Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Декември, 2022 10:00 3 865 46

Когато земята в Украйна замръзне: кой ще надвие в зимната фаза от войната

  • русия-
  • зима-
  • украйна-
  • война

Видяхме снимки, на които се вижда, че Русия вече използва ракети, които всъщност са част от стратегическия резерв

Когато земята в Украйна замръзне: кой ще надвие в зимната фаза от войната - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато земята в Украйна замръзне, възможностите на украинската армия за нови офанзиви ще се увеличат. Путин изглежда спекулира с това, че зимната фаза във войната ще стане битка за надмощие. Кой има по-добри шансове?

Земя, подгизнала от дъждове и огромни локви, останали там, където са минали тежките превозни средства. Цивилното население в Украйна е изправено пред зимна хуманитарна катастрофа, но минусовите температури скоро биха могли да дадат на Украйна и някои военни предимства.

В очакване на замръзналата земя

В източната част на страната, където руската армия е окупирала голяма част от Луганска област, украинските военни "разчитат на замръзналата земя", казва експертът по Украйна Нико Ланге. На североизток армията разполага с много превозни средства „на колела“, а за да може да използва мобилността - която е нейната сила - тя се нуждае от замръзнала земя.

По протежение на фронта в източната част на страната руската армия демонстрира превъзходството си с мобилни гранатомети - системата ГРАД, създадена още в Съветския съюз. С помощта на тази система руската армия ежедневно обстрелва украинските позиции на голяма площ. Русия може постоянно да попълва нуждата от боеприпаси. Затова Украйна трябва да прекъсне руските маршрути за доставки – с помощта на западната артилерия „на колела“, като например френската система "Цезар". Точно за тази цел се нуждае от замръзнала, твърда земя, вместо от кални терени.

В Североизточна Украйна в тези дни нахлува все по-голям студ. "Мисля, че щом земята замръзне, украинската страна ще има и повече възможности", смята Ланге, визирайки оста за нападение в Луганска област. След няколко седмици предстои да бъде решен и друг важен проблем на украинската армия. Поради интензивното използване на западните артилерийски системи част от тях са сериозно износени. До "средата на декември" в Словакия, на границата с Украйна, трябва да бъде готов център за ремонт на оръжия като германските самоходни гаубици 2000. Това обяви федералната министърка на отбраната Кристине Ламбрехт пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Недостиг на боеприпаси

"Важно е Украйна да използва най-изгодния момент. Украинската армия показа, че може много умело да се възползва от слабостите на руската страна", казва Маргарете Клайн, експерт на германската фондация "Наука и Политика". На украинската армия обаче ѝ липсват боеприпаси, предупреждава Нико Ланге.

"Украйна изразходва ракетите от системите за противовъздушна отбрана по-бързо, отколкото ги произвежда." Това се отнася и до обикновените артилерийски боеприпаси, до които Русия има неограничен достъп. Друга е обаче ситуацията с руските ракети със среден обсег на действие, някои от които са с чипово насочване.

Така войната постепенно се превръща в надпревара за боеприпаси. Петдесетте държави от контактната група за Украйна, водена от САЩ, доставят все повече системи за противовъздушна отбрана.

Според Ланге, Путин спекулира с това, че зимната фаза на войната в Украйна ще бъде битка за надмощие. Как ще се развият събитията очевидно зависи от това дали Киев ще успее да облекчи хуманитарните трудности за населението, дали украинската противовъздушна отбрана ще бъде допълнително укрепена - и дали армията на Киев ще успее така да поддържа огъня срещу кремълските войски по мразовитите полета на Украйна, че те да не могат да си отдъхнат.

Руснаците използват ракети от стратегическия резерв

"Противовъздушната отбрана на Украйна се подобрява", казва и Ланге. В отговор на това Русия изстрелва все повече ракети със среден обсег и безпилотни самолети по украинската гражданска инфраструктура, посочва още той. Само че това става все по-трудно за Кремъл.

"Видяхме снимки, на които се вижда, че вече са използвани ракети, които всъщност са част от стратегическия резерв. А заради технологичните санкции Русия не може просто да произвежда тези ракети, защото не разполага с чиповете и технологиите за тях“, казва експертът. Все пак малцина са експертите, които виждат шансове за бърз мир в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичак

    63 18 Отговор
    Когато земята в Украйна замръзне: кой ще надвие в зимната фаза от войната.....който има ток и газ той
  • 2 Госあ

    42 11 Отговор
    Тази зима не само земята ще замръзне.

    Коментиран от #10

  • 3 Слушай Мийке простотии

    49 13 Отговор
    """ Русия не можела да произвежда ракети, защото не разполагала с чиповете и технологиите за тях“""
  • 4 Това за

    25 7 Отговор
    мобилните гранатомети "БМ21" кърти мивки.
  • 5 Българка

    26 51 Отговор
    За да има мир ,то руските нашественици трябва да се изтеглят от украинска земя или отблъснати.

    Коментиран от #22

  • 6 Беловеца

    54 11 Отговор
    Руснаците ше пуснат няколко ,,солнцепека,, и Укрите ще се сгреят.За всичко се намира колая.

    Коментиран от #17

  • 7 Рошко

    45 11 Отговор
    Аз откак се помня а и света не знам някой да е уплашил руснак със студ и да им са свършили оръжията, пи важното е че Ес им взе зърното краварите прехлебиха бедните страни с гмо та след време да има пак как да умират като мухи па и печелер от това щото дето се вика безплатен обяд няма в същото време изпраща оръжия укрите да се бият до последния украинец тези излязоха по глупави и от нас

    Коментиран от #16

  • 8 Рошко

    43 10 Отговор
    Аааа и да питам тва зелките отде разбрахте че руснаците( пак) им свършили ракетките,
  • 9 Чичак

    39 9 Отговор
    Deutsche Welle щом го казва, така е. психодиспансера колегити знаят.
  • 10 ШЕФЕ,

    17 5 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    НА ЕНЕРГИЙНИ ПОМОЩИ ЛИ СИ,🤔......
  • 11 Калпазанин

    43 10 Отговор
    За запада не е важно докато е сит колко украинци ще умрат. Лицемери
  • 12 Ще си горят паркета зимата

    31 9 Отговор
    Урките и ще им тракат зъбите като на траките
  • 13 Да, бе

    29 10 Отговор
    Същественият извод от цялото бла, бла е, че ще е още по-трудно закопаването на пълчищата укротрупове.
  • 14 и по безсмислени неща

    26 8 Отговор
    съм чел
  • 15 безполезна статия

    23 9 Отговор
    но от ДВ се навикнах вече
  • 16 Не забравяй, че

    20 20 Отговор

    До коментар #7 от "Рошко":

    украинците са също руснаци по ген, студът няма да ги уплаши. Не са немците с летните униформи и тесните танкови вериги нито французите с конските каруци.

    Коментиран от #30, #31

  • 17 Това е

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Беловеца":

    много уязвимо и скъпо оръжие с малка далекобойност от 3,6км. или 6км. Не може да се използва масово.
  • 18 да,вероятно

    17 8 Отговор
    е така - но също така вероятно и затова се засили търговския обмен с Китай, който ако не ги произвежда, ги внася и ги дава на руснаците
  • 19 Специалист

    27 7 Отговор
    "Видяхме снимки, на които се вижда, че вече са използвани ракети, които всъщност са част от стратегическия резерв. А заради технологичните санкции Русия не може просто да произвежда тези ракети, защото не разполага с чиповете и технологиите за тях“, казва експертът."

    Хайде поредния "експерт" който за кой ли път ни убеждава че ракетите на Русия са свършили и видиш ли нямали никакви чипове - вземали чипове от пералните вече. То бива тъпа пропаганда.....

    Не само че имат чипове ами даже и си произвеждат - е не са по 7 нанометрова технология но и чиповете за пералните не са по нея. Второ Китай също е голям производител на чипове и то по най-новите технологии - запада да му мисли защото той не произвежда никакви чипове а всичко се прави в Тайван който скоро може да е част от Китай.
  • 20 Сливоварна

    16 27 Отговор
    Горните коментари ме убеждават че след разгрома на Русия, в България трябва да започне сериозно изчистване от русофилията и производните и заболявания. Като най тежките случаи трябва да се подлагат на публично бичуване на гол задник и други профилактики за вразумяване

    Коментиран от #38

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Даа ДЕМОКРАЦИЯ

    2 7 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    БЪЛГАРИ В БЪЛГАРИЯ ДА ВИДИШ-кв ХР БОТЕВ ШЕКЕР МАхАЛА СТОЛИПЕНОВО кв ПОБЕДА се БЪЛГАРИ С ПАШАПОРТ демек ТАПИЯ
  • 23 Когато земята замръзне

    20 7 Отговор
    ШвабскитеЗелки да се спомнят Какъв го Ядоха по тези земи от Русия.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Украински морж

    12 15 Отговор
    ВСУ от студ не се плаши...
    Яко ушанките ще ПЕРДАШИ...
    Тез нагли апаши....
  • 26 Джуджака да се стяга за Хага !

    10 19 Отговор
    Ще яде бой с дебела тояга !
    Това много се налага !
    А и го искат много хора от Киев до Малага !
  • 27 Бай Канур

    16 6 Отговор
    На ракетите общо взето не им дреме за агрегатното състояние на почвата.
  • 28 Наблюдател

    17 8 Отговор
    За земята не знам, но на Зеленски усмивката му напоследък е замръзнала.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Рошко

    5 6 Отговор

    До коментар #16 от "Не забравяй, че":

    Aма немат ток, трудно е без ток
  • 31 Рошко

    14 7 Отговор

    До коментар #16 от "Не забравяй, че":

    И като са еднакви по ген кой дявол ги подкокороса да се продават на ротшилд чрез естествено зеления евреин в бункера
  • 32 Румен

    8 6 Отговор
    У нас и керемидите помагат. Пияниците от Русия да знаят.

    Коментиран от #44

  • 33 Матей преображенски

    8 8 Отговор
    Замръзнал терен може донякъде да ги устройва ук-ри-те,ами като падне дебел сняг,как ще вървят колесните им артилерии.Затова пък руските са верижни,имат и много танкове.Ук-рите трябва да стягат ски и снегоходки,първа конна армия,а виж ,за техниката нямат чалъм.Руснаците със сигурност очакват също студовете за да направят мащабно настъпление и съсредоточават мобилизираните и обучени резервисти,както и много техника,каквато не им липсва.Видя се ,че позиционната война не им носи успехи,не могат да се възползват от предимствата си и затова ще преминат към офанзива с дълбоки пробиви на фронта,прекъсване на комуникации и обкръжаване на значителни противникови подразделения.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Госあ

    10 10 Отговор
    Мла.тене яко ще има тая зима на алкохо.лните мушици, пратени голи, боси и гладни от страхливото ботоск султанчето от калния бункер, без шинели и с пласмасови каски, но хубавото е, че в студа няма да мир.ишат телата и ще угояват украинските чакали! На пролет каквото е останало с гредера ще го избутат на сметищет , там ще е вечният им дом, както и на бегерусо.робите!
  • 37 Адам Хилтън

    11 10 Отговор
    Най важното е грузх200 да не спира да върви с вагони към рашкирия, гладните ушанките да квичат и бягат на където видят!
  • 38 Русофоб Антисемит

    8 3 Отговор

    До коментар #20 от "Сливоварна":

    ++++++++😆😆😆Предлагам да не се бавим, а да запопнем с Копейкин и Курнела.
  • 39 Бай Яни

    6 7 Отговор
    За радост на окото ми и душата ,все по малко остават русофобите в сайта.
  • 40 Вирус

    2 1 Отговор
    Хахаха иксперте сам казваш 50 държави се борят с русия ама що така оръжието бързо се скапва
  • 41 Вирус

    1 1 Отговор
    И не знам къф иксперт си като не знаеш град какво е хаха
  • 42 Чиста Физика

    2 1 Отговор
    Когато земята замръзна през 1941г рухна мечтата на хилядоленният германски райх , за световно , и европейско надмощие.
  • 43 чекайте бре,

    1 1 Отговор
    дойчета, нали писахте, че путин ползва зимата за оръжие, ей на и акушерката и натовеца го ръсят навсякъде! ся кво?!? що обърнахте палачинката?!?
  • 44 те в

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Румен":

    украйна и керемиди не им останаха вече
  • 45 Някой

    2 0 Отговор
    Като дойде големия студ,западната техника няма да може да запали и западните наемници няма да издържат в студа. Благодарение на студа СССР победиха Хитлерова Германия.

    Коментиран от #46

  • 46 пояснение

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Някой":

    Студа помага , но в кошара не вкарва. Иначе ескимосите щяха превземат света.