турският пръст . И ние имаме ВМРО 😂😂😂😂
    И ние сме зависими от копейките, като вас 🥳🥳🥳🥳
    И едно условие да има за влизане в ЕС, ние никога няма да допуснем да бъде изпълнено!!! И винаги ще обвиняваме и мразим България и Гърция! Да живее югославо-съвецката дружба 💪💪💪💪💪
  • 24 Историчка

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "Баба яга":

    Познанията на Кирил Петков по история са като на участничките в "Ергенът", т.е. клонящи към нула!
  • 25 Щерев

    8 2 Отговор

    До коментар #21 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    България е била в плачевно състояние и е нямала никакъв шанс сама срещу всички съседи. Румънската армия е била на 15 км от София и срещу нея няма никой.
  • 26 То пък

    7 9 Отговор

    До коментар #12 от "Баба яга":

    българските историци въобще не я познават историята. Македонските българи в Северна Гърция просто са асимилирани в гръцкото общество, или изгонени. Но това си е още от началото на 20 век. Просто Македония е географска област, но днешната държава Северна Македония си е самостоятелна, и ние, българите не трябва да им се месим. Те от 80 години са с чуждо самосъзнание.
  • 27 Ю.Кортес

    2 10 Отговор

    До коментар #18 от "Има и паметни гърци":

    Да, знам за тази книга. Докато в Гърция, макар и трудно я публикуваха, то в България никога няма да публикуват за нашите зверства в Гърция. Разбираш ли разликата...ние сме вършели същите неща, обаче не искаме да знаем за нашите предтъпления

    Коментиран от #28, #31

  • 28 Античното Маке

    19 2 Отговор

    До коментар #27 от "Ю.Кортес":

    И я разкажи за тези зверства от българска страна?
    Не отричам, че е нямало, но малкото от тях са вследствие на отмъщение - зъб за зъб, око за око. По една много проста причина- България е най-старата държава в региона / Европа, по стечение на обстоятелства граничим отвсякъде с български земи и бяха с българско население.
    България никога не е завземала и ламтяла за чужди земи,това което е "окупирала" са били собствените и територии с населението и. Ако сме вършили нещо лошо, то е винаги вследствие на ответна реакция и възмездие.
  • 29 Божидар

    1 7 Отговор
    Чеков, я си .... Майката. Русофил скапан.

    Коментиран от #35

  • 30 Милчо Мицков

    2 0 Отговор
    Харесвам теорията на Т.Икономов,който предлагал първо да се завземе Македония,а после Тракия.И както казвал проф.Гълъбов:Даваха ни много,искахме всичко,накрая не взехме нищо.
  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 2 Отговор

    До коментар #27 от "Ю.Кортес":

    Българската армия премахва гръцките банди, които палят и плячкосват мирни БЪЛГАРСКИ СЕЛА В ЕГЕЙСКА МАКЕДОНИЯ...
  • 32 Деница

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Грогу":

    Паралелно е много неподходящ ... Киев скачат Русе е създадена през 9 в., а Московска няколко века по-късно ... докато БГ е създадена в 7 в. (даже и поне още 2 в. по-рано), а МК е създадена 1945 (1991) ...
  • 33 Деница

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Грогу":

    Паралелът е много неподходящ ... Киевска Русь е създадена през 9 в., а Московска няколко века по-късно ... докато БГ е създадена в 7 в. (даже и поне още 2 в. по-рано), а МК е създадена 1945 (1991) ...

    Коментиран от #34

  • 34 Грогу

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "Деница":

    Киев е руски и ако днес се говори , че е Украйна , товва е благодарение на Ленин , който не е предвидил последствията от изкуствено създадени нации и държави . Положението с Македония е същото ,отношението на Запада към измислената македонска нация е същото ,за какво спориш .
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 За лелеее

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Лелеееее":

    Какво си кривиш майчиния език. Знаеш ли една гръцка
    дума, че се "бараш" македо
    нец? От 1945 г. ако искай се
    наричай бимбинистанец, но
    всъщтност сте посръбчени
    БЪЛГАРИ и трябва да се гордеете от това!! Никой ня
    ма да ви пречи след призна
    ване на вашата българска
    идентичност и велика исто
    тия да се наричате сега как
    то сте решили. Никой това
    няма да го интересува.
  • 37 За22

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Jосип Броз Тито":

    Има само област, част от
    Македония, а държава и още
    по малко нация-македонци
    НИКОГА! Набийте си го това
    в циментовите глави. Ника
    де в никои документи няма
    и буквичка за такава нация
    и държава. ТОВА Е!!! ЗА ВЕКИ ВЕКОВ.
  • 38 За орце..

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Орце Камчев":

    Орце, езикът на който гово
    риш поне да беше сръбски, ами то е смешна пародия.
    Не го казвам да те засегна, но щеше да е смешно ако
    не е толкова жалко. Ти и
    другите трябва да се гордеете с българският си произход и история, а не да
    висшите във въздуха и да
    ви се смеят всички зад гър
    Ба!!!
  • 39 ВЕТО

    0 0 Отговор
    Вето до дупка затова, че ми срязаха гумите на колата защото № на колата ми е софийски и съм българин. Нито съм говорил нито писал или правил нещо против тях.