Last news in Fakti

28 Октомври, 2022 13:29 7 668 158

Поплачи, мамо, война е…

  • украйна-
  • война-
  • радев-
  • петков-
  • русия-
  • борисов

….или ще се биете ли за Бойко, Кирил, Румен и т.н.

Поплачи, мамо, война е… - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Той бе толкова добър,
те защо ми го убиха?
И след неговата смърт
боят им нима ще стихне?


Поплачи, мамо, война е... Военният конфликт, породен от агресията на Русия в Украйна, не спира. Тежко е, тъжно е, страшно е, защото се сее смърт. Но чия е тази война? Кой я иска? Защо я иска?

Стигна се до момент, в който руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация. Руското законодателство, касаещо военната служба, посочва, че по чисто възрастов признак на мобилизация подлежат редници и сержанти до 35 години, младши офицери до 50 години и старши офицери до 55 години.

Но на какво станахме свидетели. Хиляди мъже се отправят към Казахстан, защото това е втората по дължина сухопътна граница в света с Русия. Руснаците могат да влизат без паспорт или виза. На 3 октомври казахстанският вътрешен министър съобщи, че над 200 хил. руснаци са влезли в страната от 21 септември, а около 147 хил. са напуснали през същия период, въпреки че крайната им дестинация не е ясна.

Вътрешното министерство на Грузия, където руснаците също могат а влизат без виза, съобщи, че 68 887 руснаци са пристигнали от 21 до 29 септември, а 45 624 са си тръгнали. И за двете страни не е ясно колко от напусналите руснаци са се насочили към трети страни.

Какво показва това?
Че любовта и дългът към страната са едно, но животът на всеки човек си е НЕГОВ. И понеже си е НЕГОВ, всеки човек си преценява дали е готов да го даде на Путин.

Защо е така!
Едно учение на Русия по границата с Украйна прерасна във „военна операция“, която още продължава. Тази „военна операция“ се нуждае от още ХОРА. Явно военните методи не свършиха работа. И тук идва ключът към всичко, а може би и се дава отговор на бягството на руските мъже към други страни.

Въпросът за руснаците е: Това моята война в защита на родината ли е, или е войната на Путин, в която той ме иска да участвам? Респективно аз искам ли да умра за Путин?

Тази трактовка поставя огромен въпрос. Ако Русия бе нападната, мобилизацията щеше да е доброволна и повсеместна. За родину – да, за Сталину – да, за Путину - …

Защо темата за мобилизацията не е тема за коментар в Украйна. Там бе обявена такава още в началото на военните действия и мъжете зарязаха семейство, жена, деца и уют, за да бранят РОДИНАТА. Може и там да има избягали, но са по-малко.

В Русия „скриването“ от мобилизация е широкомащабно. Какво ще се случи, ще видим. Но е ясно, че руските мъже са пред дилема - дали да дадат живота си на Путин, или не.

А у нас как би било.
Ако ни нападнат, е ясно – ЗА БЪЛГАРИЯ. Но колко са готови да се бият по волята на Бойко, Киро, Румен и т.н.
Та такава е тази тема за размисъл.

Поплачи, мамо, война е…

…. Майко, само теб една
мойта скръб да кажа мога.
Знаеш как е през война,
колко са сълзите много.

Взреш се в нечии очи
и утеха в тях подириш,
ала скръб и там горчи
и сълзи, сълзи напират...

Може би е брат умрел,
може би любим е паднал,
може би един шрапнел
е отнел прекрасна младост.

-----------------------------------
PS: Предполагам, че повечето от вас знаят стиховете на кой поет са. А онези, които не знаят, нека проверят, за да научат нещо.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 83 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    77 49 Отговор
    Крепи окраинските нацисти от хранилката на козяк, После да няма въпросчета! Z

    Коментиран от #6, #37, #53

  • 3 ТЕЗИ СТИХОВЕ

    16 50 Отговор
    ....на ПУ.ин ЛИ СА....в ОКОПИТЕ край херсон ли🤔

    Коментиран от #7

  • 4 Роза

    70 10 Отговор
    Напълно съм съгласна с позицията на автора.животът на всеки си е негов.Единствен и неповторим.А какво ще стане,ако в БГ,недай Боже, обявят всеобща мобилизация,можем да си представим!За всички ни е ясно!

    Коментиран от #70

  • 5 Българин

    115 34 Отговор
    Тази война не е наша и ние не трябва да вземаме страна в конфликта.

    Коментиран от #8, #26

  • 6 НА КОЗАТА

    18 28 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Мъжо да цунеш
  • 7 12340

    22 2 Отговор

    До коментар #3 от "ТЕЗИ СТИХОВЕ":

    за гражданска война.
    същата,като тази
  • 8 Иван

    64 42 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Войната е межди САЩ и Русия.
    Политиката на България се диктува от Козяк, няма как да не вземаме страна, гответе се за мобилизация.

    Коментиран от #40, #58

  • 9 Дето казва

    48 52 Отговор
    Шойгу - загубихме по-малко от 6 000 бойци, а ни трябват 300 000 да компенсираме загубите.
  • 10 Айде пак за руснаците,

    97 26 Отговор
    искам да поговорим за хамериканците в Афганистан, например. Защо на автора му пука за украинците и руснаците, когато американците без да обявявят ни то операция ни то война, 20 години (!) убиваха мирни хора в Афганистан. И на никой не му пукаше.

    Коментиран от #30, #76

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ам, чи

    23 60 Отговор
    Руските мъжлета били най-големите джендъри, бе! Само на истинските мъже им се умигра за фашагата путлер...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 лилк

    73 27 Отговор
    Украйна се съсипва от 2005 под давлението на Съединените американски щати и англосаконците.Извършва се чрез марионетни правителства и смяна на режими посредством цветни революций, цел да се заграбват благата и бизнесите на съответните държави и не на последно място да се приближават да границите на голямата мечка.Но нека не забравят,че който се смее последен се смее най-добре,а те горките ще са от ревящите с крокодилски сълзи.Революцийте който ще се случат в техните мултикултурни държави балони,ще ги накара да рунат,като колоси със спагетени крака.Вятъра не духа никога само от една страна.Идва видов ден и за тях.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 геноцид

    48 19 Отговор
    "Че любовта и дългът към страната са едно, но животът на всеки човек си е НЕГОВ. И понеже си е НЕГОВ, всеки човек си преценява дали е готов да го даде на Путин." много сте прав другарю , те и ук р опитеците за това при първите пукотевици , хванаха из европата ! Ако сте забравили и зеленото човече направи подобно в началото на конфликта !
  • 26 ама друг път

    11 6 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Лека корекция , специална военна операция , иначе за другото сте прав !
  • 27 Нино

    40 4 Отговор
    България НЕ Е ВЪВ ВОЙНА. Всички теории дали, кога и кой би се бил, за какво и за кого са празни приказки на човек, който желае да плаши и лъже хората.
  • 28 нннн

    57 21 Отговор
    Авторът започва от средата. А в началото бяха снайперистите на Майдан, изгорените в Одеса, обстрелваните осем години в Донбас... И се стигне до откровението, че САЩ ще воюват с Русия до последния украинец. Пък, като свършат украинците, има българи, румънци и т.н. Да не говорим за поляците, които вече загиват за интересите на Чичо Сам...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Някой си

    30 35 Отговор

    До коментар #10 от "Айде пак за руснаците,":

    Шо ? Руснаците не убиваха ли преди това в Афганистан? Питам за някои неграмотници.

    Коментиран от #45, #46

  • 31 СИМ

    38 7 Отговор
    "Военният конфликт, породен от агресията на Русия в Украйна,..." породена от целенасочени и планирани провокации. От целенасочено УБИВАНЕ и тормоз на нежелани хора, щото говорят НЕправилния език, от страна на други, решили, че са ПРАВИлните. Години обучение и обурудване на Укр. армия случайно събитие ли е?
    "Тежко е, тъжно е, страшно е, защото се сее смърт." Сърцераздирателно, и вярно. Но няма много общо с истинските причини. И трите страни в в това безумие си имат причини. Това, което говорят, са поводите и оправданията.
    "Но чия е тази война? Кой я иска? Защо я иска?..." Ако (си) отговорите на тези въпроси, безпристрастно и задълбочено, статията Ви ще бъде обективна и пълна. За момента е емоционална, леко пристрастна.
  • 32 ССС

    17 4 Отговор
    "Военният конфликт, породен от агресията на Русия в Украйна,..." породена от целенасочени и планирани провокации. От целенасочено УБИВАНЕ и тормоз на нежелани хора, щото говорят НЕправилния език, от страна на други, решили, че са ПРАВИлните. Години обучение и обурудване на Укр. армия случайно събитие ли е?
    "Тежко е, тъжно е, страшно е, защото се сее смърт." Сърцераздирателно, и вярно. Но няма много общо с истинските причини. И трите страни в в това безумие си имат причини. Това, което говорят, са поводите и оправданията.
    "Но чия е тази война? Кой я иска? Защо я иска?..." Ако (си) отговорите на тези въпроси, безпристрастно и задълбочено, статията Ви ще бъде обективна и пълна. За момента е емоционална, леко пристрастна.
  • 33 1111

    35 17 Отговор
    Евтина пропаганда срещу русия. Колкото и да виете, знаете, че сащ е вече бивш господар. Точка!
  • 34 1111

    41 17 Отговор
    Защо на конференцията в Мюнхен в началото на 22 г. зеления смешник каза гордо, че украйна иска да стане отново ядрена държава? Тогава това предизвика бурни ръкопляскания в залата, с ясната идея, че се готви под диктата на англосаксонските сатанисти смачкването на Русия. Давай Русия, вие сте прави и Бог ще е с вас!
  • 35 Мамул

    41 14 Отговор
    Извън шаблона на приспивните алабализми и нищо не значещи клишета, украинците пуснаха врага на Русия в собствената си къща. Затова сега ви гори къщата и умирате напразно засилили се към разруха и несъстояла се държава. Руснаците просто гонят "запада" от границата си, а вие украинците плащате цената. Жалко, но законите на битието са неумолими!

    Коментиран от #38

  • 36 Никола Вапцаров

    18 3 Отговор
    Писмо
  • 37 Мммммм

    24 37 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Украинците НЕ СА НАЦИСТИ! Стига вече с тази пропаганда! Тази пропаганда за нацистите, вече не върви и пред руснаците!

    Коментиран от #61, #155, #157

  • 38 Точно

    9 39 Отговор

    До коментар #35 от "Мамул":

    “Украинците пуснаха врага на Русия в СОБСТВЕНАТА си къща”!!! И защото Просия смята че тази къща не принадлежи на Украйна, че няма такава държава и нация, че Украйна е част от Руския Мир, решиха да прогонят врага си?!? Демек украинците. Що за дебил-щина и логика?

    Коментиран от #49

  • 39 Споко

    36 19 Отговор
    Ако ни нападнат със сигурност поне 2 милиона българи ще се бием на страната на Русия срещу агресор №1 САЩ, а вие евро джендърите ще треперите на Терминал 1 докато чакате самолета!
  • 40 Мммммм

    18 40 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    Войната не е между САЩ и Русия! Украинците воюват за Украйна, това няма какво да се отрече, незнам защо само го отклонявате! Украинците си воюват за Украйна, но използват САЩ, защото САЩ също печели, ако Русия загуби! За това и са съюзници! Помислете, ако можете! Ако Украйна се беше предала, Русия щеше да получи и много мощна нова армия, която можеше да обърне към Европа! При силна руска армия, НАТО също трябва да инвестира много пари в оръжие, за да са по-силни! НАТО и Европа губят от войната, на ако загубят войната загубите ще са по-големи и за НАТО и за Европа!

    Коментиран от #47, #72

  • 41 Байденко

    35 13 Отговор
    Войната не е между Сащ и Русия, а се води от наглосасонците срещу славяните.

    Коментиран от #64, #141

  • 42 Любопитен

    35 11 Отговор
    Калично бре, краварско подлого, колко укри избягаха след първата мобилизация на Зеленки - не бяха ли 10 милиона, след втората станаха 15 милиона, а след последните мобилизации на жени и инвалиди сигурно минаха 20 милиона. Като прибавим и 10 милиона, които гласуваха за присъединяване към Русия май в Укрия останаха само 1/10 от населението.
  • 43 Краси Марков

    23 4 Отговор
    Признавам си, че не можах да разбера това, което е написал Калин Каменов?!?!
  • 44 Животът си е негов

    39 11 Отговор
    ама след 15 години ще пита "А къде беше Путин и не спря влизането на Украйна в НАТО и разполагането на ракети в Харков?"
    Затова е тая война.
    А тоя Калинчо да отиде в Америка да им рецитира тия стихове.
  • 45 Убиваха

    32 10 Отговор

    До коментар #30 от "Някой си":

    .ама джихадета - терористи,създадени от САЩ, които убиваха мирни граждани и искаха да унищожат законното правителство на Афганистан.
    Законното правителство на Афганистан официално поиска помощ от СССР...
    Руснаците за 10 години избиха над три милиона джихадета, членове на АлКайда и други терористични и ислямско- шериатско фундаментални бандитски паравоенни формирования създадени от САЩ .
    За това лично си призна Хиляди Клинтън....интервюто можете да го намерите в тубата.
  • 46 tупанеее

    33 8 Отговор

    До коментар #30 от "Някой си":

    Я нАправи справка американците колко хора са убили досега с техните интервенции?
    Някой път и без интервенции, просто с дрона отгоре.
    И тогава говори.
    Само че вие виждате сламка в окото на другия...
  • 47 Украинците загубихаУкрайна

    37 8 Отговор

    До коментар #40 от "Мммммм":

    през 2014. Взеха им я изпод носа американците
    Американците контролират всичко.
    Кадруват политиката, съдебната власт, всичко.
    Нищо не става без тях.
    Бяха назначили в пост-Майданското правителство една американка за финансов министър, но понеже по конституция трябваше да е с украинско гражданство и дадоха гражданство през нощта, за да застъпи.
    Има много неща които не знаеш за истинското състояние в Украйна.
  • 48 Някоя си

    34 7 Отговор
    "Защо темата за мобилизацията не е тема за коментар в Украйна. Там бе обявена такава още в началото на военните действия и мъжете зарязаха семейство, жена, деца и уют, за да бранят РОДИНАТА. Може и там да има избягали, но са по-малко.".....
    Напротив..... Не са никак малко....всичко се видя това лято.... Пълчищата нагли укри ..... Млади силни мъже които могът да защитят родината си наглееха по плажовете ни и по нощните клубове... Парадираха с свръхлуксозни коли а искаха всичко на готово и безплатно....
  • 49 Щото ако

    19 5 Отговор

    До коментар #38 от "Точно":

    ...ако не знаеш , според нашия Закон , ако някой съставлява опасност за хората в блока , напр. пироман и заплашва жилищата и здравето на съседа си , може да се иска неговото отстраняване от собственото му жилище и вэзворяванетало му за лечение.
    Капиши рагацо ?
    И Европа вместо да подГъзва на шизитата от Фашингтон и Киев, беше редно да им сложи усмирителна риза.
    Така и територия нямаше да изгубят , а кравабойс щяха да мирясат.

    Коментиран от #55, #79

  • 50 Ти да видиш

    25 6 Отговор
    Е как кой я иска - американците, кой друг. И Русия изтощават, и Европа е на колене.

    Коментиран от #54

  • 51 Никой

    21 7 Отговор
    Малко българи ще се бият на чиято и да е страна.Българина по природа е страхлив индивид.Не се заблуждавайте от историята.В съвремения начин на живот нещата са променени до корен.Българина никога не можа да оцени думата свобода.Той не знае това чудо яде ли се пие ли се. Не знае какво да прави с нея,страхува се от нея.То и затова в държавата ни цари слободия.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Баууууу

    4 9 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Стига повтаря едни и същи дъвки бре?!?
  • 54 Дааааааа

    6 13 Отговор

    До коментар #50 от "Ти да видиш":

    По стара болшевишка традиция, врагът трябва да бъде търсен навсякъде и намерен. дори и там където не съществува!!
  • 55 И кой го каза

    0 7 Отговор

    До коментар #49 от "Щото ако":

    Шизито ли?

    Коментиран от #68

  • 56 Матей преображенски

    18 9 Отговор
    Загиват и руски войници ,факт,макар и десет пъти по-малко от украинските.Какво трябваше да направят,да почакат докато украинските фа-шис-ти навлязат в Русия ли,да започнат блиц-криг като хит-ле-рис-тите,ук-ри-те сами по себе си не са за подценяване.Руската армия тъй или иначе ще ги победи,бавно ,но славно,а за това са нужни войници,не какви да е,а добре обучени.Руското командване не подкарва стада от пу-шеч-ни го-ве-да,за разлика от украинското всу,затова никой от мобилизираните руски войници не роптае,защото разбира,че той замества поне 10 ако не и сто необучени солдати.

    Коментиран от #60, #65

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Баууууу

    7 18 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    Е всички путинофили и русофлета сте на първа линия, щом се правите на големи патриоти! Но съм сигурен че ще се скатаете дълбоко!!
  • 59 Разбирач

    17 8 Отговор
    Украинците се бият с кеф?! Мнооооого избягаха още в първите дни и както за Русия се бият чеченци,буряти,дагестанци и т.н. народности така от другата страна са 50/50 украинци и наемници.
  • 60 Прозрял

    10 20 Отговор

    До коментар #56 от "Матей преображенски":

    Русия ще изгуби тази война. При все по вече руснаци се засилва чувството за поражение!!
  • 61 Може и да не са

    21 7 Отговор

    До коментар #37 от "Мммммм":

    ама Бандера го имат на пощенска марка.
    И едни куп паметници.
    А Бандера е бил по нацист иот нацистите.
    Щом самите нацисти са го държали под домашен арест.
    И провери за клането във Волина, неговите хора са избили повече поляци отколкото НКВД при Катин.

    Коментиран от #63, #66, #67

  • 62 Наблюдател

    5 15 Отговор
    Любим прийом на проруските агенти на влияние е да сравнят България и българските политици с Русия и Путин, особено по отношение на руската агресия срещу Украйна. За да омаловажат, както е в случая нежеланието на руснаците да се бият заради кремълският психохат. И още нещо, макар, че по всяка вероятност е 4000-ник автора трябваше да понаучи поне малко руски език или са използва Гугъл преводача. Не се употребява "За родину, за Путину" а "За Родину, за ПутинА"!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Барабонката

    6 15 Отговор

    До коментар #41 от "Байденко":

    Ако войната се водеше срещу славянството ,досега да са ни прегазили 50 пъти!! Тази куха опорка се тиаражира още от времето на соца, но сега не върши никаква работа!!
  • 65 Само питам

    6 14 Отговор

    До коментар #56 от "Матей преображенски":

    Русофилите ще се биете в Украйна до последният руснак, нали?
  • 66 Баууууу

    5 15 Отговор

    До коментар #61 от "Може и да не са":

    А бре ти правиш ли разлика между национален герой и нацист?!?
  • 67 Бай градски

    6 20 Отговор

    До коментар #61 от "Може и да не са":

    Това е равносилно да кажеш ,че и Иван Вазов е нацист, след като неговия лик присъства на пощенски марки, банкноти и къде ли не още!

    Коментиран от #154

  • 68 Човече, как би приел

    13 5 Отговор

    До коментар #55 от "И кой го каза":

    твоят съсед дапродава наркотици в апартаментита си, или да върти бардак, или открито да заплашва семейството ти?
    Или просто да пусне за наемател някой бандит?
    Същото стана в Украйна.
    Обзалагам се, че ако беше станало в Португалия на руснаците нямаше да им пука.

    Коментиран от #86

  • 69 толкова години Бандера беше герой

    6 17 Отговор
    Когато Путин нападна Украйна изведнъж стана нацист, ей това преставляват лъжливите рашляци, също като гърците толкова годиниговореха за орфий че бил грък, когато историята доказа че е трак стана изведнъж обратен. на ей такива се вика боклуци.
  • 70 Николай Стоименов

    14 8 Отговор

    До коментар #4 от "Роза":

    Нищо не ви е ясно,но нека я обявят тая мобилизация да раздадат оръжие и ще ви се изясни . Слава на Русия 4842

    Коментиран от #87

  • 71 Луд

    12 1 Отговор
    А на този автор ако роднините му БЪЛГАРИ са в гърция , и мрът , и тормоз всеки ден и ревът с години какво ще прави ще вее знамето на дъгата ли или ......
    Човек трябва за миг да забрави кой е и къде е и да погледне от другата страна .
  • 72 ССС

    15 4 Отговор

    До коментар #40 от "Мммммм":

    Мисля: ако Укр. хунта не беше провела Майдан-ския сценарий, ако не закачаше руския етнос - случва се НИЩО. "Русия щеше да получи и много мощна нова армия, която можеше да обърне към Европа..." Последните десетилетия Укр. армия има и е обурудвана с руско въоръжение. Колко пъти я обърна към Европа? Какво стана с Прибалтийските държави, влезли в ЕС? НИЩО! Кух аргумент! Какво щяха да загубят, ако не провокираха войната? НИЩО. А какво загуби сега ЕС? А каква щеше да е Украйна след ВСВ ако не беше част от СССР, и сега? Територия с някакви ресурси. А сега ти ПОМИСЛИ какво се случва с ресурсите, интересни за САЩ? Ако не можеш - виж примерите, в изобилие са!
  • 73 Ми кво пък

    15 2 Отговор
    Съмянам се, че повечето от коментиращите тук са чели и знаят стиховете на Вапцаров. За тях той е руски агент и терорист. А да проверят, едва ли биха са съгласили със стихове, възпяващи борбата на испанските републиканци срещу фашизма на Франко и съюзника му Хитлер - кофти ще им е да вървят срещу тези, които считат за свои кумири.
    А кой от българите би отишъл да воюва ли? Ми, почти никой. Според изследванията, ние сме пак от първеците - цели 25% били готови да защитават с оръжие Родината си. Далеч по-добре от германците напр. - 17%. Или пък от останалите, които са още по-назад.
    А за нашата политическа пасмина, никой и пръста няма да си мръдне. Така и трябва - нали на това ни учите? Че всеки си ма негов живот и има право да живее по-добре и да ... бяга от война, живеейки на чужд гръб. Както правят сега украинците, които от почти 42 милиона останаха под 24-25 милиона.
    Едно е сигурно - никой от нас не иска дани набутват насила в една война, която изобщо не е наша и в която не харесваме и двете страни. Сега пък аз да попитам автора: Ако случайно, на улицата попаднете в престрелка между две банди, напр. на СИК и ВС, на кого бихте помогнали?
  • 74 @????

    4 15 Отговор
    УКРАЙНА ЩЕ СИ ВЪРНЕ ТЕРИТОРИИТЕ ! НО ПИТАМ ВОЙНИЧЕТАТА РУСКИ КАКВО ТЪРСЯТ В ЧУЖДА ДЪРЖАВА ИЛИ МАРОДЕРСТВОТО Е РУСКИ СПЕЦИАЛИТЕТ!
  • 75 Уса

    10 2 Отговор
    Минах през две от най-големите американски летища,които на времето бяха постоянно пълни с донаборници а днес офисите са пусти няма желаещи да умират за Сорос
  • 76 Иван

    2 7 Отговор

    До коментар #10 от "Айде пак за руснаците,":

    Преди американците в Афганистан бяха руснаците.
  • 77 Няма как да се бием

    3 8 Отговор
    За тия "пацифисти", защото са марионетките на Путлер 🤣🤣🤣
    Освен ако не ни нападне НАТО, не се вижда опасност да се бием с някой 😂
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Точно

    3 9 Отговор

    До коментар #49 от "Щото ако":

    Щеше да поиска отстраняването на “пиромана” или “хулигана”’, а не да нахлува като хулиган в чужд дом и да се разпорежда! Няма закон позволяващ на съседа ти да нахлуе в твоя апартамент за да въдворява ред!!!

    Коментиран от #135

  • 80 вятъра на промяната

    9 0 Отговор
    Нашите управници се държат с народа си като мащеха и трябва да са наясно, че няма да намерят достойни свои синове. Аз лично никога няма да взема оръжие за да защитавам хора с прозвище муньо, тиква и тем подобни говеда.
  • 81 деНАЦИфикация

    9 1 Отговор
    Путин ни спаси от ковид ще ни спаси и от фашизма!!!
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 7 Отговор
    АГРЕСОРИТЕ не са ХОРА а ВОЕНОЛЮБИВИ ТЕРОРИСТИ за тях ВОЙНАТА е ОПИАТ не им пука това защото загиват невинни ХОРА
  • 84 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор
    ТЪРГОВЦИТЕ на ОРЪЖИЯ печелят кървави пари ВОЙНИТЕ са СТРАДАНИЯ носят СМЪРТ ХАОС СТРАДАНИЯ
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Много тъп аргумент!

    1 10 Отговор

    До коментар #68 от "Човече, как би приел":

    Първо: Украйна не е пуснала никого в своя дом!
    Второ: Украйна изяви желание да бъде част от НАТО защото има за съсед държава претендираща за териториите и!
    Трето: Украйна има право да потърси защита от САЩ и НАТО поради горните причини!
    Четвърто: НАТО не е терористична организация, нито хулиган, нито пироман!

    Коментиран от #104, #108

  • 87 Прозрял

    3 9 Отговор

    До коментар #70 от "Николай Стоименов":

    Русия ще изгуби войната! Все по вече руснаци са убедени в това!
  • 88 Така ли?

    1 9 Отговор

    До коментар #85 от "ами":

    А ти вместо да даваш глупави примери, прочети биографията на Вапцаров!
    И другия пример подобен с този на Вапцаров е възстанието от 1923. Подтиквани от Русия български коминтерновци, подпалиха страната и избягаха в Русия. Кръвта пролята и от двете страни, в това безумно възстание е повече отколкото България е проляла през всичките 500 години под турско владичество. Пияницата и руски шпионин Г.Димитров-Тарабата, се спасява при господарите си, вместо да загине защитавайки “идеологията” си!!!

    Коментиран от #91

  • 89 Калин Каменов?? Щеше да напищеш

    11 1 Отговор
    Защо е Започнала тази война!! Ти написа само как!? Кой е предизвика тази война?? Нито дума!! За всяка война има причини, а ти пишеш как е Започнала!! Наплю Дежурните виновни и нито дума за тези, които организираха преврата в Украйна, нито дума за Ролята на Колективния Запад, дае подготвят, и тя да се случи на всяка цена!! Тенденциозно написано!!

    Коментиран от #90

  • 90 Кой ли?

    2 8 Отговор

    До коментар #89 от "Калин Каменов?? Щеше да напищеш":

    Естествено Просия я предизвика и започна! Всичко започна с анексията на Крим! Ако Крим не беше анексиран, нямаше да се надигне антируската вълна в Украйна! А Майдана нямаше да се случи, ако Просия не беше инсталирала своята кукла на конци Янукович!!!
  • 91 ами

    8 1 Отговор

    До коментар #88 от "Така ли?":

    не ми се ще да отговарям на лаици, но тоя път ще го направя...въстанието в 1923 г. е СЛЕДСТВИЕ на ФАШИСТКИЯ 9-юнски преврат...грешката на комунистите тогава е, че не подкрепят Юнското въстание на земеделците...
    А ти, като очевидно много "начетен", можеш ли да кажеш кой и по какъв повод е казал: "Клаха народа си така, както и турчин не го 3 клал"?

    Коментиран от #93

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Естествено

    6 3 Отговор

    До коментар #91 от "ами":

    Антон Страшимиров, и то се отнася за двете страни в конфликта! Можеш да прочетеш в записките му.

    Коментиран от #96

  • 94 До 92 Въстанието от 1923г

    1 2 Отговор
    Вустанието
  • 95 Точно!

    1 5 Отговор

    До коментар #92 от "До 88 Еъстанието от 1923 е На Оранжевите":

    Много точно! Димитров и Коларов забъркват голямата каша и след като виждат последиците, си обират крушите оставяйки страната в кръв и хаос!
  • 96 ами

    11 0 Отговор

    До коментар #93 от "Естествено":

    така ще кажеш, но ето какво ТОЧНО е казал Страшимиров:„Нито тези, които погавриха надеждите на народните маси и забегнаха, нито тези, които клаха народа си, както и турчин не го е клал, нито едните, нито другите ще помислят за тълпите жени и деца, оставени на произвола пред зима.“...а нещо да кажеш за поемата "Септември"? И там ли Гео Милев "укорява" и двете страни? Сигурно и ястребинчетата първо са клали, за да ги убият и тях? Опорките на фашисти не ме интересуват...

    Коментиран от #97, #100

  • 97 Гео Милев

    0 11 Отговор

    До коментар #96 от "ами":

    ….може да укорява всеки! Въпроса беше на чия съвест ще лежи вината за пролятата кръв? На първо място на Димитров, Коларов и Коминтерна! Да хвърлиш народа си(макар че те са руски граждани и подлоги!) на безумна борба, е престъпление! Както е престъпление да въвлечеш деца и малолетни в битка, като въпросните ястребинчета!

    Коментиран от #98

  • 98 ами

    7 1 Отговор

    До коментар #97 от "Гео Милев":

    едно си баба знае, едно си баба бае...а Деветоюнското въстание защо избухва? Я да чуем него пък кой коминтерн го е почнал...

    Коментиран от #101

  • 99 Студопор

    9 0 Отговор
    "Ако ни нападнат, е ясно – ЗА БЪЛГАРИЯ. Но колко са готови да се бият по волята на Бойко, Киро, Румен и т.н.
    Та такава е тази тема за размисъл."

    Ами то за малко да стане! Даже и писма почнаха да пращат. Ако не знаеш, Калине, аз да ти кажа...
    Относно темата за размисъл - не е размисъл, ако решението вече сме го взели. ЗА БЪЛГАРИЯ, казваш. Онази България, която през последните 37 години не направи нищо ЗА НАС. Защо да даваме нещо на държава, която не направи нищо за нас или за обичните нам хора отлкова дълго?!
  • 100 И още нещо!

    0 8 Отговор

    До коментар #96 от "ами":

    Не ме подхващай за Т.н. Съпротивително движение от 1941, защото мръсотиите които са извършили нелегалния ЦК на Комунистическата партия, и за които знам от първа ръка, нямат давност!!! За пръкването от нищото на Тато, до избиването на Антонивановци, за невидимата “съпротива” на Чавдарци……много неща мога да разкажа.

    Коментиран от #103

  • 101 Влез в час

    0 8 Отговор

    До коментар #98 от "ами":

    За тебе всичко е възстание. Деветоюнския Преврат-така е наречен от комунистическите историци!

    Коментиран от #105

  • 102 Колко книги сме

    1 6 Отговор
    прочели за това какво е комунизъм, но никой не обяснява какво е сегашния фашизъм в Украйна. Ето една моя интерпретация: Наблюдавайки какво става в Южна Осетия, Абхазия, Крим, Херсон, Запорожие, Донбас, Луганск съседните народи виждат какво ги очаква. Както казва Путин - където има и един руснак дори, това е руска земя. Затова пъдят руснаците от своята територия по всички възможни начини - от най-меки до най-тежки. Това се смята за нацизъм и фашизъм и Матушка Русия се чувства длъжна да ги "освобождава", заедно с територията разбира се.

    Коментиран от #110

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Хехе

    11 0 Отговор

    До коментар #86 от "Много тъп аргумент!":

    То затова не-терористичната НАТО нападна и разруши Либия.
    Взе участие в Ирак и афганистан.
    Тия неща ги разправяй на някоое 5-годишно дете и то западноевропейче.
    А що се отнася за Украйна, украинците отдавна си нямат държава, завладени са от американците.
  • 105 ами

    7 0 Отговор

    До коментар #101 от "Влез в час":

    първо , пише се въстание, а не въЗстание...и ако не е преврат, защо свалят правителстовото на Стамболийски, а него го убиват? но това е сложен въпрос за теб...не ми отговаряй...:)))

    Коментиран от #106

  • 106 Не аз….

    1 4 Отговор

    До коментар #105 от "ами":

    ….Уикипедията ще ти отговори!

    През април 1923 година БЗНС печели предсрочните парламентарни избори, получавайки 52% от гласовете и 212 от 245 места в парламента. В същото време партията изпада във все по-тежка политическа изолация, конфронтирайки се с традиционните партии от Конституционния блок, много от водачите на които са в затвора, с БКП, която смята правителството за свой главен враг и го определя като „фашистко“!!!

    Коментиран от #107

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Чичееее

    10 0 Отговор

    До коментар #86 от "Много тъп аргумент!":

    Оня преврат 2014 да не би перуанците да го организираха?
    Американците си го казаха- "Изсипахме 5 милиарда долара".
    И сега това дава плодове - два много близки народа се избиват за интересите на американците.
    Забалажи, дори не и за интересите на европейците.

    Коментиран от #111

  • 109 Бандера е лежал в нацистки лагер защото

    7 0 Отговор
    Го накисват Шукшевич и Мелник! Немците са, обещава ли на Украинските Нацисти Протекторат, а не отделна държа, това което сее опитвал да направи Степан Бандера!! Между тримата голями е имало Борбаза водачеството, Бандера се, оказва, на, върха заради подходящото вероизповедание, което е имал, за разлика от Мелник и Шукшевич!! Бандера, е бил слабоват физически и го е компенсира със жестокост, комплексар е бил!! Ходил съм в гр Стрий, на 60-70км на Юг от Лвов, където е учил гимназия! Старите хора казваха за него!! Човек с комплекси и много злобен!!
  • 110 Нещо не си разбрал

    7 1 Отговор

    До коментар #102 от "Колко книги сме":

    кой какво е казал.
    Путин прояви голямо търпение - осем години търпя Украйна да обстрелва Донбас.
    Крим го взе веднага защото имаше реалната опасност Севастопол да стане американска военно-моркса база.
    Всъщност Путин няма проблем в Украйна и другаде да има руско-говорящи. Има проблем когато тия държави биват използвани от Запада, най-вече САЩ и Великобритания за атаки срещу Русия.
  • 111 Отговори ти се

    0 7 Отговор

    До коментар #108 от "Чичееее":

    ….онзи преврат беше отговор на анексията на Крим!! Онова правителство на Янукович, беше инсталирано от Путин и финансирано с 16 милиарда!!!

    Коментиран от #112

  • 112 хахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #111 от "Отговори ти се":

    начи, превратът стана на 21.02.2014 г., а решение за провеждане на референдум за присъединяване към Русия - 6.03.2014...
    "Режимът" на Янукович беше подкрепен с 3 милиарда, а не с 16...:)))

    Коментиран от #115

  • 113 Типично

    2 4 Отговор

    До коментар #107 от "ами":

    За комунистически езуити! Веднъж смятат правителството на Стамболийски за фашистко, но после се дистанцират от преврата! След години вече, си присвояват активите от този “фашистки” режим, и естествено се вживяват в ролята на жертва, все едно преврата е бил срещу правителство на комунягите!! Коко езуитско!!!

    Коментиран от #114

  • 114 ами

    5 0 Отговор

    До коментар #113 от "Типично":

    писна ми да те образовам, само последно, има една рубая на Омар Хаям, става дума за общуването с г.л.упаци...намери я и прочети...:)))

    Коментиран от #116

  • 115 Референдума

    2 4 Отговор

    До коментар #112 от "хахаха":

    ….беше проведен месеци след анексирането и окупацията на Крим. Референдума беше постфактум! Янукович получи “безлихвен заем” от Русия в размер на 16 милиарда!!! Повода за този заем беше предложението от ЕС да отпусне заем на Украйна, с цел да се улесни членството на Украйна в ЕС, нещо което Путин не искаше да се случи!!!

    Коментиран от #117, #121

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 хахаха

    6 0 Отговор

    До коментар #115 от "Референдума":

    :))) ти не можеш да четеш или ако можеш, не вдяваш... РЕШЕНИЕТО за провеждане на референдум се взема на 6.03.2014...ко не разбра? Безлихвения кредит е от 3/ТРИ/ МИЛИАРДА ДОЛАРА...

    Коментиран от #120

  • 118 За Сталина

    4 0 Отговор
    Калинчо, правилното е "За СталинА". Ама така е, когато само се драще, а не се знаят чужди езици...
  • 119 ами

    4 0 Отговор

    До коментар #116 от "Омар Хаят":

    ХаяМ, драги, не ХаяТ...ама то простото си просто...една думичка от 4 букви не може да напише без грешка...:)))
  • 120 Така, така

    0 6 Отговор

    До коментар #117 от "хахаха":

    ….утре ще кажеш, че и референдумите в ДНР и ЛНР са били преди началото на войната.

    Коментиран от #122

  • 121 айде пак

    7 0 Отговор

    До коментар #115 от "Референдума":

    "….онзи преврат беше отговор на анексията на Крим!!...".:)))) значи 21 февруари е след 6 март...ще го знам занапред...:))))
  • 122 хахаха

    5 0 Отговор

    До коментар #120 от "Така, така":

    преди коя война? още 2014 годин имаше референдуми в Донецка и Луганска област, но Русия не ги призна...което беше голяма грешка...ако ги беше признала тогава и беше влязла с армия, сега нямаше да има война...

    Коментиран от #124, #126

  • 123 Уики

    0 3 Отговор
    Кажи бе отворко, правителството на Стамболийски фашистко ли беше или не? Какво казват последните опорки?
  • 124 Линк

    0 5 Отговор

    До коментар #122 от "хахаха":

    …към тези референдуми??? Резултати???

    Коментиран от #125

  • 125 хахаха

    7 0 Отговор

    До коментар #124 от "Линк":

    няма как да ти дам линк, щото ще изтрият коментара, но можеш да напишеш например "референдумы в днр и лнр 2014" и ще ти излезе в уикито...ти нали си уикипедерче...няма начин да не си доволен...:))) но да те улесня в ДНР референдумът е проведен на 11 май 2014...а в ЛНР на 12 май....доволен?
  • 126 Факт

    0 5 Отговор

    До коментар #122 от "хахаха":

    И защо Путин не призна резултатите от тези референдуми? Защото знаеше много добре легитимноста им! Защо Путин се сети след 8 години “геноцид” над руснаци в Украйна да нападне чак сега? Ама по-убедителни доводи ако може.

    Коментиран от #127

  • 127 хахаха

    7 0 Отговор

    До коментар #126 от "Факт":

    уроците ми не са безплатни, драги....не съм тук, за да ликвидирам неграмотността...вземи чети, но подозирам, че си функционално неграмотен, а на такива и господ не може да им помогне...:)))

    Коментиран от #129, #137

  • 128 цццц

    9 0 Отговор
    Войната е безспорното чисто зло! Но войната е и много доходоносен бизнес. Потоците пари не секват към избрани хора. И не спират да се източват от нашите джобове...Дезертьорите бягат от Путин. Дезертьорите - вече 10 милиона, бягат и от Зеленски. Плачат руски и украински майки. Земята в Украйна е разорана от бомбите, а хората физически се натикват в каменната ера: без светлина, топлина и храна. Тази война не е наша война и със сигурност никой няма да иска да брани имотите на крадците и земята, която вече не е българска, защото я продадоха и предадоха синовете и внуците на героите, оставили костите си за свободата и независимостта й. Плачи, българино, плачи, като не хващаш сопата да натириш лудите си политици!

    Коментиран от #130

  • 129 Едва ли

    0 4 Отговор

    До коментар #127 от "хахаха":

    ….аз, или изобщо някой ще ти плати и пукнат грош за да го образоваш! Подбирай се в бюджета отпуснат ти от Митрофанова.

    Коментиран от #131

  • 130 Не е точно така!

    0 12 Отговор

    До коментар #128 от "цццц":

    Нито една война не може да се нарече “чужда”, “не е наша”….особено когато е на прага ти. Видно е че Русия е решила да променя света в който живеем, видно е че е решила да доведе човечеството до Световна война, видно е че Русия няма да се спре само с превземането на Украйна! Само за слепите и глухите тези неща не са ясни!

    Коментиран от #136, #156

  • 131 хахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #129 от "Едва ли":

    един последен урок по пунктуация... имаш една запетайка, която не си е на мястото, а две други си пропуснал ...:)))

    и друго, последно: когато няма какво да кажеш, митрофанова ти е последния "аргумент"...:))) само едно ще ти кажа - аз контактувам директно с путин...:)))

    Коментиран от #133, #134

  • 132 БСП на Бунището

    2 6 Отговор
    300 хиляди Руснаци с напуснали Комунистическата кочина ,за да спасят ЖИВОТА си....Дорогие Товарищи,те ще се върнат в Русия след Военен Трибунал за всичките ви Престъпления....Тогава ТЕ ще бъдат Живи,а вие НЕ!!!!
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Контактуваш

    0 5 Отговор

    До коментар #131 от "хахаха":

    …..в смисъл целуваш му ану-са? Не го поставям под съмнение.

    Коментиран от #152

  • 135 Верно ли

    8 0 Отговор

    До коментар #79 от "Точно":

    Ми искаха - цели 8 години, и Мински споразумения подписваха, ама комшията не ги спазваше. И тези тролски размисли и страсти може вече да ни ги спестявате - всички знаем каква е картинката, въртенето на плочата не променя фактите. Просто колкото повече наглеете, толкова по-неприятни ставате за мнозинството.
  • 136 Верно ли

    9 0 Отговор

    До коментар #130 от "Не е точно така!":

    Хм, че той света се промени в началото на 2020, ама вие сигурно тогава сте спали. И не Русия го промени, а разни стопанисващи и спонсориращи разни лабораторийки по света.

    Коментиран от #142

  • 137 Верно ли

    8 0 Отговор

    До коментар #127 от "хахаха":

    Ха, че тея не са тука да четат, нито пък ги вълнува, да не говорим, че сигурно повечето от тях 2014та сигурно са ходили прави под масата. Тях не ги интересува истината за случващото се в Украйна, те пишат тука за да си заработят джобните, за да има за телефонче, парцалче - много по-важни неща от някакви си украинци и руснаци, по-важни и от случващото се в собствената им държава, па сигурно и от майките и бащите им. Ценностна система - йок. Въртят едно и също, даже се чудя кой им плаща за глупостите, които пишат. То все пак да убедиш някой в някаква гледна точка, трябва да имаш и умствен багаж.
  • 138 гумата

    1 9 Отговор
    Русия живее в тврор от 1917година, а преди това в безвремието на терора... В резултат на това виждаме всичко, на което едно нищожество е способно да извърши.
  • 139 Котка ученият

    5 0 Отговор
    Няма смисъл да изстисквате сълзи от очите на тези, които искате да изолирате и унищожите. Няма да те чуят или разберат.
  • 140 Рико

    1 8 Отговор
    Руснаците винаги са били недостижим, абсолютен световен шампион по дезертиране (т.е. бягство).
  • 141 разрушенко

    1 4 Отговор

    До коментар #41 от "Байденко":

    Байденко,вие Руснаците използвате мюсюлмани,за да избивате Православието.
  • 142 Факт

    0 5 Отговор

    До коментар #136 от "Верно ли":

    Светът се променя постоянно! Не само от 2020!! Технологиите също. Но днес говорим за променяне на граници?!? Насилствено и безпричинно, налагано от една садистична хунта стояща начело на Русия.
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Вирус

    2 0 Отговор
    Все се каня да питам фатките тая реклама на десислава докога ще я дъвчете тя ли е най великата
  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Напротив

    4 1 Отговор

    До коментар #145 от "Виж сега Пърдоляк":

    Ти свиквай краварите и англосаксите и евроатлантиците ще бъдете прогонени от България
  • 148 кажи ми един

    1 0 Отговор

    До коментар #146 от "САТЪРА НА ХАНА":

    РУСКИ ХАН, БЕ 🤣🤣🤣
  • 149 Ех Авторе!

    5 0 Отговор
    ,,Може и там да има избягали, но са по-малко..."
    Какво се правиш,на ударен с мокър парцал по главата...!
    Черноморието ни се напълни именно с такива избягали от мобилизацията млади украинци,със скъпарските си лимузини...!
  • 150 Комуновирус

    0 2 Отговор
    Комуновирусът е виновен в превръщането на Русия в една месия за русофилите. Путинова Русия няма нищо общо със съветските реактори, танкове,самолети и ракети. Много от тези "придобивки" на социализма са правени в Украйна и други съветски републики. Политиката на Путинова Русия е политика на зависимост от нейните ресурси, геополитически цели и стремеж за господство. Много от бедите на България идват от Путинова Русия. Ако не слушаме, ние сме вражеска страна,ще насочим ракетите и атома към вас. Какво имат против една свободна,демократична България. Да, ние нямаме тези природни ресурси,но имаме свобода и демокрация. И се стремим към по-добър живот, а не към войни. Защо не ни оставите, ние вече сме избрали с кого да се в съюз, кои политики да следваме. Ние сме за свободен свят, без цензори, принудителни мобилизации и заплахи ако критикуваме властта да ни пращат в затвора или убиват. ОСТАВЕТЕ НИ НА МИРА!

    Коментиран от #158

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Хайде спирай се вече...!

    3 0 Отговор

    До коментар #134 от "Контактуваш":

    Омръзнаха ни на всички заяжданията ти...
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Ти да видиш

    3 0 Отговор

    До коментар #67 от "Бай градски":

    ИЗЛАГАЦИЯ, да сравняваш Иван Вазов с някакъв нацик. Преди да словоблудстваш да беше попрочел малко за нацистите в Осрайн.!
    А факта, че не си прочел и незнаеш нищо за писателя, общественик и патриарх на българската литература Иван Вазов се набива от километри, жалко за теб, за предците ти, и за наследниците......
    Намерете се с онзи Мммънкащия от коментар 37, с автора на пасквилчето и се поограмотете по въпроса- Кой/Кои са клали поляците, повече и от хитлеристите!!!!!!
  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.