Last news in Fakti

24 Февруари, 2023 19:00 2 161 33

Пригожин, шефът на "Вагнер" - много амбиции и множество врагове

  • вагнер-
  • евгений пригожин-
  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин

"Вагнер" наистина постигна реални военни победи в Украйна и напредва в Африка – сили на групировката са разположени в Централноафриканската република и в Мали, при все че Бамако отрича

Пригожин, шефът на "Вагнер" - много амбиции и множество врагове - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Той е полезен за Кремъл, но се е превърнал в дразнител за елита. Амбициозен е до крайност и е провокативен и в червата. Шефът на паравоенната групировка "Вагнер" демонстрира стремглави политически амбиции, будейки у мнозина дълбока неприязън.

Спотайвал се дълго време в сянка, Евгений Пригожин излезе на светло миналата есен – обяви, че е създател на "Вагнер", похвали се с военни победи, призна се за спонсор на ферми за тролове и изкусен манипулатор на мнения, по-специално в Африка. Така с шум и трясък се настани в руския политически пейзаж.

Според западни аналитици, потърсени от АФП, никога досега неофициален играч не е имал толкова значителна роля в международните действия на Русия. Светкавичен възход – но нестабилен.

"Едновременно го превъзнасят и го сатанизират", а около същинските му връзки с президента Владимир Путин се въртят какви ли не фантазии, посочва Татяна Становая, експерт по руските въпроси към американския мозъчен тръст Фондация "Карнеги" за международен мир.

Всеки негов успех му обещава бляскаво бъдеще, всяка несполука сякаш вещае неминуем крах, но "засега никой от тези варианти не е изцяло реалистичен", подчертава тя.

Всичко около този бизнесмен разделя мненията. Впечатляващата му физика, мрачният поглед, голият череп, престъпното му минало – лежал е девет години в затвора за кражби и измами - духовитите забележки.

"Такива ги наричат насилници – субекти, идващи от престъпните среди, които винаги са използвали словесно и физическо насилие като средство за прокарване на интересите си", обяснява Максим Одине от Института за стратегически изследвания към военната академия в Париж (IRSEM).

Времето след Путин

А интересите му явно са се разпрострели и в политическата сфера. "Той се стреми да стъпи в полето на национал-популизма, където се вихрят вътрешни борби, откакто през 2022 г. почина Владимир Жириновски, историческият лидер на ултранационалистическата Либелално-декомократическа партия на Русия, продължава Максим Одине. "Тази част от руския политически спектър изглежда многообещаваща за периода след Путин", казва той.

Бизнесменът отрича намерения да създаде някакво движение, но заема място, което не отговаря непременно на неговите реални политически връзки. Защото той има само косвен достъп до господаря на Кремъл, с когото не е работил в пряк контакт и никога не е бил негов приятел.

"Той може да има картбланш от Путин в своята сфера на отговорност (. . .), но извън нея е политически беззащитен", уверява Татяна Становая.

"Той не спада към най-вътрешния кръг на путинския режим", потвърждава Максим Одине. Но "нищо чудно растящата популярност да му завърти главата. Въпреки неофициалното му положение, бившият ленинградски бандит е станал играч, с когото се съобразяват".

"Вагнер" наистина постигна реални военни победи в Украйна и напредва в Африка – сили на групировката са разположени в Централноафриканската република и в Мали, при все че Бамако отрича. Тя е имала присъствие в Мозамбик и флиртува с Буркина Фасо.

"Системни" търкания с армията

И нещо неизбежно – Пригожин си създава множество врагове.

Защото си позволява редовно да злепоставя армията, нейния генерален щаб и министъра на отбраната Сергей Шойгу. Например вчера, когато призова руснаците да упражнят натиск върху армията, за да снабди тя хората му с боеприпаси. "Снаряди има. Трябва обаче разни политикани, мръсници, боклуци да си сложат подписите", за да има доставки, избухна гневно този смутител на духовете.

В очите на Питър Ръф от института "Хъдсън" във Вашингтон "Пригожин дава на Путин възможност да изрази чрез трето лице недоволството си" от армията, която страда в Украйна вече година. И според него той (Пригожин) несъмнено разполага с финансовата подкрепа на руската държава.

Но "конфликтът му с министерството на отбраната е от системен характер. Той получава от държавата огромни суми за сметка на военните", изтъква пред АФП руският разследващ журналист от Центъра "Досие" Денис Коротков.

"Той няма приятели и почти няма съюзници" в армията, уверява Коротков, според когото вчерашните му думи показват, че "той няма линия за пряка връзка с Путин или пък тази линия е прекъсната".

Набирайки в течение на седмици наемници по затворите, той разяри съдебната власт. А вече попада и в полезрението на разузнавателните служби.

Пригожин не се спира пред нищо. Но "връзката му с държавата е неофициална, следователно крехка и може да бъде прекъсната без предупреждение", забелязва Татяна Становая.

Питър Ръф потвърждава: "Днес нещо може да е факт, а до утре нещата да се обърнат. Няма начин да предвидиш изхода от борбите за власт в Русия".

превод: БТА/Андрей Шарков


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🔥🔥🔥

    16 19 Отговор
    Путин и Пригожин ще се пържат в казана на вечността.
  • 2 Истина

    9 16 Отговор
    Този е човек близък до Путин.Получава заповеди и се подчинява само на него.Самият факт че генералите унищожиха неговото ЧВК.Спряха му снарядите и чакат украйнците да ликвидират и последните затворници.Знаци че Путин вече не държи котрола на ситуацията.Армията ще свали режима инъче кгбешниците около Путин ще ги направят жертвени агнета.

    Коментиран от #31

  • 3 Някой

    15 0 Отговор
    На кой елит. На оня, за който няма морал и патриотизъм, а само алчност и консуматорство. Еми не е голяма загуба, ако ги изтикат от топлите им местенца.
  • 4 ТрампЛин

    13 12 Отговор
    Ако Вагнер е призната за терористична организация, това не означава ли че Вагнеровските тролове също са част от тази организация? А нашите руски тролове? Не са ли и те част от нея??? Всички виждаме изтрити мнения критикуващи Путин, всички виждаме часови плюсчета на мненията на Вагнеровите тролове….какво друго доказателство чакаме.

    Коментиран от #5, #7, #10, #19

  • 5 Солидарни 🇧🇬🇺🇦

    9 8 Отговор

    До коментар #4 от "ТрампЛин":

    Мен ме изтриха за дето написах, че Путин е убиец.
  • 6 Сатана Z

    13 9 Отговор
    Пригожин е истински Руски патриот. ЧВК Вагнер е унищожил към 110 000 врагове в Украйна според неговата статистика.Но човекът е скромен и не надписва бройката

    Z

    Коментиран от #16, #30

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ТИРбушон

    8 7 Отговор
    В ЦАР (смешна аналогия с късия) вагмер крадат диаманти, в Мали уран. С това основно се финансира престъпника.

    Понеже е изтласкан на втори план очаквам да започнат едни доста кървави процеси в маЦква.
  • 9 Радио Чукотка

    7 5 Отговор
    Пригожин е мегаватник. И пРезидента е мегаватник.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мармот

    6 5 Отговор
    Козолюбецът вече му каза, че ще му взима бизнеса, Шойгуто нищо не казва, но го гледа лошо, а той продължава да "злепоставя" армията. Дано се размине само със затвор, то си му е на него "като у дома". Иначе ако не иска да се качва "на високо", ще му се наложи да "пийне чайче".
  • 12 Урюрвкос

    4 1 Отговор
    нищо не разбрах но много интересно
  • 13 ПалавНИК

    7 9 Отговор

    До коментар #10 от "ТИРбушон":

    Пържолин ще е основният играч в бъдещата гражданска война в русиЯ.
  • 14 Радио Чукотка

    9 8 Отговор
    Мръсна, грозна и престъпна муцуна с амбиции като на всеки бивш гагнстер и пандизчия от бившия ( а и все още )соцлагер да се докопа до политиката! Нещо много познато и от малък град наречен Банкя в България ... А това, което цели да направи също е за осъдителна присъда, ако не и за бесилка!
  • 15 Пирожкин 👨‍🍳🔪

    3 1 Отговор
    Готвачите също имат нужда да ядат както знаете апетитва идва с яденето 🥘
  • 16 Абе

    8 5 Отговор

    До коментар #6 от "Сатана Z":

    Нали сте бранители на православието иизточната култура? какви са тия латински букви навсякъде?!?

    И не на последно място защо се кръстиха Вагнер а не Чайковски например?

    Защита на културните ценности ?!

    Коментиран от #23

  • 17 Орка

    6 3 Отговор
    МНОО Е ПРОСТО ПРИГОЖИН Е ВАГНЕР ВАГНЕР. Е ПРИГОЖИН И ТЕ ЗАЩОТО Е ТАКЪВ БОЙЦИТЕ МУ СА КОРАВИ ГЛЕДАЛ ЛИ СИ ФОЛМЧЕТО / ВСИЧКИ ЩЕ ОТИДЕМ В АДА АМА ТАМ ЩЕ СМЕ НАЙ ДОБРИТЕ / ИСТИНСКИТЕ БОЙНИ ГЕНЕРАЛИТ СПЯТ ВЪВ ВОЙНИШКА ПАЛАТКА И НЕ СЕ СТРАХУВАТ ДА ВОДЯТ ВОЙНИЦИТЕ СИ ТАКА ЧЕ КАБИНЕТНИТЕ ГЕНЕРАЛИ В РУСИЯ КОЛКОТО И ДА СЕ ПЪНАТ МЯМАТ ШАНС ЗАЩОТО РУСИВ Е В ОПАСТНОСТ И НЯМА МЯСТО ЗА ТЪНКИ СМЕТКИ
  • 18 Касапин

    4 5 Отговор
    НЯМА ПО ОПАСНО НЕЩО ОТ ГЕНЕРАЛ СТАНАЛ ТАКЪВ НА ФРОНТА ПОМНИТЕ ЛИ ЛЕБЕД Е ПРИГОЖИН ТРЯБВА ДА СЕ ПАЗИ СЕГА Е ЦЕЛ НОМЕР ЕДНО НА ЦРУ И МИ 6
  • 19 Полк.Марков

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "ТрампЛин":

    Гладен съм,бе! Трябва и аз да кажа нещо.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ТрампЛин

    4 3 Отговор
    Главния фермер е застъпил на смяна и Брани с гърдите си бункера на Путин!
  • 22 Като четеме кои плюят по Пригожин

    5 3 Отговор
    Означава, че работите му вървят добре, за да са се подредили толкова много "оплаквачи"! Стара Тактика, да се настройват хора еди срещу друг! НО СЪЩО ТАКА МНОГО ПОЗНАТА! НИЩО НОВО!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бай Герги

    2 0 Отговор
    Тази ситуация вълнува единствено госпожа Пригожина. Докато котарака лови мишки- ще живее.
  • 25 Моля!?

    4 2 Отговор
    Значи сега след Украйна тия джуджета от Москва се опитват да дестабилизират и Африка.
  • 26 Давай , поваре

    0 0 Отговор
    Давай ...🤭
  • 27 Йорго

    2 6 Отговор
    Абе Факти,защо не пишете за извращенията на Украинците,или и Вие сте бяло-като Зеленият -Joker ?!

    Коментиран от #29

  • 28 Мисля че

    3 3 Отговор
    Тоя ще свърши много зле !
  • 29 Йоргачев

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Йорго":

    Бегай легай , Звезделина ..
  • 30 Тиберий

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Сатана Z":

    Пригожин е мерзавец , ще бъдете комшии по казан.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Отговор на изтритият ми коментар

    2 2 Отговор
    Рано или късно пак ще се извъртите на 180 така, че няма смисъл от нападки. Молете се Онзи горе още да управлява иначе идва мечката я тя ще разкъса всеки след като има подкрепата на дракона
  • 33 йхнкхйких

    4 1 Отговор
    Денонощна пропаганда ,не ви се получава хаааха