Last news in Fakti

19 Август, 2013 15:10 12 221 13

Поканете близките на загиналите на откриването

  • поканете-
  • близките-
  • загиналите-
  • откриването-
  • катастрофа-
  • яна
Поканете близките на загиналите на откриването - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Двама души изгубиха живота си, а петима, сред които и дете на 11 г., бяха ранени в зловеща катастрофа час преди официалното откриване на отсечката край гара "Яна". Участъкът от години затормозява трафика на изхода и входа на София в посока северна България. Всеки пътувал натам това лято знае на какво изпитание подлага нервите заради  "тапата", която се образува при пренасочването на движението над новия пътен възел.

Причините за тежкия инцидент ще се изясняват тепърва. Катастрофата обаче вече получи много по-широк обществен и дори политически резонанс от обичайното. Бившият премиер Борисов, който за зла беда се оказа лош пророк, призовавайки сегашните управляващи да отворят готовия участък предварително, за да се облекчи трафикът, поиска оставка на правителството.

Въпросът дали Борисов има право да негодува заради упорството на сегашните властимащи да забавят пуска на отсечката е спорен. Модата на триумфалните церемонии по откриването на инфраструктурни обекти бе въведена именно по времето на ГЕРБ.

Може да се спори и дали причините за злокобната катастрофа са свързани с "тапата" на гара "Яна". Отговорните институции обаче са длъжни да отговорят на няколко въпроса. Дали наистина отсечката, която вгорчава живота на всеки софиянец или гост на столицата от години, можеше да бъде отворена по-рано, за да облекчи трафика в разгара на отпускарския сезон? Който е минавал от там в началото на август, ще си отговори сам.

Управляващите не е зле да кажат дали официалното прерязване на лентата не бе отложено заради отпуска на шефа на АПИ, който приключи на 19 август. Не е ли отговорен и той за това, че отсечката не бе открита по-рано.

Министърът на регионалното развитие пък се запъва не за първи път. Тя направи това и при откриването на участък от магистрала „Тракия”. Може би за да спази традицията за откриване по понеделнишки, какво като може да спести нервите поне през последните почивни дни на пътуващите до морето. Днес обаче заради злощастния инцидент тя отложи официалното откриване. На навоизграденото трасе бе извършен водосвет единствено за здраве. Терзиева обаче хвърли „топката” другаде, като призова всички да карат внимателно, безопасно и със съобразена скорост. „Имаме хубави магистрали, строим магистрали, рехабилитираме пътища, но това не е достатъчно, заяви тя. Трябва да се кара безопасно и да имаме култура на движение по пътищата. Да не се правят гонки, да се движим безопасно и да пазим децата си, апелира тя”. Като и този път не изпита грам вина. Защо ли?

Управляващите трябва да отговорят и на друго питане. Биха ли отрекли, че трима души щяха да са все още живи без официалното откриване на отсечката, ако ставаше дума за техни близки. Отговорът могат да им дадат роднините на загиналите - да ги поканят на церемонията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 MOTI

    0 0 Отговор
    Dano tazi da iznasia poveche panahidi v ponedelnik samo s ziklamenite i kostümcheta
  • 2 Vladimir Yosifov

    0 0 Отговор
    Позор !
  • 3 Деси Fire-lady

    3 0 Отговор
    дали ще са пили, дали ще са с превишена скорост резултата е един и същи.Нямаме култура на каране, държим се като луди, искаме да стигнем възможно по-бързо.Не може да не се съобразяват.След ,като и аз лично съм виждала ТИР да лети с повече от 120, отнема предимство и карат като луди, изпреварване без да има право, още колко невинни трябва да си отидат за да осъзнаме ,че имаме проблем?!?
  • 4 Белин Велев

    3 0 Отговор
    Нямаме култура на каране, винаги някой ни е виновен.
  • 5 Красо Зелето

    2 1 Отговор
    За каква култура говорим? Защото 98% от шофьорите в България, нямат никаква култура, да не говорим за култура на шофиране! Забележете, че повечето комшии, не могат да се гледат! А живеят поколения един до друг. Това е злоба! Злобен човек не може да се превъзпита! Повечето шофьори карат нагло и бясно! Знаете ли колко пъти са ми свирили (Клаксонирали) защото съм карал "Бавно" според тяхното виждане, даже един се натресе в мен и замалко да изяде пердаха, ма избяга! И когато го докараха в РПУ-то, каза, "Кво толкова е станало, само го подпрях" Толкова нагло племе като нашето няма!
    По магистралите са като бесни, караш със 90, 100км/ч профучават покрай тебе сувалки и летящи чинии, които застрашават живота не само на околните а и на себе си! И за какво, за да стигне 10 мин, по-рано Сами ще се избием разберете го! Никой не мисли за себе си, камо ли за околните!

    Коментиран от #8

  • 6 Бай Иван

    2 1 Отговор
    Аре стига бе!Аз Боко изобщо не го обичам ама може ли за всичко той все да е виновен.Дори и за простотията на българския шофьор.Съгласен съм,че нямамме никаква култура на шофиране .Да не говорим ,че нямамме дори обща култура.Нямаме всъщност елементарна култура.Превърнали сме се в утайката на Европа.БОГ да ми е на помощ!

    Коментиран от #7

  • 7 по темата

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Иван":

    Боко да не се напъва да печели от катастрофи и смърт, че печалбата му ще е дървено пардесю.

    Коментиран от #12

  • 8 Йордан Стоилов

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Красо Зелето":

    пич културата на каране се изразява и в това да не пречиш на другите шофирайки с 90 100 по магистралата си в пъти по опасен от тия дето са превишили скоростта с 10км всеки който е изпреварвал на магистралата и пред него се е появил такъв джигит като тебе ще се съгласи с мене според мен такива като тебе трябва да ги глобяват за опасно ниска скорост

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Красо Зелето

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Йордан Стоилов":

    На 100км/ч викаш ниска скорост, при положение, че караш в най-дясна лента? Ами преценил съм, че не бързам за никъде, а ти като бързаш задминаваш ме, по-най предпазливия начин, без да засичаш и да казваш кой с колко да кара и нещата са супер! А не със 190км/ч да се прибереш в дясна лента, защото зад теб, лети друга нинджа със 240км/ч и накрая става мазало, и после е виновен този дето кара нормално!? Ако наистина мислиш така, определено само гибел ни чака!
  • 10 Иван Господинов

    2 0 Отговор
    Дори готова магистрала не могат да открият . Водосвет за здраве отслужили ..... за кой бе за умрелите ли ? .аси жалката пасмина олигарски сугинаж ... същото се случква със здравеопазване, икономика, външна политика .... А овците се вълнуват от апартаментите на Цецо , полетите и забравените пашмаги в самолета на Бойко и наднорментото тегло на Фидосова . Само глад и пълна разруха ще накрат тоя пропаднал народ да се опомни стига това лекарство да не убие пациента че тоя път дозата ще е по-сериозна от когато и да е било в историята ...
  • 11 Симеон Тасев

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Йордан Стоилов":

    а значи така и ти си от онези откачалки по-пътищата евала ама като те гледам така май ще си строшиш главата някъде
  • 12 comment

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "по темата":

    Отворко, нали се сещаш, че това, което си изписал по смисъла на Наказателния кодекс е заплаха за убийство? А другото е, че както и да се именуваш, анонимни в нета няма. Всеки е откриваем. Ако те набарат от прокуратурата ще береш доста ядове за писането на подобни простотии.
  • 13 алкап

    0 0 Отговор
    Като съм в лявата лента с 120 и дйде някой зад мене с 200 еми намалям до 80 и се отмествам в дясно. Това е безопасната скорост 80 по нашите равни магистрали Ако някой мисли че е повече се бърка.