Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Юни, 2022 18:10 7 807 59

Русия: Отблъснахме мощна украинска атака срещу Змийския остров

  • одеса-
  • змийски остров-
  • черно море-
  • русия-
  • украйна-
  • игор конашенков

Според Игор Конашенков в атаката са участвали над 15 украински безпилотни средства както щурмови, така и разузнавателни, а островът е бил обстрелван с ракети и системи за залпов огън

Русия: Отблъснахме мощна украинска атака срещу Змийския остров - 1
Снимка: DW

Русия е отблъснала украинска атака срещу Змийския остров, съобщиха Франс прес и ТАСС, като се позоваха на руското министерство на отбраната.

"На 20 юни в 05:00 ч. сутринта киевският режим предприе нов безумен опит да овладее Змийския остров", заяви говорителят на военното ведомство на Москва Игор Конашенков.

По думите му замисълът на операцията предвиждал "да бъдат нанесени масирани въздушни и артилерийски удари по Змийския остров с последващ десант и превземане на острова".

Според Конашенков в атаката са участвали над 15 украински безпилотни средства както щурмови, така и разузнавателни, а островът е бил обстрелван с ракети и системи за залпов огън.

Руските системи за противовъздушна и противоракетна отбрана обаче свалили всички изстреляни снаряди и 13 дрона, "принуждавайки противника да се откаже от всякакво дебаркиране на Змийския остров", каза Конашенков.

По думите му във въздушното пространство в района на острова е засечен на голяма височина американски разузнавателен дрон Ар Кю-4 "Глобал Хок".

Информацията за атаката не може да бъде проверена.

Според руското министерство заради провала ѝ Украйна е решила да нанесе вчерашния ракетен удар по газодобивни платформи в Черно море, за който съобщи Русия и за който тя посочи, че е причинил пожар на една от тях.

По думите на Олга Ковитиди, сенатор в горната камара на руския парламент, той е започнал да се разпространява, предаде ДПА.

"През изминалата нощ огънят е приближил газонаходището", каза тя, цитирана от агенция Интерфакс. Седем души остават в неизвестност, посочи Ковитиди. Трима ранени се лекуват в болница. Щетите по другите две ударени платформи са по-малки.

Към момента на удара на платформите работели общо 109 души. Платформите, които първоначално били украински, са окупирани от Русия след анексирането на Крим през 2014 г.

Руското министерство на отбраната съобщи, че в отговор на атаката срещу платформите руската армия е нанесла ракетен удар по украинско летище в района на Одеса, предаде Ройтерс.

Тази информация също не може да бъде проверена.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Исторически парк

    127 52 Отговор
    Русия троши байрактарите като орехи!

    Коментиран от #21, #38

  • 2 Мишел

    90 39 Отговор
    Повторение: Излязоха подробности от неуспешната операция на ВСУ на 20 юни за завземане о. Змеиний.
    В 5 часа е започнал артилерийски и ракетен обстрел на острова, както и атака на отбраната на острова с 15 безпилотника, два от тях Байрактари. Наличните на острова Панцир М1, Оса М, ,Бук свалят 13 безпилотника, унищожават 4 бр. ракети Точка У, всичките 155 мм. снаряди на М777, ракети Ураган и Град. С руски ракети Оникс са унищожени два взвода М777 на остров Казачий и двете С300, които ги охраняват, изстрелващи инсталации за Точна У и летището заедно с пункта и екипите за управление на безпилотниците.
    Американският безпилотник MQ...., който от голяма височина следи и координира операцията, докладва, че отбраната на Змеиний е незасегната.
    Катерите с десантчици са спрени, десантът е отменен.
    Като отмъщение за провала, ВСУ атакуват с противокорабни ракети трите платформи за добив на газ.

    Коментиран от #5

  • 3 Ивелин Михайлов

    119 45 Отговор
    Украйна да бъде осъдена от ООН за причиняването на най-голямата екологична катастрофа в историята на Черно море!
  • 4 Смех

    49 112 Отговор
    Бе вие ютуб нямате ли.Той острова гори като факел те отблъснали.Това са новите американски ракет.Съмнявам се нещо да е останоло живо на тоя остров

    Коментиран от #6

  • 5 Хаха

    50 32 Отговор

    До коментар #2 от "Мишел":

    Много филми си гледал.И пишеш глупости.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 КО РЕЧИ КО🤐

    9 26 Отговор
    (.....) НА РУ.ИЯ НА СТРОВА ПОПРЕЧИЛО НА ДЕБАРКИРАНЕ НА ОСТРОВА ..ОТ ДРОНОВЕ
  • 9 Значи -

    74 18 Отговор
    "Информацията за атаката не може да бъде проверена." Зависимост - това съобщение се появява ВИНАГИ, когато информацията е в ущърб на "нашите" - и напълно липсва, когато "нашите" лъжат откровено или си приписват "заслуги" на победители. Кога бе, уважаеми, проверихте информацията, че Путин е в кома, която публикувахте дори в деня, в който той държа реч пред стотина пердставители на икономически форум в Русия преди два-три дни?

    Коментиран от #16, #17

  • 10 сталин

    31 80 Отговор
    ще им се да е така на рашистите,путинския режим е към края си

    Коментиран от #12

  • 11 Ами свалят ги

    78 28 Отговор

    До коментар #7 от "Страхлива пияна червена тор":

    с това, което трябва. Турците продават, украинците купуват, руснаците ги свалят. Просто бизнес.

    Коментиран от #31

  • 12 Хайде измислете нещо по-духовито,

    38 13 Отговор

    До коментар #10 от "сталин":

    че тази мантра се изтърка,а? Помните ли едновремешните вицове за задиращите грамофонни плочи? Странното е, че днес грамофони няма, ама нещо в плочата ти задира...

    Коментиран от #36

  • 13 007

    32 61 Отговор
    Отблъснати сте се от дъното за малко. Скоро ще се върнете при Масква
  • 14 хмм

    35 60 Отговор
    Ушанките гледат летящите гларусите и ги мислят за дронове, вече съвсем изперкаха.
  • 15 Скорпи

    16 35 Отговор
    Успокойте се...другият път,ще успеят.....
  • 16 веселяк

    13 2 Отговор

    До коментар #9 от "Значи -":

    Поста ти не е политкоректен!
  • 17 Винкело

    33 4 Отговор

    До коментар #9 от "Значи -":

    Е, в тези случаи прасват едно "според британското разузнаване" и всичко е точно.
  • 18 Тоя остров

    40 24 Отговор
    се превръща в символ на украинското падение.
  • 19 Матрософ

    25 45 Отговор
    С две думи: руснаците останаха без радари и ракети в района.

    Коментиран от #26

  • 20 Димов

    25 10 Отговор
    Няма ли да свършва тая война, бе? Има далеч по-модерни и по-ефективни методи. Особено, ако държиш ресурсите на половината свят.
  • 21 стоян

    13 43 Отговор

    До коментар #1 от "Исторически парк":

    До 1 ком -другарю -ти вярваш ли че над този остров украинците са изпратили 13 дрона и руснаците са ги свалили -три дрона е възможно -руските лъжи край нямат вчера твърдяха че унищожили команден център с 13 генерали -а по ,,украйна 365,, казаха че украинците с един точен изстрел са унищожили разузнавателен руски център на фронта с 40 офицери и сержанти

    Коментиран от #24, #27

  • 22 Запознат

    16 11 Отговор
    Значи острова гори яко.
  • 23 Лаик

    22 10 Отговор
    Как се свалят снаряди на гаубици 155?

    Коментиран от #25, #28

  • 24 А бе Стоенчо

    33 11 Отговор

    До коментар #21 от "стоян":

    да не сме 1944 година че зенитната артилерия да стреля на сляпо ? Защо си мислиш че е голям зор да свалиш няколко дрона . Даже няма нужда да стреляш по тях , достатъчно е да развалиш връзката на управление . Преди няколко години Иранците не приземиха ли американски дрон ?
  • 25 Д'мин

    37 8 Отговор

    До коментар #23 от "Лаик":

    За да достигнат острова (разстояние 71 км.)гаубиците М777 са използвали реактивен снаряд M982 Excalibur, което всъщност си е ракета. Сега можеш да попиташ как се сваля ракета!

    Коментиран от #41

  • 26 Теле

    13 8 Отговор

    До коментар #19 от "Матрософ":

    Иска ти се
  • 27 Д'мин

    13 4 Отговор

    До коментар #21 от "стоян":

    Това са дронове камикадзе Switchblade 600.
  • 28 име

    20 9 Отговор

    До коментар #23 от "Лаик":

    както се сваля всяка материална точка като знаеш скоростта и и нейната траектория
  • 29 Гад

    14 26 Отговор
    Анало говнетите може да са свалили само гащите си. Яко са ги ударили, целия остров гори, всичко е унищожено.
  • 30 Последния Софиянец

    34 11 Отговор
    Откраднатото трябва да бъде върнато - или поне да не бъде дадено на врага. Това са платформи, откраднати от Украйна през 2014 г. Там бяха поставени съответните гарнизони - това са такива малки военни съоръжения ... Там има - или е имало - сили за противовъздушна отбрана, някои видове оръжия, както и средства за електронна война, разузнаване. Тези съоръжения помагаха на Руzия да изпълнява определени задачи, включително блокиране на украинската част на Черно море.
    През 2011-2012г Черноморнафтогаз закупи две сондажни платформи от пето поколение (Pyotr Godovanets и Nezalezhnosti, произведени в Сингапур от Keppel) за два пъти по-голяма от реалната им стойност. Сделката се ръководи от тогавашния ръководител на Министерството на енергетиката Юрий Бойко (поради което се наричат ​​още „кули Бойко“) и неговите мениджъри в Нафтогаз на Украйна Евгений Бакулин и Сергей Кацуба. След окупацията на Крим Русия завзе тези кули. Сутринта на 20 юни въоръжените сили на Украйна атакуваха сондажните платформи.
    Русия ги е използувала, за да блокира част от Черно море.
  • 31 Сандо

    20 8 Отговор

    До коментар #11 от "Ами свалят ги":

    Да,ама турците са недоволни защото се подбива пазара.Вече на няколко пъти обвиниха укрите,че са некадърни и не могат да работят с Байрактарите.
  • 32 шеф караманчев

    11 1 Отговор
    сега витязите ше могат спокойно да плюскат питони на скара
  • 33 Страхлива пияна червена тор

    15 26 Отговор
    С какво точно ще свалят байрактарите, пияните оповръщани галоши
  • 34 987

    15 14 Отговор
    MAЧKAЙ, BOЛOДЯ!
  • 35 Бай Яни

    14 20 Отговор
    Въй,тез малоумници от снощи ци пораха с ракети ,а малоумниците се хвалили как си но бкли свалили,нагли лъжци. Затова целият остров светеще нощес като коледна елхичка. Има и видио с удафлте нощес по острова.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Руснаков

    15 7 Отговор
    ...Безумен опит....ако има тук безумци,това сте Вие с тази братоубийствена война.....Бачо Игор от Буча,....каква вина има че го разстреляха на улицата.... на 62 год.
  • 38 Българин

    12 19 Отговор

    До коментар #1 от "Исторически парк":

    По правилно е да кажеш, че Байрактарите трошат техниката на ушанките като орехи!
  • 39 Русия: Отблъснахме мощна украинска атака

    11 15 Отговор
    Русия: Отблъснахме мощна украинска атака срещу Змийския остров

    Информацията за атаката не може да бъде проверена

    КОРВОШЕНКОВ НАЙ УЧТИВУ ВЪ МОЛИ: ВЕВРВАЙТЕ МИ БЕ! НА ВАС ТИ ГОВОРЯ БЕ, РУСКА ПОДЛОГО! МИ КАК МОИ ДЪ НЕ МИ ВЕРВАТЕ БЕ, ПОДЛОГИ НЕДНИ?

    Коментиран от #50

  • 40 Гого

    16 5 Отговор
    Само дето не разбрах украинската армия е стреляла срещу своите платформи, или срещу руски??? Това е все едно да взривят складове за зърно, които са били техни, но са превзети от Русия. Това е тъпо и говори за отчаяние, особено като се има в предвид, че на тези платформи е нямало руска армия. Не виждам каква военна цел са били. От повреждането нито ще прекъснат руския нефтодобив, нито е мащабна и стратегическа цел. А що се отнася до американския дрон, интересно след като е бил засече, защо са го пуснали да си ходи.Нормалното е било да го превърнат в скраб. Все пак носа на чичо Сам, няма работа там и е трябвало да му се пусне кръв. Ей така за урок.
  • 41 Матрософ

    14 16 Отговор

    До коментар #25 от "Д'мин":

    Руснаците свалят всичко, най-вече гащите си.

    Коментиран от #42

  • 42 само питам

    8 2 Отговор

    До коментар #41 от "Матрософ":

    да не би за рускините да говорите случайно?
  • 43 БСП на Бунището

    8 20 Отговор
    Най ме кефят клипове с взривяващи се Руски танкове...Ще ви разкажа накратко - като го млясне руския танк противотанковата ракета се вижда нормален взрив....после се взривяват всички снаряди в танка и купола му,заедно с оръдието,изхвърча на неопределено разстояние от него,а четиримата танкисти,обстрелвали до преди малко жилищни сгради и мирни жители са на кайма в него и въпреки че ги остъргват от вътрешността ги броят за " безследно изчезнали"....за да не плащат обезщетения Комунистическите Престъпници...Кайма по Украински е " Рецептата"...

    Коментиран от #45

  • 44 Ама ха

    3 2 Отговор
    Трябвало е да свалят и американският дрон...
  • 45 Гого

    10 6 Отговор

    До коментар #43 от "БСП на Бунището":

    Нещо си се объркал. Клиповете с взривяващи се танкове са взривени танкове на украинската армия. Онези кадри от боен дрон дето имат един мерник на тях, а в мерника движещ се танк, след това удар с ракета и от танка остава само пушек и голямо кълбо огън. И мен ме кефят фоерверките с украински танкова. И си прав. Кайма по украински за тяхната армия. Много ме кефи.

    Коментиран от #47, #58

  • 46 Антируснак

    6 8 Отговор
    Безмозъчните ушанки стават все по-жалки и нелепи, то небивалици може, ама такива смешни прос.тотии направо са очовадно фалшиви. Украинците нападнали змийския остров!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ха сега де!

    5 6 Отговор
    "... в района на острова е засечен на голяма височина американски разузнавателен дрон Ар Кю-4 "Глобал Хок"."

    Е добре де, какво стана с дрона? Продължи да си лети и да разузнава... Явно на голяма височина руските "високо точни" оръжия може да объркат посоката и да вземат, че да ударят нещо в Москва.

    Коментиран от #54

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 падналия ангел

    3 0 Отговор

    До коментар #49 от "ха сега де!":

    Сваляш си приложението Флайтрадар 24 и ще видиш къде е летял RQ5B с позивна Форте 11. Полета му тръгва от Катания, Сицилия. В средата на Черно море, почти срещу Крим на височина 6 км.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Зеления

    3 0 Отговор
    Луд съм, искам го този остров и нема да се откажа !
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Не мога да разбера

    1 2 Отговор

    До коментар #45 от "Гого":

    Изобщо гледал ли си някой от вече хилядите клипове на унищожена руска скраб? Хиляди! И как Украйна атакува така мощно, след като още на третия ден и бяха унищожили армията, а по данни на Канашенков нямат останал дрон и самолет! Даже украинскитеж самолети и вертолети са свалени поне по 2-3 пъти! Прочети и другите руски лъжи!
  • 59 украйна е изпепелила острова

    1 0 Отговор
    В резултата на обстрела с новите оръжия, Острова е неизползваем и за едните и другите !
Новини по държави: