Last news in Fakti

18 Юли, 2022 09:00 5 770 51

Георги Самандов пред ФАКТИ: Проблемът е, че договорени количества газ след август няма

  • самандов-
  • георги-
  • газ-
  • българия-
  • русия

КЗК трябва за се самосезира за цените на бензина веднага, казва експертът

Георги Самандов пред ФАКТИ: Проблемът е, че договорени количества газ след август няма - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Можем ли завинаги да се откажем от руския газ и петрол… Цените са високи и се балансират с компенсации. Може ли да се прогнозира колко ще станат… На тези и други въпроси, свързани с енергийната криза, отговори експертът Георги Самандов от „Български възход“.

- Господин Самандов, КЕВР увеличи цената на газа с 32% за юли до 186 лева 186,47 за MWh. Някой може ли каже кога ще спре увеличението?
- В следствие на Зелената сделка, възстановяването на икономиките от ковид епидемията и конфликта в Украйна се наблюдава драстично увеличение на цената на природния газ в общоевропейски мащаб. На местно ниво световните фактори бяха засилени от недалновидни решения на управляващите, които доведоха до рекордното повишение на цената на природния газ, но и до несигурност на доставките за новия отоплителен сезон. В обозримо бъдеще тенденция за намаляване на стойността на газа няма, защото липсва категорична политическа и експертна воля за решение на проблема.

- Азерският и американският газ не покриват пълното потребление през зимата. Как да се подсигурим?
- Азерският газ покрива 1/3 от консумацията на природен газ в страната. Проблемът, както разбрахме от директора на „Булгаргаз“ ЕАД, е, че договорени количества газ след август месец няма. Времето за договаряне е крайно недостатъчно, а опциите ограничени. Според мен решението е да се преговаря със всички възможни доставчици, защото колкото по–голям е броя на контрагентите, толкова по–голяма е възможността за подсигуряване на необходимите количества.

- Хранилището в Чирен е пълно на около 40%. Закъсняваме ли с неговото запълване?
- Сравнявайки ритъма на запълване на хранилището в Чирен с европейските такива, установяваме сериозно закъснение от наша страна. Също така трябва да се обърне внимание какво е количеството нагнетено от „Булгаргаз“ ЕАД и какво нагнетяват частните компании, защото в даден момент може да има достатъчно налични количества, но да нямаме достъп до него.

- Колко според вас е опция да имаме в бъдеще нови преговори с „Газпром“?
- „Газпром“ е най–големият доставчик на синьо гориво в Европа. Управляващите българската енергетика трябва да разгледат всички възможни опции за доставка, защитавайки най–изгодните икономически параметри за ползвателите в България. Ограничаването на възможности за доставка в този момент са шокови за икономиката ни и то е видно от последното ценово решение на КЕВР.

- Продължаваме ли през посредник да купуваме газ?
- В създалата се ситуация „Булгаргаз“ ЕАД със сигурност ползва услугите на други търговски контрагенти, за да задоволи нуждите от природен газ в България. За юли бяха инициирани търгове за покупка от страна на „Булгаргаз“ ЕАД на газовата борса, което отговаря красноречиво на въпроса ви. Информацията е публична на уеб сайта на „Булгаргаз“ ЕАД.

-Възможно ли е цяла Европа да се откаже от руския газ?
- Невъзможни неща няма! Въпросът е каква би била цената, която ще плати европейският потребител? Както виждаме, вече се лансират редица мерки като ограничаване на топлоподаването в определени региони, таван от 19 градуса по Целзий на температурата в магазини и офиси, възобновяване работата на въглищни централи и др. В следствие на подобно решение настоящата инфлация може да ни се стори пренебрежимо ниска в сравнение с тази, която ни очаква. Най–големите ни притеснения са, че икономики като българската могат да бъдат застигнати от стагфлация – комбинация между забавен икономически ръст, висока инфлация и увеличаване безработица.

- Ние работим с руски нефт, който е евтин, но цената на бензина не пада? Защо?
- Като всяка борсова стока цената на горивата е функция на търсенето и предлагането. В региона има военен конфликт, в следствие на който редица рафинерии не работят, т.е. предлагането е намалено. Освен това ЕС наложи ембарго на руския петрол, което доведе до още по–голям недостиг на суровина и резултатите в цяла Европа са налице – рекордно високи цени. Резонен въпрос в тази ситуация е как са компенсирани крайните потребители и дали това, което прави българското правителство, е достатъчно. Предприетите мерки от управляващите са палиативни и крайно недостатъчни.

- Резонно ли е това, което казват от ГЕРБ, че 1 лев от цената отива някъде…
- Единственият орган, който може да установи злоупотреби, е Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Тя трябва час по–скоро, веднага бих казал, да се самосезира и да извърши проверки, предоставяйки категоричен отговор на обществото дали е оправдана високата цена на горивата. Всичко останало са спекулации, целящи печалба на краткосрочни политически дивиденти.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 23456

    56 2 Отговор
    В момента всеки прави каквото си иска на гърба на народа
  • 2 не само газ- и ум трябва

    37 3 Отговор
    Решение за "Топлофикация". Спешно да се спазарят с Исландия няколко танкера жежка вода.
  • 3 693

    44 5 Отговор
    А кой и защо решава, вместо европейския данекоплатец някакви самозабрави ли се политици.
  • 4 Трябва да се молим? зимата

    40 4 Отговор
    да закъснее много. Ще изпукаме от студ с тези "политици"
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ФЕЙК

    57 5 Отговор
    Благодарение на лакеите Корчо и Кокорчо индустрията нама да работи и ще стоим на студено , НО ЩЕ СМЕ ПЪЛНИ С ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ И БЕЗКРАЙНО ЩАСТЛИВИ !!!
  • 9 Това е интервю с културен човек

    39 3 Отговор
    Забележете дипломатичното му изразяване на някои места.
  • 10 винкело

    44 2 Отговор
    Ако няма газ ще изгорим правителството, а после и поддръжниците му в пещите!!!
  • 11 12345

    46 1 Отговор
    Така става, когато решенията не обслужват националния интерес, а чужди такива.
  • 12 Гост 0

    41 2 Отговор
    Рамадан Аталай ви го КАЗА преди 1 месец, но вие не взехте думите му за истина, сега да ви е честито!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Започва се

    45 3 Отговор
    Заслужаваме си съдбата!12 години народът ни търпи да го ограбват и не ни стига това,ами допуснахме един,никому неизвестен лъжец,да попадне на министър-председателското място и хем ни доограбват, хем ни набутаха в мизерията,от която няма да има измъкване дълги години!

    Коментиран от #49

  • 16 Бамбука

    29 1 Отговор
    ЕС наложило ембарго на руския петрол ? Производството се свило, а бележим ръст на икономиката. И откъде се пръкна този експерт ? Що не се заеме да намери пътната карта на Турски поток ?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 българина

    28 3 Отговор
    българите да си научат урока, а не да ходят за гъби... докато не стане много зле на власт ще са проамерикански партии Хубаво ли ви е?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Айде

    7 7 Отговор
    Самандов, а нещо за морала знаеш ли!?
  • 22 ЕКСПЕРТ от народа

    7 24 Отговор
    Георги Самандов, колко рубли ти плащат от Москва? За да говориш така.

    България трябва да купува природен газ откъдето и е най-изгодно. И трябва да има поне 3-4 доставчика. За да е сигурна за газовите доставки. 100% московски доставки не дават нито сигурност, нито добра цена.

    Българските "бизнесмени-комунисти", които искат да ползват руски газ, да си го договорят сами с Москва. Да си го транспортипат до българо-турската или българо-румънската граница. И да се договорят с Булгаргаз, за цена за ползване на газопреносната и мрежа. За доставка на газа от границата до фабриката на "бизнесмена-комунист" и да престанат да искат държавата да им гарантира тцгазови доставки, работници, електричество ... Нали са "пазарни" бизнесмени или пък не, а са бизнесмени на държавна хранилка(субсидии и грантове).

    Коментиран от #48, #50

  • 23 Голубой

    2 18 Отговор
    Стига с това няма. Освен при орките има в десетки други страни!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Българка

    5 16 Отговор
    Този е експерт при Рубльовият генерал!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 СЗО

    4 13 Отговор
    Само да припомним, че въпреки че руския газ е най евтин, България купуваше най скъпия газ от Газпром в сравнение с цяла Европа. И дори когато Га@пром беше осъден да намали цените, България се отказа да си възстанови надвзетите милиони. Така че за нас евтиния руски газ е мит.

    Коментиран от #31, #34

  • 28 Българин

    21 5 Отговор

    До коментар #26 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП":

    Мъчно ми е за украинците, но ми е по-мъчно за българите.
    Какво ще кажеш за избитите от американците иракчани?!Защо нямаше санкции, или само украинците са хора!!!!!
    Санкциите НЕ СПИРАТ Русия, но нас ни съсипват....ЗАЩО?!!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 като

    3 13 Отговор
    Като няма тези които са отговорни за това деяние на съд, ДАНС да ги арестува, и да се връща Бат Бойко на власт да оправя държавата
  • 31 Софиянец

    23 4 Отговор

    До коментар #27 от "СЗО":

    Руския газ е най-евтиния, но нашите крадливи политици го правят скъп.
    Същото е и с горивата от "Лукойл".
    Това е.

    Коментиран от #37

  • 32 Стрелата

    12 2 Отговор
    Може като станете всички Пешеходци или да си вземете по 1Магаре..
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Е тамън де!

    2 5 Отговор
    Нъл тва е целта на задачата.Пълна независимост от руските доставки,или може,ама фифти фирти,демек равностойност на наш износ в стоки срещу техен внос енергоносители.
  • 37 именно,

    3 6 Отговор

    До коментар #31 от "Софиянец":

    за да ги подметнеш крадливите политици ши купиш газ от там,от кадето не мож да крадат.Демек не от руски доставчик
  • 38 Калмук

    6 4 Отговор
    Този "експерт" много ясно показва каква политика ни пробутва "Български възход" - никъде не казва директно "Дайте да преговаряме с "Газпром" ... ", но "Управляващите българската енергетика трябва да разгледат всички възможни опции за доставка" ... Хем изоползваме евтин руски петрол, а надплащаме левче на литър ... и обяснението е: търсене предлагане ? ... ембарго ? (е, нали го внасяме - какво ембарго !) ... КЗК там да каже ... и т.н. - само и само да не изречем истината, че Лукойл си разиграва коня както му изнася. ... Между другото, този Самандов да няма нещо общо с оня пишман генерал, дето ръсеше пищоли по летищата и който си е отявлено руско мекере !
  • 39 Урюрвкос

    7 2 Отговор
    нищо не разбрах, кой е виновен? подчертай правилния отговор
    -Зелената сделка
    -санкциите
    -ковида
    -не можахме да се адаптираме към схемата за плащане на горивото от много акъл

    Коментиран от #40

  • 40 Статистик

    9 0 Отговор

    До коментар #39 от "Урюрвкос":

    Правилният отговор е т. нар. "политици". И по-точно - дефицитът на сиво вещество в кофите им.
  • 41 Бивш канадец

    12 2 Отговор
    Всъщност договорени количества има, тъй като имаме договор с Газпром до края на годината. Достатъчно е куфендерите в правителството да си платят на Газпром - и готово!
  • 42 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    всичко е ПАЗАРНА ИКОНОМИКА плащаш ПОЛУЧАВАШ
  • 43 ДАРО

    1 2 Отговор
    РУСКИТЕ ПАРТИИ ВСИЧКИ ПЛАШАТ ХОРАТА.И ТВ ГИ КАНЯТ ПОСТОЯННО.ТЕЗИ ОТ ПП ДБ 10:1
    ИНАЧЕ СА НЕЗАВЕСИМИ
  • 44 Синът на генерала

    4 0 Отговор
    Това е синчето на генерал Самандов, който ръководеше мисия в Афганистан. Помните го инцедента на софийското летище когато си изпусна пистолета на пода, пред тв камери. Но това не е проблем, проблем е семейното им русофилство. Доколкото се разбира тоя е в партията на генерал Янев, така че нещата се връзват. Спукана ни е работата не само на нас но и на следващите поколения с тия съзвездия от генерали и техните синчета
  • 45 Техес

    1 1 Отговор
    Това с танкерите беше само мостра, при това платена. И, господинчо, има невъзможни неща, особено като са на непоносима цена.
  • 46 съдебна отговорност

    3 1 Отговор
    Съд Кирчо, Кокорчо и Николов! За нанесени щети на държавата в особено големи размери, чрез едностранно прекратяване на договора за доставка на газ!
  • 47 гошо падна лошо

    3 3 Отговор
    не само студ ни чака а и глад ,благодарение на мъдрото ръководство на просто КИРЧО и Кокорчо а коментатор №22 ни съветва да търсим поне от 3-4 доставчика природен газ ,но за сега няма нито един а и цяла Европа търси газ та ако го намерят България ще получи трохи колкото да си запалим кандилото пред образа на кирето и кокорчо
  • 48 1957

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "ЕКСПЕРТ от народа":

    И где са тези 3-4 доставчика?
  • 49 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Започва се":

    Лично на теб какво ти откраднаха за тия 12 години-апартамента ли,къщата ли,колата ли или нае..ха жена ти--кажи какво?
  • 50 Путин съм

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "ЕКСПЕРТ от народа":

    Не е лошо да идете на лекар .
  • 51 Въпросче

    1 0 Отговор
    Тоя кой е? Аха, един от многото експерти у нас, разбрах 😆😂🤣