4 Октомври, 2022 09:05 3 929 27

Васил Тончев пред ФАКТИ: ГЕРБ-СДС са непреодолими за кабинет, но това не ги прави много щастливи

  • васил-
  • тончев-
  • избори-
  • герб-
  • пп

Машинният вот отля значително количество избиратели, които се бяха научили, че трябва да им се плаща, за да гласуват, казва социологът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

39,5% е била избирателната активност на предсрочните избори на 2 октомври. Това е в рамките на прогнозираното. Около 2 600 000 души са отишли да гласуват. Какво следва? Пред ФАКТИ говори социологът Васил Тончев.

- Г-н Тончев, изборите минаха. Седем партии влизат парламента. Нещо оптимистично виждате ли?
- Не се вижда някакъв вариант, който да породи някаква надежда в страната. При тези обстоятелства трябва да се взимат мерки, защото е наложително.

- В смисъл…
- Трябва да се водят разговори, да им диалог. Трябва да има нормално правителство, което да поеме отговорност за страната. Видяхме какво стана с „Има такъв народ“, които не поеха отговорност, и как постепенно, даже не постепенно, а резонно слязоха от политическата сцена.

- Вотът показва „още от същото“. Кога това и виждате ли как то може да се поправи?
- Може да се поправи, когато се изгради нормална политическа система, в която лявото е ляво, а дясното е дясно.

- Сега много ли се размиват?
- Сега лявото го няма. Това, което направи Корнелия Нинова с БСП, е да вкара партията в патриотичната нисша – ляво-консервативната, а това не отговаря на никакви съвременни критерии за лява политика, за евроинтеграция на европейски ценности.

- Чуваме от повечето партии „… аз с този няма да работя“. Това до какво ще доведе?
- Ще разберем. Но успехът, който могат да направят партиите, се изпълва сега със смисъла на думата - единство. Формулата на успеха се крие и в думата - солидарност, за да минем през кризата. Тези партии, които не заемат тази позиция, ще губят електорална тежест.

- Как гледате и как си обяснявате ниската избирателна активност?
- Има няколко обяснения. Вече почти няма купен вот, защото много сериозни мерки се взеха при последните 2-3 избора. Машинният вот отля значително количество избиратели, които се бяха научили, че трябва да им се плаща, за да гласуват. А и просто много възрастни хора си казват, че това не е за тях. Говоря за чисто психологически шок, не че толкова не могат да се справят с машината. Просто си казват, че вече това не е техният свят и ограничават политическата си активност.

- Все още ли машините затрудняват избирателите. Ваши колеги казват, че те са причината около 500 000 човека да не отидат до изборните секции?
- Чак 500 000 ми се вижда много, но в рамките на 200 000 - 300 000, може би. Това също не е малко, това е някаква културна граница. По-малко образовани, на по-голяма възраст казват, че това – с машините, е за младите…

- Много партии влизат в парламента и все по-трудно става обединението им. Такова бъдеще ли очаква политическата ни система?
- За момента е така. Може би в по-дългосрочна перспектива няма да е така, но в момента ситуацията е такава. В миналия парламент бяха седем партии, сега пак са толкова. Имаме голямо раздробяване и това прави много трудно коалирането. Просто партиите са разнопосочни.

- ГЕРБ-СДС са първа политическа сила. Кабинет без тях може ли да има?
- ГЕРБ-СДС са непреодолими за кабинет, но това не ги прави много щастливи. Това, че трябва да поемат отговорност и да направят кабинет, е още по-трудно за тях, предизвикателство е за тях. Ние видяхме как се държаха в неделя вечер. Те не застанаха в ролята на победител и по никакъв начин не се обърнаха към хората. Когато имаш успех, когато имаш най-голяма подкрепа и интерес, когато хората очакват от теб да се появиш и да кажеш какво ще правиш… А теб те няма? Такова поведение е много пасивно, много депресиращо.

- Президентът Румен Радев колко печели от тези избори?
- Той се държа на равна дистанция от всички.

- Но всички партии имаха упреци към служебния кабинет?
- Това бе част от играта, защото критикуващите партии очакваха, че така по-лесно ще стигнат до определено количество избиратели. Както виждаме, на почти всички, които го използваха, не им се получи.

- Има ли нещо, което ви направи впечатление по време на кампанията?
- Ако направим една аналогия между това, което се случи в неделя вечер, и това, което се правеше преди 5 години, се вижда, че изборите се омаловажават. Преди 5 години се организираше международен пресцентър. Първият, вторият, третият и т.н. даваха пресконференции, обясняваха какво ще правят. В неделя какво стана – едните ги няма, а другите ги гонят по улиците, за да кажат нещо, а журналистите ще се избият в някаква суматоха. Това какво е, това не прилича на европейска държава.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 црррр

    24 1 Отговор
    Не само не е европейска държава,а и не е държава. Държава няма. Щом за убийство се дава домашен арест,за каква държава да говорим?

    Коментиран от #5

  • 2 Бате Бойко

    13 8 Отговор
    Казах ли ви че нема кой да управлява държавата, само Аз мога!
  • 3 Справедливо

    34 9 Отговор
    Ало, ГЕРБ свалиха правителството, поискаха властта, дадоха им я. Сега да управляват, ако не могат, да отиват при Слави.
  • 4 1233211

    12 0 Отговор
    25% не е 36%...то и в Италия проблема сигурно са машините.
  • 5 Иван

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "црррр":

    Домашен арест е мярка за неотклонение а не присъда.
    Като не разбираш по-добре не се обаждай.
    Нямам нищо против оператор на биологични единици да се занимава с политика.
  • 6 Мнение

    34 14 Отговор
    Бойко Борисов е вреден за България, защото събори добро действащо правителство и хвърли страната ни в хаос, нестабилност, несигурност и нова спирала от избори, харчене на милиони за тях. Време е Борисов да се оттегли от политическия живот и да остави образованите, компетентните и можещите да изведат България напред в развитието!!!
  • 7 Отпиши

    4 1 Отговор
    ги !
  • 8 един

    20 6 Отговор
    Герб-СДС били непреодолими,ами като имат зад гърба си гвардия от посткомунистическа администрация,която допуска и назначава само свои хора,живее само от парите на данъкоплатците,определя всички правила и закони в държавата,казва кой да се опраска и кой да се остави,еми как няма да са непреодолим фактор!Докато тая администрация не бъде редуцирана най-малко с 30-40% нищо в България няма да се промени!Асен Василев направи опит почнаха да врещят до небесата!И все пак,административният "Картаген" трябва да бъде разрушен!Или администрацията,или държавата загива!Пчелите не допускат търтеите да са повече в едно пчелно семейство!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бамбука

    15 3 Отговор
    Искахте Бойко, на ви Бойко. Сега да управлява. Опс, ама той май не иска, страх го е да се коалира с ДПС, с Въздухарите, с Янев. И какво правим ?

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Искате машини, ето ви машини

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бамбука":

    Няма с кой да се коалира, с ДПС не стигат, ще има пак избори, след което пак избори и така ще се харчат по около 80-100млн лева през 3-4 месеца докато не фалира държавата.....

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ауспух

    17 0 Отговор
    Даже и най простата част от населението (берачите на ягоди и общите работници във Великобритания) разбраха, че ИТН са слуги на задкулисието!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ПлЕШО

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "един":

    Незнам как изобщо имат някакви гласове Слави, при положение, че ходи с брониран джип и пет човека въоръжена охрана, не си декларира доходите, иска през Фейсбук да управлява държавата, ща праща македонец в космоса с държавните ни пари.....
  • 17 Бамбука

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "Искате машини, ето ви машини":

    Как да няма с кой ? Въздухарите горят от желание, ген. Янев също. Герб+ДПС+ Въздух и генерала и ето ти правителство. Намалява Бойко инфлацията на 3%, хляб, бензин, олио, газ , мас, оцет и народа живва. Уния крадци ПП вече ги няма, сиреч и пари колкото иска народа. Нали такава беше агитацията МУ ?
  • 18 СЗО

    0 2 Отговор
    Този анализатор ако си вдигне крачола на панталооните, ще се видят зелените му чорапи.
  • 19 23456

    1 1 Отговор
    Това че инт не са избрани нищо не ни касае това отговорност ли се нарича.С какво е отговорен?че няма да работи на държавна хранилка,какво връща за загубата на толкова време и пари на нас дето пълним гузната.
  • 20 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    2 2 Отговор
    Относно "пресконференцията" и бг "журналистите". Искам да кажа, че качеството на бг "журналистите" и бг "медиите" вклюцително БНТ и БНР е дори по-ниско от качеството на бг "политиците". Масовата част(55%-70%) от народа /избирателите/ са примитивни и заблудени. Медиите не се борят с това, а напротив още повече допринасят за заблудите и опростачаването на народа. Защото от това печели статуквото.

    Как пък не се намери един журналист да напише истината, че една част от избирателите, едни над 30%=1/3 от гласуващите са ДОВОЛНИ от живота си. Това са тези, които гласуват за ГЕРБ(12% - при 50% избирателна активност на толкова се равняват 25% калинки и калинковци), за ДПС(7% - на толкова се равняват 13% роби ...), за БСП(5% - на толкова се равнява 9,5%...)за ВМРО(1% агенти) и НФСБ(0,5% резиденти), АБВ, Мая Манолова, Татяна Дончева ... СА ДОВОЛНИ от статуквото. Това са избиратели, които вече над 30 години гласуват по един и същи начин за ДПС, над 15 години за ГЕРБ и за чужди агенти = "менте патриоти".

    Едни 30%-50% са разочаровани и отчаяни и смятат, че нищо не могат да променят и затова НЕ ГЛАСУВАТ.

    Други 10%-35% УПОРИТО продължават вече над 30 години с ПРОБА-ГРЕШКА с различни партии и политици като СДС, НДСВ, ДСБ, ИТН ... Дано партията ПП на Кирил Петков+Асен Васелев не се окаже поредната ГОЛЯМА ГРЕШКА. Предпоставка за това е, че е партия ПП е предимно на млади хора необременени от живковизма=комунизма, хора родени след 1985-1990 г.. И на по-възрастни но

    Коментиран от #21

  • 21 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Други 10%-35% УПОРИТО продължават вече над 30 години с ПРОБА-ГРЕШКА с различни партии и политици като СДС, НДСВ, ДСБ, ИТН ... Дано партията ПП на Кирил Петков+Асен Васелев не се окаже поредната ГОЛЯМА ГРЕШКА. Предпоставка за това е, че е партия ПП е предимно на млади хора необременени от живковизма=комунизма, хора родени след 1985-1990 г.. И на по-възрастни хора родени преди 1990 г. но успели да се самообразоват и изчистят главите си от демагогията и лъжите на московския съветски комунизъм. Който българските комунисти роби на МАсква са им набивали в главите преди 1990 г..

    Света върви към плурастични и социални общества от западноевропейски и скандинавски тип като Финладния. Към НАМАЛЯВАНЕ НА НЕРАВНСТВОТО в доходите между хората, към БАЗОВ ДОХОД, към 4 ДНЕВНА РАБОТНА СЕДМИЦА и ДОМАШЕН ОФИС ... Кървавите режими от МОНАРХО-ДИКТАТОРСКИ ТИП като АБСОЛЮТНАТА МОНАРХИЯ/Саудитска Арабия, Царска Русия.../ и диктатурите от Сталински, Путински, Садамхусеинов, Сирийски, Фанатико-Ирански ... тип са обречени да се провалят и изчезнат.
  • 22 Телевизия Бобов дол

    3 1 Отговор
    За пореден път ще изкажа моето скромно мнение че избори с по-малко от 51% изборна активност трябва да се обявят за невалидни! Неможе 600 - 700 души да определят начина на живот на милиони хора в България.
  • 23 Ти си

    2 0 Отговор
    Прочетох европейски ценности и спрях да чета ......
  • 24 абе тончев

    0 0 Отговор
    политиката не ти е като биатлона там може и да уцели един слаб биатлонист като тебе но в политиката не може да си неточен и да си почтен към избирателя
  • 25 Селянин

    0 0 Отговор
    Ако ГЕРБ СДС дава пресконфиренция след всяка победа на изборите то трябва Борисов да стои по 24часа в телевизията те / кога ще се прибере у тях / освен това Борисов го познавать цяла българия 12год управлява /А тези мераклии все се надяваи да вземат власт
  • 26 Защо да не са щасливи

    0 0 Отговор
    Ако са в опозиция за година ще вземат5-6 милиона субсидия ще им е лошо ли
  • 27 абе

    0 0 Отговор
    тончев ти си като хлебарска лопата с брат ти от къде има далавера там сте нали бяхте комунисти после седесари сега на къде са ви ветро показателите всземи си корегирай мерника много си у лево