Last news in Fakti

5 Септември, 2022 10:00 2 863 34

Русия отправя заплахи за война и срещу Молдова

  • русия-
  • молдова-
  • приднестровие-
  • украйна-
  • война

Кишинев се опитва да намери мирно решение, с което да бъде възстановена териториалната цялост на Молдова и да бъдат изтеглени нелегално разположените на молдовска територия руски войски в Приднестровието

Русия отправя заплахи за война и срещу Молдова - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия заплаши Молдова с военна акция, ако бъде застрашена сигурността на руските войски в Приднестровието. В този сепаратистки регион на страната от 1990-те години насам е разположен огромен руски военен контингент.

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди Молдова, че ако възникне „ситуация на заплаха“ за сигурността на руските войски в Приднестровието, това може да доведе до военен конфликт с Москва. “Всяка заплаха за сигурността на руските войници ще бъде възприета като атака срещу Русия”, каза Лавров в интервю пред руска телевизия.

Няколко часа преди да отправи тази заплаха, Лавров обвини молдовската президентка Мая Санду, че блокира преговорите за разрешаване на конфликта в Приднестровието – това е сепаратисткият регион в източната част на страната.

“Както ние, така и Приднестровието сме решени на пряк диалог, но след публичните коментари на Мая Санду и съдейки по поведението на нейния екип, те явно не желаят да се проведе такъв диалог, защото се ръководят от ЕС и САЩ. Очевидно се надяват приднестровският казус да се реши не по пътя на дипломацията”, каза руският външен министър.

Измислените аргументи на Москва

Вербалните атаки на Лавров срещу проевропейските власти в Молдова бяха отправени само няколко дни, след като началникът на сепаратистката администрация в Тираспол Вадим Красноселски изпрати писмо до Мая Санду. В него той иска от молдовската президентка да преговарят за “принципите на мирно политическо решение”. Молдова обаче води комуникацията си с проруския режим в Тираспол единствено чрез правителствена структура, наречена Служба за реинтеграция, чийто ръководител е заместник-премиерът Олег Серебриян.

Пред руския телевизионен канал Лавров заяви, че Русия ще защити рускоговорящото малцинство в Молдова. Припомни също, че “в Молдова, освен Приднестровието, се намира и Гагаузия, която също има специален статут”. Руският външен министър заяви още, че се надява, “властите в Молдова да постъпят правилно, като „спрат геополитическите игри, които Западът им налага, и започнат да се грижат за интересите на хората, които живеят заедно“.

Още през юни Лавров обвини властите в Кишинев, че са започнали да отричат всичко руско, също както били сторили и украинците. Заедно с Украйна, Молдова стана кандидатка за членство в Европейския съюз през месец юни.

Решителна реакция от Кишинев

От Кишинев незабавно отговориха на обвиненията на Лавров. Молдовските власти потвърдиха готовността си да запазят мира в Приднестровието, както и да работят за намирането на „устойчиво и всеобхватно решение, което зачита единния, суверенен и неделим териториален характер на Молдова“. Освен това властите категорично отрекоха обвинението, че правата на рускоговорящите граждани в Република Молдова са били нарушавани. Службата по реинтеграция дори отправи реципрочни критики към администрацията в Приднестровието, която ограничавала правата на молдовските граждани, които говорят румънски език.

В края на август Мая Санду заяви, че в последните месеци забелязва все по-голям брой изказвания от Москва, които “не са приемливи, а понякога дори изразяват незачитане на суверенитета на Република Молдова”. Ситуацията е сложна, защото “регионът ни е предразположен към войни”, каза молдовската президентка. В интервю за местна телевизия Мая Санду призова гражданите да не се оставят да бъдат манипулирани от “изказвания в Приднестровието и Москва или от проруски политици в Кишинев”.

“Ще направим всичко по силите си, ще водим и по-чест диалог с режима в Тираспол, за да запазим мира”. Санду заяви и това, че трябва да се избягват всякакви опити за дестабилизация и за въвличане на Република Молдова във война”.

Никой не иска да бъде “спасен” от Путин

Това не е първият случай, в който Русия се опитва да използва аргумента “език”, за да дестабилизира Молдова. През март, непосредствено след като армията на Путин навлезе в Украйна, руското посолство в Кишинев поиска от руснаците в страната да изпратят мейли до дипломатическата мисия, ако се чувстват дискриминирани по “национална, лингвистична, културна, религиозна или друга причина”.

В отговор, рускоговорящото население на Молдова започна петиция, настоявайки Москва да остави хората в Молдова на мира. В петицията се заявява, че никой не дискриминира рускоговорящите в Молдова, нито има нужда те да бъдат „спасявани”. А Мая Санду увери Москва, че в Молдова всички жители са в безопасност, без значение какъв език говорят.

Нелегално разположени войски

В официално изявление на Министерството на външните работи на Молдова се посочва, че “законодателството на Молдова гарантира основните човешки права и свободи на руското, украинското, гагаузкото, българското и другите етнически малцинства в съответствие с демократичните принципи“.

Освен това, Кишинев се опитва да намери мирно решение, с което да бъде възстановена териториалната цялост на Молдова и да бъдат изтеглени нелегално разположените на молдовска територия руски войски в Приднестровието.

От началото на 90-те години на миналия век Русия поддържа т.нар. мироопазваща мисия в Приднестровието, съставена от войски от бившата съветска 14-та армия. По онова време проруските сепаратисти поеха контрол над региона след един въоръжен конфликт. Кишинев настоява войските да бъдат изтеглени - нещо, което Москва обеща, но така и никога не изпълни.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Някой

    24 20 Отговор
    Мдаааа, там край едно село Русия има складове с оръжие което ще стигне за 3 световни войни.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Антон

    52 26 Отговор
    Тази руска жлъч почна да си прави каквото си иска. Обвиняват те че си контролиран от САЩ и те нападат...
  • 6 Само питам

    30 17 Отговор
    Докога ще претопляте стари манджи? Преди 4 дни пуснах те същата новина със заглавие "Лавров отправи предупреждение към Молдова".
  • 7 Дано еу помогне

    29 21 Отговор
    Достатъчно на украйна да не се стига до други войни.
    Русия има нужда от дълга, дълга почивка..
    Да намери Себе си че явно тая русия е обречена на провал.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Русия е готова да разедени Европа

    22 9 Отговор
    Поддръжници на опозиционната партия «Шор» в Молдова обградиха сградата на правителството в понеделник сутринта, призовавайки кабинета на министрите на Наталия Гаврилица да подаде оставка, съобщава кореспондентът на РИА Новости.
    Демонстрантите протестират срещу поскъпването на храните и енергийните ресурси.
    Акцията се излъчва онлайн в социалните мрежи.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Миии

    18 19 Отговор

    До коментар #10 от "Русия е готова да разедени Европа":

    От тази новина се разбира,че ЕС разединява Европа
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 За такива като

    25 17 Отговор
    психопата путлер е казано, луд умора нема.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Летописец

    11 11 Отговор
    Умните янко намериха по-евтин начин да намалят населението на Източна Европа : вместо да хвърлят пари за ковид , насъскват ги да воюват срещу Русия ! 😜
  • 21 Баста

    18 4 Отговор
    Заплаха срещу руските войски?? Те да не са от пластелин? Сега Русия ще взриви една барака на молдовската граница и ще обяви война на Молдова.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Руски

    3 12 Отговор

    До коментар #12 от "Русия е предупредила властите у нас,":

    Може само да си мечтаеш Русия и руснаците да те приемат за равен. Руснака е над останалите славяни и те трябва да му се подчиняват.
  • 25 Рашка с чашка

    13 4 Отговор

    До коментар #22 от "Русо-пytе-нист":

    Сърбите никога не са ни били приятели, а руснаците винаги са подкрепяли тях.

    Коментиран от #28

  • 26 Сесесере

    6 6 Отговор
    Кога ватниците ще дойдат да защитят рускоговорящите по нашето Черноморие, щото гледам се веят навсякъде руски знамена!
  • 27 Имам си една теория:

    17 5 Отговор
    Тъй като руският народ винаги е бил, е, и ще живее подтиснат, бедно, безправно мигрира в съседните държави, особено в пограничните райони. Постепенно се създава руско малцинство, което не е обичано от местното население и са налагани някакви ограничения спрямо тях. Майка Русия обаче се застъпва за тях и идва да ги "освобождава" от време на време. Самите руски войници са се учудвали кого и защо освобождават като "поробените" живеят по-добре от тях. Това го е писал Достоевски за българите които според войниците "обикновените селяни живеят по-добре и от нашия помещик". През ВСВса се чудили защо немците са ги нападнали, а живеят с невиждан за тях стандарт. Същото казват и за украинците сега и крадат дори употребявано женско бельо.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Урюрвкос

    5 4 Отговор
    напълно легално и законно са там има си договори между Молдова и Русия и решения на СБ на ООНето
  • 31 Пъци

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "Читател":

    Така де,Дойче Веле заплашва руските войски разположили се в Приднестровието ,а Молдова директно отправя заплахи към Русия,че ще я нападне военно,нали така,правилно ли разбираме "другата гледна точка"?
    Как Ви звучи,логично и смислено?После след като Молдова нападне Русия,тя горката какво да прави-ще я окупира освободително и присъедини с произведен (не проведен) референдум.
  • 32 Пеци

    7 2 Отговор
    Никой не иска да бъде "спасен" от Путлер.Това е истината
  • 33 ели

    3 5 Отговор
    Когато престъпната сган окупира някоя страна това е законно иа право ако Русия даже с одобрение и решение на ООН е---- Не законно.( там са разположени миротворическите сили).
  • 34 Човек

    2 1 Отговор
    Молдова само чака Русия да рухне в Украйна, което е неизбежно, и ще набие мощен шут на окупаторите в Приднестровието.