Last news in Fakti

24 Юни, 2013 10:26 1 961 1

Украйна е с чудесни възможности за бизнес

  • микола балтажи-
  • украйна
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

- Г-н Микола Балтажи, добре дошли у дома. Разкажете накратко откъде е Вашият род....?

- Да. Родът ми е от България...По точно от Източна България, от Сливенски окръг – Твърдица. Моите прадядовци са се изселили от България. И Украйна става тяхната нова родина и по специално Одеска област. За голямо съжаление корените са загубени.

- Какво постигна Украйна през последните 20 години?

- Ако погледнем от обявяването на независимостта от 1991 г. до наши дни основното е, че в момента Украйна е модерна, демократична държава с всички необходими атрибути и действащи институции. Ние сме държава, призната от международната общност и достоен член на международната общност, държава с независима външна политика, направила голям принос за укрепването на европейската и регионална стабилност и безопасност. Имаме сериозни постижения и в областта на икономиката, науката, културата, спорта.

Разбира се, още много трябва да направим за по-ефективното използване на икономическия и интелектуалния потенциал с цел осигуряването на достоен живот за украинците. Всъщност, това е философията и съдържанието на системните реформи, които в момента се извършват от украинското ръководство, определени от Програмата за икономически реформи през 2010-2014 години и Държавната програма за активизация на икономическото развитие през 2013-2014 години. Тяхната реализация ще съдейства за повишаването на социалните стандарти и нивото на благосъстоянието на гражданите, увеличаването на работните места. Върху това беше насочена и организираната от правителството на Украйна международна бизнес - конференция „ABC: Ukraine and Partners“, състояла се неотдавна в Киев с участието на повече от 3 хил. представители на правителства, топ - мениджъри на прочути украински и чуждестранни инвестиционни, финансови и бизнес - структури, търговско-промишлени камари и експерти от 62 държави. Украйна е европейска демократична държава с чудесни възможности за бизнес.

- До къде стигнаха преговорите за подписване на Споразумението за асоцииране с ЕС?

- В момента подписването на Споразумението е ключовият приоритет на външната политика на Украйна. То е парафирано от края на март миналата година. Това стана благодарение на сериозните усилия на украинските дипломати, политици и експерти, но това е заслуга и на европейските ни партньори. В момента активно се подготвяме за нейното подписване. Бих искал да отбележа, че с това ще постигнем един нов качествен етап в отношенията с нашите партньори от Европа.

Документа предвижда създаването на политическа асоциация, а икономическото съдържание е зона за свободна търговия. Това са двата основни елемента и бих казал идеология на това Споразумение. Това е един амбициозен документ, с който Украйна ще се приближи повече към Европейския съюз. И в момента, изпълнявайки домашните задания, полагаме всички усилия това да стане възможно при срещата на Източното партньорство във Вилнюс в края на ноември тази година. Много е важно да отбележа, че Споразумението е документ, който еднакво отговаря на интересите на Украйна и Европейския съюз, в това число България. Освен това, подписването му сериозно ще мотивира икономическите и демократическите реформи в моята страна.

- Българският президент Росен Плевнелиев вече ясно изрази подкрепа на България за Киев. Кои страни подкрепят Украйна? Полша също стои зад Киев ....

- Искам ясно да подчертая, че господин Президента на България, българските политически и дипломатически кръгове и бизнеса подкрепят идеята за подписване на Споразумението. Господин Росен Плевнелиев излъчи този сигнал на форума в Братислава с участието на държавни глави от страните на Централна Европа по време на срещата си с украинския колега Виктор Янукович.

Ние се надяваме, че тази подкрепа ще бъде продължена и в бъдеще, защото България е важен партньор за Украйна както в политическата, така и икономическа област. Много е важен и опитът на България в европейската интеграция. Бих подчертал и подкрепата на държавите от Централна Европа, от балтийски държави. Имаме подкрепа и от Стара Европа. Надявам се, че до подписването на документа ще бъде натрупана необходимата критична маса от подкрепа.

- Непрекъснато вървите в посока Европа. Много анализатори непрекъснато повтарят за близостта между Украйна и Русия.

- Както много пъти съм подчертавал тук в България, че интеграцията на Украйна в ЕС и наше бъдеще членство, те в никакъв случай не могат да пречат на нашите отношения с Русия. Още като започнахме да изграждаме независимата украинска държава нашият основен приоритет беше нормализация на отношенията с нашите съседи. Със съседите винаги трябва да живееш в мир и добро. Руската федерация за нас е стратегически партньор. С нея ни свързват многовековни исторически, културни, икономически и роднински връзки. Там са и нашите прагматически икономически интереси. Украинската икономика е тясно обвързана с Русия. Ние се съобразяваме с това по нашия път по европейската интеграция. Имаме нормален политически диалог на високо ниво, развиват се секторното, регионалното сътрудничество, бизнес отношенията ни и други.

В същото време ние ясно отбелязваме, че нашето участие в зараждащите се структури в постсъветското пространство като Митническия съюз и Евроазиатското обединение може да се извърши само през института на наблюдател. Ние сме наясно, че влизането ни в тези структури може да създаде проблеми с европейската ни интеграция. Убеден съм в това, че Украйна може да издържи само една интеграция и тя е тази с Европейския съюз.

- В последните месеци западни издания и анализатори припомнят за продължаващата енергийна зависимост от Газпром. Каква е ситуацията в момента?

- В тази важна и чувствителна сфера ние в момента правим всичко възможно да бъдем в перспектива независима държава. Ние разполагаме с доста сериозен ресурсен потенциал, но всичко това изисква последователни усилия и време. В момента водим преговори с Русия по този въпрос, но в същото време търсим алтернативни източници и трасета. Искаме да строим терминал в Одеса за внос на втечнен газ. Обмисляме със западни компании и търсим шистов газ. Започваме да внасяме синьо гориво от Германия през Словакия. Преминаваме от газта към въглищата в топлоцентралите. В крайна сметка реално намаляваме потреблението на руския газ.

За нас особено е важно да бъдем надежден партньор при транзита на синьо гориво от Русия за Европа и украинското ръководство това гарантира.

- Г-н Посланик, как ще определите икономическите отношения между България и Украйна и потенциалното им развитие? Какви са перспективите за българския бизнес в Украйна?

- Ние сме два достойни икономически партньора. България е наш ключов партньор на Балканите. Въпреки икономическата криза имаме високо ниво на стокообмен, който през 2012 година надхвърли $913 млн. по украинската статистика. Обаче, това все още не отговоря на нашите потенциали и потреби. В този контекст много са важни уговорките, постигнати от нашите президенти в Братислава, с които ще се импулсира развитието на двустранните икономически отношения и инвестиции и преди всичко работата на междуправителствената комисия.

Ние сме убедени, че ще постигнем по-големи резултати при подписване на Споразумението за зона за свободна търговия с ЕС, с което ще се либерализира взаимния достъп на стоките и осигурят институционални условия за диверсификацията на украинския и българския износ.

По-важното е, че постигнахме договорка за прилагането на документа преди неговото влизане в сила. По този начин печелим време украинският бизнес да работи в Европа, така и обратно.

Също така искам да обърна специално внимание към българо - украинската конференция „Перспективи и нови възможности за бизнес – изграждане на зона за свободна търговия между ЕС и Украйна“, която ще се проведе в София на 27 юни т.г. в сградата на БТПП с участието на Упълномощения на Правителството на Украйна по въпросите на европейската интеграция г-н Валери Пятницки и Министъра на икономиката и енергетиката на България г-н Драгомир Стойнев. Целта е да се демонстрират новите възможности и реални предимства за украинския и българския бизнес, които се откриват във връзка със създаването на зона за свободна търговия между Украйна и Евросъюза. Ще представим и успешни примери за бизнес в Украйна.

-Украйна е в първата десетка в света по посещаемост с цел туризъм. На какво се дължи този факт?

- Не на последно място това се дължи на успешното провеждане на Европейското първенство по футбол през 2012 година. С този авторитетен международен спортен форум Украйна привлече вниманието на милиони хора в Европа и по целия свят. Запалянковците бяха тези, които ни рекламираха. В същото време нашето правителство вложи и средства за развитието на инфраструктура, летища, хотели задвижен беше и бизнеса. Това беше една сериозна инвестиция за бъдещето.

Отделно от това Украйна може да предложи и перлата Крим, Западна Украйна, Карпатите, Лвов и други. Имаме много паметници на културата и на православието. Не бива да подценяваме и традиционното гостоприемство на украинците.

Това привлича чуждестранните туристи. Украинците също обичат да пътуват по света и в България. За съжаление над 150 000 сънародници посещават България годишно, докато много пъти по-малко българи посещават Украйна. В тази насока има какво да се работи.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 маляка

    0 0 Отговор
    украинските велоколелета са добри