Last news in Fakti

25 Септември, 2022 13:00 1 805 31

Супергерои и магьосници - това иска българският избирател

  • предсрочни избори-
  • супергерои-
  • магьосници-
  • българия-
  • герб-
  • бсп-
  • пп-
  • дб-
  • възраждане

Ние не очакваме от политиците просто да си вършат работата - очакваме очарование, харизма, неземност

Супергерои и магьосници - това иска българският избирател - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нали сме наясно, че когото и да изберем, незабавно ще бъдем разочаровани? Както се разочаровахме скоропостижно от предните, а по-рано - от по-предните, и от по-по-предните. Имам чувството, че изборите у нас са едно злорадо причакване на следващата партида политици, от които да се разочароваме.

Обърнете внимание на етимологията. В латинските езици думата идва от decipio, т.е. отнасям главата на някого, омайвам го, отвличам го. В славянските е тъкмо обратното: да раз-очаровам означава да разваля очарованието, да разомагьосам, да върна другия към реалностите на живота. Ако тази етимология значи нещо, на Запад се разочароват, когато ги лъжат, на Изток - когато не ги лъжат.

Наскоро ми се случи да гледам предизборно интервю с шофьор на камион, чийто коментар неизменно беше: "Всички говорят хубаво, ама като ги изберем, правят както обикновено". От думите се долавяше само очарованието, така че реалните политически действия нямаше как да не го разочароват. Самият той малко преди това беше разказал за някакви черни курсове с шунка, които правел, но понеже не ги предхождаха хубави думи, нямаше как и аз да се разочаровам.

Къде е новият Свети Иван Рилски?

Разбирате накъде бия. Проблемът с нашето отношение към политиците не е в това, че крадат и се обогатяват, както обикновено говорим. Това е, както казват психоаналитиците, рационализация, т.е. повърхностно обяснение, което крие нещо по-дълбоко. Ние не очакваме от политиците просто да си вършат работата, добре или зле както правим ние самите. Ние очакваме очарование. Харизма. Неземност. Свети Иван Рилски, дето ядял трева по горите, най-много би ни паснал.

Вземете скоропостижното разочарование от Петков и Василев. Дали дойде от анализа на едни или други конкретни управленски решения, които взеха? Не, за масовия избирател отрицанието беше по принцип: набъркали се в блатото на българската политика, правят някакви неща. И цялото очарование - харвардско или каквото там - изфирясва с бълбукане. Ще е същото с всеки следващ, който има смелостта да се захване с нашите бакии, в това не се съмнявайте.

Този цикъл на очарование/разочарование има тенденцията да се скъсява, може би заради подгряването на котела от социалните мрежи. Вече сме на етапа на предварителното разочарование, което сякаш ни помага да защитим достойнството си срещу всякаква възможна власт. Знам го значи, че не е никакъв Иван Рилски, ама ще го избера напук, за да му гледам сеира и после да го изритам.

Самомнението - в основата на проблема

Замислихте ли се за България, докато гледахте погребението на Елизабет Втора? Няма подобна почит към български политик, не знам дали изобщо някога е имало в новата ни държава. Тайната е в строгото разделяне на символа от реалното действие. Английската кралица имаше способността да се въздържа от всякакви политически позиции и се занимаваше само с изобразяване на (залязващата) империя. Конкретните политици в Обединеното кралство - от великия Чърчил до палячото Джонсън - подлежат на същите възмущения и подигравки като нашите, защото правят неща. Просто у нас няма институционална символика и просто се сблъскваме с конкретни хора, които разочароват.

Предварителното разочарование усилва мрачните очаквания, с които живеем и които безотговорни кандидати за властта не се свенят да усилват. Некадърни са, няма да направят отново правителство, ще изпукаме от студ. Задава се демографска катастрофа - ами върви, че раждай, когато ти предсказват апокалипсис! И още - разпада се ЕС, напечатаха твърде много пари, руската пета колона сваля и качва правителствата. Вече има партия, която ще ни брани от илюминатите и глобалните сатанисти. Нали си представяте, че в един такъв грандиозен Армагедон няма място за хора като нас, които просто да вършат работата си - трябват супергерои, магьосници, повелители на пръстена.

Мисля си, че в основата на проблема е нашето самомнение. Разбира се, България е чудесна страна, някъде по средата на световните показатели; бедата е в чувството, че ни се дължи повече от това, което имаме. И това - във всички сфери. Защо така страдаме, че сме членове на най-богатия икономически съюз в света? Ами защото сме най-бедни в него, а смятаме, че имаме право да сме ако не Люксембург, то поне Гърция. Защо нашенецът бие лекаря, който се опитва да го лекува? Защото смята, че му се полага магическо оздравяване. Защо не харесваме границите на държавата си? Заради обещанието на подарената Санстефанска България, с което ни обработват от ранна училищна възраст.

В очакване на поредното разочарование

Обясненията на тази наша свръхценност варират според публичните говорители. Защото сме най-древните, дали на Европа цивилизация. Защото сме бели (напоследък дори взеха отново да говорят за арийци в битка срещу тюркския произход на прабългарите). Защото народната ни песен пътува в космоса, богомилите са първите протестанти, Петър Дънов е направил българския език на божественото, а баба Ванга е познала къде е заровен извънземният андрогин край Царичина. И разбира се голът на Стоичков, номинацията за "Оскар" на Мария Бакалова, шопската салата и всичко останало.

Няма нищо лошо в самочувствието, независимо дали се основава върху факти или художествена фикция. Бедата настава, когато бъде прекрачена една граница и човекът загуби способността да рефлектира върху мястото си в света. Наместо да се бори за подобряване на положението си, тогава той/тя почва да тропа с крак и да се сърди. Ние, най-великите се оказваме зад Сърбия и Грузия в индекса на човешко развитие! И гневът е толкова голям, че ние, най-великите, започваме да мразим политиците, довели ни дотук. Не едни определени политици сбъркали в това или онова решение, а всички накуп - самата българската държавност, така да се каже. В психиатрията има такова разстройство, наречено циклотимия: болният преминава от маниакална възбуда към депресия и обратно.

Има ли изобщо някой, който да ни заслужава? Просто нормален управник, когото да изпратим във властта, за да свърши възможното в една средна страна като нашата? Е не, това би значело да се откажем от уникалното си място в историята и географията. Политикът трябва най малкото да обещае смяна на системата, вкарване на всички предходници в затвора, излизане от НАТО, преобръщане на държавата с главата надолу. И понеже нищо катастрофално обикновено не се случва, ние отново и отново ще бъдем разочаровани. Само това ли било политиката? Да се правят някакви неща? Да се работи?

Автор: Ивайло Дичев


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алеко Кнс

    18 4 Отговор
    Никога повече Бай Ганю Борисов и гербавата му дружина. Мутри вън!
  • 2 ТаУмВзе

    21 2 Отговор
    Овче зеле бре! Квито магьосници и месии ни изпише козяк, тва е. Друго Няма да има Никога. По скоро нас няма да ни има. Хахаххх
  • 3 какво иска ли?

    28 1 Отговор
    до стената и по бързата процедура - това иска
  • 4 Не са се

    6 2 Отговор
    родили още !
  • 5 Агенция кристално кълбо

    9 5 Отговор
    Тиквамен 20%, суперкиро 20%, Wonder woman 10%, Хари Потър 10%.

    Коментиран от #6

  • 6 ъъъ

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Агенция кристално кълбо":

    Ганю -110%
  • 7 Оня

    20 8 Отговор
    Аз съм патриот и русофил, против въвеждането на еврото съм, искам да излезем от ЕС и НАТО, и да сближим отношенията си с Русия...
    За кого би трябвало да гласувам?
    По метода на изключването останаха само Възраждане и Атака, но за Атака е безмислено да гласувам, защото те се дискредитираха достатъчно. Така че остава само Възраждане.
  • 8 мъгляв избирател

    8 12 Отговор
    Искаме копейката да ни таковата, купихме му къщи сега ще му купим и яхта защото какво е руски патреот без яхта.
  • 9 😂......

    5 10 Отговор
    Емиии..точно така е😂..както го описва Дичев, българската простотия, нашата уникална умност, надареност и кадърност е просто с космически измерения, и Урсула, Байдън и Кирил Петков са виновни за нашета бедност, простотия и за това че не можахме да се класираме на световното по футбол 😂.....
  • 10 не е вярно

    21 2 Отговор
    Излишно е да ни внушавате глупости. Българите сме земни хора и не вярваме нито в супергерои, нито в каквито и да било чудеса. Искаме да имаме правителство, което не взема страна и не участва по какъвто и да било начин във военни конфликти. Искаме да ни управляват прагматични и рационални хора, които се интересуват на пълво място от българските интереси и после мислят за всички други. Не искаме да ни управляват хора, които не изразяват мнението на преобладаващата част от народа ни и вземат решения, за които са наясно, че не са подкрепяни от българите. Искаме просто разумни и отговорни политици и в това няма нищо фантастично.
  • 11 ГьобелсЗеле

    10 2 Отговор
    Не знам какво чака, но отново ще получи крадливи джендъри + крадливи тикви.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 само уведомявам

    10 2 Отговор
    В Германия готмят протест срещу безумната политика на Шолц, ЕС и НАТО, довела Европа до невиждана инфлация, глад, студ и опасност от война. Призивът е към хората от цял свят - на 28 септември всички да излязат на централните площади в градовете, в които живеят, и да се противопоставим на политиците, които ни обричат на мизерия и поставят живота ни в опасност. Не е лошо България да се присъедини към този протест и да покаже на политиците какво мисли по въпроса с въоръжаването на Украйна, санкциите срещу Русия и последвалите съскрушителни удари върху икономиката ни и домакинствата.
  • 14 Пак глупости и измишльотини

    13 1 Отговор
    Съчинения от платени журналисти работещи срещу България. Българския избирате иска просто политиците да работят в интерес на България и българския народ, ясно и просто, но те 30 години не го правят, ясно и просто казано
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 случаен

    6 0 Отговор
    докато има такива подлоги като теб дичефф,нема да има читави политици,като орбан примерно
  • 17 учуден

    8 0 Отговор
    Българите искат супергерои а идват суперкрадци,искат магьосници а идват дяволи.Това вече е за коментар.
  • 18 ТОЙ

    7 0 Отговор
    ИСКА АМА КАКВО ИМАМЕ КРАДЦИ< НЕКАДЪРНИЦИ И ЧУЖДОПОКЛОНИЦИ
  • 19 нищо ново под слънцето

    4 0 Отговор
    Вече имахме "супергерой". Всички имат пижами със Супермен, а Супермен носел пижама с неговата снимка. За неразбралите, това е виц от близкото минало!
  • 20 между_другото

    5 0 Отговор
    Психоаналитиците ви имат нужда от психиатър. Дори бащата на психоанализата твърди, че всички сме нормални, но само отчасти.
  • 21 Човек

    5 5 Отговор
    Перфектни кандидати не съществуват. Трябва просто да се гласува за по-малкото зло. Борисов беше по-малкото зло навремето и с него България мина на ново ниво. Дългото време на власт обаче го направи арогантен и започна да краде прекалено много. Просто се изчерпа. Сега по-малкото зло е ПП и с тях ще минем на следващото ниво. След време ако трябва ще ги сменим и тях. Важното е обаче да вървим напред и това става само ако винаги гласуваме за по-малкото зло, без да влагаме много емоции и да търсим перфектни кандидати, които не съществуват. Днес по-малкото зло е ПП. Изборът е много лесен.

    Коментиран от #22, #24

  • 22 Българските турци

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Човек":

    Поколението което изживя "Сладките времена" на България полека лека си отива и с тях си отива и споменът за ония времена и добродушието на хората !... Не знам дали някой забелязва колко зли и злобни стават българите от ден на ден !?... Защо ?!... Кога хората са добри и милосърдни и кога зли ,алчни и ламтящи ?!...
    Преди пет години на една улица от 5-6 къщи в едно средно село в североизточна България в 4 имаше дойна крава и в почти всички по няколко овце ! Днес е невъзможно да видиш това ! Вече и в селата дори се живее с индустриализирани хранителни продукти...които дори не се произвеждат в България ! При тая ситуация има ли смисъл да се спори за нещо ?! Когато сам не произвеждаш нещо си длъжен или да го купуваш от тоз който го произвежда ,или да гладуваш!!!- Хората вече видяха че на този свят може да се живее лесно...една микровълнова...един хладилник...екран с Netflix и YouTube...няма крави...прасета,няма тенджери тави и фурни ! ...Достатъчно е "Лидъл","Метро",Била" или "Кауфланд"да са наблизо...има само един недостатък...трябват пари...от къде?!...Как най лесно и най бързо може да се добереш до тях ?!...Поколението с пенсиите измряха...следващото умира преди да се пенсионира...остава пенсия по болест...Да , мързела е неизлечима болест, но за съжаление не е в обсега на ТЕЛК...Остават класическата проституция и методът "лява ръка десен джоб" !!!
    С една дума България е раят на евтиния алкохол,евтиния секс ,чалгата и лесната печалба " ",...Веселба и б
  • 23 мдааа

    5 0 Отговор
    И преди да залеете аудиторията с поредната си доза "ценна мъдрост", не забравяйте, че дори да не оценявате, че "и ний сме дали нещо на света", поне нямаме вина за най-кръвопролитните конфликти в историята и не заплашваме съществуването на цивилизацията, както правя вашите "гурута"!
  • 24 Българските турци

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Човек":

    продължение : С една дума България е раят на евтиния алкохол,евтиния секс ,чалгата и лесната печалба " ",...Веселба и безкрайни избори !... Безкрайният преход развали генетичния код и на народа и на политиците и !...
  • 25 Емили с тротинетката

    6 2 Отговор
    Аз не очаквам от никого нищо, и затова не гласувам.
    Защото ако гласувам, знам че получавам нищо. И понеже всички сте доволни за 33 гд. трябва да гласувате.
    И когато гласувате, ще разберете, че е нямало смисъл да гласувате.
    И когато разберете, че сте направили грешен избор като не гласувате, ще трябва да изчакате следващите избори, за да разберете, че не е трябвало да гласувате, защото сте гласували.
    Нарича се-Българска изборна магия!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 БГ избирател

    4 1 Отговор
    Не бе, искаме пак айдуци, предатели и бoклуци, както през последните 33 години...
    Айде, нема нужда!
  • 28 бай Даньо

    0 3 Отговор
    Крайно време да си признаем че българите са морони. Никаква демокрация не става с полуидиoти.
  • 29 бай Даньо

    1 2 Отговор
    Дичев за очарованието/ разочарование си прав, обаче в следващата си статия напиши какво следва от тоя психологически дисонанс в главата на българина. Следва латиноамерикански политически сценарии . Идват едни политици да сменят предните корумпирани , но знаят че народната любов е кратка и бързат да се накрадат и после ги сменят с едни още по нови който са в същия сценарии и така "всички са маскари " става само сбъдващо се очакване. Тоя цикъл се прекъсва с водена хунта и българина е готов отдавна но пусто ЕС няма как ... за Гърция не се кахъри стигнахме я след 5 години ще сме по напред но това няма да спре деструктивна та политическа енергия на българина ...
  • 30 Вирус

    1 1 Отговор
    Едвам му изчетох глупостите на този
  • 31 НАПРОТИВ ИСКАМЕ ВСИЧКИ КАНДИДАТИ ЗА

    1 0 Отговор
    ВЛАСТ В ЗАТВОРА !