Last news in Fakti

8 Октомври, 2022 19:54 1 962 18

Не избори, а избор

  • избори-
  • резултати-
  • партии-
  • румен радев

Рулетката се завъртя и спря. Как така, една демократична рулетка никога не спира? Отговора е във въпроса. Българската рулетка е всичко друго, но не и демократична. Тя не позволява на българите да избират

Не избори, а избор - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Рулетката се завъртя и спря. Как така, една демократична рулетка никога не спира? Отговора е във въпроса. Българската рулетка е всичко друго, но не и демократична. Тя не позволява на българите да избират. Хората имат чувството, че някой избира вместо тях. И са прави. Демокрацията е сравнима с пазарната икономика. Стоката са политиците, потребителите са избирателите. Освен една партия, която е изключение, българският политически пазар е зависим от търсенето и предлагането.

Всякакъв опит да се уеднаквят вкусовете е обречен, защото посяга на личната свобода. Избирателите не принадлежат на никой. Те са свободни хора. Убеждението е двигателят на техния избор. Решението да берат гъби в изборния ден не бива да се отминава с пренебрежение, защото то също е вид избор. Повтаря се до втръсване, че България има нужда от правителство, защото се задава тежка зима.

Всички знаем, че навремето жените приготвяха „зимнина“, не при първия сняг, а още преди гроздобера. Днес реално сме пред една стена, до която ни доведоха политиците, същите тези, които свирят тревога и искат да бъдат преизбрани. Какво ни предложиха те по време на предизборната кампания. Взаимни обвинения, заяждания, предателски ножове в гърба и обиди. Те дори пропуснаха войната, която се вихри на 800км от България.

Темите за Капитан Андреево, Магистралите, ББР, смяната на директорите на Булгаргаз и НАП се въртяха в един буркан до втръсване. Това не са теми, които ще тласнат мнозинството към избирателните секции. Нито днес, нито утре. Липсата на доверие на избирателите към политическия елит е най-важният показател, който вади очите дори и на тези, които упорито си ги затварят.

Като се изключат Възраждане и ДПС, само 2 милиона от 6,7 милиона избиратели са се произнесли на 2 октомври. Изключвам Костадин Костадинов защото той сам се изключва и ДПС, които всички изключват. Недоверието идва от лицемерното ползване на Евроатлантическия параван. Възраждане можеше да има много по-добър резултат, ако Костадин Костадинов не плаши избирателите, че България трябва да напусне ЕС и НАТО. Същото се отнася и до „Сините каски“ от ДБ с техните призиви за пряко участие на страната на Украйна.

С „Кьор фишеци“ не се печели доверие!

Българите няма да воюват никога срещу Русия. Те съчувстват на Украйна, но 16-та република на Руската федерация няма никога да станат! Варна е по-близо до Одеса от Вашингтон и това обстоятелство не може да се премълчава. Ето темите, които вълнуват българите от всички тенденции и които кандидат депутатите избягват. В съзнанието на българското общество, поради напеченото положение, НАТО е едно, Европа е друго. Не можело! Нямало как да бъдем встрани от победоносния марш на Атлантиците. Подобно задължение няма! Това твърдение е абсолютно невярно и съответно тенденциозно.

През 1999 година, по време на бомбардировките на НАТО върху Югославия, България обяви неутралитет, а Гърция забрани въздушното си пространство за бойни натовски самолети. Има ли начин преобладаващото мнение на българското общество да намери отзвук в един бъдещ парламент? Не слушайте сирените на тези, според които това е невъзможно! На тези, които ви отвличат вниманието с правителство на „експерти“. Ако сте на операционната маса и някой ви предложи „експерт“ вместо хирург, ще приемете ли? Истинската демокрация разполага с необходимите средства. За по-лесно разбиране на идеята, която предлагам ще си послужа с едно упражнение от боксовата зала. Нарича се Shadow Boxing, или бой с въображаем противник. В мрежата и при срещи с приятели срещу мен застава един и същи противник, не до там видим, но достатъчно натрапчив за да го нарека партията „Няма да стане!“ Тя не разполага с билбордове, нито с телевизионно излъчване, но е заседнала дълбоко в българското подсъзнание.

Съзнавам, че ще предизвикам нейните удари, но борбата за внедряване на демократично мислене го изисква. Опитите да се излъчи правителство от раздробения след изборите парламент са обречени. Не от липса на желание, а от липса на общонародна подкрепа. Министрите, които ще бъдат излъчени от депутатската томбола са със съмнителна легитимност. Формална – да, но реална – не!

Избора на Румен Радев е още в съзнанието на всички. Президентът е критикуван с настървение от Евроатлантическата агитка. Въпреки това той е непоклатим. Не защото е висок 1м 90 и тежи 100кг, а защото победи на втория тур на последните избори представителя на ГЕРБ - Герджиков и закова за 5 допълнителни години своята легитимност. Нямал достатъчно власт. Не било негова работа да говори от името на всички - ще роптае партията „Няма да стане“. Като ми пееш Пенке ле, Радев не те слуша! Никой в България не разполага с неговият авторитет. Той го съзнава и ползва. С право! Техниката на избора на Радев може да спаси положението за да не се стига до 4, 5-ти или избори до дупка.

Достатъчно е привържениците на партията „Няма да стане“ да си представят, че участват в парламентарни избори на два тура. Първия тур печели ГЕРБ с 25%, а „Няма да стане“ са втори с 20%. Двете парии се срещат на финала. Политическата интрига пред решаващия втори тур ще тласне голяма част от рибарите, гъбарите, модерните леви и десни към урните.

Партията „Няма да стане“ ще победи с много повече от 51%. Тази възможност е в ръцете на настоящия парламент. Всички граждански сдружения и институти за демокрация би трябвало да се присъединят. Освен това не са малко журналистите, които казват, че са свободомислещи. Това е пътя на промяната, независимо, че ГЕРБ ще се съпротивляват до край!


Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 8 Отговор
    Какво да избираме като всички партии са слуги на Козяк.

    Коментиран от #4, #14

  • 2 заблудата е най-обсебващото нещо тук

    13 7 Отговор
    освен слави всички останали служат на едно и също зло което е против българския народ !!! и да ви поправя че точно желанието на господин копейкин да напуснем ес и нато му дадоха такива неочаквани позиции на последните избори ако не беше ревал за това нямаше да има и 5%
  • 3 кого да избираме

    10 18 Отговор
    Ю тубъра Копейкин ли да избираме. Политик, който се крие от журналистически въпроси,не може да управлява България.

    Коментиран от #5, #9

  • 4 Ежко Бежко

    24 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Възраждане не е. Затова са най-мразени от журналята. Канят ги по студията не за да ги изслушат, а за да им се накарат. Журналята са толкова нагли, че си позволяват да критикуват госта си, изказват лично мнение и прочее непрофесионално поведение. Потресен съм. Не съм абсолютен фен на Костадинов, но той е най-читавия в момента. А ние лапаме пуканки и гледаме сеир.

    Коментиран от #8

  • 5 Хаха

    3 17 Отговор

    До коментар #3 от "кого да избираме":

    Гледах го в YouTube,сам си задава въпроси и сам си отговаря.......явно,че не е добре,ама той и предишния не беше добре,сидерчо,народа го награди с крив макарон,сега гледа от там парламента,и този ще получи кривия макарон

    Коментиран от #11

  • 6 жжжжжж

    9 3 Отговор
    до оня ден бяха на власт пп . само 7 месеца и забатачиха нещата.явно чеков ще си вземе чека от асен . доста пари окрадоха. опорките на чеков са същите- написани на парапета.
  • 7 факт

    16 3 Отговор
    Внушението, което прави авторът, е лишено от смисъл. Според него, ако утре има избори само между ГЕРБ и ПП, всички негласували или неподкрепили никого, ще се юрнат към урните да гласуват?! Това е пълен абсурд. Българите не могат да бъдат принудени да избират между крадец и крадец, както и между лъжец и лъжец. Няма такъв избор и не може да има. А ако все пак се случи - до урните ще отидат крадците и лъжците, които биха имали дивиденти от подобно управление. Отвратените ще отидат за гъби или ще си намерят по-подходяща работа за вършене.

    Коментиран от #16

  • 8 гост

    4 15 Отговор

    До коментар #4 от "Ежко Бежко":

    Лъжеш като копейката. Нали вие организирахте пресконференция от която избягахте

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ежко Бежко

    8 6 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Не избяга от неудобни въпроси, неудобните въпроси му му бяха зададени и повторени много пъти преди изборите и той винаги отговаряше. Можеш да провериш в тубата. Това с продажната журналя беше пиар, успешен или не е друг въпрос.
  • 11 Ежко Бежко

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "Хаха":

    не гледай личните му монолози в тубата, а интервютата по разни студия.
  • 12 Скъпи мои

    8 0 Отговор
    Изборите се провеждат за да си мислите ,че имате избор! За неверуйщите,винаги продължавайте да вярвате във вашият избор.
  • 13 Рулетка без топче

    8 2 Отговор
    Накрая ще има руска рулетка с АК47.
  • 14 Българин

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Да изберем от слугите на кремъл , за да тръгне България в правилната посока.
  • 15 Много, много онтересно

    6 2 Отговор
    Мнение. Поздравления!
    Почти съм съгласен с Вас! Почти.
    Проблемът е, че няма хирург в операционната. Това се вижда от всички българи. 65% не подкрепят никоя партия.
    Това е вот срещу системата. Според мен просто хората са лъгани толкова пъти, че на никой вече не му дреме КОЙ точно ще е поредния спасител.
    Копейкин е новият Волен, ПП са новият ГЕРБ и така кервана си върви.
    А Президента спечели с лъжа и заради това е критикуван. Под маската на НАТОвец сега се подава лицето на Путин. И няма лошо ако го подкрепяте, но излъганите избиратели няма да го забравят. И няма да простят на системата, която го е позволила. Просто ще отидат за гъби!

    Коментиран от #17

  • 16 нннн

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "факт":

    Избор между Тиква и Пpo100 не е избор. А за демокрацията - България в толкова демократична, че един милион починали също имат право на глас.
  • 17 Божидар Чеков

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Много, много онтересно":

    Аз не взимам Радев за пример, а начинът по който беше избран. Балотажа. Препоръчвам го за парламентарните избори.
  • 18 един от по големия процент

    6 0 Отговор
    голямата заслуга за разделението на обществото ни не виждате ли по процента на вота колко хора се интересуват от жалките партий и лъжите и опорките им те са само храна за мършоядите за да оцеляват медиите колко процента бг граждани отидоха до урните за да кажат ,че не искат никоя партия това го няма никъде по света