Last news in Fakti

11 Юли, 2013 21:02 6 212 9

Лъжите около 100% мажоритарен вот

  • боян атанасов-
  • политолог-
  • димитър димитров-
  • 100% мажоритарен вот-
  • мая манолова
Лъжите около 100% мажоритарен вот - 1
Боян Атанасов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Само засиленият мажоритарен елемент при промяна на Изборния кодекс звучи като една жена да е засилено бременна. Това заяви пред bTV създателят на Фейсбукгрупата „100% мажоритарен вот”  Боян Атанасов относно направените изводи в парламента при изготвянето на Изборния кодекс и въпрос на водещите, че 100% мажоритарни избори крият много рискове от гледна точка на това какъв парламент ще бъде получен.

Може системата да е или пропорционална, или мажоритарна. Хибридът немска система е една окупационна система, въведена от един британски офицер, който цели чрез пропорционалната система да не се въздигне отново нацизмът, каза Атанасов.

Последните години, а пък особено, когато наближат избори, всички социолози в България, а пък и политолози, да не говорим за партиите, започват в хор да повтарят едни неща, които са неистини.

Тук в дискусията се намеси политологът Димитър Димитров и каза, че 100% мажоритарен модел води до двуполюсен модел.

Атанасов обаче опонира: "Нищо подобно, ще имаме една многопартийна система. В политологията има един закон на Дюверже, че мажоритарна система значи многопартийност, подкрепи тезата си Атанасов. Той даде за пример избора на българите през 1990 г. във Великото народно събрание, когато вотът бе 50% пропорционален и 50% мажоритарен. Пропорционално в парламента имаше четири партии, мажоритарно имаше седем партии плюс двама независими кандидати. От тогава независим кандидат нямаме и няма и да имаме по тази система, която е и до сега.

Политологът  Димитров каза, че  независим кандидат се появява, когато БСП не издига кандидати. Даде за пример, че тогава независими са били Стоян Михайлов и покойният Старозагорски митрополит, които са били дефакто социалисти.

Атанасов даде и друг пример, че във Франция в момента в долната камара има 12 партии, 9 независими кандидати – чиста мажоритарна система в два тура. И се обърна към политолога Димитров, че  аргументите му  не са верни.

Димитров от своя страна попита как се печели в тениса и волейбола, това само британци могат да го разберат.

Атанасов обаче засече Димитров и попита: добре, в британския парламент колко партии са в момента, а политологът отговори - 3. Оказа се при сверяване, че те са много повече.

Там където има мажоритарни избори, няма протести, поднесе следващия си аргумент Атанасов.

Преди време в Лондон имаше протести и опожариха цели квартали, могат да протестират за всичко, но никой няма да се сети да сваля правителството. Всеки си има депутат, който го представлява ежедневно. Избирателят иска от него отчет, ако иска - може да отзове народния представител. С такава процедура Шварценегер стана губернатор, даде пример в подкрепа на тезата си Атанасов.

Тук Димитров каза, че когато има подбор на политическия елит, избирателите не гласуват за трета и четвърта партия. "Изключвам специфични партии, които се занимават с особен въпрос, например либералната партия във Великобритания, която е партия на интелектуалците. Тя печели до 20%, но получава до 5% от местата и това е така, че тези гласове са пръснати и не образуват мнозинство. В Америка нещата са по-различни и там има федерално устройство", обясни политологът.

100% мажоритарен вот в два тура, тази теза застъпваме, отвърна Атанасов.

Във Франция през 1958 година страната е поставена в много по-изострена обстановка, отколкото ние в момента.
Отзоваване може да има само при мажоритарно избран кандидат. Според Атанасов никакви рискове не крие мажоритарната система. Той каза, че е показателно къде има мажоритарна система: в обществата, на които винаги сме се старали да приличаме  – САЩ, Англия, Канада, Франция.

Страхът, че когато дойде мажоритарната система, олигархията ще си купува гласове

Тук примерът на Атанасов бе, че през 2009 година, когато се въведе засиленият мажоритарен елемент, братя Галеви са се кандидатирали. Единият се яви мажоритарно в Дупница, другият в Кюстендил, защото бяха сигурни, че ще бъдат избрани. Какво стана - хората не ги избраха, и какво стана с прогнозите на разбирачите - нищо, заключи Атанасов.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Alexander Anguelov

    1 0 Отговор
    България може да се превърне в просперираща държава само: при 100 % мажоритани избори с оценка/ предпочитание на предпочитаните кандидати. А това изисква и електронно гласуване. Това е истината! Старата система, дори с леки промени, само ще подържа статуквото респективно мизерията в обществото. Хора помислете задълбочено и ще осъзнаете тази истина!

  • 2 moris

    0 0 Отговор
    Абсолютно си прав, Alexander Angelov! Дано го проумеят всички! Тези партийни манипулации трябва да се пресекат, не че ще е лесно, няма да пуснат кокала без борба. Мажоритарни избори или старата песен на нов глас!
  • 4 Живко Георгиев

    0 0 Отговор
    работим за пульо!
  • 5 Живко Георгиев

    0 0 Отговор
    ПОДКРЕПЯМ !!
    100 % мажоритани избори с оценка/ !!
    Ама то си е страшничко за сегашните и за всички които са ни управлявали от 1944 до сега , не би трябвало да остане никой от тях, (с малки изключения) в политиката.
    И то си става направо Лустрация ! :):):):)
  • 6 Alexander Anguelov

    0 0 Отговор
    Колко демократична е пропорционалната/ преференциалната система или неините варианти? Това са несъвместими неща!
    Най-голямата измама на прехода е имено партийния избирателен модел! Демокрация = единствено на мажоритарност. Всичко друго е измама или хитроумна подмяна на демокрацията. Нека не позволяваме да продължават да ни мамият!

    Коментиран от #8

  • 7 Стефан Странски

    0 1 Отговор
    Моля поддръжниците на 100% мажоритарен вот да си изкарат главата от г.за и да помислят реално в коя държава с такава система има МНОГОПАРТИЙНОСТ? Само не казвайте пак Дюверже или долната камара на Франция, че това се дъвче вече половин година.


    Когато се взима важно решение е изключително необходимо да се обмислят научно всички варианти и най-вече да се вземе най-евтиното, разумно и добро решение. Евтино слагам на първо място, защото все пак не сме се видяли в пари от 1944-та, а евентуалното 8-мо ВНС и изборите към него не са лека авантюра за 5 лв. Не си мислете за мажоритарната система като решение на всички проблеми.

    Коментиран от #10

  • 8 Стефан Странски

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Alexander Anguelov":

    Доста демократична, като се има предвид, че дава възможност за широко представителство на всички граждани. Естествено не говоря за българския аналог. Ако пропорционалната система се актуализира с едно задължително гласуване получаваме евтино, лесно за въвеждане (спрямо ново ВНС) и ефективно решение. Като добавен бонус е маргинализацията на ДПС, която има голяма парламентарна тежест и малка електорална.
  • 9 The Big Boss

    0 0 Отговор
    Основната разлика м-у пропорционална и мажоритарна система е МОТИВАЦИЯТА на депутата.

    Депутата винаги слуша този, който го е вкарал в парламента. В единият случай е ПАРТИЙНИТЯ ЛИДЕР, а в другият народа!

    Ако сте партийен лидер е ясно какво ще искате...
  • 10 Нема Бира

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Стефан Странски":

    От такива като тебе дето все избират еФтиното сме на тоя хал!!! Защо никой не говори за Добавена Стойност, нещото от което се печели. И само ми обясни как можеш да изгониш л.мпен като Б.Сид. освен с мажоритарен вот и сваляне на доверието?

    Основно приемущество на мажоритарния вот е че ще доведе тези които сега не гласуват до урните!!! Това никой не го мисли като аргумент. Сега имаме диктат на малцинствата които гласуват по икономически интереси и виждаме качеството на материала в парламента.