Last news in Fakti

31 Август, 2022 10:00 5 684 41

Оля Ал-Ахмед: С Горбачов говорихме за любов!

  • михаил горбачов-
  • перестройка-
  • ссср-
  • лидер-
  • президент-
  • памет-
  • спомен

Михаил Горбачов бе доста интересна и противоречива личност...Горбачов бе един от големите съветски лидери през миналия век, като политическата му кариера датира още от 1955 г.

Оля Ал-Ахмед: С Горбачов говорихме за любов! - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед / личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът на СССР Михаил Горбачов е починал на 91-годишна възраст, съобщават от пресцентъра на Централната клинична болница в Москва, цитирана от ТАСС, РИА Новости и Интерфакс.

По-рано през деня стана ясно, че той е настанен в лечебното заведение, но без да се споменават подробности за състоянието му.

Горбачов бе един от големите съветски лидери през миналия век, като политическата му кариера датира още от 1955 г.

“Перестройката е главното дело на живота ми, тя помогна да се сложи край на тоталитарната система“, заяви някога пред ТАСС Горбачов.

Михаил Горбачов бе доста интересна и противоречива личност... Малко хора в България са имали възможността да общуват с него, аз бях една от тях в качеството си на негов преводач в „Шоуто на Слави“ по bTV. Обикновено с гостите на шоуто се запознавах непосредствено преди ефир в гримьорната. Но този път гостът беше специален. Слави ме помоли да поема ВИП-госта от отварянето на вратата на колата. Михаил Горбачов пристигна на 4 май около 20 часа, половин час преди началото на предаването с БМВ С 3333 КА на НСО съпроводен от ескорта на няколко коли с черни стъкла. Посрещна го изтупаният в строг тъмен костюм Александър Томов който ме представи на Михаил Горбачов. Първите думи които изрече лидера на СССР, бяха "Ой, какая красавица!“ След като ахна с дълбока въздишка, бащата на перестройката ми подаде протоколно ръка, която трудно пусна, прегърна ме и разцелува три пъти. После с Томов влязоха прегърнати из лабиринтите на НДК съпроводени от тълпа гардове от НСО. По пътя към гримьорната Горбачов се спря и отвори голям брониран куфар. Порови в него и извади подаръци за Слави. Посрещна го и тогавашната шефка на Би Ти Ви Светлана Василева. „О, начальство!“, възкликна Горбачов, когато му я представиха. В предварителния разговор с тогавашния шеф на сценаристите Росен Петров Горбачов сподели моменти от живота си, като този, че баща му е раняван по време на Великата Отечествена война. Горбачов не пропусна да каже, че Рупърт Мърдок му е приятел и е издал първата му книга. Студиото на Слави беше претъпкано в онази знаменателна вечер. В гримьорната НСО не допускаше никого. С Горбачов бързо намерихме общ език. Той непрекъснато ме обсипваше с комплименти за „екзотичната ми външност комбинирана с перфектен руски език без акцент“, както се изрази той.

За целувките и любовта

Дълго беседвахме преди ефир на различни теми...Няма да повярвате, но главната тема беше – любовта! Михаил Сергеевич ме попита дали съм чела книгата му, аз откровено казах: „Не, не съм я чела, но някой ден сигурно ще стигна и до нея...” Той не се засегна ни най-малко, продължихме да си беседваме...Тогава Томов, по чиято покана беше Горбачов в България, се намеси в разговора и каза: ”Тя чете книги за любов, Михаил Сергеевич!” Горбачов го погледна с недоумение, погледна мен, хвана ме нежно за ръката и каза: „ Така като я гледам..../ пауза и лека усмивка/, тя не си губи времето да чете за любов, тя се занимава с любов! Любовта е изписана на лицето ѝ!”. Последва дълъг смях...Беше забавно. Никога няма да забравя тембъра на гласа му и специфичното му обръщение конкретно към мен...Историята пък ще помни, че след като свърши предаването, той стана и ме целуна три пъти в директен ефир. На следващия ден този момент беше във всички вестници. Всъщност с Горбачов се целунахме три пъти – преди, по време и след шоуто на Слави.

„Ти се опитваш да ме разконцентрираш преди шоуто, но досега никой не е успял!“, ми каза Горбачов в гримьорната. Аз смело му отвърнах, че може и да съм първата. Той бе ценител на красивото, на красотата във всичките ѝ форми. Това наистина е история, защото независимо какъв политик бе Горбачов, той безспорно бе и ще остане историческа личност. На въпроса ми „Какво правите в свободното си време?“, Горбачов еднозначно отговори: „В свободното си време се чувствам свободен човек! Свободен да си почивам сред природата, свободен съм да общувам с различни интересни хора, свободен съм да се възстановявам от битките.“ Беше даден старт за начало на предаването. Напрежението ескалираше. Не бях виждала това студио по-препълнено с публика. Не знам обаче дали зрителите преобладаваха или гардовете на НСО, за които „гласността“ още не бе настъпила. Заедно с фотографите от медиите снимаше и Иван Кулеков. Направи ми впечатление, че млад костюмиран и добре изглеждащ мъж правеше снимки ... с часовника си. Навремето нямаше смартфони. На първия ред, непосредствено преди появата на Горбачов седна Александър Томов, а отзад беше бъкано от евролевичари, които бяха изкупили почти цялата зала за „свои хора“.

Горбачов беше интересен събеседник. Изпипваше всяка една фраза, всяко едно изречение. Той говореше убедително и омайващо, спокойно и достъпно. Не с въпросителни, а с твърдо повествователни изречения. Той бе добър лектор. Но въпреки спокойния тон, това беше най-напрегнатият ефир за цялата ми професионална практика на преводач. Тъй като гостуването на бащата на перестройката бе в навечерието на 9 май, „Ку-Ку бенд“ изпълниха за специалния гост известната песен „ День победы“. Михаил Горбачов се разплака по време на песента.

Защо плака Михаил Горбачов?

Доколкото си спомням Михаил Сергеевич се просълзи два пъти по време на предаването. Горбачов бърса сълзите си и при спомена за съпругата му Раиса. Зазвучаха акордите на песента „День Победы“, Деси, солистката на „Ку-Ку бенд“ запя песента с невероятно чист глас. Лицето на Горбачов се промени. Той затвори за миг очи. Разплака се, сълзите му се стичаха бавно по време на песента. Извади бяла кърпичка и ги попи... В очите на неколцина присъстващи също проблясваха сълзи. „Тези момчета ми бръкнаха в душата...Това наистина е най-доброто, най-човешкото изпълнение което съм слушал на песента „День победы!“ Винаги съм мечтал да чуя тази песен без военни тръби и фанфари. На 9 май съм на парад, след това на голям прием. Но подаръкът, който ми направихте с това изпълнение обаче, не може да се сравни с нищо. Вие много ме развълнувахте. Не съм очаквал, че ще ми поднесете толкова емоции“, каза Михаил Сергеевич зад кулисите. „Как няма да изпълним песента добре. Две години в казармата това съм свирил. Мислих да организирам дори военен хор. Радвам се, че се получи“, сподели шефът на бенда Евгени Димитров-Маестрото. „Имате великолепен бенд и ще се подготвя да пея с него, когато ви гостувам през 2005 г“, обеща тогава Горбачов на Слави.

Така той намекна да се видят отново, както сам написа тогава в книгата за гости. „За мен беше чест, че ми гостувахте, г-н президент", каза на прощаване Дългия и се изпъна като войник, след което му се поклони. Публиката в студиото като по команда стана на крака, за да изпрати с овации и бурни аплодисменти човека, променил света.

Бартерът

Пет минути преди шоуто лидерът Александър Томов не знаеше, че Михаил Горбачов ще подари на Слави единствения екземпляр фотография от ценна семейна колекция. На снимката е любимата му съпруга Раиса със семейството. Горбачов обясни, че на старата фотография са жена му, дъщеря му Ирина, зет му Анатолий и голямата му внучка Ксения. Тази снимка му била любима, въпреки това той я подари на Слави надписана.

„Казах му само, че е прието на водещия да се подари нещо“, бяха думите на Томов. Слави също измислил сам дара си за Горбачов – урна с пръст от долината на мъртвите в Плевен, погребала хиляди руски войници. Навръх Великден той и сценаристът Росен Петров се разхождали около „Панорамата“ в града. Слави се навел и гребнал шепа пръст в кутийка. Така се родила идеята за интересен подарък с българска изстрадала земя. Дългият и Горби си размениха подаръци със силна символика и личен сантимент.

О' Шипка!

Разговорът бе в разгара си. И точно в този разгар Горбачов и Слави ме забравиха... Напълно бяха изключили, че комуникират благодарение на мен. Те просто си говориха, а аз трябваше да успявам да превеждам мислите им преди да ги изрекат!!! Ставаше все по-напрегнато. Говориха бързо...В един момент Горбачов изрече „О' Шипка“! В бързината го преведох като „ошибка“, което означава „грешка“. Звучат напълно еднакво и в светкавичния разговор между двамата не успях да догоня смисъла....И, ето я – грешката в ефир! „Ошибка“ вместо „О' Шипка“. Да, това бе грешка при превода, признавам. „Изгубени в превода“, но кой извлече полза от това? Малко след този гаф се появи пицария „ О' Шипка“! Една фонетична грешка доведе до търговска марка, които сигурно би трябвало да ми дават процент от печалбата заради измисляне на името! Шегувам се, разбира се! Стресът при симултанния превод е голям. Напрежението и отговорността са неимоверни. Мисълта ми трябва да върви успоредно с тази на събеседниците. Човекът не е машина, човешко е да се греши... Въпреки това в студиото грешката се прие за смешка, а историята я запомни с добро или с лошо, вече няма значение. Важното е, че когато влезете да хапнете нещо в ресторантите „О' Шипка“ знаете кой е "кръстникът"!

На сбогуване в гримьорната на БиТиВи единственият президент на СССР Михаил Горбачов обеща на Слави Трифонов, че при следващото си гостуване в шоуто ще пее заедно с бенда. Горби дори призна, че непрекъснато пеел на Раиса без да знае и нотка. Накрая го качиха в автомобила и кортежът скоростно потегли по бул. „Витоша“. „Имаме частна среща“, обясни тогава Александър Томов. На тази строго секретна среща мен не ме взеха, въпреки желанието на Горбачов, който за трети път на прощаване ме целуна отново. Докато всички взимаха автографи на книгата му, аз демонстративно и с лек намек му подадох един цял неизползван лист светло зелени купони, с които пазарувахме през 90те...На тях той написа : „Оленьке с любовью!“ /„ На Оля с любов“/.

Горбачов тогава и сега:

2002 г :

„Имам добри впечатления от политиците ви, те са интересни, заяви тогава бившият съветски президент след среща с тогавашния шеф на парламента Огнян Герджиков. Преди това Горбачов се бе видял с президента Георги Първанов и премиера Симеон Сакскобургготски. Тогава бащата на перестройката беше на мнение, че е по-добре България и Русия да вървят заедно към обединението на Европа, но е разбираемо, ако скоростта им е различна. Трябвало да се търси асоциирано членство на Русия в ЕС, както и начин страната да участва при обсъждания на проблемите, с които НАТО се занимава“, заяви Горбачов тогава. „Поради голямата разлика във възрастта с Герджиков, използвайки термина на Хрушчов, казах, че „вече се прибирам от панаира“, обаче няма да бързам,“ се усмихна гостът. Горбачов разгледа пленарната зала, а Герджиков удари звънеца, с който откриваше заседанията. Зала „Средец“ на „Шератон“, бе тясна за желаещите да чуят лекцията на Горбачов. Още в самото начало Жельо Желев изнесе слово за него. Присъстваха Соломон Паси, Димитър Попов, Любен Гоцев, Стоян Денчев, Емил Кюлев, вдовицата на Петър Дертлиев Петя, синът на Андрей Луканов Карло. Церемонията завърши с подписване на Споразумение за сътрудничество между лидерите на Социалдемократическата партия на Русия и на Евролевицата – Горбачов и Александър Томов.

В наши дни:

Темата на първата публична изява за толкова години на видния политик, който възглавяваше Международният Обществен фонд за социално – икономически и политически изследвания, бе „ Човека ли променя историята или историята променя човека?!?” Според последната му лекция на 30.03.2013 „ Федерацията е оптимална форма за преустройството на Русия”. Това са негови думи...

"Мисля, че все пак ни трябва федерация... Не можем да пренебрегваме многообразието, което е съставна част от нашата федерации. Многообразието на хората, народностите, националностите, културните особености", - каза Михаил Сергеевич Горбачов на "Открита лекция". Първият президент на СССР Михаил Горбачов на откритата лекции за „РИА Новости” открито заяви за грешките, които е допуснал и направи пред всички признание, за какво най-много съжалява в живота си...Типично за начина, по който лидера на СССР говори омайващо и убедително. Горбачов не пропусна да призове обществеността да се сплоти за "функционирането на демокрацията!” На лекциите си Горбачов усилено призовава към обединение! „120 партии са регистрирани до този момент, и всички ние – леви, десни, комунисти, социалисти трябва да избегнем разкола и в интерес на обществото е необходимо обединение и взаимодействие за правилното функциониране на всички системи на демокрацията!”, бяха думите му.

Бащата на „перестройката“ - Михаил Сергеевич Горбачов направи публично признание за грешките си в живота и в управлението, аз също – за грешката допусната с него в ефир. Сега сме квит!

Светлина на душата му и да почива в мир....R.I.P.

Автор: Оля Ал-Ахмед


Бел.ред.
Цитат на Иво Сиромахов:
Убеден съм, че ако влязат в парламента, депутатите от ИТН ще се борят за президентска република така сърцато и всеотдайно, както в предишните три парламента се бориха за мажоритарна избирателна система.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 28 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дрън-дрън, та пляс

    31 42 Отговор
    СССР беше колабирал икономически и политически много преди Горбачов.
    Политбюро и КГБ просто поставиха една „маша“ / Горбачов/ да свърши „мръсната“ работа наречена перестройка.
    По главното от цялата история е , че България най много пострада. Затворени хиляди предприятия, защото цялата ни икономика работеше за СССР. Резултата го видяхме, виждаме и днес – 3 милиона по малко население, най бедните в ЕС, селата са като бомбардирани от война и т.н.
    А русофилите не го разбират това и крещят, че демокрацията им донесла бедите. Не могат да правят умствено, причинно-следствена връзка.
    Това се нарича „функционална неграмотност“.

    Коментиран от #40

  • 3 Бай Иван

    49 14 Отговор
    Съвременният Юда най сетне ни освободи от присъствието си! И все пак не ми е ясно този предател, как живя толкова дълго виждайки ужасните последствия за съветските народи от предателството му! В смъртта му има нещо символично, защото тя е в момента, когато започва възстановяването на унищоженото от него!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Браво !

    37 12 Отговор
    Този размъти света и ни докара маса беди!

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 сесесере

    8 22 Отговор

    До коментар #9 от "Браво !":

    Докара беди само на кoмунягитe. И така направи едно голямо ДОБРО.

    Коментиран от #17

  • 12 Перо

    27 7 Отговор
    Даже и книгите му били издавани от юдейски милионери!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Най-после!

    12 5 Отговор
    Трябваше много преди това да го цапцаросат!
  • 22 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    20 10 Отговор
    Искам да изразя възхищението си от Оля Ал Ахмед! Освен, че е много симпатична, тя е ерудирана личност, с която можем да се гордеем! Журналист с много награди и заслуги. Владее перфектно руски, английски, арабски и испански език. Нейна заслуга е преводът от арабски на български на Либийския наказателен кодекс и обвинителния акт срещу българските медици в Либия, само за една нощ, през 2000-та година.
  • 23 Го лъготеха без проблем

    14 4 Отговор
    По ниво на интелектуален капацитет Горби си остана на нивото на селския си произход и затова западняците го лъготеха без проблем. Виждам,че и през 2002г. пак не е осъзнавал какво аку и изтропал и пак бръщолеви небивалици.
  • 24 Горби не беше ли

    12 4 Отговор
    Колхозник, а съпругата му много обичаше диаманти. Абих му пожелал да да живее поне до 200 г., и да е последният оцелял на Земята след ядрената катастрофа, за да види резултатът от действията си.

    Коментиран от #26

  • 25 Павел пенев

    16 4 Отговор

    До коментар #8 от "САЩко":

    Добре вървяха защото дънките ги правихме в Петрич а маратонките Адисас в София, а сега домати и краставици не можем да произвеждаме заради родните демократи-нищожества
  • 26 На лъскавини

    15 3 Отговор

    До коментар #24 от "Горби не беше ли":

    Горби е със чисто селски произход и нямаше капацитет да поеме и преработи огромния обем информация като за държавен глава на велика държава. Още на първата му среща със западняци са го оценили като конте обичащо лъскавите неща,нащо типично за безен човек издигнал се до върховете. Раиса беше същата сварака,даже още по налиташе на лъксавини.

    Коментиран от #29

  • 27 Гаглей

    11 6 Отговор
    Оля Ал Ахмед, от целувки с горбачов и Слави сега е посачка в факти?
  • 28 ъ эээ

    6 2 Отговор
    НА НЕГОВИТЕ ГОДИНИ САМО МОЖЕТЕ ДА ГОВОРИТЕ ЗА ЛЮБОВ ЩЯХ ДА СЕ УЧУДЯ АКО СТЕ ПРАВИЛИ
  • 29 гост

    10 9 Отговор

    До коментар #26 от "На лъскавини":

    Е то щото Брежнев и всичките преди него не бяха диви селяни и тъпанари , хахах !! А "великата" ти държава е само в лузърското ти междуушие ! И СССР и Раша бяха , са и ще бъдат най-долни дупки , докато се споминат завинаги !! Такива крепостни псевдодържави могат да съществуват само с безкраен терор върху собственото си население , обаче и то свършва или хваща пътя някъде по-далече от любимите ти вождове !

    Коментиран от #33

  • 30 дедогошо

    10 3 Отговор
    На това му викам мисиррска сввирка и сетила се баба кога била млада.
  • 31 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Продавах дънки на рускини от Кореком":

    Лъжеш! Руснаците купуваха български дънки Панака.
  • 32 Бравост

    8 3 Отговор
    Изключително интересно е било на мадами Ал Ахмед да гори с Юда.сериозно ли,Оля?
  • 33 Закономерност

    12 2 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Върхушката на болшевишката партия се състои преди всичко от образовани хора произхождащи от аристокрацията,чиновничеството и буржоазната класа - тая върхушка докара болшевизмо-марксизма в Русия при което беше репресиран и изгонен цветът на руската нация,а после болшевиките са самоизяждаха..При френската революция е същото,а след това Революцията изяде децата си.Сталин е учил в средно духовно училище и духовна семинария - наследи опустошена държава с дървено рало а я остави с атомна бомба и разработени вече ракети. Тия след него само бездействаха или разтуряха - Хрушча,Брежнев,Андропов,Горби,Елцин.

    Коментиран от #34

  • 34 гост

    6 10 Отговор

    До коментар #33 от "Закономерност":

    Оставил е Сталин на баба ти хурката ! Добре , че бяха САЩ да го издържат през втората световна и да го оставят да ограби Германия , че да има с какво да се хвали , като почнеш от калашника и свършиш с любимата ти бомба , ВСИЧКО Е КРАДЕНО и от 80 години слушаме само за "великата победа " , дето нито е победа , още по-малко велика !! Затова и нищо съществено повече не роди Раша , щото краденото е до време , после трябва да имаш нещо в главата ! Една държава , дето 75 години не може да се похвали с НИЩО , освен с подарена "победа" , има ли по-жалка история , хахахаххаха ??!!
  • 35 Интересно

    9 0 Отговор
    Интересно как либералния Запад за няколко десетилетия от критакар на комунизма и съветизма се превърна вече в открит критикар на Русия. Навремето биеха тъпана,че се борят с комунизма и жалеха религията и руския народ. Сега срещу Маркс,Енгелс, Ленин и Троцки лоша дума не се чува от западняшките тинк-танкове. И няма как да се чуе защото Харвард,Оксфорд и т.н. Бръшлянена лига отдавна са овладени от културни марксисти,троцкисти и жендъри. Сал Сталин,Путин,Русия и руснаците са им в устата. То така е било и по времето на Маркс - Маркс е яростен русофоб,славянофоб и расист. Дааа... расист. Нацистите навремето са се подигравали на немските комунисти,че имат един и същи идеен източник - Маркс. Маркс и Енгелс имат отвратителни гневни филипики срещу руснаци,чехи,ухървати,сърби,турци,мексисканци... Славяните нямала право на национална независимост, а трябвало да се понемчат,турците били пропаднал народ,а мексиканците били мързеливи и янките напълно справедливо им били взели Калифорния,Ню Мексико,Аризона,Невада,Тексас.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Загубихме Студената война

    12 2 Отговор
    Разпада на СССР бе в резултат от намеса на Запада. Горбачов бе главния вербуван от ЦРУ и МИ6, и това самата М.Тачър признава през 1992 на едно изказване в Хюстън.

    Но във всички републики имаше референдум дали да се запази съюза на републиките или всяка да тръгне по свой път. Хората гласуваха за съюза. Но благодарение на Елцин, се разпаднаха. А съветниците на Елцин, по време на избирателната кампания, бяха американци. Бяха наели цял хотел в Москва, откъдето ръководеха всичко...
  • 38 Некой си

    0 0 Отговор
    Абе и ти си една убавица, та нема до къде. Ако те види вързан пес ще откине синджиро, ама... абе то жена ако не завърти опашка...
  • 39 безпартиен

    3 0 Отговор
    Този реализира на практика мечтата на комуниста-ДА СТАНЕ КАПИТАЛИСТ и децата му да учат и живеят на запад!
  • 40 бай Пантелеймон наследникът на бай Иуп

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дрън-дрън, та пляс":

    така е! това е истината!
  • 41 Биби Кинг

    2 0 Отговор
    Не знаеме дали е бил вервашт,най вероятно не,ма Бог да го прости бат Горби! Велик е шо намери сили да тури "тюрмата на народите" у кофчега! След великио Сталин и клоуна Хросчев дойде "великио застой" при дрогара Брежнев а Горби оспя да сложи край на агониата, коя бацо Пуцко одново зафана лани! Ма и пезевенк е бил научихме,браво Оля, тоа път ми ареше кво сте написала!