10 Октомври, 2022 06:18 3 778 62

Проф. Матанов: По време на Балканските войни настъпва отрезвяване, че руските интереси са антибългарски

  • христо матанов-
  • балканска война-
  • история

Българите не трябва да се заслепяват от успехите и не трябва да се самоизолират, защото това носи само трагедии, заяви историкът

Проф. Матанов: По време на Балканските войни настъпва отрезвяване, че руските интереси са антибългарски - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 9 октомври по нов стил се навършват 110 години от избухването на Първата балканска война, в която България и нейните съюзници поставят на колене Османската империя. Заради заграбването на Македония от Сърбия и Гърция, София е принудена да започне Втората балканска война, която се оказва пагубна за нейните интереси. За уроците от тези две войни разговаряме с историка проф. Христо Матанов.

Първият урок, според него е, че, когато българинът е ентусиазиран, той е в състояние да направи всичко. „Така както беше направил по време на Първата Балканска война – беше сразил една империя, която далеч го превъзхождаше военно, икономически, човешки и териториално“, заяви историкът, но добави, че вторият извод е много важен и компенсира първия.

„Не трябва да се самооблащаваме от успехите. Те не трябва да ни заслепяват. Трябва да сме стъпили здраво на земята, за да можем да преценяваме бъдещето на страната и армията. Балканските войни са посрещнати и се водят с голям ентусиазъм, но в същото време победите ни отдалечават от действителността и това води до трагедия“, отбеляза проф. Матанов.

Много е важно да си даваме сметка за геополитическите интереси на Великите сили както тогава, така и днес, предупреди историкът. Той припомни, че по време на Първата балканска война Русия силно подкрепя България.

„Идеята за Балкански съюз, който е насочен срещу Османската империя, е руска. Тя работи за създаването на този съюз, но по време на Втората балканска война Русия твърдо застава зад Сърбия и тогава може би настъпва отрезвяване, че руските интереси са по-скоро антибългарски, отколкото нещо друго“, заяви проф. Матанов.

Той сподели, че неотдавна е чул как един роден политик е настоявал България да се самоизолира, но това не би довело до нищо добро. „Самоизолацията води до трагедия, която не може да се опише с думи. Не знам тези политици, които ратуват за изолация как смятат да възстановят българския военен потенциал, за който те толкова много говорят, защото той е функция от някакво разпределение на силите в европейски и световен мащаб“, подчерта историкът.

„С Първата балканска война завършва романтичният XIX век за българите и започва един труден век, който е изпълнен с много възходи и спадове, и който в края на краищата води до няколко последователни национални катастрофи“, заяви проф. Матанов и изрази надежда, че XXI век няма да бъде такъв.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    18 33 Отговор
    Проф. Матанов ни казва:
    С ОТИВАНЕТО НА ОСМАНСКАТА ВЛАСТ СИ ОТИВА И НЕЗАВИСИМОСТТА И ПРОСПЕРИТЕТА НА БЪЛГАРИЯ, СТАВА ЗАВИСИМА, КОРУМПИРАНА И НАПЪЛНО РАЗЕЪШЕНА СТРАНА, ОТ ВСИЧКИ ПОСОКИ!

    Коментиран от #10

  • 2 Един

    37 27 Отговор
    Жалки манипулации и жалки пропагандатори. Отвращение.
  • 3 Доко

    30 8 Отговор
    Всичко вече е минало . Да нямаш доверие нито на свои, нито на чужди съюзници. Днешната армия не е като вчерашната, защото не е гладна. А що се отнася до мобилизацията на българина? Нека пробват и ще видят на къде" духа вятъра" но много да внимават, че има защо.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Русия, враг №1 на България

    31 47 Отговор
    Русия винаги е гледала на България като плячка. Стремежите са и били да ни завладее и обезличи, както е направила с останалите Българии на територията на РФ, живеещи от векове под колониално робство. Има достатъчно документи (повечето руски), които доказват това. Ако не бяха великите сили с техните интереси, сега щяхме да сме руска колония и мъжете щяха да са моГилизирани, така както изпратиха през ВСВ 30 000 млади мъже на сигурна смърт срещу изтеглящите се войски на Хитлер.

    Коментиран от #8, #28

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 пье шу

    35 7 Отговор
    и какви "успехи" видя тоя к.л.оун, интересно?
    няма ли кой да му каже, че "няколко национални катастрофи" само болен мозък може да приеме за успехи. случили се, защото продажният "елит" на територията, от алчност и слугинаж, винаги е хващал грешния влак.
  • 10 Само напомням

    40 12 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Не западняците дойдоха да ни освобождават. Но точно западняците ни разделиха на части след берлинския конгрес, защото "не можело да има голяма и силна държава на Балканите". Помнете ги тези неща. А ПРОПАГАНДАТА на евроАтлантическите медии вече е жалка.








    😉

    Коментиран от #22

  • 11 ерго

    33 10 Отговор
    Ей . какви змии са ,. Чудят се как да ни обърнат срещу Русия с лъжи , полуистини и премълчаване на факти . Истината е , че веднага след Освобождението , бълг. политици алчни и подкупени от запаада винзги са заставалии на страната на враговете на Русия и естествено и Русия ще отговори по същия начин на такива неблагодарници . Това дето са го намислили , да убедят българите да мразят Русия , поне още три поколения няма да стане , след това не знам

    Коментиран от #20

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бамби

    5 7 Отговор
    Няма да бъде, защото няма да я има клетата ни държава...вследствие на политиките - външни и вътрешни...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Интересни са ми много!

    20 7 Отговор

    До коментар #15 от "Ко прайм...?!":

    Всички тия ,,соц-професори",които преди са възхвалявали Русия и социализЪма...!А сега обърнаха палачинката,угодничейки на нова власт и време...!

    Коментиран от #19

  • 17 Край

    22 10 Отговор
    Русия е искала истикването на Турция от Балканите и чрез Балканската коалиция - България Сърбия и Гърция да контролира проливите. Интересите на Русия са съвпадали с българските. В българската армия участват над 2500 руски офицери-доброволци. Вижте картата с която приключва Първата Балканска война и си дайте сметка какво щеше да е България. Излаза ни на южно море щеше да е от Кавала до Енос.
    Всичко случило се пасле го дължим на токсичната немска династия и лично на цар Фердинанд. Русофобната пропагнда да се записва всяка българска неудача на Русия е отвратителна.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 го шо

    14 5 Отговор

    До коментар #16 от "Интересни са ми много!":

    "соц" професори отдавна няма...това, което виждате сега са ония техни асистенти, които са се показали най-"адаптивни" в "новите" времена. адаптивността е доста относително качество, а като гледам, други качества тия едва ли имат.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Слава на България

    10 10 Отговор
    Ей, за едни долари ще продадете България. Да се вдигнем всички и да искаме неутралитет към войната. Тя не е наша
  • 22 История в документи

    15 11 Отговор

    До коментар #10 от "Само напомням":

    Русия също не е дошла да ни освобождава, а да завладява нови територии !
    "Авантюрите на руския царизъм в България"
    "Окупационен фонд, основан за създаване на Руско-Дунавска област. Сборник исторически документи"

    Коментиран от #24

  • 23 Русофилството е невежество, казва

    13 8 Отговор
    основятеля на вашата партия Димитър Благоев. Ето прочетете истината за имперската политика на россия спрямо България от руски военен историк:
    Руски историк: Как братушките станаха братоубийци
    Константин Гайворонский

    Коментиран от #29

  • 24 Само коментирам

    11 12 Отговор

    До коментар #22 от "История в документи":

    Естествено, че руснаците са си имали цели. Но поне са дошли. Защо англетата не са дошли? Или немците? Или френците? Или талянците? Или белгите? Никой западняк не е дошъл!








    Коментиран от #36

  • 25 Урюрвкос

    6 0 Отговор
    изопачаването на историята води до девалвация на национални ценности а народ без история няма бъдеще
  • 26 Въпрос

    8 6 Отговор
    За колко цента стигна до тоя извод псевдо продесоре???????
  • 27 Последната национална катастрофа

    10 5 Отговор
    Вследствие на руската окупация 1944 г., и последвалата я разруха 1989 г., България загуби 3 000 000 души без война!
  • 28 Георги

    2 7 Отговор

    До коментар #6 от "Русия, враг №1 на България":

    А колко българи от Одеса са могилизирани в Украйна?
  • 29 Георги

    1 6 Отговор

    До коментар #23 от "Русофилството е невежество, казва":

    Този историк от къде го изкопа?

    Коментиран от #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ...

    12 6 Отговор
    Русоробите са уникално племе.
    Ти му навираш фактите в очите, но то ги затваря и те плюе че си русофоб. Удобно ЗАБРАВЯ кой е БЪЛГАРИНА ГЕНЕРАЛ КОЛЕВ поради който имаме ЖИТНИЦАТА СИ И ХЛЯБ която любимата му Русия се опита да ни отнеме.
    Аре бъдете БЪЛГАРОФИЛИ БЕ. ПИСНА МИ ОТ РОБИ. Само едно помните и то както ви е казано от Русия.
  • 32 Дтига бе човек

    10 3 Отговор

    До коментар #29 от "Георги":

    Факта си е факт. Човека ти дава ФАКТИ. А ти боравиш с поклонничеството си. Аре обори го с ФАКТИ.
  • 33 Човек

    13 2 Отговор
    До горните - като говорите за Русия, какво имате предвид? Властта или народа? Властта там не действа в интерес на собствения си народ, пък какво да говорим за нашия. Най-голямата държава с най-много ресурси, пък така накисната в корупция и окрадена, че средностатистическият руснак е по-беден, по-болен и умира много по-рано от средностатистическия българин. В Русия политиците са ултра богати, а народът е беден. На запад политиците изобщо не са толкова богати, а народът живее добре. То е ясно коя система е за пример и само един циничен човек може да каже на бялото - черно. Или такъв на който му се плаща за услугата. Западът не е перфектен, но е безкрайно по-добре от Русия. Перфектното не съществува, но степени на цивилизованост - да, и Русия е ужасно изостанала. В този конфликт между Русия и Запада, изборът е много, много лесен. Западното влияние е далеч по-добро за нас, отколкото руското. И стига вече с тази история. Русия изгони турците от Балканите заради собствения си интерес, а не заради нас. След това винаги са действали срещу България, защото знаеха, че ако обединим всички територии, населени с българи, ще станем супер силни и ще се откъснем от влиянието им. Не случайно Левски и Раковски са предупреждавали да не се доверяваме на Русия, защото тя също гледа да ни пороби, което накрая се случи. Русия ни пороби подмолно, чрез манипулации и пропаганда на КГБ. Пороби ни съзнанието до такава степен, че да смятаме поробителя за брат. До ден днешен техни аген
  • 34 Трак🇧🇬🇮🇷🇺🇦🇩🇪🇯🇵🇮🇹

    12 4 Отговор
    Добър и точен анализ на реалноста
  • 35 Историк плюс

    7 11 Отговор
    "...руските интереси са по-скоро антибългарски" - пълни фантасмагории. Русия не ни е виновна за престъпното безумие на нашите управляващи тогава, начело с Цар Фердинанд. Русия изрично предупреждава, никой от съюзниците да не предприема военни действия и започва активна дипломация. За нея е много по-важно да се съхрани Балканският Съюз, отколкото интересите на Сърбия. Представете си всички балкански държави действащи заедно по време на 1-та СВ - каква сила Но ние, на Балканите винаги работим дружно против интересите си.
  • 36 вЕрно ли

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "Само коментирам":

    Я сега седни и виж началото и поробването ни и кой е БИЛ и кой не е БИЛ тука. След 500 години се сетили... като ги натирили здраво на източния фронт и единствения им изход е бил да минат от тука да им ПОМОГНЕМ, щото турските войски ядоха през 6 месеца бой от четите ни... ма нали не си БЪЛГАРОФИЛ.... помниш само историята през призмата на БКП.
  • 37 Историята

    7 9 Отговор
    Когато хората си мислят,че могат да нагласяват историята както им нареждат политиците,значи не я знаят.А когато не знае нещо човек трябва да го научи.Историкът Христо Мутафов знае,а го критикуват незнаещи.Путинофилите са толкова заслепени от русоробията,че хареат всичко,което върши любимия имиПутин и се наричат патриоти.Патриот е който обича България,а не Кремъл.Това се нарича родоотстъпничество.
  • 38 вехт албум

    3 6 Отговор
    От 10 планини,докарвате помията,за да се докажете на спонсорите си.Единствено размахвате ген.Колев и битката му с румънците и казаците-епизод от войната.А за завоят на Черна,където сме избили хиляди англофренци-ни буквичка.Идете на Дойран и вижте гробищата им.И помнете ген.Вазов-ама не ви отърва.
  • 39 Гранта ви говори

    4 7 Отговор
    А па днес по време на украинските войни настъпва отрезвяване, че американските интереси са антибългарски
  • 40 Да, ама не...

    11 3 Отговор
    С цялото ми уважение към проф. Матанов, но според мен отрезвяването не българите, че руските интереси са антибългарски е започнало много по рано и макар, че фактите са добре известни, тенденциозно се премълчават или както го нарича народа замитат се под килима. Известни са различни цитати, приписвани на един или друг възрожденец като Левски, Ботев, Раковски и други, като например: " Който ни освободи, той ще ни зароби!"
    На стр. 9 от кнгата на Георги С. Раковски " Преселение в Русия, или рускатаубийствена политика за българите " четем:
    " Всякога проклета Русия, когато е имала бой с Турция, лъгала е бедните
    простодушни Българи, че уж тях иде да освободи! Но нейната цел всякога е
    била да им разори милото Отечество и да ги преселва малко по малко в земите
    си. Нейната злобна политика се познава твърде отдавна и от това, щото тя ни в
    един си договор с Турция нищо добро не е споменала за Българи, ако и да е
    имала най-добри удобства за това. Тя всякога е само своята политика гледала,
    а собствено за завладетелните си планове е имала грижи, как по-добре да ги
    приложи в действие. "

    Коментиран от #46

  • 41 Я па тоя

    4 7 Отговор
    Вярно е, че руските интереси никога не са били кой-знае колко пробългарски, но струва ми се, въпреки това, винаги са били най-пробългарските интереси от всички останали чужди интереси. Това е може би малко трагично, но какво да се прави - не сме освободени в резултат на френско-турска или немско-турска война, пък англосаксонците са си били гъсти със султана. Та може да се каже, че руските интереси, са били най-малко антибългарските от всички.
  • 42 Айдеее

    2 6 Отговор
    Още един пенсионер-професор се сетил да го закара някой лев като плюе по Русия .
  • 43 Тоя добре ли е?

    4 6 Отговор
    Втората балканска война, известна още като Междусъюзническата, когато България воюва със Сърбия, Гърция, Черна гора, Румъния и Османската империя едновременно. По вина на безумния германец Фердинад, разбира се, който напада съюзниците си. И после Русия виновна.., ай стига...

    Коментиран от #47

  • 44 Генерал 🇧🇬

    4 6 Отговор
    Професора да каже нещо за Австро Унгария, която сключва два противоположни договора - един със Сърбия и един с България. И тя ни подтиква към войната. Русия си е следвала нейните интереси и ги е намерила в Сърбия. Но Русия е била против войната. Впрочем загубата на България е пагубна за Русия и намира отражение в последващата ПСВ. А втората балканска война е победа за австрийската дипломация(както и сръбско Българската война). Но... всички знаем какво стана с тези две империи... едната изчезна, но бе заменена от друго по-малко чудовище - Югославия. И две цивилизовани страни. Втората умря и после вампиряса. И стана едно голямо...
  • 45 Генерал 🇧🇬

    5 6 Отговор
    Професоре, сетете се коя страна имаше договор с нас за взаимозащити срещу Сърбия. Тя ни накара да започнем. И трябваше да ни помогне през междусъюзническата... Не, не е Русия...
    Преди Освобождението и до 1885 Сърбия е била проавстрийска.
    Русия не подкрепя Сърбия да ни нападне през 1885. Войната е предизвикана от австрийците. Те осигуряват заема на Сърбия за нея... Те ни дават ултиматума за Ниш. Това са си факти. Румъния 1885 също е искала да участва. Познай кой не и е дал?
    Я виж 1878 кой е изгонил сърбите от Трънско. Ще се изненадаш какво е станало...
    Междусъюзническата война е загуба за руснаците и победа за австрийците. Австрийците я организират...
  • 46 Генерал 🇧🇬

    4 8 Отговор

    До коментар #40 от "Да, ама не...":

    Не е книга, а брошура... на Георги С. Раковски " Преселение в Русия, или рускатаубийствена политика за българите", и не е на Георги С. Раковски, а е с анонимен автор. Много по кьсно, З. Стоянов решава,че е от полза за неговите партизанщини и полически борби да спомене уважавания Г.С.Раковски като автор на пасквила.

    Коментиран от #48

  • 47 Айде бе...

    7 3 Отговор

    До коментар #43 от "Тоя добре ли е?":

    Много ти куца историята, но се натискаш да изказваш мнение, с което ставаш смешен. Балканската война е само с Османската империя и когато войските ни наближават Цариград съюзниците ни отварят нови фронтови линии в гръб, а нашата армия се истегля от турския фронт. В Междусъюзническата война какво търсят руските войски в Добруджа, които също ядат як пердах от нас. А после Русия била невинна...

    Коментиран от #49

  • 48 Айде бе...

    7 3 Отговор

    До коментар #46 от "Генерал 🇧🇬":

    А защо трябва да вярваме на теб, а не на Захари Стоянов, който е бил съвременник на събитията? Достатъчно дълго такива автори, излюпени век и повече след събитията, ни налагаха да изучаваме техните фантасмагории, които нямат нищо общо с истинската история писана от хронисти и съвременници на събитията, а само с историята писана от политици и техните протежета.

    Коментиран от #50

  • 49 Ти добре ли си?

    7 1 Отговор

    До коментар #47 от "Айде бе...":

    Какво руските войски в Добруджа през Балканската война, бе?
    Я пак, на кой му куца историята?
  • 50 Генерал 🇧🇬

    3 6 Отговор

    До коментар #48 от "Айде бе...":

    Въпросът не е на кой да вярваш, а защо се фалшифицира информацията.
    Едно е да четеш писано от Г.С.Раковски особено по онова време, друго да е четеш някой неизвестен.., то няма и кой да го чете.
    Разбираш ли защо е направена манипулацията?

    Коментиран от #51

  • 51 Айде бе...

    7 3 Отговор

    До коментар #50 от "Генерал 🇧🇬":

    Кой и кога е доказал, че това не е текст на Г. С. Раковски? Аз разбирам много добре не замо защо а и кога е направена манипулацията. Тя е направена точно, когато е станала неудобна истина за режима, който е наложен в държавата, а такива примери има безброй, като се започне още от отричане на стотици, а може би хиляди сведения от съвременници на събития или описващи предания от предците си. Останали описания от древни гръцки, римски и други хронисти, въпреки невъобразимия брой съзнателно унищожени такива. За да се докаже, че българите не са заврищащи се потомци на разселили се на север от Балканите племена или бежанци от предишни войни, а нагли пришълци-завоеватели и диваци, разрушители на цивилизованите от Римляни Балкани. И всичките тези манипулации са правени от политически, а не от исторически съображения, налагани от политици и после разпространявани от протежетата им. Няма друга нация, която да има десетки, а ако сметнем и някои разлики в нюансите, стотици хипотези относно произхода си и нито една доказана.

    Коментиран от #52

  • 52 Генерал 🇧🇬

    3 6 Отговор

    До коментар #51 от "Айде бе...":

    През 1922 г. проф. Михаил Арнаудов публикува брошурата “Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите” за трети път, като я включва в еднотомното издание на съчиненията на Г. Раковски. В предговора си към брошурата проф. Арнаудов дава нови сведения и прави ценни уточнения за нея.
    Цитат:
    "Тази малка брошура е напечатана анонимно, без означение на място и на година – по всяка вероятност в Букурещ, през май 1861 г. Тя има 15 стр. и носи заглавие „Преселение в Русия, или Руската убийственна политика за Българите." В предговора на ІІ издание от 1886 г. Захари Стоянов приема, че тя е писана в 1859 г...."

    Коментиран от #53

  • 53 Айде бе...

    6 3 Отговор

    До коментар #52 от "Генерал 🇧🇬":

    Добре, нека не разтягаме още локуми по випроса дали проф. Михаил Арнаудов е представил читави аргументи за новите сведения, които съобщава. Аз мога да изброя и други професори, който твърдят различни неща, но без да се аргументират или цитират значително по късни автори, за твърденията на които има много съмнения за политическа обосновка и т. н.
    Нека да се върнем там, от където започнахме. Дали този труд е на Г. С. Раковски или амонимен не от съществено значение, при условие, че става въпрос за твърдение от проф. Матанов, че едва по време на Втората балканска война настъпва отрезвяване, че руските интереси са по-скоро антибългарски. Който и да е автора на този труд (книга, брошура, памфлет или както ви допада), той е датиран около 1859 - 1861 г. , което е цял половин век преди Втората балканска война. Освен това подобни архивни документи все още има достатъчно, сведенията от които биват пренебрегвани или обявени за невярни, от което се преиначават фактите и се пренаписва фалшификат на историята ни. После влиза в учебниците, след това друг допълва още нещо и... Защото е заявено от афторитетна личност, при това специалист в областта. Такивва неточности могат да бъдат простени на хора като мен и теб, но за други са недопустими. Точно по такива причини авторитетни личности и специалисти от чужбина , като акад. Дмитрий Лихачов, Арнолд Тойнби, Норман Дейвис, Шарл дьо Гол, Франсоа Митеран, бившия италиански президент Карло Чампи и още много други, знаят повече

    Коментиран от #54, #55

  • 54 Айде бе...

    5 3 Отговор

    До коментар #53 от "Айде бе...":

    П. С.
    знаят повече занас и ни сочат като създарели и разпространители на цивилизацията не само в Европа, а ние даже не знаем кои сме и от къде сме?
  • 55 Генерал 🇧🇬

    3 5 Отговор

    До коментар #53 от "Айде бе...":

    За "отрезвяване, че руските интереси са по-скоро антибългарски" съм писал в коментар- 44,45

    Коментиран от #56

  • 56 Айде бе...

    7 3 Отговор

    До коментар #55 от "Генерал 🇧🇬":

    Това не го оспорвам, но Австроунгария не е сама в решенията и съответно действията си, а са тандем с Русия. Преполагам да си запознат, но ако не знаеш за това, потърси информация в нета за "Райхщадското споразумение между Австро-Унгария и Русия" (при това тайно). Има го в Уикипедия, а в текста има препратки (шрифт в синьо) към по късните " Будапещенската тайна конвенция между Русия и Австро-Унгария" и " Лондонското споразумение между Русия и Великобритания ", от решенията на които почти напълно се изяснява политиката спрямо България по време и след Руско-турската война (1877 – 1878), както и невъзможността за бъдеще на Санстефанския мирен договор още при подписването му, която все още е в действие и не е променена до днес.Просто на Балканите не трябва да има достатъчно голяма държава, която самостоятелно да може да има влияние в политическите среди. Последните потвърждения за това е разбиването на Югославия на дребно, от същите които я създадоха и добре, че нямаше и най малък повод да посегнат и на територията на България, което никога не ни се е разминавало.

    Коментиран от #57

  • 57 Генерал 🇧🇬

    5 0 Отговор

    До коментар #56 от "Айде бе...":

    А, каква стана тя? Темата е Балканските войни, после някой я отклонява към Раковски, сега от няма на къде ни в клин, ни в ръкав захващате времето от преди Освобождението, за да търсите под вола теле.

    Елементарна логика - „Райхщадско споразумение”,„Будапещенската конвенция”, „Лондонското споразумение” са споразумения между Австро-Унгария, Англия,Русия.
    Но!!!?! "отрезвяването, че САМО руските интереси са антибългарски" е факт.
    Липсват " "отрезвяването, че австрийсите или английските интереси са антибългарски"

    Нещо схващаш ли?

    Коментиран от #60

  • 58 Аман от ренегати

    3 0 Отговор
    Малка част от биографията на професора-"След 1982 година е агент на Държавна сигурност под псевдонима Петър"
  • 59 изгубен шанс

    1 0 Отговор
    Кога ще дойде някой зовящ се Историк , който простичко и правдиво да обясни същината на тези войни , продиктувани икономическите интереси на Великите Сили , без да демагогства , и въвежда в заблуждение , използвайки разни клишета , като патриотизъм , или кой какво ни е отнел. Турция се държи като самостоятелна империя , която защитава своите интереси , в нефтените полета , към които Великите Сили имат апетити. Турция не е склонна да ги дели с никой. Значи Турция трябва да се разчлени , и отслаби. За пореден път се използва "машата" Русия , която пък има интереси към проливите , а другите велики сили , имат интерес към нефта . За балканските страни се отваря шанс , подпомагани от великите сили да превземат турските територии . Но за да се случи това , балканските държави трябва да действат в абсолютен сговор , и синхрон по между си . И докато има такъв синхрон в Първата Балканска Война , Турция знае , че е сама срещу всички , и сдава своите територии , на практика без много бой , като разчита да се отърве само с тези загуби , но да си запази държавата. Както обяснихме , в този момент враговете на Турция са много, дори сред нейните бивши съюзници, на които Турция е отказала своите все още нейни, нефтени полета. И тук старата българска поговорка - Лакомо ду.. кръв се.. . България която е превзела огромните територии на отстъпилата Османска Империя , почти до Босфора , не пожелава да споели част от своя пай със своите балкански съюзници, оставяйки ги почт
  • 60 Айде бе...

    0 4 Отговор

    До коментар #57 от "Генерал 🇧🇬":

    Хмм... Дискусията, която започнахме може вече да нре ти допада, но и твоето твърдение не е вярно. Темата на публикацията може да е основно за Балканските войни, но акцента беше върху невярното твърденние за момента на "отрезвяване", за което има не малко документи. Никъде не съм твърдял, че само руските интереси са били антибългарски. Това се отняся по скоро за всички "силни на деня" или както още биват наричани Великите сили. Ако трябва да съм по точен, интересите им даже не са само антибългарски, а антибалкански. Срещу интересите на цялото балканско население, което според някои ДНК анализи се оказа с повече или по малко кръвни връзки помежду си с изключение на турци и гърци, за които със сигурност се знае, че са по късни пришълци.
    Всъщност за клаузите в "Райхщадското споразумение", което е доста преди началото на Руско - турската война, първоначално се е имало предвид Сърбите, които са имали известтна автономия в Османската империя и се е допускало, че вероятно те могат да организират и създадат по голяма държава. Едва след войната става ясно, че българския етнос е най многоброен и териториите заселени с компактно българско насселение са най много. Въпреки безвъзвратно откъснатите Влашко и Молдов, след изкуственото създаване на държавта Румъния от същите европейски играчи. Тогава усилията са насочени спрямо българите и няма съсед, а и не само, който да не е бил облагодетелстван с територии населени с българи.
    Такива факти обаче са неудобни за обсъжд

    Коментиран от #61

  • 61 Генерал 🇧🇬

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "Айде бе...":

    Всъщност, да, може, но не е задължително. С изключение на вероятностите може и да може, както и може и да не може. Все пак всичко е възможно при дадени обстоятелства, но трябва да се погледне и кой прави обстоятелствата и е отговорен за тях. Според някои анализи на анализаторите има изключения даже и при абсолютната относителност, ама това все още не значи нищо. Всичко опира до мирогледа- ако виждаш черното черно то ти си гений, а ако виждаш черното бяло, то ти си гений само за самия себе си.Няма отърване от грешките на абсолюта, просто трябва ги приемем.
    Такива факти обаче са неудобни за обсъждане. Невидимите тъмни сили спъват нашите елетронно-невно импулсно мозъчно мислене, довежда до инстинктивно и животински тласък на нагона...
  • 62 Бай Златан

    0 1 Отговор
    Мръсен мошенник връщай парите,измамник дето крадеш чужди ниви!