Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Декември, 2022 18:57 2 098 31

Подозрения в украинската църква: свещеници си сътрудничат с руснаците?

  • църква-
  • украйна-
  • русия

Въпреки уверенията на Украинската православна църква, че е самостоятелна, Службата за сигурност на Украйна твърди, че е намерила данни за връзките ѝ с Русия, а и подозира някои свещеници, че помагат на руските военни

Подозрения в украинската църква: свещеници си сътрудничат с руснаците? - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Нахлуването на Русия в Украйна ми отвори очите", споделя пред ДВ бившият свещеник от Украинската православна църква към Московската патриаршия (УПЦ МП) Анатолий Слинко. След 30 години работа в УПЦ той преминава към автокефалната Православна църква на Украйна, като решението му за това назрява дълго време.

Още през лятото на 2014-а година Слинко се чуди защо новоизбраният предстоятел на УПЦ митрополит Онуфрий избягва да осъжда действията на Русия. Сега вече всичко е ясно: "Войната показа колко разрушителни са били действията на Московската патриаршия заради манипулациите с украинското паство. Сега умират хора. Това показа истинското лице на московската църква".

Разнородни мнения в рамките на църквата

Когато московският патриарх Кирил не осъжда руското нападение срещу Украйна, много проукраински настроени свещеници от УПЦ очаквали ръководството на църквата да осъди Кирил и тя да се обяви за автокефална от Руската православна църква, разказва Слинко. Но предстоятелят Онуфрий се ограничил с призив към руския президент Путин "незабавно да прекрати братоубийствената война", а Синодът се обърнал след няколко дни към патриарх Кирил с молбата да призове руското ръководство незабавно да прекрати бойните действия.

Според Слинко тази позиция не е била достатъчно категорична. Той е разочарован и от Синода на УПЦ, защото очаквал от него да обяви украинската църква за автокефална. Синодът принципно изразил несъгласие с позицията на Кирил по отношение на войната и обявил "пълна самостоятелност и независимост на църквата", но според експерти това не довело до нищо.

"Какво значи независима църква? В техния устав и преди това бе записано, че са независими. А и "независим" не е канонично понятие", посочва пред ДВ историкът и теолог Игор Козловски. Той уточнява, че каноничните понятия са три - автокефална, автономна и екзархия, а украинската църква не е нито едно от трите.

Как е правилно да бъде наричана църквата

Обновеният от Синода устав на УПЦ и досега не е обнародван официално. Иначе е известно, че от него са били премахнати всички споменавания на Руската православна църква, но не и споменаването на грамотата на руския патриарх Алексий II от 1990-а година, в която той дава на УПЦ МП статут на независима и самостоятелна в своето управление.

Както пояснява Игор Козловски, в тази грамота пише, че УПЦ е част от Московската патриаршия и чрез нея поддържа единството си със световното православие. "Това означава, че каноничните връзки са запазени. И в устава на Руската православна църква е записано, че УПЦ е съставна част от Московската патриаршия. Статутът в рамките на структурата не е променен." Във връзка с това историкът отбелязва, че разривът на връзките на УПЦ с Москва би означавал тази църква да загуби каноничността си.

Същевременно в УПЦ са категорично против това да бъдат свързвани с Москва. "УПЦ е независима и самостоятелна в своето управление още от 1990-а година - още преди Украйна да е бъде независима", подчертава пред ДВ говорителят на УПЦ митрополит Климент. В такъв случай защо УПЦ повторно обявява своята независимост през май? Отговорът на Климент: "Синодът максимално точно и недвусмислено е формулирал точките от устава, в които става дума за самостоятелност и независимост, тъй като спрямо това е имало не само съответно обществено искане, но и вътрешноцърковна позиция".

Какво казват от Службата за сигурност на Украйна

Данните, с които разполага Службата за сигурност на Украйна, говорят обаче за съвсем друго. В рамките на обиските, проведени в епархиите на УПЦ, са открити проруска литература, руски паспорти, атрибути на проруски подразделения, текстове на молитви за патриарх Кирил и брошури, възхваляващи руските военни. От своя страна митрополит Кирил обаче казва, че правоохранителите "нямат основания за наказателно преследване срещу УПЦ", тъй като няма доказателства, че снимките, публикувани от Службата за сигурност на Украйна, са направени в храмовете на УПЦ.

При това от Службата за сигурност на Украйна подозират някои дейци от УПЦ не само в пропаганда на "руския свят", но и в сътрудничество с окупаторите. В края на октомври изпълняващият длъжността началник на Службата за сигурност на Украйна Василий Малюк заяви пред агенция "Интерфакс", че от нахлуването на Русия в Украйна са открити 23 наказателни дела срещу представители на УПЦ. По неговите думи заподозрените били 33-ма. Наскоро от украинската прокуратура съобщиха и за първата присъда на свещеник от УПЦ от Лисичанск - 12 години затвор за подпомагане на насочването на руските части към цели в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ненормални фашаги

    28 6 Отговор
    Еретици!
  • 2 бйдйкд

    15 4 Отговор
    Украйна получава резервни части за Т-72 от Мароко!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иисус

    33 7 Отговор
    Окраински свещеници си сътрудничат с цивилизация и свободата - руснаците.
  • 6 ДЖОН МАКФЛАЙД 🎩🌎

    30 2 Отговор
    Егати и глупавта статия ,измислиците на немците и на французите ,не разбраха само едно че с ......американци и руснаци ,се говори с уважение днес
  • 7 Окраин4ев

    44 6 Отговор
    В Окрайна преследват и изтезават православни! Не изпоевядваш ли фашизъм си враг на Киев.
  • 8 Зеленски

    14 8 Отговор
    Да ги преработят църквите на синагоги!
  • 9 Джамбaза

    29 3 Отговор
    И тук наложената демокрация започна с разделяне на синода.
    Тия попове слепи ли са та не виждат сценария?
  • 10 хммм

    23 3 Отговор
    Църквата е храм на руснаците!
  • 11 5577

    27 4 Отговор
    А... Сетихте се че украинската мафия като може да манипулира избори, не може да представлява украинския народ.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 фръъъ

    5 15 Отговор
    Те ще.са.като.нашите милиционер попове, под расото ватенка и под ревера КГБ значка и под отчет на Гундяйката.
  • 15 Урюрвкос

    13 3 Отговор
    целта е Вартоломей да си премести офиса от Цариград в Киевската печорска лавра. Обикновените хора всичко виждат и разбират, затова си водят децата на кръщене в близките гранични руски области.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Русофоб Антисемит

    7 18 Отговор
    Русия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да изтрие от лицето на земята българските колонии.
    В-к Знаме .
    1875 г.
    Христо Ботев
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 КГБ патриарх

    7 11 Отговор
    КГБ е бог и алах .Пък и в расия повечето са мюсьолмани
  • 20 Хакуна матата

    13 4 Отговор
    Киевския режим има проблем с централния процесор, ама няма кой да ви го каже. При проверките публично се изгарят библии. Ако това е нормално, този свят е обречен на гибел!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Един

    12 2 Отговор
    Смърт на укрофашизма!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 6 Отговор
    Бо.й и пандиз за продажните гнусни попове‼️
  • 26 плевен

    7 1 Отговор
    Хайде да си го кажем направо. В цяла Украйна въпросната Автокефална църква я наричат Църквата на Порошенко.Направена е с парите на Порошенко и цели да разцепи православните и да ги приближи до католиците. И въпреки, че олигарха сега е в опозиция, се ползва със закрилата на Зеленски.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Уса

    4 1 Отговор
    Противовъздушната отбрана на Украйна е бомбардирала жилищната сграда със загиналите цивилни и деца.Казаха го по независимите медии
  • 29 абв

    3 0 Отговор
    ПО ДОБРЕ ТАКА , ОТКОЛКОТО ЕВРЕИ ДА УПРАВЛЯВАТ ЕВРЕИ !!!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Трудно е да се оцени стойността на стара

    0 1 Отговор
    ВОЕННА ТЕХНИКА СЛЕД КАТО Я ОЦЕНЯВАТ ЕДИНСТВЕНО ТЕЗИ КОИТО Я ДАВАТ ! ПРОСТИТЕ УКРАИНЦИ ЩЕ Я ПЛАЩАТ УТРЕ !