Last news in Fakti

23 Януари, 2023 10:00 1 318 1

Хамас гледа на Западния бряг като на бойно поле срещу новото израелско правителство

  • хамас-
  • израел-
  • ликуд-
  • бенямин нетаняху

Погрешни сметки или провокация от всяка от страните лесно могат да сложат край на възцарилото се засега крехко затишие

Хамас гледа на Западния бряг като на бойно поле срещу новото израелско правителство - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Управляващите в ивицата Газа ислямисти от движението Хамас си изграждат връзки с радикални групировки на Западния бряг с цел да разширят подкрепата си сред палестинците отвъд анклав. Те правят това, подкрепяйки палестинците, участващи в почти ежедневните безредици на Западния бряг, с които новото твърдолинейно правителство на Израел се зарече да се разправи.

Все пак при следването на новата си стратегия Хамас подхожда и с известна доза предпазливост, тъй като движението все още е заето с възстановяването на Газа от десетдневната война през 2021 г., поради което засега не желае да влезе в пряк сблъсък с новия кабинет на Бенямин Нетаняху, смятат анализатори.

Завръщането на Нетаняху във властта начело на коалиция, включваща религиозни и крайнодесни партии, които подкрепят заселническата политика в окупираните територии, породи опасения от нова конфронтация с палестинците и в частност с движението Хамас, което за времето след 2009 г. е водило пет войни с Израел.

Хардлайнерите сред министрите в новия състав на израелското правителство като Итамар Бен-Гвир, заселник от Хеброн, и Бецалел Смотрич, друг крайнодесен политик, ще отговарят тъкмо за ресори като полицията и националната сигурност, които имат пряко отношение към формирането на политиката по въпросите на Западния бряг.

Най-важното бойно поле за Хамас обаче вероятно ще бъдат градовете и бежанските лагери на Западния бряг, където управляващото движение Фатах - най-големият му противник сред палестинските фракции - среща нарастващо предизвикателство в лицето на новите радикални групировки на младежта, които все повече оспорват първенството му.

"Основната ни мисия в момента е да засилим съпротивата на Западния бряг и да я подкрепяме с това, от което се нуждае, за да функционира и да се развива", каза Закария Абу Мамар, член на Политическото бюро на Хамас. "Колкото повече утежняваме положението на окупатора, толкова по-трудно ще става за него да прокарва политиката си."

Миналата година Западният бряг беше залят от една от най-големите вълни на насилие през последното десетилетие. Буквално се наложи израелската армия да провежда почти ежедневни акции в градове като Наблус и Дженин след поредица от кървави нападения в Израел, които бяха дело на палестинци.

В резултат на увеличаването на израелските операции бяха убити над 160 палестинци, а младите бойци, разочаровани от старомодните палестински движения като Фатах, формираха нови групировки като "Бърлогата на лъвовете" в Наблус.

СЪПРОТИВАТА СЕ ОЖЕСТОЧАВА

Миналата година, с ожесточаването на съпротивата срещу репресивните мерки на Израел, кадрите с въоръжени тийнейджъри, които стрелят във въздуха на погребения или размахват оръжията си по време на спонтанни митинги, се превърнаха в обичайна гледка.

Съперничеството между безбройните палестински въоръжени групировки отдавна пречи на борбата им срещу силната израелска армия, но в последно време се полагат все повече усилия, поне на хартия, да се изгладят различията.

"Палестинските синове от Фатах, Хамас, "Ислямски джихад" и Народния фронт работят в безпрецедентно единодействие", каза Мамар. "Бърлогата на лъвовете", "Дженинските бригади" - това се все формирования, в които представители на всички палестински групировки действат заедно."

Подобни декларации обаче скриват действителността, а тя е, че моментът не е от най-идеалните за Хамас, защото движението трябва едновременно с битката с Израел да се справи и с тежките икономически предизвикателства в Газа - подложен на израелско-египетска блокада пренаселен крайбрежен анклав, където безработицата е над 50 процента.

Израелската политика към Газа има и друга страна - да се предоставят целенасочени стимули за създаване на икономическа сигурност - като тя се изразява в това да се позволява на до 20 000 жители на ивицата да пътуват ежедневно през границата, за да работят в Израел. "Тези хора няма да простят на Хамас, ако загубят работните си места", каза Талал Окал, анализатор от Газа.

"Според мен стратегията на Хамас е да се поддържа относително спокойствие в Газа с цел подобряване на икономическото положение и същевременно да ожесточава съпротивата срещу израелската окупация на Западния бряг", заяви Окал. Според него замисълът на движението да подобри положението в ивицата чрез увеличаване на достъпа до работни места в Израел и облекчаване на икономическата блокада.

С оглед на това, че водачът на Фатах и президент на Палестинската автономна власт Махмуд Абас вече е на доста повече от 80 години, Хамас се замисля и за бъдещето на Западния бряг, където движението като цяло е изключено от политическия живот.

Хамас възниква в края на 80-те години на миналия век от по-голямото движение "Мюсюлмански братя", а през 2006 г. успя да вземе властта в Газа, след като победи Фатах на избори.

БОЙНИ ЯДРА

Хамас избра да остане настрана от краткия конфликт миналата година, когато в продължение на един уикенд през август израелската авиация бомбардираше Газа, като нанасяше удари по цели на по-малката групировка "Ислямски джихад", но избягваше да атакува обекти на Хамас.

"Не отричаме, че работим, следвайки свои виждания и сметки, които отчитат интересите на нашия народ и интересите на съпротивата, и не ни е срам да го кажем", заяви Мамар.

Представители на Палестинската автономна власт от своя страна казват, че Хамас финансира някои бойни ядра на Западния бряг, като според тях прави това донякъде и за да я отслаби. Израелските власти също следят внимателно действията на движението на Западния бряг.

Рам Бен-Барак - израелски опозиционен депутат, който миналата година председателстваше парламентарната комисия по външна политика и отбрана - изрази мнение, че крайната цел на Хамас е да установи контрол над Западния бряг, за да може да води конфликта с Израел освен от Газа и оттам.

Израел трябва "да отслаби Хамас във военно отношение колкото се може повече" и в същото време да помогне да се подобрят условията на живот за палестинците в Газа и на Западния бряг, за да намали потенциала за конфликт, каза Бен-Барак.

Погрешни сметки или провокация от всяка от страните лесно могат да сложат край на възцарилото се засега крехко затишие. Възможните горещи точки, където е възможно да възникне напрежение, са места като комплексът на джамията Ал Акса в Йерусалим - място, което е свещено както за мюсюлманите, така и за евреите, които го наричат Храмовия хълм.

"Ако дългът ни призове и ако видим, че интересите на нашия народ изискват да действаме, изобщо няма да се поколебаем да го направим", заяви Мамар.

Превод: Владимир Сахатчиев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    4 0 Отговор
    Възможно е тези сили да получат планини от оръжия. Днес всеки се бори срещу всеки.