Last news in Fakti

17 Септември, 2022 16:00 6 186 64

Гушкат внуци, пеят народни песни. А важният въпрос е друг.

 • бойко борисов-
 • внуци-
 • снимки-
 • предизборна кампания-
 • предсрочни избори-
 • герб-
 • лили иванова-
 • бсп-
 • демократична българия-
 • итн-
 • пп-
 • възраждане-
 • правителство

Едните се снимат с Лили Иванова и гушкат внуци, другите летят с лодка или предлагат свинско със зеле

Гушкат внуци, пеят народни песни. А важният въпрос е друг. - 1
Снимка: Facebook, Бойко Борисов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Напред върви политическият башибозук (думата идва от „повредена глава“, неорганизирани, недисциплинирани помагачи). Говоря за онези малки партии, които едва ли ще влязат в следващия парламент, затова пък използват медийното време, за да ни шашнат с идеите си. Един деец обяви, че ще уволнят 90% от администрацията и ще превърнат България в корпорация. Друг отново идва с партия от професори, изготвили система за оправяне на България (по-рано на мода беше „немската система“). Трети заяви, че парите били просто хартийки, които можем да си печатаме по желание. Партия „Правото“ пък била на потърпевшите граждани. Липсва ми партията на сърдечноболните от 90-те, дано са още живи и здрави!

Особено привлекателна за дебютантите е идеологията на щрауса: ако си заровим главата в пясъка (сиреч почнем да си ядем сами доматите и да развиваме древната си духовност), няма да ни засягат световните кризи, войни и инфлации. В името на заравянето, естествено, трябва да се противопоставяме на Брюксел – един кандидат предупреди, че оттам ни карат да приемем секса с деца и животни, та дори човекоядството. Но общият консенсус на „повредените глави“ е около ценностното инатене: в никакъв случай да не приемаме Европейската зелена сделка, бежанците, солидарността с Украйна, участието в обща отбрана, с една дума всичко, което може да помрачи светлия ни национален егоизъм.

Как се събира протестен вот

Кое е най-радикалното нещо, с което можеш да привлечеш протестния вот? Досещате се – да застанеш на страната на врага, който насочва от север срещу нас ядрените си ракети. Това ви обяснява защо повечето малки партии избират твърдо русофилски позиции. Едни ви говорят за неизбежността на руския газ. Други правят странното от логическа гледна точка съждение, че ако се присъединим към една воюваща страна, няма да се замесим във войната. От партията на русофилите заподозряха, че търсенето на шистов газ в Добруджа щяло да бъде прикритие за строеж на ракетни установки срещу Москва. На едно от тези ТВ-плата Волен Сидеров чак се учуди на единодушието по темите, които той бил въвел (заедно с много от конкуриращите го политици). Никой не възрази дори на радикалната му теза, че мястото ни е в Евразия. В анимационния клип на партията му едно детенце яде червена гъбка и се отравя, откъдето поуката е – не яжте отровни (евразийски?) двойници. Само жалко, че не направи традиционния си скандал в „Панорама“; май и той взе да остарява.

Големите партии също не ни глезят с оригиналност. Предлага ни се стабилност, продължаване на започнатото, разум. Дори „Възраждане“ се е отказала от стилистиката на предишния си клип (взет от сериала на Зеленски) с избиването на депутатите и сега предлага да ни „вкара в релси“. Изключение прави ИТН с чудноватата си самореклама, съчетаваща вица за 7-те самурая, които всъщност били трима, с холивудски кадри от зомби-атака.

Странна символика

Посланието е, че трифоновистите са „сами срещу всички“. Не разбрах само ние, избирателите, ли сме зомбитата, които самураите ще доубиват. Предизборният концерт на тази партия, за който са поканили група „Ахат“, предизвика любопитен изблик на ревност в социалните мрежи: как така рокът, свещен атрибут на десните, може да се продаде на чалгата? „Сам си избрах тази съдба да бъда на Слави овца“ коментира Мартин Иванов във ФБ. А междувременно феновете продължават напразно да чакат концерт на Фейсбук-божеството.

Предизборният рап на Хазарта е от друг порядък: той играе с всичките обвинения, които се отправят към него и партията му. „Според мен за всичко е виновен депутатът Христо“ – който взима 70 стотинки от прочутото левче за бензина, носи 30 стотинки на Асен и вече 8 месеца нищо не е свършил в парламента. Всичко това по един античен телевизор от соцвреме. Избирателите естествено ще се разделят на такива, които разбират иронията, и такива, които… абе те така или иначе слушат други музикални жанрове.

Всеки със символиката си. „Просветените патриоти“, както са се нарекли, се изобразяват на клипа си в потури, които очевидно смятат за синоним на Просвещението; стожерът на десетилетната „стабилност“ Бойко Борисов позира с вечната и святата Лили Иванова; а ДБ ни се представят с нелепа лодка, която вдига платната (какво, отпътуват ли?). На този фон ПП май са се отказали от традиционната видео-пропаганда и засега присъстват в мрежата основно със срещите си в провинцията. И по някоя, предполага се, остроумна реплика като това за свинско със зеле, дето свинското било за приятели на ГЕРБ, а зелето за народа. Не знам доколко тази стратегия работи - би трябвало телевизиите да отразяват тия срещи, както правеха с джипката на Борисов, ама пусто сега не го правят.

Усещане за "голяма тайна"

Нов момент са фалшивите контра-реклами. Например уж спонтанно приближилото до Петков детенце, което му казва, че „Възраждане“ ще ви бият. Можем само да се досещаме кой е организирал тази спонтанност. Или вземете уж изтеклите опорки на ПП, които се размятаха из мрежата като някакъв огромен скандал. Всъщност и да са истински, в тях няма нищо особено, защото всяка партия определя някаква линия на поведение. Нямаше нищо особено и в подслушаната парламентарна група на ДБ, дала повод на Трифонов да разтури правителството. Въпросът е да се създаде усещане за някаква страшна тайна, която крият от нас. А ние и без това сме разсеяни, нямаме време да се задълбочаваме.

Объркването на публиката този път достигна апогея си. Има ли газ, няма ли, скъп ли е руският, евтин ли е? Кой е корумпиран, разобличеният или разобличителят? И изобщо ще мрем ли тази зима, както твърдеше Кутев? Или ако гласуваме правилно, ще може да поживеем още малко? Не знаем вече участва ли в изборите служебното правителство и ако не, защо се нахвърли така върху две от участващите партии? Някаква промяна в конституцията ли се е случила, без да разберем? В медийния хаос всеки може да намери доказателства за собствените си позиции. И това е най-добрата стратегия срещу промяна на обществото: предлагат се на всеки отделен избирател аргументи да се чувства уютно в предубежденията си.

Все по-активно в димната завеса взеха да включват социологията. Вече няма партия, която да не ви каже, че има „собствени проучвания“, които показват едни други (благоприятни именно за тях) резултати. Разчита се на ефекта „ремарке“, при който избирателят се прикача към победителя и решава да не хаби гласа си за някой, който няма да влезе. След „Възраждане“, с тяхната измислена „Рисърч груп“ и социолозите-доброволци, които удвояваха резултатите им, сега „Справедлива България“ ни излезе с някаква „Омега Рисърч“. Но проблемът е по-сериозен: подкопан е непоправимо един от ориентирите в предизборната борба. Знаем, че социолозите взеха все повече да грешат - и не само у нас, знаем, че някои от тях съзнателно ни манипулират, но тук сме в съвсем нов етап: с демоскопските данни започват да се държат като с предизборни клипове, а ние да приемаме това за нормално – ами избори са, всеки лъже.

Кой как харчи парите

Едно изследване на Института за развитие на публичната среда дава интересни данни за средствата, похарчени от партиите в първите 10 дни на кампанията. Най-много средства са изразходвали ГЕРБ-СДС: парите им са насочени към трите ефирни телевизии, разбира се и към верните им „24 часа“ и „Труд“, но и към много местни вестници. След тях по харч - учудващо! - са БСП. Което може би говори за амбицията на тази партия и на нейното ръководство да оцелее. Профилът на „Промяната“ е съвсем различен от този на основния им конкурент – тук няма нито една телевизия; разчитат основно на многобройни интернет-медии, чиято публика като че ли спада към по-високия културен етаж.

Неочаквано за мен беше, че на едно от първите места по усвоени пари от различните партии стои в. „Стандарт“, който едва ли е най-влиятелната медия. Изглежда това се дължи на някакъв по-сложен ангажимент с мрежа от сайтовете „Брадва“ и „Петел“, чиято стойност и роля няма смисъл да обсъждаме. ИТН харчи всичките си пари за телевизия 7/8, което се чудя как да тълкувам – дали телевизията е закъсала и има нужда, наместо да помага, да бъде подкрепяна?

Над какво трябва да помислим

Ще кажете – боже мой, каква досада! Но пък трябва ли да са забавни едни избори? Да се мотивираме от това кой лети с кайтсърф, кой гушка внуците си, кой се разхожда с букети, кой пее народна песен в колата си?

Трябва сериозно да помислим искаме ли тази страна да бъде управлявана или пак ще си отмъщаваме на държавата с протестен вот. Ако искаме, идва второ мислене – кои партии биха могли да сглобят прилично правителство и кои никого не искат и/или никой не ги иска? Не е интересно, даже малко уморително идва да мислиш, дано ни се случва по-рядко!

Автор Ивайло Дичев


Бел.ред.
Цитат на Иво Сиромахов:
Убеден съм, че ако влязат в парламента, депутатите от ИТН ще се борят за президентска република така сърцато и всеотдайно, както в предишните три парламента се бориха за мажоритарна избирателна система.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Номер "9"

  10 28 Отговор
  Ще е номер 1
 • 2 Последния Софиянец

  27 11 Отговор
  Хората се чудят как да изкарат зимата.

  Коментиран от #4, #9

 • 3 Майна

  27 53 Отговор
  Възраждане е партията на българите, затова е и тази статия против нея..,ха ха ха..

  Коментиран от #8, #10

 • 4 Стига паникира хората бе

  28 21 Отговор

  До коментар #2 от "Последния Софиянец":

  Зимата ще е изключително мека. Дори и времето е срещу плановете на Путин.

  Коментиран от #6

 • 5 ЕС фен

  27 34 Отговор
  Никой няма да гласува за партия, подкрепяща загубилите
  руснаци. Картинката няма да има нищо общо с прогнозите.
 • 6 Последния Софиянец

  20 17 Отговор

  До коментар #4 от "Стига паникира хората бе":

  Хората са затънали в заеми и не виждат изход.

  Коментиран от #7, #35

 • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 9 Хората изобщо не се чудят..

  21 4 Отговор

  До коментар #2 от "Последния Софиянец":

  Знаят че си ид.и.о.т....
 • 10 ..........

  42 17 Отговор

  До коментар #3 от "Майна":

  Възраждане е партията на дебилите и лузърите....ако не си разбрал...

  Коментиран от #13

 • 11 Копейка - Она утонула!

  36 20 Отговор
  Хора, стига с това "вИзраждане", копейката няма реални привърженици ! Няма ги никъде. Нито по площадите, нито по събрания, нито пред урните. Онзи ден копейката отмени среща с привърженици в Русе ... "поради мижав интерес", в Габрово същото, официално откриване във Варна - 15 човека, в Сливен и Ямбол общо 6, гръмко отваряне на местни структури с по 5-6 човека .... Къде са ?!!!
  Тази измама "възраждане" ще лъсне на 2.10.22 , колкото и гласа да им купят от ГЕРБ-ДПС-Гълаб-Решетников

  Коментиран от #17, #18, #20, #21

 • 12 ДС активист

  22 5 Отговор
  Осемдесет ГОДИНИ-СТИГАТ.!
 • 13 Дебилите

  29 16 Отговор

  До коментар #10 от "..........":

  Сте Кирчо - Кокорчови ! Лузърите - също ! Ристе , пак ще се пробва , да вика на Бойко - шефе ! Но ще се сбутат с ПП , кой да се натегне повече !
 • 14 ДС активист

  29 0 Отговор
  Махнете ДПС-ДС за да тръгне държавата !

  Коментиран от #53

 • 15 Красимир Петров

  32 3 Отговор
  Всичко е фалш и театър.Нито един политик не мисли за Българският народ.
 • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 17 Възраждане

  18 8 Отговор

  До коментар #11 от "Копейка - Она утонула!":

  Няма да влязат в парламента.
 • 18 Относно възраждането

  11 5 Отговор

  До коментар #11 от "Копейка - Она утонула!":

  Се видя преди по малко от два месеца в Нова Загора -2,%.
 • 19 Това

  24 8 Отговор
  Скапано Дойче веле трябва да бъде забранено в България

  Коментиран от #47

 • 20 Възраждане

  16 18 Отговор

  До коментар #11 от "Копейка - Она утонула!":

  Ще ви отвее всички на изборите

  Коментиран от #23

 • 21 Потъват

  18 9 Отговор

  До коментар #11 от "Копейка - Она утонула!":

  Евроджендарските ценности тука е България евроджендари отивайте си в Украйна

  Коментиран от #36

 • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 23 Възраждане в България

  20 10 Отговор

  До коментар #20 от "Възраждане":

  Е имало през 16 век.Сега има Израждане.Извозвани с автобуси на депесе.

  Коментиран от #28

 • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 27 Да ви го

  10 8 Отговор
  На европейските ценности
 • 28 А ПП продажниците

  17 12 Отговор

  До коментар #23 от "Възраждане в България":

  Кирцата сам в автобуса.А сега с лопата ега ти лъжеца сичките евро сте такива лъжци и крадци

  Коментиран от #42

 • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 30 Дойче веле

  18 4 Отговор
  Започва се у Германия са с якета вече ела вижте как няма щаута и как висят по паркинзите и ядът студени вурстове и проклинат Урсула и Шолц

  Коментиран от #39

 • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 34 Хаха

  17 9 Отговор
  Пак вицове от ДВ.
  Цитат:"Профилът на „Промяната“ е съвсем различен от този на основния им конкурент – тук няма нито една телевизия; разчитат основно на многобройни интернет-медии, чиято публика като че ли спада към по-високия културен етаж."
  Пълна лъжа...Кирчо като щракне с пръсти н бтв и нова скачат като кученца,а ДВ сяда и дава лапа по команда.
  От платените медии умират от мъка как не им се връзваме на глупостите...
 • 35 Реалист

  6 9 Отговор

  До коментар #6 от "Последния Софиянец":

  Ами като са изрожденци, русофили и герберасти, ще затъват. Толкова им е акъла...
 • 36 ПутираZти сър !

  9 8 Отговор

  До коментар #21 от "Потъват":

  Е ти какво искаш, всички да ходим на токчета и да си слагаме ботокс в лицето, като онзи самозабравил се диктатор Путлер ?! Или всички с прически като на Ким ?!
 • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 38 Отопление за Гюнтер

  4 3 Отговор
  Скоро в Западна Европа започва отоплителния сезон. Той е дълъг и неприятен, заради лошия климат в региона. Влага, вятър... Ей такива работи. Но успокояващото е, че хранилищата да препълнени...
 • 39 на пакинзите

  2 3 Отговор

  До коментар #30 от "Дойче веле":

  е заработвала мамаша ти.може и още да е там
 • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 41 бащицата

  3 1 Отговор
  гушка/ммушшка моми а миррряните му да се стягат
 • 42 По правописа се познават ..

  0 0 Отговор

  До коментар #28 от "А ПП продажниците":

  Важно е да си вярваш VZ-цо !
 • 43 ИМПЕРИАЛИСТ

  8 15 Отговор
  Любезни ми Дичев, Бойко щеше види сметката комунистите-русофили именно чрез строежа на магистрали, обществени сгради, водопроводи и т.н. След 10.11.1989г. за да не може народът да потърси сметка от комунистическите дерибеи, държавата бе съвсем организирано и по план на ДС, тотално разсипана. Със стопиране и нищоправене от страна на властта, народът бе докаран на границата на оцеляване, за да няма физическа възможност да потърси сметка за дерибействата на комунистите през така наречения социалистически период. Бойко има повече грешки от всички които са управлявали преди него, но направи и изгради 10 пъти повече неща в ПОЛЗА ЗА БЪЛГАРИЯ от всички други взети заедно...

  Коментиран от #48, #52

 • 44 Протестиращ

  5 3 Отговор
  А канадските башибозуци заплашват да ни довършат...
 • 45 МАЛКА пенсИЯ

  6 0 Отговор
  Трябваше,всеки,който иска,ВЪВ ВЛАСТТА,ДА СИ ПЛАЩА-СОБСТВЕНОРЪЧНО.КВИ СА ТЕЗ СУБСИДИИ,ДАРЕНИЯ.
 • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 47 Диверсификатор

  1 0 Отговор

  До коментар #19 от "Това":

  Беше. Ама ние искахме банани...
 • 48 Боко Престъпникът

  2 0 Отговор

  До коментар #43 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

  Ти па си много убав!
  А-а-а, ма ти ма фалиш! Може, може!...
 • 49 Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ

  2 0 Отговор
  Дреме ми на сайдера за бедните.
 • 50 Бай Пенчо

  3 1 Отговор
  Едни се чудят как ще изкарат зимата, а други се чудят как да си угаждат и да харчат краденото. Няма ли Бог!
 • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 52 хехехе

  0 2 Отговор

  До коментар #43 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

  някой е намазал май
 • 53 как да махнем само ДПС,

  5 1 Отговор

  До коментар #14 от "ДС активист":

  като ГЕРБ е водещата в тяхната коалиция? Не виждаш ли? Или не искаш да видиш, което е друго???
  Питай боко - БУДА за ДС.
  Сбъркан си, но искаш да се изложиш в пост.
 • 54 малко поне срам да имаше

  5 2 Отговор
  Аз бих се притеснил да се явявам с грозния си вид непрекъснато по медиите и да лъжа и мажа, но кой съм аз.Балканският любовник, балканският предател, балканският невежа. Б. Борисов и ГЕРБ НИКОГА, НИКОГА няма да видят власт.Сега предателят Б. Борисов играе на струната, че неговите приятели просто Киро и кокорчо се изложиха и ПП е един файтон избиратели. Б. Борисов пак лъже по селата, при циганите, при слабо грамотни и мисли ,че ще спечели.
 • 55 каквото повикало, такова се обадило

  3 1 Отговор
  Нито ЕДИН от противниците на Русиая не си дава сметка колко злоба и жлъч е избълвал срещу нея и Путин. На такива като тях Елцин им беие ТАМАН - да разпилява Русия. Някои ограничени дори не знаят кой е Елцин.

  Така ще бъде. Сами се натикахме сред неприятелските държави. На какво разчитате? На безкрайна милост на Русия към нас? Това е положението, което си търсехме.

  Да видим сега братята окри как ще ни обгрижват в отговор на нашето къткане на техните украинки в БГ под формата на бежанки.
 • 56 Ивайло Дичев втория Идиот за днес!!

  3 2 Отговор
  Народа не отмъщава на Държавата с протестен вот, а отмъщава на Борисов!! Правиш се на идиот, а искаш да"хлъзнеш избирателите" Протесния вот е срещу ГЕРБ и Борисов, Нищо нее забравено, никой нее забравен!!
 • 57 Листата червена

  0 1 Отговор
  Победителите, байно ле,не ги съдят.
 • 58 Мата на Хари

  2 3 Отговор
  пРезидентът веднага да мобилизира нацията с вдигнат юмрук.
 • 59 Рашко Патрашко

  0 3 Отговор
  Аз съм в 19 wc. Седем месеца дрисках по магистрала "Хемус".
 • 60 дедя

  3 2 Отговор
  Банкянската мутра задели цяло чекмедже с евра и кюлчета от мата хари за внуците си

  Коментиран от #64

 • 61 Анонимен

  1 0 Отговор
  Кво очаквате. Отвориха границите и всичката помия. Добре си бяхме кире при бай тошо, питай Тато. Хиляда хора, хиляда различни мнения, пример с 1000
 • 62 Герберунг

  4 2 Отговор
  Мутр@т@ пак опипва някаква к@к@!
 • 63 Ивайло Дичев. Слугинаж!!!

  2 0 Отговор
  Ивайло Дичев, Слугинаж!?
 • 64 русенец

  1 0 Отговор

  До коментар #60 от "дедя":

  не едно а няколко