Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Декември, 2022 10:00 4 781 70

Ето колко струва войната в Украйна на западните държави

  • украйна-
  • европа-
  • война-
  • цена-
  • запад

Европа и САЩ предоставят помощ на Украйна на стойност милиарди евро

Ето колко струва войната в Украйна на западните държави - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всяка седмица Андре Франк и екипът му в Института за световна икономика в Кил преглеждат и обработват огромно количество публично достъпна информация за западните помощи, изпращани на Украйна. Целта е да поддържат Ukraine Support Tracker - уникален портал, в който се изчислява военното оборудване, хуманитарна помощ и финансова подкрепа, предоставени на Киев.

Трудно е да се оцени стойността на стара военна техника

Още новини от Украйна

Най-голямото предизвикателство за икономистите е да изчислят финансовия дял на военната помощ от общите западни помощи за Украйна, които вече достигнаха 100 милиарда евро.

Това не е лесна задача: Официалните данни от САЩ и Великобритания за военната помощ не са изчерпателни. Това се отнася и за информацията на германското правителство, което редовно актуализира списъка на доставяното военно оборудване. "На пръв поглед изглежда много прозрачно, защото е включен и конкретният брой на предоставените стоки", казва икономистът Андре Франк. "Но ние искаме да изчислим доставките за Украйна като парична стойност", уточнява той. Т.е. да изчислят колко точно струва помощта.

Това е особено трудно за Германия, тъй като през последните десет месеца Берлин е предал военно оборудване от запасите на Бундесвера, което отдавна е било изведено от експлоатация и следователно няма валидна към момента ценова оценка. Например самоходните противовъздушни установки "Гепард", които датират от времето на Студената война. Междувременно Германия е доставила 30 такива установки, които Киев определя като изключително ценни.

Затова икономистите от Кил работят по създаването на ценова листа с всички оръжия и боеприпаси, както и останалите видове помощ - за да изчислят общото количество финансиране за Украйна. Те са оценили един подобен танк за противовъздушна отбрана"Гепард" на 1,2 милиона щатски долара. Подобна е ситуацията и с полските танкове Т-72, които са съветско производство и са предадени на Киев от Варшава. Тук учените изчисляват стойността на една бройка от тях на 1,6 милиона щатски долара.

Друг пример е доставката на спални чували, посочва Франк. Част от тях са хуманитарна помощ, а друг контингент е предназначен изключително за украинските войници на фронтовата линия.

Германия предоставя повече, отколкото е известно

Порталът изчислява, че Германия вече е осигурила военна помощ и друга подкрепа в размер на 2,3 милиарда евро, докато списъкът на германското правителство от началото на декември показва сума от 1,9 милиарда евро. И двете цифри обаче са по-ниски от действително предоставената помощ. "Предполагаме, че германската военна помощ е дори по-висока от стойността, която изчисляваме към момента", обяснява Франк. Например германското правителство не предоставя никаква информация за количеството на доставените боеприпаси за най-модерната система за противоракетна отбрана - зенитно-ракетния комплекс "Ирис-Т".

От публикации в социалните мрежи може да се заключи, че именно тази система защитава района на украинската столица Киев. Оперативни данни за използването на "Ирис-Т" не се разкриват от украинските власти.

Една система "Ирис-Т" струва 616 000 щатски долара на световния пазар. "Но това отново е според официалните данни, с които разполагаме от Германия, а те дори не ни дават възможност да оценим общата стойност." Колко отбранителни ракети е изстреляла украинската противовъздушна отбрана с "Ирис-Т" досега и колко ще бъдат доставени по-късно - не е ясно. "Няма как да определим това правилно с помощта на официално достъпните източници", посочва Франк.

Подобна е ситуацията и с уговорения обмен на военна техника, при който източните страни от НАТО като Словакия и Словения предават стари съветски танкове на Украйна, а в замяна получават военно оборудване от Германия. Икономистите не категоризират това като директна помощ за Украйна, ако не е от пряка полза за отбраната на страната.

Най-голяма помощ за Украйна предоставят САЩ

И все пак икономистите са убедени, че изчисленията им са много близки до реалността, дори и след последната актуализация от началото на декември. Според тях подходът да се работи с отделна "ценова листа" за доставяните военни стоки улеснява точните изчисления. "Дори и да надценяваме военната помощ за отделни оръжия и други стоки", казва Франк, "това се компенсира на друго място."

САЩ остават най-важният поддръжник на Украйна с 23 милиарда евро, следвани от Великобритания с 4,1 млрд. евро и Германия, която според изчисленията дотук е предоставила 2,3 млрд. евро.

По-лесно е да се направи преглед на големите общи суми на помощта за Украйна: т.е. всички вноски на западните държави, подкрепящи Украйна - за хуманитарна помощ, финансова подкрепа и военно оборудване. С решението си да подпомогнат Украйна с още 18 милиарда евро от следващата година държавите от ЕС и институциите на Общността изпреварват САЩ по отношение на помощта за Украйна. С тях Европа ще е предоставила на Киев помощ на стойност 52 милиарда евро, а "военната, финансова и хуманитарна помощ” от САЩ ще се равнява на 48 милиарда евро.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужас

    105 7 Отговор
    Това ако не е пълно зло хвърляне на пари, избачкани къртовски от европейскиските данакуолатци за избиване на повече мирни хора и деца!
    Урсула и подлоги да се махат!!!

    Коментиран от #47, #63

  • 2 Частен ротшилдов Федерален резерв

    57 2 Отговор
    Колко много мега римати се бият и умират за нас.
  • 3 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    61 1 Отговор
    Е колко да Ви струва!? Нали имате. Плащайте. Бегом на касите. Това с храната е фейк. Пълно е с храна в магазина. И ток имате и газ. Цената не е важна. Плащайте. Благодаря.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Частен ротшилдов Федерален резерв

    7 41 Отговор
    Ние си ги печатаме произволно. Но Путин не ложв, понеже за да е част от нашата западна платежна система и за да може да купува от нас хляб и стоки, подписа да не може да печата сам. А само до размера на доларовите наличности в Русия. Така ви яздим.
  • 7 Хасковски каунь

    42 2 Отговор
    Плитко!
    Тури сега инфлацията и решаваш 50% от задачата. Човешките животи...
  • 8 Ще дават пари докато

    14 72 Отговор
    ватниците пак фалират! Както стана 1989г. Ще молят Световната банка за кинти да си купят салам, да не изпукат от глад!
  • 9 сто милиарда

    32 3 Отговор
    Не е висока цена за Новия Ред. Даже евтинко ми се струва. Кой-дава повече?
  • 10 проф. Иво Христов

    14 50 Отговор
    „Русия навлиза в привичният за нея в исторически план, режим на страна военен лагер. Русия не може да функционира в друго състояние.“

    Коментиран от #49

  • 11 ВСЕКИ ДОЛАР ЗА РАЗГРОМА

    8 55 Отговор
    На путиновите пълчища е оправдан.....

    Коментиран от #18

  • 12 Мим

    57 4 Отговор
    И с техните оръжия,укрите само си удалжават агонията Те са обречени.Колкото повече се пънат,толкова повече зелени ще загинат....
  • 13 А КОЛКО МИЛИАРДА РУБЛИ

    4 44 Отговор
    Свали Путин от кожата на руснаците за тая война ??????

    Коментиран от #37, #65

  • 14 ха сега де!

    6 47 Отговор
    А по евтино ли ще струва ако не подкрепят Украйна да задържа агресора и войната се пренесе в останалата част на Европа и света?

    Коментиран от #15, #38

  • 15 Мим

    15 2 Отговор

    До коментар #14 от "ха сега де!":

    Ако навреме укрите се бяха вразумили и ооерацията шеше да е прекратена,без жертви и унищожения.Наникъде нямаше да се разпростира,а само до там
    ...

    Коментиран от #30

  • 16 Жив

    37 4 Отговор
    А колко беше просто - не се месеца в чужди работи., ама не то не бяха майдани, не бяха банички и там подобни като в София преди 23 години ит. Н.

    Коментиран от #21

  • 17 Жив

    23 2 Отговор
    А колко беше просто - не се месеца в чужди работи., ама не то не бяха майдани, не бяха банички и там подобни като в София преди 23 години ит. Н.
  • 18 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    31 1 Отговор

    До коментар #11 от "ВСЕКИ ДОЛАР ЗА РАЗГРОМА":

    Да. Точно така. Продайте си имуществото и дарете за великата ВСУ. Путин вече бяга полумъртъв. Сега е момента да го замеряме с пачки 💶! Да го доубиеме с парите Ви. Нищо че ще живеете по контейнери и ще ровите в кофите за смет. По важно е на Путин да му е кофти и да се самоубие от жал като разбере какво сте направили вИметоНасвОбодата. Вимето на свободата аз ще си го цуцам. Благодаря.
  • 19 Тъпаците

    21 0 Отговор

    До коментар #4 от "Цончо Ганев ./.":

    Тъпи си остават !
  • 20 нннн

    41 1 Отговор
    На българина му струва 50% инфлация.
  • 21 ТАКА ДЕ

    2 40 Отговор

    До коментар #16 от "Жив":

    Що Путин се меси в Украйна.....иска и там да командва парада, ама Зеленски го направи за смях....
  • 22 Про фан

    33 1 Отговор
    Ай ся колко струват - атллантизъм цена няма. Зеления и той е човек, да не искате да кара на пудра захар

    Коментиран от #27

  • 23 Въпросче

    33 1 Отговор
    Какъв Запад , бе ? 😀 Нали уж натото не воюваше ?

    Коментиран от #25, #26

  • 24 ПУТИН, ПУТИН

    4 29 Отговор
    Да бе мирно седял, не би чудо видяло...една Украйна те направи за посмешище....
  • 25 ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ, НЕ НАТОВСКА

    4 25 Отговор

    До коментар #23 от "Въпросче":

    Само БСП путинистите не го разбраха....
  • 26 ТАКА ДЕ

    8 28 Отговор

    До коментар #23 от "Въпросче":

    НАТО си тества оръжията върху руските мужици...ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ.....войната е супер за НАТО....
  • 27 АТЛАНТИЗМА

    5 28 Отговор

    До коментар #22 от "Про фан":

    Само може да спре руския агресор...защитата на Украйна няма цена.....
  • 28 Русофил

    3 24 Отговор
    Това са жълти стотинки на фона на руско робство - тогава губят всичко.
  • 29 БСП НАТОВЕЦ

    3 21 Отговор
    Българско РПГ трепе руснаци.....българите сме на сухичко и топличко...
  • 30 Айде бе...

    6 7 Отговор

    До коментар #15 от "Мим":

    Това сам ли го измисли или Путин ти го каза?
  • 31 Урюрвкос

    19 2 Отговор
    Украинската ССР беше тежък камък на шията на СССРето и го събори. САЩ едва ли но ЕС може да последва същата участ.

    Коментиран от #66

  • 32 Механик

    28 1 Отговор
    "Ето колко струва войната в Украйна на западните държави"
    Щеше да е коректно да кажете и колко печелят западните държави от тая война. Нали не мислите, че това оръжие и средства дето дават на укрите са ей така просто?

    Коментиран от #39

  • 33 Хахаха

    25 0 Отговор
    100 милиарда евро, забрана за къпане и отопление, огромна инфлация, а територията на Укрия се смали с 30%:) Система "Ирис-Т" за 616 000 щатски долара, която дронове правени в час по трудово направиха за смях:)
  • 34 гост

    3 17 Отговор
    Мирът цена няма, АГРЕСОРА трябва да се спре,а пари винаги могат да се печатат и още и още,но човешките животи погубени от АГРЕСОРА не могат да се възстановят
  • 35 Само, че

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Цончо Ганев ./.":

    си голям .М.А.Л.О.У.М.Н.И.К.
  • 36 Само, че

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Цончо Ганев卐":

    си голям .М.А.Л.О.У.М.Н.И.К.
  • 37 Брюкселската зелка

    12 10 Отговор

    До коментар #13 от "А КОЛКО МИЛИАРДА РУБЛИ":

    Примат Путин похарчи тези пари и живота на руснаци и придоби едни територии. Европа похарчи едни милиарди и животът на укри и какво получи в замяна? Един гол К и говеждия хленч на либерастите от седмия пол.

    Коментиран от #48

  • 38 Бе то

    35 2 Отговор

    До коментар #14 от "ха сега де!":

    Америка отдавна пали войни по света а не Русия!!Либия,Ирак,Сърбия,Сирия,Афганистан...

    Коментиран от #40, #44

  • 39 Бай Митко

    27 0 Отговор

    До коментар #32 от "Механик":

    Те без да си направят сметката как дават. Сега дават, за да се освободят от старото и непотребното, и после каквото остане от окраина е тяхно.
    Както стана при нас, платихме 8+8 книжни ефки и сега ще чакаме рециклирането на самолети от виетнамската война, пък може един ден нищо да не ни дадат и ние щото нищо не можем да им направим ще пием една студена вода.
  • 40 Бинго

    17 1 Отговор

    До коментар #38 от "Бе то":

    Адмирации за коментара!
  • 41 Войната на западащите държави с РФ

    15 2 Отговор
    в окраинйа хич не ме интересува колко струва
  • 42 Мая

    16 0 Отговор
    О, поглеждам цените и веднага разбирам- скъпо, а и аз трябва да плащам...
  • 43 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 18 Отговор
    Малко останаха от алкохолните ватници, Зеленски ти бастиса барбар с цялата робсия за по малко от година, парите нямат значение, ватите ще платят всичко следващите 100 години и ще кушат кюмур въргаляйки се в калта ‼️
  • 44 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 15 Отговор

    До коментар #38 от "Бе то":

    Кажи сега нещо и за кемтрейлс и джендърите, копейко съдран‼️
  • 45 Вирус

    12 1 Отговор
    Зелето нещо се оправдава ли пак ще клекнете като всв то е ясно
  • 46 Ицо

    13 0 Отговор
    Не е луд тоя дето яде баницата а тоя дето я дава
  • 47 Онзи

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ужас":

    Няма лошо ако това. което пожелаваш на Урсула, ти го сториш! Колкото по бързо, толкова по добре!!
  • 48 Въпрос

    6 1 Отговор

    До коментар #37 от "Брюкселската зелка":

    Защо си толкова много пр@ст бе?
  • 49 Адам Хилтън

    1 12 Отговор

    До коментар #10 от "проф. Иво Христов":

    втарая в мире яде кожения от пролетта, Зелиннски спуква дрянката на алкохолните страхливци!
  • 50 Добър бизнес

    15 0 Отговор
    за САЩ. Само договора на Германия за F-35 е 10 милиарда евро. Българския за допълнителни 8 бр. F-16 е за 1.3 милиарда евро ... Да не говорим инфлацията колко им намали заемите. Да плащат обикновените хора ...
  • 51 С 2 думи

    21 0 Отговор
    Де що има евроатлантически балъци плащат от залъка на децата си за кървавата "сватба" на САЩ и Украйна.
  • 52 Зевзека

    21 0 Отговор
    Да, а вместо да спрат с лудостта запада продължава ли продължава да дава оръжие на Украйна. Сега схванах защо? Защото то е със счетоводен резултат нула, но давайки го на Украйна го осчетоводяват на пазарни цени. Така пишат на Украйна огромен дълг. За държавите като САЩ и Германия е нищо, но е основание да се изтеглят милиарди кредити за ново оръжие. Така се завърта икономиката на оръжейната промишленост. Народите обединяват, Украйна задлъжнява, украинците умират, но някой печели здраво от финансови врътки. Още да им вярвате. И междувременно да се научите да си кърпите чорапите, да се топлите на свещи и да си миете петте точки.
  • 53 Цензура

    24 1 Отговор
    Хахахах, защо не кажете каква е ИКОНОМИЧЕСКАТА цена, която плаща основно ЕС? Прост статистически факт - ЕС имаше сериозен търговски профицит миналата година, сега само за шестмесечието има 300 милиарда ДЕФИЦИТ !!! С това темпо, ако войната се проточи още половин година и още повече - ако управляващите ЕС не бъдат свалени или не клекнат относно политическите отношения с Русия - ЕС го чака само едно - БАНКРУТ !!!
  • 54 Слепок

    23 1 Отговор
    По официални данни в Укрия са налети около 130 милиарда долара (реално много повече). А това прави Окрайна вече чужда собственост за десетилетия напред (ако остане нещо от нея). Поколения ще изплащат заемите като роби. Пък Русия бие шамари на ЕС, бие шамари на НАТО, бие шамари на световните терористи САЩ - направи ги на смешни калинки.
  • 55 байгън с колелото

    17 0 Отговор
    Крадът ни златото и финансират укринците,че и пътни такси не плащат,а ни разбиват пътищата с тировите
  • 56 БЪЛГАРИН🇧🇬

    14 0 Отговор
    Това говори само затова, че
    Русия е изключително мощна страна.
    Никоя друга страна не може да устои на такива жестоки санкции.
  • 57 Искаме Мир, а не НАТО

    13 0 Отговор
    НАТО изобщо не воюва в Украйна с Русия.
    Американския преврат в Киев бе още през 2014
  • 58 Историк

    9 1 Отговор
    Цар вуу лът си мисли ,какво ме интересува?Трябва да те заитересува,защото всичките тези неща се отразяват в крайна сметка, на това които плащащ, даже и да не знаеш или да не те интересува.Има едни " тарикати", които казват не ме интересува,ще плащам колкото и да е само " блатната кочина" да потъне.Не ви казват една подробност,че крещят яко,но се надяват ви е да платите сметката,а от тях само крясъците.Наистина не знам " блатната кочина" дали потъва?Потърсете отговор от тези които напоследък се къпят един път месечно за 2 минути.
  • 59 Русия е с пречупен гръбнак

    2 9 Отговор
    Раша отнесе много тежки шамари от англосакса,вече са в миманса
  • 60 ха ха

    12 1 Отговор
    нито сащ плаща нито ес , вземат насила от населението за да финансират един бандит поставен начело не украйна , не на украинците които страдат от цялата глупост на сатанистите

    Коментиран от #67

  • 61 Не на нато!

    10 1 Отговор
    Войната нато срещу Русия продължава. С пълна пАра.
  • 62 Толкова е елементарно

    9 1 Отговор
    Идеята е не толкова всички за покрайна, а всички срещу Русия, чрез покрайна.
  • 63 Ягода

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "Ужас":

    Какви мирни хора? Това са руснаци!
  • 64 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 6 Отговор
    100милиарда$ на фон 41трилиона$ е 1/410000000=0,000243%........ВИЖ 100 милиарда$ към 1300милиарда$ на БВП русия е.....1/13=7,69%.....КОГАТО ТЕЗИ ПРОЦЕНТИ МИНАТ ДВАДЕСЕТ .....русия ще подпише ++++!
  • 65 На Путлер

    1 8 Отговор

    До коментар #13 от "А КОЛКО МИЛИАРДА РУБЛИ":

    Парите те са си негови .В Раша има само крепостни селяни . Още живеят със Петър 1 .
    Така че ,той Кремълския Плъх ще дава рубли колкото си иска ,дори и Раша да фалира . Народа може да мизерства ,те са свикнали .
  • 66 Кукушин-нюс

    2 6 Отговор

    До коментар #31 от "Урюрвкос":

    Затова ли ги окупират обратно Рашките Украйна. Защото са тежък камък.
    Хахага .искат отново всичко да заграбят
    И една шепа олигарси да си преразпределят всички богатства на Украйна.
    Като започнем от оня Медведчук.
  • 67 Той и Путлер

    1 5 Отговор

    До коментар #60 от "ха ха":

    Плаща с парите на бедните руснаци .
    Даже плаща и на Кадиров всяка година по 4 милиарда долара с парите на руснаците . Някой нещо казва ли му хаха
  • 68 Това

    8 2 Отговор
    си е война на запада и терористите от нато в нейно лице.
  • 69 Вирус

    6 1 Отговор
    Хаха кво стана със западните икономики нали русия била джудже разката им 100милиар
  • 70 незнайко

    2 1 Отговор
    В резюме Украйна е задлъжняла със 100 МИЛИАРДА на запада и САЩ !!! Зеленски наистина е ЗЕЛЕН и не му пука за страната му !!!