Last news in Fakti

11 Ноември, 2022 16:05 3 753 24

Кога синдикатите разбраха, че българите мизерстват?

  • синдикати-
  • протест

В България имитациите са на мода, това се отнася и до профсъюзите след 1989 година

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Синдикатите организираха протест. Лидерите им обиколиха де що има медия и навсякъде със сериозен поглед настояват - българите живеят мизерно, не може така, трябва да повишаваме доходите. Един дори бе толкова категоричен, че сложи голяма точка след искането си за доходите.

Браво! Така трябва! Но има нюанс. Защо чак сега загрижените за добруването и доходите на българите прогледнаха? Да не би през последните 10 години в страната да са се изливали мед и масло и профсъюзите да са били спокойни за българите? Да припомним, че имаше всяка година поскъпване на еленергията, че средното увеличение на пенсиите за 10 години кабинети на Борисов се изрази в 130 лева или по 13 лева на година. Ами средната работна заплата? Заетите в производството в България намаляват всяка година, вижте статистиката.

Но синдикатите не забелязаха тези неща. Вместо това, премиерът бе чакан и желан гост на техните конгреси, прегръщаше се с лидерите, между другото, несменяеми откакто са ги избрали и всичко беше цветя и рози.

Сега те протестират. Срещу кого? Служебното правителство не може да вдига доходи, редовно няма. Бюджет също няма. Идеално време за протести-хем показваме колко сме загрижени, хем знаем, че няма кой да засегнем, обидим или нараним. Не ми се мисли какво ще стане, ако Борисов отново оглави държавата. Синдикатите ще изчезнат от новините, всичко ще им харесва, а протестите ще са само на книга и то много премерени.

Така въпросът що е то синдикално движение и има ли то почва у нас остава без отговор. Поне засега. А лидерите на двата профсъюза, което между другото не обичат да ги определят така, ще продължат доживотно да управляват организациите си. Просто защото няма други, достойни да се справят с това.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плюс минус

    90 0 Отговор
    Години наред т.н. синдикати се криеха като мишки и не защитаваха трудещите се.
  • 2 Най-точният отговор е

    50 1 Отговор
    Вчера!
  • 3 Гост

    15 69 Отговор
    Абе писача, за последните 15 години инфлацичта никога не е стигала 18-20% както при Корчо и Кокорчо.

    Коментиран от #4

  • 4 да питам

    55 11 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    За инфлацията в ЕС пак ли те са виновни?!
    Тъпи герберопитеци.
  • 5 177

    70 0 Отговор
    Абсолютно точно, но доста дипломатично казано. Аз бих изолзвал други изрази по отношение на профсъюзите и тяхното ръководство, но ще бъда изтрит веднага. Прави впечатление,че дори и сега, при плахия им опит да направят нещо като протест, те отново са жалки. Вижте само какви са исканията им, какво увеличение на мин. раб. заплата искат. Снощи гледах какво става в Гърция, където протестират за същото при положение, че мин. заплата е два пъти по-висока от нашата при съизмерими цени. Така се воюва за заплати! Но тука нищо такова не може да се случи, поради едни особености на народа. Жалко!
  • 6 Да ама не

    37 1 Отговор
    Много точно написано!!!
  • 7 Кучето на танкиста

    57 4 Отговор
    По време на 12 годишното робство на ОПГ ГРОБ, нещо ги нямаше тия синдикати. Като ПП разрита кошера- много дейни бяха. И сега гледам продължават.
  • 8 Хахаха ;-)))

    55 5 Отговор
    "Кога синдикатите разбраха, че българите мизерстват?"
    Когато ГЕРБ не са на власт и нямят изгода вече да мълчат!!!
  • 9 Матей преображенски

    30 2 Отговор
    Ще рече,т-нар- синдикати са на служба у боко.Да припомним,КТ Подкрепа и КНСБ-бекапейското формирование,а КТ-седесарското,ама са си досущ като сиамски близнаци,лъжат работниците и ги оставят на произвола.За да няма автентична народна партия,а също и профсъюзи,управляващите зорко бдят,за 33 парират всякакви опити за народно-освободително движение,БРЦК или нещо подобно.
  • 10 мани мани

    36 3 Отговор
    не смееха толкова години да стачкуват, защото им запушваха устите с пачки лв. - през годините папкаха от сдс, бсп, дпс, ндсв ... герберастията боко уродлясляка го няма и няма сега кой да им запушва гладните устички ... също така и не смееха, защото ги беше страх от бойко разбойко ... капиш? - си, капито дон мафиозо, си!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Шопо

    15 3 Отговор
    Държавите от ЕС са готови да предложат работа на мизерстващи българи в трудоспособна възраст, пенсионери и инвалиди ковид да ги яде.
  • 13 Кога профсъюзите разбраха, че хората миз

    27 1 Отговор
    Когато им дръпнаха килимчето под краката.
  • 14 Тити

    23 3 Отговор
    Докато беше Бойко на власт не смееха да надигнат глава къде бяха те тогава.
  • 15 Промени

    28 1 Отговор
    Тея профсъюзи трябва да се издържат само и единствено от членски внос - е тогава ще стане ясно какво правят.

    Коментиран от #19

  • 16 Лъки Лукиано

    22 1 Отговор
    профсъюзите в цял свят са в ръцете на мафията !!!
  • 17 Гост

    20 1 Отговор
    Единия от така наречените лидери е морски капитан(военен),а другия е офицер от Строителни войски!ГОЛЕМИ синдикалисти!!!
  • 18 сара

    17 1 Отговор
    Това са едни напълно неадекватни хора. Размахват статистики, цифри и компетентност, но си нямат и понятие какви са наистина условията, в които работят хората. И 1000 лв да направят заплатите трябва да има производство и кой да ги плати. Тръгнали да показват цени от стола на Нс - популизъм в най-див вид. Да не би да вдигнат сега цените там ?
  • 19 пери

    26 1 Отговор

    До коментар #15 от "Промени":

    Че те се издържат от членски внос. В държавните институции да членуваш в синдикат е насила, без значение дали искаш или не. Членският внос е процент от минималната заплата и затова синдикатите драпат да се вдигне, защото и в техните касички автоматично влизат повече пари. Въпросът е какво правят за членовете си срещу тези пари? Ами ясно е - НИЩО. Това са тотално паразитни формирования. И въпросът, който коментиращите много правилно задават - досега къде бяха - е много намясто.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Иво.

    3 1 Отговор
    То е ясно, че синдикатите са купени да си малчът и не са като европейските. Но какво правят другите институции за увеличаване на доходите на хората..нищо! После се чудим защо младите бягат или защо има толко безработни!!! Тия пак нещо поскаха за този народ! С тази скъпотия и тези ниски доходи ще продължава да няма работна ръка!
  • 23 ГЕРБ=ДПС=БСП

    4 0 Отговор
    Синдикатите са НЕКАДЪРНИ И КОРУМПИРАНИ, "спят зимен сън" над 10 години. Заплатите на бедните могат да се повишат не самоо за сметка на робовладелците/работодателите/. Но и за сметка на държавата и богатите, като се въведе НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ и ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИ.
  • 24 ГЕРБ=ДПС=БСП

    3 0 Отговор
    СИНДИКАТИТЕ МОШЕНИЦИ се борят само за богатите. Борят се за еднакво процентно увеличение на всички заплати с 20%. Т.е за богатите както винаги увеличението ще е много по-голямо отколкот за бедните. За увеличение на МРЗ с 142 лева и за увеличение с над 1000 лева на депутатски и министерски заплати. И с над 2000 лева на заплата на резидента Мунчо Радев.


    Трянва да има ограничение и да не може да се стачкува за увеличавне на заплатите, които са по-високи от средната заплата. И за пенсии, които са по-високи от средната пенсия.