Last news in Fakti

28 Ноември, 2022 09:07 3 660 43

Милен Матеев пред ФАКТИ: Явно е, че промените в Изборния кодекс са предварително договорени на някакви тайни преговори

  • милен-
  • матеев-
  • пп-
  • избори-
  • парламент-
  • герб-
  • дпс-
  • бсп

ГЕРБ, БСП и ДПС се опитват да направят така, че да бъде подменен вотът на българските граждани, казва депутатът от „Продължаваме промяната“

Милен Матеев пред ФАКТИ: Явно е, че промените в Изборния кодекс са предварително договорени на някакви тайни преговори - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В петък вечер депутатите удължиха работното си време до приключване на дебата по 16-те параграфа от доклада на комисията по правни въпроси за второто четене на промените в Изборния кодекс. Ден преди това – в четвъртък и след близо четири часа дебат, бе гласувано единствено наименованието на законопроекта - Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. А водещият заседанието Росен Желязков го определи като "може би най-безспорното нещо в него". Какво се случва в пленарна зала… Пред ФАКТИ говори Милен Матеев, депутат от „Продължаваме промяната“.

- Г-н Матеев, защо промените в Изборния кодекс предизвикват такива страсти в пленарна зала и накъде отиват нещата?
- В момента има достатъчно стабилно мнозинство, което застава зад хартиената бюлетина, така че нещата най-вероятно и логично е да отиват към приемане на тези предложения. Ние през цялото време призоваваме за здрав разум и истински дебат по Изборния кодекс. Ние сме на мнение, че не трябва да се правят такива драстични промени. Скрито, на тъмно и прибързано.

- Видяхме и нещо ново, след като младежката организация на БСП излезе със свое становище, че не е добре да се връща хартиената бюлетина. Тази позиция стана и повод за дебат в пленарна зала…
- Всички видяхме тази новина. Принципно не е редно да се месим във вътрешните дела на друга партия, но това със сигурност е индикатор, че не всички в БСП са съгласни с тази деградация, която в момента показва тяхната партия. Точно младежите са тези, които дават тон, различен от този, които води ръководството на партията. Така че все пак има надежда за БСП.

- Защо „Продължаваме промяната“ крие кода от машините и не го дава на другите партии, включително и БСП. Георги Свиленски и Кирил Петков размениха тежки думи в дългия петъчен работен ден на парламента …
- Нещата са много прости. Ще ви върна към 28 септември (б.р.- с решение на ЦИК на 28.09.2022 г. Министерство на електронното управление осигури достъп до изходния код на машините за гласуване на представителите на политическите партии, които са регистрирани в публичния регистър на ЦИК. Процедурата бе извършена при спазване на изискванията и правилата, определени от Министерство на електронното управление, които са публикувани на интернет страницата на МЕУ.), когато всички представители на партии можеха да се запознаят с него и да го получат. Смешно и абсурдно е някой да предлага на някого някакъв код за машина. Това не са кодове от банкови сметки или нещо друго.

- До колко сте сериозни в думите си, след като обявихте, че ще предложите кабинет на малцинството, че ако мине хартиената бюлетина, ще се откажете от това и няма да го реализирате?
- И „Продължаваме промяната“, и „Демократична България“ сме против връщането на хартиената бюлетина. Най-вероятно ще имаме допълнително обсъждане между двете партии, за да решим дали продължаваме да седим на позицията за кабинет на малцинството и след приемане на Изборния кодекс, или се отказваме. А причината е, че, виждайки такова мнозинство в този парламент срещу нас от страна на статуквото, не можем да реализираме и останалите си идеи.

- Да разбираме ли, че нещата отиват към третия мандат, който ще се връчи след Нова година… При тази конфигурация съществуването на кабинет от какво е обосновано?
- А не забравяме ли, все пак, първия мандат. Защото в последно време всички май прескачат темата за първия мандат. В крайна сметка нали имаме партия, която твърди, че е спечелила изборите и има отговорността за съставяне на правителство. Нека да видим какво ще се случи с първия мандат.

- Повечето партии казват, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ, няма да преговарят. Вие друго усещане ли имате…
- Не знам. В момента виждаме две партии, които много целенасочено подкрепят ГЕРБ в основното, което е за тях в този парламент – промените в Изборния кодекс, респективно как да диктуват следващите избори. И тези партии не го правят просто обединени около една идея, а те го правят по много ефективен начин, който явно е предварително договорен. БСП вкараха законопроект, ГЕРБ вкараха промени, които изцяло променят законопроекта на социалистите, а дори депутатите на Нинова гласуват срещу собствените си предложения. Явно е, че промените в Изборния кодекс са предварително договорени на някакви тайни преговори. Просто не знаем какво още е договорено в тези тайни преговори.

- Промените определено се превръщат в ябълката на раздора?
- Няма как промените да не се превръщат в ябълката на раздора, защото ГЕРБ, БСП и ДПС се опитват да направят така, че да бъде подменен вотът на българските граждани. Всичко, което се е постигнало чрез промените в Изборния кодекс за последните години с идеята изборите да станат все по-прозрачни, в момента деградира. Връщаме се назад. Всички негативи, които бяха наблюдавани през годините от различни наблюдатели на изборите у нас, се връщат с пълна сила. Говорим за невалидните бюлетини, сгрешените протоколи, които драстично променят вота на избирателите. Всичко това ще бъде върнато в изборния процес.

- А къде остава темата за бюджета, за решаване на кризите…
- Ето това са въпросите, които задаваме и ние. В крайна сметка не мога да разбера защо промените в Изборния кодекс бяха първата и най-важна тема, с която да се заеме Народното събрание. Тази тема поставиха ГЕРБ, ДПС и БСП. Явно тези партии изобщо не са имали идеята да управляват и да решават проблемите на българските граждани. Явно тези три партии са имали идеята да ползват този парламент като платформа за следващите избори, в които, чрез промените, да си гарантират по-добър резултат.

- Служебен кабинет и парламент вече май почти влязоха в работна симбиоза. Колко може да продължи това?
- Всякакви разумни срокове, в които да се връчват мандатите, сме ги пресрочили. Трудно ми е да прогнозирам колко може да продължи това. Сроковете, реално, започват да текат след първия мандат. Но остава да видим кога ще бъде връчен този мандат.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 10 Отговор
    ДА задкулисието мафията ЖЕЛАЯТ овладване на ДЪРЖАВАТА
  • 3 SDEЧЕВ

    21 15 Отговор
    От зората на демокрацията се гласува с бюлетина. Тъч дисплея не е бюлетина.Не приложим за демокрация инструмент .Но има ХОРА които не са гледали Матрицата. Гласуването е човешки акт ане машинен. Просто не в готино за докосване мръсно е . НО Е ДЕМОКРАТИЧНО ДА ИМА И МАШИНИ ЗА ЖЕЛАЕЩИТЕ

    Коментиран от #11

  • 4 що така

    21 15 Отговор
    От рано сутрин ,по всички контролирани от Прокопи медии се започна масирана атака срещу гласуването с хартиена бюлетина и в защита на непрозрачното ,невъзможно за какъвто и да било контрол , лесно за манипулиране и лесно за унищожаване на всякакви доказателства (за манипулацията) машинно гласуване. До краят на деня , статиите , интервютата , "експертните" становища и пр. (в подкрепа на горепосочената теза) ще се увеличават , като лавина . Изобщо - силен в медийният свят Прокопи , силен е ! Само (дето) вече е твърде късно , Кики сам си призна пред цяла ПГ (и то - в НС) , че може да влияе на изборният резултата и сега няма как да си върне думите обратно.
  • 5 Че няма да са явни я

    13 6 Отговор
    промените в Изборния кодекс са предварително договорени на някакви тайни преговори.......
  • 6 Чикак

    21 12 Отговор
    Всички соросоиди и НПО-та долни са за машините.
  • 7 Анева

    17 12 Отговор
    Въобще не трябва с машини, а които много иска да си купи шевна машина
  • 8 УРА,, Ура

    15 17 Отговор
    Това е начин на живот на хартиената коалиция. Те правят само сметки и договорки на тъмно само в интерес на партиите си. Никой от тях не го интересуват хората. Как може Хърватия, която влезе 6 години след нас в ЕС догодина да влезе в Евро зоната, а ние да тъпчем на едно място с години? Нали се сещате кой носи вината за този режисиран застой. ДПС, ГЕРБ и БСП.
  • 9 бай-бай

    20 11 Отговор
    ПП и ДБ без флашка са ,като Черепчето без талончета. Бай-бай за Дубай. Обаче,в Дубай е скъпо и щом Чери вече скъса джобчето /както твърдят злите езици/ ,за Кики/Коко и Ици/Джуджи остава само да се преквалифицират в миячи на прозорци /там/.
  • 10 Чичак

    7 14 Отговор
    И влизането ни в НАТО беше предварително договорено на някакви тайни преговори.. питаха ли ва а?
  • 11 Кочо

    6 9 Отговор

    До коментар #3 от "SDEЧЕВ":

    От зората на демокрацията се гласува с грахови зърна и дребни камъчета! Така трябва да гласуват в Парламента и спешно да премахнат системата за гласуване, и таблото зад брадясалата глава на Председателя! Има си глашатай и квестор! А ти не поствай тук коментарите си, а ги изпращай с праисторическо писмо на керемида и папирус до обитателите на факти.бг!

    Коментиран от #18

  • 12 Че кога нещо важно е било публично ?

    17 11 Отговор
    ........ Машините са измама. Един сак с флашки за 1000$ и си имаш държава
  • 13 Бай Пешо саламурата

    14 10 Отговор
    А тези пенсионери които се редят за пенсии на опашка с часове в пощата на 7 ми, те дали вярват на "машините" ? Дали верно искат "машини"?
  • 14 Борбата е безмилостно жестока

    10 7 Отговор
    Едните искат да фалшифицират хартиения вот, другите - машинния.
  • 15 Бай Пешо саламурата

    6 3 Отговор
    В тотото искам да гласувам. По му вярвам!
  • 16 Кочо

    9 16 Отговор
    Стръвно искат бюлетина
    гербераста да брои
    на опашките пред РИК
    да преправят до зори!

    Коментиран от #22

  • 17 Всич не ме интересува с кво

    11 2 Отговор
    Човека ви го каза ясно : """"" ....има един единствен начин да се "надградят гаранциите за качеството на изборния процес и това е да се плати по 50-60 лв от бюджета на всеки гласувал на територията на страната ! Така ще има масовост на изборите, представителност на бъдещият парламент и демокрация на практика. Ще бъде решен въпроса с ниската избирателна активност и дори може да мине за социална мярка във време на криза......"""""""

    Коментиран от #28

  • 18 SDEЧЕВ

    13 8 Отговор

    До коментар #11 от "Кочо":

    ТВОИТЕ ИДЕИ СА БРИЛЯНТНИ ,ПРЕДЛОЖИ ГИ НА КИРО ЩМЕКЕРА - ПРОДАВАЧА НА ФАЛШИВ ИЛАЧ ЗА ДА ГИ ОБСЪДИТЕ В ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА ПП
  • 19 "Хартиената коалиция"-

    7 15 Отговор
    защо не премахне касовите апарати по магазините,лесно се манипулират софтуера?
  • 20 То беше

    6 6 Отговор
    повече от ясно и много грозна работа ! Отврат !
  • 21 Кочо

    9 7 Отговор
    Най правилното решение, щом сме толкова различни в ценностите си, Кочо и Козлодуй да отидат да живеят във Видин, по близо до Европа, защото са европейци, а хартиените тигри да се съсредоточите в Кържали, заедно с електората си! При оная герберска дама с красивите определения от могъщия си вожд! Защо трябва да си досаждаме в едно общество! Прав ви път! Сто години да ви не срещна, ще живея поне 200!
  • 22 Бай Пешо саламурата

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Кочо":

    Ще броят, нали за тва им се плаща. Иначе да им намалят парите с 3/4ти
  • 23 Красимир Петров

    4 16 Отговор
    Пределно ясно е,че мафията на статуквото ГЕРБ-ДПС-БСП са се договорили предварително.

    Коментиран от #33

  • 24 От такива

    5 2 Отговор
    криминални субекти безродни , нищо друго не може да се очаква ! Всичко мина отдавна краен предел !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хаха

    12 2 Отговор
    Как така депутати имат кодовете?Я дайте тоя код на мен и да ви стана набързо един фюрер.
  • 27 Нефтохима затваря от януари, нефт няма

    5 2 Отговор
    Тея шматки с глупости се занимават
  • 28 Стършел

    3 5 Отговор

    До коментар #17 от "Всич не ме интересува с кво":

    Прав си донякъде. Купувачите на гласове ще се поохарчат повече и ще вдигнат мизата. Знаем, колко са опитни в това отношение. Кристално ясно е, че хартиената коалиция се бори за да може да фалшифицира по-лесно бюлетините, макар че има и малък % възрастни хора, които наистина може би се затрудняват. Колко ги е грижа за тези хора, също ни е ясно.

    Коментиран от #32

  • 29 Чидааааааа, светна ми

    3 1 Отговор
    Никакви машини , да гласуваме с копчетата в парламента. Ще се наредим на опашка пред парламента и почваме
  • 30 Иво

    13 2 Отговор
    Тези които наистина откраднаха гласовете на хората вият на умряло по всички телевизии. Така шайката на Радев си признаха че без мадуровките нямаше да са в парламента. Жалки измекяри.
  • 31 Кочо

    4 7 Отговор
    Вбесена от ниския резултат и вътрешнопартиен ,,приятелски" огън, Нинова даде фира! И обвини този, който ще и обърне внимание - ПП! Но, това е видимото! Всъщност, това, което не се вижда и движи процесите е така нареченото задкулисие и то е по силно от Козяк! Дълбоките корени на БСП, ДПС и Греб са далеч назад в комунистическата номенклатура! Те уж са опоненти, но са от различни секции на един и същ инкубатор, който ги е направил капиталисти! Сега видяха заплаха и им е подаден сигал - Заедно срещу промяната! И инстинкта на глутницата сработи безотказно! Иначе - лошо за тях! Обвиняват ПП, че са злобни, а те побесняха, че може да има някой, който да е хрантутен като тях и от тях, и пак да е готов да защитава идеи!

    Коментиран от #36

  • 32 нннн

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "Стършел":

    Прав е съвсем No17! Купените гласове ще станат по- скъпи, но бройката им ще се запази. А активността ще се вдигне значително и тежестта на купения вот ще намалее. Като искаш социални помощи, поне гласувай, бе!

    Коментиран от #37

  • 33 666

    12 3 Отговор

    До коментар #23 от "Красимир Петров":

    Кои са мафията. Тези които искат с фалшиви машини да влязат в парламента или тези които печелят изборите независимо с какво се гласува. В Европа няма машини.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ха,ха

    10 4 Отговор
    Иска ти се пак да манипулирате машините във ваша полза ама няма да стане.Нещо отречено в Европа и света не трябва да го въвеждаме в България.Елементарно е .
  • 36 8754

    13 4 Отговор

    До коментар #31 от "Кочо":

    Разбира се,че ще обвиняват ПП.При тяхното управление станахме два три пъти ПО БЕДНИ. А в същото време и задлъжняхме толкова.При положение ,че спряха всякаква работа и не са построили дори и един курник.
  • 37 Стършел

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "нннн":

    Гласувам винаги БЕ. Не гласувам за небългарски партии! Активността ще се вдигне, когато дпс съвсем завземе всичко (каквато и е задачата от вече 33г насам), само че дано не е късно тогава!
  • 38 Грантаджиев Соросоид

    2 1 Отговор
    Цялата работа е мафия срещу соросоиди. Който и да победи все ще плачем. И на изборите 70% пак ще са за гъби.
  • 39 Диамантената ръка

    7 0 Отговор
    Достъп до изходния код на машините бил осигурен, ама за входния код никой нищо не казва... Не е решение да заменим хартиените фалшификации с машинни такива, а точно с такива машини се гласува само в третия свят нейде.
  • 40 12346

    5 1 Отговор
    Толкова са смешни и елементарни пепетата. Колиция на войната - с герберите, колиция за макетата- с герберите, коалиция за еврото - пак с герберите. Със статуквото! Сега опищяват света, че им спряха далаверките с подправянето на машините. Изборите в България ще бъдат почтени, когато изметем политическите мошеници. А тези се оказаха мошеници от сой. За съжаление убиха вярата и надеждата, че младото поколение политици ще има повече морал. Оказаха се по-глупави и по-,порочни от бащите си. Накратко - достойни продължители на българската политическа поквара.
  • 41 А тоя па

    2 1 Отговор
    Милен Матеев от де изпълзя? Доктор ли е , умник ли е?......
  • 42 Бай Пешо саламурата

    1 2 Отговор
    Милен Матеев имаме един у кравефермата дояч, тоя да не му е син?
  • 43 Чичак

    0 1 Отговор
    договорени вика са на някакви тайни преговори......да иии шматарока. И кво като са договорени, в мола ли трябваше бе овчиии