Last news in Fakti

13 Февруари, 2023 11:30, обновена 13 Февруари, 2023 12:23 3 316 9

Председателят на Сирийската Асоциация Мохамед Ибрахим пред ФАКТИ: Българските политици трябва да се издигнат на нивото на своя народ! (ВИДЕО)

  • сирия-
  • помощ-
  • земетресение-
  • хуманитарна помощ-
  • софия-
  • българия-
  • мохамед ибрахим-
  • сирийската асоциация

Пенсионери даряват пенсиите си, деца даряват спестяванията си, посолството е препълнено с помощи от българския народ

Председателят на Сирийската Асоциация Мохамед Ибрахим пред ФАКТИ: Българските политици трябва да се издигнат на нивото на своя народ! (ВИДЕО) - 1
Снимка: Мохамед Ибрахим / личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

- Какви помощи събра до момента посолството на Сирия в столицата? Кога хората могат да идват?

- Посолството на Сиря в София събра изключително много помощи и дарения. От два дни посолството не е спирало да приема потоците от хора, които не спираха и това е похвално! Събота и неделя, 30 души доброволци бяхме почти денонощно ангажирани в сградата на посолството с приемането на граждани и техните дарения. Не сме мигнали цяла нощ за да сортираме помощите по артикули : отделно дрехите, детските пособия, медикаментите и консумативи, лекарства, детски принадлежности, одеяла, топли зимни дрехи, храни. В момента търсим складове в София за да ги превозим и да ги складираме, защото сградата на посолството вече няма този капацитет. Постъпиха и доста парични дарения. Дойдоха дори възрастни хора, които дариха пенсията си! Това беше трогателно. Хората даряват всичко, каквото могат, важното е, че е от сърце....

Бяхме трогнати от едно дете, което дойде с майка си и дари всичките си спестявания, които е събирал месеци лев по лев, стотинка по стотинка. Мартин Стоянов се казва момченцето, пристигна вчера в сградата на посолството на Сирия заедно с майка си чак от едно село близо до Габрово. Направиха голямо дарение от памперси, лекарства, храни, топли дрешки и обувки, и дари всичките си спестявания за пострадалите деца в Сирия. Момчето само изявило желание да помогне на сирийските деца, които се нуждаят от помощ в този труден момент. Паричките ги събирал няколко месеца и като видял трагедията, сполетяла Сирия, взел самостоятелно това решение. Това беше просто невероятна постъпка....Чакаме от БЧК отговор на нашата молба да ни предоставят помещение, защото няма къде да ги складираме вече помощите. Обаждат се хора от цялата страна с огромното желание да помогнат на нуждаещите се в Сирия, но наистина сградата е претрупана и за момента търсим склад.

Сега, българският народ си свърши работата чудесно и продължава да я върши. Сега остава българското правителство да се издигне на нивото на своя народ! Със съпричастност и с дела. Аз ни най-малко не се съмнявам в техните лични качества като граждани на България, проблемът е в това, че се съобразяват във външни фактори. Българското правителство са част от българския народ. Президентът също, не се съмнявам в техните хуманни качества и съпричастност, но пак повтарям - трябва да се издигнат на нивото на български народ – да действат, без да се съобразяват в такъв момент с външните фактори. В момента говорим за хуманност, а не за политика.

- Как, кога и с какво ще стигнат тези дарения?

- Всичките ни усиля в момента са насочени към това България да намери механизъм по който да ни помогне да се включи като страна, за достигане събраните помощи директно в Сирийската Арабска Република. Работим активно в тази посока, въпросът не зависи само от нас. Ако имахме граница със Сирия е повече от ясно, че щяхме да тръгнем с личните си коли и с камиони. До Сирия трябва да се стигне по въздух, и за това няма никакви пречки. Не слушайте онези, които твърдят обратното е за „измиване на ръцете“ с неадекватна реакция. Всички летища в Сирия работят, самолети кацат ежедневно. Разчитаме на българската политическа воля да пусне самолети директно до Сирия. Вече е твърде късно да се пращат спасителни отряди, но поне можем да спасим оцелелите да не умрат от глад и студ!

Имам вече данни от сирия за няколко души, които са починали, защото няма адекватна медицинска помощ, лекарства и хигиенни материали, медицинска техника и горива.

- Ще пратили България официална помощ на Сирия?

- Не бих могъл да знам , това е решение на българското правителство. Това е нашия апел, нашето желание и вярваме, че това ще стане. Българинът не може да стои с кръстосани ръце в такава трагична ситуация.

- Как се правят парични преводи през тези 180 гратисни дни на временното вдигане на трансферните санкциите?

- Не съм финансов експерт, никога не съм се занимавал с финанси и не знам как стават паричните преводи. Но, в интерес на истината, нямам голямо доверие на американците. Да, те твърдят, че са вдигнали частично и временно санкциите, но това е от компетентността на финансовите експерти. Ако наистина американците са искали да помогнат на Сирия, щяха моментално да вдигнат икономическите и политически санкции, а не да изчакат докато народа измре. Това е едно на ръка. Второ, трябва веднага да освободят сирийския нефт, който те го крадат, и забраняват на други държави да изпращат нефт на Сирия. Така че не им вярвам и не съм им благодарен.

- От кое КПП могат да влязат в Сирия български доброволци, частни превозвачи и линейки?

- Много хубав и важен въпрос! Има едно КПП, където има директна връзка със Сирия – това е между Латакия и Антакия , това е Контролно Пропусквателният пункт в село Касеб . От там директно се влиза в Латакия и мястото е контролирано от сирийското правителство. Но за да бъде отворен този коридор Турция трябва да позволи. До този момент нямам данни това КПП да е отворено. Частните превозвачи и доброволците да не бързат да тръгват докато не сме сигурни, че Турция е позволила отварянето на този коридор. Имаме информация от източници, че Турция има натиск от САЩ да не отваря това КПП. Дали това е така, не знам. Има логика, закщото не бих могъл да предположа, че Ердоган ще е толкова безчувствен да не отвори тази граница. В момента и Турция преживява огромна трагедия и наистина умът ми не иска да го повярва, че Ердоган е решил да обрича по този начин сирийски народ. Неговия народ страда, нашият също. Трагедията е взаимна и не мога да предположа, че той самостоятелно е взел това решение, да не отвори границата.

Бих искал да добавя един факт : Турция подсигури коридор на стотици линейки да влязат в Сирия за да превозят труповете на загиналите в Турция сирийци. Как може да се подсигурят коридори за линейки с трупове, а не може да се отвори границата за хуманитарните помощи да не загинат оцелелите, които умират от глад и студ?! Това е жестоко!

- Имате ли данни за актуалния брой на загиналите в Сирия?

- По последни данни над 8 500 души са загинали в Сирия в резултат на опустошителните земетресения от 6 февруари. Броят на жертвите вероятно ще продължи да нараства. Трудно е да се кажа точната цифра, тя расте всеки ден. Но от това, което знаем днес, над 4000 души са загинали и 2500 ранени в териториите, контролирани от сирийското правителство, и 4500 са загинали и 7500 ранени в северозападната част Сирия, по данни на СЗО. Молим Господ тези данни да не се удвоят, тъй като обема на бедствието е неописуем, и в същото време няма екипи които да ходят нито да спасяват, нито да броят.... Сирийската държава изнемогва...

Интервю на Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    33 1 Отговор
    Богатите затова са богати защото не дават нищо а само взимат.А ние само раздаваме.Но нищо.Няма да ги носим в гроба я.
  • 2 Мнение

    19 0 Отговор
    Няма страшно.Политиците ни ще си вземат поука.От едната страна ги чакат с вуду кукли,от другата с разпятие на Господ,а от трета срана със списък Магнитски хаха.Няма да смеят скоро да прегрешат.
    Хубаво е да си помагаме един на друг при такива бедствия.Нали затова сме хора.
  • 3 Адам Хилтън

    33 4 Отговор
    Санкционираме Сирия по заповед на техният и нашият окупатор - САЩ.
  • 4 Е.С.

    31 0 Отговор
    Трябва българските политици да проявят поне малко човещина и да осигурят самолети за изпращане на помощите до Сирия! Бедствието там е огромно! Дано Господ да се смили над горките хора!
  • 5 Коко

    19 0 Отговор
    Как да се издигнат като са купени преди да ги назначат още и срещу пари продават своя народ.Незнам колко има възмездие но ако има ще се молят да не са се раждали.
  • 6 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    4 29 Отговор
    "Председателят на Сирийската Асоциация Мохамед Ибрахим"

    А този Мохамед, колко лични средства е дарил?
    Този Мохамед, откъде накъде ще разпределя данъците плащани от мен?

    България помага със спасители, лекари, строителни инженери ... на комшиите си Турция. Броя на бг спасителите... е ограничен. Няма откъде България да вземе още спасители и да ги прати в Сирия. Този защо не ходи да реве за помощ при свръх богатите Саудитска Арабия, Катар, ОАЕ, Бахрейн ... Или при Израел, Египет...

    Коментиран от #7

  • 7 Майкъл Майерс

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП":

    Май не си разбрал какво има предвид човека.Ама нормално, щом Тиквата ти е кумир.За тебе всеки ден е Хелоуин.
  • 8 дядото

    12 0 Отговор
    и аз се възмущавам и срамувам от поведението политиците които управляват българия.не мога да ги нарека български,защото това отношение е еднакво и към страдащия сирииски и към българския народ.възрастен съм и не мога да дойда в посолството,но предайте моралната ми подкрепа на сирииския народ,страдащ много години от дайствията на демократичния запад
  • 9 1111

    11 1 Отговор
    Най-после някой да им го каже. Благодаря за този коментар!👍