2 Декември, 2022 08:07 3 902 47

Съдбата на една незряла нация

  • андрей киряков-
  • украйна-
  • нация

Една инфантилна нация освен, че е склонна да проявява нацистки действия, също така обикновено не може и да се управлява сама

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Името Украйна нарочно липсва в заглавието, защото това се отнася не само до украинците, а е предупреждение към всички нации, които проявяват незрялост в своето вътрешно поведение и отношението си към света.

От началото на бойните действия, когато Украйна стана фокус на международното внимание сме свидетели на постоянни прояви на незрялост и инфантилност, т.е. детинско поведение от страна на украинците, както и на самите ѝ ръководители и то на най-високо държавно ниво. Не става въпрос само за постоянните и упорити молби за помощ, които прекрачват границите на възпитанието, въпреки отсрещната добронамереност и съчувствие. Не става въпрос за заплахите и порицанията на президента Володимир Зеленски и на кръга около него към международни организации, като ООН, ЕС, НАТО, към съседни и не толкова близки на Украйна държави. Не става въпрос и опитите за провокация и създаване на конфликт, както и многократния отказ за мирни преговори с руската страна.

Съдбата на една незряла нация

Става въпрос за едно незряло и националистическо отношение, което украинците демонстрират по всякакъв повод и е трудно да де прикрие от международните информационни агенции, които като цяло го съзнават като такова. Така те ни съобщиха как ръководителят на отбраната на Украйна Олексий Данилов публикува в социалните мрежи кадри от горящия Кримски мост, гордостта на президента Владимир Путин, заедно с клип на Мерлин Монро, която пее „Честит рожден ден мистър президент”, отнасящо се разбира се към президента на Русия, който отбеляза предишния ден своята седемдесета годишнина. Обикновените украинци масово се снимаха за спомен на големи платна, върху които беше изобразен горящия кримски мост. Щастливи, горди и усмихнати, с елементи на закачка. Явно за украинците, към онзи момент поне, това което руснаците наричаха специална военна операция, а те война и руска агресия, явно за украинците реалните бойни действия са някаква детска игра и забава. Някак си не се връзва такова отношение с целият ужас, смърт, разрушение, жертви и пострадали за цял живот, което носят едни военни действия. Някак си щастливите снимки на фона на горящия Кримски мост не могат да ни убедят в неимоверните страдания и изпитания на украинския народ, невинна жертва на руската агресия. Е, последва отговорът на Русия, която беше предупредила многократно Кримският мост да не се разрушава и да не става обект на атаки. Назначен беше нов главнокомандващ на военните действия и започна атака по критичната инфраструктура на Украйна именно след взривяването на Кримския мост.

Въпросът е не толкова, че едно общество е незряло, а че такова общество лесно се поддава на радикализация и национализъм и това което президента Владимир Путин в обръщенията си нарича фашизъм. Именно това е големият проблем, непорасналото, вечно изискващо от другите и вече свикнало на непрекъсната помощ украинско общество показва на всяко едно ниво, че наистина в него е напълно възможно да е избуял онзи краен национализъм, който наричаме фашизъм. Или ако и да го няма, то има всички условия такъв да се появи. Впрочем още през 2014-2015 украинските паравоенни формирования, като полка „Азов” бяха обявени за фашистки и то не от руснаците, а от европейски и извъневропейски държави, но сега никой вече не си спомня за това. Но всеки който желае лесно може да потърси и намери тази информация в архивите или в базата данни на необятното интернет пространство.

Съдбата на една незряла нация

Руснаците в своето поведение се опитват да бъдат до голяма степен безпристрастни, което се отразява от малцина, извън руските медии. По централния Първи канал, а и не само, могат да се чуят коментатори, които казват, че руснаци и украинци са едно и също, че украинците – това сме ние (т.е. руснаците), в огледалото, че и двете страни смятат, че се борят за правдата и в името на справедливостта. Но ако такива неща може да чуете от руснаците по централните руски медии, не може да чуете същото по украинските. Някой би казал, че им е лесно на руснаците, понеже те са агресора и могат да си позволят да говорят дори и тези неща. Да, може да е така, но имено такива думи показват една зрялост, каквато демонстрира Русия и руския народ, която зрялост още повече изпъква на фона на украинската незрялост.

Една инфантилна нация освен, че е склонна да проявява нацистки действия, също така обикновено не може и да се управлява сама. Доказали са го много примери в световната история. Кюрдите например, които са разпръснати между четири държави – Турция, Ирак, Сирия и Иран, с четиридесет милиона население никога не са успели да изградят своя държава, въпреки някои спорадични опити, а и в момента в Северен Ирак тече такъв. Но за сметка на това кюрдите са известни с терористичните си организации, лесното подаване на външна помощ и влияния и по този начин те позволяват да бъдат използвани за чужди интереси. Нещо подобно се случва и в Украйна.

Украинската нация има пред себе си два пътя. Единият е да порасне бързо и да се еманципира, т.е. да покаже независимо и самостоятелно поведение. По време на война, на съпротива, на въстания един народ бързо пораства. Да си спомним думите на нашия народен поет по подобен повод – „тайно и полека народът порасте на няколко века”. Другият път е Украйна да продължи с демонстриране на наивност, на национализъм, на липса на християнски добродетели – вяра, взаимопомощ, търпение, смиреност и т.н., на непрестанно желание и очакване на външна помощ, което в крайна сметка ще доведе до загуба на самостоятелност. Което ще рече и загуба и на собствената държава, но уроците на историята са такива, колкото и да не ни се иска, когато сме подложени да изпитаме суровите принципи.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо Петров

    23 11 Отговор
    Ако си образован, печелите ти и държавата( ако я има), ако не, печели цялата демокрация и територията на която си роден.
    Който разбрал, разбрал. Иначе можете да се тупате в гърдите и да крещите:-Я болгар, болгар и тук таме демократ, няма да попречите на никого!
  • 2 Псевдоним

    69 18 Отговор
    Лошото в случая е, че този инфантилитет е заразителен и обхвана почти цяла Европа. Турция се оказа най-разумната държава в непосредствена близост.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 плюс минус

    56 6 Отговор
    Започвам да си мисля,
    че донакъде отношенията Русия- Украйна,
    имат нещо общо в отношенията България- Македония.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 комунистче

    60 9 Отговор
    как ще узреят украинците, като олигарсите им крадат всичко, и не остават пари за обучение и образование, да вземат фондациите на САЩ, да инвестират в образователни проекти там, а не в ракети и бомби, в крайна сметка всички долари идват от бюджета на държавата им, нали
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 5 Отговор
    МНОГО ДЪРЖАВИ биват УПРАВЛЯВАНИ от ДИКТАТОРИ
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Боро

    57 8 Отговор
    Украйна = Македония. Същата каша, само че макетата нямат армия. Обаче. ЕС играе за тях, срещу нас. Да се чудиш кой е член и кой кандидат за членство..
  • 11 Васил

    50 10 Отговор
    Нацистка Украйна от вчера вече се кани да забрани и православната църква на територията си ! Има арестувани дори духовници! Ние тези фашисти и изроди ли наричахме наши православни братя и на тях ли гласувахме да помогнем с оръжия ?! Къде е списъкът с имената на продажните български политици гласували този срамен акт ???
  • 12 Солей

    21 57 Отговор
    "не става въпрос само за постоянните и упорити молби за помощ, които прекрачват границите на възпитанието," Авторът е морален изрод. Когато страната ти е унищожавана с бомби и ракети, НИКОЯ молба за помощ не е свързана с "възпитание", а е чисто и просто метод за да си осигуриш оцеляването. Тогава не става дума за възпитание. Тази статия не е нищо повече освен продължение на руския фашизъм.

    Коментиран от #29, #31

  • 13 комунистче

    32 4 Отговор
    ЕС не играе за РСМ, а за себе си, колкото повече, и по слаби държави в ЕС, толкова по силна и влиятелна става централната ЕС администрация, политиците от РСМ открито си заявяват че ще пренесат там конфликта си с нас, и след евентуалното си членство, и въпреки това ЕС политиците се правят че не виждат, и не чуват нищо, от големия брат, също се вижда постоянна поддръжка за РСМ, а не дава решения големия брат, не предлага нищо по отношение на конфликта ни с тях, там е мълчалив
  • 14 БКП

    16 51 Отговор
    пасквилче, не цивилизовано и продажно. А Украйна не я мисли другарю, показаха на света какво е да си родолюбец

    Коментиран от #20

  • 15 Кой я пусна тази статия

    42 6 Отговор
    Тя изразява истината на сто процента много моментално трябва да се спре. Сорос и нашите задокеански приятели ще ни се карат. А този андрей бил много смело ама я му спрете парите и не му давайте трибуна......
    Ама бива ли така да казва истината и само истината.
  • 16 Кольо

    4 4 Отговор
    Като сравняваш с кюрдите,някой да е съгласен да има кюрдска държава?

    Коментиран от #23

  • 17 ох горкото русомилче

    10 31 Отговор
    рони крокодилски сълзи и го боли раzпрания гаzzoпровод 😄
  • 18 Българин 🇧🇬

    46 6 Отговор
    Където в статията се говори за болна еуфория в украинските медии и сравнително обективни руски медии ... май свободата на словото ни в медиите е по-близо до украинските дирижирани медии . Тази статия е от малкото , които изпъква с обективност .Браво на Андрей Киряков .
  • 19 Тошо

    38 5 Отговор
    КАК Е МИНАЛА ИСТИНАТА ПРЕЗ СИТНАТА ЦЕДКА НА ЛЪЖИТЕ.ЧУДО
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Летописец

    26 0 Отговор

    До коментар #16 от "Кольо":

    Ами кюрдите са съгласни . И за българска държава не е бил съгласен запада и е въоръжавал високата порта , ама отношението на Русия променило нещата .
  • 24 БгТопИдиот

    26 3 Отговор
    Щом тер-АКТ го увековечават в пощенски марки нещата са извън контрол.

    Болни мозъци управляват една измислена държава под давление на едни ора почитащи сатаната.
    С една цел ,нов световен конфликт за да може така нареченият каитализъм да продължи да съществува в сегашният си вид.

    А жертвите...те са статистика.
  • 25 Азз

    19 3 Отговор
    Нещо трезво и смислено на целия манипулиран врясък на мисирки.....
  • 26 Наблюдател

    5 15 Отговор
    Всички руски агенти на влияние натискат за мирни преговори и обвиняват Украйна , че не иска мир на успонията на Путин.
  • 27 Българин

    8 20 Отговор
    Войната между Русия и Украйна отдавна не е война за съдбата на Украйна, украинската демокрация или границите на Източна Европа. Нормалните държави не искат да живеят в свят, в който страни анексират със сила чужди територии и след това ги принуждават да се подчинят под заплахата от ядрено унищожение. Днес нормалният свят трябва да избира между два варианта: или да направи всичко възможно да осигури триумфа на Украйна, или да приеме последствията от поражението, при което Русия ще налага със сила своите разбирания за морал и човешки ценности. Нормалният свят избира да помага на Украйна!

    Коментиран от #28, #35

  • 28 БгТопИдиот

    16 4 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    Войната между Русия и Украйна отдавна не е война за съдбата на Украйна, украинската псевдодемокрация или границите на Източна Европа. Нормалните държави не искат да живеят в свят, в който Отвъдморският мародер разделя със сила чужди територии и след това ги принуждават да се подчинят . Днес нормалният свят трябва да избира между два варианта: или да направи всичко възможно да осигури капитулацията на Украйна, или да приеме последствията от победата на Русия .Тя ще помага със своите разбирания за морал и човешки ценности. Извратеният НеНормалнилен свят избира да помага на Украйна!
  • 29 Мнение

    18 3 Отговор

    До коментар #12 от "Солей":

    Не е така.Те прекрачват всякакви граници!До там се стигна,че онзи CoolЕба седнал да говори как било "каприз" ако не дадеш оръжие.Чакай малко..."каприз"?!Нещо задължения ли имат към тях?!
    А тук от психо укро пропагандата ви където само обиждате българите и пишете против български политици не успяхме да съжалим бежанците.
    Каква е тази украинизация?!Писна ни от нея!
    Отделно...ние не сме им виновни,че те са си нарушавали нарочно Минските споразумения,за да предизвикат война и да се пробват да си върнат Крим!
  • 30 НОМЕР2

    3 15 Отговор
    Как не ви е срам да публикувате такива статии? Все едно е писана от Подлогата в България!
  • 31 Ти си

    18 3 Отговор

    До коментар #12 от "Солей":

    Когато цялата ти страна е унищожавана правиш пълна мобилизация и пращаш всички на фронта а не да ревеш за помощ а здрави и прави мъже да се шиткат по лъскавите бутици на Европа с тузарските си коли и тюнинговани жени ...
  • 32 Човек от народа

    16 2 Отговор
    Най-после нещо отезвяващо за ЗомбиранитеКозяшкиТикви подкрепящи фашисткияКиевски режим
  • 33 Пеуник

    13 1 Отговор
    Браво, но няма кой да те чуе! Истината за Украйна не е удобна на Запада, както не е удобна българската история на нашите политици, защото те не искат да се гордеят с това, че са челяд на най-старата цивилизация в света. Те искат да лижат западни либерални гъ....ве.
  • 34 Пламен

    3 10 Отговор
    Незряла и глупава е бг ,,нацията,, която винаги избира губещата страна.
    Когато на 24 02. чух как бг ,,политиците,, се надпреварваха да прогнозират за колко часа Украйна ще се предаде, веднага ми беше ясно, че русия ще загуби. Форумите също бяха пълни с възторжени бг русофилчета.....Напълно в традициите на глупост и наивност ...и винаги от еб.ната страна
  • 35 ССС

    10 2 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    Добре, бе Българино, хубаво пишеш "Нормалните държави не искат да живеят в свят, в който страни анексират със сила чужди територии и след това ги принуждават да се подчинят...", добре звучи. Защо, обаче "нормалните държави" охотно искат свят, в който определени държави (обикновено същите) могат, и анексират, чужди територии. Тихо. Обаче започва неистов вой, когато го направи Русия. Що не е еднакво забранено или еднакво позволено за всички? Сега ще пишеш - не е вярно. Точно вчера пак четох нещо подобно. Затова ти отговарям веднага - две турски инвазии и "Турция обявява окупираните райони на Република Кипър за „Федерална турска държава“. Да приемем, че Украйна провокира Русия, и Гърция провокира Турция (има и такива мнения). С какво остров Гуам провокира САЩ? Въпреки това е анексиран, след като е освободен от завладелите го преди това японци. Доколкото знам - към момента анексията не е призната от никой друг.
  • 36 БлагаВест

    9 1 Отговор
    Киеф пада до пролетта
  • 37 Топалов

    14 1 Отговор
    Браво на автора !
    Много добри формулировки !
    Нека да пише още - явно му се отдава.
  • 38 Само да кажа за автора:

    3 16 Отговор
    Андрей Киряков, който е завършил археология и веднъж е копал тоалетна на двора, с което приключва досегът му с археологията, но за сметка на това е вечен - "Кандидат за общински съветник Андрей Киряков", както твърди профилът му във Фейса. Освен това, от Февруари насам не спора да бълва проруски антрефилета в блога си и където и който му даде възможност да сквернослови. Води се зелен, все пак знаете, че за блатото е най-важно България да не е енергийно независима, как така ще добива газ и петрол...

    Поредния четирихилядник, дами и господа, от най-неприкритите!
  • 39 само факти

    16 2 Отговор
    Украинците са едно към едно с Мацедония - измислена държава, с измислен език и култура, политически скроена, но мащаба е много по-голям. 1/4 от Украйна са чисти поляци, 1/5 микс евреи, татари, други малцинства и другото са си руснаци. Няма друго.
  • 40 Чнг

    5 1 Отговор
    Зеляку на гиляку!!!
  • 41 Бивш левскар

    5 1 Отговор
    Просто измет. Пияна и деградирала .
  • 42 Матей преображенски

    8 1 Отговор
    Отцепването на Украйна от руската орбита беше оная фатална грешка,която стартира деструктивните процеси в страната,тя буквално в едночасие се озова на пързалката,наклонена надолу.ЦРУ добре е проучвало обстановката ,знаели са за вътрешните противоречия и умело са ги използвали.Много изявени и известни врагове и предатели на руската кауза са украинци и това също не е убягнало от тяхното внимание,съществуването на ОУН Идруги подривни организации и помощници на хитлеристите..Сега пък американците хубаво ги накиснаха,те не са имали намерение да помагат на една суверенна Украйна,а да я използват като таран срещу Русия и нищо повечеСамо че тарана им срещна кремъчна стена и се счупи,разлетя се на парчета,щатите не може да не са предвидили резервен вариант за да спрат Русия,но и той ще се провали.
  • 43 Сбогом Украйна

    8 1 Отговор
    Най-сетне една статия отразяваща безпристрастно истината! Българите и Украинците са братски народи..... защото се хванаха на евтината Хамериканска стръв, демек незрели народи или.... Аланковци! Но цената ще се плати! И не само от украинците.... и нашия ред ще дойде. Този път няма да го подмине Ганьо, тариката. Поняли?!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 бай Даньо

    5 1 Отговор
    Браво на автора за добрия анализ. Украинците дразнят много с така описаните си качества и ще стане зле за тях когато запада узрее ...
  • 46 Ха ха ха

    1 6 Отговор
    Горкото авторче е доста евтино платено , та не си струва и четенето на халюцинациите му .
  • 47 Диагноза

    5 0 Отговор
    С тоя снимки укрите си поставят диагноза - шизофреници.