Last news in Fakti

1 Октомври, 2022 13:00 2 104 19

Доц. Симеон Василев: ЕС да представи ясна стратегия за следвоенен ред

  • олаф шолц-
  • прага

Определиха с основание речта на Олаф Шолц като знакова, но тя има преди всичко стратегически характер

Доц. Симеон Василев: ЕС да представи ясна стратегия за следвоенен ред - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С речта си в Прага в края на август германският канцлер Олаф Шолц представи своята визия за бъдещето на ЕС и изпрати няколко важни послания в конкретно време, от конкретно място и на конкретни адресати. Времето и мястото винаги имат значение за геополитическата стойност на една визия за бъдещето и за необходимостта от дипломатическа активност в настоящето.

Доц. д-р Симеон Василев

Мястото Прага е европейски символ, а Карловият университет го допълва като най-старият в Централна Европа и като престижно средище за реформи. Ние българите имаме и наше основание да обърнем внимание на мястото, което Шолц избра за стратегическата си реч. Възпитаник на Карловия университет е Константин Иречек, автор на първия академичен труд по история на България и български министър на народното просвещение. Със сигурност много европейски народи могат да намерят своите пътища към и от Карловия университет.

Определиха с основание речта на Олаф Шолц като знакова, но тя има преди всичко стратегически характер. Първо, тя е послание към страните-кандидати и би следвало политически да се осмисли от тях не само като потвърждение на стратегическия европейски проект – разширяването, но и като предпоставка за него – програмата за реформи. Това послание носи особена стойност поради много причини – от т.нар. „умора от разширяването“ през руската военна агресия срещу Украйна до надвисналите над Европа тежки финансови и икономически облаци. В този смисъл, програмната реч на Шолц е преди всичко знак за увереност. Някога един от строителите на Европа – французинът Жан Моне, със завидно спокойствие пророкува, че Европейската общност ще се създаде сред кризи и ще представлява сбор от решенията, които ще се намерят за нейните кризи. Такъв е случаят и с европейското съвремие, което изисква отказ от каквато и да е тактика на протакане. Речта на Шолц е в този контекст – сборът от решения на настоящите кризи ще осигури бъдещето. За да се случи това е необходима нова стратегия при много по-сложни предизвикателства. Едно от тях остава константна величина – разширяването винаги е зависело от способността на кандидатите за реформи.

„Страните-кандидатки от Западните Балкани, Украйна, Молдова и в перспектива Грузия, заслужават последователна подкрепа по пътя си към това да отговорят на изискванията за присъединяване“, казва в прав текст Шолц. Някога ЕС се е изграждал върху руините от Втората световна война. Сега градежът трябва да продължи отново във военни времена, а ЕС да представи ясна стратегия за следвоенен ред, в който Украйна да има своето място.

Вторият много важен знак от речта на Олаф Шолц предизвиква политическите сетива на страните-членки за вътрешни реформи и най-вече по отношение на европейските структури за вземане на решения. Това е ключов проблем за германския канцлер. Въпросът за квалифицираното мнозинство при вземане на решения безсъмнено предизвиква емоции, особено в страни-членки, които имат вече натрупан опит в блокирането на съвместни решения. Също така безсъмнено е, че без отговор на този въпрос опасността от парализа в трудни времена е изключително голяма, а ЕС няма как да бъде геополитически, да има стратегическа позиция и европейски суверенитет, нито укрепнали структурите на европейската външна политика и политиката за сигурност и отбрана.

Формулата на Шолц за преодоляване на старите конфликти са нови решения в ред области – ценностна и правова общност, обновяване на фискалните правила на ЕС, реалистична миграционна политика. Това последното е особено важно за България. Влизането ѝ в Шенгенското пространство е колкото изстрадано от България, токова и важно за ЕС. То е както казва Шолц „една празнина, която трябва да бъде затворена“. Българските граници на Европейския съюз и европейските граници на България се вписват във визията на Олаф Шолц за геополитически Европейски съюз, който трябва да е наясно с „разделителната линия между свободна Европа и неоимпериалистическата автокрация“. Пълноправното членство в Шенген е още един мисловен български път към и от Карловия университет, и реалистичната визия на Олаф Шолц за бъдещето на Европейския съюз. /БГНЕС

----------

Коментар на Доц. Симеон Василев по повод речта на германския канцлер Олаф Шолц, произнесена на 29.08.2022 г. в Прага.

Доц. Симеон Василев е доктор по „Международна комуникация – Журналистика“. Специализира в университета „Мартин Лутер“, Германия и в университета в Кардиф, Уелс. Дисертацията му е на тема „Лидерство в глобална медийна среда“. Защитава доцентура във ФЖМК с дисертационен труд на тема „Медийно съдържание и външнополитически процес“.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 следвоенна Европа

    32 0 Отговор
    Каква стратегия може да има ЕС? Каквото кажат господарите САЩ - това ще е.
  • 2 ТаУмВзе

    17 3 Отговор
    Знаковата Реч бе на Путин! Клекат резко след теростичния акт на краварите срещу тръбите. До кога ще ни пробутват соросоидчета, които са в откачили, че няма да има вече хранилка и са се Провалили! Z
  • 3 Адам Хилтън

    5 1 Отговор
    След войната, ако се случи такава ще преместим Карловият университет обратно в Карлово където му е мястото.
  • 4 12340

    7 0 Отговор
    "...Пълноправното членство в Шенген е още един мисловен български път към и от Карловия университет,..."
    .....дрън-дрън-ярина!

    Коментиран от #16

  • 5 мисли на глас ...

    14 1 Отговор
    Не намеквам нищо, но ми се струва ... че декемврийската прогноза за времето в Европа
    ... ще бъде най-рейтинговата програма ... на руската телевизия!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гарабед

    14 0 Отговор
    Пе растия до шия!
  • 8 Гешев убива

    3 1 Отговор
    МВР и Пернишки мутри ме Екзекутират в България! Разполагам със списък от над 100 жертви на МВР!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Рускините го измислиха!

    4 3 Отговор
    Рускините си хващат някой германец-пенсионер и го карат да се заселва в България. Той като гражданин на ЕС без проблем може да живее в България, а рускинята като негова съпруга се урежда с море, пляж, кафешачки и ресторанчики.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Объркано Атлантиче

    15 2 Отговор
    "Не само руснаците бягат и не само в Грузия и Казахстан. Германците също бягат. Но не на велосипеди, а с цели предприятия.
    Интересна статия беше публикувана в „Уолстрийт Джърнъл“, в която се посочва, че германските химически концерни са започнали преместване в Америка. Химията и фармацевтиката са едни от ключовите бизнеси в страната. Малко по-рано такава информация се появи в немския „Ханделсблат“, само че там става дума за целия „Фолксваген“: ръководството на компанията каза, че ако цените на енергията в Европа останат на същото ниво, те ще трябва да се преместят в САЩ.
    Само си представете: един от най-известните производители на автомобили в света, на практика лицето на Германия, може да напусне страната!
    "И какво от това?", както обичат да иронизират сега в интернет. Наистина какво от това? След февруари Европа беше принудена да предаде почти всичките си оръжия на Украйна, за да разпали войната. Европа беше принудена да наложи санкции срещу Русия, което предизвика безпрецедентна енергийна криза. Сега с газопровода се случи нещо неразбираемо, за което бившият външен министър на Полша и евродепутат Радек Сикорски вече успя да благодари на Америка.
    „Търсете кой има полза“ е изтъркана формула, която е била доказвана многократно.
    Европа без топлина, Европа без електричество, а сега и без пари - чудя се дали хората в ЕС са готови да платят такава цена за „Pax Americana“?
    Въпреки това, ако има нещо, винаги може да им се говори за ужасната руска заплаха."

    Коментиран от #15

  • 14 Немец

    2 6 Отговор
    без уши. Не слушаха какво им говореха източноевропейските държави, когато казаха "Русия е агресор къде със сила, къде с корупция". Да се научат да слушат.
  • 15 Стига се кълчоти

    1 9 Отговор

    До коментар #13 от "Объркано Атлантиче":

    Европа дава оръжия на Украйна, защото Русия нахлу с войници и оръжия. Русия имаше договор да защитава териториалната цялост на Украйна. Но договор с Русия не струва.
  • 16 Това и Цецерон

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "12340":

    Не може да го измисли
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гласувайте Българи, зада се отървеме

    1 2 Отговор
    От Мутрите, които ни крадоха 12год!!