Last news in Fakti

6 Август, 2022 10:00 2 715 10

Криза безкрай: Ливан е в състояние на пълен колапс

  • ливан-
  • бейрут-
  • хизбула

В продължение на повече от година ливанската валута се намира в състояние на свободно падане, а голяма част от населението е обедняло

Криза безкрай: Ливан е в състояние на пълен колапс - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Колкото повече време минава от експлозиите на пристанището в Бейрут, толкова повече оцелелите губят надежда за справедливо разследване. Влиятелната групировка Хизбула възпрепятства процеса, има и политически причини.

Прозвуча като предупреждение: само 4 дни преди да се навършат две години от опустошителните експлозии на пристанището в Бейрут, отнели живота на 216 души, ранили 6 хиляди и оставали цели 300 хиляди души без дом, рухнаха и части от северните силози за зърно. За много ливанци извисяващите се конструкции край пристанището символизираха трагедията от 4 август 2020 година.

Този път нямаше ранени или загинали, но взривът, огънят и димът напомниха за детонацията отпреди две години на 2750 тона необезопасен амониев нитрат.

"Боли като в първия ден след трагедията"

"Не чувствам като да са минали две години", казва за ДВ Уилям Нун, който е загубил брат си при експлозията в пристанището. "Все още ме боли така, както и през първия ден." Срутването на силоза, висок около 50 метра, не е бил изненадващ за никого: от три седмици той е горял, а пожарът е бил причинен от запалила се ферментирала пшеница, складирана там.

Ливанският министър на транспорта Али Хамие отхвърли обвиненията, че правителството е бездействало. "Експертите ни потвърдиха, че е невъзможно да се извади пшеницата от силоза, който имаше опасност да се срути", каза той пред ДВ. През април съдът постанови събаряне на силозите - от съображения за сигурност. Роднините на жертвите обаче оспориха решението. Според тях вътре може все още да има доказателства за трагедията отпреди две години. За мнозина ливанци силозите символизират и корупцията, и непотизма на управляващия елит.

На крачка от "пълен колапс"

В продължение на повече от година ливанската валута се намира в състояние на свободно падане, а голяма част от населението е обедняло. Заради войната в Украйна съществуват опасения, че хлябът може да се превърне в дефицитна стока.

"Пред пекарните вече има дълги опашки", разказва Анна Флайшер, ръководителка на офиса на фондация "Хайнрих Бьол" в Бейрут. Според нея Ливан е в състояние на "пълен колапс". "Но две години след експлозията, кризата е по-лоша в икономически, политически и правен план, отколкото беше преди", коментира Моханад Хаге Али, директор по комуникациите и сътрудник в Близкоизточния център "Карнеги" в Лондон.

Той посочва, че ситуацията се влошава и заради политически фактори. Последните избори не са довели до съставянето на ясно парламентарно мнозинство, а това, от своя страна, ще забави съставянето на ново правителство, а вероятно и избирането на нов президент. Хаге Али се съмнява, че следващият ливански държавен глава ще има интерес да продължи разследването на експлозията.

Трънливият път към истината

Влиятелната групировка Хизбула и нейните съюзници също системно възпрепятстват разследването. Но те не са единствените.

Първият съдия-следовател, водещ разследването, беше уволнен, след като обвини тогавашния служебен министър-председател Хасан Диаб и трима бивши министри в "умишлено убийство и небрежност, довели до смъртта на десетки хора". Разследването на втория съдия също беше спряно за осем месеца. "Изключително важно за бъдещето на страната е разследването да бъде подновено и Тарек Битар (вторият съдия-следовател – бел. ред.) да може да продължи работа и да публикува докладите си", посочва Анна Флайшер от фондация "Хайнрих Бьол".

С течение на времето оцелелите от трагичната експлозия губят надежда за справедливо разследване.

"Две години болка и гняв"

"От две години изпитвам болка и гняв", споделя Мелвин Хури, жителка на Бейрут, която била сериозно ранена в окото, лицето и рамото при взривовете. Тя се чуди как е възможно "отговорните за това хора да участват в избори, докато аз лежа в болнично легло и изпитвам болка".

Лама Факи, директор за Близкия изток и Северна Африка на Хюман Райтс Уоч, не разбира как така нито един член на правителството не е бил подведен под отговорност, при все че между 10 и 20 цивилни докери все още се намират в ареста.

"Те нямат възможност да се защитят, докато разследванията са спрени", обяснява Факи. Правозащитничката не вярва ситуацията да се промени скоро.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кой

    27 3 Отговор
    Прочетохте ли статията? Излиза, че някой е подготвял от години хуманитарната криза в света, недостига на хляб. Кой ли е този някой? Кой печели от това арабите да са в колапс? Да хукнат към Европа и да натиснат границите? Да подпали света? Кой? Кой? Кой?

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Винкело

    0 10 Отговор

    До коментар #3 от "Кой":

    Точно щото я прочетохме, да ти кажем, че ти си чел нещо друго. Не че не си прав, само че тук това твърдение го няма.
  • 5 Исторически парк

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Кой":

    Евреите.
  • 6 факти

    7 5 Отговор
    И откъм стандарт ,пак са по-добре от русия
  • 7 Рошко

    8 1 Отговор
    Даа евреите искат да си го купят, така както си купиха парче от от Палестина с ингилизка помощ

    Коментиран от #8

  • 8 Гео

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Рошко":

    Не, е е. Искат го без пари!86
  • 9 Ротшилд

    3 0 Отговор
    Съвсем случайно гръмнаха силозите за зърно. Не си правете грешни изводи. Всичко е низ от случайности и съвпадения. Няма връзка между събитията. Гледайте телевизора и не задавайте въпроси много много.

    Коментиран от #10

  • 10 Елвис

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ротшилд":

    На този свят няма нищо случайно!