Last news in Fakti

28 Ноември, 2022 07:50 3 356 49

Защо чужденците не ни познават?

  • история-
  • култура-
  • чужденци

Ако те бяха запознати с ценностите на българския дух и историческо минало...

Защо чужденците не ни познават? - 1
Снимка: БНР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Зададох си този въпрос за първи път когато прочетох статията „За Сърбия“ на Виктор Юго. Тя е посветена на Баташкото клане. Авторът бърка България със западната ни съседка. „В сегашния час, съвсем близко до нас – пише той – пред очите ни се убива, опожарява, краде. Режат се гърлата на майки и бащи, отвличат се деца, за да бъдат продавани, тези които са прекалено малки, се посичат със саби на две. Градът Балак от 9000 жители е намалял на 1300.“

Той не знае, че последния турски войник е напуснал Сърбия още през 1867 г. Той не може да бъде упрекван за тази грешка, защото по това време няма нито телеграф, нито телефон. Юго дори не разполага с пишеща машина. Освен това България не съществува на картата на Европа. Писателят току- що се е завърнал в родината си след деветнадесетгодишно заточение на остров Гернозе. Балканите са някъде далече, населени с християни, попаднали в лапите на Отоманската империя. Не може да става дума и за Гърция, защото тя е освободена през 1832 година. Юго явно е информиран от очевидци.

Според присъстващи на приема даден от Жак Ширак по случай гостуването на Жельо Желев, френският президент е произнесъл слово в което е казал: „Навремето в Европа е имало две държави – България и Франция...“

Това негово мнение заслужава обяснение, или защо са толкова малко хората, които знаят нещо за България? Пример на примерите е мистерията, с която е обкръжено „Славянското евангелие“ в Реймс. Тези дни по случай Коледните църковни служби, готическата катедрала ще пращи от богомолци. Приятели от столицата на „Шампанското“ ме информираха, че в средновековния храм често пеят български хористи. Знаеха ли нашите певци, че една от най-ценните френски реликви вероятно е българска? За да се намери отговор на различните предположения относно произхода на Евангелието е необходимо да се търси във всички посоки, докато се намери най-близкото до истината. Предложих на професор Божидар Димитров – да търсим заедно. „Всичко това се знае! - отсече той, по същия начин по който ми отговори, когато го призовах да сложим табела на български на гроба на цар Самуил.

Първо, защо евангелието в повечето случаи се счита за „руско“? По две причини. Първата е принцеса Анна, дъщеря на Ярослав I Мъдри от Новгород, която се венчава с френския крал Анри I. Според преданието, тя донася като зестра „Свещенната книга“ и втората е - посещението на Петър Велики в Реймс на 27 юни 1717 година. До този момент църквата е считала, че книгата е свещена, без никой да прониква в съдържанието ѝ. Въпреки това няколко поколения френски крале са били коронясвани пред нея. Когато руския цар отваря евангелието и започва да чете (предполагам на глас) страница написана на църковнославянски, за присъстващите заключението е окончателно – евангелието е руско.

„Свещенната книга“ е луксозно издание, с твърди корици. Било е покрито със злато и скъпоценни камъни. Страниците са илюстрирани с цветни рисунки от майстори зографи. Подобен екземпляр едва ли е един единствен. Следователно изработката е извършена от манифактура специализирана в книгоиздаване. В началото на 11 век, когато става покръстването и царуването на Ярослав I Мъдри в киевска Рус, на руснаците едва ли им е било до книговезане на луксозни книги. Петдесетина години преди покръстването, предшественикът на Ярослав I - Святослав I, в съюз с византийският император Никифор Фока минава Дунава и разбива българската армия. Войниците му палят и рушат всичко, което е по пътя им. Много е възможно една от плячкосаните реликви да е наричаното днес „Славянско евангелие“. Тази версия никой не е разработвал досега. Има и други неразработени теми за връзките между България и Франция, като тази на Император Балдуин, както и останалите доброволно у нас Кръстоносци.

От българска страна за съжаление се организират изложби и представления, които остават или незабелязани, или не са в интерес на България. Ето някои от тях. По случай годишнината от създаване на кирилицата, българският културен център инсталира 5-6 пейки на брега на Сена, под формата на букви. Хората сядаха да изпушат по цигара и си отминаваха. Изложбата, посветена на „Тракийските крале“, организирана от тогавашният министър на културата Вежди Рашидов, запозна френската публика с връзката между траките и гърците. Полза за България – никаква! В българския културен център се прожектират филми за "Настинарки" и "Кукери", които свидетелстват за всичко друго, но не и за връзки с европейската цивилизация.

Зъболекарят ми е евреин, роден в Алжир. Не знаеше нищо за спасението на българските евреи. Разпространи казаното от мен и ме запозна с негови приятели от общността. Питат защо никой не казва нищо, за тази изключителна човешка постъпка на българите. Тяхната общност във Франция наброява повече от един милион хора. Аз обаче не разполагам с три живота, за да ги обиколя всички.

Как постъпват другите? По настоящем Лувъра организира изложба посветена на Туркменистан. На историята и изкуството на бившата съветска република, която дори не е в Европа. По главния телевизионен канал на Франция, се прожектират документални филми, посветени на „Пътя на коприната“ и делото на завоевателя на централна Азия – Тамерлан. Президентът на Франция Еманюел Макрон се готви да посети Самарканд в началото на Новата година!

Защо ни е да ни познават? - може би си казват някои убедени, че сме си достатъчни такива, каквито сме. Едва ли мислят по този начин стотиците български студенти, чиито брой в чуждите университети расте. Същото неприятно усещане изпитват и работещите на Запад българи.

И ако бяха запознати чужденците с ценностите на българския дух и историческо минало, щяха ли да повярват така лесно, че ние сме посегнали на Папата, отровили либийските деца и взривили „Кримския мост“?!


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    30 2 Отговор
    Те почти половината от българите в България мислят , че Кирилицата е създадена от Кирил и Методий, какво остана чужденци да знаят къде е Батак ‼️
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    37 3 Отговор
    ИЗВИНЕТЕ но от 32 ГОДИНИ нямаме КУЛТУРА нито ЦЕННОСТИ
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    28 0 Отговор
    Вазовото стихотворение „Възпоминания от Батак" (Разказ на едно дете) е написано по разказа на Иван Тодоров Ганев, който по време на Баташкото клане е бил малко дете и впоследствие приютен в дома на Вазов. Стихотворението е написано през декември 1881 година в Пловдив.

    Да си спомним...

    От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак?
    Хе, там зад горите... много е далече,
    нямам татко, майка: ази съм сирак,
    и треперя малко, зима дойде вече.
    Ти Батак не си чул, а аз съм оттам:
    помня го клането и страшното време.
    Бяхме девет братя, а останах сам.
    Ако ти разкажа, страх ще те съземе.

    Като ги изклаха, чичо, аз видях...
    С топор ги сечеха, ей тъй... на дръвника;
    а пък ази плачех, па ме беше страх.
    Само бачо Пеню с голям глас извика...
    И издъхна бачо... А един хайдук
    баба ми закла я под вехтата стряха
    и кръвта потече из наший капчук...
    А ази бях малък и мен не заклаха.

    Коментиран от #9

  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    30 0 Отговор
    🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
    Шести път цитирам Вазов❗
    Пет пъти неговите стихове бяха
    П.Р.Е.М.А.Х.Н.А.Т.И.
    😒😒😒😒😒😒😒

    Коментиран от #7, #14

  • 7 хахахахаха

    29 1 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ти какво очакваш тук не е на почит поезията (освен ако не е някоя глупост) нито пък реалността тук се търси само празни приказки за русия и сащ и нищо повече просто клюкарска пейка пред някоя къща на някое село това е а ти се притесняваш че трият вазов та те дори не знаят че си го цитирал или някои от модерните модератори може и да не знаят кой е…

    Коментиран от #15, #20

  • 8 пълни безсмислици

    7 13 Отговор
    е и какво като не ни познават проблем ли има някакъв ? вие познавате ли сенегалската култура ? какво ни интересува нас че някой си не ни бил познавал ми добре свят голям това не е фейсбук или инстаграм …
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ЧИЧО БАЙ Х БЛАГОДАРЯ ВИ
  • 10 Стефан Стамболов

    18 1 Отговор
    Даааа, интересна статия и вярна.
    ЛЮЛКАТА НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА - БЪЛГАРИЯ Е НЕПОЗНАТА И ПРЕЗИРАНА....., ЗАЩО ЛИ....?????
    А ПРИМЕРИ ИМА ОЩЕ МНОГО:
    1. КХАН ТРИВЕЛИУС - СПАСИТЕЛЯ НА ХРИСТИЯНСТВОТО, ВЪЗПЯТ И ОБОЖЕСТВЕНИ ОТ КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА.
    2. ЕРАЗЪМ РОТЕРДАМСКИ......, НЯКОЙ ДА ЗНАЕ, ЧЕ ИМА БЪЛГАРСКА КРЪВ И ТО ЦАРСКА....?
    ЗАЩО ЛИ НЕГОВИЯ ПЪРВИ ФИЛОСОФСКИТРУД Е "ЗА САПУНА И ВОДАТА".....?
    И КАКВО ИСКА ДА КАЖЕ......?????
    ГЕНИАЛНА ИРОНИЯ НА ГЕНИАЛЕН ФИЛОСОФ С БЪЛГАРСКА КРЪВ - ПОТОМЪК НА АСЕНЕВЦИ!
    ХАХАХА, НО ВРЕМЕТО ПРИКЛЮЧВА И ПОТЪПКАНАТА ИСТИНА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НАЯВЕ!
    А ИНАЧЕ......, ОТ ДРЕВНИ ВРЕМЕНА МАСАТА Е ЗАСТИНАЛА В СВОЕТО РАЗВИТИЕ........

    Коментиран от #12

  • 11 България

    23 3 Отговор
    В сегашния си вид е като някой раздърпан клошар да те дърпа за ръкава, и да ти се хвали колко голяма работа е бил едно време....На кой му пука? Дайте първо сега да я направим достойна за уважение, пък тогава сами ще се интересуват кои сме, що сме...
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 1 Отговор

    До коментар #10 от "Стефан Стамболов":

    А защо самите ние не пишем никъде за това че :
    🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
    " Прабългарският календар е най-стария в света, признат от ЮНЕСКО."
    🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
    Сякаш днес Паисий е написал:
    " ..... поради что се срамиш да се наречеш болгарин..."
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 един от многото

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    И после се чудим защо чужденците не ни познават!
  • 15 стария моряк

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "хахахахаха":

    Ама я ги питай нещо за "Властелина на пръстените" , "Между звездни войни" или за третия пол!
  • 16 абе, чужденците не искат да ни знаят

    5 0 Отговор
    Наште тикви към шенген тръгнали.
    Изпадналите фаши сти се подиграват викайки ни; булгарише катастроф
  • 17 Андроникий

    9 0 Отговор
    Защото са неграмотни, затова. Просто е. Резултатите на либерастткото образование. Впрочем видни и в БГ.
  • 18 Цитат

    8 5 Отговор
    Святослав I, /княз НА КИЕВСКА РУС демек УКРАИНЕЦ/в съюз с византийският император Никифор Фока минава Дунава и разбива българската армия. Войниците му палят и рушат всичко, което е по пътя им.
    И сега ние помагаме на тези зверове

    Коментиран от #19, #22

  • 19 Наблюдател

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Цитат":

    То си им е в кръвта още от тогава
  • 20 тука е така...

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "хахахахаха":

    Как си представяш да сложат модератор за всяка статия, който да чете всички коментари и да трие неудобните? Това се извършва от "специални" тролове, на които задачата е хем да пишат глупости, хем имат права да трият всички истини, които противоречат на тролската им дейност, добре са аргументирани не могат да ги оборят. Това го има по всички сайтове, но тук ем най очевадно.
  • 21 123

    8 1 Отговор
    Чужденците ви познават много по добре отколкото вие се познавате.Хунобългари смесени с местното население на ИРИ.А какви сте сега, как живеете и как ви виждат хората от другите страни, идва от това как вие се представяте чрез действията си и действията на политиците и правителството.Никой не ви иска в Шенген заради корупцията и беззаконнието по гранницата и в правителството на всички нива.Каква е държавата и как живеят хората в страната се прави от жителите на тази страна, не от някоя друга страна. Като си избирате крадци и измамници да ви управляват, резултата ще си е съшия от преди 30 гдоини.За съжаление двете години на обучение на двамата завършили в Хравард, не могат да изместят 20 години обучение в България, достойни бай Ганяовци са си.Над тези които ви управляват народа няма никакъв контрол, няма отчетност няма контрол.И тези политици нямат никакво намерение да работят за народ, а за собствен финансов интерес,за това няма и да имате правителство.Когато всички са в управлението всеки един крадец гледа другия крадец.та крадене няма или е много малко, докато крадеца от другата партия разбере че се краде. Когато една банда крадци упрвлява държавата крадът колкото могат безнаказно и безотчетно,без никой да може да ги махне.

    Коментиран от #23

  • 22 123

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Цитат":

    По исторически източници от късната античност и ранното средновековие.Основател на Киев е Самбат брат на Каган Кубрат, в тези земи са живеели Анти(смесица от племена които по късно са прекръстени на прабългари и славяни) А мнозинството от така наречените прабългарски племена под управлението на наследника на Кубрат сина му Боян са си останали вУкрайна и южна Русия, сега ги наричат украинци и руснаци. Воложките българи са само част от племената, наречени Българи през 630 година.Дунавските Българи никога не са имали титлата Кан или Хан за владетел, Ползвана е Каган и Канас-император

    Коментиран от #24

  • 23 Айде бе...

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "123":

    Ами за такива гласувате бе ние как да ги изгоним, когато вие ги назначавате да ни управляват и то едни и същи при всички избори? Кой искаш да упражнява контрол освен аз, ти и всички такива като нас? Ако чакаш "някой отгоре" да ги контролира и да ги завръща, няма да го дочакаш! Каквито и контролни органи да си назначават те винаги ще са тяхни, а не наши. Вместо вечно да ревете, че само мошеници ни управляват, вземете се в ръце и престанете да ги чакате сами да си заминат.

    Коментиран от #25

  • 24 Да, ама не...

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "123":

    И титла Каган никога не е ползвана от българите, която всъщност е произвона от "Велик хан" и е ползвана от тюрки. До средата на XVIII век никой не е даже споменавал за връзка между българи и тюрко, докато Иохан Тунман го налага и после се подхваща от всички силни на деня, за да заличат българския етнос, култура и минало.

    Коментиран от #26, #28

  • 25 123

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Айде бе...":

    Правилата за избор на управлението на правителство в България са направени преди 30 години от професионали наследственни крадци и убиийци от БКП, чиито наследници и сега упрвляват. Когато си изберете най добрите от наследництие на БКП които са строители а не крадци и измамници, тогава ще потръгнат работите.Те никога не са имали намерение да управляват държавата за да служат на народа а на себе си, за това България е все още крепостна феодална държава.

    Коментиран от #27

  • 26 123

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Да, ама не...":

    Каган Боян или Тихомир да звучи наТюркско това име? Царски род Дуло Произхождащ от Императора на Хуните Атила,Кубрат заложник на Аварския хаганат от дете в Константинопол, освободен в 630г за да претендира за престола на Аварите и поддържан от ИРИ започва гражданска война в хаганата , а племената напуснали хаганата са наречени Българи.Крум е роден в района на Австрия и Унгария.

    Коментиран от #29

  • 27 Айде бе...

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "123":

    От БКП няма добри, по добри и най добри, те всички са еднакви. Аколко са строители можеш да съдиш само от 45 години социализъм, когато се хвалеха колко много са построили в България, а тя беше почти непострадала от ВСВ спрямо разрушенията в западните и особено южните ни съседи, които бяха ни изпреварили с десетилетия. Докато ги избирате за депутати нямаме никакви шансове!

    Коментиран от #30

  • 28 123

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Да, ама не...":

    До 18 век, на запад е ползвано името Татария за днешна Русия, тогава Руските учени излизат тезата че Воложките Българи са татари и от Тюркски произход и така го прехвърлят на Дунавските Българи.Дунавските Българи са Сармати преди да ги наричат Хуни, и са си Средно/Източно европейски местни животновъди номади а не дошли от средна Азия тюрки..
  • 29 Да, ама не...

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "123":

    Стига с тия опорки от соц времената. Българите са произлезли от Балканите и част от тях отново са се завърнали. Прочети поне какво е писал Йоан Малала още два века преди пристигането на Аспарух и войската му. " И така, споменатият Ахил заминал заедно с Атридите, като водел своя собствена войска от три хиляди души, наричани тогава мирмидонци, а сега българи. " За справка: Йоан Малала - "Хронография" ГИБИ том 2 стр. 206. (издание на БАН, има го в интернет) За сведение, според древните хронисти Ахил тръгва от остров Егина намиращ се в залива пред Атина.

    Коментиран от #32

  • 30 123

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "Айде бе...":

    Ами вие си ги избирате, А това че България е неунищожена от ВСВ, не означава че Руската окупационна воийска не е ограбила и разорила страната, което става до 1947. прз 1955/45 е избит от БКП новосъздадения елит на България от 1878 г.БКП си създава нов елит от разбойници, крадци и овчари които нито знат нито могат но правят каквото парията нареди,който управлява и сега.
  • 31 Анонимен

    5 1 Отговор
    Още една патрЕотарскса статия за повдигане на духа на един пропадал народ, който почти винаги е бил на дъното на Европа. Затова и никой не знае...Ако бяхме на върха всички щяха да знаят. Смешни и жалки напъвания на които чужденците се смеят. Къде са тия огромни книжни богатства които уж били създадени, къде са ОГРОМНИТЕ културни останки и т.н. Хора събудете се вижте сега какво става и дали нещо да направим за да е по-добре.

    Коментиран от #38

  • 32 123

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Да, ама не...":

    Народ носещ името Българи на Балакните няма до 670 , въпреки че има информация за кутригури от 430 година живеещи в сегашните Български земи и служили в армията на ИРИ. Информацията от Иван Малала (оратора) е от към 500 година след христос., той е писал митичната история на Египет, единственното вярно нещо от неговите 18 книги е Царуването на Юстиниан 1, и походите на Марциан в Северна Африка през 563г.Разделението на Балканите на Груцка и Българска езикова зока е от 3500г преди христос когато Гърците и Българските племена /тракиици се заселват на Полуострова. А Балкан е турския превод на Кървав/Червен

    Коментиран от #33, #34, #37

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ха, ха, смешник!

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "123":

    Айде пак соц. упорки! "Балкан" няма нищо общо с турците защото е название много преди тях. Името е още от древността и произлиза от библейския герой Тубал Каин ( също Баал Каин > "Балкан", а римляните преименуват във Вулкан), който според легендата е първия ковач. Едно от многобройните племена на скитите също е наречено Тубал.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Якото турско съжителство

    7 0 Отговор
    Цитат: „В сегашния час, съвсем близко до нас – пише той – пред очите ни се убива, опожарява, краде. Режат се гърлата на майки и бащи, отвличат се деца, за да бъдат продавани, тези които са прекалено малки, се посичат със саби на две. Градът Балак от 9000 жители е намалял на 1300.“

    Лелеееее, а нашие ученичета в час по история учат за якото турско съжителство?!!?!?!?
    Значи, представете си колко трябва да се ореже, лъже и преиначи за да стане тва съжителство!!
  • 37 Я па тоя

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "123":

    Ай де бе, верно ли??
    Е как така никой не е чувал за българите до седми век, а пък през 4 век Флавий Юлий Валент - император на Източната Римска империя излязъл на война срещу българите ( на гръцки от архива-Саниксар на Цариградската църква стр. 292)..., или че бългaритe имaт дoгoвoр oт 482 г., пoдпиcaн мeжду бългaрcкия цaр Бoжaн и eдин oт нaй-извecтнитe рaнни изтoчнoримcки импeрaтoри Зeнoн.
    Тoвa, чe вce oщe учим бългaрcкa иcтoрия пиcaнa oт чуждeнци, нe знaчи, чe Бългaрия нe е cъщecтвувaлa.
    Бългaрия и Източната Римска империя имaт мирeн дoгoвoр oщe oт 482 г. cрeщу ocтгoтитe!!

    Коментиран от #46

  • 38 Я па тоя

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "Анонимен":

    В научните среди ни знаят много добре.
    И само две въпросчета за размисъл:

    Защо Европа си затваря очите за гърците да присвояват тракийската култура?
    Как така имаме държава 1150 г, преди гърците, а нас никой не знае?

    Коментиран от #39

  • 39 Анонимен

    1 2 Отговор

    До коментар #38 от "Я па тоя":

    На тебе кой ти каза че в научните среди ни знаят много добре? Сигурно си го прочел в някоя подобна статия...

    Коментиран от #40, #41

  • 40 'къф ти е проблема

    4 1 Отговор

    До коментар #39 от "Анонимен":

    А ти какъв си, че твърдиш обратното без да посочваш нешо, което да потвърждава подобна теза и на всичко отгоре търсиш отговорности?
  • 41 Я па тоя

    6 1 Отговор

    До коментар #39 от "Анонимен":

    Ами елементарно е бе, когато се стигне до средновеквната история (която е наука) щеш не щеш се сблъсваш с трите фактора за онова време (то други не е и имало) Римската, Българската, Франкската държава и империя.

    Та на тебе кой ти каза че в научните среди не ни зная изобщо? Сигурно си го прочел в някоя грантова статия...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 1 Отговор
    Живях известно време в „Еропата”. Установих тотално неглижиране от европейците спрямо България, древна и съвременна. Ние сме по-долу и от циганите. В най-добрия случай европейците ни съчувстват. –„О българин, е какво пък, човек не избира какъв да се роди.” Това не е виц... Нека да сме наясно! По света материалната ни култура се представя като романска или византийска, а напоследък е модно да се представя за „тракийска”. Духовната ни култура е пък „славянска”- Реймското евангелие над което са полагали клетва френските крале при коронясването си е „РУСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ПАМЕТНИК НА СТАРОСЛАВЯНСКИ” според РАН. По всякакъв начин ни трият от световното битие. Това не е от вчера и днес, например прочетете в „Кандит” от Франсоа-Мари Аруе /ВОЛТЕР/, за българите и техния цар.
    "В евангелие чист ръкопис български безценна драгоценност - наша древност на него клели са се вси царе францушки с велика набожност и дълбока вярност", пише . Георги Раковски в книгата "Българио, майко мила". И това е точно така.
    Реймско евангелие е написано на старобългарски език, поне първата му част, която е кирилският текст от евангелието. Това е научно доказан факт, докато за глаголическия има различни хипотези. И той обаче май е преписан от по-стар български оригинал, както смятат повечето специалисти.
  • 44 Адам Хилтън

    3 2 Отговор
    Викторианска Англия да не е била подробно запозната с индийската или африканската култура? Не нали? Тогава защо днешна Западничания да се запознава с българската? Колонията е принудена да приема културата на колонизатора - затова в нашите училища английски и немски се учи, пък в техните български не се учи.
  • 45 бай Даньо

    4 1 Отговор
    Ех колко чудно !? По целия свят сме разпространили идеята че сме най корумпирана държава с най мръсното море, най лошата медицина, най ниските заплати, най грозните мутри, най тъпите учени, най пияните шофьори , изобщо най лошото място за живеене в познатата вселена, колко усилия положихме за тая корона и пак няма и една дума добра за нас ... чудна работа !?
  • 46 123

    0 2 Отговор

    До коментар #37 от "Я па тоя":

    Император Валенс има договор с Фритижерн Хан или предводител на Готите(тревинги и гретунги), които под натиска на Хуните поискват убежище от ИРИ император Валенс 375г., заселени са в Северна Тракия и са заставени да гладуват, при което те възстават и с помоща на Хуните(Българи) и Аланите разгромяват и убиват Императора Валенс при Адрианопол(Едирне в Турция сега) 378г.

    Коментиран от #47

  • 47 Я па тоя

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "123":

    32 123
    00ОТГОВОР
    До коментар 29 от "Да, ама не...":

    Народ носещ името Българи на Балакните няма до 670



    Опаа, кво стана бе?
  • 48 Момчил

    0 0 Отговор
    Защото над 95% от тях са кръгли и..при, вярващи на западните медии ,които изливат върху нас помия от поне 1 век. Уж сме малки и незначителни,а винаги се сещат да ни опишат като диваци,варвари и т.н.,което говори явно, че сме всъщност доста значими в световен план и очевидно ги в страх от нас по една или друга причина.

    Коментиран от #49

  • 49 Момчил

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Момчил":

    95% от тях са кръгли и..оти.