7 Декември, 2022 19:00 3 968 49

Петролно ембарго и таван на цените: колко силен е този удар срещу Путин

  • русия-
  • петрол-
  • нефт-
  • роснефт-
  • опек

Съществуват опасения, че ембаргото ще доведе до недостиг и до скок на цените на петрола, особено ако страните от ОПЕК решат да намалят още повече производството

Петролно ембарго и таван на цените: колко силен е този удар срещу Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новите санкции срещу Русия, които са в сила от днес, трябва да спрат милиардите за Путин, с които той финансира войната си срещу Украйна. Ще постигнат ли целта си ембаргото и ценовият таван за руския петрол?

На 5 декември влиза в сила още една наказателна мярка на Европейския съюз срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна - петролно ембарго. Забраната се отнася за доставките по море, а петролопроводът "Дружба" не е засегнат - Унгария, Словакия и Чехия временно ще продължат да го използват. Така обемът на руския петрол, доставян в ЕС, ще намалее с 90 процента.

През 2021 г. страните от ЕС са купували почти половината (47%) от цялото количество изнасян от Русия петрол. "ЕС е най-големият вносител на руски петрол и няма да бъде заменен лесно", казва Филип Лаусберг, анализатор в Европейския център за политика. "На Москва ще ѝ бъде трудно бързо да намери нови купувачи. Страните, които вече купуват повече петрол от Русия, като Турция и Китай, може да не се нуждаят от още повече петрол."

Освен това петролното ембарго е "удар по основните икономически и геополитически интереси на Владимир Путин", смята Симоне Таляпетра, експерт по енергийна политика в мозъчния тръст "Брюгел” в Брюксел. Той припомня, че Русия вече е загубила част от енергийните си приходи, тъй като е спряла доставките на газ за ЕС. "Русия е лишена от тези приходи и тя трудно ще ги замени. Изключително трудно е да се подмени европейският газов пазар, примерно с азиатския, поради простата причина, че липсва нужната инфраструктура, тоест газопроводи", казва експертът. "На този фон петролното ембарго придобива още по-голямо значение, тъй като приходите на Русия от петрол ѝ позволяват да финансира войната в Украйна."

Ще пострада ли ЕС от собствените си санкции?

От гледна точка на ЕС Русия е най-големият доставчик на петрол през 2021 г. с пазарен дял от 26%. Само няколко месеца по-късно обаче - през второто тримесечие на 2022 г. - той е спаднал до 16,7%, съобщава Евростат.

ЕС активно сключва договори с други страни производителки на петрол, така че експертите не виждат проблем с петрола. Има достатъчно продавачи, а и транспортът на петрол от други континенти към Европа е по-лесен, отколкото този на газ. Филип Лаусберг е убеден, че няма да има недостиг.

Ограничаване на цената на руския петрол

В допълнение към петролното ембарго на ЕС, на 5 декември влиза в сила и наказателният инструмент на Г7 - ценови таван на руските доставки на петрол от 60 долара за барел.

Според различни оценки разходите за добив на петрол в Русия са между 20 и 40 долара за барел. На пръв поглед таванът на цените от 60 долара за барел не би играл особена роля, но Симоне Таляпетра призовава да се вземе предвид и контекстът. "Мярката трябва да се разглежда като система, чрез която натискът върху Русия може да бъде стратегически засилен чрез сваляне на тавана на цените", казва той. Експертът смята, че тази мярка е ефективна, тъй като таванът може да бъде коригиран в зависимост от ситуацията.

Остава въпросът дали ембаргото и ограничението на цените наистина ще навредят на Русия. Полша, балтийските държави и Украйна твърдяха, че ефект ще има само от по-нисък таван. Мнението им споделят и някои икономисти.

Със сегашния одобрен таван на цените страните от Г7 искат да намалят приходите на Москва, но това да не доведе до скок в цените на петрола - ако руски петрол съвсем спре да стига до световния пазар. В същото време Москва вече изпитва трудности заради тези мерки, а през 2023 г. натискът върху нея ще се увеличи значително, смята Таляпетра.

Проблеми и за трети страни

Таванът на цените ще създаде и други логистични трудности за Москва при продажбата на петрол, обяснява Филип Лаусберг. Мярката ще се прилага и за транспортните и застрахователните компании от трети страни. За да купуват руски петрол, Китай и Индия например ще трябва да създадат собствени застрахователни компании, които да не подлежат на разпоредбите на ЕС, тъй като европейските застрахователи вече ще работят само при условията на ценовия таван.

Всички тези санкции нямат за цел да доведат до пълен и бърз срив на руската икономика, признава Симоне Таляпетра, но постепенно ще се стигне и до това. "Русия вече е намалила производството на петрол или ще го направи след ембаргото. А цената на руския петрол вече е сравнително ниска и може да продължи да спада поради тавана на цените на петрола. Всичко това вероятно ще засегне руския бюджет и способността на Русия да води война", казва Филип Лаусберг.

Противоречиви прогнози

Като цяло наблюдателите не са единодушни по въпроса как тези двойни мерки на ЕС и Г7 ще се отразят на световната цена на петрола. Според Таляпетра, ако въвеждането на тавана на цените върви по план, то не би трябвало да предизвика глобално покачване на цените. Според него ембаргото няма да промени нищо нито за ЕС, нито за световната икономика.

Съществуват обаче и опасения, че ембаргото ще доведе до недостиг и до скок на цените на петрола, особено ако страните от ОПЕК решат да намалят още повече производството, посочва Лаусберг. Прогнозите са, че търсенето на петрол ще намалее през 2023 г. поради забавянето на световната икономика: Китай все още е в криза и се очаква икономическо свиване, а много други вносители на петрол се опасяват от рецесия.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофил

    26 95 Отговор
    85% от руснаците нямат зъби в устата. Сега ще станат 100%.

    Коментиран от #17

  • 2 Танк

    96 16 Отговор
    Като видях доче зеле спрях да чета Но определено са овци.
  • 3 ДрБр

    63 6 Отговор
    Трай коньо за зелена трева.
  • 4 007

    23 96 Отговор
    Всеки удар макар и слаб води до победата над руския диктатор фашист. 🇧🇬🇺🇦🇺🇸🇪🇺🇧🇬🇺🇦🇺🇸🇪🇺🇧🇬

    Коментиран от #44

  • 5 Анален Разрушител

    77 12 Отговор
    ударът е в топчетата. На европейския работник
  • 6 Шака Zулу

    84 13 Отговор
    С ТОЗИ ХОД ЗАПАДА СИ БИЕ АВТОГОЛ И ДО МЕСЕЦ ДВА ЩЕ ПАЗАРУВА НА ДВОЙНИ ЦЕНИ.ТОВА НЕ Е ПАЗАРЕН МЕХАНИЗЪМ ,А ОПИТ ЗА РЕКЕТ НО НЕ ДОБРЕ ПРЕМИСЛЕН.
  • 7 Димов

    58 6 Отговор
    Дали реекспортът и претъргуването чрез прекупвачи няма да турят пепел и на това ембарго?

    Коментиран от #9

  • 8 Колкото предните

    79 10 Отговор
    "Петролно ембарго и таван на цените: колко силен е този удар срещу Путин?" Ми колкото бяха силни и предните "удари" със санкциите. По едно време четохме, че заради санкциите в Русия свършили пържените картофи! Шок! И докато руснаците се чудят как да си изпържат картофите, цяла Европа я чакат студени и мрачни времена. Да благодарим на шашавата акушерка, която управлява съюза

    Коментиран от #11

  • 9 ПЕТРОЛ ОТ ПРЕКУПВАЧИ

    43 5 Отговор

    До коментар #7 от "Димов":

    Вдига цената....БАЛЪЦИТЕ СВЪРШИХА
  • 10 Адам Хилтън

    69 7 Отговор
    Айде България да наложи таван на цените на Била, Кауфланд и Лидъл да видим кой ще бъде ударен? - последните 10 години тия вериги изкараха от бизнес хиляди малки, частни български магазинчета.

    Коментиран от #12

  • 11 ТО И С ГАЗТА ТАКА НИ ПЛАШЕХА

    14 54 Отговор

    До коментар #8 от "Колкото предните":

    Сега в ЕС...газ бол...арабите ни заляха с газ...

    Коментиран от #18

  • 12 ПАЗАРНА ИКОНОМИКА

    43 2 Отговор

    До коментар #10 от "Адам Хилтън":

    Който оцелее...между другото, Карфур фалира в БГ....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Няма денги

    9 47 Отговор
    С ембаргото Русия няма пазар и си гори петрола

    Коментиран от #27

  • 16 Хахаха

    58 9 Отговор
    Ще накривите шапката на Путин. С всеки изминал ден Европа затъпява все повече с глупавите санкции. В ответ на тъпотиите Русия постави ембарго на инертни те газове-аргон, неон, Криптон и на 17 редки метали. Сега ще ви питам кой за колко кратко време ще фалира тъй като те са необходими за направата на полупроводници, чипове за цялата гама електроника и т. н.
  • 17 Ама

    47 7 Отговор

    До коментар #1 от "Путинофил":

    ти зъболекар, ли си, или обикновена краварска подложка?!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Матей преображенски

    44 6 Отговор
    Брюксел е жал-ка американска колония,виждат как ги вкарват в изключителна икономическа криза и още си фантазират ,че по този начин ще навредят на Русия.На себе си само вредят.Какво толкова ло.мо-тят и праз-но-словно глаголствуват от ДВ,НЕ е ли повече от ясно,както предположих по-рано,щатите ще лишат първо ес от руския газ ,а после и от нефта.С подобни хитрини,да определят цената абсолютно се излагат,толкова е прос-таш-ко.П о този начин ускоряват настъпване на неизбежното,обръщането на ес на 180 градуса срещу своя манипулатор--сащ и изгонване на янките с всичките им бази,разтурвайки нато.

    Коментиран от #46

  • 20 Удар в коляното

    3 20 Отговор
    С всичка сила.
  • 21 Токсик

    47 6 Отговор
    Това било удар срещу Путин, абе вие луди ли сте?! Путин ви се надсмива и ви шиба всеки ден по всички фронтове и очаква от вас да правите точно това, което правите, да се самонаказвате със санкции. Той е предвидил следващите ви поне 5 хода напред, защото знае колко сте умствено ограничени всички евроатлантици.

    Коментиран от #37

  • 22 Великата британска империя

    8 36 Отговор
    Англосаксите държат на къса каишка Русия от време онo ,когато Джордж 5 ти ,инсталира брадовчед си Николаус 2 ри за цар на раша

    Коментиран от #23

  • 23 Ти много надценяваш русофилите!

    8 24 Отговор

    До коментар #22 от "Великата британска империя":

    Те не могат да пишат, ти за Джордж 5 им говориш!
  • 24 Дойче Гьобелс

    24 3 Отговор
    не четем,
    а вие??
  • 25 Дойчо Зелев

    28 3 Отговор
    Като прочета Зеле и знам че ще ме лъжат!

    Коментиран от #32

  • 26 Къде е проблема

    16 4 Отговор
    "За да купуват руски петрол, Китай и Индия например ще трябва да създадат собствени застрахователни компании." - По-кухо не може и да бъде!
  • 27 Д-р Ох Булит

    13 1 Отговор

    До коментар #15 от "Няма денги":

    Гори си гъзта, петрола просто не го изпомпва.
  • 28 Вирус

    25 3 Отговор
    Така нареченият колективен запад предизвиква нова криза не знаят какво ще стане ли великито зануляване продължава
  • 29 Водородно гориво от въздуха

    3 13 Отговор
    ОРА НЕ СЕ ПЛАШЕТЕ ...Изследователи са създали електролизатор, който може да черпи водата от въздуха и да я превръща във водородно гориво и кислород. -ПЕРПЕТУМ МОБИЛЕЕЕЕЕЕ
  • 30 Герге ,

    4 0 Отговор
    Т@п@нар , търсиш си коментари ли ? Оня ден бил днес ..
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Е , що

    0 10 Отговор

    До коментар #25 от "Дойчо Зелев":

    Аз пък вярвам на ТАССов .
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 В (без)мозъчния тръст "Брюгел” в Брюксел

    16 2 Отговор
    са на път да занулят икономиката на ЕС и да раздуят инфлацията от галопираща - в хипер инфлация.

    Толкова им е пилешкия акъл, толкова могат.
  • 36 експерт

    5 0 Отговор
    Силен,слаб - нали е договорен с него.Те и сега продават на тази цена
  • 37 Рико

    3 22 Отговор

    До коментар #21 от "Токсик":

    Москва живее от това което изрови от земята. Като плъховете, като къртиците,като хлебарките. Спираш им този доход и умират.

    Коментиран от #39, #48

  • 38 Дойче веле

    16 3 Отговор
    Европа си наби голем автогол пак
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 хихи

    6 0 Отговор
    Силен, силен, колко да е силен!?!
    Колкото да го си го премести в другия крачол.
  • 42 Не се знае къде ще са опашките за бензин

    9 0 Отговор
    И дизел, тепърва ще глрданс тоя театър!!
  • 43 До 42 ще гледаме

    7 0 Отговор
    Ще гледаме
  • 44 Само напомням

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "007":

    "Малката" икономика на Русия не трябваше ли вече да е фалирала? Според Блумбърг Русия даже е на печалба тази година.









  • 45 един от многото

    13 1 Отговор
    Бъдете сигурни , че от страна на ОПЕК увеличение ще има , но не на производството а на цената!
  • 46 НАЛИ ТОЧНО

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "Матей преображенски":

    ЛАЙЕН ПРИЗОВА НЕМЦИТЕ -"НЕ СЕ КЪПЕТЕ! СТОЙТЕ НА СТУДЕНО И ВИКАЙТЕ - НА, НАА ПУТИН, МАЙ ТЕ ПОБЕДИХМЕ!" ХА-ХА-ХА!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Боклук

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Рико":

    А Българете преживяват като уличниците,кой колко им даде.
  • 49 мишо

    1 0 Отговор
    Путин ще оцелее ама ние ще си отидем безвреме заради прусите, амите и другите като тях.