Last news in Fakti

22 Септември, 2022 16:00 3 690 117

Нека саможертвата потъне в мрака на забравата!

  • русия-
  • памет-
  • альоша

Смятах, че светът е стигнал предела на своето лицемерие и цинизъм

Нека саможертвата потъне в мрака на забравата! - 1
Снимка: YouTube
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Адв. Марин ПОПОВСКИ, Пловдивска адвокатска колегия

През изминалия ден на няколко пъти попадах в интернет-пространството на статии, чиито заглавия призовават за едно и също – че е крайно време да потънем в мрак или мракът в нас да потъне в светлина, или обратното…честно казано така и не успях да разтълкувам дълбоката семантика в случая. Подобен призив предвещава зад такова заглавие да се крие съдържание със силно послание несъмнено… дълбоко, проникновено, което ще открехне врата към някоя истина, останала скрита за очите и съзнанието на хората… Уви! Оказа се, че греша! Оказа се, че без срам и сурат ни призовават да „защитим“ своите чест, достойнство и независимост, като плюем на паметта на загиналите за освобождението на България руски войници, угасвайки светлините на издигнатите в чест на тяхната саможертва паметници. В този ред на мисли ще си позволя едно кратко лирическо отклонение: Смятах, че светът е стигнал предела на своето лицемерие и цинизъм с поставянето на забрана руските спортисти да участват в редица състезания само на основание техния произход, което само по себе си е чист акт на дискриминация.

Принципите за равенство и липса на дискриминация са заложени във Всеобщата декларация за правата на човека: „Всички хора се раждат свободни и еднакви по достойнство и права“. /Член 1/. Но както се казва: значи за едни може, за други не може! Явно висшестоящите считат, че законът и равните на него нормативни актове могат да се ползват като контактен ключ на лампа: като ти трябва включваш, като не ти трябва изключваш. След това лирическо отклонение нека се върнем на горецитирания призив. Считам, че не е нужно да угасвате светлините под Альоша, ние отдавна сме потънали в мрак! Всичко това, ако не беше тъжно, щеше да е смешно… Най вероятно тези светлини ще угаснат, тъй като управниците ни не веднъж са доказали, че не познават граници в процеса на себедоказване като верни слуги на силните на деня. И все пак това предложение ме накара дълбоко да се замисля и тогава си спомних за един български писател, за когото повечето от управниците ни най-вероятно не са и чували, камо ли да са чели негови произведения. Този писател се казва Димитър Талев!

Изпод перото на този велик Българин са се родили редица шедьоври, един от които той нарекъл „Преспанските камбани“. Види се още преди повече от 100 години са се водили спорове „за“ и против“ Русия, търсил се е отговор сред народа на въпроса: „политика или търсене на справедливост е освобождаването на България от Турско робство от страна на Руската империя…“ Аз смятам, че Талев е дал НАЙ-точен отговор на този въпрос, чрез думи, придадени на един от неговите литературни герои, който в спор за истинските намерения на Русия по повод Освобождението, казва така: „Аз не знам…не знам каква е била руската политика, каква е била политиката на царя, на министрите му…и това е друга Русия, НО аз знам, че руският НАРОД тръгна да воюва, за да освободи българския НАРОД от вековно робство. Двеста хиляди руси паднаха по бойните полета. Аз бех там и зная. Ти говориш за прогрес – да! А руският НАРОД се бори за правда, търси правда…“

„Скъпи“ управляващи, НЕ пипайте Альоша! Това не е паметник за признателност към Путин, това е паметник за признателност към саможертвата на руския НАРОД, освободил БЪЛГАРСКИЯ, към всички онези десетки хиляди мъже, оставили костите си НЕПОГРЕБАНИ в балкана и към техните осиротели синове и дъщери. Назад! Не сте дорасли….дорасъл е само цинизмът и лицемерието ви!

Честит празник, Българи!


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 122 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АХА

    151 19 Отговор
    Чаяк да не повярваш, че подобна статия може да се появи тук. Гледам и не вярвам на очите си.

    Коментиран от #84

  • 2 ха ха

    63 127 Отговор
    Още един промит мозък...

    Коментиран от #93

  • 3 КОТарАК

    69 126 Отговор
    бих сринал свички СССР паметници , на страната-окупатор , която ни отне македония! за освобождението бих оставил няколко , с надпис за загиналите украинци и други народи

    Коментиран от #8, #29, #51, #102, #104, #108

  • 4 Димитър Талев

    66 104 Отговор
    И да знаеш, Минке, последният комунист-путинист на Земята ще умре тука, в България...

    Коментиран от #12

  • 5 квс

    39 80 Отговор
    Палячо
  • 6 Тоз

    47 82 Отговор
    Да не е пиян,,,събаряй
  • 7 123-456

    121 57 Отговор
    Браво на адвоката, мнозинството българи мислим като него! Но разбира либералните платени грантояди много искат на черното да казваме бяло и обратно. Любима им е абсурдната логика и то само тая, която им изнася. 32 демокрация - от 9 на 5 милиона. Благодарение на евроатлантическите ценности. Които означават - разрушение и ограбване на българите.

    Коментиран от #88, #89

  • 8 00014

    76 15 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Сталин, Труман, Тито, Г. Димитров ..... не са олицетворение на собствените си народи, а само на малката част зомбирани и на управляващата прослойка около тях. А за служещите на чужди посолства въобще не коментирам. Те са извън класацията ми за хора с морални ценности.

    Коментиран от #17

  • 9 Бегай

    62 74 Отговор
    Альоша и подобните в бургас и варна са СЪВЕТСКИ паметници, а Комунистическият режим е престъпен.

    Коментиран от #48

  • 10 За сведение

    62 78 Отговор
    Във всички официални документи руската армия е описвана като окупационна, не освободителка. Затова 5 години ги хрантутиме и им изплащаме разходите за войната. 32 тона злато...

    Коментиран от #63, #78

  • 11 Некой си

    58 82 Отговор
    Алоууу..афторът..искаш да кажеш, че Льошката е вдигнат в памет на руските воини, паднали в Руско-турската война ли? Или в памет на геройски загиналите 19 смрадливеца, паднали в борбата с буре етилов алкохол...браво..достойна позиция имаш!
  • 12 00014

    39 18 Отговор

    До коментар #4 от "Димитър Талев":

    1000 пъти копипейст? Беден речник? Бедна мисловна дейност?

    Коментиран от #87

  • 13 Българин

    40 58 Отговор
    Доброволните руски роби са ненавиждани от българите и презирани от руснаците, защото знаят, че продалият собствената си родина ще продаде и господарят си!
  • 14 Ние кога ще ги бутаме тея каманаци

    42 70 Отговор
    противни. Това го има само в комунистическите или тоталитарните държави. А това, че само се смениха поробителите тогава е ясно за всички Просто единия рекетьор наби канчето на другия и му взе бизнеса. Че и паметник им направихме и им платихме. Сметката която ни връчиха е била в рубли и се е равнявала на 35.5 тона злато. БЛАГОДАРИМ ВИ БРАТУШКИ!
    Да ми дъвчете roeздeя! Всичките.

    Коментиран от #67, #100

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Само питам

    43 57 Отговор
    Защо само в бившият соцлагер има проблеми с паметниците на руските окупатори? Задайте си въпроса защо в страните от Запада няма подобен проблем с паметниците на американската или английската армии. Защото просто няма подобни гигантски монументи в централната част на градовете, които да символизират тяхната доминация. Има паметници в гробищата, където са погребани техните загинали войници. Единствено руските монументи са тези, които са поставени за да покажат, кой господства над окупираните някога страни. Затова е естествен стремежа към тяхното премахване.
  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 7 Отговор

    До коментар #8 от "00014":

    Знаеш ли кой живее с ПЕТО СЪРЦЕ ❓❓❓❓❓
    След четвърта операция на сърце от донор ‼️

    Коментиран от #23

  • 18 Софиянец

    30 41 Отговор
    Тоз бас Тун, чувАл ли е за мобилизацията в родината му. Аре ходи се могилизирай!
  • 19 Рублиииии

    16 20 Отговор
    Що триите ве
  • 20 Този

    36 61 Отговор
    Е най-малкото умопомрачен. Трабва да се знае в коя кантора работи, че да се избягва. Каква саможертва , какви 5 лева? Това е паметник на съметския окупатор. Освен това и царска Разия е била против съединението и против независимостта на България.

    Коментиран от #85

  • 21 Любомир Далчев

    36 60 Отговор
    Редно ли е на нашата българска земя още да стърчат паметниците – жалони на робството и жестокостта, на неправдите и униженията, на страха и подозрението?

    Никой народ няма да позволи и приеме такава гавра - да търпи паметници за възхвала на своите поробители. И никъде по света няма такъв един абсурд, какъвто искат да ни наложат комунистите.

    Коментиран от #27

  • 22 Така е

    61 17 Отговор
    Много плиткочели пишат и искат да бутат !
  • 23 00014

    1 11 Отговор

    До коментар #17 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Не, кой?

    Коментиран от #32

  • 24 ха ха

    29 54 Отговор
    Как един път в историята не се намери народ да тръгне да освобождава друг, а само русийката нас! Пусти късмет. И за нас и за русите! Големи будали, вместо да вемат да освобоят някой читав народ, те на нашего брата налетяли... и на арменците... И нашето русофил ни бута да сме с гламав народ дето тича да освобождава бадева други народи и на всичкото отгоре без късмет! Луди ора са тва русофилите...
    Сещам се за милиардера с нова идея, който поискал биографиите на най-добрите в сферата където искал да инвестира. Донесли му купчина биографии. Той я разделил на две. Хвърлил едната половина в коша и рекъл:
    - Аз хора без късмет не наемам!
    И така, драги русофили: Никога с Русия!.... ;)

    Коментиран от #57

  • 25 Бибиян Сан Докан

    16 40 Отговор
    Ще го положиме казахме под Хемос на чакъл! Нема го фърлиме че ни послужи, той е наш и нема го даваме на Митрофаната! Внетен ли сме?
  • 26 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    59 11 Отговор
    НАРОД без ИСТОРИЯ КУЛТУРА ПАМЕТ е ОБРЕЧЕН на ЗАБРАВА

    Коментиран от #28, #30

  • 27 00014

    57 20 Отговор

    До коментар #21 от "Любомир Далчев":

    Иди и се поклони пред паметника на американските летци бомбардирали Западна България.

    Коментиран от #34

  • 28 Този

    19 47 Отговор

    До коментар #26 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Е най-малкото умопомрачен. Трабва да се знае в коя кантора работи, че да се избягва. Каква саможертва , какви 5 лева? Това е паметник на съметския окупатор. Освен това и царска Разия е била против съединението и против независимостта на България.
  • 29 А какво щеше да стане

    43 10 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    ако не ти я бяха отнели?
    Щеше да бетонираш цялото Охридско езеро ли?
    Ти и това което имаш не пазиш, нежели и друго да ти дадат, "патреоте" !
    А политиците само играят с разни националистически карти точно заради такива като теб.
    Също като tъпите британци, колко се гордеят с империята, кралицата и какво ли не, само че не савидели нищо от тая империя, само гърч.
  • 30 А този

    19 39 Отговор

    До коментар #26 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    С изопачена от Кремъл история? За него какво следва? Ами да се освести и разкара ко/ пи/ летата.
  • 31 Нострадамус от Злокучене

    25 43 Отговор
    Поредното отроче на дребни партийни мижитурки,което лицемерно се опитва да промива мозъците на обикновенните хора.Нагъл лъжецо,този "паметник" който си изтипосал на снимката няма нищо общо с "Освобождението на България",а с нейната окупация от Червената Орда.В България не е "загинал" нито един алкаш през 1944,освен тези разстреляни от собствените си офицери за мародерство и криминални престъпления.
  • 32 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    29 9 Отговор

    До коментар #23 от "00014":

    Човекът който живя 101 години , спонсорира Горбачов , но кри лекарството срещу рак ‼️‼️‼️
    "Дейвид издъхва в дома си в имението Покантико Хилс в щата Ню Йорк вследствие на сърдечна недостатъчност в съня си. Въпреки преклонната си възраст патриархът на фамилия Рокфелер се готвеше за своята седма трансплантация на сърце.!"
  • 33 Българин

    22 43 Отговор
    САЩ два пъти освобождават Франция от Германия, като загиват стотици хиляди американци. Т.е. десетки пъти повече отколкото войници на руската империя за "двойното “освобождение” на България. И въпреки това Франция води абсолютно независима от САЩ политика, няма паметник на американски президенти пред техния парламент, няма 50 метров паметник на Американската армия освободителка от признателния френски народ в центъра на Париж, няма френско национално движение "Американофили", и лизането на американски задници не е вменявано като знак на благодарност към САЩ и задължение во веки веков на всеки французин.
  • 34 Българин

    26 51 Отговор

    До коментар #27 от "00014":

    Приятелю, омръзна ми с фалшивите ви антибългарски и проруски опорни точки. Първо, паметника на американските летц не е огромен 54 метров паметник като МОЧА а паметна плоча висока около 2 метра. Второ, не се намира в центъра на София а пред американското посолство на американска територия. Трето, издигнат е не от "признателните" българи както МОЧА а от американци в памет на загиналите американски пилоти. И четвърто България е обявила война на Великобритания и САЩ а не обратното както е направила Русия. По време на бомбардировките загиват около 250 англичани и американци, над 350 са пленени а около 190 самолета са свалени. Руснаците дават за "освобождението" на България 42 жертви. Всички те са не в резултат на бойни действия а от препиване с метилов алкохол в Бургас
  • 35 Оня

    42 15 Отговор
    Русия е освободила България най-вече, заради цар Александър Николаевич(който е обичал България), който заради това е наречен цар-освободител. И ние сме му благодарни и ще бъдем вовеки! А когато е било съединението на България, той вече не бил между живите(убит е при атентат срещу него), а против съединението е бил синът му: Александър трети.

    Коментиран от #47, #86

  • 36 Ха ха ха

    22 42 Отговор
    Някакъв комуноидно изкривен индивид, пелтечи зле скроена болшевишка пропаганда , за която са му платили с 4000 неконвертируеми рубленца - жалка работа ...
  • 37 Басипаталогията

    19 36 Отговор
    Този явно е паталогично изкривен от жалките копейки , които получава за путиноидната си нелепа пропаганда .
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 оня с коня

    18 36 Отговор
    Тия Руски паметници са хубо нещо,ама мястото им не е в БГ,а в Русия.И да - вероятно 200 хил Руснаци,Украинци и всякакви други народности влизащи в състава на тогавашната Руска "Армия- освободителка" са загинали в битката срещу Турците в България но това не е станало защото Руският Народ БЕЗКОРИСТНО е тръгнал да ни освобождава,а защото тогавашните Руски управници са тръгнали да отвоюват СФЕРА НА ВЛИЯНИЕ,т.е. да заменят Турското "присъствие" с Руско...СЪЩО КАТО В УКРАЙНА,СИРИЯ и т.н.Затова и мястото на тия монументални Руски паметници е в Русия- да си ги тачат както си искат но не и в БГ,щото нямат нищо общо с някакво Великодушно Руско освобождение!

    Коментиран от #114

  • 40 ТОДОР

    38 17 Отговор
    СЛОЖЕТЕ ВМЕСТО АЛЬОША БАЙДАН ТАКА ПО ДОБРЕ ЛИ Е МЕРЗАЦИ НЕБЛАГОДАРНИЦИ БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ ИЗБИРА ГРЕШНОТО МЯСТО

    Коментиран от #69

  • 41 Що за долнопробници

    21 33 Отговор
    Поредния плиткочел кремълски поклонник с увредена глава .
  • 42 Руснаците прогледнаха, само ние

    14 26 Отговор
    мижем за т.нар. "двойни освободители". Вижте какво пише военния руски историк Константин Гайворнский за "дружбата":
    Константин Гайворонский, "Как братушки стали бротоубийцами".
    Тези русофили, които не могат да четат на руски, могат да изпишат само:
    Как братушките станаха братоубийци ... и да го потърсят в интернет !
  • 43 колко е гламав

    17 28 Отговор
    Тоя русороб недъгав, е напълно свободен да замине за татаромонголския московски стан, и да се моГилизира немедлено ....
  • 44 Единствените жертви от съветската

    17 24 Отговор
    армия у нас са загинали от фалшиф алкохол, застреляни от СМЕРШ заради мародерства и изнасилвания.
    А вие паметници, таа паметници. Статии:

    Разбиха паметника на метиловия полк в Бургас, рускиня зове: да спрем фашизма!
  • 45 Майна

    25 7 Отговор
    Троловете могат да отидат да барнат Альоша за шмайзера, ама е високо и не могат да стигнат до там.
  • 46 Вай вай

    11 22 Отговор
    А бе тоя 4000-ник кой ли го брои изобщо че съществува , та да му коментира ментално изкривеното бръщолевене
  • 47 ха ха

    14 28 Отговор

    До коментар #35 от "Оня":

    Обичал е Батюшката Босфора, а България е била на пътя му. Какво толкова да е оичал на България? Планините, морето или бобеца? Нищо не са обичали руските царе освен властта и нуждата от топло море с изход на океан. Затова сега като потъна Москва и потънаха гемиите на Путя, щото от Черноморския флот нищо не става вече...
    Иначе, "Освобождението" е огромен късмет. Оставям настрана, че султанът не спазва човешките права както е приел. Русия през Кримската война пак се прави на велика и воюва с целия свят като сега. След това умело подкрепя Германия за да отупа Франция през 1870-та. Получава благоразположението на Германия и други важни придобивки. Австро-Унгария си прави сметка да прилапа Босна и шумът около потушаването на Априлското възсание и евентуална война и идва дюшеш. Британците са възмутени от султана и са склонни да го изпържат. Руският цар има амбиции за проливите. Само русите са готови да си хвърлят момчетата в огъня за териториална изгода. Останалите Велики сили мълчаливо ги подкрепят. Това си е чист късмет. Късмет е и следвоенното развитие, където се пръкваме като поле за политически и икономически маневри на Великите сили. Никой не ни е освобождавал!

    Коментиран от #52, #58

  • 48 Загиналите в Бургас са братушкигеройски

    17 26 Отговор

    До коментар #9 от "Бегай":

    починали след отравяне от метилов алкохол. Пазачът, който се опитвал да ги предпази от сигурна смърт е застралян от съветските войници.
  • 49 ти ли си копейка

    16 26 Отговор
    Хе хе , имало още продажници в тая държава , за дребни копейки , всякаква болшевишка пропаганда ще напишат . А бе копейкин ,да не си писал тия тъпотии под прикритие бе ???
  • 50 Повечето адвокати са комунисти русисти

    15 23 Отговор
    партията не пускаше случайни елементи в тази игра ?
  • 51 .......

    32 12 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Котарако,ти не беше ли укра?В Укроландия правете каквото искате с вашите паметници.
    Ние тук си напомняме какво е било дори да е било лошо,за да не се върнем никога назад,а да вървим все напред към по-добро бъдеще.
    Между другото ми прави впечателние,че коментиращите пишат за някакви "комундета" пък комунизъм отдавна няма.Ако имаше нямаше да има богаташи и всички щяха да са равни.Така че да не пишат(говорят) небивалици.Май са си фашисти щом им се привиждат комунисти.
  • 52 ха ха

    15 17 Отговор

    До коментар #47 от "ха ха":

    Пропуснах. В резултат на Руско-Турската война, Австиря освобождава Босна, а Великобритания Кипър... И двете без да гръмне една пушка.
    Толкова за "Освобождението"... мозъци промити.
  • 53 Що бе майн

    10 26 Отговор
    А бе московските тролове в България , да не ги моГилизираха вече , че не се чува особен вой от квичане на комуноидно зависими напоследък ?
  • 54 42-мата метилови любители

    15 20 Отговор
    Паметник на 42-мата починали след препиване с метилов спирт руски войници има в Бургас. Намира се в парк Изгрев, южно от параклиса Св. Троица. Отивайте там и си ги почитайте. Но не забравяйте, че са застреляли пазачът на склада, който ги е предупреждавал да не пият.

    Това е описано в статията „Стоит над горою Алеша. Облик красноармейца, освободителя Балкан.“ от списание Родина, брой 1/2011 г. на кандидата на историческите науки Алексей Тимофеев. В статията има много интересни факти за РККА, а в списанието - още повече. Понеже някой ще попита за първоизточниците - и за тях пише. Разбира се има и фотографии.
  • 55 Миии

    12 23 Отговор
    Къде видя някой да “пипа” Альоша бе,адвокате ?
    Не мисля, че и с пръст го е пипнал някой?
  • 56 Споко бе дрънкало

    14 28 Отговор
    Спокойно бе нелепо адвокатче , твоите собсвеници ат кремля и теб ще могилизират скоро , и за теб могилка "братска" са приготвили ......
  • 57 НЕджендър

    24 8 Отговор

    До коментар #24 от "ха ха":

    Намира се един такъв народ... Е, той се самонарича "нация"... Но за последните 70 години безкористно "освобождава" наред народи по целия свят - корейския, виетнамския, кубинския, иракския, афганистанския, сирийския, либийския, "косовския", "украинския"... и още много други...
  • 58 ха ха

    8 23 Отговор

    До коментар #47 от "ха ха":

    И цялата ПР операция по подготовка на войната се основава на манипулирането на руското общество, че ще спасява братския български народ. Пресата в онези времена свършва чудесна работа на царя като полира мозъците на руското население. Полирането на мозъците в България е задвижено век по-рано, когато русите започват похода си към проливите.
  • 59 Никой

    12 23 Отговор
    Човече,ти не си добре.Видно е ,че си заклет путинофил.Юридическото ти образование ти дава предимство в тази материя и сфера,но не те прави автоматично умен човек.Трябва ти още много истина. И ако перифразирам думите на един мой познат юрист. " Няма адвокат загубил дело, клиента доста често".Повечето добри адвокати ,живеят честно,работят усърдно и умират в бедност.Относно историческите моменти в гравата ти е пърна каша.Стой си на адвокатстването. Проблема на закона са адвокатите. Цитатът : "Ако не можете да си намерите адвокат който познава добре законите, намерете адвокат,който добре познава съдията".
  • 60 Емии

    12 23 Отговор
    Много лесно се свири на болшевишките ви ръждясали струни, загасят две лампи и започвате да свирите, като продънени балалайки
  • 61 Студопор

    24 14 Отговор
    Браво за думите! Браво за позицията! Браво за куража да бъде тя изразена!!
  • 62 Никой

    11 23 Отговор
    Човече,ти не си добре.Видно е ,че си заклет путинофил.Юридическото ти образование ти дава предимство в тази материя и сфера,но не те прави автоматично умен човек.Трябва ти още много истина. И ако перифразирам думите на един мой познат юрист. " Няма адвокат загубил дело, клиента доста често".Повечето добри адвокати ,живеят честно,работят усърдно и умират в бедност.Относно историческите моменти в главата ти е пълна каша.Стой си на адвокатстването. Проблема на закона са адвокатите. Цитатът : "Ако не можете да си намерите адвокат който познава добре законите, намерете адвокат,който добре познава съдията".
  • 63 Студопор

    26 9 Отговор

    До коментар #10 от "За сведение":

    А колко години военните ни бази биват ползвани от САЩ безплатно? А полигони те ни, на които си правят ученията също безплатно?
    Това защо да е по-различно?

    Коментиран от #101

  • 64 Ееемиии

    8 26 Отговор
    “Браво за думите! Браво за позицията! Браво за куража да бъде тя изразена!!”

    Браво за всичко, стига да имаше нещо вярно и нещо на място, щеше да е по-добре, но все пак браво за отделения труд другарю!
  • 65 Русия без другите държави

    14 23 Отговор
    участвали във войната я виждаме , какво представлява в Украйна, така че да си вземат натрапените паметници и вън от България!
  • 66 Ееето

    4 14 Отговор
    До Студопор защото сме в НАТО…………прииимерно….

    Коментиран от #90

  • 67 Студопор

    30 11 Отговор

    До коментар #14 от "Ние кога ще ги бутаме тея каманаци":

    За твое сведение - Аушвиц още стои като туристическа атракция. Място, където хората да отидат и да видят какво е било. Да помнят!! Не с го сринали като паметник, величаещ фашизма. Има огромна разлика!!
    Сринхме мавзолея, махнах е петолъчката, сега ще бутнем и Альоша и след 20 години в историята ни ще пише, че ни е основал Америко Веспучи.

    Коментиран от #68, #72

  • 68 Аушвиц ли?

    8 19 Отговор

    До коментар #67 от "Студопор":

    Да не е в центъра на някой европейски град?

    Коментиран от #96

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Ти вземи

    8 16 Отговор
    първо се ограмоти , ако евентуално не си кремълскиплазмодий избягал от войната!
  • 71 Да отиде в музея на социализма

    12 21 Отговор
    Глупости! Няма място този Альоша в Пловдив.
  • 72 Пак си пееш песничката за

    12 20 Отговор

    До коментар #67 от "Студопор":

    мнимото освобождение. Как са ти го обясня. С пример. Единия квартален бандит ти взема по 5 лева на ден рекет. Идва някакъв по-голям и го наритва от квартала. Даже всички му помагате да го нарита. Обаче накрая ви събира и ви казва да изскачате от джобовете и ви слага такса освобождение равна на 32.5тона злато.

    Коментиран от #74, #94

  • 73 Браво

    24 9 Отговор
    Браво на автора за коментара, когато всички продажници и САЩ слуги, са готови да те разкъсат, ако някой каже истината!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 !!!?

    16 19 Отговор

    До коментар #74 от "България":

    Какво общо има тази паметник с османската власт бе Аланкоуло !? Защо като хората протестират срещу варварската война на Путин в Украйна вие путинофилите си хвърляте да спасявате съветските паметници бе !? Не разбрахте ли че путиновия Гулаг няма нищо общо с нашето Освобождение от турско иго !!!?

    Коментиран от #79, #83

  • 76 Направо не вярвам на очите си!

    26 14 Отговор
    За първи път от няколко седмици виждам нормална статия от нормален чове.Всеки ден ни заливат с фейкове,лъжи и дезинформация имаща за цел да манипулира обществото и когато се появи нещо наистина истинско и нормално,повечето хора не вярват на очите си.Да не са спрели паричките от Амер.заБългария или наистина има някой от този сайт,който е нормално човершко същество и може да се пребори с платените манипулатори.Все пак адмирации за статията и за този,който ни я пуска в най фалшивия сайт до момента.
  • 77 !!!?

    5 10 Отговор
    Надгробен паметник на България 861-1944 !!!?

  • 78 Даама

    17 5 Отговор

    До коментар #10 от "За сведение":

    Нима не знаеш защо? Да ти кажа. Защото преди това хранехме фашистките армии на Хитлер, а после знаеш, какво стана. Пак с малко сме се отървали. Само дето нашите нови приятели ни разсипаха с бомби някои големи градове, но изглежда тази истина не ти изнася.
  • 79 Има ли не варварска война?

    23 8 Отговор

    До коментар #75 от "!!!?":

    До кога ще си обяснявате всичко с термини, цветове, посоки? Не е ли по лесно, човек да мисли, да търси истината, причините! Войната е следствие, а не причина! А паметниците са история! Народ не уважаващ историята си, няма и бъдеще! Какво ще стане като бутнеш паметниците? Утре ще променим и текстове в историята, като турското робство и присъствие! Това е пълна комплексарщина! Каквото се е случило, се е случило! Как може в центъра на Виена да има огеомен монумент, с признание към руската армия и да няма такива глупаци като нас, които да искат да го рушат? За мен отговора е прост! Значително по интелигентни хора, не страдащи от скрупули и комплекси и уважаващи историята си! А иначе тези дето ви лъжат от сутрин до вечер, може да ви казват колко сте "умни и красиви"!
  • 80 Никола Гешев

    11 19 Отговор
    Нито един съветски войник от окупаторската червена армия на СССР, обявила война на Царство България не е загинал в нашата страна! Има 15 пияндуници, отровили се от метилов алкохол на жп гарата в Бургас.
  • 81 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    19 10 Отговор
    Браво на автора на статията! Той е честолюбив човек, търсещ истината! Смел човек, какъвто рядко се среща в България!
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Няма образование в България

    18 2 Отговор

    До коментар #75 от "!!!?":

    Жалка картинка е когато не си научил историята си, видно е, че не си ходил на училище или си ходил да се напушваш. Или може би четеш нова пренаписана история, така както украинците пренаписана своята и децата в училище учат, че едва ли не целият свят е прозлезъл от Украйна. Излиза, че не напразно Франция и Германия казаха, че нашия народ нищо не разбира и за това не трябва да ни питат за сваляне на ветото на РСМ.
  • 84 Емил

    8 12 Отговор

    До коментар #1 от "АХА":

    Прав си! Тази статия е от стенвестника на д-р Цветислава! Не е ясно как ФАКТИ са се добрали до тези бълнувания!
  • 85 Нямаш ум

    11 2 Отговор

    До коментар #20 от "Този":

    А теб трябва да те открият и такъв здрав бой да ти дръпнат, че да започнеш да четеш история усърдно, докато успееш да научиш нещо.
  • 86 От оня свят

    12 9 Отговор

    До коментар #35 от "Оня":

    "Съединението" на България е извършено от група масони по заповед на англосаксонците, като по този начин да им дадат коза да заявят, че Българските територии са обединени и няма право да иска още – Беломорска Тракия и Македония... България губи 1/3 от територията си поради това измамническо "съединение" за това Русия е била против тази подлост!

    Коментиран от #99

  • 87 Нъл съ знайм,а!

    10 4 Отговор

    До коментар #12 от "00014":

    Това е откъс от "На завой" и сполучливо отражение на комуниста,на комунизма,а и на способността на народа да се измъкне от кризите и раните след войната и тръгне в едно развитие напред.Тааа,за тая книга Талев плати скъпо.Засилиха го в концентрационен лагер да копае въглища,както и цялата интелигенция.Авер,нещо даваш на заден ход,а?Мухаха
  • 88 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "123-456":

    Тихооо.....мислим тихооо.
  • 89 Трее си некой от възраждане

    5 11 Отговор

    До коментар #7 от "123-456":

    Имах и тая възможност да приказвам с един.Беше особено ограничен,макар и да се представяше като завършил там някъде си.В обикновения разговорен език имаше изрази селскоеснафски,които не може да се скрият и показват потекло.Тия адвокат и той вероятно с потекло на някогашни партийци(партията беше една,беше комунистическа) по-долната класа(работници,дребни с.м.ачкани служещи) би било редно да се позапознаем и с другите произведения на Талев,а не само с четирилогията му.И в тая четирилогия основната идея е друга.Та в свободно време адвокатът(не го запомних кой беше) би могъл да вникне по-дълбоко в талевите произведения.А да го не корим толкова,но давайки го(Талев )тука за пример,той и понятие си няма,че дава пример един избягван от тукашния форум автор.
  • 90 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор

    До коментар #66 от "Ееето":

    Доста страни са в НАТО , но САЩ си плащат ‼️
  • 91 Анализатор

    10 14 Отговор
    Този паметник на глупостта, както и другия - на т.нар. съветска армия в София, трябва да бъде публично унищожен, а всеки негов камък трябва да бъде раздаден за облагострояване на ромските квартали.

    Коментиран от #97

  • 92 Живко

    6 13 Отговор
    Маските отдавна паднаха "другари".. Моят род,
    който е вековен, не дължи нищо нито на Русия,
    нито на Съветския съюз.. а вие си драскай те тука.. не сте българи и никога не сте били.
  • 93 Промили са го майка му и баща му

    7 8 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха":

    Ти как я мислиш?В онова общество,в което живеехме се даваше по малко и в оскъдицата голяма част от обществото се стремеше да се подложи на партията и високостоящите й началници,шефове и т.н.И едва ли е ЗНАЕЛ,че скулпторът,вдигнал тоя каменен неандерталец е ИЗБЯГАЛ на ЗАПАД тогава,когато мнозинството се кланяше на партията и бягството му се държеше в дълбока тайна.Знсйте как се държи дълбока тайна-с подписване на декларации,подадени от куки от дс и т.н.
  • 94 Студопор

    9 3 Отговор

    До коментар #72 от "Пак си пееш песничката за":

    Тоест е по-добре да си седим на 5 лева, тоест - под османско иго. Тъй ли?
  • 95 Червената Соня 🇻🇳

    8 13 Отговор
    Пловдивските рублоподлоги умират за Альошата, той ги бил освободил от турците!
  • 96 Студопор

    11 3 Отговор

    До коментар #68 от "Аушвиц ли?":

    Ами не е. Ама си е там, където са го построили. Относно Пловдив - в Европа та, дето толкова я обичате - никой даже не знае къде е Пловдив, ако да беше столица на културата.
    Говорейки за центъра - кога ще махате джамията? Не е ли символ на робството? На турското такова де.
  • 97 И щооо

    7 0 Отговор

    До коментар #91 от "Анализатор":

    Да си начешеш комплексите ли? Продажници!
  • 98 време е

    2 9 Отговор
    паметника на Альшо да стане нъ а доганя!!!
  • 99 Ти пак се разписа

    0 0 Отговор

    До коментар #86 от "От оня свят":

    в измислена история.Стар навик ти е.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Да дааа

    8 4 Отговор

    До коментар #63 от "Студопор":

    Това е от благодарност за дето бимбандираха София.Та и паметник вдигнаха на пилотите от дружолюбната армия която изсипа тонове бомби и играчки натъпкани с експлозиви..
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 ттт

    3 10 Отговор
    Този адвокат дали може да прави разлика между руски и съветски войник?

    Коментиран от #107

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Русия и СССР ни помагат

    9 4 Отговор
    Атанас Димитров Буров (12 февруари 1875 – 15 май 1954) е български финансист, дипломат и политик от Народната партия, а по-късно на умереното крило на Демократическия сговор. Той е министър на търговията, промишлеността и труда (1913, 1919 – 1920) и на външните работи и изповеданията (1926 – 1931).

    Считан е за една от най-влиятелните фигури в българския политически живот през първата половина на 20-ти век, а заради политическите си речи и въвеждането на модерни за времето си европейски практики на българска почва е наричан „идеолог на българската буржоазия“

    "Атанас Буров казва: Българинът, който и да е той, види ли руснак, трябва да му сваля шапка"

    Ето какво казва той: “През 1938 г. държавата закъса. Започна да се въоръжава. Закупи оръжие от Германия. А немецът иска пари и стока - той не признава отсрочки. И откъде да избие държавата чивиите - изби ги от данъци. Увеличи двойно данъците (стр. 141). Ние огладихме българския народ през 38-а, 39-та и 40-та година.

    Продадохме всичкото жито, кожи и вълна и когато въведоха купоните, се хванахме за ташките. Нямаше нищо в магазините.

    И това доведе червената армия в България - гладът, нямането, босотията, голотията България е бедна страна. Тя има само хора за износ - нищо друго. Няма метали, няма колонии.

    Англия забогатя от пиратите, Франция - от колониите, Испания - от златото на Америка, Португалия - от златото на Бразилия, Индия и Ангола (стр. 142).

    Светът се управлява открай време или със
  • 106 Русия и СССР ни помагат

    9 2 Отговор
    Светът се управлява открай време или със сурова диктатура, или с демагогска демокрация. Няма демокрация, където няма пари, където няма колонии. Това са тъжни неща, но са истина (стр. 32).

    България бе потънала в борчове. Причерняло му бе на народа от дългия глад и болести. През 1939 г. в България имаше 300 000 безработни - безработицата е чумата на всяка власт (стр. 127). Имаше и половин милион полубезработни (стр. 176).

    Бях министър без портфейл в правителството на онова говедо К. Муравиев В София бе ужас - глад и развалини. На 4 септември 1944 г. пристигнах в Перник. Градът изглеждаше като заразен от чума. Отидох при инж. Радославов - Директор на “Мини Перник”. “Русия ще дойде тук. Няма да се спре, но да му мислят онези, които са грабили” - каза той.

    Това ме смрази. Инж. Радославов очакваше руснаците спокойно. Разбрах, че България е обречена (стр.128). Прибрах се в София. Отидох при Муравиев.
  • 107 Русия и СССР ни помагат

    6 0 Отговор

    До коментар #103 от "ттт":

    Какво значение има, след като и русофобите не правят
  • 108 Какъв е проблема

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Ко речи? Чак и Македония ти отне??? Ааа Ми точно Русия е държавата която за първи път чертае и Македония в пределите на освободена България , на базата на българската църковна екзархия. За да бъде по късно Русия заплашена с войни , за да се оттегли , и новите ни европейски приятели да ни върнат отново на Османската Империя , заедно с Македония .
  • 109 Шляхтиц

    7 2 Отговор
    Браво, Браво, Браво !!!!!! Прекрасна статия. Моите почитания към автора на статията. Шляхтиц.
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 И у нас има

    3 1 Отговор
    последователи на ислямска държава, те обичат да бутат камъни, даже
    взривяваха римски статуи, че не отговаряли на правилата им.
    Варварите превзели Рим в древността ако бяха като нашите демократи
    щеше да са съборили колизеума да са изпотрошили всичко и да нямаше и
    следа от тогава и слава Богу, че дори и гърците превзели Троя все пак
    са оставили нещоза поколенията.
  • 112 Перо

    5 1 Отговор
    Добре е казано! Къде са били другите “Велики сили” по това време и кого са подкрепяли?
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Българофил

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "оня с коня":

    Войната от 1877-78г.е била на два фронта.По-големият удар е по Кавказкия фронт. Борбата е за нефта на Баку.А цялата Дунавска императорска армия е била 187 000 войници и офицери.Какви 200 000 жертви? Не бива така лековато да си служим с цифрите!
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 критик

    1 1 Отговор
    Марине,когато тия герои са влезли в Бьлгария,вече е нямало нито един германски воиник. Единствените жертви са в Бургас,на пристанището.Разбили склад и се напили сьс спирт за горене.Умрели кьм 15 -20 човека.
  • 117 Мартина

    0 0 Отговор
    Прекрасна статия.най после някой да напише истината. Промиха мозъците на младите хора с фалшифицирането пропаганда.
    Благодарение на съветската армия Хитлер беше победен.А сега това се забравя.Позор